Hoppa till innehåll

Dag: 17 december 2021

Lilla Julkalendern 2021: sjuttonde luckan

I kommentatorsbåset till gårdagens facit rapporterades om flygplansgranarnas dunder och brak, men vi gladdes även alla åt tischornas framkomst samt PK och Åsas dotter, som slipper frysa i jul.

Men nu har jag hört glunkas om att Julkalendern 2021 är svår. I den mån man nu kan tala om ”svår”, vill jag bara tala om att det idag är helt tvärtom: plättlätt. Eller inte.

Lucka 17


Från kungens Köpenhamn, många engelska mil från Onkel Sams stuga, kom en främmande man resande.

– God morgon på er alla! sa han. Jag må se ut som om jag kommer från den Vilda Västern trots att drottningens England är mitt hemland, men jag är er vän.

Församlingen, som då befann sig i den danska huvudstaden, hade länge förhandlat om ett fritt Nyhavn, men årsklass -39 från Irland (den helt omöjliga ön som har jämförts med Chicago i lokala lösnummer), sammanstrålade och alla bestämde de sig hux flux för att istället besöka Leningrad – S:t Petersburg – men deras fall blev stort när amerikafebern plötsligt drabbade dem.

– Mittåt! skrek den främmande mannen när kamraterna osökt kom in på att diskutera den okände soldatens resa ner till Bosporen, vilket i sin tur influerade de tre vettvillingarna från Haparanda. De envisades sedan flera år med att bära slipsen som ett pannband från slipsarnas mekka Krakow, och i en av dem iscensatt väderprognos blandades mord och sol och vår med lågtryck – med det för alla så bekanta Irland som förebild.

De tre nyss nämnda vettvillingarna flög – trots längtan västerut – till Petrograd, där historiens rivna fanor präglades av människorna, djuren och händelserna kring 1919. Dessa eviga följeslagare som drog österut talar dock fortfarande om mellanlandningarna och kvällarna i Helsingfors. Vilken idyll.

(Ur  ”You Only Live Once”, 1974.)


Titta inte, för här kommer en onödig bild.


(Den här tabellen fylls hela tiden på med länkar under 24 roliga dagar.)

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
88 kommentarer