Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2021: sjuttonde luckan

I kommentatorsbåset till gårdagens facit rapporterades om flygplansgranarnas dunder och brak, men vi gladdes även alla åt tischornas framkomst samt PK och Åsas dotter, som slipper frysa i jul.

Men nu har jag hört glunkas om att Julkalendern 2021 är svår. I den mån man nu kan tala om ”svår”, vill jag bara tala om att det idag är helt tvärtom: plättlätt. Eller inte.

Lucka 17


Från kungens Köpenhamn, många engelska mil från Onkel Sams stuga, kom en främmande man resande.

– God morgon på er alla! sa han. Jag må se ut som om jag kommer från den Vilda Västern trots att drottningens England är mitt hemland, men jag är er vän.

Församlingen, som då befann sig i den danska huvudstaden, hade länge förhandlat om ett fritt Nyhavn, men årsklass -39 från Irland (den helt omöjliga ön som har jämförts med Chicago i lokala lösnummer), sammanstrålade och alla bestämde de sig hux flux för att istället besöka Leningrad – S:t Petersburg – men deras fall blev stort när amerikafebern plötsligt drabbade dem.

– Mittåt! skrek den främmande mannen när kamraterna osökt kom in på att diskutera den okände soldatens resa ner till Bosporen, vilket i sin tur influerade de tre vettvillingarna från Haparanda. De envisades sedan flera år med att bära slipsen som ett pannband från slipsarnas mekka Krakow, och i en av dem iscensatt väderprognos blandades mord och sol och vår med lågtryck – med det för alla så bekanta Irland som förebild.

De tre nyss nämnda vettvillingarna flög – trots längtan västerut – till Petrograd, där historiens rivna fanor präglades av människorna, djuren och händelserna kring 1919. Dessa eviga följeslagare som drog österut talar dock fortfarande om mellanlandningarna och kvällarna i Helsingfors. Vilken idyll.

(Ur  ”You Only Live Once”, 1974.)


Titta inte, för här kommer en onödig bild.


(Den här tabellen fylls hela tiden på med länkar under 24 roliga dagar.)

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

88 kommentarer

 1. Enannanchrister

  Hm. Sugen på en matbit och ett dopp.

 2. Nina

  Vilken skojig lucka! Tyvärr ringa tid för lucklösning idag, bäst att säkra sin plats i hatten omgående.

 3. Plättlätt sa Bull, Lättlöst(?) sa Bill och hoppade upp på läktaren.

 4. Dina

  Hm. Låter som en samling … något. (Böcker? Filmer? Reseskildringar? Vad???)
  Tre vettvillingar säger du?
  Har inte hunnit med kaffe än så, hej läktaren!

 5. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Inte, Plätt-Lotten bara luras.

 6. Ett rödgråtet barn

  Hoppar i hatten idag då det är lite tidsbrist.

 7. Välkomna tillbaka senare, oh hatthoppare!

 8. Ökenråttan

  Hurra! Äntligen. 1974 var då verkligen ett sorgens år.

 9. Håkan (hakke)

  Men oj, så förvirrande det var med geografin i den här luckan. Lokala lösnummer, okände soldaten och historiens rivna fanor skramlar runt i min tomma skalle och skapar ytterligare förvirring. Jag får se fram emot en välbefolkad läktare där vi håller förvirringen borta medelst traditionell glögg och pepparkakor.

 10. (pigga?) kristina

  Sa nån plättar? Ja tack! Känner mig inte alls som på hemmaplan utan håller mig på läktaren – kanske får sällskap?

 11. Magganini

  Om man hör lite fel nu kan man tro att det är dags för en svängom.

 12. Ardy

  YOLO sa Bull.

 13. Pysseliten

  Knasig lucka idag. Jag behöver en karta, ska se om båsmor har gjort en sådan där prick-till-prick bild idag!

 14. Alla tiders! Vicken lucka!

 15. Wickmanskan

  Wikipedia är min eviga följeslagare under december. Jag borde koncentrera mig på jobbet och inte goggla omkring .

 16. Jaha, nähä, joho. Måste tänka ett varv till. Eller tre.

  (Drabbades plötsligt av längtan efter plättar med sylt. Men det blir nog inga.)

 17. Pysseliten

  Sådär ja. Nu behöver vi bara förstå bilden …
  Tack PK för gott samarbete! Rasten är slut.

 18. Örjan

  Oj vad många lettrådar i dagens lucka, men jag saknar en trummis.

 19. Vovamomo

  Jaså.De från Haparanda ?

