Hoppa till innehåll

Facit till lucka 9 heter lucka 10 (Lilla Julkalendern 2021)

Ujuj, nu blev facitet sådär långt igen. Vojne vojne. Men vi tar väl några citat från nians kommentatorsbås – i en enda röra utan urskillning där tokiga gissningar blandas med korrekta ledtrådar!

Hemul:
Potatissäcken fraktades framgångsrikt över ett hav, men damp sen troligen ner i ett annat.

Nina:
Mildred och prinsessan delade öde med HB. Pionjärer inom sin grej.

Ninja-Malin:
Biskopar, norrmän, överdimensionerade typer och en och annan stenfrukt passerar revy i hjärnvindlingarna.

Leda:
Först: Läktarhäng och tröstglögg med fattanollklubben är ju inte det sämsta en svinkall afton.
Lite senare: Nä nu. Herr Nilsson är i själva verket en kanariefågel. Det har jag från säker källa.

Per L:
Jösses Amalia vad svårt det här verkar vara.

Cecilia N:
Nån som muttrar i kavajen?

Hihi.

Det började som vanligt med att en helt vanlig tjej utan ambitioner blev tjuginånting år och vips drabbades av en passion. Amelia Earhart (1897–1937)öronhjärta om man anstänger sig lite – blev skrämd halvt från vettet på en flyguppvisning när nån ung flygarspoling bestämde sig för att störtdyka mot publikhavet. (På den tiden, förstår ni, gick man man ur huse för att kolla på flygplan. Idag springer man på samma sätt efter influencers. Well, jag är välan född i fel tid, jag som i min ungdom suktade efter kåsörer på Strandvägen.)

Och det var då det sa klick i flygarhjärtat. Först skulle Amelia bli läkare. Men så utvecklades hennes liv i raketfart när hon stötte på en flyglärare vid namn Anita Snook. Sedan hände en himla massa saker och så dog hon med sin navigatör Fred Noonan.

”Från Snook till Noonan” heter tyvärr ingen bok om Amelia. Än.

Hur som helst – när passionen slog till gick hon inte att stoppa. Hon hoppade av läkarstudierna och tog 28 olika jobb för att få ihop pengar till ett flygplan med tillhörande certifikat. Man kan ju lite von oben tycka att det var lite att ta i att äga ett helt plan som nybörjare, men så var Amelias plan. När en annan flygtokig tjej – Amy Guest – var tvungen att hoppa av ett flygprojekt för att hennes familj förbjöd henne att vara tokig, hoppade Amelia Earhart in.

Nu föll det sig så lyckligt att the one and only Charles ”Lindy” Lindbergh såg ut nästan som Amelia. Eller om det var tvärt om. Charles fick i Amelia snabbt en kvinnlig arvtagare, som i tidningarna under flera år fick heta ”Lady Lindy”. 

”… trettio år, spenslig med burrigt ljust hår …”

Och över Atlanten kom hon med två män på blott 20 timmar, till allas stora glädje. Tidningarna tog i brist på krig fram krigsstilsrubrikerna.

Strikt talat ”flög” hon dock inte.

Piloten och suputen Bill Stultz fick för besväret 20 000 dollar, mekanikern Slim Gordon fick 5 000 medan Amelia Earhart fick den stora äran. Amelia var förstås sur, putt, arg och besviken för att hon bara fick åka med som en säck potatis på just denna färd – men begrep ju att reklamvärdet var högt.

”… kvinnorna kanske kan uträtta en hel del i den moderna världen, bara vi får en chans!”

Under dessa år på 1920- och 30-talen for äventyrliga män och kvinnor omkring i luften över hela världen som små skottspolar. Men så blev det dåligt väder. Eller för varmt. Och för kallt. Och för fuktigt eller torrt. Eller så gick planen sönder. Och så försvann de. Varje vecka stod det i tidningarna om uppskjutna starter och försvunna småplan och upphittade lik samt för evigt saknade flygplan. Mildred Doran var en av de bortflugna …

En annan av de försvunna flygtokarna var prinsessan Anne av Löwenstein-Wertheim-Freudenberg, som får vara med på bild här bara för att hennes huvudbonad är så fantastisk.

