Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2022: första luckan

Nu, mina vänner, kör vi Julkalendern för artonde året i rad. Den är som förra året ”liten” – bara tolv gåtor och tolv facit eftersom vi måste hinna tindra och glittra och lägga in sill också.

Det allra, allra viktigaste är att INTE skriva ut det rätta svaret – ni ska bara ge ledtrådar i kommentatorsbåset!

Den utförliga programförklaringen finns här! (Jag rekommenderar en läsning, för på elva månader kan man hinna glömma jättemycket.)

Lucka 1 – den första – 2022


– Syster Rakel!
– Huh? Va?
– Syster Rakel!
– Ja, ja!

Rakel reste sig upp från gymnastiksalsgolvet och tittade upp mot basketkorgarna, som fortfarande saknade nät. Lukten av svett från förr hängde sig kvar, lite utblandad med mint och tvål från alla tjejerna på plats.

– Sov du?
– Ja, jag hörde inte klockan. Men vad i hela friden är det du har på huvudet?
– Det är hundens. Eller om det är kattens. Skyddstratt för att jag inte ska förstöra lockarna.


Och så en komplett onödig bild som inte har med nåt att göra egentligen. Photo by Hans Isaacson on Unsplash


 

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls hela tiden på med länkar under 24 roliga dagar.)

Share
Publicerat iBloggen

110 kommentarer

 1. Loooooooo

  Äntligen julkalender! Och det här var ju jättelätt. Åtminstone om jag byter ut basket mot korgboll, tar övriga ledtrådar med en nypa salt och tillåter mig associera fritt.

 2. Håkan (hakke)

  Hurra! Jag gissar samma Östen Warnebring som Översättarhelena! Och garderar med Orlandan Brown från Skebokvarn! (Förlåt, jag är lite yster bara. Nu ska jag läsa luckan också.)

 3. Dina

  Morrn! Och Tjoho!
  Nu är det December och kalender.

  Jaha, inte skrika ut rätt HB bara sådär. Men kan man hojta att man sätter sig på läktaren med första morgonkaffet? Och tänker på alla djur man läst om en gång i tiden.

  OT: Ninja, tror halva båset har bott på Skebokvarnsvägen.

 4. Dina

  Också OT: finns det kvar någon ’S’ tisha från förra året så köper jag gärna. Kommer och hämtar i februari om det passar.
  Snygg är bara förnamnet. Fast det är de ju alla.

 5. M

  Det var en gång en sällankommenterare, som nu likt ett julunder återvänder och friskt kastar sig in i leken. Nynnar en melodi och allt känns lattjo lajban.

 6. Äntligen!
  Ramlar in i december och kalendern ovanligt pigg, men det kommer nog att ersättas av den vanliga tröttheten snart. Får passa på att gnugga mina grå innan dimman lägger sig.
  Den här luckan kliar något alldeles väldigt nånstans långt bak. Känns lite könsöverskridande på något vis. Jag får låta det klia vidare tills någon kommer med en bra ledtråd som (kanske) får det att klicka…

 7. För de som inte läst kommentarerna i förra båset (jag utgår från att ni som gjort det redan tagit lämpliga mått och steg):

  Hej alla hemlisbloggsgissare! Jag tycker att vi gemensamt betalar en slant för de fantastiska tishorna. Till exempel kan alla som vill, orkar och har råd swisha (eller pejpalla) en hundring (eller annat valfritt belopp) till Lotten. Numret och pejpallknappen finns längst ner till vänster på sidan.
  Någon där emot? Nej jag tänkte väl det.

 8. Pysseliten

  Bra kommentar, Niklas. Mått och steg är tagna.
  Är mått och steg en ledtråd förresten? Basketlängd gissar jag då.

 9. Ni som vill ha forna års tishor: ja, det finns! (I konstiga storlekar oftast.) Jag kan skicka mot lite symboliskt portobidrag!

