Hoppa till innehåll

Plötsligt hände det: spamchock!

Det finns en intressant uppdatering lite längre ner. Men börja för all del här uppe!

Bloggen utsattes – som de stora elefanterna – för en spam-attack! Jag satt här och tittade på skärmen, som gav order som änna big brother-typ:

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 12.44.42

– PW! sa servern.
– Vad menar du med det? sa jag.
– PW!
– Tala ur skägget! Pewe kan man ju inte ens uttala ordentligt!
– PW! PW! PW!

Efter en liten stund klickade jag i ”Avbryt” eftersom man ska vara misstänksam och inte följa med främmande farbröder som lockar med godis eller inloggningar. Då blev det jättetrist:

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 13.40.36

Apache? Här? Nu? Javisst!

Apache-Warrior
Fast jag måste säga att det var en ypperlig illustration till mitt känsloläge just då. Bister och på krigsstigen.

– PLIONK! sa det i mejlen.

Aha! Mitt webbhotell Loopia mejlar! Kulans! Men … nej, det här verkar inte riktigt korrekt …?

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 13.43.33

– Det ser banne mig ut som phishing! sa jag högt till mig och två hemmavarande, sjuka barn. Ni vet när man får brutalt oproffsiga bluffmejl från Telia eller Netflix?
– Näe …
– Man ska aldrig skriva in sina lösenord och personuppgifter eller kontonummer!
– Nä, klart man inte ska. Det vet alla, mamma.

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 14.13.24

”Näe, det där vågar jag inte lita på”, tänkte jag och skickade ett mejl tillbaka till Loopia för att höra om det var på riktigt eller en luring. När jag inte hade fått svar på ungefär 45 minuter, ringde jag till supporten, som var full av andra frågvisa och som därför placerade mig i ännu en av alla dessa underbara supportköer som jag bara inte förstår mig på. (Plats nummer 37 i kön? Say what? ANSTÄLL FLER!)

Tralalalaaa, humdidum, trajardiraaaaa. Väntelivänt.

Samtidigt som jag kom fram i telefonen, kom ett nytt mejl:

Skärmavbild 2014-11-26 kl. 14.02.38

 

När killen i telefon också bekräftade att Loopia verkligen uttrycker sig så här, bad jag att få tala med den kommunikationsansvarige. Men ombads istället att mejla till supporten. Till samma adress som stackars Alexander F skriver från …

Hej alla företag i hela Sverige som behöver hjälp med att utforma korrekta mallbrev.

BE MIG OM HJÄLP!

__________________

Uppdatering en dag senare, efter att det i nästan ett dygn hade sett ut så här på bloggen:

closedblogg

Eftersom denna stängning dök upp väldigt snabbt när mitt utfall mot Loopias mejlspråk hade publicerats här ovan, drabbades jag naturligtvis av konspirationsteorier.

 • Borde inte Loopia varna mig först?
 • Borde man inte när man har stängt en webbplats faktiskt tala om för den drabbade att det har gjorts?
 • Måste det se så brutaldrastiskt ut?
 • Jag har ju ett väl fungerande spamskydd, som väl funkar?
 • Inga av de robot-skickade kommentarerna syntes ju utåt utan fångades ju faktiskt upp av Akismet – hur kan de då göra skada?

När man klagar på hur detta gick till och det faktum att de stängde klabbet utan att förvarna, får man detta svar:

”Jag förstår er synvinkel på detta men dessvärre så orsakar dessa spamattacker hög last på våra servrar i den delade miljön.

Övriga kunder blir då påverkade och upplever i sin tur långa svarstider på sina webbsidor.

Utöver det så kan servern klassas som spridande av malware då många av dessa kommentarer innehåller länkar till skadlig programvara.

Det orsakar då stora skador på vår miljö för samtliga kunder.

Vi kan då ej varna kund och invänta dennes respons utan måste direkt lösenordskydda sidan för att stoppa detta.”

Hrrrm.

Nu är jag ute på hal is. Jag kritiserar fullt öppet mitt eget webbhotell och lägger ut förnamn på några i supportstaben. Jag sätter mig helt klart på mina höga hästar och agerar besserwisser. De kan om de känner för det stänga lotten.se igen och hävda att det beror på att ”övriga kunder blir påverkade” av spamattacken som riktas mot mig, men som ingen utomstående kan se.

super support

Jag har fortfarande många frågor som behöver (begripliga) svar. Min fantastiske bloggtomte (som alltså arbetar med sånt här och som jag avlönar) är till stor hjälp och har förstått exakt hur viktigt kommentatorsbåset är. Loopia skrev:

”Man kikade igenom och det ser ut som att spam-kommentarerna inkommit i stor skala sedan den 13:e november.
Förslagsvis så tar vi bort alla kommentarer från och med det datumet.
Först efter det så kan vi öppna sidan så att den inte löper lika stora risker för er och oss att svartlistas.”

