Hoppa till innehåll

Facit till lucka 15 heter lucka 16 (Lilla Julkalendern 2022)

Jag är uppvuxen med HB, men kände inte alls till verken, levernet, kontroverserna eller cigaretterna förrän lååååångt senare.

När era beslöjade gissningar dyker upp med ledtrådar och finurliga formuleringar, sätter jag flaggor på dem i mejlprogrammet. Ibland för att jag fattar, ibland för att jag inte fattar och måste analysera. (Eller förstås bara för att Maplestream berättar att han har idrottslektion i basket.) Nyss kollade jag, och jag har tydligen markerat 100 %. Allihop. Varenda en. 

Alltså kan ni alla klappa er lite på axeln och säga ”moahaha, jag har fått Lotten att skratta/rynka pannan/fnissa/tänka/morra”.

Zkop visste tidigt besked:
– Grammatiken är medveten.

Hemul fick mig att skratta:
Väldigt bra googlingslucka idag, tycker jag. Man kan lära sig inte bara om landskapsmåleri utan även om kypertbindning och farsoter från Kina så här på morgonkvisten.

Och sedan satte Magganini tonen med alla akronymer!
– Vaheterenuigen HD? BB? BC? Nävisstja HB var det man skulle leta efter. 

Ökenråttan hängde på:
Fniss fniss. BCBG är det du far efter, eller hur? Fast HB är väl inte precis nån representant för det?

Magganini:
– Hehe ÖR, skulle man ha kunnat tänka sig ja, men det gjorde jag inte. BB var det, liksom HD. Och BC, men där kan man stoppa in ett et i mitten förr tydlighets skull.

Nina:
– Släkting till den ökända R. B. G?

Örjan gav tips:
– ESC är det korrekta.

Vovamomo tappade självförtroendet:
– Jag har ett par alternativ. Men allt är väl fel, Bb och MJ eller LB.Men allting är väl fel.

Louise associerade till dockorna som vimlar i luckans rubrik:
– På förekommen anledning julstädade jag i en gammal vrå och hittade några dockor av vax och av sågspån. Det var minsann inte igår – vilka favoriter!

Ingela hängde på:
– Jag var väldigt fascinerad av den dansk/svenska dockan, den som Lucien också känner till. Jag minns exakt hur förtrollande den var och vilka lite småläskiga bilder den framkallade i sjuåringens huvud.

Hyttfogden klämde slutligen HB:
– Ha haaa! Nu vet jag vem den där trista karln är! Och det stämmer ju. Något smårutigt finns med i bilden och alla djur ska ha sin chans.

Även Katt fattade:
Tog ett slag innan  väskan, förlåt poupetten, nej jag menar galletten trillade ned. Det här var i alla fall INTE mannen som slutade röka.

Men dagens mest – för mig – förvånande kommentar serverade Karin:
– Åhåhååå! Hej hopp i hatten! I met Lassie, minsann, eller HB, dårå. Sprang ihop med vederbörande i Strasbourg på 1980-talet. En ganska arg HB.

Va? BERÄTTA MER!

Men vem var det nu?

Typisk fransos, va? [CC]
Serge Gainsbourg (född Lucien Ginsburg, 1928–91) var som sagt ingen kändis för mig … förrän jag plötsligt förstod. Han var ju Frankrikes Lasse Berghagen, Magnus Uggla och Clark Olofsson på en gång!

Under hela min uppväxt såg det musikmässigt ut så här eftersom mina föräldrar visste hur rullbandspelaren och grammofonen sköttes, och vi – jag, Broder Jakob och Orangeluvan – bara lyssnade och trallade:

 • På lördagarna spelades Beatles och Elvis.
 • På söndagarna spelades Vivaldi, Mozart, Beethoven och Bach
 • På vardagarna speldes vad som helst, men väldigt få låtar; samma artister återkom år efter år.

De två vardagslåtarna som gjorde störst intryck var den snabba, roliga Poupée de cire, poupée de son och den uuuuurtrista Je t’aime… moi non plus

Ni måste helt enkelt ta på er lurarna eller låsa in er nånstans och lyssna nu. Och replikskiftet ”Je t’aime… moi non plus” är alltså skrivet med flit. (”Jag älskar dig … inte jag heller.”)

Stön-låten ovan, som jag fann helt meningslös (men som ideligen spelades hemma), gjorde Serge Gainsbourg först tillsammans med BB: Bregott Brigitte Bardot. Dock blev henne pojkvän galen av svartsjuka, så Serge spelade in en ny version med Jane Birkin istället. (Sedan gifte de två sig och fick en dotter: Charlotte.)

Alla diggare som inte var små barn som jag, förstod förstås vad som pågick i låten och varför den bannlystes – för hu så hemskt det är med associationer. (Läs gärna mer om hans låtar på Wikipedia, för han hade verkligen annorlunda idéer och konstnärlig skaparsmak.)