  Dina: Förra året fick Kråkan ingen för att de stora helt enkelt var slut och tryckeriet sedan gick i kånken. Men en liten en till dig finns det!

 10. Betong-Bess

  En solig dag sommaren 2008 inspekterade jag en bro på Skebokvarnsvägen. Den var, på det stora hela, i bra skick – efter vad jag kommer ihåg. Det är nåt att tänka på i december.

 11. Christina

  Äääntligen.

  Och kanske kan jag det. Såtillvida inte det som verkar jätteenkelt bara är en ledtråd

 12. Ökenråttan

  Herre gudrun!!!! Här sitter jag och klockan är redan 17 minuter över 10 och jag har inte fattat förrän nu att det är december! Och Lille Maken som ska bort på lunch, så jag blir alldeles ensam. Hur ska detta gå?

 13. Ingela

  Är det enkelt eller inte? Jag funderar medan jag lägger upp maskor på rundsticka. Har fått en beställning på en sån där konstig mössa som bara värmer högst upp på toppen, inte ett enda dugg varmt om öronen.

 14. Woho! Här ska kluras!

  Fast först måste jag visst förbereda mig på att gå till banken och diskutera varför vi fortfarande har ett bostadslån, håhåjaja. Funderar på saker med systrar i tillsvidare, biologiska eller sköterskiga eller nunniga. Gott om möjligheter.

 15. Vet ni om att Rakel på hebreiska betyder fårtacka? Det gör det lite roligare med de bibliska systrarna Rakel och Lea (som ju betyder lejon). Jakob önskade gifta sig med Rakel men fick Lea istället. Sen fick han gifta sig med Rakel också. Och med dem (och några slavinnor) fick han tolv söner och några döttrar. Monogami var inte så nödvändigt då.

  Men var gympasalen kommer in vet jag inte.

  Gör som Niklas föreslagit. Bra initiativ!

 16. Halvandra

  Hurra! December brukar alltid försvinna i en jobbdimma så jag passar på när jag för en gångs skull har fem minuter och nåt att komma med. Jag gissar på en pilmakare.

 17. Det här verkar lätt. Fast med tanke på att det jag tänker på egentligen inte finns så kanske det är jättesvårt.

 18. Jossilurens

  Svett rimmar ju på lätt och mint rimmar ju på fint, så därför är jag helt övertygad om att Lotten försöker finta oss och att dagens HB är Orlando Bloom!

 19. Ökenråttan

  Genom att blanda ihop Rakel med Agnes (Wold som nämndes) hamnade jag i tankarna inadvertently hos Agata, helgonet, ni minns, hon som fick sina bröst avskurna. Svimma inte! Och så fortsatte jag; basketkorgarna som saknade nät …
  Se så det går när Lille Maken inte är hemma och säjer till att jag ska besinna mej.

 20. Håkan (hakke)

  Jag är glad att Orlando nu har fått korrekt för- och efternamn. Nu väntar jag bara på att PK ska komma in i båset och ställa resten tillrätta. Och bjuda på lite båsmeter så klart.

  Ogissar fortfarande här på läktaren, ingen tillstymmelse till nertrillade polletter. Bara olika knäppa nivåer av pappahumor. Om det inte är Rakel utan tvärtom så kan det ju vara snedel, eller orakel. Typ.

 21. Ökenråttan

  Ja, nu …! Jag kom ju in på det rillischösa där, med helgon och så och vad är då naturligare än att plocka fram sin trogna ’De heliga tecknens hemlighet’ (Frithiof Dalby, Diakonistyrelsens förlag 1963), som var vår bibel, om uttrycket tillåts, den ingick i kurslitteraturen när jag studerade konsthistoria i min vilda ungdom. Nu försjönk jag, lätt nog, i diverse och hamnade på Mikael, som är den som väger själarna på yttersta domens dag. Så här gick det till: ’Ängeln häller ur en kalk Jesu blod i ena vågskålen, som sjunker ner, fast en djävul suger upp blodet ur skålen med hjälp av en slang.’ Man bara dör ju. Dom slangade Jesu blod! Nu får jag ta en paus och lugna ner mej.

