Hoppa till innehåll

Facit till lucka 7 heter lucka 8 (Lilla Julkalendern 2021)

Det vacklade betänkligt vad gäller självförtroendet i båset under dagen … Och så undrar jag hur många som pga. Christina (nytt nick, men gammal i båset) förgäves googlade fram Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL). Men så har vi stackars Agneta uti Lund som trodde att HB var en bro! (Vi hoppas på förklaring i facit-kommentatorsbåset.)

Men Zkop visste besked!

 1. Det kunde varit komiskt om det varit en göteborgshistoria som börjat med Kal eller Ada.
 2. I dagens lucka super man.

Efter ett tag trillade polletten ner här och där:

Maplestream
– Är luckan kryptisk eller inte?

Hannoia:
– Superkryptiskt! Jorå!

PK
– Visst har Jocke Bergs band lagt av?

Pysseliten:
– Jag landar i en gissning på Doktor Mugg, eller möjligen Kapten Filling.

Och så en trevlig kommentar från Lottenpotten, som var så sann – men inte innehöll nån ledtråd:
– Ohh, vilken kväll! Jag har skrattat åt båskommentarerna så jag kan inte längre kan tänka klart.

Dina skrattade så hon satte kaffet i halsen åt en av alla de roliga historierna som kryddade båset, nämligen Pigga Kristinas:
– The past, present and future walk into a bar. It was tense.

Så … vem är då HB idag när man ska välja mellan själva rollfiguren (Stålmannen) och upphovsmännen Jerome Siegel (1914–96) & Joseph Shuster (1914–92)? Ptja, Siegel och Shuster är det tyvärr inte så mycket att säga om … HB får nog trots allt vara den superstarka och supersnälla Stålmannen.

Men vilka var då barndomskompisarna Siegel & Shuster?

Joe Shuster 1939.

Shuster var tecknaren, som växte upp i en rysligt fattig familj. Han hade inte ens möjlighet att köpa papper att rita på – men en dag fann han några bortslängda tapetrullar som han klottrade på under flera år. Ungefär så här:

Den första versionen – som inte alls slog. (Pseudonymen Herbert S. Fine användes alltså av Siegel.)

Själva Stålmannen baserade han på Douglas Fairbanks, medan Harold Lloyd fick vara modell för Clark Kent med brillorna.

Chaplin hade inget med Stålmannen att göra, men 1932 poserade han så här fint med Harold Lloyd (vänster) och Douglas Fairbanks (höger).

Siegels liv var inte lätt det heller – han hade fem syskon och allt var förfärligt fattigt och bedrövligt även för honom förstås. Hans båda föräldrar dog av en hjärtattack (1932 och 1941) och i nästan hela livet kämpade Siegel (liksom Shuster) för att hitta jobb och tjäna pengar. Förutom under den korta tiden när de gjorde succé med sin Superman.

Jerry Siegel 1943.

Siegel och Shusters första idé tillsammans var en serie om ”Doctor Occult”, som var ritad på dessa nyss nämnda tapetrullar och några bitar brunt omslagspapper. Förlaget som betalade dem för serien bad Shuster att vara så vänlig och fortsättningvis lämna in originalen på vitt papper. Familjen fick låna ihop lite pengar till Shuster, som då för första gången i sitt liv fick rita på riktigt tecknarpapper.

Men nu ska ni få höra på nåt alldeles galet: i den första versionen från våren 1933 (se bilden ovan) var Stålmannen ond. Storyn sålde bedrövligt, så de båda kreatörerna gjorde 1938 om Stålmannen till den söting vi känner igen från idag. Den blev en superdundemegasuccé som gjorde att Shuster och Siegel äntligen kom på grön kvist.

Shuster sitter och ritar när Siegel kommer och granskar resultatet. Eller så poserar de bara för en fotograf. Kanske Jimmy Olsen?

