Hoppa till innehåll

Facit till lucka 21 heter lucka 22 (Lilla Julkalendern 2022)

Nu börjar alla flacka med blicken och fundera på om det är Julkalenderfnulandet som är viktigast eller om det kanske är klappar, barn, dammråttor, glögg och en eventuell skinka som ska få fullt fokus.

Svaret är givet. Häng här.

Christer, the Long Distance Personal Trainer kanske inte hade lösningen i ottan, men nysningen var i alla fall helt rätt fokus:
– God morgon! Det var ett intressant sätt att stava en nysning.

Brid gjorde likadant – hittade fokus:
– Mostrarna kanske är en tråd att dra i.

Charlott – The Goblin girl hade verkligen inte en susning.
– Lätt Lillstrumpa och Änglaljus!

Hemul visste plötsligt!
– Preliminärgissar på en såsig person med mostrar.

[HP-sås, ni vet?]

Betong-Bess visade att off topic-fakta är bra info:
– Där ser man. Mostrar betyder ”att visa” på spanska.

Hon följdes av Pysselitens OT:
– Men jag har googlat USA’s alla presidentfruar – alltid nåt. En president avverkade hela tre first ladys under sin tid på posten.

Många var det som helt korrekt associerade ett av namnen till ”spets”:

Magganini:
– Jag kan inte räkna ut hur jag ska ha tid med de här spetsfundigheterna i dag.

(pigga?) kristina:
– Spetskompetens kanske?

Katt:
– Tittade också på spetskompetensen men saknar förmodligen sådan eftersom jag inte får ihop det.

Och så kom Jossilurens tillbaka och löste allt på sedvanligt associationsvis:
– För skepp och pirater är ju alltid solklara ledtrådar och dagens HB är ju ingen annan än Orlando B-b-bloom.

Lucka 21 vållade våldsamt huvudbry – men det var meningen. (Gå gärna in i båset och titta på kommentarerna; de är listiga och förvirrande och klargörande på en gång.) Inte nog med att svaret innehåller två personer, det är också så att de ju inte har något med varandra att göra egentligen. (Lucka 23 blir säkert lättare. Kanske.)

Så, ut med svaret nu!

Lovelace och Lovecraft, 4 respektive 9 år.

Ada Lovelace (1815–52) och H.P. Lovecraft (1890–1937) levde i olika världar och olika tider och höll inte ens på med samma saker. Men de hette ju Love-nånting och var rasande begåvade på alla sätt och vis samt så himla ämliga och sjuka, faderslösa och olyckliga – fast extremt omhuldade av sina mammor. Så självklart träffades de in love i en Julkalenderlucka.

Kolla här vad jag högst vetenskapligt – under tiden som jag har deltagit i tre olika julförberedande glöggsammankomster – har sammanställt: en tabell med
Ada Lovelace till vänster och H.P. Lovecraft till höger!

Sjuklig som barn (förlamad av mässling), faderslös som åttaåring. Sjuklig som barn (poikilotermi), faderslös som åttaåring.
Underbarn vad gäller matematik och teknologi. Underbarn vad gäller bokstäver samt kemi och astronomi.
Starka band till olika mentorer som hon brevväxlade flitigt med. Starka band till olika mentorer som han brevväxlade flitigt med.
Kombinerar i sina texter poesi och vetenskap. Kombinerar i sina texter påhittade monster och vetenskap.
Dör i cancer, mager och ämlig pga. stark smärta. Dör i cancer, mager och ämlig pga. stark smärta.
Har kritiserats starkt av olika falanger i modern tid. Har kritiserats starkt av olika falanger i modern tid.

Nu får de för enkelhetens skull heta Ada och H.P. fortsättningsvis; jag blir alldeles snurrig av allt Love:ande hit och dit. Dessutom hade H.P. en arbetskompanjon som hette Samuel Loveman, så nu orkar jag inte skriva Love fler gånger. (Men det jämnade ut sig när det visade sig att H.P. hade en annan kompanjon med det förtjusande namnet Frank Belknap Long. Och apropå sån därn love – minns ni även Linda Lovelace och hennes filmtitlar som krockar lite med den hemliga personen i ”Alla presidentens män”?)