 22. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Visst ja, det är redan december. Hurra!
  Luckan får jag fundera på under eftermiddagen.
  Håller med Niklas!

 23. Följande text finns på en bonad i köket hos dottern:

  ”Nuet kan komma när som helst. Var beredd!” Det var jag inte. I förrgår tänkte jag att jahaja, snart är det första advent och sen blir det Lottenkalender också, Hurra! Att det redan varit första advent och att kalendern stod och stampade i farstun hade jag liksom inte tagit in.

  Hej läktarn! Nu blir’e mats! Jag hejar på den långe, för det funkar nog lika bra i korgboll som basket.

 24. hyttfogden

  HB som är upphovet till hela den här historien kan hens namn skrivas med dubbel K.
  Och det ju gott om skog och ved i Oregon.

  Har inte Swish litar inte på det. Går det bra med en hundring i ett kuvert med PostNord förmedling?
  Har hittills fungerat bra även de senaste åren bara det inte är nånting smått och fyrkantigt som blir intressant för sorteraren eller distributören.

 25. PK

  Ja, orakel ska det ju vara såklart! Men hur är det nu, är det orakel som ser spöken på ljusan dag eller är det svampätande vikingar. Hade vikingarna orakel? Har vikingarna sjungit om orakel? Christer Sjögren är i alla fall över medellängd. Men är låtarna över medellängd? Jag annar konspirationer, typ ugglor i alla mossar. Har Charlie Browns brorsa Dan skrivit något som utspelar sig i öknen bland kameler, oaser, sanddyner och hägringar?

  Trafikverket vill för övrigt stänga plankorsningen i Skebokvarn och ersätta den med en gång- och cykelbro.

 26. KerstinB

  Äntligen! Var roligt!

  Jag får någon sorts association och om man använder skohorn riktigt ordentligt går det att tvinga ner mint och systrar och säkert något mer. Men jag vet inte, det finns säkert någon association som inte behöver skohorn alls. När jag var liten tyckte jag för övrigt att Rakel och Lea var de fulaste namn jag kunde tänka mig. Rakel låter tråkrakt och Lea låter elakt.

 27. Katt

  Fick bara en tanke som fastnade. Förmodligen är det helt fel, tar en paus och kollar julkalendern då och då under dagen. Det där med dubbel-K stämmer i och för sig, så jag kanske inte är helt ute och flyger.

 28. Håkan (hakke)

  Ja PK, Charlie Browns typ brorsa så klart! Nu ska jag bara försöka hitta några geniknölar att gnugga, jobbet ställer till besvär så jag hinner inte riktigt fokusera på luckan. Och sen blir det väl fopoll i diktaturen också, hur ska det gå.

 29. Ica

  Min arbetsskadade hjärna tänker bara ”skyddstratt? Det var en ny benämning”. Sedan försöker jag komma på hur en tratt kan skydda lockar. Jag känner att jag vill ha en bildförklaring för att kunna sova i natt. För övrigt är HB Francine Pascal. Det är bara i böcker som hennes som folk somnar under basketkorgar.

 30. Jakobs söner lärde jag mig för sådär 60 år sedan:
  Ruben, Simon, Levi, Juda, Dan, Naftali, Gad, Asher, Isaskar, Sebulon, Josef och Benjamin (de båda sistnämnda voro söner till Rakel). Frågan är bara vem av dem det är som är dagens HB.

 31. Agneta uti Lund

  För mig dyker Lilla spöket Laban upp. Honom har jag inte tänkt på på år och dag!

 32. AnnaH

  Vad vore december utan Lottens OBEGRIPELIGA ledtåtar. Jag tror jag ligger på ca 1% rätta gissningar hittills under årens lopp. Men det gör inget! Jag gör väl som vanligt, sätter mig på läktaren och avnjuter alla roliga kommentarer!

