Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2021: tjutredje luckan

I 2021 års näst sista facit går det att läsa en text från 1902 om svenskans och danskans ”false friends”! Det rekommenderas varmt – och så kan man ju läsa massa annat kul och få veta vilka som kommer att få tischor i brevlådan. (Okej, det var Ninja & Brid.)

För att ni alla ska sitta och hänga vid datorn hela dagen och inte luras ut i julklappshandeln eller börja piska mattor av ren decemberfrustration, är dagens lucka jättesvår. Eller inte.

Lucka 23 – den sista 2021


[vinjettmusik, tutor & fanfarer]

– Vi välkomnar ikväll den famöse, fantastiske och fabulöse George Harrison!

[applåder]

– Tack. Tack. Tack.
– George, George, George. Vi ser ju numera på dig nästan som vore du Messias, och …
– Nej, nej, jag är fortfarande bara en olydig liten grabb från Liverpool.
– Liverpool, ja, jag har ju hört att din mor var något av en hamster och din pappa luktade hylle.
– Helylle? Nej, det tro…
– Nej. Hylle. Hyllebär.
– Vad menar du? Nu vet jag inte riktigt hur jag ska svara.

[publiken tjuter av skratt]

– Då byter vi väl ämne, tvärt. Hur försörjer du dig numera?
– Jag är med i talk shows som den här.

[orkestertrummisen tajmar perfekt med en badoom-dish]

– Berätta.
– Jo, jag har ju haft en relativt stadig inkomst sedan min lilla musikgrupp splittrades.
– … Beatles …
– Ja. Och mitt stora intresse numera är ju film. Jag har till mitt senaste projekt belånat hus och hem och …
– För att gå på bio?
– Ja.
– Och se en enda film?
– Ja.
– Det måste vara världens dyraste biobiljett?
– Jo. Så är det nog. 

[publiken drar efter andan i korus]

– Och försörjningen som vi pratade om nyss?
– Jaaa. Att inte längre vara popstjärna är lite som att oförtjänt förlora försörjningen. Jag menar … det var ju inte en picknick …
– En barnlek?
– … ja, att vara musiker, men det var i alla fall ett jobb.
– Och projektet var?
– Hemligt.
– Hemligt. Då byter vi väl ämne, tvärt. Vad säger du om den nutida, oönskade mejlreklamen som invaderar allt och alla?
– Lite kul är den ibland, liksom ”kom och köp konserverad korv”. Och ägg! Haha!
– Då byter vi väl ämne igen.
– Tvärt?
– Japp. 


Komplett onödig bild. ATT JAG INTE LÄR MIG!


(Den här tabellen fylls hela tiden på med länkar under 24 roliga dagar.)

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

90 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Dra på trissor, jag tror att jag kan! Vilket betyder att klappar kan köpas, maten förberedas och granen kläs. Puh!

 2. PK

  Frågan är om det är gruppen eller en av medlemmarna. Kanske inte George Harrison då, det är väl för lätt. Men dom var ju fler. Jag gissar på trummisen så länge. Eller vänta, det kan ju vara han som sjöng och spelade gura, Lennon hette han väl. Han passar ju in bra då han inte tillhör dom levandes skara.

 3. Håkan (hakke)

  Det bidde en limerick så här i juletid, helt OT.

  En tomte från Sysslebäck
  han fyllde sin tomtesäck
  till ännu ett kneg
  med kola så seg,
  ty det var hans extraknäck.

 4. Brid

  Zoom! Ska försöka infinna mig/oss. Men risken är att klockan plötsligt är åtta.

  John Lennon blir bra, håller jag med PK om. Eller dronning Silvia, som har fölsedag idag. Eller nåt annat kungligt, Artur eller Bertur eller Certur kanske.

 5. bridgroom

  Eftersom jag lyckats öppna luckan tidigt i dag tänkte jag inleda med några rim. Sen orimmade jag texten och skriver bara att jag förvirras av att luckan så tydligt berättar om verkliga händelser som det inte kan vara.
  Jag skriver bara ”Vilken grupp” och ni får betona det som ni önskar.

 6. Katt

  Måste också göra något helt annat, skulle hellre sitta i båset och dricka glögg en dag som denna. I stället klapprar jag iväg till jobbet (det vore nog en syn).

 7. Ett rödgråtet barn

  Jag hoppar upp på läktaren och troligen kommer jag att hoppa rakt ner i hatten från läktaren idag. Det är julefrid och stiltje i roten på mig. Kanske att jag glimrar till senare under dagen och kommer med nåt fiffigt!

