Hoppa till innehåll

Facit till lucka 21 heter lucka 22 (Lilla Julkalendern 2021)

Idag tog det ett tag innan ledtrådarna blev så tydliga att alla förstod. Inklusive jag – jag som länge satt och googlade en mystisk, eldfängd svärfader. (Vet fortfarande inte vem det kan ha varit.) Leda var på hugget redan tidigt, och här kommer en av hennes:

”Morbroderns dräng reste sedermera till främmande land och fann sig där en rar piga att sitta och sitta hos, men då hade hans stackals moder redan gått hädan. Man kan tuta för mindre.”

Maplestream drog egna slutsatser:
”Det är alltså Ledatrådarna man ska dra i.”

Lottens förstfödde (begåvad ung man som har läst universitetskurser på danska och svarade med samma mynt som i själva luckan):
”Hej mor, jag har lärt mig hurudan kommentarsboxen fungerar. Dags för frukost. Det är vanskligt det där med dygnsrytm.”

Pysseliten:
”Morbrora mig hit och morbrora mig dit. Jag har ingen aning om vem som flög omkull. Kråkan?”

Helena:
”Sittandets jubileum står för dören, såvitt jag begriber.”

Ingela:
Om jag hade ett riktigt häftigt andranamn skulle jag inte hitta på en pseudonym. Särskilt inte om det riktiga passade jättebra.

Men vem var det?

Vi har väl alla blivit varnade för kusingifte och inavel samt sett skräckexempel i dokumentärer om den amerikanska trail…  Ja, ni fattar. Fördomar och genetiska fakta i en enda röra. Men HB är ändå till vår svenske kung

 • kusin
 • brylling
 • tredubbel femmänning
 • mors femmänning.

Samt vältalig, rolig, språkkunnig och konstnärlig. Och förresten nummer 220 i den brittiska tronföljden eftersom hennes mormors farmor var den fabulösa Queen Victoria i de svarta klänningarna.

Ptja, tänker jag och återvänder till inaveln. Kungligheterna spred väl sin säd lite kors och tvärs och inte blott till just andra kungligheter. Kanske spreds generna ut lite sådär lagomt och i skymundan; ett barn adopterades och kungligheten som man gifte sig med kanske också hade adopterats … Kanske är de bara tredubbla femmänningar på adoptivvis?

Grönlands-Maggan. (Hittade bilden hos David Nessle.)

Hur som helst. Äntligen har vi en av få levande hemlisbloggare, nämligen Margrethe II av Danmark, f. 1940 och fyllda 81 år trots intensiv rykning hela livet. Hur i hela fridens namn platsar hon som litterär person då? Jo för

 • hon föddes som prinsessa av Island, och fick därför ett isländskt namn, Þórhildur (Thorhildur), vilket ju är precis hur litterärt som helst
 • hennes farmor var drottning av Island (!), litterärt som attan
 • under pseudonymen Ingahild Grathmer illustrerade hon danska utgåvan av Sagan om ringen (1977–2002)
 • under pseudonymen H.M. Vejerbjerg översatte hon Simone de Beauvoirs Ingen är odödlig.

H.M. Vejerbjerg, hihi!

Exempel på illustration i den danska utgåvan av ”Sagan om ringen”.

Kunga- och drottninglängderna är ett sorgligt kapitel i min stökiga hjärna där regentåren helt enkelt är hopplösa att memorera – men så fort det blir kuriosa inblandat har jag bättre koll. Margrethe har två systrar, och när de tre föddes på 1940-talet kunde inte flickor ärva tronen. Men … han som stod först i tronföljden var den klent begåvade farbror Knut och efter honom skulle i så fall dennes son Ingolf komma – som sägs ha varit fullkomligt bakom flötet. Så via lång pappersexercis och många regeringsbeslut ändrade man i Danmarks grundlag 1953: från agnatisk till kognatisk tronföljd.

Margrethe, en vacker klänning och Egyptens Nasser 1962.