Min bloggtomte svarade snabbt:

”Nej – ni får inte ta bort kommentarer. Kommentarerna är mycket viktiga för denna blogg.”

Nu kommer det kanske att vara lite stökigt, kanske måste jag lägga in captcha-bokstäver (såna där vingliga som jag hade förut) och ibland kan det dyka upp en sådan här:

too short

Jag tror att man kan lura den där kortskrivarpolisen genom att lägga in radbrytningar, men förhoppningsvis skriver ni så långt att ni slipper få bannor.

Uppdatering igen
Jag har nu pratat med Loopias ”support manager”, som vet att berätta att brevet där uppe – det som jag fick först och trodde var phishing – går ut i säkert 20 ex per dag sedan två år och att JAG och bloggtomten är de två allra första som inte har förstått att mejlet i klartext betyder:

VI KOMMER ATT AV SÄKERHETSSKÄL STÄNGA NER DIN SAJT

Så när jag säger ”ni kan väl varna säga till innan ni lägger upp en stor röd stoppskylt och sedan går hem för dagen”, så svarar han att det var det de gjorde och att alla andra begriper det.

Hmmmm.

couslish

Share
Publicerat iBloggen

108 kommentarer

 1. Christer

  Nu fick jag meddelande att min kommentar var för kort och att jag skulle säga något vettigt. Det var det fräckaste!

 2. Nina

  Stänga av kommentarsfunktionen? Vafalls? Var ska då vi som aldrig kommenterar men ändå läser med behållning hänga då?

 3. Annika

  Hej (på såväl Lotten som bilen HEJ som alla andra)!

  Ja, jag hade mina aningar om underligheter. Jag fick också en sån där ”logga in”-ruta, och gav fanden.

  Visserligen övervägde jag för ett ögonblick att mejla direkt till Båsmor och säga ”vaffan” men sedan tänkte jag att hon vet nog redan och då behöver ju inte jag skräpa i brevlådan.

  Nu ska vi se …

 4. Jag kommer att uppdatera inlägget – det här är en sanslös historia. Tala gärna om vad som möter er – jag får till exempel inget krav på inloggning. Rutan med att man har skrivit för lite var ju intressant; er behöver man ju inte uppmana att skriva långt, liksom.

 5. Testar, testar… Verkar gå bra. Inga uppmaningar om lösenord. Förra gången stod det att jag skulle legitimera mig, eftersom lotten.se kräver det. Samt att: Platsen meddelar ”pw”. Nu kommer jag att grunna på vad det kan vara för slags. Pw? Kan det vara detta: ”Perfect World, an online roleplaying game”?

 6. LarsW

  Jag får fortfarande inloggningsbegäran, men den är bara att skrolla bort (Kör via telefonen).

  Annars kan man bli fundersam med tanke på att Kalendern drar igång i helgen. Hur ska Loopia klara den anstormningen?

 7. Jag blev ledsen, kränkt och kände mig hånad av att mötas av inloggningskrav. Detta ety jag hade skrivit en så bra lista på Lottens reg nr.
  Men nu är jag glad igen.

 8. Haha! Inte ens tre gånger i rad funkar ”pitt”. Nu törs jag inte testa mer ifall loopialejonet skulle bli uppretat. Dessutom måste jag jobba.

 9. Orangeluvan

  Jo: alla kundtjänster och supporter försöker bemanna med utgångspunkt från normala samtalsmängder. Det skulle bli dyrt om man alltid hade folk som satt och gjorde ingenting, utifall att något skulle gå sönder och det blev en anstormning.

  Vanligtvis finns det ett samtalsmönster att bemanna efter. Folk ringer kanske som mest på måndagar, efter helgen, och under lunchen samt när de kommer hem från jobbet, och förstås när fakturan kommer. Då försöker man förutsäga och bemanna efter dessa toppar och dalar.

  Ibland blir det galet:

  Kundtjänstmedarbetarna och deras barn drabbas av vinterkräksjukan, precis som i övriga Sverige.

  Något går sönder och alla kunder ringer på en gång. I de flesta fall nöjer sig inte de arga kunderna med att en tillfälligt inhoppad vikarie svarar, man vill ju prata med någon som faktiskt vet vad det handlar om, och det tar tid att rekrytera och utbilda personal.

  Eller så har företaget gissat fel på hur de normala samtalsmängderna ska fördela sig över dag/vecka/månad och det sitter ömsom personal och rullar tummarna för att samtalen inte kommer, respektive svettas över alla inkommande samtal.