Men sedan gick inget deras väg. Igen. De sålde rättigheterna till Stålmannen för en tusenlapp, blev berövade på all cred (deras namn ströks i alla alster av förlaget!), stämde allt och alla i flera omgångar och blev till slut någorlunda kompenserade genom en årlig ersättning på 20 000 dollar. Det hjälpte föga; pengarna rann ur händerna på dem trots att de ritade och skrev för allt vad tygen höll. Shuster blev blind och dog urfattig, Siegel dog traditionsenligt urfattig i en hjärtatttack.

Siegels meritlista är förresten kul att granska – här är några av de rollfigurer som han hittade på: Superboy, The Spectre, Star-Spangled Kid and Stripesy, Bouncing Boy, Brainiac 5, Cosmic King, Triplicate Girl, Invisible Kid, Matter-Eater Lad, Lightning Lord, Phantom Girl, Chameleon Boy och Saturn Queen. Men rik på dem blev han som sagt icke.

Stålmannen då, Supermannen som vi alla känner så väl? Jodå, hemma på Krypton var han som vem som helst, men när han hamnade här nere på jorden blev han superstark av vår gula sol. Av D-vitamin kanske? I en knasig film från 1978 lyckades Stålmannen vrida tillbaka tiden genom att snurra jorden åt fel håll, vilket fick en 14-årig Lotten att sucka av tidsreselycka.

Superskurken heter som bekant Lex Luthor – på min tid spelad av en rar Gene Hackman med lockigt hår, men numera ser han förfärligt elak ut.

Men mest påminner han nog om Jeff Besos.
Kryptoniten får vi inte glömma – den som är grön som t.ex. absint. En forskare fann för snart 15 år sedan att det faktiskt i en serbisk gruva finns en kemisk förening (jadarit), som innehåller exakt det som kryptonit sägs innehålla: natrium, litium, bor, silikat och hydroxid.
Artikeln om kryptonit i NE. Den rosa kryptoniten (som tyvärr inte nämns här) gör tydligen Stålmannen gay. Tänk ändå.
Ooooooh, förresten, vi måste nog titta lite på när Lois Lane inte dör.

Hopp i hatten, alla små lappar! Jag har stökat till någe alldeles förfärligt i sovrummet med alla böcker, anteckningar, notisar och namnlappar samt datorer – men plommonstopet har jag stenkoll på. Jag draaaaar … Niklas i Göteborg! Som liksom Ninja och några till är glad att Stalin är tyst!

Lucka 9 kommer på torsdag morgon!


Lite embryobonus mår man ju inte dåligt av!

 

embryo kommrer in på en brar

hallon hallon vad kostrar en sån där det undrar jag nu

åh en grin okcså tronic: fyrahundra kronor på öret

då blir man på örat det undrar jag nu yo

åjovars efter ett par stykcna blir man sjön

då tar jag ett glas kranbärsjos eftrersom jag vill inte bli sjön det säjer jag nu

det gnäller att ha sitt på det torra efter en blöt kväll det säjer jag nu

yo

Share
Publicerat iFacit, julkal.

32 kommentarer

 1. Magganini

  Nämen! Då hade jag alltså rätt nästan hela dan! Då hade jag ju kunnat ägna mig åt lettråderi i stället för att försöka hitta på nåt annat. Tokit!

  Grattis till tisha Niklas i Göteborg!

 2. Kråkan

  Javisst, klart och tydligt och alldeles uppenbart. Att jag inte såg det! oförklarligt,(nja)!
  Grattis alla som inte var så förblindade som jag!
  Nu ska jag vila mej i form tills nästa lucka …
  Och UVDL googlade jag förstås!

 3. Kråkan

  Och så en bar-bild.

 4. Ninja i Klockrike

  Alltså, jag fattar fortfarande inte hur det hänger ihop och hamnar på Stålmannen?
  Whiskeyglögg talas det om på morgonen i lettrådarna och varifrån kommer den?
  Och vad har Stalin och Wajda med Stålmannen att göra?
  Jag letar efter UVDL, som jag ändå inte skulle goggla tydligen, så det kanske inte gör ett enda dugg, men jag fattar inte. Eller vad kent kommer in.
  Förlåt.
  Tror jag ägnar mig åt att sortera knappsamlingen. Hålena uppåt.

