Jag är uppvuxen med HB, men kände inte alls till verken, levernet, kontroverserna eller cigaretterna förrän lååååångt senare.
När era beslöjade gissningar dyker upp med ledtrådar och finurliga formuleringar, sätter jag flaggor på dem i mejlprogrammet. Ibland för att jag fattar, ibland för att jag inte fattar och måste analysera. (Eller förstås bara för att Maplestream berättar att han har idrottslektion i basket.) Nyss kollade jag, och jag har tydligen markerat 100 %. Allihop. Varenda en.
Alltså kan ni alla klappa er lite på axeln och säga ”moahaha, jag har fått Lotten att skratta/rynka pannan/fnissa/tänka/morra”.
Zkop visste tidigt besked:
– Grammatiken är medveten.
Hemul fick mig att skratta:
– Väldigt bra googlingslucka idag, tycker jag. Man kan lära sig inte bara om landskapsmåleri utan även om kypertbindning och farsoter från Kina så här på morgonkvisten.
Och sedan satte Magganini tonen med alla akronymer!
– Vaheterenuigen HD? BB? BC? Nävisstja HB var det man skulle leta efter.
Ökenråttan hängde på:
Fniss fniss. BCBG är det du far efter, eller hur? Fast HB är väl inte precis nån representant för det?
Magganini:
– Hehe ÖR, skulle man ha kunnat tänka sig ja, men det gjorde jag inte. BB var det, liksom HD. Och BC, men där kan man stoppa in ett et i mitten förr tydlighets skull.
Nina:
– Släkting till den ökända R. B. G?
Örjan gav tips:
– ESC är det korrekta.
Vovamomo tappade självförtroendet:
– Jag har ett par alternativ. Men allt är väl fel, Bb och MJ eller LB.Men allting är väl fel.
Louise associerade till dockorna som vimlar i luckans rubrik:
– På förekommen anledning julstädade jag i en gammal vrå och hittade några dockor av vax och av sågspån. Det var minsann inte igår – vilka favoriter!
Ingela hängde på:
– Jag var väldigt fascinerad av den dansk/svenska dockan, den som Lucien också känner till. Jag minns exakt hur förtrollande den var och vilka lite småläskiga bilder den framkallade i sjuåringens huvud.
Hyttfogden klämde slutligen HB:
– Ha haaa! Nu vet jag vem den där trista karln är! Och det stämmer ju. Något smårutigt finns med i bilden och alla djur ska ha sin chans.
Även Katt fattade:
– Tog ett slag innan väskan, förlåt poupetten, nej jag menar galletten trillade ned. Det här var i alla fall INTE mannen som slutade röka.
Men dagens mest – för mig – förvånande kommentar serverade Karin:
– Åhåhååå! Hej hopp i hatten! I met Lassie, minsann, eller HB, dårå. Sprang ihop med vederbörande i Strasbourg på 1980-talet. En ganska arg HB.
Va? BERÄTTA MER!
Men vem var det nu?
Serge Gainsbourg (född Lucien Ginsburg, 1928–91) var som sagt ingen kändis för mig … förrän jag plötsligt förstod. Han var ju Frankrikes Lasse Berghagen, Magnus Uggla och Clark Olofsson på en gång!
Under hela min uppväxt såg det musikmässigt ut så här eftersom mina föräldrar visste hur rullbandspelaren och grammofonen sköttes, och vi – jag, Broder Jakob och Orangeluvan – bara lyssnade och trallade:
- På lördagarna spelades Beatles och Elvis.
- På söndagarna spelades Vivaldi, Mozart, Beethoven och Bach
- På vardagarna speldes vad som helst, men väldigt få låtar; samma artister återkom år efter år.
De två vardagslåtarna som gjorde störst intryck var den snabba, roliga Poupée de cire, poupée de son och den uuuuurtrista Je t’aime… moi non plus.
Ni måste helt enkelt ta på er lurarna eller låsa in er nånstans och lyssna nu. Och replikskiftet ”Je t’aime… moi non plus” är alltså skrivet med flit. (”Jag älskar dig … inte jag heller.”)
Stön-låten ovan, som jag fann helt meningslös (men som ideligen spelades hemma), gjorde Serge Gainsbourg först tillsammans med BB: Bregott Brigitte Bardot. Dock blev henne pojkvän galen av svartsjuka, så Serge spelade in en ny version med Jane Birkin istället. (Sedan gifte de två sig och fick en dotter: Charlotte.)