Egentligen levde de två i lucka 21 ju inte särskilt lika liv.

Ada föddes in i en finfin släkt med poetpappa Lord Byron (som dock efter en månads faderskap gav upp och bad fru och dotter flytta hemifrån) och modern baronessan Anne Isabella Noel Byron (mycket intressant Wiki-artikel).

H.P.:s pappa var handelsresande i ädelstenar och en relativt lyckad sådan, medan hans mamma hade en trevlig familj med föräldrar och syskon (där har vi mostrarna!). Pappan dog i galopperande syfilis, vilket hans son förnekade till den dag han själv dog. Utan inkomst fick modern med lille H.P. flytta hem till mostrarna Lillian och Annie och morfar Whipple samt mormor Robie. (Ingen av dem har en intressant Wiki-artikel.)

Ada som 17-åring, H.P. som 25-åring.

Vad Ada gjorde karriärmässigt är så sanslöst imponerande att jag inte riktigt vet hur jag ska förklara det – hon var alltså i början av 1800-talet pionjär inom datorprogrammering. Jag citerar Wikipedia:

”Hon är mest ihågkommen för sitt arbete med vännen Charles Babbages mekaniska dator, den analytiska maskinen. Hennes anteckningar om maskinen innehåller den första algoritm som är avsedd att bearbetas med en maskin.”

Ada översatte, förklarade och kommenterade som 25-åring den italienske matematikern Luigi Menabreas text om just den maskinen. Hennes kommentarer blev till slut mycket längre än den ursprungliga texten och hennes gedigna arbete föll i god jord. (Hon fick – trots att hon var kvinna – beröm eftersom många andra vetenskapsmän inte hade lyckats göra det hon gjorde.)

Den inledande meningen i NE lyder dock: ”Lovelaces liv och berömmelse bar stark prägel av de män hon var associerad med.” Hm. Jag undrar om jag inte måste mejla redaktionen …

Vad H.P. gjorde karriärmässigt är bra mycket mer deprimerande. Han satt där med mostrarna och var superbegåvad och skrev, skrev, och skrev. När någon – när han var fem år gammal – förklarade för honom att jultomten inte fanns på riktigt, svarade han direkt:

– Men är det inte så att även Gud är på låtsas?

H.P.:s släktingar dog och dog, och han blev allt ledsnare. Han bästa vän begick självmord (när denne fick beskedet att hans mor låg för döden) och själv hade han så ont, så ont pga. cancern som han inte visste att han hade. På bilden här nedan är han 44 år och har alldeles nyss författat ett självmordsbrev.

Ada, 35 år, H.P. 44 år.

Adas liv var fyllt av älskare, nyupptäckta halvsyskon och tjafs med karlar som blev kära i henne, samt spelskandaler. Ja, hon var begiven på spel, och försökte med några karlar i vänkretsen att skapa en matematisk modell fött att kunna satsa bättre vi vadslagning. (Hon blev påkommen och förlorade massa pengar på kuppen.)

Stackars Ada sitter här och spelar, sjuk i cancer och svag av åderlåtningen som praktiserades på henne.

 

H.P. lyckades inte göra sig ett namn under sin livstid – familjen fick det allt fattigare för varje år och hans texter publicerades visserligen, men någon succé var det verkligen inte tal om. Efter att ha flyttat hemifrån, gift sig, skaffat nya vänner och mått bättre under en tid, gick allt åt skogen igen och han fick flytta hem till mostrarna än en gång.

Efter hans död blev det ett jädra hallå om upphovsrätten till hans verk. Det hela är helsnurrigt, men nu har man i alla fall enats om att ”allt som publicerades i USA före 1923 är kulturellt allmängods”.

Nuförtiden är H.P. poppis och kontroversiell på en gång hos den yngre, datorspelande generationen; sedan 2004 har ungefär 20 av hans böcker nyöversatts! Hans persongalleri har konstiga namn som låter som nysningar och hans texter nagelfars och analyseras i doktorsavhandlingar som särskilt fokuserar på hans ymnighetshorn med adjektiv. Mina barn kan obegripligt nog rabbla både titlar och nysningar och diskutera handlingen i verken!

