Hoppa till innehåll

Facit till lucka 11 heter lucka 12 (Lilla Julkalendern 2022)

Ja, hörni. Vad ska man säga? Kanske blott att kommentatorsbåset den 11 december 2022 slog rekord i finurligheter, humor och intelligens?

Översättarhelenas (hon som är på Nobelmiddagar numera) allvetande kalenderroll har nog tagits över av duon Flygbengan och zkop (med gement z), medan läktarn som idag inledningsvis var full (av särskilt PK), långsamt tömdes ju längre dagen led.

Ytterligheterna som klev in i båset på förmiddagen, var dessa:
1. PK:
– Jag blev så förvirrad av denna lucka  att jag inte vet om jag hittar upp på läktaren ens.
2a. hakke:
– Jag har en halvintelligent gissning […] bröderna Karlsson  […]
2b. Flygbengan:
– Jag tycker att hakkes gissning verkar helintelligent.

Parentes!
(När jag ska publicera era gissningar här, drabbas jag alltid av vånda och ånger eftersom jag måste välja några här och där. Förtvivla icke, ni onämnda – ni har lika stora röda flaggor i kanten som de andra!)

CtLDPT kan sina Ebba Grön-medlemmar:
Jag är inte basist, men … eller jo det är jag ju faktiskt, men det kan man ju inte säga i det här landet

Brid kommenterade embryos ledtråd (se längst ner i dagens facit):
– Jag tar fasta på jordgrubblarsmarmeladen och placerar mig på läktaren.

Raskolnikov och Marmeladov. [CC]
Rosman fick tillfälle att stolt sträcka på sig:
– Äntligen fick man nytta av sina studier. Och då talar jag inte om min tråkiga ekonomexamen, ej heller om min master i miljöstyrning utan om mina militäranknutna  studier i främmande språk och realia i kombination med tjock och go litteratur. 

Även Mamsen vet hur tjocka HB:s böcker är:
– Själv renoverar jag fasaden. Lägger tegelsten på tegelsten. Resultatet blir nästan brottsligt snyggt.

Hemul var på basketmatch (!), men kom tillbaka och mindes att …
– … den där exkartografen, han var visst på smekmånad i mer än fyra år!

När embryo återvände och meddelade att ”morran har en ärtificiell diligens i köket som kan proppa proppkorn utan frisyrolja”, gick det åt pipsvängen för Magganini:
– Jag tänkte skriva nåt om att man ska vara snäll, alltigenom snäll. Alla borde vara det. Men så kommer embryo och man skrattar omkull och tappar koncepterna i stället.

Och så måste vi ju alla få se Hannoias bidrag, som är en freudiansk ledtråd.
Men nu till svaret! Giganten med tegelstenstjocka romaner är giganten bland giganter.

HB som 58-åring.

Fjodor Dostojevskij (1821–81). Jösses jävlar, om två år är jag lika gammal som han var när han dog. Och inte en enda tegelsten har jag klämt ur mig. 

(Plötslig insikt. Tegelstenar is not my cup of tea. Jag vill ju bara skriva lättsamma blogginlägg och kalenderluckor.)

Tillbaka till HB nu! Livet var inte vid någon tidpunkt lätt för den unge Fjodor: barndomen var fylld av hemskheter, skäll, prygel, ovänlighet och en mor som dog när han var i tonåren. Och inte blev det bättre med tiden. Den svenska Wikipediaartikeln behöver en kärleksfull redigerarhand på samma sätt som Fjodor hade behövt lite vänliga puffar i rätt riktning:

”Faderns stränga fostran hade satt djupa spår i den unge mannen. År 1839 dog hans far.”

Jag vet inte hur det gick till förr i tiden när 24-åringar som Dostojevskij hann skriva manus, hitta en förläggare och sedan bli publicerade. Likadant var det med Harry Martinson, som gick till sjöss, blev luffare och skrev dikter som han vid 24 års ålder gav till ett bokförlag – och så var den karriären utstakad, klappad och klar. När Dostojevskij var 28 år deltog han i en socialistisk studiecirkel, blev arresterad, utsattes för en skenavrättning och blev skickad till Sibirien för fyra år i fångläger och sex år i landsförvisning. Därefter blev han en fri, om än noggrant övervakad, människa. Som skrev, skrev och skrev.

