Hoppa till innehåll

Hur köper man en ny bil?

Jag vet numera precis hur man gör när man köper en ny bil.

 1. Man ber om hjälp.
 2. Man får hjälp.
 3. Man ser till att bilen levereras till dörren.

Svårare än så är det inte.

bilen
HEJ!

Jaså, ni vill ha fler detaljer?

Kommentatören PK (tillika initiativtagaren till båsmetern) tog mitt rop på bilhjälp på stort allvar och satte sig att leta eftersom han följde vårt förra bilinköp med stort intresse. HEJ-bilen hittade han i Uppsala, dit det är för långt att åka om man heter Bergman och prioriterar t.ex. basket eller orientering på helgerna. Så PK sa tålmodigt:

– Jamen då åker jag dit och kollar.

Sedan fick jag en lista på saker som man måste tänka på om man köper bil. Här är 2 % av allt som han tyckte att jag skulle lära mig:

”V70 av olika generationer är olika bra, den sista årgången är ofta bra köp medan generation två var full av barnsjukdomar och första generationen är mer robust. Classic betyder att den hör till dom allra sista tillverkade. För att göra en gammal och utgående modell attraktiv slängde Volvo på all utrustning dom hade på bilarna i ett sk classic-paket. Bra saker som skinnklädsel, värme i baksätet, riktigt bra ljudanläggning, klimatanläggning. Mindre viktiga saker i classic-paketet är belysta sminkspeglar, spoilerljus, osthyvel på taket samt sportiga panelinlägg i fejkaluminium. V70:s reservdelar är som regel är billiga och kunskap om bilen finns på varenda bilverkstad.”

Skärmavbild 2014-11-24 kl. 10.27.49

Visserligen skrev jag ut lappen ovan och satte upp på toa, men inte lade jag ett endaste dugg på minnet. Jag är så mogen och förnuftig att jag ju inser att inkompetensen slår skyhögt i taket när det gäller mig och bilar. (Poeten, virrpellen och maken – aka DDM – är om möjligt ännu värre på området.)

PK åkte och kollade bilen och återkom via sms där han berättade om småskavanker som inte betydde nåt (”kamremmen behöver nog bytas om inte alltför lång tid” är tydligen en storskavank, men vad tusan) och gav tummen upp. Vi betalade modiga 15 000 kr för bilen, PK åkte och hämtade den och ”hade vägarna förbi Eskilstuna” så HEJ-bilen kom med PK-hustrun (aka Pysseliten) ända fram till ytterdörren igår.

Jag sa ju det: att köpa bil är hur enkelt som helst.

hejbilenfram
HEJ har ett lite slitet förarsäte, så det kanske man kan pryda med silvertejp?

Jag inledde den nya Volvokarriären med två motorstopp och fick en servicelampa att ilsket lysa efter tre körda meter. DDM körde två gånger till mataffären (man måste åka två gånger när man glömmer att handla det som handlas ska) och har inte annat än lovord för vår investering

– Så, min käre make och husbonde samt djefla man – hur kändes det att köra nyHEJbilen igår?
– Jag, som tycker att det är tråkigt att köra bil, uppskattar att Volvon är lika tråkig som jag. Det känns liksom inte att jag kör bil, utan växlingar och kurvtagning sker så mjukt och fint att jag kan lyssna till min ljudbok, luta mig bakåt och sluta ögonen.

ChittyChittyBangBang
Fast nästa gång ska vi nog ha en sådan här.
Share
Publicerat iBloggen

84 kommentarer

 1. Vi gör vårt bästa när det gäller att bidra med bloggvirke! Nästa gång tar vi med en solfjäderformad, randig körbana! (Eller är det bilvingar?)

 2. Det är bilvingar! Kolla på klippet som jag länkar till i bildtexten – vi som är lite äldre än du vet precis vad en Chitty Chitty Bang Bang-bil är!

 3. En sån bil vill jag också ha nästa gång, en som flyger. Men nu blev det en som enligt medföljande broschyr håller sig inom fysikens lagar. Det går bra det också och jag är egentligen bara missnöjd med nummerplåtens trista HNK. Och svårt avundsjuk på ert HEJ!

