Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2021: nittonde luckan

Tidernas senaste facit resulterade i en kommentatorsrimmarsvada av sällan skådat slag. Jag kan verkligen rekommendera er att gå in i lucka 17 och njuta av rimmen som dök upp i slutet! När facit väl kom, var ingen särskilt förvånad över lösningen. Ökenråttan vann tischan och alla sprang vi sedan ut i världen för att spela lördagsbasket, eller hur?

Lucka 19


Jag ska skriva en bok. Den ska översättas till 612 olika språk och handla om en ros. Eller en elefant eller en orm – eller kanske bara om mig. Boken som jag ska skriva får ni inte läsa lättvindigt när den kommer ut, utan med omsorg och små pauser för funderingar. Mickel Räv ska ha en stor roll, Babar bara en liten. Men kanske blir det tvärtom; jag är definitivt bara i planeringsstadiet än så länge.

Kaa tänker jag mig som en lite speciell rollfigur, som skrämmer Biggles halvt från vettet vid ett tillfälle. Pluto skulle ha varit med, men som vi alla vet måste jag ordna med dispenspapperen som höjer hans status.

När boken blir film om ett par år kommer jag att ha Kate Winslet på listan över tänkbara aktörer.

Vad tror ni?


Amen asså. Dessa bilder!


(Den här tabellen fylls hela tiden på med länkar under 24 roliga dagar.)

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

74 kommentarer

 1. Dina

  Vet precis fast jag aldrig läst den. (Definitivt första gången det hänt i kalendersammanhang!)

  Och kanske tur det eftersom idag kommer gå i den mänskliga kontaktens tecken med samvaro i all de åldrar. (Först tar jag barnbarnet för att hälsa på mina föräldrar och senare ikväll skall jag träna crossfit där de börjar redan i 16-års åldern och jag är bland de äldsta.)

  Trevlig 4e advent!

 2. Kråkan

  Oh! Jag tror jag kan!
  Försiktigt nu, så jag inte får svindel av hybris.
  Jag tror jag tryggt tar mark på Rhônes avlånga strand .

 3. Brid

  Det är till att vara uppe tidigt på söndagsmorgonen. Det är det enda som står klart för mig ännu. Hoppar i hattten och återkommer fram på dagen.

 4. Tanten

  Inte bara förf som nattflyger. Förra veckan for Fortumplanen i förgryningen över Värtan för att mäta utsläpp (värmekameror). Öken! när man vill sova. Godnattsaga hade varit mysigt värre.

 5. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Kul Dina! På vår box (där jag absolut är en av de äldsta) hade vi igår ett jul-event där vi körde åtta team-WOD:ar på en förmiddag. Är därför lite seg idag och orkar inte riktigt gissa.

 6. Katt

  Ska strax springa iväg och hjälpa till att förbereda julbord för en himla massa personer. Med många rätter (astronomiskt) men bara en bråkdel av antalet versioner, varianter och tolkningar av HB:s verk. Igår gjorde jag den vegetariska skinkan som är en sant experimentell tolkning av ett recept från Nigella, hoppas det blir lyckat.

 7. hyttfogden

  Snart kommer ERB på lunch. Har tänt några ljus i öppna spisen och på julafton blir det en rejäl brasa med björkved som grannen lite försynt lämnat vid min dörr.
  Funderar på om sotarn i Ludvika måste komma hit snart och sota (ramoner) skorstenen. Han behöver ju inte vistas så högt upp som lillen.

 8. Magganini

  Åter ett sånt där hål i min beläsenhet, hur det nu kommer sig. Alla i hela världen utom jag har väl läst den här. (Läskunniga, då. Eller fått den läst för sig om de har nån läskunnig i närheten.)
  Det hålet behöver nog täppas till, man kanske blir lite visare av det.

 9. Om det är som jag tror har jag samma hål i beläsenheten som Magganini men jag väntar med att täppa till det tills Kaspar blir lite äldre.

 10. Maplestream

  Par i kungar minsann. Nu har vi ju fått en riktigt bra stege på hand här i luckan. Nu ska jag läsa ikapp och se om jag kan lista ut HB också.

 11. Wickmanskan

  Sällar mig till de som inte läst. Borde åtgärdas förstår jag. HB och jag delar förnamn.

