Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2022: tredje luckan

Tänk vad tiden går! Lucka 1 kom för en evighet sedan (i förrgår) och igår var det dags för Facitavdelningens redogörelse – där Magganini förärades en alldeles osynlig tisha.

Lärdom: Det är bra att kunna rabbla sånt som sker i Bibeln.
Påminnelse: Den utförliga programförklaringen finns här.
Sensmoral: Kontentan är budskapets slutkläm.

Lucka 3


Med väskan full av citroner och marmeladburkar kom jag hem igen. Jag var 22 år när jag gav mig iväg, och nu hade jag hunnit fylla 25. Det var, som ni säkert förstår, en ganska underlig upplevelse för mina föräldrar och den övriga släkten med moster Kompott i spetsen.

Fram till 21 års ålder förde jag en lycklig tillvaro. Men så en dag mötte jag en flicka som hette Matilda, vars besynnerliga uppträdande förbryllade mig. Hon påstod att den allra bästa av efterrätter skulle tillredas med choklad.

– Choklad, sa hon till mig, choklad är ett måste i Peach Melba. Gärna en hel spann!
– Enligt min åsikt, mumlade jag, är det väldigt ovanligt att ersätta hallonsåsen med choklad.

Matilda lyfte långsamt sin högra hand och riktade pekfingret mot mig.

– Du har fel! Är du kanske även av åsikten att choklad blott och enbart ska ätas vid stora högtider som till exempel födelsedagar?

Jag bestämde mig då för att det verkligen inte var rätt ögonblick att diskutera saken, mycket beroende på att Matilda verkade vara så säker på sin sak.


Nämen. Vilken osedvanligt fascinerande och på alla sätt intressant – men onödig – bild!


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

84 kommentarer

 1. Pysseliten

  Bilden är i alla fall i högsta grad litterär, jag ser: skrev! Resten måste jag smälta. Blev mätt!

 2. Ninja från Högdalen.

  Så väldigt jobbigt det blev-jag blir nog kvar i snarkofagen såvitt inget händer.

 3. Dina

  Gomorron!
  Mycket sött var det här.
  Och så skall man tydligen över något hinder.
  Familjelördag eftersom brorsan är på besök så placerar mig på läktaren under tiden.

 4. Ökenråttan

  Och Matilda nämns vid namn, rakt av så där. Vad kallen heter får vi väl gissa då.

 5. Brid

  Godsaker på lördagen, det passar ju bra. Annars har jag bara en vag idé som fladdrar i vinden.

  Återkommer om det blir nån tid över mellan meddeldikryss, strykning och ombyte till dräkt inför jullekstugan. Och letande efter bussförbindelser.

 6. hyttfogden

  Hur högt ska man lägga ribban idag då för sina ambitioner att anstränga sig för att gissa?
  Valsa med Matilda? Är idel frågor?

 7. Aku

  Utsövd och nöjd efter en natt på traktens stora hotell med så vänlig personal och ett, förvånande nog, jättestort rum tar jag plats på läktaren med en rykande mugg varm choklad.

 8. Maplestream

  Nu är jag ändå inne i luckan på rätt dag. Får vara nöjd med det så länge. Nu hastar jag upp på läktaren för en värmande kopp. Snart iväg till spruteriet. Här skall vaccineras.

 9. Magganini

  Är det HB eller Båsmor eller jag som har en räv bakom örat? Den går ju inte så bra ihop med citroner. Sura.

 10. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Idag stämmer det ännu mer med det som jag trodde igår, men det är säker fel idag också.

 11. Håkan (hakke)

  Oj så mycket marmelad och kompott, citroner och hallon, persika och choklad. Jag som var mätt redan innan jag sent omsider kom till dagens lucka. Jag sätter mig på läktaren så länge, och tar med ett glas vatten till Ninja.

 12. Ninja från Högdahlen.

  Skoskav, finns det nåt värre? Det är så man skulle vilja hugga av sig hälen.

 13. Eva-L

  OMG, jag hade glömt? Vem är jag ens? Jag som trodde jag var jättebra på att komma ihåg alla viktiga saker i juletid. Är jag förhäxad?

 14. Ökenråttan

  Årets första lucka får väl betecknas som en massblåsippa! Vi var så säkra, så säkra; allt stämde! Och ändå …

 15. Ja, lucka 1 var precis som Ökenråttan skriver en massblåsippa. Att jag inte klev in och styrde upp i torsdags berodde på att några (hej Zkop) ju hade hittat rätt.