 4. Nej men HEJ!

  Det blev alltså ett slagskepp till bil. Inte riktigt min tekopp (som jag antytt), men säkerligen mycket bra när man ofta har en massa sportutrustning och folk (varav somliga är tvåmeters) som ska hit och dit. Grattis!

  Och ros till PK för insatser above and beyond.

 5. Ökenråttan

  Silvertejp kommer att stå förtjusande mot de silvergrågröna sätena.

 6. Ökenråttan

  Just den nyansen var Estrid Ericsons favorit (hon som grundade Svenskt Tenn). Hur chict kan det bli?

 7. Härligt!
  Nu kan jag sova på nätterna igen. Well done (och då pratar vi inte biff), PK och PKF!

 8. Sanna

  Vilket perfekt registreringsnummer för familjen Bergman, tänker jag.

 9. Örjan

  LL99 Hoppas femhundaåttiettan håller bättre än bilen i sången (efter 1.30).
  581 -Googlesökning
  http://tinyurl.com/q627n8u

 10. 581 är även postnummer i Linköpingsområdet.

 11. Ingela

  Jag körde förresten till Sundsvall härförleden för en förmodat lyckosam fordonsaffär men det visade sig att jag blev skoningslöst blåst av en STOR och VÄLRENOMMERAD firma. 50 mil enkel väg och hotellövernattning. Nåja, vi ser det som en trevlig utflykt med god middag på restaurang och IKEA-besök hela dagen.

 12. mikaels

  Bilden är ju lite otydlig, men inte ser det ut som en automat, eller bedrar mina ögon mig?
  Och gillar ni Estrid Ericson har ni en vecka på er att se utställningen om henne på Sven Harrys, vilket rekommenderas.

 13. Tycker inte att det ser ut som en automat. Dom brukar ha slits med borst. No pun intended.

  Kanske går att flytta sätena? Så du inte fastnar i silvertejpen under en längre körning. Det skulle visserligen vara ett perfekt bloggämne. Men är det värt det?

 14. Innan hyllningskören för min insats blir för högljudd vill jag bara påpeka att jag åtog mej uppdraget efter storvulna löften och hittelön och generös ersättning. Man kan ju inte jobba gratis liksom. Och hittelön fick jag, en bamsekram och fika med gudomlig kladdkaka från himmelen. Och riktigt gott kaffe i förlamande mängder. Som extra lök på laxen så slapp jag just den utlovade laxen. Hurra för det!

 15. Agneta uti Lund

  BRAVO till PK och GRATTIS till HEJ, som nu hamnat rätt i livet!
  Modell 581? Jag är rudis då det gäller bilar och motorer och jag har inte ens körkort och jag var en gång i tiden expert på att forsla runt en sexpersonersfamilj via allmänna kommunikationsmedel.

  Men i min späda ungdom (i sextonårsåldern) körde jag faktiskt en bil några gånger. Nämligen en sådan här med modellnummer 502 – och den gillade jag. Tror att den kallas Barockängeln. Helt ensam i bilen framförde jag den på en sjö – dock inte den sjö som bilden visar och inte den årstiden. Färgen var ljust beige och inte guldgul.

 16. PGW

  För mycket länge sedan sponsrades stadens basketlag av Mazda. Så av någon anledning hade de fått Mazda 121 att köra. Den ser ut som och är stor som farmor Ankas bil. Det var en upplevelse i den högre origamiklassen att se tre basketspelare ta sig ur en dylik. Hur de lyckades är för mig en gåta, men de var väl unga och viga.

 17. Oh, kära nån så underbart — tack för den bilden, PGW!

  Ingela: Har du skrivit och berättat om blåsningen nånstans? Den låter synnerligen intressant! (Och vad trevligt att ni hade förmågan att ta det onda med det goda, eller hur jag nu ska uttrycka mig.)

  En mycket förvånande OT-rapport från denna dag: Jag åkte i ottan tåg till Göteborg och kom i tid på alla sätt och vis. Nu är jag på väg hemåt och alla tåg är i tid och inga byten brinner inne och maten var god. Vad är det som händer?

