Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2022: femtonde luckan

I gårdagsbåset från Facitfabriken, visade det sig att jag helt hade missuppfattat graden av förståelse. Flera olyckliga båsister satt och frös uppe på läktarn hela luck-dagen – medan de andra sprang omkring nere på Julkalenderplanen och skrattade. Godiva och Christine fick varsin osynlig t-shirt som snart kommer att få en egen Mäster skräddare-saga.

Vi trampar vidare!

Lucka 15


POuMpéeIDOMPEEDOMPEE, poppig sång!

Bregott:
Jag älskar dig

Lucien:
Inte jag heller.

Bregott:
Goddag yxskaft, min älskade. Säg nåt vackert istället.

Lucien:
Jag kommer och jag går
som en våg

Bregott:
Åh min älskade, det rimmar inte ens, nu tar jag över poesin. Lyssna.

Du är vågen
Jag är en öde ö
Du går, du kommer och du går
Åh ja, jag älskar dig

Lucien:
Inte jag heller.

Bregott:
Åh min älskade, vad du är andfådd. Sscchh, jag fortsätter:

Du går, du kommer och du går
Inuti mig
Och jag följer med dig

Lucien:
Pratar du nu om fysisk kärlek nu? Jag drar mig i så fall tillbaka och …

Bregott:
Nej! Kom! Nu! Oj, nu blev jag också andfådd.

Lucien:
Det kan väl inte jag rå för.


Nämen, vad är det här för en färglös och onödig bild?

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

69 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  God morgon! Är det så plättlätt, eller är de en luring?

 2. Det låter bra vid ett första ögonkast. Grammatiken är medveten.

 3. Mamsen

  Älskar verkligen dessa luringar. Fast ändå inte. De framkallar en viss prestationsångest. Nynnar vidare även om maken mumlar något om att jag låter som en ostämd orgel så här på morgonkvisten. Som om han vet hur en sån låter? Nåja, slut på outandet om våra äktenskapliga meningsskiljaktigheter. Höjer kaffekoppen till skål.

 4. Karin 3

  Hörapparaten har inte kommit på plats.

 5. Dina

  Dag full av barnpassningsjobb, bl a av barnbarn fast då är det ju inte jobb. Får se om jag lyckas spåna lite då och då. Sätter mig på läktaren med dagens första Franskrost. Skål, Mamsen!

 6. Mamsen

  Skål Dina! Kaffet påfyllt igen. Härligt med barnbarnen, Men kom ner till planen och lek. Inte ska du sitta på läktaren inte.

 7. PK

  Och där rök hela självförtroendet från förra luckan. Suck, go-glöggen är slut så jag tar med lite hemrostat kaffe upp på läktaren.

 8. Brid

  Påminner om manus till kortfilmen grabben gjorde som projektarbete. Fast där hette personerna Melon och Tonica, bland annat.

  Inväntar fler lettrådar. Te och pepparkakor, någon?

 9. Ökenråttan

  Oh là là! Vilken trevlig lucka, Lotten.

 10. M

  Gah! Efter gårdagens plättlätta blir frustrationen stor när jag möts av detta. Är det då man laddar för en heldag på läktaren?

 11. Betong-Bess

  På väg upp på läktaren klack det till! Tvärvänder! Enligt säkra uppgifter kan man se hur det fortfarande bolmar från gravstenen.

 12. Charlott - the Goblin girl

  Om det involverar njurar är jag med!

 13. Ardy

  Associerar mest till dyra handväskor.

 14. Niklas i Göteborg

  Det verkar lätt. Känner mig lurad. Skandal! Jag trivs så bra med att läsa begåvade människors klurigheter och inte fatta förrän kvartitolv.

 15. Hemul

  Väldigt bra googlingslucka idag, tycker jag. Man kan lära sig inte bara om landskapsmåleri utan även om kypertbindning och farsoter från Kina så här på morgonkvisten.

 16. Jag sitter på tåget i Katrineholm, på väg mot Göteborg. Har min lilla väska (ordentligt stängd så att inget ramlar ut) och ska försöka undvika kontrovers under resan men kan inte lova något.

 17. Maplestream

  God morgon! Ingen polett har trillat ned ännu. Jag håller en idrottslektion i basket och tänker vidare. Hörs.

 18. Jag fick för mig att det var Ludde som var på bilden och att texten var från Fidelio, en opera med byxroll. Leonore älskar Florestan som sitter fängslad och klär ut sig till man, Fidelio, som får jobb hos fångvaktaren Rocco vars dotter Marzellina blir förälskad i Fidelio som försöker skaka av sig hennes kärlek. Det är ingen tragedi så Leonore/Fidelio lyckas befria Florestan men jag tror Marzellina blir lite besviken.

  Sedan insåg jag att det var i hångelskrubben hos Krysset detta ouvre avnjöts.

 19. Magganini

  Vaheterenuigen HD? BB? BC? Nävisstja HB var det man skulle leta efter. Vi hörs.