  Och som alla andra människor är det inte alltid så att kundtjänstmedarbetare på kort varsel kan byta arbetspass för att passa in på det rätta ringmönstret, för de har också barn på dagis och tandläkarbesök och annat som ska passa in i livet.

  Så: vad jag ville säga är att det inte alltid är så enkelt att anpassa personalen efter behovet. (Och det är därför många stora företag väljer att ta hjälp av experter som inte sysslar med annat än att räkna på den perfekta schemaläggningen.)

 10. Ja, men kan man inte utbilda alla lokförare till kundtjänstmedarbetare och vice versa? Då kunde ju tågen gå när ingen ringer och klagar! (Nähä, det var kanske ingen logik i det där.)

 11. Nu ska vi se …

  Jag skrev något igår eftermiddag när bloggen tillfälligt syntes utan denna dära konstiga logga in-rutan, men sen blev det ju ännu galnare. (Kommentaren var hur som helst inte intressant så att den inte finns är inget att sörja över.)

  Trevligt att ses!

 12. Zozzo

  Min gamla mormor sa : ”lär dig älska sånt du måste göra, annars blir livet onödigt trist.” Så jag har försökt lära mig älska att diska, stryka osv sånt man måste. På sistone har lag också försökt lära mig älska kundtjänster, ställen med automatiskt svar, ofta i kombination med ett antal ”tryckXX”-varianter samt uppringningsservice som inte ringer på angiven tid… Etc. Men kundtjänsten som i telefon (automatiskt , inspelat) sa ungefär ”vi har f n mindre störningar i internettrafiken, se hemsidan för information” kan jag bara inte lära mig tycka om,ens lite, än mindre älska. Eftersom störningen innebar ingen internetaccess = kan inte se hemsidan = inte få info = måste ringa = får samma meddelande….. Moment 22, kom tillbaka, allt är förlåtet, det finns det som är värre.
  Nu får jag kanske meddelande om att inlägget är för långt. Men jag jade inte tid skriva kortare (fritt efter G B Shaw)

 13. Zozzo

  ”jade”? hade, förstås, hade! Autocorrect är ytterligare något jag tydligen måste lära mig älska. Eller inte.

 14. Ökenråttan

  Tänkte vi inte alla lite försagt: Vare nåt ja sa?

  Du, Lotten, nu har jag tittat på det där med ”änna” som jag hade nån synpunkt förut. Du skrev häruppe ”som änna big-brother typ”. Då skulle jag föreslå följande. ”Som ena big-brothertyp” eller ”änna som en big-brothertyp” (det senare är götteboschka). Det var stavningen som jag hakade upp mej på. Va säjs?

 15. Jag hade fel förut. Det var Lottens spegling av login-rutan jag tog för en ny på min lilla telefonskärm. Nu något helt annat:

  I det senaste båset diskuterades bilskyltar och bokstäverna i dem. Jag drar mig till minnes att min livskamrat under tretton års tid, Passaten den Marsrot-a, hade LKB. Detta fick en (kvinnlig) arbetskamrat att kalla den för ”Lilla KåtBilen”. Klarar Akismet detta? Återigen annat:

  Annars tycker jag att Captcha är lite overkill. Den kan kompletteras med Google-, WP-, Open ID med flera verifikationer så att bara de som inte har –eller vill– använda dessa behöver captcha sig.

 16. Det står INTE i det däringa brevet att sajten ska stängas ner, det står att nån har lagt lösenord på den, UTAN att vi båsister har fåt t chansen att regga oss!!!
  Det är helt klart så att det inte är så värst vanligt med många kommentarer på bloggar, men jag betackar mig för att bli kallad konservskinka.

 17. HK

  Tänkte bara bidraga till mängden kommentarer och kolla om förbindelsen från min telefon fungerar.

 18. Hej och!
  Ibland är jag lite för internrolig så att ingen begriper. Tidigare i just denna blogg har någon skrivit enbart ”pitt” i kommentaren. Jag testade det, att skriva pitt alltså, men fick samma meddelande som Christer 12:14 (tredje kommentaren från ovan) därav mitt kryptiska meddelande.
  Eller … fast nu trillar poletten halvvägs – du kanske skojar med mej!? Jag är lite trög också.

 19. AnnaH

  Kanske dags att byta webbhotell? Fast det här är kanske det bästa som står att få, hemska tanke.

  Väldigt vilket Lottenberoende jag har utvecklat! Jag blev helt FÖRFÄRAD när begäran om inloggning kom upp. Hurskadetgå hurskadetgå hurskadetgå utan min dagliga dos? Så tänkte jag. Och snart är det kalenderdags också!