 33. Helt rätt inställning, AnnaH! (Alltsomoftast begriper jag absolut ingenting av det som skrivs i kommentatorsbåset. Då avnjuter jag bara humorn i det hela!)

 34. Ökenråttan

  Ack, Jakobs söner. Dom lärde mej min pappa när han och jag bilade upp till min mormor och morfar. Pappa var mycket pedagogisk: Först fick jag lära mej dom första tre bröderna . Sen la han till dom tre nästa. Och när dom satt kom det tre till. Och så vidare. Det sitter än, efter, ja hur gammal kan jag ha varit, den där gången? Runt tio, kanske? Och jag minns än att jag kände mej duktig som lärt mej nåt nytt och så lyckan att få ha pappa alldeles för mej själv, bara han och jag.

 35. hyttfogden

  Min vän i Nedre Fryken Erlend Sloom påminner om hur det är:
  I söder är du döder, i väst ä dä bäst, i öst är det tröst och i nôrr ä dä sôrj.
  Erlend kan lite italienska också: comince a fare il nido il povero coco.

 36. flygbengan

  Den riktiga julkalendersstämningen infinner sig inte när vi har ofred i vårt närområde.

 37. Dina

  Efter att ha passat bebis, passat butik, och passat koltis, läser jag nu ikapp och inser att mina googlingsförsök från i morse är helt ok att skrika ut eftersom inget är korrekt. Men allmänbildande! Och det är ju bra det med.

 38. Jag ser att några diskreta gissare har rätt. Men att ledtrådarna är oerhört luddiga!

  Ack, ni Julkalendertvivlare – svaret står här nånstans, men man måste ta på sig förstoringsglas.

 39. Magganini

  Här haru en tvivlare. Det fanns en liten susning i morse, men sen kom ledtrådarna farande och spretade åt alla håll. Mestadels vederläggande suset. Sen började det komma in trådar som lade sig ungefär åt samma håll som min susning, men nu tror jag inte på dom.
  Äh.
  Tur att det är kul ändå. Hej, är det nån på läktarn?

 40. Brid

  Jaha, tack flygbengan. Nu lyckades jag ta ögonen från katten som jag har stirrrat på hela eftermiddagen. Då kan jag och min huvudvärk kanske gå och lägga oss med gott samvete.

 41. Ökenråttan

  ’Pilmakaren’ dog för inte så länge sen. Till åren kommen. Jag ’hittade’ henne, långt bak i mitt minne, i ett avsnitt av Midsomer Murders, det vill säja en ledtråd till henne. Så ja, det är en dam.

 42. Magganini: Om JAG hade läst kommentarerna här hade jag varit en tvivlare. Det är mycket jag inte fattar. Fokusera gärna på tratten. Det är en STOR ledtråd!

 43. Magganini

  Det blåser lite åt ett annat håll också, då får man hålla sig i andra ledtrådar. T ex tratten, ja.
  Tack Lotten, då håller jag mig till den blåsten då. Den HB:n känns ju rätt hemtam för mig på nåt sätt.

 44. Ökenråttan

  Tratten? Att stötta halsen. Är det så? Frisyren behöver också stöd för att hålla, i och för sej.

 45. AiP

  Vi här hemma begrundar tratten och hunden, som tyvärr har obehagliga erfarenheter som kretsar kring sådana, ömkar sig ynkligt medan jag tar dagens åttonde pepparkaka och funderar vidare.

 46. Betong-Bess

  Här vimsar jag omkring bland ledtrådarna så de yr åt alla håll. Glömmer nästan själva luckan. Får sätta mig på läktaren och hämta andan en stund.

 47. Orangeluvan

  Rakel! Silpa och Bilha. Min religionsundervisning från lågstadiet felkopplades. Jag tänker också på Leif GW och på mord i surmlendska skogar. Och på rakhyvlar. Tja, det var väl allt. Och annars, glöggen smakar bra?

 48. Pysseliten

  Klatchong! Där trillade pilmakaren på plats. Det var en luring! Den där Rakel har verkligen många ansikten, Drakulas mammas till exempel.

