Hoppa till innehåll

Facit till lucka 19 heter lucka 20 (Lilla Julkalendern 2022)

Mittfältet kom i kläm, bollen är rund, alla skällde! Nu blir det åka av!

Till att börja med skulle denna lucka egentligen ha kommit alldeles i inledningen av julkalenderiet, men när tishorna fastnade i tryckpressen, fastnade även luckan. Så kom igår en tryckerilösning samtidigt som fotbolls-VM avslutades; herrarna Bolli & M’bollé fick därför en framskjuten position i ledtrådarna runt BH, förlåt, HB.

Jag tror att (pigga?) kristina gjorde skäl för sitt namn när hon var den första att nämna hundar – kl 06.08 på morgonen. Sedan drällde hundarna in på löpande band!

Louise:
– Aha, min gamla granne och de andra byrackorna.

PK har besök av en dotters hund:
– Rory heter han och är ett riktigt charmtroll. Så nu blir vi hela tiden informerade om när grannen stänger en dörr eller när en bil åker förbi ute på gatan. 

Ardy:
– Här ligger visst något begravet.

Ökenråttan:
– Yngste sonen har skaffat en liten valp. Nu väger hon åtta kilo och still growing. Hon är inte en pudel.

Nina:
– Gessle trodde också han var kär, i den där låten om flickorna som gjorde  honom till ett annat djur.
[Jomen: ”Till smaken av en kyss blev jag trofast som en hund”.]

Frisyren ”bobbat hår” fick även den en beskärda del av ledtrådarna. (Är själv omåttligt förtjust i den, men ser ut som ett penntroll när jag försöker mig på kort hår.)

Charlott – The Goblin girl 
– Blir inspirerad av bilden. Kanske ska satsa på en sådan frisyr?

Karin:
– När jag klippte av mig mitt meterlånga hår i ungdomen valde jag just den där frisyren.

Zkop visste besked:
Det är visst någon som aldrig sover. Det här låter  som tusen miljoner dödliga med början från stenåldern eller som ingenting.

Damråttans diskreta sport-ledtråd var finurlig:
Har försökt tänka, men sport är verkligen inte min grej. Dock har jag en svaghet för när en underdog visar framfötterna. Som det där jamaikanska slädlaget som ställde upp i OS t.ex.

Ökenråttan får faktiskt en hedersplats med sin eminenta ledtråd:
– Nu, med hjälp av båset, hittade jag HB, som väl egentligen ska kallas BH.

Och vad var nu detta, kära kämpande båsister som tog sig an luckan som vore det en VM-final där Frankrike utjämnar fem i tolv?

När vi var på bob hund-konsert 2017, såg sångaren Thomas Öberg, här ball ut! (Foto: Olle Bergman)

Det är en lustiger samling musiker som samlas under två namn, nämligen

 • bob hund (med gemener precis som hakke, zkop och embryo samt e.e. cummings)
 • Bergman Rock (med versalt B precis som jag).

Jag kan inte riktigt förstå varför jag uppskattar bob hunds musik. Det är slamrigt och konstigt – men roligt. Grabbarna/gubbarna är helt enkelt en kul samling människor! När de 2014 skulle ut på vägarna och turnera, sålde de alla sina instrument och bad konsertbesökarna om hjälp med prylar. Önskelistan såg ut så här:

 • En oöm stol
 • En vanlig sångmikrofon
 • En lång mikrofonkabel och ett mikrofonstativ
 • En maracas
 • En replokal med läktare
 • En publik som vill vara med på ett rep och skriva en låt
 • En konsertlokal
 • En publik för en rockkonsert
 • En ungdomskör
 • En stråkorkester
 • En elgitarr, vintage
 • En elgitarr Fender Stratocaster
 • En gitarrförstärkare, gärna Vox.
 • En gitarrförstärkare, gärna Fender
 • Ett trumset, 60-tal
 • En elbas, gärna Fender Precision
 • En basförstärkare, gärna Ampeg S-100 alt. Fender Bassman
 • En backdrop, åtta meter lång, gärna med bob hund-illustration.
 • En synt av märket Sequental Circuits ”six-track” eller Juno 106 / Juno60.
 • En synt av märket Roland SH-1000 eller annan monofonisk analog synt, gärna
 • Roland.
 • En synt av märket Roland Jupiter 4 eller Juno 60.
 • En synt av märket Moog Voyager eller Mini Moog.
 • Ett PA-system
 • En ljustekniker
 • En ljudtekniker

Förra året skapade bandet tillsammans med skådespelare en ”BOBHUNDMUSIKAL – för folk med tinnitus i hjärtat”.