Nu har Margrethe II suttit på tronen sedan 1972 – ett år längre än kusinkungen i Sverige. Fast hon är inte bara dronning, illustratör och översättare utan även scenograf, så gammal hon är.

I tjuförsta luckan antyddes det att hon blandade in danska ord i det svenska språket, vilket inte alls är sant. (De insmugna danska orden är ”false friends”, alltså ord som finns på båda språken men som betyder olika saker.) Maggan talar franska, engelska, svenska och tyska (samt förstås danska) helt flytande. Och rykande. Om ni vill lyssna på hennes svenska finns ett program om hennes konstintresse på SVTplay.

Där har hon för övrigt klätt sig i soffkamouflagekläder.

Tyvärr är det svårt att hitta bra drottningbilder som inte kostar tusenlappar i bloggböter, men vill man se en sprallig donna kan man googla foton på den danska drottningen i flera dagar – hon är en festprissa som dansar, klär sig i regnbågens alla färger, röker, dricker och skrattar samt äter varmkorv med frisk aptit.

Maggan på Centralen 1970. Från vänster: Margrethe, Gustaf VI Adolf, maken Henrik, kusinerna Carl Gustaf & Christina. (Bild: Järnvägsmuseet.)

Plommonstopsdax! Men. Först delar jag faktiskt ut en bonustischa för lång och trogen tjänst till Ninja-Malin! Och så tar vi en liten oansenlig liten gammal skruttlapp som verkar ha varit med länge, här står det minsann … Brid!

(XL-tröjorna är underligt nog slut. Båset verkar ha vuxit. Men jag har andra storlekar och kan fixa fler om det kniper!)

Sist-luckan kommer på torsdag morgon – men lite senare än vanligt! Kanske halv nio?


UPPDATERING!

Ninja-Malin tipsade mig om ”Skinnsjuke greven” som publicerades som repris i DN den 6 juni 1989. Det är en artikel från (håll i er) 1902, som handlar om de falska vännerna i dansksvenskan. Den går att klicka upp till läsbart format.

Den skrevs alltså av Beyron Carlsson (signaturen Floridor) som en blinking åt en nyöversättning av Det Hvide Hus och Det Grå Hus, som var full av översättningsfel. Om man vill ha en version där alla orden verkligen är markerade (liksom ett facit), finns det här.

Asså 1902. Asså va.

Share
Publicerat iFacit, julkal.

26 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Grattis Brid och Ninja-Malin!

  När poletten sent omsider trillade ner vid midnatt så började jag fundera på det där med Grönland. Enligt Wikipedia är det Margrethe som ger uppdraget att bilda regering efter de danska valen, undrar om hon har samma roll i det grönländska parlamentet?

  Hur som helst, hon besteg tydligen tronen 14 januari 1972 så de lär väl fira hennes 50 år som dronning så snart pandemirestriktionerna tillåter. Nästan lika stort som att ha varit HB ju.

 2. Grattis tishavinnarna!
  Grillkungen var förstås svärfar till Håkan som rider på bilden, Valdemar Atterdag som var pappa till en helt annan Margrethe. Visby brandskattning lär vara en myt men ICA Atterdag ligger vid Söderport.

 3. Kråkan

  Att det var min namne som red begrep jag ju och att han giftes med Maggan I, den största, Valdemarsdotter när hon var riktigt liten hade jag koll på, Men sen kom jag inte närmare, inte ens i tiden trots flygten.

  Grattis Ninja och Brid

 4. Magganini

  Precis där hamnade jag också Niklas, med hyttis och din hjälp. Men det var ju roligt där.

  Grattis Ninja och Brid!

 5. Ninja i Klockrike

  Ha!
  Jag visste väl att det var Dronning Margrethe!
  Fast jag snöade in på den första av de tu. Men fick inte riktigr ihop det med att det var svärfar som rök och var dyr. Valdemar Atterdag var ju hennes far.

  Om prins Henriks far vet jag platt intet, men jag kan inte för min liv och min kniv tro att nån har döpt en ica-affär efter honom. Ica Atterdag finns ju annars i Visby.

