Hoppa till innehåll

Ortoklorbensalmalononitril? Floccinaucinihilipilification!

Ett av Språkrådets listade nyord är ”festhets”. Det låter ju förfärligt eftersom ”hets” har en negativ, intensiv, hänsynslös och Ingmar Bergmansk ton. Åh! Jag får återanvända en favoritbild!

Stig Järrel i "Hets".
Stig Järrel i ”Hets” (1944).

(Jag borde faktiskt festhetsa lite. De 25 gästerna kommer ju om … äh, jag hinner säkert.)

Under december skrev vi i kommentatorsbåset det från PK och Pysseliten kommande nya ordet ”samvetsfåtölj” som har fått mig att gå på fåtöljjakt. (Det löjliga är att vi för tio år sedan ägde fem sammetsfåtöljer i regnbågens färger, men gjorde oss av med allihop eftersom de började sprätta fjädrar av alla de slag omkring sig.)

Nyss hörde jag de tre kemisterna i familjen tala vid köksbordet, och stelnade till av ordförtjusning när detta sades:

– Joho, ortoklorbensalmalononitril är det verksamma ämnet i den vanligaste tårgasen!

Se där ett ord jag förmodligen aldrig kommer att få användning av igen. Men det påminde mig om hur jag och min då blivande djefla man höll på att driva omgivningen fullständigt från vettet när vi var unga. För vi hade ett eget språk. Det var hel begripligt för alla, men så vansinnigt irriterade att Broder Jakob en gång stoppade fingrarna i öronen och vrålade otidigheter (bra ord!) och hotade att säga upp bekantskapen. Det kunde låta så här om vi t.ex. satte oss ner för att äta frukost:

Den djefla mannen, konstaterande att jag inte längre sover:

– Lottenisar inte sovisar nuisar!

Jag, klagande på att Olle (ergo den djefla mannen) inte hade gjort te:

– Ollisen vara dummisar inte göra teisar!

Till språket hörde konstiga utrop som kunde betyda ”vad söt du är” eller ”vad mysigt vi har” men det innehöll alltid ordet kastrull:

– I kastruuuuuullen!
– I kastrullenisar!
– I plimmaboffiskastrullen!

Ni börjar antagligen bli lika irriterade som Broder Jakob nu. För dessutom envisades vi med att dra ut strumporna framtill så att hälpartiet hamnade i hålfoten och sedan gå omkring som Charlie Chaplin i jätteskor – fast strumpor – sägandes:

– Köra biiiiilen!

Vi tror idag att det berodde på att vi båda övningskörde, men minns inte hur strumporna kom in i bilden. (Till saken hör att vi alltså inte var 3–4 år när vi pratade detta barnspråk utan i 21–27-årsåldern.)

Men som vanligt var hela denna inledning bara en parentes nu när jag ska komma till saken: ett användbart ord! På engelska stavas det floccinaucinihilipilification – på pidginfonetiska: [flåxi nåsi nihillipilli fikejschn]. (Klicka här för brittiskt uttal.) Say after me nu så att vi alla väcker uppmärksamhet där vi sitter:

– Floccinaucinihilipilification!

Det är skapat av ord som på latin betyder ”liten” eller ”ingenting” och används när man bedömer att något är värdelöst. Den tidigaste källan är ett brev från poeten William Shenstone, skrivet 1741. Det värsta är att jag inte vet om ordet finns i svensk version eller om vi är hänvisade till att bara säga ”amen värdo”.

Vet ni?

Share
Publicerat iBloggen

33 kommentarer

 1. Och nu har jag ägnat flera dyrbara minuter åt morfemanalys av detta fina ord i stället för åt festhets! Tack Lotten, det var precis vad jag behövde. Gott nytt år!

 2. Gott nytt år önskar jag båset. Tänka sig att jag inte lider av någon festhets idag. Ska bara göra mig fin och gå bort. Vilket påminner mig om att jag inte köpt någon present till värdparet. Nu blev det festhets trots allt. Har vi något att ge bort här hemma. En flaska Dunderglögg som kan lagras till nästa år? Slog mig just att värdinnan brukar läsa detta. Hoppsan…

 3. Ökenråttan

  Här tog festhetsen av sej när Lille M föll ihop med århundradets förkylning. Nu har han fått champagne (Jeanmaire, inte dyr men bra – och champagne! Inte bubbel i största allmänhet.) till lunch redan så han kan sova skönt och sen vara uppe och dricka mer champagne i natt.
  Gott Nytt allihop och hoppas ni mår bättre än Lille M.

 4. Ökenråttan: jag kan meddela att jag på din inrådan i år inte bara kör på mousserat vin utan även på den äkta varan, men bara de gäster som verkligen bryr sig får. (Hur vet man vilka som bryr sig? Hm, har inte kommit till den delen av planeringen än.)

 5. Lotten: Det är naturligtvis de gäster som rynkar pannan, mumlar något ohörbart och sneglar mot kylen när du serverar dem bubbel. Eller det kanske är de ouppfostrade gästerna förresten! Då kanske det är de som bli blå när man doppar dem i lackmusvätska?

 6. läser högt: flåxi nosi …,
  när dottern häver ur sig hela ordet utan at tveka på en stavelse. Hon har lärt sig ordet på youtube i en animeteater! Spola fram till 2:12, det är stavningstävling.

 7. Måste bara tillägga att augustis nyord, okonferens, gav mig hicka. Om nano var modeordet på 00-talet (mitt antagande!), så är kommer innovation att bli 10-talets modeord (min gissning!). Innovation är superhett på många företag och man skapar nya arbetssätt för att främja innovation. Bla. skippar man möten eller snarare döper om dem, till konferens om de tar mer än två timmar i anspråk eller okonferens om mötet har en otypisk agenda.
  Kände bara ett behov av att vädra ut detta. Mönster och tendenser intresserar mig. Fler innovationsknutna ord?

