Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2021: tjuförsta luckan

Ni anar inte vad facitbåset till lucka 19 fylldes med! En hel dinosaurie och tre vinnare! För att inte tala om en jämförelse mellan två olika översättningar!

Men sånt har vi inte tid med nu. Nu ska vi kolla på nästa sista luckan 2021, och alls inte julpynta och köpa klappar eller lägga in sill.

Lucka 19 – en mycket underlig en …


Idag talar jag i gåtor. Jag vet inte riktigt om ni förstår allt jag säger, så jag har bytt till ett språk som passar er bättre. Men jag begynner väl direkt?

Jag ska först begrunda varför jag är någon egentligen. Faktum är att min morbror flög omkull så brutalt att han dog och att alla mina släktingar påverkades i flera led. När betjänten berättade det för min sorgmodiga mor tänkte hon tutande på hans dräng, som liksom jag bara sitter och sitter. Och hans stackals moder, så enslig med alla barnen resten av livet!

När jag ger företräde, möter jag många som minns denna händelse trots att det är länge sedan nu. Vi har dock hittat en ordning, och det är att snacka mycket. Vänta, nu märker jag att någon ryker!


Jag har då aldrig varit med om maken till komplett onödig bild. 

(Den här tabellen fylls hela tiden på med länkar under 24 roliga dagar.)

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

73 kommentarer

 1. Dina

  Varför tänker jag på kungligheter idag igen?
  Go’morron och upp på läktaren för att grunna om stavningen är en lettråd.

 2. Håkan (hakke)

  Gåtor är svårt, så jag sitter mest och tittar på målningen. Helt fascinerad av kvinnans kläder, från ärmarna till skospetsarna. Och kolla tyget över lilla magen eller vid knävecken på barnet, hur kan man måla så?

  Hoppar upp på läktaren och tar idag med mig vindruvor, två apelsiner, en madeleinekaka, kaffe i en termos, lite vitt vin och 90-procentig alkohol för att spetsa eventuell glögg.

 3. Pysseliten

  Vems moder? Drängens eller morbroderns?
  Hej PK och alla andra! Jag gör några armhävningar, i brist på bättre.

 4. Sätter mig på läktaren och tar med mig en bok sagor att läsa. Kanske jag genom det kan ta mig ur villfarelsen att HB delar namn med barnens gammelfarfar för inget stämmer. Men ni vet hur det är när man får för sig något. Språket känns som det leder väster eller söderut så hur jag hamnade österut vet jag inte. Ska inte lägga in sill eller något annat onödigt idag så kanske knäcker jag det så småningom. Men paus i googlandet behövs för jag har redan besökt typ 100 wikipediasidor och lärt mig en massa ”onödigt” som vanligt i december.

 5. Ökenråttan

  Ja, vilket stoffmåleri! Det vore då själva håken om vi inte ska lura ut den här luckan också. Minnens nr 15 och fatta mod, gamla råtta och maken.

 6. Nina

  Många funderingar här. Hur tänker man tutande? Och hade betjänten en dräng? Eller var det morbrodern? Så många frågor, så lite tid.

 7. Målningen känner jag väl igen. Språkbruket känns också bekant. Den som först dyker upp i minnet passar dock dåligt med allt utom språkbruket.

  Tar kaffet med till läktaren ett tag.

 8. Ökenråttan

  Handlar det inte om pengar också? – Ibland kan en svåger vara ens bror och liknande konstellationer, vad?

 9. Ett rödgråtet barn

  Jag fastnade också vid klänningen. Bakgrunden är mörk och deppig så jag tyckte det var skönt med en frasig, ljus klänning.

 10. Helena

  Lätt men ändå svårt, är det den röda tråden kanske? Jag får inkubera den så länge och ta itu med den i eftermiddag.

 11. hyttfogden

  En av våra mest välkända målningar från den svenska historien. Det var långa vägar att färdas för att hämta frugan. SG och jag har faktiskt varit där. …”andra famntag än av mor, väntar dig när du blir stor ….”

 12. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Nä, fattar inte, fast Lotten säger att det är lätt. Stackals?

 13. hyttfogden

  HBs svärfar var en hejare på att grilla så det osade över hela stan…. och dyrt blev det.

 14. Jag läser varje lucka och funderar en hel del, ibland så mycket så att jag glömmer svara och ledtråda. Oftast har ja ändå fel, men ibland har jag faktiskt rätt. Idag har jag dock ingen susning, men tänker att jag lämnar ett litet spår ändå.

 15. Ökenråttan

  Här skönjes även ett litterärt verk av juridisk natur. Eller två, om man tänker så.

 16. Lottens förstfödde

  Hej mor, jag har lärt mig hurudan kommentarsboxen fungerar. Nu blir det frukost. Det är vanskligt det där med dygnsrytm.

 17. Leda

  Sitter och snackar, ska det vara någon konst? Jag ger mig på att dagens HB uppträder under falskt namn. Inte schysst.

 18. Haha, min förstfödde här ovan har lämnat ledtrådar! Finfina gener han har, den grabben!

  Det har Leda också. (Alltså ledtrådat.) Och några till, men jag återkommer till dem senare!