  Dronning Margrethe den förstas kröningsmantel finns utställd i Uppsala domkyrka, om jag nu minns rätt. Stilig var den i alla fulla fall när jag såg den på bild nån gång under hösten.

  Dronning Margrethe den andra verkar vara en glad och livad fyr, som gillade Gasoline och Kim Larsen, varför den senare spelade på nån fest som dronningen hade, för även om Kim var republikan så var ju Maggan en rackarns trevlig typ i alla fall.
  Och så bryr hon sig inte om att bleka tänderna som är gula som vildsvinsbetar av de filterlösa, urstarka grekiska cigaretter hon lär ska föredra. Heja, säger jag som avskyr rökdoft, men skarpt gillar folk som gör som de vill. Hon hutade åt nån reporter som frågade om dronningen inte borde vara en FÖREBILD för sitt folk genom att sluta röka? Men se där gick gränsen, nåt privatliv måste ju alla få ha. Tyckte Margrethe, och det har hon väl helt rätt i.

  Grattis Brid till en förtjänt tisha, och tack bästa båsmor för uppmuntran.

 6. Grattis Brid och Ninja-Malin!
  Kom så långt som att Danmark nog var landet men livet kom emellan vidare googlingar idag trots avsaknaden av sillinläggningar. Nästa lucka måste jag bara klara.

 7. Maplestream

  Med stor hjälp av små ledtrådar kom jag i mål efter turen både i Norge och på Gotland. Tack båset!

  Grattis till vinnarna och till en numer synlig tischa.

 8. Ett rödgråtet barn

  Grattis till vinnarna!

  Jag filade på en riktigt bra (tyckte jag) ledtråd som var en förvirrad harang innehållandes ZZ TOP då jag trodde att det var Zackarias TOPelius. Yttre omständigheter gjorde att jag inte fick iväg harangen och det känns bra idag!

 9. Jamen ser man på, jag hade rätt! HB var varken Jesus eller Nero. Tror jag ska övergå till den metoden i stället, att gissa på vem det inte är.

  Grattis Ninja och Brid!

 10. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Grattis tishavinnare, dagens, tidigare och kommande!
  Vilken cool bild på Smaug!

 11. Brid

  Oooooo! Tröja!

  Grattis Ninja, välförtjänt bonus!

  Poletten ramlade ner nu på morgonen när jag läste de sista lettrådarna. Igår gogglade jag allehanda kungligheter och morbröder och annat utan att bli ett dugg klokare, och sen fastnade jag bland dronning Victorias barnbarn och kom inte längre.

 12. Charlott - The Goblin girl

  Så intressant! Och grattis till tröjvinnarna! Min har kommit och maken (Den obildade Skåningen som lyst med sin frånvaro i båset i många år nu) beundrar avundsjukt. Eftersom jag är en samlare – Lotten, kan du inte lägga upp bilder på ALLA dina fantastiska tischor genom åren?! Jag försöker se om de har någon tagg men de smygs ofta in i något facit eller så.

 13. Nu har jag fnissat te ur näsan pga. ZZ TOP –> Zackarias TOPelius!

 14. hyttfogden

  Grattis tröjvinnarna!

  Har nyss läst Herman Lindqvists bok om Erik av Pommern så Maggan I kändes mera aktuell än Maggan II. De europeiska kungahusen är ohjälpligt intrasslade i varandra.
  Det gällde ju att hålla kvar ”det kungliga blodet” och inte beblanda sig med den ”råa allmogen”. Så fick de också inom till exempel Habsburgska ätten personer som Johanna den Vansinniga död 1555 som för övrigt var moster till Henrik den åttondes äldsta dotter Maria, hon som kallades ”den blodiga”. Om det inte hade varit så många släktnära ihopgiften under århundradenas lopp kanske några engelska huvuden kunde ha sparats åtminstone under Marys regeringstid.
  För att inte tala om Carlos II av Spanien död 1700. Hans porträtt visar att här har verkligen inaveln slagit till.
  Fast det var ju likadant inom de flesta samhällskretsar.
  Var det inte Gunde Johansson som påstod att byfånarna försvann när cykeln uppfanns och gossarna kunde förflytta sig lite längre bort på sin väg till ena pigo i en annan by.