Musikalen spelades i sångarens hemstad Helsingborg, och det är nu DDM (den djefla mannen som är min) kliver in i handlingen på ett extremt perifert sätt: Thomas Öberg och han gick på samma skola och hade samma svensklärare (Helmer Lång, ja den Helmer Lång). Fast helt olika år, så deras vägar korsades aldrig. Synd, för i så fall hade DDM kanske fått stage-dajva lite oftare.

Wikpedia-artikeln om bob hund är läsvärd – och lång. Jag citerar ett stycke om hur bandmedlemmarna hamnade där de gjorde, så att ni får lite feeling:

”Conny Nimmersjö bjöds in att delta eftersom han ägde en replokal. Johnny Essing var skyldig Mats Hellquist 100 kronor, och eftersom Essing inte kunde betala tillbaka pengarna ska han som kompensation ha fått börja repa med bandet […]. Bandet hade svårt att hitta en fast trummis, så ofta spelade Öberg trummor eller så användes en trummaskin. Först efter ett tag tog sig bandet namnet bob hund. Namnet kommer från att några av medlemmarna i bandet satt och tittade på tv, där de såg filmen ”Get a Job” om en tecknad hund som det gick hemskt dåligt för. Hunden hette Bob Dog. Martin Kann blev därefter ombedd att rita en hund, som blev bandets logotyp.”

Just nu uppträder bandet med en ”tragikomisk föreställning” som beskrivs på detta vis:

– Vi testar våra överreaktionsförmågor inför publik. Om vi råkar börja gräla kan vi dessutom ta betalt för eländet, i stället för att på demokratiskt vis tjafsa varandra hålögda i replokalen oavlönade. Sanningen är overkligare än någonsin!

Här ser man ju inte så mycket av någonting egentligen, men eftersom jag var där då, 2017, känns det spännande ändå … (Foto: Olle Bergman)

Nu borde jag ju dela med mig av själva musiken också. Det är svårt att välja! Men nåt från Allsång på Skansen blir bra!

Och så en sån därn proffsvideo.

Och så lite intervjuprat!

Det var det!

Och nu till något som aldrig har hänt förut i Julkalenderns långa historia.

[spänningen är olidlig]

Tishorna krympte, krympte, krympte och förvandlades till slut till en liten tummetott som stavas ”tygpåse”. Ja, så tokigt blev det när allt tryckerirelaterat kajkade ihop – men vi kanske kan se på 2022 års Julkalender som ”krigsvintern när inget var sig likt”? Det finns i alla fall några saker som är positiva, och det är att påsens storlek fits all, man kan få ner en boll och sju kilo morötter i den och den är svart så att ingen skit syns också kan den ju vara till allmänt beskådande när man går omkring på stadens gator och torg fastän det är vinter och man har ytterkläder på sig. (Man ska vara positiv!)

Tack till Moa (aka Tjugotvååringen och pumpakarvaren) som skapade trycket i år! Så här ser det ut:

Så … för första gången i världshistorien drar jag inte en lapp ur plommonstopet för att få fram en tishavinnare. Idag drar jag en lapp för att få fram en pås-vinnare!

Fast först måste jag ge en hederspåse till Ökenråttan, som förvandlade HB till BH! Nuuu drar jag … Annapanna!

Lucka 21 – den näst sista i år – kommer i ottan på onsdag. Den är lätt. Tror jag inte.


 

Ojoj, embryo är het i dessa dagar!

Två verk i ett och samma bås! Men jag väljer att dra upp Klantarellen här.

