Hoppa till innehåll

Julkalendern 7 december 2006

Gårdagens vinnare – Olstorpe – bor i Amsterdam (usch, utlandsporto och krångel på Posten) och har mycket passande med tanke på gårdagen kört en Ford Prefect av årgång 1950. Då återstår att se om någon av er har en koppling till dagens hemlisbloggare.

Det kan alltså vara – och är det oftast men inte alltid – en författare. Död eller levande. Duktig eller tafflig. Svensk eller inte. Er uppgift är att lista ut vem ”Hemlisbloggaren” är och sedan gissa i kommentatorsbåset. (Kolla här hur man gör om ni tvekar.) Ibland ska man koncentrera sig på formen, ibland på handlingen och ibland faktiskt blott och enbart på det underliga språket. Ibland finns det tydliga ledtrådar, ibland osynliga.

 

Kära dagbok

När jag jag nu med hårdnackad beslutsamhet och stor tillförsikt har beslutat mig för att skriva dagbok, står jag på gränsen till mina drömmars mål. Man skulle kunna tro att jag ingick i detta underbara skede i det korta jordelivet redan i mars 2005, men ”ansvar är storhetens pris”, som den ärrade nobelpristagaren Winston Churchill sade.

Den Åmål-ättade chefen har gett den norrländska huldran på jobbet sparken – med utfästelser om guld och gröna skogar. Det kan man kalla en knuten näve rakt i solar plexus eftersom denna form av hävdelsebegär är svårare att förstå än det som får en skåning att äta ål enkom för att kunna visa styrka och hårdhet. Faktum är att den begåvade luletösen inte missar någon chans att gnugga salt i såren på dalslänningen.

Mer om jobbet. Den orubbliga målnäsan som gav ytterligare syre i fikarummet satt på R:et. Med eklöv krusade den lurige smålänningen – briljant som en vigseldiamant – rummets hårda hörnor. Vi trivdes ju.

Den nyanställda, kompakta finskan påminner om en flaxande kalkon på friarstråt, där hon vandrar mellan våra bord på jakt efter sin farfars fårade ansikte. Hon har inte tid att stanna upp för en sekund och käka taggtråd eller ens kontemplera över Aksel Sandemoses visdomsord ”Allra mest ensam kan du vara när du aldrig är ensam”. Den danske norrmannen anade inte hur rätt han hade: jyllänningen dog ju ensam, men med stövlarna på.

Nej. Ja. Jag måste resa frågan om löneökning. Min energiska skrivstil är värd ett odysseuskt påslag som accentuerar min epitetiska segerhuva.

Tadaa! Ni har inte en chans idag, moahahaaa!

__________
Liiiite tidigare än vanligt: Facit.

Share
Publicerat iBloggen

118 kommentarer

 1. Ami

  ”Gårdagens vinnare – XX – fblabla”. Hm. Just nu känns det som om gårdagens vinnare XX fblabla är mer intressant än bloggaren.

 2. Förlåt Ami, jag lade av misstag ut en ”draft” utan vinnare eftersom vinnaren de facto dras ur plommonstopet prick klockan midnatt.

  Men nu är det fixat!

 3. hm.. jag tycker det låter precis som Oliver C. Johansson i Christer Hermanssons Ich bin ein bibliothekar! Det är iallafall ganska rolig. Det är min gissning för dagen (natten)

  Ajö

 4. Statistikern

  R:et Eklöw. Vem i hela fridens dar kan ha koll på kollegorna till denne sport-journalistlegendar? Finns det någon känd författare som jobbade på DN i mitten av förra seklet? Inte jag iallafall.

  Detta trodde jag inte om Lotten, hon är en riktig sportfåne! Suck, nu ska det bli skönt att sova!

 5. Jag kom att tänka på Katarina Mazetti, som jag bara läst en bok av, en deckare i radiomiljö. Den var lite sådär. Meeeen egentligen vet jag inte.

 6. AGNETA

  Kan det dagboksskribenten möjligen vara Bengt Bedrup? Någonting, jag vet dock ej vad, får mig att tro det.

