Hoppa till innehåll

Facit till lucka 13 heter lucka 14 (Lilla Julkalendern 2021)

Jag har då aldrig varit med om så mycket ansjovis i ett enda bås!

Ökenråttan
Dagens shopping var koncentrerad på ingredienser till årets julkaka som ska påbörjas på Luciadagen. Passade på att riva åt mej tre burkar ansjovis för jag har hört att det inte finns så gott om’et; folk hamstrar …. Måste ha till julens Jansson, hur skulle det annars gå?

Pysseliten
Helt rätt ÖR. Jag bad PK att köpa hem ansjovis till Janssonen, som nästan är viktigare än julskinkan, men då undrade han om inte de fyra burkar han redan köpt skulle räcka.

Betong-Bess
Det såg ut att bli en riktig sorgesam jul när ansjovisen var slut. Men häromdan fanns det igen.

Örjan
Kan nu göra provsmakning på två olika ansjovisinläggningar.

Smultronblomman
Ansjovisen bärgades häromdan. Att bo på hotell kan medföra vissa överraskningar.

Aku
Och nu fattade jag plötsligt varför båset fylls av ansjovis och avsaknad av ansjovis. Och inte är det bara för att Janssons är så gott som jag trott hela dan.

Och så har vi hakke, som faktiskt lyckades nämna HB hela elva gånger i en enda kommentar:
Idag är det dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dan före dopparedan – och jag har bara köpt en enda julklapp. Hej och hå.

Dagens hemlisbloggare – som i Julkalendern plötsligt började tala nån stockholmsk rotvälska – var den för evigt relativt unge Dan (egentligen Daniel) Andersson (1888–1920). Det finns i basketlandslaget en Denzel Andersson, som får mig att associationsnynna på Jungman Jansson så ofta att allmänheten börjar tröttna. 

– Jajajajaaa, Dan Andersson, Dan Andersson, men låt oss nu se när han lirar! får jag höra av min otacksamma publik.  

Dan Andersson som 21-åring.

Som alla andra växte den unge Dan upp i ett fattigt hem där fadern för jämnan blev ilsken eftersom de inte delade gudstro. När han var blott 14 år – men redan fast besluten för att skriva – åkte han helt solo till USA för att kolla om det var ett ställe för familjen att bo på. Han tog tåg till Göteborg, båt till Grimsby, tåg till Liverpool, båt till New York och så tåg till en faster i Minnesota.

Så vansinnigt. Nä nu. Asså va.

Den 14-årige USA-resenären Dan Andersson var inte en biffig sak.

Han hade ju två äldre bröder som kunde ha åkt istället? Här har vi en liten mager 14-åring som lärde sig läsa när han var fem, spela fiol och prata engelska när han var åtta och sed… ahaaaa. Det kanske var därför: han kunde ju engelska!

Okej.

När Dan Andersson hade undersökt Minnesota noggrant, åkte han hem igen eftersom fattidomen var lika bedrövlig där som i Sverige. Och banne mig bodde han inte sedan hemma tills han var mer än 27 år och faktiskt fick massa texter publicerade och utgivna. Trivdes han då, eller var han tvungen pga. ekonomiska skäl?

Dan Andersson, ungefär 25 år.

Men han gick även på folkhögskola och började han översätta, samtidigt som han kroppsarbetade (kolare, flottare, skogsarbetare, snickare) och satt och skrev på nätterna. Här kommer de två första stroferna ur en som jag gillar – ”Tiggaren Simons sång” (1917):

Jag är tiggaren Simon  vill du höra mäj predika?
Jag är skapt att mässa en åsknatt, eller hur?
Min mor var en stickerska som stack åt de rika,
hennes håliga kindben hade hungern grävt ur.
Min far var en fattig man med darrande händer,
om jag sluter mina ögon jag ännu honom ser:
 knä  golvet står han, vid brasans sista bränder,
och som stjärnor som slockna är hans blick när han ber.
Min mor ville slita sig till döds för att ge mig,
en brödbit litet större än hon själv hade fått.
Som boklärd herreman ville hon se mig,
det var därför hennes hår  fort vart  grått.
Och min far var ett helgon som led alla fasor,
och brottades med Gud om min mörknande själ,
och jag är en vandrande benhög i trasor,
och förr än jag arbetar vill jag svälta ihjäl.

