Hoppa till innehåll

Facit till lucka 3 heter lucka 4 (Lilla Julkalendern 2021)

Zzzzzzzzz, försökte jag hinta lite försiktigt. Exempel på klurigare ledtrådar ur båset:

Ardy:
”Idag ler jag stort 😁”

Maplestream:
”Får dra på mig den vita rocken idag.”

Bjorn Fundberg:
”Oj, jäklars. Här måste man nog kalla in hjälp. Kanske en smed?”

(pigga?) kristina:
”En doktor och en syrra är ju bra att i dessa tider.”

Zkop:
”Namnet är inte Svensson i alla fall.”

Och så har vi den framtida rapparen embryo:
”ja du har sovit en melon år din gammela neandertralare”

Nej, det var ju ingen ledtråd … Fast kul!

Dagens hemlisbloggare är relativt ung i sammanhanget – här i Julkalendern brukar det ju funka bäst med gamla döingar. Zadie Smith (f. 1975) är en steppande, brittisk, superbegåvad författare med tusen strängar på sin lyra. Och en bror.

Hon romandebuterade som 25-åring år 2000 med  ”Vita tänder”, och ni som granskade ledtrådsbilden noggrant tog säkert lösningen med hjälp av just den titeln – om än skriven med hv av SvD runt sekelskiftet 1900. Av princip brukar jag ju inte avslöja alla lettrådar, men idag är jag på tvärtomhumör!

Alla Zadies hittills utkomna svenska titlar. Och brorsan – dock är det fel man på bilden. (Kuriosa: ”Autografjägaren” är översatt av en viss Molle som förr hängde i kommentatorsbåset.)

Zadies brorsa är alltså berömd rappare, medan mamman är jamaicansk barnpsykolog. Pappan tycks blott och enbart ha tre särdrag, nämligen att han är

 • engelsman
 • Monty Python-fantast
 • 30 år äldre än mamman.

Nu har Zadie förvisso tre andra hel- eller halvsyskon som inte är kända, men deras öden är lika diffusa som faderns. Själv sa hon när hon skulle ”beskriva sin grupptillhörighet” (hur i hela friden svarar man på det?) följande:

”Jag är en svart person, även en kvinna, även fru och mor, en brittiska, en europé – för tillfället – en Londonbo och en New York-bo, en författare, en feminist, en andragenerationens jamaican, en medlem av den afrikanska diasporan, en ”Game of thrones-are”, en akademiker, en komedi-nörd, en teori-tönt, en hip hop-skalle och så vidare.”

Zadie Smith verkar trevligt nog göra lite som hon vill, vilket väcker uppmärksamhet i brist på skandaler. Förvånat konstaterar journalisterna att hon har två barn med en och samma man (”så trist!”) och att hon plötsligt for till USA för att läsa in en mastersutbildning och att familjen därefter utan anledning bosatte sig i Italien (”sicket omkringflackande!”). Men alla är rörande överens om att hon är rolig.

Det tyckte dock varken hon eller hennes två komedikompisar under universitetstiden i Cambridge – David Mitchell och Robert Webb. Där försökte de tillsammans göra succé i Footlights, vilket gick åt skogen för Zadie eftersom hon var bättre på att skriva än att framträda. (Footlights är en fantastisk plantskola för allsköns komiker, t.ex. Fry & Laurie, Emma Thompson samt Monty Pythonarna.)

Hon har en cool röst – lyssna här!

Zadie Smiths banner på Facebook ser så här trevlig ut.

Men visst vill ni läsa lite av henne? Här har ni första sidan i ”Vita tänder”.

Och så mitt favoritcitat:

”The past is always tense, the future perfect.”

Har detta översatts till svenska? Dåtiden är alltid imperfekt preteritum, framtiden futuristisk … Pfft.

Men nu äre hattifnattdags! Plommonsylt och mösspåtagning! Lappilapp rakt ner i hatten! Jag draaaaar … Hemul, som sitter på läktarn och hinkar Baileys! (Men tischorna är fortfarande inte färdiga. Sorry.)

Lucka 5 kommer på söndag morgon!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

31 kommentarer

 1. Och tidsstämpeln på inlägget är fortfarande en timme fel. Klockan är verkligen efter midnatt den 4 december! Tidszonen är Sthlm och allt ser rätt ut – men det blir fel ändå.

  Tiddelitut!

 2. Håkan (hakke)

  Jamen det här kunde jag ju helt enkelt inte. Alls. Nog har jag sett en eller annan bok på andra nattduksbordet men ändå inte riktigt noterat titlar eller lagt författaren till min allmänbildning. Alla lettrådar föll på hälleberget ida… igår, blir det ju. Nåja, skönt med saker kvar att upptäcka.

  Grattiz Hemul!

 3. Leda

  Marsvinsmopsen som heter Maud efter författarfamiljens riktiga mopsmops finner man i barnboken Weirdo, som Zadie S har skrivit tillsammans med sin man Nick Laird. Om någon skulle ligga sömnlös och grubbla över detta.

 4. Pysseliten

  Kul Hemul, grattis!
  Nä, igår var det svårt, men jag har i alla fall hört talas om HB. Alltid nåt!