 7. Jag tyckte det luktade nyhetsredaktion och eftersom jag aldrig kommer kunna gissa svaret kommer jag istället gissa på vilket gissningsalternativ som är rätt!

  Just nu lägger jag en femma på att statistikern klämmer fram det rätta svaret.

 8. Statistikerns överdängare

  Apropå sport och adjektiv så finns det väl bara Bengt Grive. Innan färgteven kom beskrev han alla färger mycket väl: ”blåbärsblå” med flera.

 9. Jag har gått från flyttapati till flyttaggression! Inte blir det bättre av denna obegripliga hemlisbloggare :0(

  Jag håller med Översättarhelena om att det påminner lite om Arto Paasilinna. Saknar dock mujkor.

 10. Sportkommentator var ordet. Typiskt just med detta överintresse för det geografiska.
  Men jag håller med om gissninganr på Mazetti och Tyst! Du är död.
  Som jag enbart läst för att jag fått den som rec.ex av någon obegriplig anledning.
  Katarina kommer från Norrland men har bott (bor?)i Lund.

 11. Förtydligande: ”den var lite sådär” om Mazettis deckare betyder att den var lite som hemlisbloggaren, inte att den var halvdan (den var snarare trekvartsdan). Jag är inte alls säker på att det är hon, men nåt nordostligt är det väl? Niemi och Paasilinna har ju också varit på förslag.

 12. I fall det är Mazetti är det den synske Haqvin Storfjell (som nog lånat namninopiration från en av Mazettis kollegor, vilken?) som för pennan. Han uttryckte sig just så där smått arkaiskt i sina ”musings”.

  Boken var inte helt och hållet dålig men mordgåtan var skrattretande enkel för alla oss som läst mästare i den lätta mordgenren, exempelvis den underskattade Charlotte Armstrong.

 13. Eftersom ingen annan föreslagit Mumintrollen, så får väl jag göra det – och sälla mig till skaran av illiterata Lottenläsare.

  😉

 14. Jag googlade på dagbok, Churchill samt huldra och kom då fram till Flekkefjords bibliotek och Adrian Moles dagbok. Så det blir min gissning.
  Alla sätt är bra utom de tråkiga!

 15. Det som slog mig var känslan av den där hemlis-sportbloggaren Mats Hård, med bloggen ”The art of losing”, som var så på tapeten för ett år sedan.
  Han skrev lite sådär, med många utseende- eller ursprungs-relaterade adjektiv som referenser till folk på redaktionen .
  Men det är förstås fel.

  R:et Eklöw jobbade på DN väl? Så något (sport)journalistorienterat borde det vara.
  Men jag står blank. Min röst går på Mats Hård iallafall – i brist på annat.

 16. Agneta

  Mats Hård låter plausibelt.
  Blev det klarlagt vem han är och är det månne det namnet som är dagens svar. Han är ju ’avslöjad’ under flera identiteter!

 17. Den 4 mars 2005 vann Carolina Klüft inomhus-EM-guld i femkamp, kan det vara en ledtråd? Eller fanns det någon sportjrounalist som fick pris då? Själv vet jag ingenting om sport, men här finns så många ord som ”mål” och ”hörna” att det verkar luta åt det hållet.

 18. Ica

  Mikael Niemi eller Anders Gerrad. Det tänkte jag mest på med R:et. eller jag vet inte. Jag är fortfarande sömnig. Återkommer.

 19. Association: Klas Östergren. Lundabo och allt. Med stövlarna på, denna eminenta novellsamling, nämndes ju rakt ut. Och med Östergren menar jag icke alls någonting elakt, Lisa, som härmed ombeds upphöra läsa in bakomliggande illvillighet hos mig gentemot denna vår bloggvärdinna tillika författarinna. (Inte ens frisyren, Lotten, för Klas Östergren är du då åtminstone inte det minsta lik på huvudknoppen, det är väl i så fall, om någon, jag som kan sägas se ut så.)