NE, mitt kära NE, uttrycker sig – på ett krångelvis som jag inte ens under pistolhot hade kunnat klämma fram – så här vad gäller Dan Anderssons diktning och de religiösa grubblerierna:

”Den religiösa problematiken blev från Brunnsvikstiden alltmer central i Anderssons diktning. I opposition mot vad han uppfattade som samfundens antropomorfa gudsbild, ”den personlige guden”, sökte han sig mer och mer till den mystiska traditionen i kristen form. Medeltidsmystikern Mäster Eckehart och indisk litteratur som Bhagavadgita blev av genomgripande betydelse för hans diktning, liksom Dostojevskij och med honom även den ryska ortodoxa mystiken.”

Dan Andersson gifte sig 1918 med Olga Turesson, som var gravid när maken 1920 dog på det rysligaste av sätt: cyanväteförgiftning. 

Olga bytte efternamn till Dan-Andersson, vilket ju var fiffigt! (Fast dottern Monica gifte sig sedan Sedell, och idag finns inga med efternamnet Dan-Andersson, men 96 Sedellare.)
Man kan klicka på bilden om man vill läsa hur SvD uttryckte sig 1920-09-17.

Hotellet hade alltså problem med ”väggohyra”, som röktes ut. Vädringen i rummet där de båda männen sov, sades ha vädrats enligt alla konstens regler – men ändå gick något fel. Dan och en Elliot Eriksson dog, medan andra gäster i lika utrökta rum överlevde utan men.

Men vänta, varför bodde de i samma rum? Jag lusläser tidningarna och finner i DN den 17 sep:

”Sällskap hade de emellertid icke.” Nähe.

I nutida källor om Dan Andersson står det ofta att han i livet var okänd och oläst, men att han efter sin död kom i ropet och tonsattes av många, bland annat sin svärfar. (Som för övrigt 1976 mindes Dan som lång och mager med blåa, djupa allvarliga ögon och vacker profil samt viss benägenhet att kasta huvudet något bakåt.) Men för tusan hakar – tidningarna skrev ju spaltmeter om honom och hans död hamnade till och med på förstasidan i DN. (Med samma rubrikstorlek som att Zorn testamenterade bort hela sin förmögenhet till staten.)

Jag tror att han var rätt känd, jag.

Jag gillar Dan Andersson, så honom läser jag gärna. I Julkalenderluckan var det alltså Jungman Jansson som parafraserades, och här har vi en tolkning av (tadaa) Hootenanny Singers! (Som Danne [nu la jag bort titlarna och till ett smeknamn] själv satte musik till.)

Lappdragning! Jag har fått erbjudanden om mutor för att embryo ska föräras en tischa, men sörni att sånt går inte notarius publicus med på! (Däremot citerar jag honom förtjusande gärna – eller klistrar in en länk till det senaste båsalstret som innehåller orden ”kravlar papparkaksdeg”. Och kanske kommer en bonuströja upp ur plommonstopet vad det lider …)

Men nu ska plommonstopet få tala! Jag drar en liten – nej en stor! – lapp med Christer, the Long Distance Personal Trainer på!

Ansjovis på er alla! Lucka 15 kommer på onsdag morgon!

Dan Andersson, lite sliten och trött som 29-åring.
Share
Publicerat iFacit, julkal.

33 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Grattis till personliga Christer, långt-borta-tränare med egen tisha!

  Jag var på utflykt till Luossa en gång med vänner från Ludvika. Vi träffade en lekfull hund som hette Simon i något grannhus till där Anderssons hade bott. På kvällen gjorde jag mitt livs första pärlplatta med benäget bistånd av familjens två döttrar (pärlplattor fanns inte hemma när jag växte upp) och motivet blev just Simon. Nästan som att möta Lassie va?

 2. Oj vad du är uppe sent, hakke!

 3. Ninja i Klockrike

  Grattis tishan, Christer tldpt.

  Idag har jag lyssnat mer på Arne Qvick än Dan Andersson. Men i alla fall.

 4. Maplestream

  Jag bor ju granne med Dan Anderssons gata jag. I Uppsala det vill säga.

  En kompis till Denzel har ju aviserat sin återkomst till landslaget idag. Välkommen tillbaka Jonas Jerebko! Så fick vi in lite basket i båda facit och tråd.

  Grattis till vinsten önskas till vinnarn! Som sannolikt även han är basketnörd.