Och så rökte han en och annan cigg. (CC)

Poupée de cire, poupée de son är (håll i er nu) den låt som vann ESC (även kallad Europa-mellofinalen) 1965. Oh, som jag trallade denna låt så fort den dök upp. Fortfarande sitter texten som en smäck – den som handlar om en vaxdocka (en sån som finns på Madame Tussauds?), vars hjärta är inristat i sånger. Dockan undrar om hon är bra eller dålig eller bara en docka som ser livet i godisrosa. Till sig själv säger hon ”vad är det för mening?” och lovar att hon en dag ska leva utan att vara ”rädd för pojkarnas hetta”. Här är den!

När vi nu är inne på ESC, kommer jag att slösa massa facit-plats (tur att detta inte är en trycksak) på en annan av Serges finallåtar i ESC: Boum badaboum. Jag tycker verkligen att ni ska trycka på play och lyssna och analysera. Kolla, jag har till och med ansträngt mig och översatt franskan här nedan!

Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
Innan du spränger allt

Avant de faire tout sauter
Boum boum
ge mig tid att älska
Laissez-moi le temps d’aimer
Badaboum
lämna mig ännu vid liv
Laissez-moi encor la vie
Boum boum
Minst tusen och en natt

Au moins mille et une nuits
Badaboum
 Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
lämna mig ännu vid liv

Laissez-moi encor la vie
Boum boum
Minst tusen och en natt

Au moins mille et une nuits
Badaboum
lämna mig tusen och en dagar

Laissez-moi mille et un jours
Boum boum
före nedräkningen

Avant le compte à rebours
Badaboum
 Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
Om mina dagar är räknade

Si mes jours me sont comptés
Boum boum
vill jag inte bara älska

Je n’veux pas seulement aimer
Badaboum
Om det finns andra paradis
S’il est d’autres paradis
Boum boum
vill jag även lära känna dem

Je veux les connaître aussi
Badaboum 
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
Om det finns andra paradis

S’il est d’autres paradis
Boum boum
vill jag även lära känna dem

Je veux les connaître aussi
Badaboum
När jag har provat allt

Quand j’aurai tout essayé
Boum boum
kommer jag att gå utan ånger

Je partirai sans regret
Badaboum 
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum
låt mig leva lite

Laissez-moi vivre un peu
innan jag tar mig själv av daga
Avant d’me faire la peau
Boum badaboum boum boum
Boum badaboum boum boum

Min analys är halvfärdig:
Galet. Intressant. Vågat. Modernt. Konstigt. Bang, en boomerang.

Ni kanske vill lyssna på Serge Gainsbourgs bidrag White and Black Blues i ESC 1990 också? Klicka i så fall här! Ni kanske även vill stålsätta er och titta på en samling av hans mer skandalösa framträdanden i tv? Se till att ha någon att hålla i handen och kolla här.

Ni som inte har kraft att kolla på alla hans stolleprov i klippet ovan, ska veta att folk som skapar skandaler eller rubriker i Sverige är en västanfläkt jämfört med Serge Gainsbourg. Han må ha skrivit otalet låtar och haft ett oerhört stort inflytande på popmusikens utveckling, men satan i gatan vad han var kontroversiell. Hur kan man vilja vara så himla … eh, störig … att man skriver om incestuös kärlek till sin dotter Charlotte – en låt som dessutom spelades in tillsammans med dottern? Jaja, det var ju andra tider förstås – konstnärer hade större frihet dåförtiden och det verkar (idag) som om dottern inte tyckte illa vara. (Håller jag månne på att bli gammal och lättkränkt?)

Serge Gainsbourg dog tvärt, blott 62 år gammal, i en hjärtattack – säkerligen påskyndad av ett inte helt sunt leverne. Hans grav är mycket omhuldad och välbesökt.

Jag är inte mycket för att påta i trädgården eller anlägga rabatter, men hörni … såhär får min gravsten gärna se ut.

Har vi någon som är sugen på en ännu (!!!) osynlig tischa? Jag har plommonstopet i knät, och jag rör med van hand om och … drar … Luslina!

Lucka 17 kommer i ottan på lördag morgon!

 


Oh dear, embryo måste ha åkt på semester – yo, boum badaboum boum.

Share
Publicerat iFacit, julkal.

27 kommentarer

 1. Maplestream

  Grattis Luslina! Idag var det stört omöjligt för mig att knäcka gåtan alla lettrådar till trots. Google fick värmeslag och jag huvudbry. Men många märkliga artiklar har jag fått läsa. Vid det här laget så kommer jag svara rätt på de allra mest obskyra frågorna under helgens TP omgång. Tack Lotten och båset till den kommande vinsten, som jag redan nu tar ut i förskott.