Heja Ada, och Heja H.P.! Nu släpper jag ut er ur luckan!

Och så har vi då en plommonstopsdragning av två tisch… nej, tygpåsar. En första sändning gick iväg idag, så om ”Posten” sköter sig får några av er ett kuvert i lådan på fredag! Nu ska jag dagen till påsarnas ära dra två lappar … Flygbengan … och … Hemul! 

Sistluckan kommer i ottan på fredag!


He is back – här kommer embryo!

embryo var har du varit vi blev ordroliga

jag har varit på den andra sidan det säjer jag nu

yo

men herregudrun vad har hänt det undrar jag nu

yo

jag tänkcte inte fuskca men tänkcte om man tjuvgluttrade lite i lukcan kunde man kanske få en lertråd det säjer jag nu

yo

men vad händre vad händre

åh först fick jag in en tomtevante okcså kunde kikra men det var omögligt att se något så jag öppnade lite till

okcså nu hörde jag lite ljuleljusmusik

okcså kändre doften av glugg det säjer jag nu

yo

så jag stakc in hela luvran okcså hela tomteklägget det säjer jag nu

herregudrun embryo: du är helkrokig

ja det strämmer nog: det här var ingen dansk kring julgrannen precis det säjer jag nu

yo

för i nästa ögonblikc trillrade jag ner i intet okcså det var intet så julkul: det var ju ingen användskallelenderlukca det säjer jag nu yo

det var en tomtefällra det säjer jag nu

yo

en äkcta fallukca

 

Share
Publicerat iFacit, julkal.

23 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Grattis Flygbengan och Hemul!

  Oj oj vilken helmysko lucka! Jag fnissade mig igenom både lucktext och kommentarer för det var verkligen så knasigt lurigt och lustigt. Tur ändå att inte Carl Jonas Love Almqvist också dök upp som joker i leken. 😀

  Nu pustar jag ut i väntan på morgondagens rim av Byron och Poe. Sovsågott båset!

 2. Christine

  Grattis Flygbengan och Hemul, och grattis, alla ni som förstod och ledtrådade. Till Linda kom jag också, men sedan var det stopp.

 3. Mamsen

  Grattis nötknäckare!
  Lovelace tog jag på Deep throat tidigt men var osäker på om det var Ada eller Linda. Sent i går kväll lade jag mig med ett avsnitt av Historiepodden i öronen, det om HP Lovecraft – och döm om min förvåning (eller var det intuition?) när det började pratas om hans mostrar. Den lyckan, jag menar, luckan.
  Nu kaffe.

 4. Mamsen! DET SAMMANTRÄFFANDET VAR JU RENT LUCKERSKT!

 5. Mamsen

  Hahahaha exakt så, Lotten.

 6. Dina

  Åhå! Jaja …
  Det spretiga jag inte hann med igår var allt från Romeo&Julia, Streisand, och lite Vilse i pannkakan. Senare dök lite arsenik&spetsar upp men …

  Grattis Hemul och Flygbengan!

 7. Pysseliten

  Grattis påsvinnare och luckknäckare! Jag satt tom i bollen på läktaren heeeela dagen. Men Ada vet jag i alla fall vem det var. Fattas bara.
  DRT måste ju vara artificiell intelligens eller möjligen maskininlärning. (AI och ML)

 8. Brid

  Grattis Hemul och Flygbengan!

  HP ramlade fram så småningom, Ada ännu småningomare. Den ene har jag aldrig känt någon lust att läsa, den andra har jag inte sett några skrifter av och skulle väl ha svårt att förstå dem, men som person är hon fascinerande.

  Jahaja. Var det idag vi skulle baka cookies?

 9. Ökenråttan

  ’Beckett’ tänkte jag först. Men så gullegulligt och ’älskling, älskling’ brukar det ju inte vara hos honom, så … Ada och hennes Babbage bestämde jag mej för då. Men mostrarna kom aldrig med i bilden, så det var ändå inte helt lyckat. Lovecraft känner jag inte. Halvt rätt, kan man räkna så?