  Nu ska jag läsa de andra kommentarerna, det blir ju bara tråkigt att göra i förväg.

 20. ”resa frågan om löneökning” får mig att tänka att den här texten är översatt från engelska. För så där uttrycker man sig väl inte på svenska?
  Och då blir det konstigt med alla ”landskapingar” som man får översätta de också…
  Finns det nånstans man äter ål (eller orm?) för att visa styrka och hårdhet?

  F ö tror jag Mazetti är och alltid har vart umebo.

 21. cecilia: Katarina Mazetti bor i kulturkvarteren mitt i Lund, i ett sött litet gathus. Hon flyttade för några år sen.

  wv: kretyl. Låter farligt. Radioaktivt?

 22. Mats Hård låter plausibelt – han började blogga i slutet av februari 2005: ”Mot bättre vetande har jag startat denna dagboksblogg. Någonstans måste jag berätta om allt det där som inte får plats och jag är för lat för att bli författare.
  Jag lär ju aldrig få nobelpriset i alla fall.”

 23. Vi har ett: en sjuhelsikes massa nationaliteter (om vi nu kan nedlåta oss till att kalla landskap för nationer), särskilt imponerande är ”den danske norrmannen” (?!) och två: helt sinnesförvirrade metaforer som ”en flaxande kalkon på friarstråt”, stiligt men… ja. Således har vi även tre: ingen aning, men jag skulle bli förvånad om det faktiskt var Mikael Niemi eftersom hemtentan när jag läste Stilistik i Svenska A (i Eskilstuna dessutom) bestod i att göra en fullständig stilanalys av första kapitlet i ”Populärmusik från Vittula”. Väldigt svårt, och inte alls likt den här texten.

 24. Anonymous

  Nu bryter jag min konstiga vana att bara gissa varannan dag och säger … ööh … Björn Hellberg. Det stämmer kanske inte så bra med detaljerna, men plötsligt är det bara hans röst jag hör i huvudet när jag försöker läsa texten. Skumt.

 25. Lotta

  Reporter låter rätt. Hård, detaljerad stil… Jan Guillou?
  Jag ska tänka mer under dagens lopp.

 26. Ica

  Haha, jag minns ju till och med Kristinas stilanalyser. Då läste jag stilistik på Malmö högskola ju :)Nu ska jag kolla stil

 27. Man kan ju alltid dra till med Selma! Den nyanställda finskan som flaxar är ju naturligtvis Akka och alla landskap som drar förbi …
  Och målande metaforer stämmer ju också.

 28. Jag gissar på han den där killen som skriver deckare och jobbar med Ingvar Oldsberg i tv, åååå vad heter han, måste googla.
  Okej, Björn Hellberg. Han brukar väl använda ganska målande beskrivningar? (ja, jag läste analysera stilen-ledtråden.)
  Men jag har aldrig läst något han skrivit så jag kan ha rätt fel.

 29. Hjälp, vad ni spretar. Förtvivla icke! Jag ska försöka samla er lite:

  Den här hemlisbloggaren är bekant för en viss klick människor. Och fullständigt komplett och totalat obekant för andra (som är i majoritet). Men man kan lista ut vem det är genom att ta hjälp av dem, de som kan. Fast de läser nog inte Julkalendern.

 30. Eftersom jag nyss läste ut Jonas Eckel av Karin Fossum och tycker att en del drag i den här dagboken påminner om honom så kan jag väl lika gärna dra till med honom också.

 31. Ack, ni stackare.

  (Hahahahaaa!)

  1. Jag vet (trots att jag inte känner er) att en av kommentatörerna har en yrkesmässig närhet till hemlisbloggaren.

  2. I litterära hemlisbloggargissningskretsar saknas ganska ofta kategorin som kan svaret idag.

  (Hahahahaaa!)

 32. Den sista meningen (och då räknar jag inte in ”Tadaa-”meningen förstås) får mig att tänka… grekiskt. Eh, och på Kallifatides?

  Annars har jag fastnat en del i politiken. Moderata ministrar som får sparken. Men härstammar Reinfeldtska släkten från Åmål?!