 15. Vovamomo

  Ojdå ! kan ju inte kungahusen alls. men hon är väl den drottning som möjligen imponerat på mig. Om att vara naturlig. Såg en gång en smygfotad bild, när hon går utmed en gata,med en cig i ena hanen ,och en röd varmkorv i den andra ! Och bekväma promenadskor. det går också an.

 16. Maplestream

  Blåblodiga släkter. Av en händelse lästa jag alldeles nyss detta. Uttrycket blåblodig får sig här en ny innebörd.

  Inte bara blått gräs i Kentucky..

  Familjen Fugate levde länge isolerad på 18/1900-talen i Troublesome Creek, Kentucky, USA – såpass isolerada att några gifte sig tillbaka in i släkten och en sällsynt recessiv gen råkade komma in såpass ofta från både far och mor, så att många fick blått skinn(!), de kallades ”The blue Fugates” eller det blåa folket från Kentucky.

  Ingen visste varför, de accepterades som alla andra i lokalsamhället, men när kunskapen om genetik började sippra ned i folkmedvetandet framåt 1960-talet var det ett par blåskinnade medlemmar av familjen som började misstänka att det handlade om en bieffekt av inavel och sökte upp en läkare som gjorde en undersökning. Det visade sig att deras syndrom gjorde att blodet tillverkade onödigt många blå blodkroppar jämfört med röda – och botemedlet var så enkelt som att dosera mer blått, metylenblått, till patienterna. Den i familjen som senast fötts blå föddes 1975, men han återfick naturlig färg efter något år utan behandling, så antagligen kom hans anlag endast från en förälder.

  (källa om The Blue Fugates engelska Wikipedia med dess källhänvisningar)

 17. Ökenråttan

  I Kentucky växer blått gräs, blue grass. Kanske överfördes gräsfärgen via mjölk och kött från kor till människor och i tillräckligt outspädd dos blev dom inavlade blå. Var det så?

 18. hyttfogden

  Den röda tråden i kalendern kanske har en annan färg?

 19. Lottens förstfödde

  Nu har jag sett hela klippet du länkade till, och måste säga att jag är imponerad av hennes fina stockholmska!

 20. Maplestream

  Nu kom tischan med tillhörande tjusig teckning av båsmor. Tack och bock!

 21. Ingela

  Jag for samma sväng som Maplestream, Norge, Gotland och dessutom förbi Finland som ERB (alltså för Topelius) men sen föll poletten ner med ett kraftigt pling. Kul lucka om en kul tant. Grattis till Ninja och Brid!

 22. Pysseliten

  Grattis grattis Ninja och Brid! Den drottningen kom jag aldrig till, som var gårdagens HB. Jag har helt förlorat förmågan känner jag. Vi brukar vara bättre här i team-pysseliten.
  Imorgon då! Då jäklarns.

 23. Dina

  Första tanken var drottning Victoria men det fungerade inte. Sedan var jag inne på Z Topelius och t o m Runeberg, men det fungerade inte heller. Kollade upp Hällbeck, Edelfelt, samt alla di gamle kungarna och drottningarna, men icke. Sedan kom jag inte längre för …

  Grattis Ninja och Brid!

  PK, får jag sno din sorgliga uppgivna ingen-tisha visa?

 24. Hyttfogden! ”Var det inte Gunde Johansson som påstod att byfånarna försvann när cykeln uppfanns och gossarna kunde förflytta sig lite längre bort på sin väg till ena pigo i en annan by.”

  Ha! Har jag aldrig hört förut!

  Goblin: Jag ska försöka göra en t-shirtsamlingskompilation!

 25. Det finns en spännande uppdatering längst ner i facit för alla som är språkintresserade!

 26. Håkan (hakke)

  Tack Maplestream för blåskinnade Kentucky-bönderna, och Ninja-Malin för skinnsjuke greven! Och dronningen med skinn på näsan, så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.