 18. Agneta uti Lund

  Lika förvånande som att i dag på eftermiddagen började solen plötsligt lysa över Lund. Det är flera veckor sedan sist.

 19. Statistiskt sett är det så att även tågen i Sverige måste ha en lyckad dag någon gång.

  En gång är ingen gång och en svala gör ingen sommar även om sommaren är sval.

 20. Tåg i tid (utropstecken, ännu fler utropstecken), och så sol … nä, solen hann inte riktigt tränga igenom molnen här innan hon gick ner, men nu är det gnistrande stjärnklart. Och jag har ju sett lika lite av stjärnorna som av solen den senaste månaden eller sex veckorna eller hur länge det nu är.

  (Hej Plejaderna [sjustjärnorna], det var länge sen, och nu räckte det med att sticka ut huvudet genom ett fönster åt baksidan för att genast få syn på flickorna, klart är det!)

 21. Skaffa den personliga plåten DLXXXI, vettja. Skylta med er bildning.

 22. Örjan

  LarsW: Din 581:a var tydligen en svart mini.

 23. OT: Tåget blev sent och bussen blev sen och jag blev hungrig. (Men nu hemma! Te och varma mackor! Snart är det morgon igen!)

 24. Ha! Tågen går nu när du har köpt bil!
  Själv sitter jag och möglar på centralen efter att ha missbedömt turtätheten rejält. Det blir nattuggletåg hem.

 25. Du ska inte mögla på Centralen. Du ska sätta dig på caféet som har fåtöljer!

 26. Nu möglar jag på pendeln, medans det trampar runt OBEHÖRIGA på spåren.
  Jag var alldeles för proppmätt efter Oxsvansgrytan från Döden i grytan, för att ens tänka på café. (Annars är jag först med den idén alltid!)

 27. Vadan detta? Obehöriga på spåren vid denna sena timma? Aha! KOPPARTJYVAR är de allihop!

 28. Troligen. Koppartjuvar borde köras över!

 29. Aha! Tjyvar, tjuvar! Hur ska det vara?

 30. Nä, dom är tjyvar.

 31. Tjyvar är väl om möjligt ännu gemenare än tjuvar?

  Man kan må tjyvens och tjyvtjockt och säga ”för tjyven” istället för att åkalla onda makter och så kan man vara en tjyvgubbe som ger tjyvnyp. Intressant!

 32. LarsW

  Ö. Que?

 33. Örjan

  LarsW: Din platespotting.

  2014-06-20

  581
  Ännu en en i backen utanför köksfönstret, en svart Mini. Prognosen säger nu att jag blir klar den 6/3 2019 om det fortsätter i den här takten.
  Var? Hammarbyhöjden

 34. Tjyvar är gemena, men inte alltid lika kriminella som tjuvar. Koppartjyvar är både och. Nu är det slut på skriverierna. Onsdag – torsdag är det mässa på Conventum Arena i Örebro. Vi ställer ut (oss själva – in person) och vår Glanzleistung ARCUS IV. Välkomna om ni råkar vara i stan och har en timme över. Vi bjussar på lunch om ni kommer vid den tiden. Annars blir det nog bara fika.

  Ladda ner och kör komplett program vara här:
  http://www.gke.org/download/arcus_swe.php

  Eller läs och titta på bilder här:
  http://gke.org/arcus/files/ARCUS%20IV%20in%20practical%20use%20eng.pdf

 35. SG, gör din uppfinning en ”svart låda”, som man sedan analyserar vid haveri, eller är den för personer som löser samma typ av problem som du? (Jag kikade bara på ingressen.)

 36. Oj. Min nischade blogg har läsare!

 37. Den är ju faktiskt svart!
  Och, den funkar nog för alla typer av problem. Utom det där med att ena sockan försvinner i diskmaskinen.

 38. SG, det där mysteriet med de försvinnande sockorna är löst. Visste du inte det?

 39. Nej, det visste jag inte. Ser ju väldigt illa ut för dom sockorna som försvinner i tvätten.

  Mitt problem är att dom försvinner i diskmaskinen.