  Men idag ser det bra ut! Och gott!

 16. Annapanna (ny i båset hette jag sist, så jag får nog vara ny för evigt)

  Stor chans att jag faktiskt förstår dagens lucka!
  Väldigt roligt!
  Jätteglad att kalendern får mig att gnugga de små grå i år igen, tack!

 17. Ninja från Högdahlen.

  Tack hakke för vattnet, det var rart och lite roande med vattnet.
  Nu har jag dessutom en rykande kopp te, och om jag snor mig om hörnan kanske jag kan baka nåt till eftermiddagens lilla testund. Eller så tar jag mig bara lite frukt, H köpte clementiner i går, jähättegoda clementiner. Nästan lika goda som en sensommarpersika.

 18. M

  Äsch, citroner i massor får bara associationerna att gå på visning hos någon stylande mäklare. Inget bidrag till lösningen här inte.

 19. Ingela

  Lika lätt som i går – då jag trillade rakt ner i gökboet. Eller det bara spridande av förvirring från båsmor? Har för övrigt varit på författarframträdande av Karin Smirnoff i dag. Hon avslöjade att del 8 i Milennium ska heta ”Räven smyger” Eller nåt åt det hållet.

 20. Christine

  Kan ingen vänlig själ komma med lite användbara ledtrådar till de där ovanliga citronerna, tack?

 21. Ninja från Högdahlen.

  Christine, visst går det att komma med fler lettrådar.
  -Honungens läkande egenskaper
  -Sågspån
  -Riksbanken.
  Nu blev det väl lite klarare?

 22. Håkan (hakke)

  Jösses vad alla begriper, fattar och förstår. Tur att vi är några som håller humöret uppe på läktarplats också, här kunde man nyss se Nederländerna skicka ut USA från fopolls-VM, som ju är rena öken. Själv fick jag in lite pappahumor med fopolls-tema på Namn och Nytt i dagens DN. Alltid något.

 23. AnnaH

  Igår var förvirringen total och blev knappt bättre ens när facit kom. Men idag! Idag tror jag associationerna går åt rätt håll. Men jag sätter mig ändå på läktaren för jag kan inte komma på några spirituella ledtrådar.

 24. Magganini

  Gott om trevliga typer här, men jag blir lite orolig om ni ska hålla på och dricka vatten. Passa er för det.

 25. Det tog bara en lucka så var jag ur fas. Åkte ju buss i 40 minuter i morse, utan att komma på att jag kunde kalendergissa. Nåväl, en jobbdag senare är jag i alla fall här. Och jag tror att jag kan det! Helt utan att ha läst kommentarer. Vilket iofs brukar betyda att jag har helt fel. En film gjord som de ryska dockfilmerna och Pingu (men lite mer modern teknik) är om jag har rätt en ledtråd.

 26. Ninja från Högdahlen.

  Om man inte får fatt på HB med en gång, så ska man ta det med knusende ro, aldrig ge upp, så kommer det klarna till slut.

 27. Kråkan

  Alla dessa ledtrådar som blåser idéer i mina tankar.
  HB hoppar omkring än hit än dit i landskapet.
  Jag hoppar från läktaren och siktar på plommonstopet, man lever ju bara två gånger.

 28. Ica

  Ja alltså, innehållsmässigt är det ju jag… även om jag nog bara är 25 år i mitt huvud numera. Så jag hoppar nog i hatten utan något vettigt svar (som om mina svar någonsin varit vettiga) då jag nu endast kan fokusera på choklad, och måste nu gå och äta… choklad.

 29. Hemul

  Hurra! Kalenderdags igen! Det är stort! Mycket vänligt av Lotten att här jättefina traditionen vid liv!

 30. Ninja från Högdahlen.

  Nu kom H hem! Då kan jag få en chokladkaka, och så kan jag sakta öppna omslaget och se om det döljer sig något alldeles extra därunder. Men det är förstås världens godste choklad ändå, aldrig vidrörd av människohand.

 31. Pysseliten

  Idag var det deppigt. Vi åt upp kakorna som jag vunnit på lotteriet på Sya IF’s julmarknad förra helgen. Annars har jag bara drönat på läktaren idag.