Precis som i lucka 9 skrev Amelia Earhart ett brev som skulle öppnas om hon dog, och precis som i luckan hade hon verkligen med sig egendesignade mutterknappar och skärp av gamla kullager (heja Sverige!). Hon designade naturligtvis även klänningar och hade ett eget klädmärke. Som vilken influencer som helst, ja.

Men det var förstås flygare hon var egentligen – inte designer. Hon flög och flög och skapade braskande rubriker och var plötsligt berömd under sitt eget namn istället för Lindberghs.

Hon ser så nöjd ut!

Men så kom dagen när hon blott hade en enda utmaning kvar: att själv styra ett flygplan runt hela jorden längsmed ekvatorn (ungefär). Sagt och gjort, upp for hon. Det gick bra. Mellanlandningarna gick enligt plan. Bensin fylldes på. Matsäckar packades. Allt funkade perfekt. Förutom alldeles i slutet, när något hände.

Ett morsemeddelande från Earhart & Noonan uppsnappades av en båt:

We cannot see you.
Fuel is running low.
Been unable to reach you by radio.
We are flying at 1,000 feet.

Och det var det sista livstecknet från världens mest kända tjej-pilot. (Lindbergh, bröderna Wright och grabbarna är nog per definition mer kända fortfarande.)

Jädrar vicken cooling.

Men den hemliga lilla burken i lucka 9 då, vad var det?

Jo, sedan Amelia Earhart försvann 1937 har allsköns konspirationsteorier presenterats. Hon sägs ha blivit tillfångatagen och kidnappad, jobbat som spion åt Japan, dött i ett fångläger, fått ihop det med sin flygpolare Fredrick Noonan, gått under jorden eftersom hon var trött på uppmärksamheten och därför blivit nunna i New Jersey. Men framför allt har man letat efter planet och eventuella skelett, matlådor och kartor samt kullagerskärp.

Denna fantastiska bild sägs vara tagen under en Leta-Amelia-utgrävning på 1940-talet.

Så sent som bara häromåret hittades en plats som visade alla möjliga olika tecken på att ha hyst skeppsbrutna flygpiloter. Ett skelett med osedvanligt långa armar antogs vara just Amelia Earhart och en hög med mystiska glasbitar limmades ihop till en liten burk som var på pricken lik den burk som alla visste innehöll anti-fräkenkräm.

Den till vänster är den hoplimmade. Den till höger är en riktig burk från 1930-talet. Läs mer här.

För tydligen var den så frejdiga Amelia bekymrad över sina fräknar att hon försökte gnugga bort den med en sån här kräm, som hon ska ha packat ner på sin jordenruntflygning. Fan tro’t, men idag vet man inte mer än så. Dock är de mest intresserade Earhartnördarna så envisa att lösningen kanske någon gång kommer.

”Please know I am quite aware of the hazards … I want to do it because I want to do it. Women must try to do things as men have tried. When they fail their failure must be but a challenge to others.”

Såja! Nu rafsar vi fram lite lappar och fyller på med några nypåstigna i plommonstopet! Krafs, krafs! Tischorna kommer på onsdag nästa vecka förresten! Tjosan, här kom en liten skrynklig en – den ser ut att ha varit med förr. Aha! Charlott – the Goblin girl!

Det var det! Ni som satsade på att det skulle bli en Nobelpristagare i lucka 9 – med facit den heliga Nobeldagen den 10 december – hade nästan rätt, för jag försökte verkligen att julkalendra Abdulrazak Gurnah. Men det var svååårt.

Lucka 11 kommer på lördag morgon – inte lika tidigt som vanligt eftersom jag är ute och rullar hatt (och följer alla eventuella restriktioner) på fredagskvällen.