  Detta är i alla fall vad som hände i mars 2005. (Skabb i Karlshamn. Fler och fler Lundabor flyttar till Kävlinge. Fi startar. Det brinner i Kristianstad. Vulkanen Mt St Helens spyr ut aska. Tjetjeniens expresident mördas. Kirgizistans president Akajev flyr landet. Men: moderaterna är större än sossarna. Aha. Politikspåret igen.)

 33. Agneta

  Jag fortsätter att tro på Mats Hård, alias Olle Svalander, vars blogg gavs ut i bokform i mars 2005.

 34. Emi

  Jag skulle gissa på någon i Tre Kronor, även om ”chefen” inte är från Åmål, utan Karlskoga. Spelarna är ju från alla möjliga landskap, och jag ignorerar friskt eventuella avvikelser från det temat. Men sen såg jag att det stod 2005, och inte 2006. Inget OS-guld 2005. Äh, jag gissar på Mats Sundin ändå.

 35. Emi

  crrly – Reinfeldt är inte Åmålsk (vad jag vet, bäst att svära ryggen fri), men Sten Tolgfors är det. Det kanske är någon på UD som bloggar?

 36. Jag letade i Wikipedia, men hittade ingenting som kändes rätt i mars 2005. En norrländsk huldra är väl alltid Liza Marklund. Eller Johanne Hildebrandt. Men de är inte från Luleå efter vad jag fått fram. Det är säkert en sportjournalist tror jag också. Kanske det är Ingvar Oldsberg? Han är född i Åmål. Men vem är den runda finskan?
  Jag känner en sportfåne som inte är hemma idag. Suck.

 37. statistikerns överdängare

  Härligt med sport!

  Är det någon som gissat på Bengt Bedrup? Han dog i mars 2005.

 38. jag har ju i egentlig mening inte gissat än. Tänkte på den där lönemeningen och kom på att det kan ju också vara nån som inte anammat svenskan lika bra som Kalifatides. Och då kom jag osökt att tänka på Refaat El Sayed.

  Luletjetj… Stämmer det på Lotta Gröning? Eller njae. Jag kanske blandar ihop henne med någon. Men finns det inte en ledarskrivartjej som är därifrån?

  Det du Lotten, jag spretar alldeles själv!

 39. statistikerns överdängare: Asch, det har alla missat att föra in i Wikipedia under mars 2005.

  Men vad hade Bedrup egentligen för språklig stil?

  Och ville han dö…? Citerar ur början: ”[Nu] står jag på gränsen till mina drömmars mål. Man skulle kunna tro att jag ingick i detta underbara skede i det korta jordelivet redan i mars 2005 […]”

  Hmmmm.

  mia: Jag har också gått bet på den runda finskan. Som har en känd (?) farfar? Bland borden?

 40. Jag är också inne på en sportperson, så jag säger Henrik ”Henke” Larson. Främst på grund av den ”knutna näven rakt i solar plexus” och för att han ska börja spela i engelska ligan och får vara med i Champions Leauge igen. Det luktar fotboll lång väg…=)

 41. Anonymous

  MÄH nu skrev jag helt GALET!!! Det borde jag få stilpoäng för helt klart. Andreas Ekström aka hemliga pappan är det jag menar!!!

 42. Aku

  Emi, crrly och mia: ni formar i ord så väl de tankar som jag själv får snurrandes i mitt bakhuvud (och inte själv kan formulera på ett vettigt sätt). Sportanspelningarna äro många men vem bloggaren är förblir höljt i dunkel. ”En luletös som strör salt i sår” låter som Liza Marklund men vem har hon jobbat med på ett ställe hon fick sparken från? Och inte kopplar jag henne till sport. Förvirring råder – nu åter till arbete.

 43. Anonymous

  OK när jag ändå kommenterar mig själv så kan jag väl styrka min teori om Andreas Ekström. I mars 2005 blev han väl pappa? sen har han bloggat som hemliga pappa men jobbar även som journalist och bor i Lund. Det är han helt enkelt!