 8. Smultronblomman

  Jag kanske redan har kommit på nåt, fast det är före lunch. Trologtvis en traditionell blåsippa, men jag gottar mig åt tanken att det var ganska enkelt i dag. Tills jag inser att jag är helt bortkollrad.
  Inväntar 2 av tre syskon, ska sätta en deg för vörtbröd, göra wasbisill och griljera skinkan. Så ska jag jobba lite också är det tänkt. Jag ska under kommande år utvecklaa inom ledarskap och då är det viktigt med assertivitet.

 9. Kråkan

  Helt obegripligt!
  Men jag tar väl en skidtur i Idres vackra vinterväder och funderar, kanske hittar jag nån ledstjärna.

 10. Helena

  I dag ska jag tänka på morgondagens födelsedagsbarn (kungen!) och förbereda julfirandet. Och däremellan tänka på luckan. Det lär bli många skiften i mitt medvetandeflöde.

 11. Charlott - the Goblin girl

  Här finns risk för att jag kan det så påminner om frågor jag skulle vilja ställa till Per Gessle. Hur tänkte han i raden ”Linda köper pälsar i ett” ur låten Povel Ramel, Paul McCartney och jag. McCartneys var ju såna veganer så t.o.m deras hundar var det.

 12. Pysseliten

  OT. Kråkan!!! Vad härligt! Det där är helt klart en aktivitet i min smak. Jag får ta mig ut på isen istället. Vi har 15 km plogad bana på sjön. Imorgon kommer det vara magiskt då appen lovat sol.

 13. Maplestream

  Äntligen friskförklarad från covid. Nu kan (måste) jag ut och bråka i julruschen. Som jag längtat. Inte! I övrigt ser jag bara Uppsala i varenda lucka. Men det är nog mer en önskan än det rätta. Fick dessutom en påminnelse att jag glömt betala något när det nu skulle betalas. Så då var jag tvingad att betala lite mer idag istället. Det gjorde inte starten bättre denna julhelg.

  Nu hoppar jag i hatten och ser om jag hittar tillbaks till kvällningen. Lycka till alla medbåsister!

 14. Hemul

  Nu lär det snart bli ett herrans liv, fullt med släkt och ont om datortid. God jul allihopa! Grattis till alla tishavinnare, och till alla er andra också, för ni har i alla fall varit med och haft roligt. Tack, Båsmor!

  Vad gäller DRT så håller jag med vem det nu var (förlåt, men jag hinner inte leta igenom alla kommentarerna just nu) som nämnde häromdan att det har varit väldigt mycket flygande i år.

 15. hyttfogden

  Säger som ekshäringen när han löste korsord:

  Husdjur två bokstäver:
  ”Inte ä dä koa å inte ä dä soa men e ap kan det var.”

 16. Eva-L

  Ju närmare jul vi kommer, desto mer stängs min hjärna av. Häromdan läste jag och klurade, men glömde att svara. Idag har jag läst och läst, men kopplar inte till nåt (eller, jag kan ju gissa på George Harrison och kanske är det så lätt för min skull?).

 17. Helena

  Du har min medkänsla Maplestream, har en liknande upplevelse från dagens röjande. Men jag väljer att se den från den ljusa sidan: tack och lov att jag upptäckte den nu, så jag inte hamnar hos kronofogden!

 18. Ökenråttan

  Strip- tease. Ska det vara så där? Eller i ett ord? Eller i två, utan bindestreck? Där kan man undra.

 19. Dina

  För att parafrasera professor Higgins: ”Jag tror jag kan det!”
  Men är det en eller alla eller produkten?
  Och det är några små detaljer som trilskas. Kanske hjälper om jag läser båset?

 20. Dina

  Yes! Om Hemul har rätt så är det produkten. Dvs om jag har rätt gällande DRT (flaxande och flygande) … Mycket ’om’ där så det kan säkert vara en blåsippa. Jag menar, inte kan jag väl kunna en lucka två gånger på två veckor?

  Pysse kommer hem strax efter zoombörjan men skall försöka hoppa in en liten stund. Jättekul idé!

  Kråkan, så vackert! Här har vi haft regnstorm i dagarna tre. Vilket självklart gör extracirkus av trafiken (den är ju inte så bra i vanliga fall pga alla vägarbeten) och extrairriterade chauförer, passagerare, fogängare, ja alla!