 20. Örjan

  Skönt att det fungerar igen.
  Har indirekt rapport från ”smygläsarande”, broder Tomas, nu i Singapore (tidigare Bangkok).
  Han undrade via mail vad som hänt med din blogg.
  Tomas: Hoppas du har tid att följa, och kommentera årets kalenderblogg.

 21. LarsW

  Hade Lotten Loopia förra Kalenderstarten, eller kommer deras robot att stänga ner stället i helgen. Vet de vad som väntar?

 22. Örjan

  Förlåt beteckningen ”smygläsare” (men bror min Tomas bör få stå för det).
  Bör naturligtvis vara.
  ”Läsande, dock sällan kommenterande Lotten-fan”
  Långt uttryck. Har broder Tomas, eller någon annan bättre förslag på lämpligt ord/beteckning?

 23. Dieva

  Puh! Så skönt att webbplatsen är uppe igen. Blev orolig där ett tag (sen kom jag i och för sig på att det inte är så ovanligt med webbplatstrubbel inför kalendern). Hoppas att du förvarnar dem om att det sannolikt blir hundratals kommentarer om dagen nu några veckor framöver.
  Och rekommenderar dem att kompetensutveckla sig i svenska och kommunikation när du ändå är i farten.

  PW heter för övrigt en av hästarna i stallet hemmavid. Han är bara intresserad av kalendrar som innehåller morötter.

 24. Örjan, i engelska fora brukar det kallas ”lurking” när man bara tittar och inte kommenterar så jag antar att bror din lurkar här. På bästa gåbortssvengelska alltså.

 25. Kan mycket väl förstå detta med problem med bemanning vs belastning. Det är ju självklart så.

  Men, vad jag inte begriper är att ett företag, som så uppenbart är beroende av klientelets (inget negativt i detta lite laddade uttryck) välvilja, uttrycker sig så fördömande, ifrågasättande, hotfullt och du-är-en-värdelös-liten-nolla-som-har-klen-fattningsförmåga-ish. Det är där de måste anstränga sig. Annars blir det kollektiva krav på att lämna detta dåliga mögelhotell, som dessutom troligen har syntetisk äggröra och skitdålig bacon.

  Språkbehandlingen är ju också så dålig att man rodnar.

  BTW: ÖRs påpekande om änna och ena är helt korrekt. Där måste Lotten acceptera vår uppfattning. Annars tappar hon trovärdighet som språkauktoritet.

 26. Loopia är störst och har 33 % av alla hemsidor i landet. Tvåa är Binero (som jag har goda erfarenheter av) med sina 12 %. Om Loopia är störst och handskas med så otroligt mycket trafik kunde man kanske tycka att de borde kunna klara en smärre adventskalenderrusning. Men det ser inte helt lovande ut, så vi får väl hålla tummarna, eller nåt, inför måndagens anstormning.

 27. Pysse
  Beträffande korta ord att testa med: Det finns ju ett ord som är ännu kortare och som börjar på ”k”. Hur funkar det?
  Vågar inte testa själv.

 28. Här är ni ju alla!

  När det gäller ”änna” som Skogsgurra och Ökenråttan förvånansvärt nog är helt överens om, så måste jag tillsätta en dialektutredning innan jag ger mig. Tänk om jag har fel. *rys*

  Byte av webbhotell har nu diskuterats med bloggtomten. Det är definitivt inte aktuellt nu inför december, men jag är ju surare än sur just nu och vi får ser om jag tänker acceptera ”alla andra förstår utom du-förklaringen” som Loopia gav mig.

  OT-rapport: Jag sitter och dricker Irish Coffee (fast ”French Coffee”) på Radisson Blu i Köpenhamn. Värre kunde det ju vara.

 29. Ingjald

  Jag tror något är lite bakvänt här. I de flesta fall vill phishing-mail ha uppgifter av dig, inte tilldela dig uppgifter. De skriver dessutom sällan under med namn och initial, kontaktuppgifter och företagsnamn. Att Alexander F har ett T för mycket i ”robotar” betyder inte att han själv är en robot.

  Oavsett bristande internetvana, så skulle jag vilja bemöta din kritik lite:

  ”Borde inte Loopia varna mig först?”

  ”Bäste kund, Er blogg är nu under attack av spamrobotar. Vänligen ge oss tillåtelse att låsa Er hemsida. I fall av uteblivet svar kommer attacken ifråga fortsätta obehindrat.

  bästa hälsningar

  Ert Webhotell”

  ”Borde man inte när man har stängt en webbplats faktiskt tala om för den drabbade att det har gjorts?”

  Jag vet inte, i princip skulle man ju kunna t.ex. skriva e-mail till vederbörande, vars innehåll denna sen kan ignorera och istället fokusera på undermåligt språkbruk och ovidkommande paranoia för phishing…vänta, detta låter bekant…

  ”Måste det se så brutaldrastiskt ut?”