 2. Ingela

  Har förstås lyssnat på både vaxdockan (franska och svenskdanska) och stönlåten i dag. Kom att tänka på Bernt Dahlbäcks jönsiga variant på svenska och lyssnade på den också. Googlade på honom och läste att han kom ifrån den stad där jag just nu har bankat ner tältpinnarna, det hade jag ingen aning om. En artist i en alldeles egen genre, så pass märklig att han kanske platsar i en kalender någon gång.

  Grattis Luslina!

 3. Luslina

  En tisha, hurra! Vilken mittinattenbonusglädje!

  Kunde inte helt släppa att jag blev osäker på vem damen som älskade när Serge inte heller, Var först tvärsäker på alla smådjurs beskyddare Brigitte, men sedan nästan lika säker på Jane Birkin och på något sätt kändes det som fulfusk att googla. Lottens facit sopade undan tvivlet – båda!

 4. Luslina

  Tack för gratulationerna! Blev plötsligt klarvaken. Vill gärna höra mer om mötet med Serge.

 5. Pysseliten

  Ja jösses! Jag är inte förvånad att min pappa kunde luckan med en gång. Tror han är lite frankofil.
  Grattis Luslina!

 6. Christine

  Grattis Luslina! Desto mer imponerande att du kunde redan utan fulgoggling!

 7. Heh … mittåt och förlåt om jag förvirrat båset! Min enkelspåriga hjärna tänkte Gainsbourg, det var ju han som sjöng ”Je t’aime” med Brigitte Bardot. Alltså är HB=BB. Det gick ju geschwint, tänkte jag. Och borde ju veta att det är just i sådana lägen man bör stanna upp och kolla lite på allt det där som inte riktigt stämmer.

  Grattis Luslina!

 8. Ökenråttan

  Den där HB gick mej nästan förbi. Jag LÄSTE om honom i franska ELLE men jag Lyssnade aldrig på honom. Lika bra det!

 9. Smultronblomman

  Så himla nöjd med mig själv när jag lyckas klura ut en lucka själv. HJälpen från båset betyder mycket, men att se att min gissning faktiskt var rätt är härligt.

 10. Att vi var i Frankrike stod klart redan av luckan utan andra lettrådar (jag vet inte varför, men det var självklart). Men det finns många fransmän.

  Grattis Luslina!

 11. Charlott - The Goblin girl

  Grattis! Då hade jag rätt iaf. Men njurarna…?

  Jag använde google translate eftersom jag inte kan franska:

  jag älskar dig , Jag älskar dig
  Je t’aime, je t’aime

  Åh ja, jag älskar dig
  Oh oui, je t’aime

  Inte jag heller
  Moi non plus

  Åh, min älskade
  Oh, mon amour

  Du är vågen, jag den nakna ön
  Tu es la vague, moi l’île nue

  Du går, du går och du kommer
  Tu vas, tu vas et tu viens

  Mellan mina njurar
  Entre mes reins

  du kommer och går
  Tu vas et tu viens

  Mellan mina njurar
  Entre mes reins

 12. godiva

  Grattis Luslina! Och hurra, jag hade rätt! Alltså, i genre, inte i person, men nästan typ nära alltså! Stärkt går jag ur detta slag! Ha en fin dag ni alla, trallalalaaaa la la 🙂

 13. Ökenråttan

  Och lille Gainsborough på andra sidan kanalen. VI får inte glömma honom, den älskvärdaste av 1700-talsmålare.

 14. Och javisstja, några rättelser till: det var ju inte HB jag träffade i Strasbourg på åttiotalet och det var det inte på åttiotalet utan på nittiotalet och inte i Strasbourg utan i Bryssel. Det var alltså i Bryssel som Brigitte Bardot dök upp i samband med jordbruksministrarnas möte hösten 1994, då man förberedde Djurtransportdirektivet (1255/97/EG). Hon var där som mycket arg djurrättsaktivist. Eftersom jag då gjorde ett tillfälligt inhopp på jordbruksdepartementet råkade jag vara där samtidigt. Ack så mycket roligare det hade varit om det varit Gainsbourg i stället!

 15. Betong-Bess

  Graven har jag sett. När vi var där berättade en kyrkogårdsvaktmästare att man kan ofta kan se ett rökmoln över Serge Gainsbourgs grav. Är mycket förtjust i kyrkogårdar.

 16. Karin 3

  Tack! Livet går vidare. I natt trodde jag det motsatta. I går var jag helt säker på att jag hittat HB
  men det har jag varit förr. Lotten har en förmåga att strössla med hintar hit och dit plötsligt uppenbarar sig när facit kommer den självklara HB. Tänk att ha hittat HB kan påverka att en dunderförkylning inte är dödlig längre . Tack igen och GRATTIS alla som vunnit den eftertraktansvärda Tischan!