 21. Pysseliten

  Jaa!! Är det någon som kommer titta in?! Jag har gräddat rullrån och kokat citronkola. Och förberett en gubbröra. I skrivande stund fixar jag en tråd för julkort, som jag fick tips om av någon i båset (kan avslöja vem i zoom.)
  Nu är det snart dags att lägga vita dukar på borden, polera skorna och träna på att gå med silverbrickan balanserande på fingertopparna, så herrn i huset blir nöjd. Fint skare va i jul.

 22. Helena

  Det var en riktigt rolig lucka det här: även om jag förstår att jag är på rätt spår så kvarstår många gåtor att lösa, och jag är ännu inte säker på vem som är HB. Nästan vad jag än googlar på så finns det en koppling till gruppen, så ledtrådarna bara förmerar sig åt alla håll. Jag som hade tänkt vila upp mig och göra ingenting inför morgondagens cirkus!

 23. Ett rödgråtet barn

  Upps! Nu trillade polletten ner!
  Jag satsar på Zoom om det inte inträffat nåt oväntat. Typ teknikstrul, datastrul, handhavandestrul.

 24. PK

  Glöggen var nog stark idag, jag ser konstiga saker som flyger. En ko och ett franskt får. Och någon har tagit med sig en stor och några små fiskar men inga kornbröd. Alla tar det lugnt så hör dagen innan jul, till och med diskarna slappar. Den bleke badar.

 25. embryo slår upp dörrarna okcså ruslar in i bradagsrummet

  jag kan jag kan jag kan

  vad kan du det undrar jag nu

  farran räknrar på fingrerstropparna: du kan cykcla svimmra pratra med mat i munnen, men det är väl det det säjer jag nu

  nej nej det här är något mer fantastiskct jag kan gråtan i lottens hemmeliga bloggrarekryzz det säjer jag nu

  yo

  vem är

  det är biggles det säjer jag nu men säj det inte till någon det säjer jag nu

  biggles det undrar jag nu yo

  ja okcså det var plättlätt eftersom groerogroe – hur stavrar man hans namn det undrar jag nu – harrisburg var med i proppgruppen biggles

  men är det inte lite väl enkcelt det undrar jag nu: han nämns ju i gråtran

  just det där ser du: en lertråd

  nja en lertråd ska väl vara lite klurlig i sej

  det här är klurligt

  nja: mer enkcelt än klurligt det säjer jag nu yo

  det enkcla är det svåra

  det har du iokcsåförsej rätt i embryo

  då chansrar vi på proppgruppen the biggles det säjer jag nu

  yo

  men vi kan gradera med abbra

  abbra det undrar jag nu yo

  ja dom kommrer tvåa på min önskcelista det säjer jag nu

  yo

  eftrersom det är ju ändå jul det säjer jag nu

  yo

 26. Kråkan

  Ja skidturen var fin, Idre levererar. Och skridskor i solsken Pysse är inte heller att förakta.

  När det gäller HB är jag helt förvirrad, så jag ansluter mej till gänget som tycker det kan vara dags för en riktigt enkel, som tex George Harrison.

  Zoommötet skulle bli riktigt kul. Tyvärr är jag iväg och möter en som ska ansluta här i Idre just då, så jag kanske inte hinner. God Jul alla i så fall.

 27. Wickmanskan

  Kastar in en ogissning på Nisse Hult igen och hoppas att jag inte fastnar i båsets spamfilter

 28. hyttfogden

  Har Zoomat in en vars fader var mycket förknippad med Örebro. Om DRT är, som antytts här på sina håll, något som har med luftfärder att göra, så är HB starkt förknippad med vad som en gång sändes på TV. Kommer ihåg både melodi och text till ingressen. Varmt klädd ska man vara om man ger sig ut i det blå, så det är kanske bäste att jag lånar lilla tyrolerdockans bröxer, som jag nyligen stickat.
  Men det kan ju vara nån annan också, vad vet jag, vad vet jag…. som bara gissar,

 29. Brid

  Har dammat katterna på pianot och föst ihop dem lite för att få plats för änglakören. En av katterna består av ett antal träbitar i rad (huvud, axlar, mage, höfter, knän och tår, ungefär) som hålls ihop av ett gummiband som nog var nytt 1970 eller så, så den står inte så stadigt utan vill helst lägga sig. Min k. fader fick syn på den en gång och sa ”En av katterna här är död.” ”Nej,” sa jag, ”den bara vilar sig.” ”Försök inte!” sa far.