 

HÄR ÄR KLANTARELLEN SOM SKA GRÅ TILL KVÄLLEN

TRIO FÖR DOM STORA OKCSÅ DEM FÖR DE SMÅ

skyndra på skyndra på för nu ska klantarellen grå

embryo vad ska du göran det undrar jag nu

yo

danska långdansk det säjer jag nu

får jag följa med får jag följa med

tja det får du hjärna det säjer jag nu

yo

ALLAN KAN FARA MED OKCSÅ DANSKA LÅNGDANSK

vi danskar ändra från särborkvarsvägen till fläkctaren så det grungar i helan användskallelendern

det säjer jag nu yo

FÖR HAHAHA DET GRÅR JU SÅ BRA

FÖR HAHAHA DET GRÅR JU SÅ BRA

FÖR ALLAN SOM GISSLAR PÅ LUKCRAN IDAG

Share
Publicerat iFacit, julkal.

39 kommentarer

 1. Grattis Annapanna! Livet är som vi alla vet som en påse., tomt och innehållslöst tills vi fyller det med något så låt oss fylla våra påsar och gå ut i världen.

  Och grattis Gerbilen till hederspåsen!

 2. Maplestream

  Grattis på er påsvinnare! En sån påse vill jag ju ha till mina basketbollar. Ett måste! Snyggt med årtalet lite hemligt sådär.

 3. Håkan (hakke)

  Ja vilket fint tryck till påseende, grattis Annapanna och bonusgrattis till Ökenråttan!

  Denna BH till HB kan jag förstå att jag inte knäckte, jag har nämligen aldrig hört bob hund och känner heller inte igen loggan. Knasigt. Jag var nog helt enkelt sist på bollen och hörde dessutom av någon insatt att man bara kunde lyssna på dem live och då bidde det liksom inget med det.

 4. Brid

  Jag var lite inne på det faktiskt, men vet inget om gruppen och hittade inget på internätet som stämde, suck.

  Så här dags borde jag verkligen inte vara uppe, men jag vaknade och insåg att frukostbrödet låg kvar i frysen, och så har jag passat på att klippa naglarna inför dagens begravning medan jag läste igenom alla lettrådarna igen utan resulitat. Ska nu försöka sova några timmar till.

  Grattis Annapanna och Ökenråttan!

 5. Pysseliten

  Nämen vad kul med tygpåse- åtminstone jag använder dem flitigt. Grattis Annapanna och ÖR!

  Mima ledtrådar härrörde sig från l
  1) låten Edvin Medvind, som jag tyckte var lite ordvitsigt.
  2) låten 5 meter upp i luften som Thomas Öberg berättar bakrunden till i sitt sommarprat 2001. Lite kort, stage diving är en arbetsskada -inget man behöver psykvård för.

 6. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Wow! Snyggt jobbat Moa, och grattis alla vinnare!

 7. Pysseliten

  Jaaa, Moa är en stjärna!

 8. Dina

  Tänk vad man lär sig hos Lotten.
  Man kan aldrig ha för många tygpåsar.

  Grattis Annapanna och ÖR!

 9. Pysseliten

  (Christer tldPT, jag skulle behöva hjälp med bra övningar för att stärka musklerna runt knät. Lår och säte, tror jag. Utfall, pistol och alla knäböj med vikt spårar ur för mig pga smärtande knän.)

 10. Mamsen

  Grattis Ökenråtta och Annapanna!

  Älsk på tygpåsar.

  Nu kaffedags och en stund av njutning över att ha prickat rätt igen trots att jag inte lyssnat på BH.
  Tror att de uppträdde i Linköping på 90-talet på någon studentfest när jag pluggade där, men jag var mer Kent-frälst då. Dessutom kanske jag ljuger, eller i alla fall minns fel. Fast inte om Kent.

 11. Brid: Om du nånsin skriver en roman, kan den inledas med ”måste klippa naglarna inför dagens begravning”.

 12. PK

  En påse, vilken bra idé! Med motiv av Moa, det kan inte bli bättre. Hoppas att jag vinner en.

 13. Nina

  Grattis, alla som vunnit en så fin påse! Nu blir jag lite avis.