 44. Men… vilken tjej är det som sparkas och sen hämnas på chefen?? X:s kollega…

  moderna: Stämmer det att Hemliga pappans dotter föddes i mars 2005 så kan det vara mer än en tillfällighet. (Hallå, o, Wikipedia, uppdatera dig!)

  Men jag undrar jag, om vi inte har hakat upp oss på Lund lite väl mycket. Allt som står om Skåne är ju en liknelse om att äta ål.

  Och apropå äta: käka taggtråd…????

 45. Den majestätiska huldran (jag) sitter med de lyckobringande händerna på det inte alltid välformulerade tangentbordet av guds nåde och fnissar storligen.

  Be specialister om analyserande hjälp! Få era idéer skändligen bekräftade eller storligen förkastade som vore ni huldr…

  Pffuuu. Man blir ju alldeles andfådd av att skriva sådär!

  Strunta i detaljerna, titta på stilen!

 46. Va??! Vem hämnas Lotten på??

  NE-red är det väl redan någon som har gissat på… Ja, tvillingmamman. Fick du sparken därifrån, Lotten? 😉

  … Det är väl inte din djefla man som är din chef va? 🙂

  WV: jcapntqh — typ agapanthus men i andra färger

 47. Regeringsrätten sa ja till biltullar i mars 2005. Och det lära vara en politiker eller sportfåne som är dagens hemliga bloggare.

  Min högst ovetenskapliga gissning är Annika Billström

 48. Cina

  En helt VILD gissning – Svennis?! Alltså han fotbollstränaren, som tränat England. Är inte så värst bevandrad i fotboll och kommer därför inte ihåg hans riktiga namn. Men jag kan namnet på en del damer han dejtat, vet inte varför jag lagt just det på minnet……

 49. Sportexperten tillika maken tycker att det låter lite som Patrik Ekwall (sportjournalist på tv4). Efter att ha kollat hans blogg så kan jag hålla med om att tonfallet verkar stämma, liksom de speciella personbeskrivningarna, men Patrik E. är mycket sämre på interpunktion än hemlisbloggaren och kan dessutom inte stava till ordet och.

 50. öersättarhelena: Å, hur orkar du ens försöka komma in på bloggen? Det kommer ju nya reklamsajter hela, hela tiden och blockerar. (Jag är på jobbet och har inte något pop-up-filter installerat!)

 51. översättarhelena: Ja… det gick ju till slut. Usch, vad dålig den var (får man skriva så? Som jag just gjorde, menar jag?)…

 52. Nu när ni pratar om sport och blaffigt språk kommer jag ihåg en rolig artikel som var i DN förra året. Den handlar om att tv-sportens kommentatorer har börjat tala som på journalfilmernas tid – som att ”burväktaren på returen efter en grandios räddning tvangs sträcka vapen” och liknande. Läs hela här!

 53. Jag hör en gammal sportkommentator. Typ han som sa ”japaner, japaner”. Pratar fort och i ett ganska högt läge (förmodligen inte ens hans eget fel utan teknikens). Och sportkommentatorer har ju en förmåga att komma med minst sagt märkliga metaforer.

  Något namn då? Äh. Nä.

 54. Det är sådana häpnadsväckande arytmier att jag bara måste nämna Staffan Heimersson.
  Det känns … radioreferat, på något vis. Krystade omskrivningar länns ju lite som Gourmet (skriver jag skamset rodnande).

 55. helena t

  Nä vet ni vad, jag ids inte ens klämma fram en dålig gissning. Är det frågan om sport så kan jag bara skaka på huvudet och vänta på morgondagen.

  Ett annat yrke som nämns bland kommentarorerna är ju översättare. Faktiskt. Men det har ju inget med sport att göra. Eller?

 56. Jag tror att ni är inne på rätt spår. Bloggare. Det kan vara Robert Laul på Aftonbladet, men jag är inte överens om det där med Åmål och Luleå… Det kan också vara just Patrik Ekwall. Vi har förvisso jobbat ihop ett par gånger, men med det som utgångspunkt kan jag inte hävda att jag känner igen hans bloggstil. Det känns inte helt rätt.