  Om tanken var att förmedla budskapet att sidan är stängd av säkerhetsskäl, så var det uppenbarligen inte ”brutaldrastiskt” nog.

  ”Jag har ju ett väl fungerande spamskydd, som väl funkar?”

  Om jag tar på mig en regnkappa och går ut i spöregn och blir blöt ändå, kan jag då säga att min regnkappa fungerar väl?

  ”Inga av de robot-skickade kommentarerna syntes ju utåt utan fångades ju faktiskt upp av Akismet – hur kan de då göra skada?”

  Om Akismet blockerade all spam skulle det inte finnas anledning att låsa sidan. Sidan blev låst, därför kan vi anta…ja, vadå?

 30. Hej Ingjald som aldrig har kommenterat här förut: välkommen.

  ”Om jag tar på mig en regnkappa och går ut i spöregn och blir blöt ändå, kan jag då säga att min regnkappa fungerar väl?”

  Hmmmm. (Japp. Ibland ska man bara humma till svar.)

 31. Oavsett kommentarerna fångas upp eller inte, så innebär de trafik. Akismet, såvitt jag förstår, är ett WP-påhäng som snurrar på Lottens blogg och därmed belastar Loopias servrar.

  Oavsett vi vanliga ser de kommentarerna eller inte, så är det hela helt klart en belastning för Loopia. Sen vore det intressant att se siffror och översikter av innehållet på det hela. Tanken att någon eller några avsiktligt skulle spamma Lotten.se i vinstsyfte känns ärligt talat främmande.

  Gissningsvis har någon robot någonstans sett att Lotten.se har många kommentarer till varje inlägg, vilket tyder på läsare och engagemang. Detta kan ha triggat ”attacken” och även varskott syskonrobotar av olika slag. De bevakar nog varandras aktiviteter.

  Själv följer jag även några bloggar med ett fåtal inlägg i veckan, och än färre kommentarer. Där finns det inga trösklar för kommentarer just för att de är ointressanta för spammare. Vem läser en blogg som nästan ingen kommenterar? Jag är en av dem, men ger mig sällan till känna där.

 32. Jag brukar reagera med misstänksamhet på mail som innehåller ovanligt språk. Med Ingjalds logik är jag alltså paranoid? Jag hoppas att Ingjald inte har kopplingar till Loopia. För Loopias skull. Du har en synnerligen tråkigt nedlåtande ton i ditt inlägg Ingjałd. Mycket onödigt.

 33. PK: Mmmhhmm. Mmnhmmhmm. Mmmhmhm. (Jag har på mig munkavle för att inte trampa i klaveret och klämma ur mig grodor.)

  Pysseliten: Nu var du ju jätterolig!

  (Men tyvärr bor jag inte på Radisson, för där var det rysligt vackert med danska möbler utspridda i hela foajén. Vi bor på ett hotell lite längre bort och drygt halva den alldeles för smala sängen här är upptagen av den snarkande djefla mannen som somnar PANG vid tiosnåret på kvällarna.)

 34. mikaels

  And now for something completely different 🙂
  Idag kom boken om Olympen in i min brevlåda; vilken underbar flashback till alla band man såg i sin ungdom.
  A labor of love, to be sure, och jag är glad och stolt över att ha varit delaktig i dess tillblivelse.
  Jag skulle behöva en eller ett par dagar ledigt för att läsa den noggrannt.

 35. Bäst en testar att kommentera. Hur kort är för kort? Och hur långt får en skriva? Det här är frågor som webbhotellet förmodligen inte kan svar på. Vad gäller misstänksamheten man drabbas av när det kommer mejl med konstigt språk måste jag ändra inställning, för de två senaste phishingmejlen jag fick var helt korrekta, både vad gäller stavning och grammatik (lät bli att lämna ut mina kortuppgifter, men tanken hann slå mig. Tur att jag är en boren prokrastinerare, som sällan gör idag vad jag kan göra imorgon. Eller nästa vecka.).

 36. //anders

  Fint, PKtltp.
  Det kändes lite olustigt. Intressant egentligen hur stämningar påverkar. Jag tror nog att jag, fast jag mest lurkar, har garden väldigt lågt hos Lotten.

 37. Christer

  Kan bara hålla med PK och hänvisa till vad jag skrev igår kl 14:00 (pip). Är det verkligen så svårt att fatta att man framstår som oseriös, i värsta fall som ett googleöversatt nigeriabrev, om man skriver som en kratta?

 38. Sanna

  Tummen upp Christer. Och det står ingenstans i något mejl att de tänker stänga sidan om mottagaren inte vidtar åtgärder.