 12. hyttfogden

  Ingick i läroplanen på latinlinjen i franska i slutet på femtiotalet. Så gammal är jag.
  Det här är som med Maria Gripe en generationsfråga att känna till.
  Man kan säga att en annan HB som avslöjats här i båset nyligen var kollega med dagens HB. Försvann också spårlöst.

 13. Ökenråttan

  Med all respekt, Hyttis, men detta tror jag inte är en generationsfråga. En evergreen, även in i våra dar, som det verkar.

 14. Eva-L

  Nej, jag har googlat bort mig fullständigt och sitter med franska parfymer och amerikanska författare och stränder och skådespelare och en del barnlitteratur upp över öronen. Jag gissar på alla.

 15. Oklart vilken del av världsrymden jag befann mig i i morse, men nu har jag landat.

  Hemkokt kola någon? Testade ett recept som uppgavs behöva bara fem minuters koktid, var starkt skeptisk men den blev jättebra. Seg och god. Kanske inte så hållbar men det ska nog inte vara något problem.

 16. Charlott - The Goblin girl

  Det har verkligen varit hopplöst svårt i år! Äter saffransbröd på läktaren myser ändå.

 17. Magganini

  An astronaut walks into a bar and asks the bartender for a beer.
  The bartender says, ”I’m sorry, we don’t serve astronauts here. We don’t have space.”

 18. Pysseliten

  Sååå bekant. Lite halt i hjärnvindlingarna bara. Men hittade en liten rolig lustifikation om en HB-kandidat. Denne använde nämligen samma uttryck för hårda godisar som PK’s morfar gjorde, nämligen ”långliggare”. Jakten går vidare. Hörs!

 19. bridgroom

  Tog en liten paus i noterandet, bakandet och allt annat som behöver göras ibland – särskilt så här års – och tittade lite här. Det verkade först inte alls bekant, men när vi plockat ut den sista plåten amerikanska pepparkakor var det plötsligt det. De kanske påminde om något jag läst.

 20. Helena

  Jag lägger märke till att kommentaren om att bilden är irrelevant inte finns med. För det är den ju (som vanligt) inte. Jag har bara dimmiga minnen av verket, måste ha läst det för mycket länge sedan. Kan vara läge att friska upp minnet nu, det går ju ganska snabbt.

 21. Lottenpotten

  Hemma efter en fin helg i Malmö med Sound of Music. Detta verkar vara mer ord än musik, men även här med o/e för barn. RTT och WWW låter mer som en blandning av väst och öst.

 22. Smultronblomman

  Tycker Gustaf VI Adolf ser lite bedrövad. Det ska ju vara hans födelsedag om Google Lins säger sanningen. Tjabo ser yngre ut än vad han i så fall är på bilden.
  När jag började kolla lite på nätet så kan, om det är rätt, karaktären ha namne i annan bok och dessutom dela namn med min ena katt. Katter ska ju ha flera namn så det är ett av de hemliga namnen.

 23. vad är det du gör embryo det undrar jag nu

  ser du väl

  du skrivrer det säjer jag nu

  yo

  vad är det du skrivrer embryo det undrar jag nu

  åh det är bara ett embryo ett snytnopsis allt är bara en trasa

  det tror jag inte embryo du har tallelang

  takc tjära julgranne men du bredrar dej: jag är en bluff

  stopp

  en bluff en drilletant en armatur en nyburgare det säjer jag nu

  sluta deppra nu okcså skriv istället

  ja det blir en ju jävle bokc det här: ska brännra den när jag har kommit till the britter end det säjer jag nu

  yo

 24. Rosman

  Ja, den här borde jag verkligen ha forcerat med tanke på min ståtliga grundexamen på detta språk. Men det har jag inte! Bara sett det illustrerade omslaget forsa förbi i diverse kurskamraters mer bildade portföljer (kamraterna alltså) och handväskor typ. Hög tid att läsa denna oändligt spridda bibel alltså. Sådan kunskap ska inte bara få flyga förbi en och rakt ut i rymden. 🛫

 25. Leda

  Här har PostNord en del att lära även om HBs försök till fartrekord inte var så lyckat. Eller jo, det var det ju. Eller?

 26. Håkan (hakke)

  Idag är huvudet (och hjärtat) på annan plats då vi firar min egen älskade översättare. Hon behärskar dock bara 4 språk och inte sexhundratjugomånga. Jag får återkomma när familjen sover och se om båsets klokheter hinner hjälpa mig att nå upplysning.