  Äsch. Jag gissar på Patrik ekwall i alla fall.

 57. Ica

  Vem i hela friden slänger med liknelser och ordspråk på det sättet? Nu är jag ännu mer förvirrad (ja, särskilt efter ditt förvirrande mail). Hm, en redaktör på Folket? Nja.
  Jag får nog helt enkelt satsa på att få snygga extrapris eller nåt i år, för jag lyckas ju aldrig gissa rätt.

 58. tvillingmamma :Jag läser det här 15.53. Redan 8.07 kläckte Du fram det som var min spontana gissning: Det verkar så förvirrat och spretigt, så varför inte NE-redaktionen!
  Det här med Åmål får en ju att tänka på Modysson…

  Och det här skrev jag innan jag kommit längre än till just tvillingmamman i kommentarerna
  Som var så många att jag ännu inte hunnit läsa igenom alla – Gör en tillfällig paus för att googla litet – återkommer!

 59. Statistikern har en barndomsmässig relation till Robert Laul, men hur sjutton skulle Lotten kunna veta det? ;0)

  Jag har ff ingen bättre gissning så jag nöjer mig med att dagens text har lix 37. Själv har jag just lyckats klämma ur mig två yttranden med lix 52 resp 58. Den som har högst lix vinner va?

 60. Right, det är bra — man kan nog googla sig fram. Men jag tror mer på att fråga en viss sorts expert om råd.

  (Äntligen! Goblin! LIX! Hurra! (Fast LIX har ingeningenting med gåtans lösning att göra.)

 61. Anna P

  Som norrbottning tar jag fasta på ”luletjej” och gissar på Katarina Kieri som gick på den ärevördiga gymnasieskolan Hermelinskolan, där många av våra stora skribenter har fått sin skolning, eller hur Lotten…

 62. Petra

  Jag är också inne på sportfältet, och kan inte riktigt bestämma mig för vem jag ska gissa på. (Inte en chans idag, nej helt riktigt.)

  Käka taggtråd får mig att tänka på Niklas Wikegård, den sparkade huldran kan isåfall vara Johan Tornberg och den lurige smålänningen är givetvis Peter Jihde. Tror att man numera har någon finsk kommentator som håller koll på den ligan.

  Att sedan väldigt lite annat stämmer, det struntat jag helt enkelt i!

 63. Statistikerns överdängare

  Lotten: Är det ingen som har rätt svar än?

  Jag har väldigt mycket tv-sportens redaktion i hjärnan. Bedrup dog som sagt mars 2005, han hade dessutom hade om TV-laget. Hyland som pratade om japaner är från Småland. Både Grive, Zachrisson och Plex är bra på adjektiv. Den nye krönikören Jonas Karlsson tycker säkert han borde ha påökt (när han i själva verket bara pladdrar strunt). Sen borde chefen Albert Svanberg få kicken för att vi inte får se fotbolls-EM i SVT nästa gång. Vem finnen är har jag dock ingen aning om.

 64. Anonymous

  Helena: Din tanke inspirerade mig till mitt tips. Det är en parodi på Sveriges sämste sportskribent:

  Johan Esk på DN

 65. Statistikerns överdängare: Rätt svar finns.

  (Vet ni att på det här sättet blir ju december en vit månad trots snöbrist. Jag måste hålla mig formuleringsbar ända till midnatt varje dag. Och DÅ kan man ju inte börja holka!)

 66. statistikerns överdängare:
  jag kan i alla fall att det inte var Hyland som sa´
  japaner, japaner..
  Det var Sven Jerring vid Berlinolympiaden när han refererade Sveriges fotbollsmatch i radio:

  ”…Klassiskt är referatet från Japans 3-2-seger över Sverige i Berlin-OS 1936 (Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner… japaner som hoppar, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för denna seger….).”
  Så jag är statistikerns överdängares, överdängare!