 20. Dagens HB har skickat vykort till mig. På framsidan en tvålfager spansk toreador och på baksidan inleddes texten med ”Jag skickar en nytagen bild på mig själv …” Detta är förvisso ingen ledtråd utan bara lite I met Lassie-skryt. I övrigt löser det sig nog om man följer Ökenråttan!

 21. Pysseliten

  Jag tyckte väl att det luktade lakrits, men det är inte från läktaren. Ser ni kartan? En lakritspipa.

 22. bridgroom

  Jag har inte varit med om tidigare att det varit så tydligt i frågan vem HB är. Alla tiders Lotten!

 23. Jojo! Plättlätt var det idag.

 24. Hemul

  Den basketspelande sonen spelar även bandy, och ikväll är det match, inte på hemmaplan utan på Zinken. Det blir dock ingen Stockholmsluft för mig den här gången, resten av familjen har flunsan, så jag får stanna hemma och ta hand om dem. (Den sjuka familjen är för övrigt huvudanledningen till min beklagligt klena kommentarsfrekvens de senaste dagarna.)

 25. Betong-Bess

  Men idag är det ju min syster, min farmor och jag som är HB! (Ursäkta att jag skriker ut svaret, men ni kommer aldrig på det annars). Texten är ju våra fantastiska reseberättelser på pricken.
  Välj resmålets startpunkt och tema.
  1. Skriv några rader.
  2. Vik pappret så att bara de sista orden ryms.
  3. Låt nästa person skriva vidare.
  4. Börja om vid 1.
  Fortsätt så länge idéerna och fantasin flödar. Läs och beundra det storartade resultatet. Hur Lotten lyckats få tag i de renskrivna arken är dock en gåta.

 26. Ökenråttan

  Haha Karin. Även jag har mottagit korrespondens från HB. Ett brev! De’ du!

 27. Ökenråttan

  Ärkehertigen där på bilden kan ge musikaliska tankar. Pianotrion opus 97, gemenligen kallad ”Ärkehertigen”, av Beethoven, någon?

 28. Maplestream

  Men hjälp man blir ju vilse av alla turer hit och dit. Tur jag är karantänad på grund av covid. Då kanske jag lyckat dra i någon tråd och hitta den rätta vägen. Under tiden finner ni mig på läktarn bakom en ansiktsmask drickandes glögg genom sugrör. Eller suckpipe som vi säger på utrikiska.

 29. Leda

  Alla ska med! Så var är generalerna?

 30. Per L

  Det här var besvärligt (som vanligt). Jag får nog fråga om hjälp. Kanske Kjell-Albin Abrahamsson kan hjälpta till? Nej, han är visst. död. Men kanske Ola Larsmo har svaret då?

 31. Jag har korresponderat med HBs dotter under en period av några år, när jag försökte boka henne för att hålla ett föredrag och det fungerade inte och fungerade inte och sen gav jag upp eller sa ifrån mig ansvaret för att ordna talare, minns inte vilket. Det måste vara en trettio år sedan.

 32. Lottenpotten

  Här finns två kullar med vitt fält emellan. Man ser en stolpe i guld med ett kors upptill. Under korset sitter en blå boll. Ett par träd och en sol. Tycker detta låter som vars som helst.

 33. Maplestream

  Näl jag väl vaknade i min dvala på läktalen så föll det på plats ledan i fölsta glogglingen. Jag tlol jag kan den, jolå jag loval och sväl.

 34. Vovamomo

  Visst är det väl en kejserlig snubbe, på den onödiga bilden ???

 35. Vovamomo

  Visst är det väl en kejserlig snubbe, på den onödiga bilden ??? Vemses är nacken på handtryckaren ?

 36. hyttfogden

  ”Jag har inte hobby för sånt där,” tänkte jag när jag läste och tyckte att det, som vanligt, är för lätt, men någonstans i vårt avlånga land ska det väl finnas någon som vet.
  Så det är med ett Hugg i hjärtat jag konstaterar att det som vanligt blir fel.

 37. Kråkan

  Äntligen i utsikt att få mat efter dagens irrfärder bland alla mina städer. Har just bevistat en begravning i rutig tweed. Men nu blir det lax. Joråsatt.

 38. Någonstans i de här historiska reseskildringarna anar jag nästan en akronym.

 39. Charlott - The Goblin girl

  Jag vågar inte gissa OM det skulle vara plättlätt idag. Hela min vecka har präglats av båtar och att styra om dem till en populär badstrand…

 40. Maplestream

  Så länge stranden ligger sydöst om vårt land och inte någonstans i Sverige lär du kunna ta dig ett dopp CTTg.