 30. Ökenråttan

  Inspirerad av Pysse började jag genast putsa silver (nåja, nysilver om det nu ska vara så noga …) Jag har en hög med gamla silverfat som jag använder att ställa blomkrukor eller blomvaser på eller nåt annat som kan behöva få en liten silverkant omkring sej.
  Lille Maken har brottats med vörtdegen och bakat ut den som två grishuvuden, med öron, ögon och tryne. Jättesöta. Nu oroar vi oss bara för om äldste sonens fästmö, som är vegetarian, ska vilja äta bröd som ser ut som en gris.

 31. Betong-Bess

  Vill bara varna andra. Fudgen blir INTE bra om man väljer förhållande 2:2 istället för 2:1 på socker:mjölk. Har inget med dagens HB att göra vad jag vet.

 32. Ökenråttan

  I’ve seen the light! Lotten, du är för lurig. Niklases Fia är lite med på ett hörn, ett sorgligt hörn, men ändå. En originaltitel ger stor hjälp.

 33. Ninja i Klockrike

  Jag gissar på han vars farfar hette herr Ost.
  Eller han vars pappa stammade så förfärligt.
  Det kan också vara den gentleman som kröp längs Oxbrogatan.
  Och är det inte nån av dem så kanske den person vars son var så vanartig?
  Fast det förstås, varför skulle det inte vara musikern som blev frånåkt på en helt vanlig gata?
  För inte kan det väl vara nån som tolkar låten om det spruckna instrumentet på ett alldeles nytt och banbrytande sätt?

  Nä, som vanligt har jag väl fattat helt fel.

 34. Kråkan

  Jomen, jag körde ju omkull en gång på skidturen idag, än slank jag dit och än slank jag dit och sen slank jag der i diket. Men jag lever! Om jag nu tänker rätt på saken kanske det kan leda både till HB och DRT. Annars blir det väl diket en gång till, raka vägen, som Kråkan flyger.

 35. Örjan

  Antagligen OT.
  G.Harrison var en infödd scousare.
  Men har det något med min gamla skolbespisning att göra?

 36. hyttfogden

  Ähum! Niklases Fia är med på ett hörn. Vår Mia är i så fall också med på ett hörn , men flyger inte längre utan sitter mycket stel och tyst . Kanske lyss hon i sin himmel till vällingklockans klang den stund i veckan då arbetet upphörde och man blev fri för ett tag.
  DRT har något luftigt över sig, tror jag.

 37. Ninja i Klockrike

  Tack Pysse även från Klockrike.

  Joan Didion bodde väl vid en sandstrand, men min håg står nog mer till branta klippkuster, bråddjupa vatten och varma yllekoftor. Riktigt längtar gör jag.

 38. Maplestream

  Äntligen hemma efter bestyr på staden. Har visst missat ett Zooooommöte, hoppas ni hade trevligt och klarade er utan en massa konstig popup reklam från internätet. Sånt är så irriterande!
  Har nu intagit en diger middag och är nära bristningsgränsen, precis som det ska vara i juletider, men en liten mintpastill ska jag väl ändå kunna klämma i mig som digestive, det är ju både gott och nyttigt.

 39. Pysseliten

  Tack!! Så trevligt att hänga med er en stund. Och tack till generösa zoom som bjöd på extratid. Vi bestämde att göra detta till tradition, så ni som missade årets zoom får en ny chans 221223.

 40. Brid

  Även jag tackar Pysse, fast det höll på att bli 95//3 på grund av felklimpring på det virtuella tangentbordet (tryckte sifferknappen istället för Shift).

  Jag tror att stavningsjädervulen har gett upp om att rätta mina ord, hurra!

 41. Leda

  Nån gång i denna tidszonen (obs! zäta!) måste man bestämma sig. Så. Detta måste vara den brasilianske baronen Don Dennis. Det ser man på diskbråcket och den katastrofalt avmagrade plånboken. Ursäkta schuberten.

 42. Magganini

  Vi tackar också Pysse fast vi inte hann komma med, vi åt gröt hela tiden.

  I det sammanhanget är det väl ingen som kommer och stoppar oss om vi blir för fåniga?

 43. Magganini

  Det skulle ha stått ”I DET HÄR sammanhanget” osv (fast inte i versaler) här uppe. Och så skulle det ha stått ”Magganini och Hannoia” som avsändare.
  Ok?