 32. Efter att ha bidragit till den kollektiva massblåsippan i går tänker jag att jag ska vara lite försiktig idag. Men den där killen som soloflyger över ribban verkar vara betydelsebärande. Och det går ju verkligen som en Tanz, som Ökenråttan @17:36 säger att Tysken säger. Hakuna matata, säger jag.

 33. flygbengan

  En av flygbengans favoritflygare. Står fyra novellsamlingar och tre andra böcker av HB i bokhyllan. Har inte lyckats övertyga zkop att levla upp från barn- till vuxenböckerna.

 34. Hemul

  Håhå jaja. Det skulle vara ”hålla den här” i stället för bara ”här”. Jag blev visst lite ivrig. Ibland är mitt huvud verkligen fullt av smäckta flugor.

 35. Maplestream

  Nåväl vaccinationerna med familjen tidigare idag gick bra. Ett lite blodigt plåster på en av sönerna var det värsta som hände. Detta blodmissöde löstes snabbt genom en puss, då blev han nöjd grabben. Men då blev den andra sonen lite avis så han fick en puss av mor sin, så blev han också nöjd. Vi kallade det Puss Puss i bilen på väg hem.

 36. Ökenråttan

  Fast ejenklien, Karin, så är Tanz…. och citronerna inte några bra ledtrådar för dem som vandrar i mörkret. De är mest kontrollfunktioner för att visa mej själv att jag är på rätt spår OCH att visa båsmoster (får hon heta i dag) att vi VET. – Ninjas inlägg däremot är ju superba och glasklara ledtrådar.

 37. Katt

  Det här var ju som förhäxat, jag tror jag blir alldeles norsk. Kanske är det lika fel som förra luckan. Känns det för lätt är det säkert fel som det gamla kalenderordspråket säger-,

 38. Ninja från Högdahlen.

  Ja, Maplestream, vaccinationer ger sällan värre biverkningar än lite blod på plåstret. HB ivrade ju för just vaccinationer, hen skrev ju till och med brev till föräldrar med uppmaning att de skulle vaccinera sin barn.

 39. embryo har du löst gråtan det undrar jag nu
  yo

  nej herregudrun det är omögligt

  det är en evighetsmaskin vi kommrer hållra på såhär ända tills kallelendern går till ända: lukca efter lukca efter lukca

  eller iallafall till lukcia det säjer jag nu

  yo

 40. Ökenråttan

  Javisst, Karin. Bilden var det som satte mej på spåret direkt. Ja, och så chockeladen.
  Nu går jag och lägger mej. Och Puss puss hela båset.

 41. Loooooooo

  Kliver in sent insider och tänker på min mellanstadiefröken. Och russin. Passar ju så här i lussetid, men jag hoppas att russinen i era katter är av ett oskyldigare slag!

 42. KerstinB

  Mmm, choklad. Nu vill jag ha något riktigt speciellt med choklad. Persika är också gott, och marmelader. Och citron.

 43. Håkan (hakke)

  Såhär kvar i midnatt börjar jag resa mig lite försiktigt här på läktaren och snegla ner mot planen där den hjälpsamma blåsorkestern briljerar. Kanske anar jag nu vad det är för slusk som gömmer sig i luckan. Det är ju alltid bra för nattsömnen, tack vänner!

 44. Örjan

  Inte för att jag listat ut vem HB är, men läst intressanta artiklar på engelska Wikipedia
  om
  – Escoffier (receptskapare av desserten med hallonsås)
  – hotel Ritz i London,
  – operasångerskans urspung i min broder Tomas bostadsort
  -mathilda och varför hon dansade runt i ”down unbder”

 45. Jag tror, hakke, att facit har jäst färdigt vid pass 00.05! Härda ut!

  Det gläder mig, Örjan, att du har fått läsa massa intressant om än helt ovidkommande ting!

 46. Ninja från Högdahlen.

  Fröken Honung, gu välsigne denna godhjärtade räddare i nöden av begåvade flickor.

 47. Håkan (hakke)

  Lotten hon slipar nu på taktiken,
  ja det vill jag lova
  Så snart det jäst klart i facitfabriken
  kan hakke få sova

 48. […] Lucka 3 fick sin lösning och Ingela förärades en tisha … men allt förbleknade ju när vi insåg att kommentatösen Karin ju hade bott granne med HB! (Eller i alla fall nästan.) Tänk om hon hade kunnat knata över och bjuda på en  Bloody Mary eller två! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.