 41. Tanten

  Helt obegriplig ledtråd: redan som barn älskade jag dans i Moskva med alla pälsar och hattar i högar i garderoben. Annars är mina städer både Paris och Köpenhamn. Och Lidingö.

 42. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Tack för tishan! Assnygg, ju!

 43. Leda

  Brevfloden till båsisterna är inget att förvånas över.. För här har vi en sällskapsmänniska, så flink vid skrivmaskinen att inte ens sjukdom och död kunnat hejda manusflödet. Vid fullmåne ska man enligt sägnen ännu kunna höra tangenterna knattra från skrivplatsen inte långt från det gamla hemmet.

 44. Håkan (hakke)

  Fintisha! Tack fina Båsmor! Tack plommonstopet!

 45. Hemul

  Jag har också fått en jähättefin tisha! Det är böcker på den! Tack, Båsmor! Nu blev det stor glädje i Hemulhemmet!

 46. Ninja i Klockrike

  Knorrhane är ju med men gäller det även Ruskprick? Nä, visst nä, inte idag, nä.
  Och behöver inte sophämtningen organiseras bättre? Det blir ju så skräpigt att bara hälla ut allt.

 47. Maplestream

  Bild på tischan då hörni!

 48. Eva—L

  Hoppar in på läktaren.

 49. Smultronblomman

  Det var ett väldans flängande kors och tvärs i dagens lucka. En del platser jag besökt vill jag åka tillbaka till. En del är jag glad att jag inte behöver komma tillbaka till. Ett ställe I Schwartzwald gav mig dåliga vibbar. Det låg så avsides att det inte fanns mobiltäckning. När vi fått koden till ställets wifi checkade jag in på Facebook. Om vi försvann spårlöst så var det här vi varit senast. Aldrig mer! Jag kan än i dag känna hugg av den ångest jag kände. Jag är definitivt ingen nojig person i vanliga fall. Maken fattade inte varför jag for så illa.

 50. PK

  Okända soldater och krig och amerikat och Irland och Finland och Danmark och Ryssland och England och Turkiet och Polen och en skotte. Snurrigt värre, fattar inget.

 51. Betong-Bess

  Vilken avslutning på veckan! Har snurrat runt halva världen, men nu tror jag mig befinna mig någonstans i Sverige, i de södra delarna.

 52. Håkan (hakke)

  Okej Maplestream.

 53. Maplestream

  Tack hakke, så där ser en vinnare ut alltså!

  Är det någon som fastnat på läktaren och behöver hjälp ner på hemmaplan?

 54. Magganini

  Inte långt från mitt hem finns en skulpturpark på hög höjd (relativt, då), där det bland annat finns ett konstverk bestående av mitt efternamn, som råkar sammanfalla med dagens HB:s, på ”bergs”sidan i nio meter höga bokstäver som i sin glans strålar ut över nejden som en härlig syn för dem som färdas västerut på landsvägen nedanför.
  Men det är ju till föga hjälp för er, ni vet ju inte vad jag heter! Moahaha!

 55. Åsa HL

  Och tjo här var det geografi….österut och västerut och fram och tillbaka…..Har varit i de flesta platser som nämns. Chicago, Nyhavn, Helsingfors, Vilda Västern, Bosporen…. Men hallå, varför fick inte Sarajevo vara med? Trevlig stad det med ju….

 56. Magganini

  Om nåra har fastnat på läktaren så kan väl vi som stöddigt hoppar omkring nere på planen välja ut nån trevlig gammal teveserie åt dem att glo på så de slipper prata med varandra eller dricka glögg eller vad de gör. Om de har tröttnat på att googla.

 57. Agneta uti Lund

  För första gången i år så tänkte jag ”detta kan jag” vid genomläsningen som skedde nyss –nästan vid midnatt. Jag har inte läst vad övriga har skrivit. JO, jag är helt säker för en gångs skull. Troligen är luckan mycket lätt!

 58. Maplestream

  Mäh Magganini du heter ju Magganini jö! Men vi vet inte vart någonstans i Sverige du bor.

 59. Helena

  Jag förstår att detta är lätt, jag har det sånär på tungan men får ändå inte ihop det. Har smygsuttit på läktaren någon timme och är nu nästan ensam här?

 60. Maplestream

  Känns det ensamt, titta Österut., så ser du oss andra På hemmaplan.

 61. Håkan (hakke)

  Puh. Tre minuter i midnatt föll poletten ner! Det säger jag nu, yo.

 62. Nina

  Sladdar in i sista minuten, läser, förstår. Hurra!

 63. Ett rödgråtet barn

  Magganini, jag bor inte långt från denna skulpturpark så jag vet nu vad du heter, i alla fall i efternamn… Mooaahaahaa. Men fattar i alla fall inte vem HB är!