 39. Tack, tusen tack för att ni håller med mig, båsister. Man tror ju lätt att man har blivit galen när man får veta att alla andra funkar utan problem, men att man själv är dum i huvudet och faktiskt får skylla sig själv för att man är det.

  Om inte annat, blir det här i alla fall ett ypperligt exempel att visa upp på mina föreläsningar.

 40. Jag hade reagerat som du på det där meddelandet, med tanke på alla liknande budskap som kommer. I går en uppmaning att uppdatera och starta om: ”Underlåtenhet att göra detta kommer du att ha ditt konto avbrytas. Skydda ditt konto är vår främsta oro. att gå vidare med kontoåter validering och för admin assistans fylla i detaljerna nedan…” Idag kom ett med något bättre svenska, men ändå knappast seriöst: ”På grund av den senaste uppgraderingen av vår databas. Du måste uppdatera dina uppgifter. För att förhindra förlust av information, måste alla användare att uppdatera sina data med den nya databasservern”. Fast det där ”att”-et i sista meningen är förstås a give away.

  Spam-meddelandena – som kan vara hundratals om dagen – fångas av Aksimet och så slänger jag dem när jag kommer ihåg. Skulle du inte kunna be hotellet om lite mer info om exakt hur massiv den där spam-attacken var? Vore intressant att veta. Särskilt med tanke på att mer än en tredjedel av landets webbhotellgäster bor hos dem!

 41. Ja, Karin. Mycket intressant. Sedan igår har 0 spamkommentarer inkommit. Inte en enda har fångats upp eller släppts igenom.

  Har ”spamrobottarna” fått på tafsen eller blivit brända av mig? Allergiska? Hur funkar det när jag plötsligt är iskall? Är det nedstängningen som gör att jag liksom försvinner från radarn?

 42. Om man redigerar ett meddelande som lytt: ”På grund av den senaste uppgraderingen av vår databas. Du måste uppdatera dina uppgifter. För att förhindra förlust av information, måste vi be alla användare att uppdatera sina data med den nya databasservern” till ”För att förhindra förlust av information, måste alla användare att uppdatera sina data med den nya databasservern” så är det väldigt lätt att missa följdändringen, att stryka attet. Jag tror inte att jag ens skulle ha reagerat på det.

 43. Gissningsvis var det nedstängningen som gjorde dig ointressant för dem, men det utesluter inte att de kommer tillbaka. Jag vill upprepa min teori att bloggar med många kommentarer är feta mål.

 44. Ökenråttan

  SG: Så där pratar araber ofta engelska: ”Jag ska att gå hem nu.” Det är nåt i deras egen grammatik som ställer till det.

 45. Jag håller med diverse föregående talare*. Och förvånas över att ett webbhotell som är så stort inte har välskrivna grundformulär där det räcker att fylla i mottagare och datum och andra relevanta uppgifter, för varningar. Till exempel. (Att alla andra begriper tror jag inte för en sekund på, men det finns säkert många som inte protesterar och bråkar för att de tror att det är de själva som är okunniga och då skäms de.)

  * skrivare menar jag antagligen, men jag vill ju inte döpa om någon till H*wl*tt P*ck*rd eller *nkj*t eller så, eftersom det skulle kunna uppfattas som robotliknande. Robottiskt?

 46. Just det, ÖR, vad var det nu det stod i senaste Språktidningen? (bläddra bläddra *tur den låg kvar på köksbordet* bläddra bläddra) (sid.13)

  ”Modersmålets grammatik skiner igenom när studenter skriver uppsatser på engelska. […] Med 72 procents säkerhet kunde [det framtagna data-]programmet pricka in författarens modersmål.”

 47. (Det är i alla fall ingen som tror att jag är spammityspam hur många konstiga tecken och märkliga konstruktioner jag än skriver — det var väl bra att veta?)

 48. ÖR
  Jag tänkte mera på Hercule Poirot i David Suchets skepnad. Där dyker det ofta upp karakteristiska ”att”. Ett medvetet stildrag som fungerar.
  Men så grovt var ju inte brottet att man kopplade in den där utlänningen. Nästa gång kanske.

 49. Ökenråttan

  SG: Hur passar David S./HerculeP:s ”att” in i hans franska modersmål? Han använder ju ganska egendomligt, egentligen. Inte som infinitivmärke (om det fortfarande heter så) t.ex.

 50. Det har jag inte tänkt så noga på, ÖR.

  Jag menade mer att det var karakteristiskt för honom och hans ”belanglais”. Men kan tänka mig att hans ”please to be seated” istället för ”please be seated” kan återfinnas i modersmålet. Eller inte.

 51. Ha, tur att jag tål skämt! Och långsamt började jag ju ana att det var så det låg till. Jag är däremot totalt stendöv för ironi i text, men är inte helt säker på att jag aldrig använder det själv.

