Hoppa till innehåll

Facit till lucka 1 heter lucka 2 (Lilla Julkalendern 2021)

Tjena på er alla båsister! Här är facit från båsmor!

Det konstiga är att just denna Hemlisbloggare i lucka 1 verkar ha varit så om sig och kring sig att båset kunde fyllas med allehanda anekdoter i Jag mötte Lassie-stil.

Psst. Länken där ovan går till Expressen, så om ni inte vill klicka kan jag för alla ungdomar berätta att ”Jag mötte Lassie” är en (gärna diffus) kändisspaning, som t.ex. att min kusins mans första flickväns syster var ihop med Paul McCartney.

Och hur lät det då i båset?

Åsa HL:
– Såå otroligt konstigt! Jag var just på stan och fikade med en kompis. Och  en av de tre på bilden, tror den till vänster….kom upp i vårt samtal. Hon brukade nämligen nyårsfesta med min kompis under många år.

Ökenråttan:
– I min vilda ungdom hade jag en pojkvän som kom att umgås med HB under rätt så intima förhållanden.  Nej, jag var inte med just vid det tillfället.

Magganini var en av alla som tänkte på stockholmskan, alltså dialekten:
– Jaaa! Kalender! Jag kom ihåg det så fort jag slog upp jacken!

ERB:
– Jisses vilka hål i pjucken jag har sen jag svassade runt i sanden!

Niklas (i Sthlm):
– En vän i ungdomen talade alltid om HB med ett visst förakt och framhöll istället en kollega till hen. Efter avslutad journalistutbildning och anställning på rundradion föll det sig så att han intervjuade båda och fann till sin förvåning att hans gamla idol var en arrogant och HB var jättetrevlig.

Niklas i Gbg:
– Helt OT. Sen läste jag ledtrådar om fåglar och tänkte på fågelforskarna som testade vad paradisfågelns honor lockades av hos hannar. De limmade på extra fjädrar på hanarnas stjärt och upptäckte då att honorna lockades av den längsta stjärten, trots att hannen inte ens kunde flyga. På så sätt bibehåller evolutionen att hanarna blir starka, men evolutionen rensar ut alltför långa stjärtar. Fritt återberättat efter Staffan Ulfstrands ”Darwins idé”. Detta har inte med någon specifik tupp att göra, men tycks handla om svenska kulturtuppar i allmänhet.

Tupp, tupp, tupp … var ordet. Eller höna. Agda dårå.

Cornelis Vreeswijk (1937–87) blev bara 50 fjuttiga år, och alla blev vi bedrövade när han dog. Det hade förstås lite grann att göra med att alla svenska gubbar som var nåt att ha trillade av pinn just vid denna tid: Kal P. Dal, Torsten Ehrenmark, Tage Danielsson, Beppe Wolgers och Fred Åkerström. Och apropå den sistnämnde, så var ju han och Cornelis både trubadurpolare och trätobröder. Konkurrenter och inspirationskällor. Suputer och Bellmantolkare.


Trallala under ett VPK-möte 1968: Cornelis Vreeswijk, C.H. Hermansson och Fred Åkerström. (Foto: Örebro-Kuriren.)

Filmen om Cornelis är – som nästan alla svenska filmer numera – lite stolpig med trista replikskiften och tillrättalagda scener, samt inte särskilt upplyftande eftersom allt alltid går åt helvete. Men miljöerna, frisyrerna och kläderna är fantastiska! En av mig saknad scen (som alltså borde ha varit med i filmen) är när Cornelis räddar en mycket ung och ledsen samt nyskild Lasse Berghagen genom att bjuda in honom till sin husbåt och sedan slänga Lasses gitarrfodral med innehåll (gitarr, pengar och rena kalsonger) i vattnet. Men det hade väl blivit lite för kul.

(Sorglig fotnot [som ni även uppmärksammade i kommentatorsbåset] i sammanhanget: Hans-Erik Dyvik Husby som spelade Cornelis i filmen, dog för bara två veckor sedan – blott 49 år gammal.)

Tre damer och en Cornelis. (Källa: cornelis.se)

Cornelis Vreeswijks liv var tydligen en kamp mot allt och alla: karriärval, kvinnor, droger, socialtjänsten, Skatteverket och obetalda räkningar samt överheten och spriten. Idag hade han definitivt fått en ADHD-diagnos eftersom han hattade än hit, än dit samt satt i fängelse för fortkörning utan körkort – och dessutom rymde från fängelset. När Sveriges Radio meddelade att vissa av hans sånger skulle censureras (VA?), förbjöd han radion att spela hans låtar över huvud taget (men ångrade sig när stim-pengarna uteblev). På något obegripligt sätt lyckades han få en och annan skatteskuld avskriven genom att helt sonika be Olof Palme om hjälp.