 5. crrly

  Aaaaaahaaaaa. Eller nåt. Clark Kent fattar jag iaf. Slark.

  Grattis till Niklas!

  Och snark.

 6. Niklas i Göteborg

  Wow, vakna tidigt och ha vunnit en tröja. Tårögd och lycklig. Jag tackar med en historia om stål och tystnad.

  En domare i Sovjet sa till en annan domare.
  – Jag hörde en sån fantastiskt rolig historia idag om kamrat Stalin.
  – Trevligt. Berätta den då.
  – Men det går ju inte.! Jag dömde just en man till tre års straffarbete för att ha berättat den.

 7. Maplestream

  Grattis vinnare!

  Tackar för ledtrådarna som gjorde att jag hittade rätt.

  Ninja – Stalin betyder rätt och slätt stål på ryska.

 8. Nina

  Grattis Niklas i Göteborg!

  Vilken klurig lucka. Och rolig.

 9. Håkan (hakke)

  Grattis Niklas i Göteborg!

  Själv rullade jag hatt såpass att jag missade luckan, det får ju inte hända igen. Det kom in rysligt fattig tecknare och en serbisk geolog på vår bar. De fick handla på krita.

 10. Pysseliten

  Grattis Niklas i Göteborg!
  Kul lucka igår.

 11. (pigga?) kristina

  Grattis Niklas!

  Denna var svår Lotten! Jag var och läste om Stålmannen flera gånger under dagen, men det klickade ändå inte. Först när du skrev om trikåerna vågade jag tro att det trots allt var det. Vad hade femman med saken att göra?

  Cecilia N önskade förklaringar på skämten. Jag gör ett försök.
  The past, present and future (dvs verbböjningar = tenses på engelska) walk into a bar. It was tense.

  Two guys walk into a bar (en bar men kan också vara en bom eller ribba). The third one ducks (dvs går inte in i bommen/ribban).

 12. PK

  Oj så många diktatorer, andra ledare och författare jag avverkade igår. Och en Chaplin för Diktatorn.
  Längst hängde jag fast vid Churchill. Han drack hårt, gjorde V-tecken, var inblandad i bildandet av Irland och träffade flera av 1900-talets mest kända diktatorer. Men jag lyckades inte skohorna in någon polsk regissör.
  Men så skrev någon att i dagens lucka super man och då såg jag bara ”super man” och så många polletter trillade ner samtidigt att jag nästan fick migrän.
  Hatten av för båsmor igen för att hon varierar luckorna så att man itne kan hitta ett mönster för hur man löser dom.

 13. Grattis Niklas i Göteborg!

  Sådär mot slutet pekade allting åt samma håll i båset, men det var fortfarande himla besvärligt att få in något annat än Jeppe från luckan i sammanhanget. Fast Stalin borde jag ju ha fattat. Tack Maplestream för att du påminner mig om att jag borde repetera lite ryska. Men Wajda … ?

 14. PK

  Brid, Wajda gjorde en film som heter Järnmannen på svenska. För en del människor är järn och stål samma sak.

 15. Great minds think alike, PK:) Jag var också inne på Churchill, men fick inte till det. Sen testade jag lite olika askungelika omgörningar av olika personer, men när jag gogglade på en fiffig kombination av ledtrådar fick jag ett besked som jag aldrig sett tidigare: ”Det finns inget bra svar som matchar den sökningen.” Och inte var det Paradise hotel-Jesper heller. ..

  Grattis Niklas i Göteborg!

 16. Järn och stål samma sak, pfft. Vad säger Lottens kemister?

 17. Pysseliten

  Materialvetaren säger att järn är ett grundämne och att stål är en legering av järn plus andra grundämnen. För att koplicera det hela finns det MASSOR av olika stålsorter.