 49. Orangeluvan

  Ökenråttan, de tolv sönerna sitter som en smäck. Benjamin betyder ”min smärtas son”. Det sa i alla fall min ungerskfödda religionslärare.

 50. Olle Bergman

  Jag får i vanlig ordning inte ge några ledtrådar men en sak vet jag: Lottens bror heter Jakob.

 51. Ni jobbar på bra här!

  Till alla som stirrar hålögt på bokstävlarna och inte kan hitta rätt: misströsta icke. Det här har ni verkligen hört talas om även om ni inte har läst en enda bokstav. Det handlar om en tungviktare (inte tungvrickare) i litterära sammanhang, men inte en svår en.

  Fast fokusera ändå på tratthatten.

 52. Ni som är sömniga: facit kommer nånstans efter midnatt.

  Men … det kan lika gärna betyda 00.02 som 04.23, för ibland tar det tid att sammanställa alla knasiga ledtrådar!

 53. Håkan (hakke)

  Jadå Magganini, du har sällskap på läktaren. Förut var det jobb och nu har Tyskland åkt ur herrarnas fotbolls-VM och jag är fortfarande alldeles förvirrad. (Gary Lineker hade fel!)

 54. Det bär mig emot … men jag måste tala om för er att ”Mary Austin” inte är rätt svar.

  (Jag har fått mejl. Olyckliga kalenderlösare som tror att de äntligen har funnit rätt måste tyvärr tas ner på jorden. Ack. Oh, ve.)

 55. Ninja i Kotteskogen.

  Jag hade en gång ett tänk,
  med mening, syntax och blänk
  men det var för lääääänge sen,
  så länge sen.
  Svara mig du,
  var är det nu?
  Jag bara undrar,
  var ääääär det nu?

  I skallen det går på tvärs,
  det blir bara taskig vers,
  jag fattar ju ingentiiiiiing,
  rakt ingenting.
  Svara mig du!
  Hur går det nu,
  jag bara undrar,
  hur gååååår det nu?

  Åt helvete, ju förstås,
  min cell och hans brorsa slåss,
  ja, usch vad de slåss.
  Svara mig nån,
  fattar jaaaaag någon gång?
  Jag bara undrar,
  fattar jag någon gåååång?

 56. godiva

  Å äntligen ljuspunkt i decemberkväll kulen
  få trängas i båset och stimma
  stångas med trådar och mumla med mulen
  dansa, lira, lacka svetten mot julen
  luras, tjuvas, förvånas och rimma
  Rimma? Hjälp, hur tänkte jag nu
  blir det mer rätt med repetion
  bättre googla om än lite tabu
  men hellre än lusläsa rimlexikon

  Skratt, här kommer en hälsning från Godiva, på kryckor igen, så det är inte bara versen som haltar. Nu tänkte jag rimma på swish, men, det är enklare att bara göra det helt enkelt! Swisha alltså. Vi hörs i båset!

  (Swish, wish, dish, fish, quiz (på puben), nä, nu typ zzznarkish )

 57. Betong-Bess

  Nu har jag gått varvet runt och landat där jag startade i morse. Det som inte kändes rätt då, känns konstigt nog rätt nu. Men nu säger godnatt-chiefen att det är dags att sova.

 58. Bokmal

  Tjoho jag kom ihåg julkalendern och det på första dagen! Är nöjd och glad så långt, tänker det är bäst att gå och lägga sig istället för att försöka lösa luckan också.

 59. nu ska jag knäkca den där lukcran det säjer jag nu

  yo

  du har ju alderig klarnat en enda av lottens lukcror embryo det säjer jag nu du är ju helt knäkct

  ja men det gör inget eftrersom då får man ta en extraknäkc det säjer jag nu

  yo

 60. Luslina

  Ujujoj, redan december fast sandalerna fortfarande hänger kvar i farstun, och dubbel-k har fått mig att fastna bland finska presidenter. Jag tar ett entusiastiskt men föga vigt litet skutt upp på läktaren för att i lugn och ro ruska av mig den finska låsningen.