 5. Ett rödgråtet barn

  Wooohooo! Nu kom självförtroendet tillbaka, det som hastigt dök upp med Cornelis för att försvinna med min gissning lucka 2! Grattis till han med jättelånga namnet.

 6. Christer, tLDPT

  Oj, tack! Och ett ”hej och hå” får man väl också klämma till med

 7. Smultronblomman

  Grattis Grattis!
  Jag har samma känsla som Ett rödgråtet barn. Jag lyckades klura ut en till efter ett antal rejäla bottennapp. Hopp om livet!

 8. Dina

  Ha! Att googla Skebokvarnsvägen hjälpte faktiskt!
  Joakim Thåström sjunger ju Dan Andersson. Men sedan kom jag inte längre. Och om DA lärde vi oss i gymnasiet. Men jag skyller på att det är över 40 år sedan.

  Grattis personlige tränaren Chrille!

 9. Ökenråttan

  Men var det inte nån annan skald som också dog genom dåligt skött lusutrotning på hotell?
  Dan A. var en av Carl Malmstens älsklingsskalder, kan jag tala om. Den andre var också en dalkarl, Erik Axel Karlfeldt.

 10. Ökenråttan

  Nej, nej, nej, det var nån som yrvaken drack ur nåt som skulle användas utvärtes. Också lite udda sätt att dö. Vem 17 var det nu då? Var det Levertin?

 11. (pigga?) kristina

  Grattis Christer, tLDPT!

 12. Magganini

  Grattis, Christer with the Long Personal Nickname!

  Ibland är det stört omöjligt, och ibland är det så lätt att man tror att det inte är möjligt.

  Även jag kunde, som Ninja, en gång i tiden alla 480 verserna i cirkelsången, liksom den till syrran och den här lucklåten. Endast fragment finns kvar i aktivt minne.

  (Jag passerar just nu en stad sådär tre mil, eller vad det kan vara, rakt norr om Eskilstuna om ni ville vetat.)

 13. hyttfogden

  Att bo för nära men ändå så fjärran och kan det vara möjligt med nåt så lätt, men det var det. Och så känner jag sheriffen i GBDAL, han som är hängiven medlem i Sällskapet och så kolmilan i sagda by varje år då det oundvikliga visprogrammet äger rum.
  Grattis Christer med långa namnet.
  For till affärn och kollade innehavet av Jansson, tre pyttesmå lådor och då stärktes mitt första intryck av att jag hade rätt HB.

 14. Jo, det här kände vi igen omedelbart. Dan Andersson lär för övrigt ha sagt om ”Jungman Jansson” att det var klart att den blev populär, som var så dålig.

  ”Tiggaren Simons sång” ekade i huvudet på mig halva dagen igår. Jag kan den inte riktigt utantill, men det mesta.

  Och så hoppas jag att min obefintliga syster har förlåtit mig för att jag inte ringde till henne.

  Grattis Christer!

 15. Eva-L

  Grattis Christer, the Long Distance Personal Trainer!

  Det var nog ”Jungman Jansson” min hjärna försökte skrika åt mig när jag satt här och gnolade på ”Så länge skutan kan gå”. Håhåjaja.

 16. Man lär sig alltid något nytt i kalendern. Att det var Jungman Jansson var ju uppenbart, men att det var Dan Andersson som skrivit den hade jag ingen aaaaning om! Tyckte den var lite för hejig för att vara Taube, så jag gogglade och tappade hakan. Va! Dan Andersson? Då ska det ju vara Bort längtande vekhet och Jag vill stanna på Matalams stenfrusna vatten
  för att hölja mitt vemod i skymmande grått. Och sånt. Intressant, Brid, att han själv inte var särskilt förtjust i jungmannen.

 17. PK

  Att ha klarat av två luckor själv och en med hjälp av båset, det är nog snudd på personligt rekord. Känner mej klyftig idag.

 18. Ökenråttan

  Var det inte Dan A. själv som tonsatte Jungman Jansson?

 19. Jovisst var det det, Ökenråttan! (Jag skriver det i facit i en sällsynt krångligt formulerad mening.)

  När det gäller Oscar Levertin, så lärde vi oss allt om gurgelvattensdöden redan (gulp!) 2013!