 67. Statistikerns överdängare

  Sorry, men varifrån är då Jerring? Och hur ska det gå för Fuglesang? Och var är statistikern? Enligt uppgift är han ganska vass på både sport och politik.

 68. jonna

  Jag googlade (efter översättarhelenas tips) efter jan majlard, och visst låter det ungefär sådär. ”Inte nog med att Janne har en blick för spelet som få, han äger dessutom en formuleringskonst värdig en litterär mästare” skriver någon om honom…

 69. ”Statistikerns överdängare said…
  Sorry, men varifrån är då Jerring? Och hur ska det gå för Fuglesang? Och var är statistikern? Enligt uppgift är han ganska vass på både sport och politik.”

  Jag skulle vara mer orolig för vår flytt än om Fuglesang kommer ut i rymden ;0) Lillebror återfinns nog i en låda någonstans i sitt nuvarande hem…

  Jerring kom f.ö. från Malung.

 70. Nej alltså. Det här är ju Horace Engdahl som beklagar sig över hur BEDRÖVLIGT det är att försöka föra protokoll när Svenska Akademien sammanträder, och inte minst att formulera en motivering till varför nån läskig gubbe nånstans ska få Nobelpriset (no offense Pamuk!) Han måste såklart skriva i kod hela tiden!

 71. Eftersom Lotten påstår: Rätt svar finns! – tog jag mig en överblick:
  Struntade i luleåtöser och finskor(=innehållet), koncentrerade mig på stilen.
  Resultat: Mats Hård alias Olle Svalander.
  Det är mitt svar.
  Kyllä

 72. en malin till

  Japp, Jan Majlard skriver sådär. Den nyanställda är den som efterträtt Åke Stolt, kommer inte ihåg tjejens namn.

 73. Titta nu riiiiver han, Anders Gernandt brukade säga det.. Men.. Jaa jag har ingen aning. Gissade först på Lotten! Värmland? Svennis? Sven-Erik alltså.

 74. /ingrid

  Äh, jag kan verkligen inte luska ut vem det är. Jag gissar på Fuglesang idag igen (han verkar aktuell på nåt vis).
  Nu måste jag gå tillbaka till jobbjulfesten, sitter här och smyghamrar på tangentbordet i lönndom.

 75. Statistikern

  Allt tyder på Mats Hård (Olle Svalander). Hård nämns ett par gånger i texten och huldror är väl troll som lever under jorden (hemliga, ingen har sett dem). Det som förbryllar mig är Lottens ledtråd om att fråga experter kan tydas på många sätt. Jag tolkar det som om hon raljerar över alla självutnämnda sportexperter (som mestadels har fel).

  Måste också tillägga att Den blyga gör mig lite oroad. Eftersom jag är Statistikern och statistikerns överdängare redan har lagt sig över mig, betyder det att statistikerns överdängares överdängare förpassar mig än längre ner i matkedjan. Ojoj, var ska detta sluta. Bekymrad var ordet.

 76. cruella

  Inte orkade jag mig igenom 93 gissningar så möjligen har någon redan gissat på Johan Träsk *gör korstecken och kallar på Max von Sydow i djävulsutdrivarens gestalt”

  ssdmzsyw – så har mina nysningar låtit de senaste dagarna

 77. Alltså förlåååååt, men det är så att jag faktiskt måste gå in och påpeka att det inte är Mats Hård.

  Och alla som är på julfesterier ombedes att gör som Ingrid: smita iväg och luska lite.

 78. Jag tänkte ju just gissa på någon aftonbladet/expressen-brud… då berättar jag istället att jag idag smugit på Lunds stadsbibliotek på jakt efter Tranströmer-anteckningar. Bilder på fyndet finns på min blogg. Tyvärr tillhör det (förmodligen) inte TT.

 79. Nu har jag läst lite mer av den där Jan Majlard (som jag aldrig tidigare hade hört talas om) och måste själv säga att det är en bra gissning. Är det verkligen bara Jonna och En till Malin som håller med?