 27. Vovamomo

  Tja, huru många är översatta till så många språk ? Vita och röda rosen. Är väl villospår.

  Dr Dolittle eller Gubben Noa, Kanske

 28. Dina

  CtLDPT – idag var yngste där. Visade sig att han nog bara är 13-14. Jag är definitvt äldst bland kvinnorna. 8-team låter roligt.

  Annars tror jag att Röda Tråden har med flygplan att göra. Eller piloter. Eller att flyga omkring. Flaxa omkring?

 29. Helena

  Många är referenserna till verket i alla slags mänskliga sammanhang, inte bara kulturella utan även vetenskapliga. Självklart inom astronomin. Men nu har jag till min förtjusning upptäckt kopplingar även till mitt eget vetenskapsområde, mikrobiologin. Den för ögat osynliga världen.

 30. Ingela

  Tror att jag varit på villospår. Men nu ska det väl gå bättre att tänka efter en nyttig middag fullproppad med mineraler och vitaminer, särskilt vitamin B6. Och det var ju inte så svårt med tanke på att just B6 finns i nästan allt.

 31. Dina

  Örjan, barn och barn. Ibland kan man inte skilja på barnbok och vuxenbok. Det är som med Shrekfilmerna och liknande. Vuxna har nöje av dem också och förstår skämten och filosofin på ett annat plan.

 32. Agneta uti Lund

  Nu gick det upp en talgdank! Dagens HB:s alster, som jag tror att det handlar om, har jag införskaffat och gett till flera av barnbarnen.

 33. Talgdankar, kungar, prinsar, massa djur och djupingmeningar! PERFEKT!

  Idag kommer facit på vanlig tid vid midnatt! (Sedan är det bara två luckor kvar, obegripligt nog.)

  Ni som har vunnit tischor men inte fått dem: mejla adress och storlek till mig! (Jag sparar inga uppgifter som en duktig GDPR-slav, så ni måste skicka även om jag har fått adressen förut.)

 34. Leda

  Nej, Maplestream har rätt, detta är ingen stor sak, inte som boaormen som avgjorde HBs yrkesval med sina extrema matvanor. Där kan man tala om stor.
  Och för alla andra stora som inte hittar på barnavdelningen finns det tröst: det finns annat. I vuxenstorlek.

 35. Helena

  Det sägs så, Betong-Bess, men jag är en sådan där tråkig vuxen, så jag undrar om det ändå inte är en hatt?

 36. Håkan (hakke)

  Nu vet jag, och det är inte gamle kungen som fått mig på rätt spår. Den här har jag aldrig ens varit nära att läsa, jag kände märkligt nog inte till den som ung och har liksom aldrig befunnit mig i samma sammanhang som HB i vuxen ålder. Vi är som från olika planeter, även om vi troligen är ganska lika varandra på många sätt.

 37. Ninja i Klockrike

  Om det handlar om det jag tror att det handlar om så har jag läst, men om det inte handlar om det jag tror att det är så är jag blott förvirrad.

 38. Helena

  Ett centralt ord är förundran. Det som allt lärande bygger på, enligt en pedagogisk inriktning.

 39. Jag vill att han ritar något till mig också.
  För övrigt heter min son Karl Johan Oskar.
  När jag meddelade den nyligt tvåfaldiga mostern detta så sade hon: ”Jag ska kalla han för Bernadotte!”. Det var inte så konstigt att hon hade dem nära till hands ety hon jobbade den sommaren på Läckö slott på en utställning om Bernadotter.
  Huruvida någon av dem är pilot vet jag inte, men det ska ju gå i en flygande fläng för en del av dem.

 40. Ajajaj. Jag har gjort meningslösa sysslor hela dagen (är inne på sista centrifugeringen nu) och har helt misslyckats med att fatta vad som är viktigt (luckan).

 41. Maplestream

  Den unge gossen på bilden var under fotograferingen inte en liten kung utan en lite…vadå? Det kan vara rätt viktigt. Eventuellt.

 42. Varför har alltid tiden för redigering gått ut när man ser sina särskrivningar?

  @Hannoia, ta sikte på flyg, prins och ett brev som skulle kunna vara till någon med Stockholmssyndrom.

 43. Och ett kreatur med emballage va?

  Jag vet hur det är att bli ombedd att rita grejer, det blir absolut inte rätt på första försöket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.