 20. Vovamomo

  Och jag som tyckte det var för enkelt att gissa Dan Andersson ! Körde med Harry Brandelius, som var den förste att sjunga melodin på radion. Där ser man, det enkla är det sköna värt.Men alltid lär man sin något. Jag visste inte att Dan hade tonsatt den dikten själv.I regel gjorde han ju inte det.Tycker sentimentalt mycket om den, förresten.

 21. bridgroom

  Brid tyckte att jag skulle kommentera varifrån uppgiften om Dans åsikt om Jungman J och dess kvalitet kommer. Men det är lite besvärligt så hår långt efteråt. Jag har två gånger hört att Dan skulle ha sagt om den då nya sången att ”den kommer säkert att slå för den är så dålig”. En av gångerna var i ett program som jag tror Per Erik Lindorm ledde. Det handlade åtminstone delvis om Dan Anderssons sånger och vem i programmet som sa det minns jag inte – men Per Erik hade som liten träffat Dan Andersson och har berättat att Dan gnisslat fram något på en fiol de hade. Folkmusik kanske inte var i familjen Lindorms smak. Den andra gången var när en trubadur, som jag är nästan helt säker var Ewert Ljusberg, sa samma sak om Jungman Jansson när han sjöng på V-Dalapuben.

 22. Niklas i Göteborg

  Underbart att förstå fort, och få sig en dag av nynnande på köpet. Stort grattis till Herr Distanstränare.

 23. Mejla adresser till mig, nuuuuuuuuuu är de osynliga tröjorna nästan här!

 24. Grattis Christer, långdistanstränaren!

  2009, på hösten, hade jag en utställning som hette Bland stenströdda land. Idag (2021) har Magganini konsttransport AB levererat ca 15 nyare verk, färg och ett par riktigt balla rockenrollskor till mitt jobb. Hej å hå.

 25. Kråkan

  Gårdagen kändes fin tycker jag. Äntligen en andra lucka som jag kände att jag kunde, fast lite nervöst var det ju. Kunde det verkligen vara så enkelt?

  Grattis till tröjan Christer, the LDPT!

  Nu just kom Jansson ut ur ugnen.

 26. Grattis Christer (mDLN)!

  Det måste varit en löjligt enkel lucka, till och med jag klarade den.

 27. Ooh, ”Magganini konsttransport AB”, det låter nåt det!

  Kråkan: gjorde du på riktigt en Jansson just idag? (Jag tar på mig hela inspirationsäran.)

 28. Jossilurens

  Handen på hjärtat – jag läste luckan först efter att facit dykt upp och fattade ingenting.
  Jag läste facit och fattade fortfarande ingenting.
  Däremot tycker jag mig ana att DRT är ingen mer än Orlando Bloom.
  1) Orrrleander
  3) Tillbaka till framtiden. Jepp, jag tänker givetvis på låten The Power of Love med Huey Lewis & The News. Självklart har den sjungits i Britain’s Got Talent och ja, vi vet ju alla vem som är en brittisk talang.
  5) jag nämner bara att Dreyfus var kapten.
  7) Andrzej Wajda stod inte enbart för regi och manus till filmen Pilatus und andere – Ein Film für Karfreitag, han designade även kostymerna, men eftersom jag snabbläste så läste jag (precis som ni nyss gjorde) Piratus und ankare.
  9) Pippi och Pippis pappa och en himla massa gastar.
  11) Jag hittar ingenting, trodde jag men ha! Att tyda runor är ju nästan som att bygga med lego – Legolas osv… (sen har vi ju gumpen som tar oss till Orrrleander)
  13) Både Pippi och Jungman Jansson

  Grattis Christer, the LDPT

 29. Hurra, en favorit! Så mycket att vi nästan döpte vår förstfödda till Daniel. Men så kände vi en Daniel som förstörde det hela. Inte knäckte jag det för det. Skyller på tidsbrist .

 30. Magganini

  Nå, det där ”AB” är det väl inte så mycket med, och inte är det en värst lönsam verksamhet heller får jag nog säga.

 31. Kråkan

  Jovisst, Jansson i dag. Den ingår i matsäcken för julresan med sönerna. Köttbullarna och laxangen är klara, lite godis ska fixas i morgon och skinkan ska griljeras, sen är det mesta klart.

 32. Pysseliten

  GRATTIS Christer tldPT!!
  (Igår hann jag inte ens hänga i facit.)

 33. Laxange <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.