Hoppa till innehåll

Dag: 8 december 2021

Facit till lucka 7 heter lucka 8 (Lilla Julkalendern 2021)

Det vacklade betänkligt vad gäller självförtroendet i båset under dagen … Och så undrar jag hur många som pga. Christina (nytt nick, men gammal i båset) förgäves googlade fram Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL). Men så har vi stackars Agneta uti Lund som trodde att HB var en bro! (Vi hoppas på förklaring i facit-kommentatorsbåset.)

Men Zkop visste besked!

  1. Det kunde varit komiskt om det varit en göteborgshistoria som börjat med Kal eller Ada.
  2. I dagens lucka super man.

Efter ett tag trillade polletten ner här och där:

Maplestream
– Är luckan kryptisk eller inte?

Hannoia:
– Superkryptiskt! Jorå!

PK
– Visst har Jocke Bergs band lagt av?

Pysseliten:
– Jag landar i en gissning på Doktor Mugg, eller möjligen Kapten Filling.

Och så en trevlig kommentar från Lottenpotten, som var så sann – men inte innehöll nån ledtråd:
– Ohh, vilken kväll! Jag har skrattat åt båskommentarerna så jag kan inte längre kan tänka klart.

Dina skrattade så hon satte kaffet i halsen åt en av alla de roliga historierna som kryddade båset, nämligen Pigga Kristinas:
– The past, present and future walk into a bar. It was tense.

Så … vem är då HB idag när man ska välja mellan själva rollfiguren (Stålmannen) och upphovsmännen Jerome Siegel (1914–96) & Joseph Shuster (1914–92)? Ptja, Siegel och Shuster är det tyvärr inte så mycket att säga om … HB får nog trots allt vara den superstarka och supersnälla Stålmannen.

Men vilka var då barndomskompisarna Siegel & Shuster?

Joe Shuster 1939.

Shuster var tecknaren, som växte upp i en rysligt fattig familj. Han hade inte ens möjlighet att köpa papper att rita på – men en dag fann han några bortslängda tapetrullar som han klottrade på under flera år. Ungefär så här:

Den första versionen – som inte alls slog. (Pseudonymen Herbert S. Fine användes alltså av Siegel.)

Själva Stålmannen baserade han på Douglas Fairbanks, medan Harold Lloyd fick vara modell för Clark Kent med brillorna.

Chaplin hade inget med Stålmannen att göra, men 1932 poserade han så här fint med Harold Lloyd (vänster) och Douglas Fairbanks (höger).

Siegels liv var inte lätt det heller – han hade fem syskon och allt var förfärligt fattigt och bedrövligt även för honom förstås. Hans båda föräldrar dog av en hjärtattack (1932 och 1941) och i nästan hela livet kämpade Siegel (liksom Shuster) för att hitta jobb och tjäna pengar. Förutom under den korta tiden när de gjorde succé med sin Superman.

Jerry Siegel 1943.

Siegel och Shusters första idé tillsammans var en serie om ”Doctor Occult”, som var ritad på dessa nyss nämnda tapetrullar och några bitar brunt omslagspapper. Förlaget som betalade dem för serien bad Shuster att vara så vänlig och fortsättningvis lämna in originalen på vitt papper. Familjen fick låna ihop lite pengar till Shuster, som då för första gången i sitt liv fick rita på riktigt tecknarpapper.

Men nu ska ni få höra på nåt alldeles galet: i den första versionen från våren 1933 (se bilden ovan) var Stålmannen ond. Storyn sålde bedrövligt, så de båda kreatörerna gjorde 1938 om Stålmannen till den söting vi känner igen från idag. Den blev en superdundemegasuccé som gjorde att Shuster och Siegel äntligen kom på grön kvist.

Shuster sitter och ritar när Siegel kommer och granskar resultatet. Eller så poserar de bara för en fotograf. Kanske Jimmy Olsen?

Men sedan gick inget deras väg. Igen. De sålde rättigheterna till Stålmannen för en tusenlapp, blev berövade på all cred (deras namn ströks i alla alster av förlaget!), stämde allt och alla i flera omgångar och blev till slut någorlunda kompenserade genom en årlig ersättning på 20 000 dollar. Det hjälpte föga; pengarna rann ur händerna på dem trots att de ritade och skrev för allt vad tygen höll. Shuster blev blind och dog urfattig, Siegel dog traditionsenligt urfattig i en hjärtatttack.

Siegels meritlista är förresten kul att granska – här är några av de rollfigurer som han hittade på: Superboy, The Spectre, Star-Spangled Kid and Stripesy, Bouncing Boy, Brainiac 5, Cosmic King, Triplicate Girl, Invisible Kid, Matter-Eater Lad, Lightning Lord, Phantom Girl, Chameleon Boy och Saturn Queen. Men rik på dem blev han som sagt icke.

Stålmannen då, Supermannen som vi alla känner så väl? Jodå, hemma på Krypton var han som vem som helst, men när han hamnade här nere på jorden blev han superstark av vår gula sol. Av D-vitamin kanske? I en knasig film från 1978 lyckades Stålmannen vrida tillbaka tiden genom att snurra jorden åt fel håll, vilket fick en 14-årig Lotten att sucka av tidsreselycka.

Superskurken heter som bekant Lex Luthor – på min tid spelad av en rar Gene Hackman med lockigt hår, men numera ser han förfärligt elak ut.

Men mest påminner han nog om Jeff Besos.
Kryptoniten får vi inte glömma – den som är grön som t.ex. absint. En forskare fann för snart 15 år sedan att det faktiskt i en serbisk gruva finns en kemisk förening (jadarit), som innehåller exakt det som kryptonit sägs innehålla: natrium, litium, bor, silikat och hydroxid.
Artikeln om kryptonit i NE. Den rosa kryptoniten (som tyvärr inte nämns här) gör tydligen Stålmannen gay. Tänk ändå.
Ooooooh, förresten, vi måste nog titta lite på när Lois Lane inte dör.

Hopp i hatten, alla små lappar! Jag har stökat till någe alldeles förfärligt i sovrummet med alla böcker, anteckningar, notisar och namnlappar samt datorer – men plommonstopet har jag stenkoll på. Jag draaaaar … Niklas i Göteborg! Som liksom Ninja och några till är glad att Stalin är tyst!

Lucka 9 kommer på torsdag morgon!


Lite embryobonus mår man ju inte dåligt av!

 

embryo kommrer in på en brar

hallon hallon vad kostrar en sån där det undrar jag nu

åh en grin okcså tronic: fyrahundra kronor på öret

då blir man på örat det undrar jag nu yo

åjovars efter ett par stykcna blir man sjön

då tar jag ett glas kranbärsjos eftrersom jag vill inte bli sjön det säjer jag nu

det gnäller att ha sitt på det torra efter en blöt kväll det säjer jag nu

yo

Share
32 kommentarer