Här är Fjodor blott 40 år!

Dostojevskij blev i tur och ordning spelberoende, änkling, epileptiker, tjuv, make, kartograf, äktenskapsförbrytare och far … samt djupt beundrad. Att han fick en krater uppkallad efter sig på Merkurius (Dostojevskijkratern) är förstås helt självklart i sammanhanget.

Jag har blott lyckats läsa en hel Dostojevskij ”Brott och straff” – men det var i min glada ungdom när jag behövde skryta om dylika tilltag. Ni som känner er lockade behöver inte ens besöka biblo, för väldigt mycket ligger öppet och fritt för läsning på nätet.

Wikipedia:
Brott och straff
Krotkaja

runeberg.org finns dessa verk på svenska:

Arma människor
En skriftställares dagbok
Vita nätter

Apropå ”Vita nätter”, är det kanske faktiskt så att ni alla måste titta på den här scenen ur den helt orelaterade filmen med just detta namn. Steppdansören Gregory Hines och balettditon Michail Barysjnikov är helt fenomenala på var sitt vis. 

Men nu några ord om AI – påfundet som tillverkade delar av (men sannerligen inte några av ledtrådarna) lucka 11. Jag har nämnt denna (skrämmande) uppfinning tidigare, men försöker att inte bli orolig för att min [obefintliga] karriär ska raseras.

Skrivrobotar började bli användbara runt 2015. (Människor som skriver som robotar har däremot funnits längre.) En textrobot är därmed datorprogrammet som genererar en text. (Det finns även för bilder.) Roligast är de som baseras på GPT-3 från Open AI – ett tok-Musk-relaterat, ideellt forskningsbolag. De har samlat in texter på engelska och liksom lärt sig hur texter brukar se ut. Alltså hur människor vanligtvis uttrycker sig i skrift. Nu funkar AI-chatten även okej på svenska, vilket jag fann när jag testade igår. Jag testade och skrev här en rubrik som jag tänkte skulle locka roboten att lägga ut texten. Så här svarade den:

”… det är inte riktigt att kalla någon för idiot” …

Det gick ju inte alls. Så jag testade en engelsk robot istället, samtidigt som jag passade på att stoppa in några fler ord och HB:s namn som krydda.

Titta på den rosa rutan längst ner: jag får inte skriva såna där ord som ”idiots”, ”demons” och ”die”, för då blir det error.

Jag skrev några andra, ganska mesiga frågor, fick några urmesiga svar och byggde sedan luckan på dem. AI:n har ju ingen hjärna, så den är lite klantig. Se här vad den skrev när jag frågade vad Ebba Grön är (eftersom en av medlemmarna gick under smeknamnet ”Fjodor”). Läs och förundras över både språkliga och faktamässiga fel.

Textautomaten kan alltså idag

 • skapa dialoger
 • redigera
 • manipulera texter
 • svamla och skriva ren rappakalja.

Ungefär som jag, dårå.

Men nu hej och hååå, är det dags för den sjätte dragningen som ger någon en osynlig tisha! (De är beställda! De kommer!) Jag har plommonstopet i knät, jag har lapparna på plats, oj vad många – tror inte att jag behöver ta ut en enda idag – och jag draaaar … (spänningen är inte alls olidlig för ni kan hoppa över allt dravel som jag häver ur mig här och gå direkt till det fetstilade namnet) … Niklas!

Några timmar senare:
OJ! Hm.  Eh. Niklas vann ju en tröja häromdan bara, och eftersom man sällan kränger på sig två tröjor samtidigt kom han själv på den lysande idén att låta embryo ärva den ena! Alltså vinner embryo! (Att inte plommonstopet knorrade när jag gjorde fel är ju upprörande.)

Lucka 13 kommer i ottan på tisdag!