En ur båset uppfiskad hakke-limerick!

Sisåhär säger Anna från Stånga
när hon fisk (Karpe Diem) vill fånga:
”Om en lutfisk så söt
lägger näsan i blöt
finns det nyfikna fiskar, och långa.”

Share
Publicerat iFacit, julkal.

26 kommentarer

 1. Nej men hallå där här har jag suttit och trott att jag har haft fel hela dagen och så hade jag inte det alls? VA I.

  Grattis Charlott till goblin-teschört!

 2. Då ber jag att få gratulera Hannoia, som har haft rätt hela dagen!

 3. Te inga nytta! Inte en enda lettråd bidrog jag med. Hu.

 4. Ninja i Klockrike

  Då har väl Hannoia gjort en Schubert, om jag kommer ihåg kalendervokabulören riktigt.
  Grattis till tishan, Charlotte, the goblin girl.

  Hur jag än gogglade Mildred D fick jag bara upp Mildred D Taylor, som alltså var helt fel, men en urbra författare. ’Svart arv’ finns på alla bubbletek av bättre sort, så läs för all del henne också.

  Övriga vilda gissningar offrar jag till blamageguden.

 5. Maplestream

  Grattis CtGg!

  Jag var verkligen ute och snurrade i BB land. Bilbo Bagger vill säga. Vet inte hur jag hamnade där men sannolikt genom att jag inte kan läsa varken lucka eller lettrådar på rätt sätt. Sen kunde jag det och tänkte just på HB. Men kom på att hon var ju nyss med i kalendern så det verkar ju dumt att gissa på det. Inte ens det var rätt.

 6. Pysseliten

  PK, varför tog vi inte Amelia Earhart??!! Det här gjorde lite ont.
  Prinsessan Anne (namnet) LWF (Lutheraner som går till kyrkan varje söndag. Ja i en desperat hjärna funkar det så.), Mildred D. (Ungdomsböcker) och Pippis flätor och fräknar gav Anne på Grönkulla. Bara RESTEN kvar liksom!! (Men var inte Marilla en list-typ?) Så näää – jag var helt bortkollrad.

  Grattis Charlotte -the Goblin girl!!

 7. Ett rödgråtet barn

  Ja jag trodde det var Frankensteins monster. Ganska deprimerande då jag sett en film och åtminstone en dokumentär om Amelia OCH hört talas om burken
  Planet kanske störtade för att det blev tungt med alla kullager hon släpade med sig!

 8. Dina

  Liftare i galaxen, Inspektör Gadget, och t o m lite Vilse i pannkakan snurrade i snuviga skallen innan jag slocknade tidigt. Och som vanligt, båsikappläsning i morse (före facit) började peka åt ett visst håll men tänkte som Maplestream att hon var ju nyssens med.

  Grattis Charlotte tGG

 9. Vad kul att få läsa om era vildgissningar!

 10. Håkan (hakke)

  Grattis alla som hajar och Charlotte som är expert på alla hajarna och vann en tisha!

  Att det var en HB som flög i luften anade jag av sena lettrådar (och det passar väl bra på dynamitardens dag) men närmare än så kom jag inte.

 11. PK

  Även jag googlade barnboksförfattare hel dagen igår. En av Enid Blytons män söp hårt men hette inte Bill.

  Men jag är ganska säker på att det sista meddelandet från Earhart inte var morsekod utan ”talradio”. Vill minnas att det spelades upp i dokumentären som jag och Pysse tittade på tidigare i år.

 12. (pigga?) kristina

  Nej men nej, verkligen inte. HB var Bilbo, vilket jag var bombsäker på så fort jag hade läst luckan. Han hade ju ett födelsedagskalas innan han försvann på sitt sista äventyr, och PS:en var de saker han lämnade till vänner och släktingar med mer eller mindre vänliga lappar. Pippi är Pippin dvs Frodos kompis. Kullager heter ”bearing” och ser ut som en ring = ring bearing. Säck = Baggins. Hemliga burken = ringen. Autogirot = Bilbo lämnade sina pengar till Frodo.
  Så, ledsen Lotten, men du har missförstått dig själv. Ditt undermedvetna ville absolut att Bilbo skulle vara HB.