 40. Och nu ännu en bit från ämnet. Det var den femte och sjätte produkten som fick mig att dela det här men det finns gott om material för att förstöra en ganska rejäl bit av arbetsdagen om man tittar vidare. Kom inte och säg att jag inte varnade er.

 41. Ja visst ja. SG, jag har talat med upptäckaren och han påstår bestämt att det är samma skadedjur som attackerar diskmaskiner.

 42. Sanna

  Nu blev jag intresserad av att börja med plate-spotting. Men appen var inte så snygg, kanske ska bygga mig en egen.

 43. LarsW

  Appen på min blogg är framtagen av entusiaster på en PR-firma och kopplad till kontot på Platespotting.com, som den uppdaterar och hämtar ”klar”-infon från.

 44. Men Niklas, det är farligt med reklam — nu önskar jag mig baconplåster. Och kommer att grubbla över nästippslyftarens eventuella förmåga att göra någon skillnad. Inte för att jag har något att invända mot min nästipp, utan för att jag undrar hur ont det gör att ha den på sig.

 45. Platespotting är nog inget för mig (fast jag läser bokstavsdelen av varje registreringsplåt jag råkar få framför mig i trafiken), jag ägnar mig mest åt språkspottning eller vad det heter.

  Dagens iakttagelse är ett hjälpsamt bindestreck. Plantagen har gett ut ett reklamblad i vilket det annonseras om bland annat advents-en, och de skriver det så, flera gånger om. Någon observerade uppenbarligen att man inte kan skriva adventsen för då läser alla sista stavelsen som -sen.

 46. LarsW

  En hyfsat känd radioröst skröt en gång i min närvaro över sin förmåga att få till något av bokstavsdelen i ett bilnummer.
  -Fint, sade jag. -Jag har XRW.
  -Du. Jag får fundera. Återkommer.

  Det gjorde h*n inte.

 47. och

  Grattis till lilla Hej! Tänk att det finns finbattingar som PK och Pysse! Pysse möglar inte, hon blir mer som ett årgångsvin där i tåget.

 48. Ökenråttan

  Nu har vi äntligen blivit av med bersån i köket! ???, kanske nån undrar. I somras köpte vi en stor planteringslåda med spaljé till vår köksbalkong. Där odlade vi vildvin och lusig kaprifol. Så skulle fönster och balkong målas om och lådan med spaljé och växter flyttades därför in i köket. Mycket skrymmande och eländigt. Köket blev totalsabbat och vi fick leva på filmjölk och äta vid stora bordet i vardagsrummet. Så ovant; vi kände oss bortresta. Men nu är det färdigmålat, låddan utburen på balkongen, vi har fått svängrum och kan griljera och briljera och äta i lilla köket igen! Hurra!

 49. Cecilia N

  Kan Meddela att tåget till E-tuna inte alls går i tid. 17.25-tåget har ny beräknad avg-tid från Stockholm 18.05 just nu. Det har ändrat sig.
  Tåget före mitt åt mitt håll är både försenat och har fått ny perrong.

  Så nu står jag och väntar observant och undrar om det ska ändras tid och spår för mitt tåg också.

 50. Cecilia N

  18.22 har i nuläget blivit 19.00 och min mage hungrig. Blä. Å andra sidan var det nästan aldrig krångel när jag veckooendlade till Uppsala så jag tänker inte klaga så stort. Än.

 51. Ha! Er careta är MGRÅ enligt Transportstyrelsen. Som jag trodde är den också manuellt växlad. Vid senaste besiktning för en knapp vecka sen hade den gått knappt 30′ mil.

  Allt offentliga uppgifter, kanske jag skulle tillägga.

 52. Cecilia N

  Weird … Just nu läser någon högt ur Lottens blogg här och det är inte jag …

 53. Handlar det om MARSROT får jag ståpäls och kommer inte att kunna sova. Inte heller om de i rummet över oss tror att de kan Flamenco, för övrigt. Som igår.

 54. Sarvi

  Min skruttiga Toyota heter REX, vilket känns kungligt. Det är det enda som är ens avlägset kungligt med den bilen, ska tilläggas.