 44. Ninja i Klockrike

  Pepparkaksdeg!!?!
  Vi brukade få dela på en liten pepparkaka, hela familjen, 27 personer, men vilken lyx vi tyckte det var. Skulle dagens ungdom aldrig kunna förstå.

 45. Ett rödgråtet barn

  Här var det teknikstrul så nu är jag riktigt rödgråten 😥 Sen tittade vi på en film och jag grinade ännu mer! Rolig uppesittarkväll jag har va!?

 46. Helena

  I detta språk ryms visheter som: enkelt är bättre än komplext, men komplext är bättre än komplicerat. Och vackert är bättre än fult.

 47. Leda

  Jaha. Don Dennis-gänget som helhet? Okej då. Vi adderar en handfull kompisar. Vårtor och stövlar och plommonstop och allt. Klart!

 48. Maplestream

  Dela en hög med gammalt bös. Tänk den som ändå kunde fått dela en hög med gammalt bös. Vi fick, alla 64 barn, fantisera om att grannens familj kunde få fantisera om att dela en hög med gammalt bös. Efter det drömde vi om att sova, somna det fick vi aldrig.

 49. Åh nej missade Zoomen vad trist. Promenerat en mil i ett frostigt landskap, handlat all julmat inkl tunna mintchokladkakor, slagit in alla klappar, gjort skinkan i ugnen och tog precis en första skinkmacka efter att den griljeras. Jädrans så gott, synd att skinkan är som bäst precis då och inte sen ett halvt dygn senare på julbordet men inte riktigt lika illa som SPAM som en engelsk kollega hade på sitt julbord ett år, urk. Även lyckats hinna med att se sonens flickvän skjuta salut för drottningen. De soldater som inte är från Boden kan skriva en frostig rapport hem om hur kallt det är i vår byhåla.

 50. Ninja i Klockrike

  När jag säger en hel pepparkaka, menar jag naturligtvis en mikroskopisk smula, men för oss, för oss var den som en hel pepparkaka.
  Bös visste vi inte ens vad det var, vi hoppades nån gång få sitta i en hög med osorterad nubb.

 51. Jämrans! Idag har det varit nästanjul hela dagen. Inte en chans att ha fel. Är det några kvar på läktaren eller får jag sitta ensam på läktaren och skämmas?

 52. Kråkan

  Niklas, jag tror vi samlas allihop i hatten ikväll. Ångorna från pepparkakor, glögg, skinka och köttbullar glider från näsa till näsa. (glöm inte andningsmaskerna!) Bara en envis riddare studsar som en basketboll på slagfältet och upprepar sitt ni, ni, ni …

 53. Ingela

  Sladdar in sent omsider. Hade tvättstugan i dag, har förberett mat för i morgon och gymmat så jag missade helt zoom-mötet. Hade varit kul att se vilka det är som man umgås med i december år efter år!

  Men jag kommer i håg vem som hade en gnagarmor!

  Lennon lär vara en surpuppa men han som reser, han som gör dyra filmer och han som ser livet ljust verkar trevliga. Liksom han som hade en fru med vackert efternamn.

 54. Smultronblomman

  Bästa syster Wickmanskan och bäste brorsan hittade hit, men så har de varit här förr. Värre kan det vara när jag är ute på tjänste. Dåligt lokalsinne tycker jag inte att jag har, men ibland är det vägarbeten eller så hinner jag inte med instruktionerna från min GPS inne i stadskärnor med, tät trafik. En annan orsak är att jag tror att jag hittar ändå. Det blir lite pinsamt att köra fel i städer jag varit i förut.
  Vörtbrödet blev bättre än någonsin. Doften av nybakat bröd är så underbar. Det luktar ju inte huggorm precis.

 55. Smultronblomman

  Bästa syster Wickmanskan och bäste brorsan hittade hit, men så har de varit här förr. Värre kan det vara när jag är ute på tjänste. Dåligt lokalsinne tycker jag inte att jag har, men ibland är det vägarbeten, eller så hinner jag inte med i stadskärnor, med tät trafik. En annan orsak är att jag tror att jag hittar ändå. Det blir lite pinsamt att köra fel i städer jag varit i förut.
  Vörtbrödet blev bättre än någonsin. Doften av nybakat bröd är så underbar. Det luktar ju inte huggorm precis.

 56. Håkan (hakke)

  Det är lustigt med luckorna. Ibland går det lätt och ibland går det alldeles knasigt tokigt. Idag – både och!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.