Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2022: elfte luckan

Jag kan verkligen rekommendera en läsning av både nionde luckan och kommentarerna i dess facit. Man lär sig massa och får njuta av kommentatorsbåsets smartness, som det ju heter på svenska. Pysseliten vann en tisha som ännu inte finns – fast det ordnar sig säkert.

Men nu måste vi ju kliva in i den ytterst förvirrande och nyskapande samt annorlunda elfte luckan. Vem handlar det här om, egentligen?

Lucka 11


Hur ska man kunna lista ut svaret i Lotten Bergmans litterära julkalender med gåtor?

Jag är ledsen, men jag kan inte ge dig ett exakt svar på det här eftersom jag är en AI och inte har tillgång till Lotten Bergmans julkalender med gåtor. För att kunna lösa de gåtor som finns i julkalendern måste du tänka kreativt och använda din logiska förståelse. Du kan också försöka att använda en bokstavsordning eller någon annan teknik för att hitta mönster eller ledtrådar i gåtorna. Det är viktigt att vara tålmodig och ha roligt medan du försöker lösa gåtorna.

Vad handlar idiotluckan 11 om?

Jag kan inte ge dig en exakt svar på det här eftersom jag är en AI-assistent och inte har tillgång till information om luckorna. Jag har ingen anledning att tro att alla elva var idioter, och det är inte riktigt att kalla någon för idiot. Det är viktigt att behandla andra med respekt, oavsett om vi håller med dem eller inte.

Vilka ledtrådar är viktigast idag?

Som jag nämnde tidigare kan jag inte ge dig ett exakt svar på det här eftersom jag inte har tillgång till Lotten Bergmans julkalender med gåtor. Det är svårt att säga vilka ledtrådar som är viktigast i en gåta, men eftersom Lotten Bergman inte skriver dystra och psykologiskt komplexa texter om till exempel sin svåra barndom, kan man bli misstänksam om hon plötsligt gör det. Handling och konsekvens är annars ett tema som kan leda dig rätt.

Vad ska jag skriva i min kommentar i julkalendern?

En AI-assistent som jag kan tyvärr bara chansa, men försök att läsa på och föra noggranna anteckningar om psykologiska skildringar från förr. Arma stackare och fattiga människor kunde då vara mycket hederliga och ärliga, men de blev ändå tjuvar. Med tanke på tidigare årgångar av julkalendern verkar det som om filosofi, politik och religion samt Orlando Bloom är lämpliga sökord.

Vad kommer det att stå i julkalenderns facit?

Jag är en AI-assistant och jag saknar information om detta facit, men Ebba Grön är ett bra svar. Ebba Grön var en svensk punkrockgrupp som bildades i Stockholm 1977. Gruppen var mycket populär på 1980-talet och hade hits som ”Staten och kapitalet” och ”Ryska posten”.


I konsekvensens namn borde dagens onödiga bild vara av AI skapad. Men det är den junte.


 

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

82 kommentarer

 1. herregudrun farran du måste stjälpa mej det säjer jag nu

  yo

  jag grår under under den här kallelendern: ingen lukcra liknar den andra okcså är dom lika ordmögliga

  vad irrar du om embryo det undrar jag nu: ser du inte att jag är uppdragen

  yo

  du är ju iallafall beläst okcså berest kan du inte gissla det undrar jag nu: hela lukcan är full av gråtor

  nej nej jag har obsalut inte tid jag måste sågra till dom här jubelåsnorna till jubelrubban det säjer jag nu

  yo

  sträng dörren till snikcerbroa när du grår ut det säjer jag nu

  takc för ingenting det säjer jag nu: pappskrälle

  yo

  då käkrar jag upp den här kallelendern till fruktrost det säjer jag; nyrostrad lukca med jordgrubblarsmarmelad det säjer jag nu

  det låtrer grott det säjer jag nu

  yo

 2. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Jag är inte basist, men … eller jo det är jag ju faktiskt, men det kan man ju inte säga i det här landet

 3. Pysseliten

  Sätter mig på läktaren en stund innan dagens cross-fitpass. (Undrar om man kommer träffa Christer the long distans PT idag?)
  Oviktig bild med en odigital tvilling … vad kan man googla? Ryska posten?

 4. Håkan (hakke)

  Jag har en halvintelligent gissning, men jag får se hur mycket jag hinner hänga i luckan idag. Ska packa och hinna hänga en stund med min ömma moder och bröderna Karlsson, om än bara med lite digital TP. På tisdag bär det av på långresa (Colombia) så båshänget kommer att bli sporadiskt och tidsförskjutet i andra halvlek.