 55. Cecilia N – vavavavavaaa? Någon läser högt var? Har du börjar höra röster? Berätta!

 56. HEJ har varken varit ute och åkt idag eller igår, så vi har inte fixat oljan än. Men imorrn! Brrrum brruuumm!

 57. Jag har aldrig haft någon bil med registreringsbokstäver som bildar ett ord (m.a.o. är jag djupt avundsjuk på HEJ och REX, liksom på olika andra jag sett genom åren), men jag misstänker att det går att bilda någon sorts minneshjälp i form av ord för att inte glömma bokstäverna, vilka de än är.

  En gång hade vi en bil med bokstäverna DGX, och mamma sa ”digestivekex” så fort hon fick se den, och så hade vi mnemonic till den. En annan bil hade PGS, vilket jag fäste i minnet som ”PostGirot Sverige”. Förra bilen hette MYE, ihågkommet genom ”(lilla) My, Elak” Nuvarande bil har BEC och det kommer jag jättelätt ihåg med hjälp av Bic (för jag har en släng av pennfetischism, pennor tycker jag mycket, mycket, mycket om …).

  Få se nu, vad angav LarsW en bit upp — just det, XRW var det (kl. 13.43). Hm, jag skulle tänka uppfinnare och ta ”X-strålar: Röntgen, Wilhelm”.

  Fast jag påstår förstås inte att någon annan kan använda min metod, den kanske bara funkar om man har ett huvud inrett på samma sätt som mitt. Men är en rolig lek, som har fördrivit långa stunder på långa bilresor.

 58. Örjan

  Annika: I mitt fall WDG + siffror. Tänker på engelskans ”Wedge” för att minnas rätt.
  Bra minnesförslag vad avser XRW.

 59. Brun bil som hette BJS levde jag lycklig med i många år. Det är den nuvarande, SHZ, som är skitbilen.

 60. Örjan

  Kulturschefen. Same, same vad avser minnesassociationer. Om bil nr 2 inte uppfyller normala kvalitetskrav, är det än värre.

 61. Min första bil var en liten Folka (Volka?) som hette DDT.

 62. Ökenråttan

  Läst DN igen: ”Vi tittar på hur vi ska styra upp ägarstyrningen.” Dubbelkommando?

 63. Ökenråttan

  Annika: Där dyker det upp, det klargörande bindestrecket som jag vet att man använde åtminstone i början av 1900-talet, som ett helt vedertaget sätt att förtydliga. Jag använder det gärna själv. I går läste jag en skylt i ett blomsterstånd ”Krukros.” ”Nu har dom allt stavat fel”, tänkte jag. ”Men är det säsong för krokus nu?” Kruk-ros var det som avsågs, alltså ros i kruka.

 64. Ninja i Klockrike

  Familjen Märta Jansson
  Nya Handelspartner Zeeland
  Röjande Ynglingars Hopp
  Nigande Nihilisters Zon
  Föreningen Mot Nejsägare
  Bra Utan Anledning

  Inget fel på de skyltarna?

 65. Pysseliten

  FMN! Hahaha!

  .

 66. Nu blir jag förvånad — FES är förbjudet men FIS är det inte, och tycks aldrig ha varit. Huh.

 67. Annika (något sent): I förekommer inte i svenska bilnummer.

 68. […] Till yttermera visso kommer jag att på ett personligt plan att hänga tvätt ungefär 400 gånger, stuka i genomsnitt två fingrar per kvartal och tjäna för lite pengar för att kunna åka till N.Y., men tillräckligt för att kunna byta kamrem på nybilen HEJ. […]

 69. […] två bilarna Saaben RYH och Volvon HEJ skulle – för att passa in i sina kompisgäng med alla andra bilar – igår få sommarhjul. […]

 70. […] fina bil som heter HEJ, fick häromdagen nog. Eller nåt. Han (det är verkligen en han) ville inte ut i skogen, så han […]

 71. […] vilket med våra gamla bilar hade tagit oss ungefär fram till kommungränsen. Körande vår fina HEJ-bil (som vi fortfarande gillar, men inte riktigt kan lita på) tittade jag på alla andra bilar med […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.