 80. Statistikern

  Kanske är det ändå Bengt Grive!Vem minns inte när han kommenterade boxningsmathen mellan en irländare och en svart man. Hen beskrev irländaren som ”transparent” och den svarte mannen som ”han med de gröna byxorna” eller liknande. Makalöst bra.

  Fast något stämmer inte. Skvallrandet. Kanske ändå Majlard som är väldigt underhållande?

 81. Åh nej är det inte Mats Hård? Jag trodde nästan att jag hade gissat rätt först av alla denna gång.
  Ber i stället så mycket om ursäkt för att ha förvillat så många in på Mats Hård-spåret.

 82. Anonymous

  Jag vågar vidhålla min gissning på Johan Esk. Inte nog med att han skriver som en kratta. Han saknar både allmän- och litterär bildning och verkar helt ovetande om detta med sina svulstiga formuleringar och utvikningar i icke-idrottsliga ämnem.

  Krian har till yttermera visso en mycket tydlig referens till R:et Eklöw, DN-s legendariske sportchef. Hade R:et ens hört talas om Svenska Dagbladet? Tror inte det…

 83. Eftersom initialerna av mina två förnamn är B.H. halvgarderar jag idag med Björn Hellberg. (Jag hör för övrigt till den minoritet som inte stör sig på hans sätt att strö citat omkring sig när han agerar bisittare i På spåret. Bara en sån sak!)

 84. pelle g

  Nu har du Lotten verkligen ställt till det för mig. Det här klarar jag inte utan måste ta till två gissningar.
  Simon Bank aftonbladets kille blev tror jag vald till bästa krönikör 2005. Brukar ha med citat av kända författare och även ha många svåra ord. Den anda gissningen var Mats Olsson på expressen, men under skrivandes gång blev jag säker. Det är Simon Bank som hemlisbloggar
  /Pelle G

 85. Anja Gatu är den nyanställda finskan. Det var därför jag gissade på Åke Stolt.
  Det är Lottten som har anknytning för hon har jobbat för Sydis.

 86. Aku

  Googlade Jan Majlard och skummade några artiklar av och om honom. Fick inte intrycket av att han är en särskilt poppis kille direkt… Men det är väl å andra sidan inte krönikörers uppgift att stryka alla medhårs.

 87. Anonymous

  Lotten-106 reflektioner … jag svimmar. Jag har ingen aaaning eftersom jag är inte så litterat och inte kan någonting om stilistik. Jag kan inte ens klappa takten i hexameter … om man nu kan det? You rock ..

 88. Vaffääään! Jag som tyckte jag var smart och skulle gissa på gissare istället för författare… och så är här redan över hundra inlägg och det är långt kvar till midnatt än! Det verkar för svårt även för dem som faktiskt läser! Buhuhu.

  Och Lottens ”ledtrådar” som går ut på att man ska fråga experter som inte finns här och som få känner till.
  Och så det där skrattet.
  Skrattet!

 89. Statistikern

  Jag tror jag ändrar mig. Jag röstar på en tidigare nämnd, en överlägsen och skvallrande, han med det skorrande R:et, – Eklöv.. förlåt Ekwall ska det vara.

  Fast Sydsvenskan låter mycket troligt…. Usch vad svårt. Jag går och lägger mig istället.

 90. Där ser man! Honom hade jag aldrig ens hört talas om. Men han skriver ju … engagerat. Tack för ännu en rolig lucka & sov gott!

 91. Ami

  Jag är fasansfullt upprörd! Här blir man för första gången utbjuden på julfest (vilket är en bragd när man är frilans) och kommer hem glad i hågen och kastar sig över datorn. Och då har Lotten redan prånglat ut facit. Hela dan förstörd!!

 92. Men vad i! Här satt jag uppe lite extra bara för att få vara en av de första att läsa nya luckan och så och så och så kommer den inte förrän i MORGON! Bah!

 93. Jag gissar på mig själv! Allt för att vinna en tröja! Rena lotteriet har Lotten skrivit inne hos mig, så svaren har ingen betydelse…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.