Hoppa till innehåll

Månad: december 2014

Den röda tråden 2014

Först och främst ett stort tack till alla i båset – om ni inte hade börjat tjata redan i oktober hade jag aldrig genomfört detta. Och en stor ursäkt till alla som har bidragit stort och roligt och underbart och ändå inte har vunnit nån tröja bara för att Plommonstopets vägar äro outgrundliga. Om ni känner er stydmoderligt behandlade: mejla mig. I så fall MÅSTE jag faktiskt trycka upp och dela ut fler tröjor. Även i stl M.

Första året med Julkalendern planerade jag alla luckorna i förväg och skrev halva facit till alla luckor före 1 december. Andra året for planeringen all världens väg. Ett år glömde jag bort att tänka på DRT. Ett annat år höll jag på att dö redan runt den 15 december för att dygnet hade för få timmar – och i år har allt varit dödscoolt. Julkalendern och jag chillar och just go with the flow. Om jag måste sitta uppe till 02 för att webbhotellet eller morgondagens lucka går sönder, so be it. Om facit blir rumphugget för att jag måste sitta i köket och skråla med högljudda spanjorer – ja då blir det så. (Egentligen är det bara bra. Facitinläggen växer som spansk skäggväxt och blir ohanterliga på bara ett par timmar.)redthread

Här kommer de klargörande ledtrådarna som skulle ha lett er alla till DRT. (Inte alla ledtrådar, dock. Inte för att jag vill hålla dem hemliga utan för att jag ibland faktiskt inte kan komma ihåg hur jag tänkte …)

 1. George Orwell, Newspeak i 1984 – gud + O
 2. Elizabeth Taylor & Richard Burton – tio + N
 3. Joakim Thåström – fan & 10 + H
 4. Ayn Rand – religiösa tankar & 10 + D
 5. Muminmamman (av Anna Toss) – ten + H
 6. Lennart Hyland – tio + D
 7. Lars Vilks – jättemycket religiöst bråk + M
 8. Hedda Hopper – 10 + E
 9. Den store Gatsby – prästkrage & 10 + F
 10. Mona Lisa – tiio & madonna + D
 11. Joseph Brodsky – Bibeln + 0
 12. Columbus – 10 i bilden + N
 13. Nathaniel Hawthorne – ”in God we trust” + D
 14. Frihetsgudinnan – gudinna + D
 15. Arsène Lupin – tio guds bud + I
 16. Harriet Beecher Stowe – gode gud + A
 17. Eva Perón – katolicism + E
 18. Martin Luther, Lilla katekesen – religion & säsong 10 & 10 i bilden + C
 19. Spanska ridskolan (av Ökenråttan) – 10 + A
 20. Ellen Key – orkidén Sankt Pers nycklar + I
 21. Gudfaderntrilogin – gud på muggen, + R
 22. 10cc – 10 & Godley + R
 23. Fantomen – 10 (inte 12) djungelordspråk, tio tigrars styrka + R
 24. Tio Guds bud (och Moses) –  10 & Gud + E

(Men hakke föreslog faktiskt Malcolm X som julaftonslucka. Det tyckte jag var roligt.)

De tio budorden

Blott nio luckor innehåller en kvinna, vilket hade irriterat mig för några år sedan när jag vände ut och in på mig själv för att klämma in en någorlunda jämn fördelning. I år hade jag inställningen ”det är min inspiration, min perspiration och jag väljer de HB som jag känner att jag klarar av att julkalendra, basta”. (Män är mycket, mycket lättare att härma eller se ett mönster i. För mig i alla fall.)

de-tio-budorden_ehum

Tio guds bud kan skrivas på en herrans (!) massa sätt. Här är ett – med några av luckorna inploppade för att de stämde in. (Några är inte inploppade för att jag faktiskt har glömt bort hur jag tänkte.)

 • Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. (Steffo)
 • Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden.  (Vilks)
 • Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn. (Orwell, 10cc [Godley]))
 • Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
 • Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.  (Thåström)
 • Du skall icke dräpa. (Fantomen)
 • Du skall icke begå äktenskapsbrott. (Gatsby)
 • Du skall icke stjäla. (Lupin)
 • Du skall icke vittna falskt mot din nästa.
 • Du skall icke ha begär till din nästas hus, och du skall icke ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa. (Ayn Rand, Scarlet Letter)

Och anfangerna då? Var de så viktiga när allt kommer omkring?

