Hoppa till innehåll

Dag: 4 december 2021

Facit till lucka 3 heter lucka 4 (Lilla Julkalendern 2021)

Zzzzzzzzz, försökte jag hinta lite försiktigt. Exempel på klurigare ledtrådar ur båset:

Ardy:
”Idag ler jag stort 😁”

Maplestream:
”Får dra på mig den vita rocken idag.”

Bjorn Fundberg:
”Oj, jäklars. Här måste man nog kalla in hjälp. Kanske en smed?”

(pigga?) kristina:
”En doktor och en syrra är ju bra att i dessa tider.”

Zkop:
”Namnet är inte Svensson i alla fall.”

Och så har vi den framtida rapparen embryo:
”ja du har sovit en melon år din gammela neandertralare”

Nej, det var ju ingen ledtråd … Fast kul!

Dagens hemlisbloggare är relativt ung i sammanhanget – här i Julkalendern brukar det ju funka bäst med gamla döingar. Zadie Smith (f. 1975) är en steppande, brittisk, superbegåvad författare med tusen strängar på sin lyra. Och en bror.

Hon romandebuterade som 25-åring år 2000 med  ”Vita tänder”, och ni som granskade ledtrådsbilden noggrant tog säkert lösningen med hjälp av just den titeln – om än skriven med hv av SvD runt sekelskiftet 1900. Av princip brukar jag ju inte avslöja alla lettrådar, men idag är jag på tvärtomhumör!

Alla Zadies hittills utkomna svenska titlar. Och brorsan – dock är det fel man på bilden. (Kuriosa: ”Autografjägaren” är översatt av en viss Molle som förr hängde i kommentatorsbåset.)

Zadies brorsa är alltså berömd rappare, medan mamman är jamaicansk barnpsykolog. Pappan tycks blott och enbart ha tre särdrag, nämligen att han är

  • engelsman
  • Monty Python-fantast
  • 30 år äldre än mamman.

Nu har Zadie förvisso tre andra hel- eller halvsyskon som inte är kända, men deras öden är lika diffusa som faderns. Själv sa hon när hon skulle ”beskriva sin grupptillhörighet” (hur i hela friden svarar man på det?) följande:

”Jag är en svart person, även en kvinna, även fru och mor, en brittiska, en europé – för tillfället – en Londonbo och en New York-bo, en författare, en feminist, en andragenerationens jamaican, en medlem av den afrikanska diasporan, en ”Game of thrones-are”, en akademiker, en komedi-nörd, en teori-tönt, en hip hop-skalle och så vidare.”

Zadie Smith verkar trevligt nog göra lite som hon vill, vilket väcker uppmärksamhet i brist på skandaler. Förvånat konstaterar journalisterna att hon har två barn med en och samma man (”så trist!”) och att hon plötsligt for till USA för att läsa in en mastersutbildning och att familjen därefter utan anledning bosatte sig i Italien (”sicket omkringflackande!”). Men alla är rörande överens om att hon är rolig.

Det tyckte dock varken hon eller hennes två komedikompisar under universitetstiden i Cambridge – David Mitchell och Robert Webb. Där försökte de tillsammans göra succé i Footlights, vilket gick åt skogen för Zadie eftersom hon var bättre på att skriva än att framträda. (Footlights är en fantastisk plantskola för allsköns komiker, t.ex. Fry & Laurie, Emma Thompson samt Monty Pythonarna.)

Hon har en cool röst – lyssna här!

Zadie Smiths banner på Facebook ser så här trevlig ut.

Men visst vill ni läsa lite av henne? Här har ni första sidan i ”Vita tänder”.

Och så mitt favoritcitat:

”The past is always tense, the future perfect.”

Har detta översatts till svenska? Dåtiden är alltid imperfekt preteritum, framtiden futuristisk … Pfft.

Men nu äre hattifnattdags! Plommonsylt och mösspåtagning! Lappilapp rakt ner i hatten! Jag draaaaar … Hemul, som sitter på läktarn och hinkar Baileys! (Men tischorna är fortfarande inte färdiga. Sorry.)

Lucka 5 kommer på söndag morgon!

Share
31 kommentarer