 5. Mamsen

  Där var jag ute och irrade ett tag i fel dike.
  Känner mig fortfarande rätt korkad, men viftar med flaggan och hojtar Äntligen! Denna kan jag ju.

 6. Ninja i Cyberrymden.

  Jag tänker hit, jag tänker dit
  jag tänker runt en liten bit
  det går åt helvete med flit

  Men så börjar jag igen
  jag tänker ännu mer sen
  det går åt helvete min vän

  Jag tänker upp, jag tänker ner
  och det ryker mer och mer
  det går åt helvete, du ser

  Jag ser vad andra tänker på
  tänker, nu ska väl detta gå
  det går åt helvete ändå

  Jag tar så en liten rast
  diskar upp en jättelast
  det går åt helvete i hast

  röven sitter fast där bak
  hjärnan tänker, nu med knak
  det går åt helvete med brak

  Men man ska inte ge upp
  granskar ledtrådar med lupp
  det går åt helvete, se upp!

  Slår på läktaren mig ned
  arg och trumpen, vind och sned
  Det går åt helvete, jag är vred

  Jag kan inte tänka alls
  får ej ljud ens ur min hals
  Det går åt helvete, vafalls?

 7. Håkan (hakke)

  Ja, väldigt spännande, inte minst att resa med två tonåriga barn. Planen är att vi på knappt fyra veckor ska hinna med Cartagena, San Andres, Medellin och Nuquí.

 8. Hemul

  Båsmor, båsmor! Får jag ledigt en stund? Jag ska gå på basket! Bröderna Zia ska också dit, har jag hört. Eller, vad sa du? Bröderna Dia? Det är väl ungefär samma?

 9. Rosman

  Äntligen fick man nytta av sina studier. Och då talar jag inte om min tråkiga ekonomexamen, ej heller om min master i miljöstyrning utan om mina militäranknutna studier i främmande språk och realia i kombination med tjock och go litteratur. Och i kombination med regelbundna besök på Rackarbergspuben och Musikforum i Uppsala. Såg faktiskt Ebba live innan jag visste vad medlemmarna hette. Nu vet jag det förstås.

 10. Inte nog med att ni är roliga, nu ska Hemul på basket också! Och bröderna Zia som är så långa och vackra! Hurra för livet denna tredje advent i luckans tecken!

 11. Dina

  Host host med huvudvärk sätter jag mig i ett avlägset hörn på läktaren. Tankarna irrar mellan ET och Footloose. Orkar jag leta mellan ihåligt gloende på dåliga filmer? Kanske skall leta upp en Västern?

 12. (pigga?) kristina

  @hakke Fyra veckor – wow! Du får ge oss lite reseberättelse i kommentarerna, när du hinner.

 13. Ingela

  I dag är det fatta-noll på riktigt. Ledtrådarna spretar åt alla håll. Basket, bröder, balett och så muljering på det. Muljeras det österut eller i mer sydlig riktning tro? Grubblar vidare på läktaren. Tar mej ändå inte ut i dag om inte hyresvärden kommer och skottar snart. 60 cm vitt puder på två dygn här i Skellet.

 14. herregudrun jag stavrade fel: en mänska kan ju inte skrivra presis som hen vill presis

  det ska strå jubelkrubban

  eftrersom det är så det hetrer: frågra dom tre vise männen när dom kommrer fram dit själva med sina matsäkc okcså sin souvrenirer från fjärran länder gjorda av fjärran händer

  det säjer jag nu

  yo

  (fast en mänska får visst skrivra som hen vill: språkret är en korg fylld med embryon ingen vet hur dom tänkrer äggentligen)

 15. Magganini

  Nä nu kom jag att tänka på karameller av nån anledning. Dumt, det är ju alldeles för tidigt, om jag gör dem redan nu är de ju slut till jul. Men jag kan ju ta med till läkaren förstås och göra nya sen.

 16. Betong-Bess

  Tycker den där AI-assistenten verkar ha en räv bakom örat jag. Först tjatas det om att ”… har inte tillgång till Lotten Bergmans julkalender med gåtor”. Men sen, i svaret på näst sista frågan, då går det minsann att hänvisa till ”tidigare årgångar av julkalendern”.

  Annars då? Klättrar upp på läktaren.

 17. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Pysse: Vad kul att du fortsätter! Idag tog jag lite sovmorgon och var ute med hunden, så jag körde 11-passet. Det var tufft idag!