 19. Smultronblomman

  En dag flyger så fort förbi när man blir upptagen av att fundera och söka på nätet. Konstverket är magnifikt och ramsan är väl bekant. Ändå klickar inte synapserna så att kaskaden av tankar bildar en tydlig bild. Jag tar mitt kaffe och sätter mig på läktaren.

  ”Är du konstnär?”
  ”Ja, jag gör paraplyer.”
  ”Det är väl ingen konst?”
  ”Har du försökt själv?”

 20. Hyttis, jag tror mig ha hört att svärfaderns grillfest är en myt. Han har trots det fått en ICA-butik uppkallad efter sig.

 21. Ökenråttan

  Nej, nu vet jag varken ut eller in. Jag har hittat en som föddes på ett apotek medan det rasade en brand i trakten och en som dog på ett apotek där hen gått in för att få hjälp. Vaddå, det är jag som behöver hjälp!

 22. Ingela

  I dag förstår jag mej på bilden men inte texten. Flera kommentarer antyder att bild och text har med varandra att göra men så tokigt kan det väl inte vara? Den unge ryttarens fader har en namne i en förhållandevis känd indie-musiker/låtskrivare från min stad, men det är verkligen inte han som har skrivit dagens gåta. Smyger mej upp på läktaren men håller avstånd enligt restriktionerna.

 23. Nu klättrar jag upp till er på läktarn. Tjenamoss! Åh, lite glögg. Najs.

  Ni måste LÄÄÄÄSA texten. Och se vad det står. Innehållet är korrekt, formen är konstig men även den korrekt i sammanhanget.

 24. (pigga?) kristina

  Hänger på läktaren men på behörigt avstånd, då vi har fått covid här hemma (trots två sprutor).

 25. bridgroom

  Hittills har jag bara haft tid med att förbereda julmat, frisera mej och dricka kaffe utanför läktaren. Jag tyckte att bilden var talande liksom texten – men de talar inte om samma sak som de ledtrådar som givits. Jag kanske ska försöka hinna fundera ytterligare en stund.

 26. Dina

  Läste igen. Kom inte på’t.
  Läste båset. Kom inte på’t.
  Läste igen, översatt till annat språk. Fick en idé.
  Men det enda som stämmer är den sena frukosten.
  Känner mig riktigt hemma på läktaren.

 27. I morse vinkade en gammal granne i blå morgonrock. Var grannen ute och rökte? Näe, inte den gången. Med hjälp, kärlek och styrka kanske grannen kan sluta röka.

 28. Leda

  Morbroderns dräng reste sedermera till främmande land och fann sig där en rar piga att sitta och sitta hos, men då hade hans stackals moder redan gått hädan. Man kan tuta för mindre.

 29. Wickmanskan

  Helt tomt på gissningar idag. Jag drar till med Nisse Hult och sätter mig tillrätta på läktaren.

 30. Pysseliten

  Jag känner igen mig precis i Dammråttans beskrivning. Så jag gör en liten högljudd tankepaus här.
  Bilden är identifierad och jag har läst om flera upphovsmän och kungligheter. Lite norska eller gammal svenska kanske? Men texten är bara konstig. Morbrora mig hit och morbrora mig dit. Jag har ingen aning om vem som flög omkull. Kråkan?

 31. Morbröder och annat, håhåjaja. Mammas morbror Håkan kanske, men känner Lotten till honom?

  OT, troligen: Idag har jag dammsugit sju rum och skakat alla textilier från dem på balkongen. Det skulle ha varit överBridligt jobbigt om det hade varit våra egna rum (jo, vi har sju, om man räknar med kök och badrum och sånt) men det var lyckligtvis rummen i dockskåpet och således ett genomförbart projekt. Hittade en blomvas som nog legat under bokhyllan länge och konstaterade att jag måste ta itu med en del reparationer och sånt om de ska bli av, för dockskåpets egna invånare är inte flitiga på det sättet.

 32. Hemul

  Tack, zkop, nu föll polletten ner. Jag var kring morbrorn och for tidigare idag. Då fick jag inte ihop det. men nu forstår jag.

  (Fast det är väl ändå lucka 21 nu, inte 19?)

 33. Magganini

  Hej! Jag är redan vaken. Och har läst. Men ni förvirrar mig bara ut i jättegamla, i och för sig intressanta men fel, historier. Jag går upp på läktarn, än finns det ju ett par timmar kvar. Jag har lite rötjut om nån är kvar och vill ha.

 34. Jossilurens

  HB är alltså någon som har en svärfar som heter Kvantum. Jag förstår, jag förstår.

  Själv hamnade jag mitt i politiken när jag googlade och googlade. Läste nästan ett hela mars’ alla riksdagsprotokoll från 1916 eller om det var 1950, det kvittar för varför talar vi inte mer om Fridtjuv Berg?!
  Jag tycker att alla föräldrar borde döpa sina barn till Fridtjuv..
  Bortsett från det så får han, Fridtjuv Berg, ju oss givetvis att tänka på filmen Den bergtagna från 1965. I den kan vi bland annat se Ulla Sjöblom. Ulla kanske är mer känd som som farmor i Åke och hans värld, eller som mormor i tv-serien Sparvöga. I Sparvöga spelar hon bland annat mot Ralph Carlsson, som vi bland annat kan se som kyrkoherde i filmen Min pappa Marianne. Jo, ja, det är Rolf Lassgård som har en av huvudrollerna. Han brukar nämna det där med att han även gick i klackar när han gjorde musikalen Hairspray.