  Trevlig Helg alla båsister! Nu är det fredag – igen.

 52. Ökenråttan

  Asseyez-vous! Nää. Jag tror, som du säjer SG, att man använder det som ett stilgrepp för att markera att Purjolöken är ytlänning. Funkar bra. Bara man inte börja tänka … Ska man som vanligt akta sej för.

 53. Purjolöken ja – kommer att tänka på ett seriöst företag som jobbar med att söka gasläckor i industriella anläggningar. På deras bilar står det: ”Leek seek”

 54. Ökenråttan

  SG: Åsså ”, s’il vous plait!” ska de va förstås. Annars blir det för rått.

  Och haha för leek seek.

 55. OT, OT, oj vad jag är OT.

  Jag har en bekännelse. Det brinner i ansiktet av genans (och lite annat).

  Så här: jag är en sådan som tycker om jul — ljus, glitter, sånger, dofter, godis, nostalgi och så vidare — men som av födsel och ohejdad vana (vana = mamma och pappas uppfostran) anser att allt julaktigt som begås före första advent alternativt första december (vilket som nu råkar inträffa först) är hädelse och förtjänar förkastelsedom.

  Men … min andra hälft kom för en stund sedan hem från en femtimmars bilresa, trött och frusen och kulen (ännu kulnare blev han av att bära in väskorna från bilen här). Så vi har öppnat glöggflaskan. Det finns nämligen absolut ingenting som värmer upp människokroppen fortare än en kopp glögg.

  Kinderna blossar. Jag skäms och känner mig som en kättare, men jag mår sååå varmt och gott.

 56. Kinderna blossar – glöggchock!

  (Nu är jag inte i Köpenhamn längre utan hemma. Tåget? Ptja, bara en timme sen blev jag. Bara en köruppvisning [kör som i sång] med Tolvåringen missade jag. Heja SJ, friskt humör!)

 57. Välkommen hem!

  Och på samma tema, ba’fatt jag just fick se det, ett världsrekord i led-julljusdekor.

  Jag har alltid funnit det lite — um — skumt är inte ordet, men … eh … knepigt. Jag har alltid funnit det lite knepigt för australier, nyzeeländare och sydamerikaner, afrikaner och folk i delar av Sydostasien (samt några öriken jag inte orkar räkna upp) att de känner sig nödgade att ha juldekorationer som skriker ”vinter”. Det är sommar på södra halvklotet när det är jul. Och i stora delar av nämnda områden blir det förstås aldrig vinter alls, i vår bemärkelse. Men där står renarna och snögubbarna och granarna och ojojoj. Oj.

  Vi har en gammal kompis som bor i Darwin (norra Australien) och han har en genomsnittlig dagstemperatur, året om, på 32 grader Celsius (det är tropiskt i Darwin).

 58. Båthuspernilla

  SG, det firmanamnet har jag också reagerat på. De är inne och gör jobb då och då i de fabriker där jag konsultar så jag träffar på deras taggar här och där.

 59. Hihi och hoho, aj löv jo all!

  (Spanjoren i huset ska ge oss mat. Men eftersom han 1) tränar till 21:00 2) är spanjor, har vi intet fått i oss. Jag sitter här och äter på knogarna. Det jag senast åt var två stulna ägg på Malmö Centralstation. Fast äggen stals förstås inte där utan i Köpenhamn.)

 60. Ska det vara så stingsligt så lämnar jag nog igen.

  Det var ju faktiskt du som klev in och ”rättade” oss. Med STORA BOKSTÄVER. Snacka om kränkt och allt vad du tjatar om.

  Hej då på ett tag. Lycka till med adventskalendern. Och God Jul!

 61. Nä, nu får du inte ta illa upp, SG, inte vara stingslig! Jag skrev ju majlis två gånger till och med.
  Jag tycker ju att det är KUL att du är tillbaks, och lite munhuggeri har vi väl alltid ägnat oss åt. Inte vill jag vara den som gör så att du missar kalendern!

 62. Lycka till med Kalendern säger jag också utan att för den skull kliva av trots mina bristande litterära kunskaper som aldrig lett någon vart.

  Vet Loopia ejengkligen vad som väntar i helgen? Fem miljoner läsförsök första midnatten förra året sätter den mest härdade robott på prov, för att inte tala om kalsongtyperna på SuperSupporten. Skit i dem, är faktiskt mitt råd. Sätt i stället in era vassaste tekniska personer, Loopia. De kommer att få att göra.