Men det finns ju roligare saker att berätta om! Till exempel att CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk åker runt och lirar pappornas låtar till publikens jubel. Samt att Cornelis Vreeswijk och Beppe Wolgers en gång bytte plats med varandra; se här hur absurt lik Beppe Cornelis ju var i Beppes godnattstund!

Men framför allt är det ju de ljuvliga framträdandena som man ska njuta av. Här i klippet nedan har han bara några månader kvar att leva – men som han levererar. Kolla hur han har texten fasttejpad på gitarren, men faktiskt inte kollar ner på den en enda gång förrän i slutet, när han ser ut att förvånat konstatera att han kom ända in i mål.

Hattihatt! Nu ska vi se vem som får den första tischan även om den inte levereras förrän om ett bra tag Plommonstopet är avdammat och alla lappar ligger i en himla röra inuti (det är många!) och jag draaar … Jossilurens! (Aka Orrrleander Bloom!) Tjoho!

Så här ser tischan ut om man bara lämnar ledtrådar: en xx ligger på en annan xx och så upprepas det några gånger och så blir hela alltet en yy.

Lucka 2 kommer i ottan den 3 december 2021!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

33 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Grattis Jossilurens.

  Så roligt att se alla kära gamla nyllen här inne igen.

  Magganinis kommentar uppfattade jag mer som en anspelning på sonen Jack. Bra ledtrådar ska gärna kunna tolkas olika men ändå leda rätt.

  Något oroväckande är det att jag tog HB på första genomläsningen. Det brukar bara bli så en eller möjligen två gånger per kalender. Så fredagens HB lär vara fullkomligt omöjlig att knäcka här i Klockrike. Men då får man ju äta pepparkakor så det jämnar nog ut sig.
  Och försöka komma med lagomt kluriga ledtrådar är nästan det roligaste.

 2. Håkan (hakke)

  Ur led är tiden, sannerligen. Gud Fader som i himmelen bor – kanske vill ha det så, för att få trevligt sällskap?

 3. Kråkan

  Grattis Jossilurens!
  Det känns som att det blir en sambakalender detta. Det kan aldrig gå väl.

 4. Dina

  Morn och grattis Jossiluren!

  Det kändes som om jag borde men det tog ända till trasiga skor för att hamna på plan.

  Bodde inte Lasse Lönndahl eller någon liknande i Bandhagen? (Om än kanske inte på Skebokvarnsvägen.)

 5. Niklas i Göteborg

  Värdig vinnare av T-shirten. Jag satt hela dagen och längtade efter Orlando Bloom.

  Tack för tipset Lotten. Om jag nån gång ska starta ett band ska vi heta Lasse Berghagens gitarrfodral. Underbar anekdot!

 6. Morrn! Nu är tidsstämpeln korrekt – men problemet inte löst. Så kanske kommer det att se knäppt ut även i övermorrn. Men vi överlever!

  Så, idag har ni alltså en vilodag. Lyssna på lite Cornelis, vetja!

 7. Ett rödgråtet barn

  Grattis!
  En kompis lillasyster älskade Cornelis så mycket så hon vid åttaårsåldern kunde precis varje text utantill. En skolavslutning så rev hon av Mördar-Anders för hela skolan och föräldrar a capella. Ganska oväntat av en tioårig flicka med långa guldiga lockar och Madickenklänning

 8. crrly

  Grattis till Jossilurens!

  Fantastiska anekdoter – alla ifrån Paul McCartneys glasögon till ljuva kickan som stämmer upp i Mördar-Anders (nu måste jag lyssna på den) – keep ’em coming!

  Tjoflöjt från crrly i skånsk snöyra

 9. Ett rödgråtet barn

  Crrly
  Nu blev jag helt ställd, lillasystern som sjöng Mördar-Anders kallas för Kickan, alltså på riktigt!! 🤣

 10. Ökenråttan

  Ja, min pojkvän och den intima situationen med Cornelis. Pojkvännen var fotograf och skulle plåta ett omslag till en Cornelis-skiva. CV anlände till ateljén med gitarren i högsta hugg. Han var på den tiden rätt tjock och pojkvännen fick idén att trubaduren skulle sitta naken på en stol med gitarren lagom skylande i famnen. Och då visade det sej att CV var otroligt blyg och stretade emot och ville inte klä av sej. Men till slut gjorde han det ändå. Pikant eller hur? Omslaget blev bra och ganska omtalat.

 11. Cruella

  Nakna gumpar, gamla stötar, Stockholmsslang och djup titt i glaset (inte jag, HB! Fast vänta, det är ju även mina initialer?!) ledde mig först till Lena Nyman som jag nyss läst en biografi om. Men efter lite båseri vek jag från det villospåret.