  Och så vips hamnade vi hos filmen Hairspray, den från 2007.
  Amanda Bynes spelar Penny Pingleton och i filmen så snaskar hon konstant på en klubba. (ja, inte en och samma klubba då). Hennes pappa, i verkliga livet, är tandläkare och eftersom hon åt ca 40 klubbor om dagen så var han lite oroad.
  Den senaste filmen Amanda gjorde var Easy A från 2010 och som av en slump heter hennes karaktär Marianne. Enligt Amanda själv beslöt hon sig för att sluta filma efter att ha sett sig själv i den filmen..
  Det är dock Emma Stone som innehar huvudrollen och nu säger jag inte att HBs text ovan verkar vara skriven av en galning, men det är ju ingen tillfällighet att vi kan se Emma Stone som en vildrufsig blondin i tv-serien Maniac. Och det är ju givetvis det här som HB skriver om, för inte ens Legolas kan se skillnad på Legolas och Emma Stones efter att hon stylats för rollen i Maniac. (googla bara Emma Stone + Legolas, så får ni se!) Jajamensan, helt utan pirater så kliver Orlando Bloom in som dagens HB

 35. Ingela

  Jag kan den här sången/ramsan och minns fortfarande hur obehaglig jag tyckte att frasen ”barndomsro försvunnit” var. Jag förstod inte textens innehåll eller vad barndomsro kunde vara men kände att det nog var något viktigt som man skulle mista förr eller senare.

  Men förvirringen kvarstår. Vi har kungligheterna, Margareta, Zacharias och möjligen Hans Henric i den här soppan. Egendomligt språk och obegripligt innehåll. Stannar kvar på läktaren tills vidare.

 36. Helena

  Att illustrera en sådan saga är inte det lättaste. Många känner sig kallade, få blir utvalda. Men det blev faktiskt vår HB. Nej nej, ingen gråt mer nu, det blir så sorgligt!

 37. Den där klänningen! Konstnären, Albert Edelfelt, gör det sannerligen inte lätt för sig. Det hade räckt att måla klänningen i siden, rätt och slätt, men han målar i RANDIGT siden, matt och blankt. Jag klarar knappt av att måla en rutig kökshandduk …

  I övrigt har jag ändrat mig, så nu tror jag inte längre att HB är Jesus. Inte heller Nero. Jag tänker att det där med bränder kan vara viktigt, men de kan ju vara fiktiva. Det behöver ju inte vara slottsbranden 1697 eller Eldkvarn 1878 utan något helt annat, kanske långt härifrån.

  /Karin, som visserligen är avundsjuk, men denna gång på Edelfelt, men jag klarar inte att ändra mitt tillfälliga nick.

  [Fast det kan jag ju fixa, Karin! Done! //Lotten]

 38. Betong-Bess

  Jahapp. Hela dan har gått. Smyger upp på läktaren och hoppas på en glöggslurk,. Sen ska vi se om nån polett behagar trilla ned innan tolvslaget.

 39. Nina

  Jag hade nog inte riktigt förstått att man kan ha flera modersmål. Men det kan man, till exempel om ens mamma är svensk och ens pappa är dansk.

 40. Ingela

  Apropå falska namn: Om jag hade ett riktigt häftigt andranamn skulle jag inte hitta på en pseudonym. Särskilt inte om det riktiga passade jättebra.

  Men det har ju inget med det här att göra. Man kunde behöva Guds hjälp för att knäcka den här gåtan.

 41. Helena

  Så sant, Ingela! Och ännu bättre går det när man därtill får båsfolkets kärlek.

  Apropå namn och falska vänner så undrar jag om HB har något IG-konto.

 42. Per L

  Ja, det här var ju riktigt klurigt (som vanligt)

  Jag kan ju trösta mej med att jag lagat pannkakor idag. Det passar sååå bra med jordnötssmör och drottningsylt. Mummmms!

  Tjoflöjt!

 43. Ökenråttan

  Jamen nu äntligen. Tack båset och båsmor. Tuta och dräng är false friends i förhållande till vårt språk.

 44. Håkan (hakke)

  En minut över midnatt och jag läser om saker som skedde 14/1 när jag var sju år, men är jag rätt ute eller bara ute och cyklar?

 45. Smultronblomman

  I sekunden sista minut! Självklart! En fantastisk kvinna! Illustratör och makalöst vackra klänningar.

 46. Håkan (hakke)

  Är det samma rutiner med Grönlands parlament? Samma människa inblandad i att fördela uppdraget, typ?

 47. Ökenråttan

  Ja, här satt det långt inne ska jag säja. Kvart över elva ljusnade det, med hjälp av båsmors goda råd, efter en dags vilt irrande på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.