ONHDHDMEFDONDDIAECAIRRRE

Jodå, stoppa in de 24 bokstäverna i en anagrammaskin (som jag tipsade om här) så blir det:

Hedra din fader och din moder

När det gäller bilderna, så har de förstås – trots att jag hela tiden har bedyrat annorlunda – varit tunga ledtrådar på massa olika sätt. Men jag talar inte om hur!

Fast okej … en ska jag förklara (mest för att bilden är så underbart full av nostalgi). Lucka 7:

roundabout
Det här är inte en rondellhud utan en karusellhund. Men både rondell och karusell heter på engelska ”roundabout”.

Nu ska jag dela ut ett hederspris – och faktiskt inte dra ett namn ur Plommonstopet. Den som i år har varit flitigast kommenterare och som dessutom alltid är välformulerad, rolig, vänlig och smart och fullast av parenteser: Annika!

(För att hedra Annika skriver jag detta i en parentes. Finns det till äventyrs någon som vill till en så billig peng som möjligt [det finns inget vinstintresse här] köpa en tischa? I så fall kan jag förstås beställa ett gäng! Dessutom har jag ju faktiskt tröjor kvar från tidigare omgångar. Nånstans. [Hej Karin!])

Nu tar jag en paus på en dag eller två! Ni som har egna DRT-teorier (t.ex. Mårran, hakke och Ninja) som passar in lika bra som min: klistra in dem i båset!

Vilken fantastisk dialog. Eh.


Karin skrev i sista luckan dessa rader, som härmed dras upp till ytan!

Den rätta tråden den är aldrig störst
Den rätta tråden kommer inte först
Nog finns nål för varje trådåtgärd
– för tråden själv, rekognoseringsvärd

Den bästa tråden den är sträckhållfast
när tanken tänjs och hugskott byts i hast
På läktarn där man hamnar gång på gång
och bidrar till vår produktionsnedgång
Kom upp, kom upp till trådgissningsbestyr
Oändliga tills trådens facit gryr …


Uppdatering!

Mårran påminde mig om att jag har lovat att förklara bild nr 6! Det var Lennart Hylands lucka och bilden såg ut så här:

snoddas_tuss
Två viktiga personer i Lennarts liv var hustrun (bomulls)Tuss och (gummi)Snoddas. De googliga ögonen är förstås era. Gemensamt för allt på bilden är ”leklust”, vilket man väl får säga präglade Hylands karriär.

 

Share
70 kommentarer

Facit till Julkalendern 19 december 2014

Så har gästjulkalenderska nummer 2 kalendrat färdigt. (Det var fantastiskt vad det var behövligt med en vikarie — de tjoande spanjorerna i huset och en massa basket kom i vägen hela dagen: ni hade fått detta facit på måndag om jag hade varit den som skulle göra’t.)

Men det här rimmet av hakke hade jag definitivt haft i facit om det hade kommit på måndag:

När Ali inte boxas mer
då blir han hungrig som en häst
En Neapolitano eller fler
är maten Ali gillar mest
Sen sköljer Ali pizzan ner
med det som Ali gillar bäst

Som vanligt överlämnar jag härmed ordet till Ökenråttan – scenen är din!’


Ökenråttan:
Vilka roliga kommentarer det har kommit under dagen!

Etwas Anders (passande namn i dag!) tyckte 14:23 att det ”Låter som en blandning av Berliner Philharmoniker och Främlingslegionen”. Jag skrattade i en kvart.

Redan 8:34 påpekade Ardy att Don Quijotes gamla kamp Rosinante inte skulle platsa här.

En tjusig ledtråd kom 19:19 från Annika som tänkte på bilar: Corvette = Courbette, en av rörelserna i skolan ovan mark, och Cabriolet = Capriole, också från skolan ovan mark, även kallad gethoppet (Smultronblomman 11:50)! Och så hakke: Vin och pizza och jag vet inte allt. Bicornen av för hakke!

span_hofreitschulelitenDagens hemlisbloggare är Spanska ridskolan (Spanische Hofreitschule) i Wien; ett led i Lottens strävan att göra Julkalendern mindre litterär i år, gnägg gnägg. Jag har försökt att tyska till språket; inte dua; Alltså! Gott! Utmärkt! Hoppeligen = tyska hoffentlich o.s.v. (Sacher)chokladtårtan skulle leda er direkt till Wien, var tanken. Hmm. Den utländska kollegan var alltså själva hästen.