 12. Detta verkar vara ett bra tillfälle att påminna om att
  I never met Lassie but – jag har träffat Haile Selassie.
  Och Cornelis. Först när jag bodde i dragspelshuset på Fyrverkarbacken, med den lätt lutande vispråmen Storken i vattnet nedanför; där hängde han rätt ofta. Sedan när jag jobbade som färdledare på Rhodos och Cornelis rekryterades som underhållare. Då mådde han inget vidare och tyckte att vi kunde väl roa oss på egen hand.

  Grattis Jossilurens!

 13. ÖR, Eeeevert lär ha varit väldigt upprörd över omslaget på Cornelis Taubeskiva. Jag har hört att han vägrade lyssna på den av den anledningen.

 14. Grattis Jossilurens!

  I övrigt håller jag med Ninja: även jag förstod detta på studs, och då måste det ju bli omöjligt nästa gång.

  (Vi har alla texterna, tror jag, tre tjocka band, och åtskilliga skivor.)

 15. Eva-L

  Grattis Jossilurens!

  Och vad fint att min gissning på nån mellan Hjalmar Söderberg och Lars Winnerbäck var helt rätt! (Jag klurade senare ut svaret med hjälp av alla kommentarer om trion damer.)

 16. Magganini

  Grattis Jossilurens!
  Även jag vill hålla med Ninja 00:17, alltihop där stämmer även om man ändrar ortsnamnet till något som ligger närmare mig.

  Jo dam-triss-trissen förresten, så här: Förutom de uppenbara två, sångardamtrion och de tre hustrurna, hade han tre småsystrar fick jag lära mig av Internet.

 17. Ökenråttan

  Det lustiga och minnesvärda med nakenfotograferingen var ju just att CV var så ovillig att posera naken. Min pojkvän/fotografen hade annars mycket lätt för att få folk att ta av sej kläderna …

 18. Magganini

  Det var en gång, troligen sent 70- eller tidigt 80-tal, som vi, ett gäng på drygt tio pers med någon övervikt på ”herrar”, skulle besöka Frimurarlogen i Örebro för att avnjuta en konsert med HB. Det var slipstvång på detta etablissemang viket betydde att grabbarna fick lov att låna slipsar och kavajer av diverse äldre släktingar. Sådana plagg var inget man ägde på den tiden. (Det var även någon av oss som inte följde med pga slipsvägran…)

 19. (pigga?) kristina

  Grattis Jossilurens!

  Jag var länge inne på Mikael Wiehe (”Ursäkta en yngling”) men han har bara (haft) en fru.

 20. Grattis Jossilurens!

  Vad skönt att kunna första luckan. Jag har inte träffat denna HB eftersom jag knappt fanns förns han inte fanns mer men man kan ju lyssna och lära sig alla visorna ändå.

  Två gånger har jag besökt Frimurarlogen i Örebro och inte en enda gång hade jag slips. En gång hade jag medeltidsinspirerad linneklänning och fotsid röd cape. Den andra gången bar jag illrosa peruk.

 21. Jossilurens

  Hoppla hoppsan, jag tackar jag! Både för vinst och gratulationer.

  Jag googlade klumpedump och hamnade hos Lasse Dahlquist. Som till slut blev en av medlemmarna i gruppen Tre Sang. Men eftersom han var lite för välkammad så var ju inte steget så långt till CV.

  Tack för alla härliga anekdoter!

 22. Håkan (hakke)

  12 oktober år 2101 blir datumet (med vårt bakvända sätt att skriva) en palindrom, samma lika baklänges:
  21011012

  Det blir nästa gång det inträffar, efter idag:
  20211202

 23. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Grattis!
  Jag var inne på Gustaf III ett tag, men när jag kollade en gång till var det rätt glasklart.
  Misstänker att det inte blir lika enkelt i morgon

 24. Pysseliten

  Som i en polisserie, Crrly var i själva verket där!! (Apropå åttasnåretkommentaren av Crrly och ERB)

  Grattis Jossilurens!

  Om någon undrar över PK’s dillande om elefanter så skulle man ledas till den äldre elefanten Cornelis i Babar. Och jag tänkte på Far – son likheten med min (sanna) Ramelanekdot.. Visst är Jack en kopia av sin far?

 25. PK

  Poletten trillade ner ganska omgående. Ingen bra start det här, jag har redan lyckats lösa en lucka helt på egen hand och det är vad jag i bästa fall brukar klara av. Det ser med andra ord ut som konstant läktarhäng för PK fram till jul. Men det är ju å andra sidan trevligt det med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.