 18. Agneta uti Lund

  Hur i hela friden kan man få för sig att HB skulle kunna vara en bro???? Först så snöade jag in på Andrzej Wajda. Kunde HB finnas i någon av hans filmer? Nä, där hittade jag inte någon HB. Sedan tittade jag på bilden man inte ska bry sig om. Den är från 1973. Luckan gav beskedet att de här pubbesöket ägde rum på Sankt Patriks dag, dvs 17 mars. Nu hade jag ett årtal och ett datum. Det sökte jag på och hamnade i London där man den 17 mars 1973 öppnade den nya London Bridge över Themsen. Den gamla London Bridge från 1700-talet – hade faktiskt sålts till en amerikan som plockat ner varenda bit och forslat iväg till USA. Barnvisan ”London Bridge is Falling Down” har att göra med en bro över Themsen som vikingarna rev år 1014!

  Under 1600-talet var bron försedd med åtskilliga byggnader:

  Så här blir det ofta då jag kör fast i HB-letandet. Ja, att jag hamnar på något helt annat och tycker att det är intressant. Dock brukar jag inte särskilt ofta meddela sådant till omvärlden! Men i barnvisan förekommer det stål!

 19. Lille Maken

  Lotten, Lotten, detta var värre än den finska sillen.

 20. Dina

  Oj oj oj …
  Finns inget annat att säga! Först _ i morse _ när jag äntligen hann läsa ikapp båset insåg jag vid tights och kryptiskt att jag ev kanske med mycken tur kunnat gissa HB. Men vad är väl en bal på slottet? (Hann på morgonkvisten (gårdagens) endast kolla upp Fem på olika äventyr innan dagen for iväg.) Tur det finns några luckor till. Att inte kunna.

  Grattis Niklas!

  P.S. Maken har haft kul åt alla barskämt.

 21. Lille Maken

  Och det säger jag som ändå var medlem i Stålmannenklubben.

 22. Magganini

  Jag är fortfarande nyfiken på romarens närvaro i luckan, finns det någon som kan ge en förklaring till den? Det kanske bara var för att inspirera till historieberättande, och det lyckades ju då på ett utmärkt sätt.

 23. Helt korrekt, Magganini! V som i ”Villospår” och ”Välkommen att berätta en Vansinnigt rolig historia”!

 24. Magganini

  Haha! Det var bra gjort!

 25. Ett rödgråtet barn

  Lotten, tillbringar du fortfarande dagarna på Mälardalens högskola i Eskilstuna? Jag ska dit och jobba på tisdag.

 26. NÄMEN ERB! Ja! Vad ska du göra och klockan vad? Jag ska försöka ha en röd nejlika i knapphålet! (Messa mig på 0708885542 så kommer jag och tjoar lite!)

 27. Ett rödgråtet barn

  Jag ska sköta om era växter och klockan hela dagen. Håll utkik efter en svartklädd person med stökigt hår och en sån vattenbomb på hjul. Jag kan också ha en nejlika i knapphålet men då får det bli i byxorna, enda knapphålet jag har.

 28. Ett rödgråtet barn

  Jag har en kollega med mig som också har stökigt hår, hon är rödhårig. Alltså INTE den rödhåriga

 29. Betong-Bess

  Oj vad jag inte kunde Stålmannen.
  Grattis till Niklas!

 30. Tack pigga Kristina!
  Och grattis till Niklas.

  Jag bestämde mig för Robin Hood när Lotten nämnde gröna trikåer i en skog. De tre på krogen visste jag inte hur jag skulle få in i det resonemanget, men det brukar båset och båsmor kunna berätta sen.

 31. Håkan (hakke)

  En bar kom in på en julkalender. Där fanns ett råskinn som rensade baren helt tom och sedan lyfte iväg den. Löpsedeln i Lottens blogg dagen efter visste att förtälja:
  Barbar bar bar bar

 32. Christina

  Men!!! UvdL är ju förstås Ursula von der Leyen. Det vet väl alla??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.