 18. Ökenråttan

  Dansören där till höger, det är ju han, ni vet …. Nej, Nej, inte han, den där andre. Bara jag kunde komma på namnet …

 19. Smultronblomman

  Tackar Embryo och Ninja för fantastiska texter. Just nu har jag noll koll, som vanligt.
  Det är i allafall ställt utom allt rimligt tvivel att det inte är författaren till ’More Is Not Always Better: Local Models Provide Accurate Predictions of Spectral Properties of Porphyrins’.

 20. Anna

  Ja, dom ja! Förresten, på mitt jobb fanns för länge sen en snubbe som kallades som en annan, lengräddad, karaktär. Fast det förstod han aldrig.

 21. Mamsen

  Själv renoverar jag fasaden. Lägger tegelsten på tegelsten. Resultatet blir nästan brottsligt snyggt.

 22. Inger ölander

  Jag är lika dum, som vanligt. Visst,snart åttio år,men vad har min nyfikenhet här att göra…

 23. Hemul

  Sådärja. Sonens lag vann med 96 – 59. Det var ganska snabbt avklarat. Men den där exkartografen, han var visst på smekmånad i mer än fyra år!

 24. Pysseliten

  Jag har verkligen fastnat på bilden! Bröder eller dubbelgångare som gör varsin cykelspark, eller bissa som det visst också kallas.
  Dom elva idioterna är ett villospår, ett helt lag till och med!

  Men kolla HÄR vad google vaskade fram:
  Reidgoternas konung Heidrek den vise – son till Hervararsagans hjältinna Hervör Angantyrsdotter – har låtit kungöra att dömda brottslingar skall återfå friheten om de kan framlägga en gåta som han inte själv lyckas lösa. En storman vid namn Gestumblinde, som blivit kallad till hovet för att stå till svars för svåra brott, vill pröva denna utväg för att rädda livet men betvivlar sin förmåga att överlista Heidrek. Han blotar då till visdomsguden Oden för att få hjälp. Samma natt får han besök av en man som har samma namn som han själv och som liknar honom i allt. De båda byter kläder med varandra, varpå dubbelgångaren far till kung Heidrek. Men i stället för att framföra endast en olöslig halslösningsgåta bombarderar dubbelgångaren kungen med gåtor. Kungen löser dem alla med lätthet – utom den sista som egentligen inte är någon gåta utan en olöslig mytologisk kunskapsfråga: ”Vad viskade Oden i örat på Balder innan han lades på bålet?”

  Solklart! Bröderna har bytt kläder – DÄRFÖR är de Dubbelgångare.

  (Christer – ja, så kul! Lexy och jag kör oftast tisdag och torsdag.)

 25. KerstinB

  Den där filmen såg jag när jag var väldigt ung, och jag tror att jag förstod rätt lite. Men de evighetslånga nätterna etsade sig fast som något extra speciellt. Lite onödigt, eftersom jag ändå levt hela mitt liv på ungefär samma breddgrad. Men för en besökare från typ hela resten av världen är det ju såklart speciellt.

  Men bilden har ju förstås inget med något att göra. Idiotiskt av mig!

 26. Ni som fortfarande eventuellt sitter på läktaren och hinkar glögg: det dräller av ledtrådar i kommentatorsbåset, men i själva luckan är det lite skralt med vettigheter.

  Jag skrattar och njuter! Det gjorde däremot inte HB.

 27. Ja men nu hittade jag HB!
  Jag bodde en gång i tiden granne med Gurra. Han hade två döttrar som tyckte mycket om prinsessklänningar, väldigt söta tillsammans med sin svartklädde far. Pimme kom också på besök med barnvagn ibland men Ebba G har jag aldrig sett.

 28. Pysseliten

  NU fattar jag! Elvan är ju inte elva utan två identiska ettor – tvillingar. Det vill säga bröderna är födda samma dag!

 29. (pigga?) kristina

  Frågade OpenAI ”Vilka författare skriver dystra och psykologiskt komplexa texter om till exempel sin svåra barndom?”

  Svaret:
  ”Det finns många författare som har skrivit om svåra och dystra ämnen, särskilt om barndomen. Några exempel på sådana författare inkluderar:

  – Sylvia Plath, som skrev om sina egna kamp med depression och självmordstankar i diktsamlingen ”The Bell Jar” och romanen ”The Birthday Letters”.
  – Ernest Hemingway, som skrev om sin egen erfarenhet av krig och kärlekssorg i verk som ”A Farewell to Arms” och ”The Old Man and the Sea”.
  – J.D. Salinger, som skrev om ungdomars svårigheter att hitta sin plats i världen i boken ”The Catcher in the Rye”.
  John Steinbeck, som skrev om fattigdom, utstötning och social orättvisa i verk som ”The Grapes of Wrath” och ”Of Mice and Men”.
  – Harper Lee, som skrev om rasism och fördomar i den klassiska romanen ”To Kill a Mockingbird”.