Vad som inspirerade mej till det här ämnet är det faktum att yngste sonen ska tillbringa julhelgen i Wien. Här i råttboet har det varit ett väldigt ståhej när det visade sej vara svårt att få biljetter till Spanska ridskolans uppvisningar. Gossen vill absolut gå; han gjorde lumpen vid Svea Livgarde och känner starkt för hästar. Lille Maken och jag såg en föreställning när vi besökte Wien för hundra år sen. Jag minns ännu hur faktiskt rörande det var att se samspelet mellan dessa vidunderligt vackra, starka hästar och de sobert eleganta, lugna beridarna.

plankan
Plankan?

Spanska ridskolan har gamla anor. Den startades 1572 som en ridakademi knuten till det habsburgska hovet i Wien. Den tysk-romerske kejsaren Karl VI, uppväxt i Spanien, besteg den österrikiska tronen år 1711 och var den som formellt grundade Spanska ridskolan. Skolan överlevde den ungersk-österrikiska dubbelmonarkins sammanbrott efter först världskriget. Sedan 20o2 är skolan ett statsägt bolag. Och 2008 tog man in några kvinnliga elever. Därav förflutet tempus i min text, vilket observerades av Wickmanskan 11:22.

Den österrikiske ärkehertigen Karl II grundade ett stuteri i byn Lipica (medan trakten var italiensk hette byn Lipizza) i nuvarande Slovenien, för att förse hovet med vagns- och ridhästar. Det var 1580. Stuteriet importerade spanska hästar som var kraftfulla, rörde sig elegant, var lättlärda och arbetsvilliga. Tillsammans med traktens vita karsthästar utgjorde de stuteriets grundmaterial. Det här är stiliga hästar som blev riktiga statussymboler, perfekta som piédestal des Rois. Sätt upp vilken tafflig liten kung eller kejsare som helst på en Lippizzaner i levade; det blir helt majestätiskt och kan utan vidare gjutas i brons för att trycka till både yttre fiender och inhemsk opposition.

stigbyglar
Look, no stigbyglar!

Lipizzanerfölen föds mörka men bleknar normalt till vit färg. Hästarna har relativt korta ben och mankhöjden är mellan 150 och 160 cm. De har stora, svarta ögon och en karakteristisk, rak eller något konvex nosprofil. Enligt Svenska Lipizzanerföreningen är hästarna både lydiga och gemytliga. Under andra världskriget förde tyskarna bort en stor del av lipizzanerhästarna men den amerikanske generalen George S. Patton, som själv var en skicklig ryttare, gjorde en räd och förde tillbaka hästarna till Österrike. (Jfr Ninas kommentar 8:56.)

Spanska ridskolans uppvisningar äger rum i Vinterridskolan som ligger i Hofburg i Wien. Byggnaden är ritad i barockstil av arkitekten J E F von Erlach och var färdig år 1735. Ryttararenan är en elegant lokal i vitt och guld med stora kristallkronor. På arenan står fyra stolpar med den österrikiska fanan. Man rider till klassisk musik, gärna Mozart, men även Chopin (Mårran 11:36) och andra. Spanska ridskolan arbetar enbart med helt vita hingstar, men har traditionellt alltid en häst som är brun. Hästarna kammar sin vita man åt vänster när det ska vara fint. Beridarna, som måste vara österrikiska medborgare, är klädda i mörkbrun, dubbelknäppt frack, vita hjortskinnsbyxor och svarta höga stövlar samt svart hatt, så kallad bicorne. Beridarna kan använda långa tunna spön av björk men de används inte som piska utan bara för att visa hästen tillrätta.

09_spanische-hofreitschule_courbette-unterm-reiter_fotspanische-hofreitschule-bundesgestuet-piber-m-rzepa
Look, no tyngdlag.

Uppvisningen inleds med att ekipagen defilerar in och beridarna lyfter på sina bicornes för att hälsa skolans grundare Karl VI, vars porträtt hänger på arenans kortsida. Programmet består av rörelser från den klassiska dressyren som vi kan se på teve. Men här är allt taget ett steg längre, till perfektion. Ni vet, när man ser hästar gör såna där hoppsasteg (galoppombyte heter det) då ser det ju både glatt och lustigt ut men här formligen dansar hästarna fram. De riktigt, riktigt svåra rörelserna i skolan ovan mark (Schule über die Erde), hopp eller rörelser med svävmoment, utförs av hästar som visat sej ha särskild fallenhet för den sortens dressyr och beridaren använder då inte stigbyglar.