 5. Betong-Bess

  Grattis Hemul! Att man aldrig lär sig. Om inte allt i luckan passar, så är det feeeel. Zadie ska läggas till läslistan!

 6. Dina

  Nämen, tror faktiskt jag haft Vita tänder i bokhyllan innan (nästan) allt åkte ut för några år sedan. (Sorglig historia. Mycket!)
  Efter att ha öppnat minst tjugo lettrådstabbar hamnade jag i att luska ut Portugals klimat och så blev det inte tid för annat.
  HB verkar som en människa man gärna är kompis med.

  Grattis Hemul!

 7. Ehum, Lotten. Är du säker? Jag tror vi är några stycken som hittade Dr. Alban i stället. Vi kanske skulle kunna ha en omröstning om rätt svar. Inte? Nähä.

  Men vad ÄR det för klantöversättning av en liten juvel till mening. Man brukar ju säga att ”det är med översättningar som med karlar, de vackraste är inte alltid de trognaste”, men i det här fallet hade det nog varit bättre att vara trogen.

  Grattis Hemul!

 8. Ett rödgråtet barn

  Grattis!
  Hmmm…. Jag var helt hundra på Doktor Alban, var så nöjd med mina ledtrådar. Lurigt! 🤣
  Men när jag tänker efter kändes det lite för enkelt.

 9. Josefine

  Grattis Hemul!

  Sådie osv… En perfekt lucka för ledtrådar och Orlando, men så kom jag in för sent för att hinna läsa igenom allt om doc Brown, law & order, j. Fox och pussla ihop det, så det blev det blidde bara ett litet snubbelskutt ner i hatten och ut ur hatten.

 10. Grattis Hemul! (Har du sett kontot moominiatures på instagram? Galet mysigt och tidvis har Hemulen en stor roll.)

  Precis, Karin.
  Dr Alban. Ms Zadie Smith har jag ingen aning om.

  Men jag har inte tid att grotta ner mig i lettrådar och skaffa vattentäta bevis så visst fanns det saker som hängde på trekvart. Men man brukar ju ändå lära sig i facit, även om man har rätt. Fast nu blev det fel.

  Nå, men då rök den första röda tråden: invandrade musiker.
  Nästa!

 11. Åsa HL

  Jag röstar också på Alban. Oerhört retligt att hamna på fel spår när det är en författare jag faktiskt läst. Gillade Vita Tänder.

 12. Dieva60

  Ah, då är det som vanligt igen, jag hade ingen susning. Vilket är lite klantigt eftersom Zadie Smith numera finns i min bokhylla. Vita tänder och ytterligare minst en, Swingtime tror jag. Har dock inte läst något av henne än. Det blir väl till att plocka ned och läsa snart.

 13. Ninja i Klockrike

  Grattis Hemul. Gör som CN säger och följ moominiatures på lG. Fantastiska hemuler och andra mumindalsvarelser.

  Jag tror att jag hört talas om HB, men är inte helt säker.

 14. Maplestream

  Så kul att bidra med ledtrådar trots att jag var fullständigt ute och cyklade. Eller åkte moped i det här fallet, tillsammans med Dr Alban. Så det kan bli.

  Grattis till tisha!

 15. Hemul

  Nämen tack allihopa! Vad glad och rörd jag blir!

  Instagram har jag inte haft mycket med att göra, men nu blir jag ju frestad. Tack för tipsen!

  (Och om någon hade missat det så kom sig gårdagens ivriga Baileyshinkande av ZS mammas efternamn.)

 16. Var helt vilse igår så kanske tur att jag misslyckades med att skicka in min kommentar. Kom på 00.03 hmmm tryckte jag på publiceraknappen i morse. Det hade jag inte. Så kan det gå när man blir distraherad av katt.

  Grattis Hemul!

 17. Magganini

  Grattis Hemul!

  Nån Doktor Alban tittade aldrig fram i mitt huvud, trots att jag famlade överallt bland nobelpristagare, komiker och mellosjungare.
  Till slut, sent om aftonen, fick jag syn på smedtipset, och då! Tack Bjorn!

 18. Smultronblomman

  Införskaffade Vita Tänder eftersom den höjts till skyarna. När jag började läsa den kändes det som ’Kejsarens Nya Kläder’. Alla tycker den var fantastisk och ingen vågar säga emot. Eller så är min smak och litterära kompetens inte tillräckligt sofistikerad för att inse storheten. Men jag släpper sällan en bok jag börjat läsa och så helt plötsligt var jag fast i den något snåriga berättelsen. Autografjägaren fängslade direkt.

  Grattis Hemul!

 19. Brid

  Jag hittade allt möjligt inklusive doktor Alban, men inte rätt. Zadie Smith är bara ett namn för mig, men kanske det blir av att läsa något nästa år?

  Grattis Hemul!

 20. Grattis till T-blusen Hemul!

  Jag fick en sån där wikipediauppenbarelse igår. Jag gogglade och gogglade men kom aldrig fram till dörren och så plötsligt så stod det där. ”Swing Time (disambiguation)”. Eller ja det stod förstås där hela tiden men det kändes plötsligt när jag såg det.

 21. Grattis Hemul!
  Varesig Zaide eller Smith dök upp i mitt huvud, däremot en hel del förvirring. Två av hennes böcker står olästa i hyllan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.