  Dessa författare har alla skrivit om svåra och dystra ämnen på olika sätt, och deras verk kan vara utmanande att läsa på grund av detta. Samtidigt är deras texter också fascinerande och tänkvärda, och kan ge läsaren en djupare förståelse för mänskliga erfarenheter och känslor.”

  Tur att även AI vet att inte göra en Schubert.

 30. Pysseliten

  Den där OpenAI kanske är lite användbar ändå.
  Här är några frågor jag kan tänka mig att ställa:
  Vad kan jag laga till middag ikväll?
  Vad ska jag ha på mig?
  Var är min bilnyckel? Var är min telefon? Var är min jacka? Hur hittar jag till mötesrummet som vi var i alldeles nyss?
  Toppen om man kunde få svar på sådant!

  Fullständigt OT!

 31. Håkan (hakke)

  ”Det du ska ha på dig Ulrika också Pysseliten förkortat Pysse gift med PK är din jacka som hänger kvar i mötesrummet och har en bilnyckel och en telefon i vardera jackficka.”

 32. morran har en ärtificiell diligens i köket som kan proppa proppkorn utan frisyrolja det säjer jag nu

  farran har lånrat den där när han tipprar på lotto okcså lägger i plingplongbollrar med olikca siffror okcså sen kör han på maximal effekct det säjer jag nu

  yo

  han har inte vunnit ett korvöre okcså det är trist eftrersom han grillar korv

  så han får grå till affärn okcså leta efter korv men han verkcar alderig kommra hem

  kanske är det för självskamningen: han fattrar alderig hur man ska skamna sej själv

  det säjer jag nu

  yo

 33. Magganini

  Jag tänkte skriva nåt om att man ska vara snäll, alltigenom snäll. Alla borde vara det. Men så kommer embryo och man skrattar omkull och tappar koncepterna i stället.

 34. Pysseliten

  Tack hakke!! Precis så, jag letade rum och jacka på fel våningsplan – HUR fel kan man vara?! Men så läser man embryos sköna familjedokumentär och känner man kanske är i gott sällskap ändå.

 35. Charlott - The Goblin girl

  Kan höra både Tegnell och GW, fast de är nog lite mer gubbsäkra i sina uttalanden. Jag måste vidga min litterära konsumtion till något annat än deckare för att klara detta.

 36. Efter decembers viktigaste happening som är Midvinterblots-vandring i Gamla stan, kan jag berätta allt om vad som inte är kristet med julen. Luckan kan jag dock inte lösa, men IDAG hoppar jag i alla fall i rätt hatt.

 37. Jag fattar inte ett skvatt!
  Men det är grönt och det är vitt.
  Och en elva.
  Måste vara Bajen.
  Sorry om Bajen är en Schubert, men de andra snackar om så mycket annat så det kan det inte vara.

 38. ÖR, Stig Vig? Nej, han lirade med Dag. Ebba G var väl bara tre? Pommes, Gurra och Leo.

  (Stig Vig träffade jag runt millennieskiftet. Då var han pojk(?)vän till en kvinna vi hyrde ett hus av. Minns inte till vilken produktion. Han var väldigt trevlig.)

 39. Eva-L

  Jag tror faktiskt att jag kan det och har kunnat det sen jag imorse. Och jag har till och med läst den där om nätterna.

 40. @Maplestream, Ökenråttan, Christine

  Jag har varit på resande fot idag. Såg att jag fått frågor, nu vet jag inte vad jag ska svara.
  Christine undrade om jag lurades. Nej, jag försöker inte luras. En f.d. kartograf skrev jag, men HB är inte känd som kartograf, ledtråden är F.D.

 41. Håkan (hakke)

  Jag såg också det där med kartograf när jag gogolade, och fnissade över hur fint det paketerades till ledtråd. Stiligt!
  Själv associerar jag alltid HB med sketchen i Riskradion där de spelar Trivial Pursuit, och måste svara med förnamn i lite oväntade sammanhang.

 42. Maplestream

  @Zkop jag hade nog ingen fråga egentligen, utan ytterligare en ledtråd. Om jag har rätt HB det vill säga. Jag hoppas det men har ju haft idiotiska gissningar förr som man brottats med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.