 61. Jösses, jag kan ju räkna in så HIMLA många av de forna kalenderbitarna som har dykt upp idag! Ni är alla välkomna – och även det lilla fåtal som är här för första gången! Må ni återvända!

  Jag betonar: det är verkligen inte alla som har hittat rätt. Själv har jag nyss klampat in i HB:s Instagramkonto, där jag förbryllad kan konstatera att man kan få 10 000 likes av … nästan ingenting.

 62. Agneta uti Lund

  Tror just inte att jag är på rätt väg nu, men kom att tänka på »Vojna i mir«.

 63. Dubbel-k och dubbel-k!? Titta istället på embryo som kan skoja till det med kc! Eller på den där himla tratten som är så typisk för ett specifikt verk …

 64. Kråkan

  Kommer instörtande nu i elfte timman efter ett större soppakalas. (Jag har ett sånt i mitt kök första torsdagen i varje månad (nästan) sedan 14 år tillbaka.) Idag var vi inte fler än 15 men både glögg och soppa smakade gott .
  Nu ska jag läsa gåtan och alla kommentarer. Får se om jag hinner med en gissning före midnatt.
  Ses i hatten.

 65. Kråkan: Du kan ta det luuuugnt. Facit kommer en bit efter midnatt emedan HB är svår och hal samt ostyrig och inte riktigt vill klämmas in i ett simpelt facit.

 66. Örjan

  En trave björkved på bilden.

  Ok luckan kan väl (som flera kalenderluckor) betecknas som en travestering.
  Men på vilket verk?
  Ossians sånger?. Han har ju namnsdag idag (3612 med namnet i Sverige)
  Men hyllade skalden var ju en bluff skapad av verkets författare.
  Till verkets svenska beundrare fanns Kellgren och Thorild

  Den senare har ju ärats med egenformulerade inskiptionen vid Uppsala Universitet

  ATT TÄNKA RÄTT ÄR STORT
  ATT TÄNKA FRITT ÄR STÖRRE

  Huggen/kluven björkved.
  Någon ledtråd i detta?
  Björk Gudmundsdottir. Har hon frramfört något, som kan referera till Rakel?

 67. Luslina

  Ok (eller skulle vi säga ko?), de snirkliga ledtrådarna pekar åt en HB som i en annan bok var ute och åkte buss i uppseendeväckande sällskap. Tror jag.

 68. Njaaaaaaa …

  (Jag försöker vara outgrundlig och svårbegriplig.)

  TYDLIGA ledtrådar!
  Rakel, Lea, Jakob, hatt-tratt. Och kanske en basketkorg utan nät.

 69. Magganini

  Jamen jag VEEET inte! Ni är så grumliga allihop ju! Jag skulle vilja komma upp till ytan och se klart nu innan jag somnar!

 70. Jag håller verkligen med om grumligheten!

  Men nu kommer jag och är jähättetydlig … vilken nu levande författare förknippas med både lockar och en tratthatt samt Jakob, Rakel och Lea?

  (Kom ihåg att vara luddiga om ni nu kom på vem HB är!)

 71. Kråkan

  Hm …
  Den där lea syrran och Jack kanske kan vara nåt,
  Men var det i Oregon ?
  Och hade hövdingen några pilar ?
  Och här På Dal faller kanske snön på cederträden …
  Nä, det blir bara en massa spretiga tankar.
  En annan tanke leder till ett rop på HJÄLP!
  Smyger upp på läktaren med mitt halvtomma vinglas,
  Gjöggen är slut.

 72. Vad coolt, Lisa! Nu utnyttjar du det faktum att luckan ligger här och facit ligger gömt så att man inte trillar in i facit utan kan gissa på luckan dagen efter!

  (Denna min mening ovan var osedvanligt krånglig, snårig och svårförstådd. Men jag är nöjd!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.