 14. M

  Hoppsan så förvirrad jag var igår och kanske också förvirrade någon annan med min kommentar. Bob Lindeman och hans gemäng var inte slutstation, tydligen. (Känner mig lite dum, men någon ska ju vara det.) Grattis till dem som kom längre än jag i snårskogen!

 15. Kråkan

  Grattis till oss alla som får tygpåse. Daglig användning på den!

  Bob hund har (hade) jag inte en susning på. Nu får det bli ljudspåret idag här hemma .

 16. Ökenråttan

  Tack för alla grattis! Påsar kan man inte få för många av i dessa tider.
  bob hund har jag varken hört eller sett, men att frisyren heter ’bob’ det visste jag. Hette inte den där poeten, som en söndagsmorgon satt uppe i ett träd i den oss närväxande allén och läste dikter, Bob-nånting? Äsch, Hansson. Sen började var och varannan ymta om hundar. Gogge goggel goggel – hittar bob hund och läser och hittar det ovanliga, och i detta fall bekräftande, ordet ’molntuss’. Klappat och klart, hurra! Som vanligt svårt att skriva en bra lettråd.

 17. Ninja i kenneln.

  HB är en ny bekantskap för mig, men av det lilla jag hörde på filmerna härovan, hade jag älskat dem när jag var med i Fältbiologerna.
  Fast taxen jag hade på åttiotalet lirade fopoll. Han dribblade som en gud, men passningsspelet var kasst.
  Han hette inte heller bob, utan Pälle och var den finaste hund som funnits.

 18. godiva

  Men så enkelt! Och ändå så långt borta! Och Moa – vilket geni! Lika genialiskt som en tygpåse, den kan man bära varje dag utan att nån tror att man aldrig tvättar 🙂

 19. Hurra vad jag blir glad att ni är positiva till påsen! Ni som har vunnit men inte skickat adress: gör det! Jag kan dumpa dem på lådan imorrn (men vad Postnord sedan gör med dem … det vette attan.

  Man kan ju bära påsen som en haklapp. Då ser den ju ut som en tisha!

 20. Charlott - The Goblin girl

  Grattis! ÄLSKAR Bob Hund, älskar trycket! Trodde du på något magiskt vis sett i min garderob att ALLA mina Bob Hund-tröjor har krympt. Ja inte bara deras bandtröjor… Det är bara KISS-tröjorna som passar för de inser att deras största fans har hängt med i drygt 40 år och har… utvecklats 😛

 21. Ökenråttan

  Men nu ska ni få höra. Som nygifta bodde Lille M. och jag på Brahegatan i en liten rivningslya, som det var på den tiden. I huset fanns en pytteliten sybehörsaffär. Där huserade en ivrig liten dam, klättrade på stegar och tog ner blixtlås och sytråd och sånt. Huset revs och vi flyttade hit. Döm om vår hepnad, som det heter här, när vi återfann den lilla ivriga damen i nästa kvarter! Kärt återseende. Huset där hon nu huserade förföll alldeles skandalöst. MEN NU! Hela rasket ska renoveras i grunden och den gamla sybehörsaffären har blivit en exklusiv restaurant. (Jag stavar på franska, så märkvärdigt är det.) Ingen menu, man kliver in bara och äter dagens middag och till det ett vinpaket. Tillsammans går detta loss på cirka 4.000 kronor. En hastig blick på vinlistan föll på en Biondi Santi från 1985 för 28 papp.

 22. Jösses! Jag läser två gånger: ”Ingen menu, man kliver in bara och äter dagens middag och till det ett vinpaket. Tillsammans går detta loss på cirka 4 000 kronor.”

  Sedan fylls jag av en underlig längtan efter att få göra just detta. Va, jag som tycker att snofsiga restauranter (även jag är lite fransk i just detta sammanhang) är trista? Och … alldeles underbara …

 23. Jaha. bob hund känner jag till till namnet, men har ingen koll. Men någon läste texten med en sportkommentators röst och sen kom att HB var BH så då måste det ju vara Björn Hellberg. ”Övriga referenser är nog till hans böcker som jag inte läst” tänkte jag.
  Kul med påse och snitsigt motiv, Moa!

 24. Eva-L

  Grattis Ökenråttan och Annapanna! Nu glömde jag gissa igen, men den här hade jag aldrig tagit, så det är ok.