Ökenråttan tackar för sig och vi henne! (Nu äre jag igen. Lotten alltså. Om det inte är Ökenråttan som buktalar förstås.)

PK har rimmat så fint i förhoppning att få blidka Plommonstopet. Jag är inte den som är den, nu tittar jag hatten djupt i ögonen och läser högt:

Båsmor som haver båsisten kär,
se till mig som tischlös är.
Vart jag mej i världen vänder,
namnlappen finns i båsmors händer.
Lyckan kommer, lyckan går.
Den stopet älskar, tischa får.
Armen.

Och så släpper jag PK:s lapp jättetydligt högst upp på alla andra lappar. Och rör om. Liiiite. Blundar. Och draaaaar Orangelu… hm. Då måste jag ju dra en till, annars tror ni att nepotismen grasserar i båset. Förutom Orangeluvan vinner alltså … aha, Sanna! (Ja det var då för väl, som sammanställningsskapare måste man ha en tröja.)

PK? Nope, inte idag heller.

Lucka 20 (jösses, time flies!) kommer imorrn bitti. Klockan åtta, blir det bra?

Share
40 kommentarer

Julkalendern den 19 december 2014

Gårdagens virrvarr med Åsa, Kerstin, tvillingar, luttrade kommentatorer och en båsmor på spansk vift fick båset att sprängas av vitterhet. Plommonstopet klämde ur sig t-shirtvinnaren Mårran och alla kom vi på tok för sent i säng. Babs får illustrera känslan när man löser gåtan:

Ah! Där föll även keson på plats!

Men nu till en överraskning! Här kommer nämligen ännu en vikarie: Ökenråttan! Ni förstår, jag måste stånga mig fram genom människomassor som tränger sig fram till mig och skriker:

– JAG VILL OCKSÅ SKRIVA EN LUCKA!!! TA MIG! TA MIG!

Så här kommer alltså Ökenråttans bidrag. Ni behöver inte vara oroliga – hon har säkerligen följt det vanliga mönstret så att ni vet att konstiga ord ska … och klockslag ska … och namn ska …?

Lucka 19Skärmavbild 2014-12-19 kl. 00.00.08lltså, unge man! Ni önskar således börja arbeta här hos oss?

– Gott! Kan jag då utgå från att ni redan har viss erfarenhet av själva hantverket?

– Självklart! Då har ni klart för er att ni alltid kommer att jobba tillsammans med en kollega, antingen det gäller arbete på golvet eller lite högre upp. Och ni kommer alltid att få samarbeta med en utlänning. Arbetsstyrkan omfattar ju en mycket stor andel utländska medarbetare.

– Utmärkt! Musik under arbetet är något som vi tror på. Hjälper till att hålla arbetstakten. Hoppeligen kan det även öka produktionen; det är ju känt att kor som får lyssna till Mozart mjölkar bättre, inte sant? Vi använder inte bara låtar av våra egna gossar, utan även en del utländskt; Bizet, till exempel, har fungerat mycket tillfredsställande. Arbetslokalerna är gamla men ändamålsenliga, med strålande belysning.

– Ni är införstådd med vår klädkod? Ingen dress down Friday här inte, det är ju självklart, eller hur? Vi håller hårt på traditionerna. Därför rekryterade vi inte kvinnor. Kalla oss macho, men här var det, som ni känner till, enbart maskuliner som gällde, över hela linjen.

– Ni frågar om klädseln? Inget behov av att springa iväg och köpa en bicorne. Firman håller med arbetskläder. Går traditionsenligt mest i brunt och vitt. Som chokladtårta med vispgrädde, om jag får skoja till det lite.

– Ni kanske får intrycket att vi är fullständigt inkrökta i det förgångna och bundna av våra egna gamla traditioner. Hatten av för chefen innan vi börjar jobba, till exempel. Flaggstängerna med fäderneslandets fana. Men vårt firmanamn anger dock tydligt att vi redan från första början varit synnerligen öppna för internationella utblickar.


lucka19Facit kommer nog vid midnatt! (Om spanjorerna i huset håller sig i skinnet och Ökenråttan skriver ett, förstås.)