 


Vi kan kalla den här avdelningen för ”embryos understreckare”!

herregudrun farran du måste stjälpa mej det säjer jag nu

yo

jag grår under under den här kallelendern: ingen lukcra liknar den andra okcså är dom lika ordmögliga

vad irrar du om embryo det undrar jag nu: ser du inte att jag är uppdragen

yo

du är ju iallafall beläst okcså berest kan du inte gissla det undrar jag nu: hela lukcan är full av gråtor

nej nej jag har obsalut inte tid jag måste sågra till dom här jubelåsnorna till jubelrubban det säjer jag nu

yo

sträng dörren till snikcerbroa när du grår ut det säjer jag nu

takc för ingenting det säjer jag nu: pappskrälle

yo

då käkrar jag upp den här kallelendern till fruktrost det säjer jag; nyrostrad lukca med jordgrubblarsmarmelad det säjer jag nu

det låtrer grott det säjer jag nu

yo


Bonus!

När jag bad en AI tillverka ”basketball in an armchair, oil painting 19th century”, serverades jag på tre sekunder den här.

Share
Publicerat iFacit, julkal.

28 kommentarer

 1. Maplestream

  Grattis Niklas!
  Det har var mycket riktigt ett roligt bås med finurliga trådar att dra i. Så kul vi har!

 2. Pysseliten

  Grattis Niklas! Två tishor kanske går åt just den här vintern, när ryska snösmockor och sibirisk kyla väntas
  Kul lucka och bås! Jag tror att det var babblet och bröder och medlemmar i Ebba Grön lossade HB.

 3. Ökenråttan

  Kartografen! Då tänkte jag på Tjechov och hans rapport från fångön Sachalin. Var inte Tjechov nåt sånt där ingenjöriskt? Nej, han var läkare. Men en rysk HB handlade det om – pga den ryske dansaren på bilden. Dostojevski då? Japp! Och en bekräftande Fjodor i Ebba Grön. Till och med Skebokvarnsvägen kom med av bara farten.

 4. Charlott - The Goblin girl

  Grattis! Jag har faktiskt läst en bok av Fjodde! Ynglingen. Kan bara ha varit jag och översättaren. Den var sååååå tråååååååkig. Jag var 14.

 5. Ökenråttan: Diskussionerna gick varma på NE-redaktionen när det gällde transkriberingen av ryssarnas namn – såpass att tidningarna hittade på egna sätt att skriva just -ij på slutet. Gärna helt utan j.

  Så din version ovan (innan du rättade dig) är alldeles korrekt i mångas ögon!

 6. Karin 3

  Den luckan var inte snäll ! Jag googlade mig till en smällhuvudvärk. Härda ut och njut ; roligt är det!

 7. Magganini

  Man är väl litterat. Ebba Grön ger en Dostojevskij och man får karamelltankar av Karamazov.

  Grattis embryo! Bra tänkt av Tur-Niklas.

 8. Grattis Embryo och bra donerat Niklas!

  Den här luckan bara kunde jag. Jag vet inte vad som hände, jag måste ha varit så trött efter nattklubbande till långt inpå morgonen att jag kom åt annars tilltäppta delar av hjärnan.

  I mina kvarter är det mycket snack om AI nu för tiden. Många av de nya bildrobotarna (man kan ladda upp selfies och få tillbaka genererade bilder i olika konstnärliga stilar) som är superduperpopulära just nu har tränats med hjälp av konstnärers verk, men utan att varken tillfråga eller kompensera konstnärerna. Så i många av de AI-genererade bilderna syns spår av konstnärers stil (och ibland till och med signaturer) och eftersom folk betalar för att använda robotarna så tjänar bolag massa pengar medan konstnärerna vars verk de har snott blir helt utan. Jag själv använder bara mitt eget fejs och mina egna verk för att träna AI. Och så tjänar jag inga pengar heller.

 9. Översättarhelena

  Hej svejs! Jag vill bara säga att jag läser alla luckor men inte hinner kommentera pga Nobelmiddagar o.dyl.!

 10. Ökenråttan

  Hej du, Nobel-Helena. Har du hämtat dej från kalasandet?

  Lotten, för min del föredrar jag att stava Dostojevskij som han stavas på mina gamla böcker.

 11. Mej oj, jag somnade visst där på läktar’n efter en hektisk dag med två konserter, en hästshow, ett luciatåg och diverse logistikundsättningar.

  Väldigt kul lucka och – i vanlig ordning – folkbildande facit. Men den där GP3-monstrets förmåga att inte bara måla basketbollar i 1800-talsstil utan också finfina akvareller, det gör mig en smula modfälld.