 20. Louise

  På förekommen anledning julstädade jag i en gammal vrå och hittade några dockor av vax och av sågspån. Det var minsann inte igår – vilka favoriter! Åker nu upp på en plats där de syns tydligt.

 21. Örjan

  Tjänare, djurrättsaktivist, handväska eller pianokompositör?

 22. Nina

  Släkting till den ökända R. B. G?

 23. Helena

  Det här verkar som något för mig okänt, men med några ledtrådar att dra i. Går upp på läktaren så länge.

 24. Örjan

  Louise: MSC!

 25. godiva

  Åh, sången jag gnolar på sen antiklimaxen här i förrgår när flygvapnet traditionsenligt skulle visa upp sig i procession i form av ett juleträd tätt över staden här på sin turne norrut över landet, men det blev bara Tre Tunnor som vi ändå inte såg för molnen. F13 ligger/låg nästgårds här så jag är uppvuxen med dramatiskt lågflygande stridsplan, och min storebror låg i lumpen samtidigt som den där filmen med breathtaking Tom Cruise gick på bio, som den gör nu igen, i en överhypad cover. HB är alltså… en som lovar runt. Nej, jag får ta om luckan igen. På tal om luckan så hade alla hormonstinna rekryter så Samantha Fox på posters på insidan av sina skåp, det blev ju också lite snopet så där i efterhand. 🙂

 26. Pysseliten

  Lunch på läktaren alltså. Brände nog alla säkringar igår, för min hjärna funkar inte.

 27. Dina

  Lunchrasten snart slut men hunnit med några smågooglingar och inser att det kan vara ett yrke (hm nåja) att vara älskarinna i vissa franska kretsar, att Lucien har ett konstgalleri i Jerusalem (måste jag ha gått förbi oräkneliga gånger utan att fatta att han är med i kalendern), samt att Den Röda Tråden måste vara ”kärt barn har många namn” eller ”att göra en tavla” eller något helt annat.

 28. Ökenråttan

  Magganini: Fniss fniss. BCBG är det du far efter, eller hur? Fast HB är väl inte precis nån representant för det?

 29. Örjan

  Louis: Förlåt ESC är det korrekta.

 30. Ökenråttan

  Eller kanske BB var det du tänkte på, Magganini? Bouncing Bregott, liksom!

 31. Örjan

  Sveriges HB? Är det Lars Forsell?

 32. Stön! Här sitter jag på jobbet (på SFI) och läser och dricker te i en paus. Alla runtomkring mig undrar vad det är som är så roligt och jag KAN BARA INTE förklara.

 33. Ingela

  Oj, redan halv fyra! Vad tiden går när man försöker kommunicera med Telia för en gammal mors räkning. Man får inte ställa den enklaste fråga utan att vara den person född 1934 som står på abonnemanget inloggad med bank-id. Men nu är fullmakt fixad, ett tips till andra som ev hamnar i samma situation. MItt låga blodtryck blev dock normaliserat igen.

  Melodier och rytmisering är som sagt min grej så det finns hopp, redan i rubrikens inledning faktiskt. Men maken till konstig grammatik har man sällan sett, i vilka situationer dillar man på det viset, tro? Jag kan då inte minnas någon sådan.

  Nu går jag til Friskis för ett gympapass och sen yoga efter det. Då jädrar kan man snacka om andfådd – på ett anständigt vis.

 34. Smultronblomman

  Bronson spelade en karaktär i en film, som måste anses som en klassiker i dag. Inte Charles , alltså, utan en annan Bronson. Den karaktären känns på sätt och vis aktuell i dag.

 35. Karin 3

  Nu till det svåra. Han med hörapparaten klämde rätt uttal när jag hittat HB. Min brända språk -hjärna har svårt med uttal och stavning. Vilket jag inte kan rå för faktiskt.

 36. hyttfogden

  Ha haaa! Nu vet jag vem den där trista karln är! Och det stämmer ju.
  Något smårutigt finns med i bilden och alla djur ska ha sin chans.

 37. hyttfogden

  Dessutom verkar ÖR vara mycket nöjd med språkområdet där HB döljer sig.

 38. (pigga?) kristina

  Oj, här vaknade jag på läktaren där jag somnade till i förrgår. Sa nån moln? Smörigt?

 39. Jag går här och hummar nöjt. Allt ser bra ut.

 40. Klättrar upp på läktaren ogissad. Datenight med dammråttemaken, som det så fint heter. Middag och konsert. Ovanligt piggt för att vara jag i december.

 41. Magganini

  Hehe ÖR, skulle man ha kunnat tänka sig ja, men det gjorde jag inte. BB var det, liksom HD. Och BC, men där kan man stoppa in ett et i mitten för tydlighets skull.

 42. (pigga?) kristina

  Känner mig som ett riktigt (k)ålahue.

 43. Kypertbindning var ordet. Jag hade en klasskamrat vars efternamn nog härrörde från ett gårdsnamn i Dalarna, men det var också lika med ett tyg. Och ett antal år senare blev det förkortningsnamnet på en otrevlig sjukdom, vilket klasskamraten med familj säkert inte gillade.