 25. Rosman

  Jag var också På Björn Hellberg-spåret. Så dumt! Bob Hund vet jag ju onödigt mycket om och frisyren kunde jag ju!

 26. Grattis, grattis till påsvinnare. En påse är ju fantastiskt bra pris ju!
  Det var roligt att snörvla rätt i förkylningsdimman igår. Har snörvlat en hel del idag med, men imorgon tänkte jag snörvla på jobbet om det finns snörvel kvar, så då blir det nog inte lika lätt att hänga i båset.

 27. Karin 3

  Sist ut men kom rätt i mitt nosande. Jag är nog en hund och skäller gör jag också. När inget är där det ska vara. Man ska inte gamla till sig; sa Dagny , och det gör man inte i det här båset.
  Jag vet att jag inte kan skriva eller sätta ut punkter och annat men jag känner mig trygg här ändå. Grattis till Ökenråttan och AnnaPanna! Moa vet hur man snitsar till en finurlig figur. Påsar är brahagrej!

 28. Magganini

  Jag brukar vanligtvis skriva här att jag är förvirrad för att jag är det, men den här gången fick jag nöjet att skriva det för att jag inte var det. Jag är mycket glad i denna HB. Roligt!

  Grattis till påsarna med den stiliga bilden Ökenråttan och Annapanna!

 29. Brid och Bridgroom, Fia tackar och knaprar förnöjt!

 30. Ibland fungerar posten som den ska uppenbarligen! Glad att de uppskattas.

 31. Om man inte förstår vad Niklas och Brid pratar om här ovan, ska man veta att den ljuvliga jågeln Fia – som Niklas äger – är storligen förtjust i champagnekorkar. Och att vi alla till mans ibland får ihop ett lager sådana som vi skickar åt Niklasses håll!

 32. Niklas! Finns det bevarad dokumentation om när Fia rymde hemifrån och förfrös fötterna? facebook eller blogg eller båskommentarer?

 33. Grattis Ökenråttan och Annapanna! Tralala en så fin tygpåse det bidde.

  Jag såg Bob Hund på Filmhuset för några år sedan, de spelade live till Mannen med filmkameran. Jag tror inte att de hade nån kon att tuta i den gången.

 34. Niklas i Göteborg

  När jag läste texten kändes det som Paris 1788, eller Philadelphia 1775 eller Moskva 1916 eller precis när vilken jävla revolution i världen är på gång. Dessa underbara galningar! Bra BH!

 35. Kära Niklas i Göteborg (och alla andra)! Ni gör mig choklaaaa, choklaaaa!

 36. Ingela

  Musik igen! Jag som har påstått flera gånger att det är min grej har inte haft tid att gissa i dag. 90-talsmusik är jag dock sämst på, hade för många barn, hundar, katter, höns, för stora trädgårdsland och för mycket jobb på den tiden. Sen hämtade jag mej igen och har bättre koll på sånt som de två yngsta spelade och lyssnade på.

  Grattis till påsvinnarna!

 37. Lotten, tyvärr gör det inte det. Det jar varit muntlig tradition för hela slanten.

 38. Nu haver jag letat – och funnit att Skogsgurra satte igång en insamling för Fia den 7 december 2013!

  ”Fia, den lilla personligheten till papegoja, som överlevt en natt i -23 graders kyla. Plus rovfågelsanfall eller rovdjur. Är en personlighet som tappert kämpar vidare med sina förfrusna fötter och sitt alldeles egna sinne. Ursäkta meningsbyggnaden. Jag blev lite tagen av ämnet.”

 39. Luslina

  Grattis Annapanna och Öjenråttan!

  Alltså Bob Hund. Bob Hund! Bob Hund? HUR var det möjligt att blanda ihop dem med Goetes Faust? Kärn-, själs-och pudelförvirring antar jag, fast jag a-n-a-d-e väl att jag dykt i galentunnan när Gessles flickor (ja, alltså, de på TV2) gjorde honom till ett djur, dvs en frustande tjur som bara skulle bortbortbort ur lattjolajbanlådan. Ok. Ny dag, ny lucka, nya tag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.