Share
182 kommentarer

Julkalendern den 17 december 2014

Igår lärde vi oss att Haj-Charlott (som inte heter så längre) har fem katter och att Dammråttan åkte hem från jobbet okristligt sent (men i måndags åkte hon okristligt tidigt till jobbet, vilket på alla sätt och vis låter väldigt jobbigt) samt att även Agneta uti Lund nu har gjort en Schubert (av misstag ropat ut svaret). Vad vi inte lärde oss var att Pip-Petter (han som skriver en följetong i båset) är den som har hjälpt mig med att designa årets röda, tioårsjubilerande hemlisbloggar-t-shirt. Det kommer han naturligtvis att få en tröja för. Förresten måste ni läsa Mikaels lösning, som inte alls stämmer med min – men som ju är precis lika rätt. Underligt hur det kan bli.

Men den som drogs ur Plommonstopet var Herr R. Levande hjortar! (Gammalt djungelordspråk.)

Lucka 17


Eftermiddag. Fredag. Har varit uppe sedan fyra på morgonen. I bästa fall har jag sovit en timme på dagen och därefter tagit en något yrvaken promenad med Per, min arga men trofasta katt – olik alla andra katter. Med en kopp grönt te i handen kollade jag in det nästan grisfärgade huset som ligger nedanför Callegatan.

När klockan blir fem är det dags att möta min man, som är überchef och alltså har ett mer militäriskt jobb. Vi ses i stan och dricker varsitt glas alkoholfritt, som celebritet och radiopratare kan man bli bjuden på det lite överallt. Sedan köper vi bland annat spenatpaj på ”Messis kök”. Och så lite skaldjur och pilgrimsmusslor på ”Asados fisk”.

Därefter går vi hem och lagar mat i ett par timmar. Jag har ritat vårt kök så finurligt att min man kan sitta vid bardisken och titta på när jag lagar mat, och jag vill ju gärna ha publik. Han dricker ett glas malbecvin och jag en femtonårig Glenfarclas, för jag har fått whiskytips av Lotten och vi plötsligt har glömt bort att vi tycker så mycket mer om vatten. 

Efter middagen sätter vi oss en stund på den famösa balkongen. Min man röker (jag är lite orolig för hans hälsa) och jag lägger mig efter en stund i ett bad och därefter är fredagen garanterat slut.


Facit kommer vid midnatt och lucka 18 i ottan!

(Lucktexten bör kännas bekant för alla som hängde i båset igår.)

Share
173 kommentarer

Julkalendern den 9 december 2014

– Hhhhhh och hhhhh samt hhhhhhh! sades det i båset till lucka 8  ända tills klockan slog midnatt och alla kunde pusta ut och andas normalt i facit. Babs visade sig redan i lucka 5 ha kläckt nästa års Julkalendertröja, Citronen är liksom jag på turné och via listiga ledtrådar vet vi precis vilka som bakar skorpor och vilka som hinkar drinkar – och att Béatrice vann en tischa. Godiva klämde dessutom ur sig de förlösande orden som jag känner så väl:

– Nattsudd is da shit!

Lucka 9


 

FABULÖS FEST – VÄLKOMNA TILL MITT GRANDIOSA HUS!!!

Välkomna ska ni vara till en strålande, stor fest i mitt fantastiska hus! Visserligen är jag inte någon vidare värd och visserligen vet jag inte om jag egentligen gillar att ha fest, men nu ska det bli av! Temat för kvällen (och natten) är ”gamla tiders idrott”! (Ja, man kan säga att jag lever lite grann i dåtiden.)

Eftersom jag har stor erfarenhet av livet och festerna i hela Europa, vet både ni och jag att champagnen kommer att flöda, näsor kommer att knäckas, lögner kommer att ljugas och att cigaretter kommer att rökas.

Välkomna!

PS. Ni vet att jag inte brukar skicka ut inbjudningar till mina fester. Det här är ett undantag.

prastkrage


Om allt går vägen och i alla fall något av morgondagens tåg har internet, kommer facit vid midnatt. Annars …

Share
184 kommentarer

Julkalendern den 8 december 2014

Alla som hängde i kommentatorsbåset vid 23-tiden igår, fick i realtid uppleva min finaste och mest överraskande mugg te någonsin. I facit drällde jag sedan glatt priser omkring mig eftersom

 • Anna H blev dragen ur handfatet
 • Pysseliten vann för att hon skrev Julkalenderns 35 000:e kommentar
 • Hedersknyffeltröja delades ut till tegubben hakke.

Eftersom jag föreläser i Östersund hela långa dagen och sedan dessutom ska bjudas på middag, är både facitets och lucka 9:s publiceringstider mycket ungefärliga. Och min närvaro synnerligen skraaaaal.