 64. Håkan (hakke)

  ERB – trots alla utländska referenser skulle vi vara här, någonstans i Sverige.

 65. Ett rödgråtet barn

  Och nu fattar jag vem HB är!!!

 66. Helena

  Med en så välunderrättad källa och övertydlig ledtråd förstår även jag. Tyvärr efter midnatt dårå.

 67. Fast … facit kommer junte förrän imorrn bitti eftersom jag är ute och rullar hatt! Så, Helena, du kan gissa ända till åtta–niotiden!

 68. Ninja i Klockrike

  Morsgrisen kom just hem till sin fromma moders glädje. Dock hade han inga kamrater med sig, och mor hade ändå ingen knorrhane att bjuda på.

 69. Dina

  Somnade visst på läktaren och tittar mig yrvaket omkring. Tyst, tomt och ödsligt. Är jag här själv?
  Ser inget facit än. Va? Kan man fortfarande gissa?

 70. Pysseliten

  Dina, Pysse och PK är här. Hej hej!

 71. Pysseliten

  Snygg hakke!!

 72. Pysseliten

  Synd att man inte kan göra en prick-till-prick mellan alla HB-kandidater. Den bilden skulle bli vild!

 73. PK

  Och där trillade polletten ner även för PK. Jo då, sent ska syndaren osv. Var där i trakterna igår och snurrade men körde åt fel håll i en korsning. Nu hittade jag plötsligt rätt.

 74. Jag har inte dragit lappen ur hatten än!

 75. Pysseliten

  Tack PK! I min vilda prick-till-prick bild finns HB i mitten – förbibläddrad. Jolominsann!

 76. PK

  Medan vi väntar på facit, kommer gör en favorit Interpols, i år lite ombearbetad för att passa in i dagens verklighet.

  Midvinternattens köld är hård,
  stjärnorna gnistra och glimma.
  Bak vedbon skymtas en ljusbrun mård,
  Dold av en marknära dimma.
  Pysse vandrar sin frusna ban,
  varje natt är lika dan.
  Huttrar gör hon den kraken,
  ty hon går där nästan naken.

  Midvinternattens köld är hård,
  Pysse hostar och nyser.
  Lunginflammationen kräver vård,
  Pysse huttrar och fryser.
  Pysse struntar i doktorns sång,
  går mot en säker undergång.
  Pysse fryser som satan.
  Se där slår hon i gatan.

  Pysse ligger stilla på gatan i frid,
  djupfryst med frost över kroppen.
  Nu är det slut med hennes fryselid,
  nu är det sluttänkt med knoppen.
  Den eviga vilan är Pysses lön,
  nu hjälper ingen tischabön.
  På gravstenen står det ”Så snopet,
  hon vann ingen tischa av Stopet”

 77. Håkan (hakke)

  Så sorglig, så fin PK! Ditt sätt att skifta subjekt känns både överraskande och djupt.

 78. Håkan (hakke)

  Båset väntar
  På luckan vi gläntar
  Livet känns trasi’t
  Här saknas ett facit
  Båset blir skakis
  Båsmor är bakis
  Snart skingras allvaret
  Till slut får vi svaret
  En lättnad hörs svischa
  Nån vinner en tisha

 79. Kråkan

  Midvintersolen glider lågt över ängen
  Glider likt Lotten knappast ur sängen
  Båset väntar vid frukostborden
  tåligt på saknade facitorden

 80. Intet är som väntanstider,
  gissningsvåndor, förhoppningstider
  ingen hint en ljusning sprider
  som den klarnande aning
  Kom på luckans sista timmar,
  läktarn bidar, glöggen immar
  båset bidrar med en spaning.
  Decembers vällust kan de skänka
  alla snilleblixarna som blänka
  när båsister samfällt tänka
  vitt och brett på båsmors maning.

 81. Jag skriver ut allihop och ramar in dem på studs!

 82. Håkan (hakke)

  A HB-b, det var nästan det finaste jag läst sedan konfirmationen!

 83. Looooooooo

  Ett dygn försent, men om det där inte är ett lundaspex borde det bli ett!

 84. […] en kommentatorsrimmarsvada av sällan skådat slag. Jag kan verkligen rekommendera er att gå in i lucka 17 och njuta av rimmen som dök i slutet! När facit väl kom, var ingen särskilt förvånad. […]

 85. […] en kommentatorsrimmarsvada av sällan skådat slag. Jag kan verkligen rekommendera er att gå in i lucka 17 och njuta av rimmen som dök i slutet! När facit väl kom, var ingen särskilt förvånad över […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.