 13. (pigga?) kristina

  Oj, var så uppvarvad så jag glömde gratulera Charlott – the Goblin girl! Grattis!

 14. Lottenpotten

  Grattis till vinnaren! Det var en svår lucka, jag bestämde mig tidigt för att jag inte skulle kunna detta, trodde det var någon inblandad i sci fi och det kan jag absolut inget om. Också jag har googlat på barnböcker, kungligheter, Bill mm. Men det var faktiskt autogirot som visade vägen. Vilken fascinerande person, ska leta reda på dokumentären.

 15. Magganini

  Ja just. Jag irrgogglade på ungefär samma sätt som ni andra, men kom aldrig fram till nån slutsats. Aldrig i närheten av Amelia, mest bara olika fantasyvärldar.
  Okej, bort det, imorn blir det mya tag!

  Och Grattis Charlott – the Goblin girl!

 16. Grattis Charlott – the Goblin girl! (Svårskrivet det där.)

  Här var jag på intet sätt med på noterna. Gjorde mitt bästa för att få in såväl Oz som Puh som Mumin, men nehejdå.

  Ska nu läsa på lite mera.

 17. Magganini

  Mya tag imorn säger jag, vad kan det betyda? Har jag info om att det blir nån jähättegammal HB från Million Years Ago?

 18. Är det nån här i båset som håller på med fotoböcker i dagarna? I så fall vet ni att det kan inkräkta menligt på julkalendrandet. (Leta bilder i gamla album, scanna, försöka få till nåt slags sammanhang, skriva texter och skriva om, flytta bilder …) Jag hade tänkt följa upp min allra första ledtråd, om att man måste ha en plan, med en senare tråd bland annat om att det är bra att ha ett plan också. Men plötsligt var klockan ett på natten och way beyond bedtime, för att inte tala om beyond ledtrådtid. Förlåt! Men det gick ju bra ändå. Grattis Charlott – the Goblin girl!

  Måste visa en av bilderna som jag hittade: Skogsgurra (till höger) med ett hembygge.

 19. PK

  Vilken charmig bild, Karin.

 20. Hemul

  Grattis, Charlott!

  Hehe, jag var också ute och flög åt alla möjliga håll i går innan prinsessan ledde mig på rätt spår. Doctor Who funderade jag till exempel på ett tag. (Så länge som den serien har gått och så många skådisar som den har avverkat så går det att få nästan vilken ledtråd som helst att passa in där med lite god vilja och ett stadigt skohorn.)

  Men bergsformationerna var faktiskt en ledtråd, fast kanske av det mer obskyra slaget. Earhart tillhör den lilla skara riktiga människor som har fått låna sitt namn till en corona på Venus. Det övergripande temat för de namnen är annars gudinnor från allehanda kulturer.

 21. @(pigga?)kristina vi drog exakt samma slutsatser. Jag är fortfarande nöjd med det.
  Men grattis till alla andra som såg annat och ännu mer grattis till vinnaren.

 22. Eva-L

  Grattis Charlott – The Goblin Girl!

  Jag var visserligen ute och flög i min gissning, men hamnade ändå helt fel.

 23. Håkan (hakke)

  Karins bild är verkligen fin.

 24. HEMUL! Dr Who!

  (Ni anar inte glädjen över denna ogissning. Dr Who!)

 25. Hemul

  Trevligt att kunna göra Båsmor glad, även om jag inte förstår varför den irrfärden väckte sån förtjusning.

 26. Charlott - the Goblin girl

  Men åh!!!! TACK! Och tack för alla grattis! Det värmer enormt ska ni veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.