 44. Ökenråttan

  I råttboet har första steget mot JUL tagits i dag. Saker har lagts i blöt nämligen cocktailbär och dadlar i bourbon. Det ska bli vår julkaka. Såvitt vi utrett är det samma kaka som den som bakas i Truman Capotes bedårande novell ”Ett julminne”. Läs den! Fast dom har lite citronskal i också.

 45. Vovamomo

  Jag har ett par alternativ.Men allt är väl fel, Bb och MJ ellerLB.Men allting är väl fel.

 46. Katt

  tog ett slag innan väskan, förlåt poupetten, nej jag menar galletten trillade ned. Det här var i alla fall INTE mannen som slutade röka.

 47. Niklas i Göteborg

  Jag ser framför mig Manets skandalösa ”Frukost i det gröna”, fast parken är pastoral brittisk landsbygd och den nakna kvinnan väldigt ung.

 48. ”Det här var i alla fall INTE mannen som slutade röka.”

  Så sant, så sant, Katt!

 49. Ingela

  Jag var väldigt fascinerad av den dansk/svenska dockan, den som Lucien också känner till. Jag minns exakt hur förtrollande den var och vilka lite småläskiga bilder den framkallade i sjuåringens huvud.

 50. Åhåhååå! Hej hopp i hatten! I met Lassie, minsann, eller HB, dårå. Sprang ihop med vederbörande i Strasbourg på 1980-talet. En ganska arg HB.

 51. Eva-L

  Läste imorse fattade inget, kom in nu, tog den direkt! Zut alors!

 52. Christine

  Som vanligt tackar jag och bockar för båsets samlade ledtrådar!

 53. Karin!
  Nä nu. Va. Jag dånar.
  Jag plockar upp mig själv från golvet och tänker: Karin borde skriva facit.

 54. Ninja under takåsen.

  Skutt i lurpan.
  Liksom

 55. Pysseliten

  Nä, hörrni! Det här var inte mitt språk. Godnatt!

 56. Maplestream

  Jag har fastnat i vinkelvolten. Är helt bortkollrad och det är kallt och ensamt på läktaren. Jag ser ju alla ledtrådar men idag hänger inte knoppen med. Alls.

 57. Aku

  Tack för alla ledtrådar, med en del googling öppnade sig även denna lucka. Tror att mannen på den onödiga bilden sneglar över kanalen efter en namne.

 58. Luslina

  Men ja ja ja! Idag är jag lika säker på HBs identitet som jag brukar varje gång jag har fel så det här lovar gott! Som liten trodde jag att han hörde hemma med M.A.S.H-gubbarna för han såg lika gammal ut och hans namn gav militär-vibbar. Nuförtiden vet jag att det inte låter som jag trodde då (och att M.A.S.H-typerna inte var så särskilt gamla alls).

 59. Översättarhelena

  Jag kom osökt att tänka på att jag har en overlockmaskin stående som jag nästan aldrig använder! Kanske skulle kunna inbringa lite vinst vid försäljning?

 60. Åhåååååååå. På det viset. Man undrar ju då över märket på denna symaskin …

 61. Kråkan

  Kanske jag har en aning om den ena av personerna i dialogen men – så här dags och efter alla lettrådar är det dags att hoppa i havet, i galen tunna, upp på läktaren eller i hatten. …

 62. Magganini

  Har HB nåt torg, som i så fall låter lite svenskt?

 63. Översättarhelena

  Har faktiskt ingen aning om märket på min serger! Och nu är det ju ändå för sent.

 64. Loooooooo

  Tidig morgon den sextonde, så jag är för sent ute, men jag kan åtminstone svaret.

 65. Översättarhelena: Din serger skulle ju kunna vara en SINGER …

 66. Ökenråttan

  Thomas Gainsborough (1727-1788) igen. Ta er en titt och njut.
  ’Mr and Mrs Andrews’ , porträtt av en country squire med maka, han ledigt poserande på målningens vänstra del, med sin tricorne lite på svaj, jaktbössan under armen och den ivriga hunden bredvid, intill sitter lilla frun prydligt på en parkbänk och resten av målningen, den största delen, ett landskapsporträtt av parets ägor.
  Konstnärens två små döttrar som jagar en fjäril.
  Självporträttet som Lottens gravyr är gjord efter.
  Den strålande ’Gosse i blått’ och vilket blått!
  ’The Charleton children’, där det ena, på barns oberäkneliga vis, pekar rakt åt sidan mot nåt utanför bilden.
  ’The Morning Walk’, inget ’titta rakt fram nu’, utan paret, arm i arm, med en hund i släptåg, är fångade som på ett snapshot-fotografi.

 67. Håkan (hakke)

  Hopp och hej, idag ramlar jag in alldeles för sent! (Fast här är klockan inte mer än 20:59.) Fattar noll, ska se vad som har klurats av er andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.