Alla diggare som inte var små barn som jag, förstod förstås vad som pågick i låten och varför den bannlystes – för hu så hemskt det är med associationer. (Läs gärna mer om hans låtar på Wikipedia, för han hade verkligen annorlunda idéer och konstnärlig skaparsmak.)
Poupée de cire, poupée de son är (håll i er nu) den låt som vann ESC (även kallad Europa-mellofinalen) 1965. Oh, som jag trallade denna låt så fort den dök upp. Fortfarande sitter texten som en smäck – den som handlar om en vaxdocka (en sån som finns på Madame Tussauds?), vars hjärta är inristat i sånger. Dockan undrar om hon är bra eller dålig eller bara en docka som ser livet i godisrosa. Till sig själv säger hon ”vad är det för mening?” och lovar att hon en dag ska leva utan att vara ”rädd för pojkarnas hetta”. Här är den!
När vi nu är inne på ESC, kommer jag att slösa massa facit-plats (tur att detta inte är en trycksak) på en annan av Serges finallåtar i ESC: Boum badaboum. Jag tycker verkligen att ni ska trycka på play och lyssna och analysera. Kolla, jag har till och med ansträngt mig och översatt franskan här nedan!
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
Innan du spränger allt
Avant de faire tout sauter
Boum boum
ge mig tid att älska
Laissez-moi le temps d’aimer
Badaboum
lämna mig ännu vid liv
Laissez-moi encor la vie
Boum boum
Minst tusen och en natt
Au moins mille et une nuits
Badaboum
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
lämna mig ännu vid liv
Laissez-moi encor la vie
Boum boum
Minst tusen och en natt
Au moins mille et une nuits
Badaboum
lämna mig tusen och en dagar
Laissez-moi mille et un jours
Boum boum
före nedräkningen
Avant le compte à rebours
Badaboum
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
Om mina dagar är räknade
Si mes jours me sont comptés
Boum boum
vill jag inte bara älska
Je n’veux pas seulement aimer
Badaboum
Om det finns andra paradis
S’il est d’autres paradis
Boum boum
vill jag även lära känna dem
Je veux les connaître aussi
Badaboum
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
Om det finns andra paradis
S’il est d’autres paradis
Boum boum
vill jag även lära känna dem
Je veux les connaître aussi
Badaboum
När jag har provat allt
Quand j’aurai tout essayé
Boum boum
kommer jag att gå utan ånger
Je partirai sans regret
Badaboum
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
låt mig leva lite
Laissez-moi vivre un peu
innan jag tar mig själv av daga
Avant d’me faire la peau
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
Min analys är halvfärdig:
Galet. Intressant. Vågat. Modernt. Konstigt. Bang, en boomerang.
Ni kanske vill lyssna på Serge Gainsbourgs bidrag White and Black Blues i ESC 1990 också? Klicka i så fall här! Ni kanske även vill stålsätta er och titta på en samling av hans mer skandalösa framträdanden i tv? Se till att ha någon att hålla i handen och kolla här.
Ni som inte har kraft att kolla på alla hans stolleprov i klippet ovan, ska veta att folk som skapar skandaler eller rubriker i Sverige är en västanfläkt jämfört med Serge Gainsbourg. Han må ha skrivit otalet låtar och haft ett oerhört stort inflytande på popmusikens utveckling, men satan i gatan vad han var kontroversiell. Hur kan man vilja vara så himla … eh, störig … att man skriver om incestuös kärlek till sin dotter Charlotte – en låt som dessutom spelades in tillsammans med dottern? Jaja, det var ju andra tider förstås – konstnärer hade större frihet dåförtiden och det verkar (idag) som om dottern inte tyckte illa vara. (Håller jag månne på att bli gammal och lättkränkt?)
Serge Gainsbourg dog tvärt, blott 62 år gammal, i en hjärtattack – säkerligen påskyndad av ett inte helt sunt leverne. Hans grav är mycket omhuldad och välbesökt.
Har vi någon som är sugen på en ännu (!!!) osynlig tischa? Jag har plommonstopet i knät, och jag rör med van hand om och … drar … Luslina!
Lucka 17 kommer i ottan på lördag morgon!
Oh dear, embryo måste ha åkt på semester – yo, boum badaboum boum.
27 kommentarer