Hoppa till innehåll

Etikett: julkalender

Lilla Julkalendern 2020: femte luckan

Lucka 3 var svår och förtjusande, och gav upphov till intressanta berättelser om hur man lär sig att läsa. Niklas vann tischan, som inte längre är osynlig – men som fortfarande bara finns i fantasin. (Tryckeriet jobbar på!)

Idag gäller det att strössla ledtrådar så att alla uppåt läktarn kan kliva ner på planen!

Lucka 5


Hemtentamen coronahösten 2020

För ett godkänt resultat på respektive fråga krävs visad förståelse för och förmåga att förstå de centrala faktaaspekterna av omvärldskunskap.
—-
1. Svärdslukare har en förmåga att skjuta fram käkbenet, vilket hämmar kräkreflexen. Med andra ord är just svärdslukare mer lämpade för covid-19-test än andra. Vad innebär det statistiskt sett och hur har detta faktum kommit att påverka låginkomstländernas inställning till vaccineringsfrågan?

2. Den globala och allenarådande okunskapen påverkas av människors sätt att tänka. Vi är tre som tänker på standardavvikelser, signifikanta värden och skillnader i uttalet av ordet ”people”, ”terrible” och ”numbers” på engelska. [pipel] [teriböl] [numbösch] Ge exempel på hur detta uttal har påverkat globala trender i några olika länder!

3. Som bekant är sund kost och regelbunden motion numera en del av vardagen för såväl forskare som chimpanser. För att förstå framtiden måste vi känna till nutiden, och frågan är hur vi kan påverka den förödande felaktiga bilden av världsläget. Ange minst tre exempel på rädslor, generaliseringar och försämringar ur kurslitteraturen.


Blubb-blubb. Ja, en blubb-bild.

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
85 kommentarer

Men Göta Petter!

Jag var inne i stan och letade efter urklippspärmar stora som hundkojor för allt som jag måste klippa och klistra. Alla affärerna tvekar inför julsprånget som Stefan Holm när han ska över 2,38.

– En liten tomte till? Här i skylten?
– Ok, men bara den lilla.
– Jag lägger några snöflingor vid hans fötter.
– Blir inte det lite för mycket?
– Hm. Ah, vi tar det på lördag.
– Äh, vi struntar i det, ska vi inte lägga fram lite glitter också?
– Ja! Go for it! Hoppa!

Och vad skådar mitt öga där bland gästböcker och almanackor? Julkalendern. Nej, den är ju inte särskilt upphetsande, men jag måste köpa en till barnen varje år, så då är det lika bra att slå till innan de tar slut. (Vilket hände 1997. Jag fick en hemskickad från en tobaksbutik i Göteborg.)

Och vad skådar då det andra ögat? Radiokalendern i år är Teskedsgumman! Kolla på bilden här nere, från 1967. I år är det samma bild, med luckor och allt. Jag tryckte kalendern till mitt bröst och sprang hem till min djefla man och visade upp den för grannar och barn och tjohoade och tänkte att detta lyckorus kanske var så nära en LSD-tripp som jag kommer att komma i mitt liv.

Tydligen är det det s.k. svenska folket som har röstat fram radiokalendern och då måste jag ju rimligtvis ännu en gång vara sist när det gäller att haja väsentligheterna i livet. Varför röstade inte jag?

Halvt galen och omgiven av påhejande rådgivare åkte jag till biblioteket för att kunna julkalenderfrossa i ”Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra” av Solveig Stenudd. (Kolla även på Wikipedias julkalenderlista.) Minns ni dessa?

En mycket ambitiös Mumindal (1973) med mimartister i kostymerna och stoohooora skådespelare som röster, t.ex. Börje Ahlstedt (som sedan 1977 bara har varit Barpapapa, eller hur?).

 

Regnbågslandet (1970) har jag inget som helst minne av – men själva kalendern är ju fantastisk.

Uppdatering:
Läs i kommentatorsbåset om ”Nuska vise omda gensfi gurhitt arsitt stellé!”.

Trolltiderreprisen 1985. Jag bara spexade i Lund och såg inte ett enda avsnitt.

Nå? Drog jag in några pengar till mitt företag igår? Nope, jag var ju julkalendrig. Ahaaa …

(En glödlampa blinkar till och lyser starkt ovanför mitt huvud. )

Jag ska skriva en julkalender och bli miljonär!

—–
Bonus:

  1. Se min helt otippade julkalenderfavorit. Titta bl.a. på Tor Isedal, Lena Söderblom, Stefan Grybe och Pyttan Med Polyperna.
  2. Och så ett litet collage. (Lyss till det omisskännliga ljudet av träskor mot istäckt mark. Men visst är klippet med Teskedsgumman fel? Den från 70-talet var väl i färg?)

Uppdatering:
Nehej, där hade jag fel. Den ljuvliga Teskedsgumman som jag minns från 1976 var samma version i svart-vitt från 1967, som jag ju verkligen inte kan minnas. (Hjälp, jag har fastnat i julkalenderns vinkelvolt och kan inte tänka på normala ting!)

Share
43 kommentarer