  Grattis Niklas/embryo!

 12. Hej alla, och grattis Niklas, embryo och alla andra som behöver gratuleras!

  Förmiddagen upptogs i stort sett av amerikanska pepparkakor, som ändå inte blev riktigt som de brukar vara. Men de smakar rätt.

 13. Håkan (hakke)

  Grattis embryo, bra skänk Niklas, underbar lucka Lotten, fin basker… nej basketboll AI, kul att se dig Översättarhelena (här och på tv!) och hurra – jag kunde en lucka till! Tihi.

 14. nu kommrer du inte att tro mej lilla husljuset mysko

  men du är den enda jag kan pratra med om sådana här storinslagna julklapprar

  även om du inte tror mej mysko så vet jag att du lyssnar

  men jag öppnrar kökcsfönstret okcså för säkerhets skull även om det är trettinietusen grader kallt

  det säjer jag nu

  men jag tänkcte att det här kan varan den största nyheten i väldeshistorian sen härmut newton fikc vinteräpplet i kanelen det säjer jag nu

  yo

  SÅ HEJ HALLÅ OMVÄRLDEN HUR HAR NI DET SÅ HÄR INFÖR LUSSELELLE LUSSELELLE JAG SKA FATTRA MEJ KORT JAG EMBRYO HAR I ALL ÖRMJUKHET ÄRAN ATT GRATTELERA GENTLEMANNEN NIKLAS FÖR VINSTEN OKCSÅ I SAMMA VEVRA PRASSLA PÅ ATT TAKCLA FÖR TETRÖJAN ÄNTELIGEN ÄNTELIGEN HAR JAG ETT PLAGG ATT DRIKCA TE I DEN KOMMRER PRASSLA PERFEKCT DET SÄJER JAG NU

  YO

  jag kommrer att takcla med en vers

  nu kan vi snart fira jul
  i varje brostadsrätt okcså skjul
  allan i våra finaste plagg
  denna blunderbara juldagg

  det säjer jag nu verkeligen: takc lotten takc niklas takc okcså till morran farran storebrollan lilla husljuset mysko min vän abuabu okcså min vän sverkcer okcså vår julgranne okcså jag vill takcla struttsministern okcså specialministern kornprinsen klas filip kornprinsessan flikctoria jag vill okcså takcla prestidenten av

  EMBRYO

  ja vad är det nu det undrar jag nu

  yo

  EMBRYO KROM IN OKCSÅ GRÄT

  men morran jag hållrer ett takctal

  JULGRÖTEN KALLAR

  herregudrun det säjer jag nu: tomten krom tidigt igår det säjer jag nu

  yo

 15. Mamsen

  Jag började irra mig iväg till Alan Turing i starten, men det var för mycket ryska referenser för att det skulle landa rätt. Med Vita nätter och superreferensen till Brott och Straff (underbar, inte boken men referensen från Lotten) var det bara att andas ut

  Har läst den och gjort ett tappert försök med Bröderna K. Men när jag inte iddes komma vidare utan en anteckningsbok med alla namnreferenser, så gav jag upp.

 16. Hannoias kommentar ovan visar tydligt att AI ställer till det på alla möjliga olika fronter. Jag har (före AI, that is) fått texter stulna, finurliga formuleringar kopierade och förlorat ett helt års undervisningsmaterial utan att ersättas ett enda dugg. Så jag är också ilsken å alla konstnärers vägnar!

  Därför läser jag embryos tacktal igen, för då blir jag på väldigt bra humör.

 17. Örjan

  Fjodor är tydligen rysk variant av grekiskans Theodor (familjärt ”Teddy”, så som en icke björnskjutande amerikansk president ).

  Namnet Theodor anges beyda ”Guds gåva”

 18. Håkan (hakke)

  Om Theodor blir Teddy måste herr Dostojevskij få smeknamnet Fjoddy. Så sympatiskt liksom!

 19. godiva

  Vilken kalaslucka & facit! Jag ligger efter med kalendern i år, men då har jag desto mer att se fram emot att läsa igen i mellandagarna! Kram på er allahopa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.