 17. Magganini

  Det sägs att lucklåten var bannlyst av Sveriges Radio. Jag var inte värst gammal, men jag minns det som om den gick på radion jämt då när det begav sig. Den kanske blev frisläppt snart.

  De där initialerna jag rabblar förklaras med att Bregott Bardot sjöng bland annat ett par av hans (åtminstone av mig) mer kända låtar, nämligen Harley Davidson och Bonnie and Clyde, den senare tillsammans med Gainsbourg. De sällskapade ju ett litet tag, och en skiva hette förresten ”Initials BB”.

  Grattis Luslina!

 18. Dina

  Hann inte mycket igår men till Frankrike kom jag, hittade Madam Pompadour och några olika Lucien i familjen Bonaparte men hjälpte ju föga.
  Om HB visste jag inte. (Man kan lugnt säga att fransk kultur ligger längre ner på prioriteringslistan, fast jag gillar Edit Piaf och några guldkorn till här och där.)

  Grattis Luslina!

  Och den där stönlåten är sååååå långtråkig.

 19. vad ska du göran embryo det undrar jag nu

  yo

  jag ska pruttuktplacera lite julgrejer här: kom å köp konverserad gröt

  sväljer du gröt det undrar jag nu yo

  nej det är grötbrolaget som sväljer jag pruttuktplacerar okcså får jag fri tomtegröt hela användskallelendern fram till lukca tjugofyra det säljer jag nu

  yo

  ena dragen får du en tetröja okcså nästa drag konverserad gröt det säjer jag nu

  yo

  ja så är det glatta grattislivet för oss influensare det säjer jag nu

  yo

 20. PK

  Jag hade inte klarat den här luckan och Lotten så hade skrivit ut namnet i klartext i luckan.

 21. Det gjorde hon ju PK. Skrev praktiskt taget ut namnet i klartext, eller klarbild, dvs Gainsborough och ÄNDÅ hoppade jag i galen hatt. Tunna.

 22. Pysseliten

  Men exakt! Karin3 (mamma) viskade vem HB var till mig och jag fattade verkligen nada! Imorgon – då jäklar!

 23. Kråkan

  Det är så , inga viskningar eller bilder räckte ända fram.
  Fastän B.B. i pepita, sången och bilden var så tydliga och namnet på HB skymtade i en googling fattade jag inget. Men vi har väldigt kul!
  Nu är det strax På Spåret,
  och i morgon är en ny dag.

 24. Ökenråttan

  Thomas Gainsborough (1727-1788) igen. Ta er en titt och njut.
  ’Mr and Mrs Andrews’ , porträtt av en country squire med maka, han ledigt poserande på målningens vänstra del, med sin tricorne lite på svaj, jaktbössan under armen och den ivriga hunden bredvid, intill sitter lilla frun prydligt på en parkbänk och resten av målningen, den största delen, ett landskapsporträtt av parets ägor.
  Konstnärens två små döttrar som jagar en fjäril.
  Självporträttet som Lottens gravyr är gjord efter.
  Den strålande ’Gosse i blått’ och vilket blått!
  ’The Charleton children’, där det ena, på barns oberäkneliga vis, pekar rakt åt sidan mot nåt utanför bilden.
  ’The Morning Walk’, inget ’titta rakt fram nu’, utan paret, arm i arm, med en hund i släptåg, är fångade som på ett snapshot-fotografi.

 25. Ökenråttan är vähääääldigt förtjust i den andre, den där nästannamne – Thomas Gainsborough. (Med all rätta, ska tilläggas.)

  Hörni, ni som har vunnit osynliga t-shirtar! Ni måste skicka adresser till mig! Men tyvärr är det inte bråttom, för tryckeriet är helt galet långsamt och tischorna verkar fladdra i vinden nånstans i Estland just nu. (Morr, morr.)

  (Nu har jag varit ute och rullat hatt igen – på två olika ställen. Ni skulle ha varit med när jag helt fräckt redan kl 22.34 sa ”jag måste hem och ta hand om Julkalendern” och dröp av. Folk förstår inte vad som är viktigt här i lifvet.)

 26. Ingela

  Dementi 2 (helt OT)
  Lyssnade på Snedtänkt från 2019 om Bernt Dahlbäck i bilen under transport av mig själv och diverse verktyg och maskiner från hockeytrakten till lappmarken. Ska titta till modern och stugan i helgen. I 27 grader minus om det inte blir mildare. Hur som helst läste jag på Wikipedia i går att artisten i fråga var född i Ske-å. I Snedtänkt sa sonen att han var från Köping. Känns som en tillförlitligare källa.

  Vilka mentala irrfärder dessa kalenderluckor leder till…

 27. Håkan (hakke)

  Grattis Luslina! Den låten kommer jag att ha på hjärnan ett tag nu, och värre gärna har man väl haft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.