 63. Jag gallrar i bokhyllorna igen. Igen igen igen.

  Så ”mindre litterärt” är bra. Eller kanske inte ett dugg bra eftersom jag samtidigt fingrar på alla böckerna jag inte kan gallra ut, utan måste ha kvar för att jag kanske vill läsa dem igen. Eller … helt enkelt läsa dem. Eh. Jag har nog inte läst mer än sisådär 60–65 % av alla böcker vi har (fast många av böckerna jag inte har läst från början till slut, har jag bläddrat i och läst här och där).

  Skriver jag för att jag tycker att vi ska upp över hundra kommentarer. Nog händer det att bloggposter lite när som helst under året kommer upp i tresiffrigt i kommentarsräkningen, men nu när det blir december behöver ju de elektroniska musklerna tänjas så att sagda räkning tål flera hundra per dygn.

 64. (Om någon undrar: när jag pladdrar om ”elektroniska muskler” så menar jag ett visst w*bbh*t*ll som måste begripa att detta är vad vi gör. Vi kommenterar och kommenterar och kommenterar.)

 65. (Förresten liknar ”couslish”, om man säger det högt och lite sådär slarvigt, norska ”koselig”. Det betyder att allt är mysigt.)

  Så.

  My work is done.

 66. HK

  Med den korsordskopplingen LarsW, klarade du väl avslutningen på broderiet i På spårets premiär: ”Det är ingen ko på isen så länge rumpan är i land.”

 67. Örjan

  HK: Avdelning gamla uttryck. Nu tyvärr ofta halverade.
  Kommer nu tyvärr bara på två varianter.
  Hoppas båset kan fylla på med fler exempel.

  ”Mycket skrik för litet ull” (sa han om rakade grisen)
  + gamla klassiska (politikerreferens gamla centerledaren Gunnar Hedlund)
  Sälj inte skinnet-(förräns björnen är skjuten)

 68. Hej!
  Jag surfade hit mest för att säga hej och du vet väl om att det är 1 december på måndag. (Det vet du väl!?)
  Och så möttes jag av den här historien.

  Om man ställer sig lite på avstånd kan man ju tycka att det är lite roligt, men såsom varandes egenföretagare inom kommunikation med webbplats på hotell så blir jag mest arg. På Loopia. Att skicka ut illa formulerade och felstavade mail och förvänta sig att mottagaren tar dem på allvar i dess tider när fishingmailen sköljer in i brevlådan är ju, milt uttryckt, optimistiskt. Och då är det bra början.

  Loopia kanske är jättebra på att hålla webbhotell (jag vet inte för jag har one.com) och livnär sig på det. Andra är jättebra på kommunikation och livnär sig på det. Kanske dags för den förra att ringa någon av de senare.

  För övrigt möttes också jag av en inloggningsrutan. Vilken jag ignorerade.

  PS Det är snart 1 december.

 69. Bosse

  Jag kunde inte låta bli att kommentera ett av de senaste spammailen jag fick (nej jag skickade aldrig iväg det). Mailet kommer från ”MasterCard SecureCode”.

  kontroll verifiering online kreditkort

  Hej kära kund / klient

  Hej hej, hemskt mycket hej. Men jag är ju faktiskt kund hos er, så nog borde ni veta vad jag heter.

  Ditt kreditkort är upphängd eftersom vi har märkt ett problem på ditt kort.

  Nu är ju ”kreditkort” neutrum och inte reale (jag vägrar säga utrum) så det ska väl stå ”upphängt” men OK, jag ska inte hänga upp(!) mig på petitesser. Tala bara om för mig var ni hängt upp kortet så går jag och hämtar en stege och plockar ner det.

  Vi har bestämt att någon kan använda ditt kort utan din tillåtelse.

  Kan ni så där utan vidare bestämma att någon annan får använda mitt kort utan min tillåtelse? Det sa banken ingenting om den där gången, hade dom det hade jag nog sagt nej. Vem är denne någon förresten?

  För din säkerhet har vi tillfälligt stängt ditt kreditkort. För att upphäva indragningen,

  Klicka här och följ instruktionerna som anges för den uppdaterade ditt kreditkort.
  Obs: Om du inte slutföra den här proceduren innan 30 november, 2014 vi kommer att tvingas avbryta ditt kort permanent, eftersom det kan användas på ett bedrägligt sätt Tack för ditt samarbete i denna fråga

  Jag ser ett litet problem där. När jag klickar på den där länken så vill ni bl.a. ha mitt kortnummer, och det står ju på det där kortet som ni hängt upp. Och bedrägligt beteende? Ja ja, på sig själv känner man andra.

  Customer Support Service.

  © 2014 Verified by Visa. Alla rättigheter reserverade

  Visa? Ja, men mailet kommer ju från Master Card! Nog för att jag hört talas om hoppjerkor, men att byta arbetsgivare mitt i ett mail…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.