 8. Imponerad av pysseldottern!

  Kerstin, kan man inte bara säga humhumfisk?

  Har ni några bra lekar då, Lotten?

  Annars har jag här ett tips.
  Alla står i ring och låter en kudde gå från den ena till den andra.
  Nä, inte alla.
  Inte dirigenten.
  Dirigenten står utanför ringen med ryggen åt den. I detta inledande läge sjunger dirigenten. Nånting.
  Sen slutar dirigenten sjunga. (tänk som i hela havet stormar)

  Den som då har kudden blir ny dirigent.
  Ringen blir en person färre.
  Och den förra dirigenten blir körens första medlem.

  Kören står förstås vänd mot dirigenten som dirigerar kören att sjunga tills h*n slår av. (Varje dirigent väljer sin egen låt.)

  Så itererar man detta *sjung, byt dirigent* tills bara en person finns kvar i ringen och nästan alla andra befinner sig i kören.

 9. Hm. Efter lite knåpande har jag hittat på en egen översättning till svenska av Flocci nauci nihili pili fication:
  ”Det blir ingen snygg nyårsfrisyr (alt. peruk) av håret från golvbrunnen.”
  Totalt värdo, asså!

  Gott Nytt År! Nu ska jag flåsa håret.

 10. Så förvirrad jag blev av Cecilia N:s kommentar om pysseldottern eftersom jag själv har en tioåring som kallas pysselfia.

  Rapport härifrån: gästerna står i köket och lagar mat medan jag … hoppsan, hänger i båset.

 11. Örjan

  Där kom svaret på gårdagens fråga.
  Din nyårsuppgift –
  Delegerande arbetsledare.
  Ny expertfunktion?

 12. Ökenråttan

  Ja, det här har jag nog sagt förut, men nu är det så att med champagne är det EFFEKTEN som är det speciella. Alla som dricker champagne blir glada, vackra och spirituella.
  Den effekten kan man inte uppnå med Codorníu eller liknande. Tyvärr! Det är alltså inte fråga om att champagne är godare eller fiiiinare eller så …
  Hur gör du nu med den Äkta Varan, Lotten? Smyger ut i vebbon och häller upp lite i smyg åt – ja vilka? Med tanke på min beskrivning av EFFEKTEN vore det ju nästan en förolämpning att bli bjuden på The Real Thing eller la vraie chose som man kan översätta det till med hjälpa av ordboken.

 13. Jag tänkte mig att komma med ngt spirituellt så här i årets skälvande sista timmar men det enda som undslipper mig, är ett Gott Slut & Gott Nytt från oss alla i Båset.

 14. Champagnerapport: det var en jävla massa annorlunda bubblor i the real thing. Alla gäster är helt knäckta och sitter och gäspar!

  Är det nu jag ska strippa?

 15. Och förresten, Plastfarfar, var ju det där alldeles lagom spirituellt.

  Lite i förskott: Gott nytt år på er alla som inte dansar nakna på krogen utan sitter hemma och myser med datorn i knät!

 16. Örjan

  En travestering må förhoppningsvis vara tillåten.

  From alla of us
  To all of you
  A very
  Happy New Year!

 17. Ännu en nyårsrapport: det mousserande skitbubblet som jag sparade till tolvslaget smakade pyton! Och inte hann jag strippa innan alla gästerna plötsligt droppade av – här står jag utan åskådare helt naken alldeles i onödan!

 18. Webcam får det bli 2011 Lotten.

  Själv har jag nyss städat undan efter gästerna och saknar plötsligt min mobil. Kan någon ha tagit den med sig av misstag? Eller har jag – o fasa – råkat lägga den i soppåsen som jag just skickade ner i sopnedkastet?

 19. Jag hittade min mobil i min mammas ena sko tidigare ikväll.

  Hemma hos oss kan jag berätta att grannarnas klockor går fel, för nu skjuter de fyrverkerier för att fira att nyårsafton snart infaller i … Grönland och Brasilien?

 20. Du får gärna titta i din mammas andra sko efter min. Nu har jag letat i diskmaskinen, i kylskåpet, i sängen, i papperskorgen på toan och precis överallt. Har ingen som helst lust att ge mig ner i soprummet kvart i tre på natten. Det här året börjar inte så lovande …

 21. PK

  Lite naket är aldrig onödigt Lotten. Fast man kan ju tycka att det är lite slöseri att du inte har någon publik. Du kan få komma hem till mej någon gång och strippa om du har behov av det. Gå nu och sätt på dej något nu så att du inte förkyler dej.

 22. Hoppas ni hade en härlig nyårsafton trots skitbubbel och Grönlandsfirande grannar. På vårt kvarter var grannarna synnerligen korrekta och smällde raketer utav bara tusan kring tolvslaget. Dessutom hade vi väl nästan varmast i landet här i Kiruna, ur led är vädret.
  God fortsättning!! 🙂

 23. Gott nytt år allihop!

  Flocci… det känns som man skulle behöva en fusklapp med sig.
  Så undrar jag, är det något fel på ordet nonsens? Eller har jag missförstått ordets betydelse?

  Straxt, nyårskonsert.

 24. FÖRLÅT, har ju alldeles glömt att önska alla ett gott nytt år. Så då gör jag det nu.

  Gott Nytt År till alla i båset! Hoppas alla får ett riktigt intressant år, vare sig det är på gott eller ont. (Fast om det ”onda” är tillräckligt intressant så är det väl på någo vis ”gott”?)

  Och god fortsättning! (så jag inte glömmer det)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.