Lucka 8


En skvallerbytta bing bång
går på premiär,
skriver om Astaire,
så alla börjar gorma –
känslor börjar storma.

Där var Hanssons, Parssons och två Joan,
ingen kände skunkdoft ifrån boan.
Lee hör inte hit i röran –
på sin motorcykel kör han.

luckabild 8


Som sagt: facit kommer förhoppningsvis vid vanlig tid. Lika osäkert är det med lucka nio. Ack!

Share
181 kommentarer

Julkalendern den 6 december 2014

Gårdagens vikarielucka resulterade i ett saffranstips (Stockholms Eter- och Essensfabrik), antikvariska bokrekommendationer, basketskor (Top Ten) och ett finfint Maj Korner-citat: ”Jag vilar min väska”. Plommonstopet spottade ur sig Fredrik I och alla gick sedan till sängs för att hinna sova ända till klockan åtta på morgonen.

Utom jag. För jag är vaken hela tiden! Kuckelikuuu!

Lucka 6


Då ska vi se, ja, välkomna ska ni vara, här har vi nu kampen mellan de sammanlagt trettio kombattantparen. I ett hörn har vi alltså tio britter, och på andra tio fransmän. De andra fyrtio männen står och väntar på sin tur. Starten går där, och vi hör riddarnas kraftiga andhämtning, känner svettlukt och anar de kanske alltför höga adrenalinnivåerna. Britternas röda hjälmfjädrar vajar, jag anar att fransoserna är i ett knappt överläge, och här bryter sig den gänglige Oscar loss ur klungan! Han rusar som ett jehu mot … nej, han faller och glider in under den bastante Heinrich. Det var ju tråkigt att se.

Alla skriker sig fullständigt galna. Det sägs att britterna har förlorat säkert fem av sina bästa män, di som råkade ut för en svår sammanstötning i förra slaget. Vi känner oss dock glada och belåtna; britterna är säkerheten själv.

Slagfältet är svårframkomligt och männen riskerar både liv och lem när de försöker bryta varandras anfall, särskilt på högerkanten. Det är kort tid kvar, fransmännen, hoppar och hoppar, springer och springer, runt, runt. Jag ser britternas främste man torka sig i pannan, ja undra på det, ja – vad tror ni jag gör samtidigt?

Och där är det slut. Jag kan inte se en enda oskadd. Nej, ja, det får man ju säga var en trist avslutning.

ill_lucka6_2014

Facit kommer vid eller strax efter midnatt medan lucka 7 kommer på söndag morgon!

Programförklaring för alla som inte förstår vad det här är för underligheter och är rädda för att klampa in!

Share
226 kommentarer

Julkalendern den 3 december 2014

Ni som suktar efter gårdagens facit kan antingen klicka här eller på fliken FACIT, JULKAL. i bloggens övre kant. Ni andra kan baka bullar, putsa skor eller läsa gårdagens lucka, som Eva-L kommenterade så att hon hamnade i plommonstopet och kunde lottas fram som vinnare av en tröja till.

Eller så vandrar ni bara sakta in i nästa lucka …

Lucka 3


Hej, jag tänkte som Taube, Cornelis och Robban Broberg att jag faktiskt skulle skriva en brevlåt. Lite sorgligt, lite ”oj vad tiden går” och lite ”tänk att vi aldrig ses”. Kanske fortsätter jag med ännu mer bedrövligheter som antyder att jag tar på mig skulden för att vi har förlorat kontakten – lite sentimentalt pladder går alltid hem i stugorna.

Men sedan tror jag att jag övergår till att ställa nostalgiska frågor om vår gemensamma barndom och så drar jag in fylla och braj för att markera att det handlar om misären i dagens samhälle och alls inte dåtiden i ett rosa skimmer. Och i förbifarten talar jag om att själv, själv bor jag ju utomlands numera. Lever förmodligen ett liv som är ganska likt alla andras, men det är i alla fall utomlands. Mina jävla föräldrar nämner jag inte med ett ord, för de är fan inte viktiga i sammanhanget.

Nu undrar jag om din nuvarande adress verkligen är Pisa (i så fall bor du ju också utomlands!) eller om du har kvar lägenheten på Åsögatan. Adresser är viktiga. Vilken avslutande hälsningsfras ska jag sjunga i slutet? Svårt att välja! Kanske helt sonika alla jag kommer på?

Ja, så får det bli.

cheers

Facit kommer vid midnatt!

Share
181 kommentarer