 10. Hemul

  Nämen åh! Vad glad jag blir! Tack så mycket för påse och gratulationer! Jag var ganska förvirrad igår för luckan spretade ju åt (åtminstone) två olika håll. Det tog ett bra tag innan jag fattade att båda kunde vara rätt.

 11. Pysseliten

  Nu vill man ju ha en Mamsen-upplevelse nästa gång man sitter på läktaren och hänger!! (Kan vi ha lite längre kalender i år? Till 9:e januari tex?)

 12. Dina

  Säger du det, Pysse? Ang DRT alltså.
  Själv börjar jag undra om det har med bucket list eller multitasking att göra. Fast efter senaste luckan kanske det bara handlar om kärlek i den där tråden.

 13. Karin 3

  Ada hittade jag ganska omgående men som vanligt brukar HB vara mer osynlig. Här blev det många luckor som kunde öppnas och stängas och kunskaperna blandas och strösslas ut i hjärnvindlingarna. Första dagen i friska luften med ett solhål i molntäcket efter husarrest gav styrka och mod att fortsätta mitt projekt . Att skriva en kommentar varje dag. Jakten på HB fortsätter i morgon med nyfikenhet och spänning.
  Stort grattis till Flygbengan och Hemul!

 14. Grattis Flygbengan och Hemul!

  Jag borde verkligen ha listat ut det här snabbare. Jag har inte julstädat i hjärnan, det är fullt damm och allt ligger huller om buller och skräpar. Ada är jag i alla fall mycket väl bekant med och när jag väl kom på att Lord B var hennes far så föll polletten ner. HPL har jag läst sen jag var 15 eller så. 2002 kom boken Necronomicon i Sverige, och då fick jag så klart den av min mo(n)ster i till exempel julklapp. Och på den vägen är det.

 15. Pysseliten

  Jahaaa! NU förklarades för mig vem Lovecraft är. Genom Mansion of Madness känner jag ju till några av hans monster och berättelser. Coolt!

 16. Ninja i Unskijposad.

  HP tog jag på den märkliga nysningen där man kunde pussla ihop ’cthulhu’ som är mycket gogglingsbart, Ada missade jag.
  Deep throath -lettråden gick mina franska tonsiller helt förbi, fast jag ju väl känner till Ada och hennes far, och sett dokumentären om den arma och utnyttjade Linda.

  Men i morgon är en ny dag, då vi alla simnar i samma båt och letar efter gravade hundar. Till dess ägnar jag mig åt de sista fem centrimetrarna på årets julklapp.

 17. flygbengan

  Tack för gratulationerna.

 18. flygbengan

  Och zkop tycker jag borde tacka för påsen. Vilket hon har rätt i. Tack för påsen.

 19. Kråkan

  Jaa, två HB igen! Det har ju varit som ett tema.
  Jag tror som Pysse att det är två trådar i år, en röd och en blå; en AI och en ML om man så vill.

  Men igår hittade jag ingen HB, trots att jag åtminstone kände till Ada sen tidigare.

  Grattis till alla som hittade HB, till alla oss som njuter av luckor och facit och inte minst till påsvinnarna. Tur att jag avtalat med grannarna att vitja brevlådan för nu är jag framme i vinterlandet.

 20. Ökenråttan

  Lille Maken skållar råg. Och då veet man, aaaat snaaart ääär det juul …

 21. Magganini

  Ada visade sig rätt tidigt rätt tydligt. Sen visade det sig att mostrarna var viktiga. Då blev hon suddig. Sen visade det sig att det skulle vara två HB:ar, och då kunde förstås den ena vara Ada men den andra var inte hennes kompis Babbage för han hade just inte heller några mostrar. Sen sent omsider kom det några snälla medbåsister och visade den rätta vägen. Då visade det sig att en dum radbrytning på ett kritiskt ställe i en nysning hade lurat mig. Är jag säääker på. Om den inte hade varit där hade jag ju sett HB2 på en gång. Visst?
  Va kul det här är! 
  Och grattis flygbengan och Hemul!

 22. Maplestream

  Grattis vinnare och klurare. Hoppas kunna klura lite i kommande lucka. Det är rogivande att kunna kika in i båset när man är på resande fot märkte jag. Som att få semester från semestern på något vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.