Hoppa till innehåll

Den röda tråden 2020

Sedan tidernas begynnelse har Julkalendern förutom massa gåtor och facit haft en röd tråd. Den har varit slingrande, den har varit hopplös, den har varit komplett omöjlig att lista ut, och den har inte varit särskilt bra. Det är en tradition som jag detta år tänkte bryta.

Gissningarna på den röda tråden har varit många, men särskilt gissades det på rosor. Och på Ponderosa. Samt Édith Piaf, Fredrik och Uppsala. En som alltid ligger vaken natten mellan julafton och juldagen är hakke, för han ger sig sjutton på att lösa DRT. Här kommer hans utredning 2020:

Flora och fauna

Lucka 1: svamp och flera askar Flora
Lucka 3: krokodiltårar (även Piff o Puff)
Lucka 5: chimpanser
Lucka 7: kyrkråtta
Lucka 9: hela Schersminsläktet
Lucka 11: drottningens blommiga hatt
Lucka 13 … -s facit i lucka 14: här såddes frö på frö, till sist en hel frösäck!
Lucka 15: hela luckan stod i Bloom (medan facit nämner hönan och ägget)
Lucka 17: get- och ormögon, utklädning till råtta med morrhår
Lucka 19: fjorton tistlar
Lucka 21: myror sill och krokodill
Lucka 23: ja, nu blir det kanske lite krystat … men på NÅGOT sätt ska jag nog få David Attenborough att stämma med flora och fauna

Men det kan förstås också vara Östen Warnerbring.

Utmärkt, alldeles utmärkt. Ni som undrar hur Östen ramlade in i det hela (och ni som minns men ändå vill påminnas), får nu kliva in i ett 12 år gammalt facit:

(Det var alltså en ren tillfällighet. Och varje år lovar jag att nästa år genomföra denna idé.)

I år var min fullständigt briljanta idé att vara dagsaktuell och se till att varje lucka var inspirerad av något som stod i tidningen dagen innan luckan publicerades. När Tom Cruise hade skällt ut alla anställda vid en filminspelning som han både producerar och är stjärna i, fick han vara med som flygar-ledtråd.

När Cher räddade en elefant, fick Babar vara med i luckan. När Hans Roslings son och sonhustru var med i ett stort reportage sitt livsverk och fattigdom, blev själve Hans HB. Louise Glücks facit kom på Nobeldagen och John le Carré blev HB dagen efter sin död. Ja, ni fattar.

Men.

Så blev jag alldeles febersjuk. Luckorna tillverkades i en alvedonyra mellan frossbrytningar och hostattacker och då glömde jag helt bort DRT!

Med andra ord har jag än en gång misslyckats med att göra världens mest finurliga röda tråd och istället skapat ett skosnöre av kokt spagetti, en hopplös tandtråd som är tre cm lång eller en repstege utan rep.

Därför får ni här och nu en idolbild på min fiffigaste röda tråd: den röda tråden 2011, som var en röd tråd.

Nu ska Plommonstopet få extraknäcka lite och dra två extravinnare! Jag har stoppat i alla lappar! Ett … Aku! Två … Ardy!

Kom ihåg att ni måste mejla storlek och adress till lotten@bergman.com!


Hoppas att ni alla mår bra, förresten!

Här har vi firat jul i en alldeles egen fyramannabubbla med 100 % corona. Mitt positiva testsvar kom på självaste julafton och innehöll ett korrfel som gjorde mig riktigt upprymd.

Nu måste vi återvänta till nästa Julkalender!

Share
Publicerat iBloggenFacit, julkal.

26 kommentarer

 1. Magganini

  Jamen då är ju DRT Aktuellt (inte nödvändigtvis TV-programmet då).

  Tack så oerhört mycket för detta roliga roliga! Och krya verkligen på er!

 2. Magganini

  Jag menade, tror jag, i natten, att frossbrytningsluckorna är ju aktuella i egenskap av just frossbrytningsluckor.

 3. Hyttis och skogsgurra

  ..vilket påminner mig om de urgamla ”skämtbitarna” om de för stunden gällande tekniknyheterna. För att inte förlora oss i sådana uråldriga tekniker som varmluftballonger, ånglok, fonografer, motorcyklar och andra fossiler så kan vi gå tillbaka ungefär femtio år och dåtidens teveprogram.

  Alla minns förstås den om killen som kom in på sjukan och hade en teveapparat tatuerad på magen (lite som tatuera en bild av Statsepidemiologen på skuldran) och den (alltid söta) sköterskan undrade om det fanns en antenn till den? Svaret kan alla redan och det finns ingen anledning att upprepa det.

  Samma tema gällde för ånglok, motorcyklar osv. Inget nytt under solen – redan Adam och Eva var inne på samma eviga tema.

  DRT är alltså: (försiktig liten trumvirvel) POJKE MÖTER FLICKA.

 4. Håkan (hakke)

  Mycket bra! Även om blommor och bin är fint på många sätt måste jag säga att aktualiteter passar bättre i år än någon gång sedan Berlinmurens fall. Och precis som Magganini tänkte jag direkt när jag läste förklaringen att de där feberyrorna under sista veckan bara underströk temat.

  En fortsatt skön julhelg tillönskas båset, och vi hoppas på ett tabbt snillfrisknande i Hula Guset!

 5. Håkan (hakke)

  Som alla vi i båset vet
  har Lottens luckor kvalitet,
  men så får Lotten feberyra
  – goda råd är plötsligt dyra.

  Hon tråden kommer ej ihåg,
  men då en epidemiolog
  blir sista luckans klurighet
  – så kvarstår aktualitet.

 6. Ardy

  Wow, jag fick en tischa! Tack tomten. Och tack Lotten.

  DRT har jag aldrig varit i närheten av att fatta… tyckte det var mycket jämmer och elände i luckorna i år.

  Återväntar redan nästa december. Ett nyord så gott som något.

 7. Aku

  Men vilken glad överraskning! En tischa! Tack så mycket och god fortsättning på er alla och krya på Lotten.

 8. Dina

  F’låt, var inte meningen att bara tacka och försvinna igår. Jag hann att tacka, sedan träna, gå till tandhygienisten och sedan bara försvann hela gårdagen.
  Och inte har det varit bättre i dag. Det är den där jädrans nedstängningens fel. Har jag bestämt.

  Igår bestämde de som bestämmer att nedstängningen skall börja kl 17:00 på söndag, vilket gjorde att ALLA** igår och idag passade på att uträtta alla ärenden som måste uträttas innan det inte går längre. Och nu snackar vi ”viktiga saker” som att handla kläder på alla reor som dykit upp de senaste veckorna. (Obs! ironi) För mataffärer och apotek och annat nödvändigt får hålla öppet. Kultur, bibliotek och community centers, gym mm har fortfarande stängt från förut.

  Som onödigt räknas tydligen även dagis och skolor, eller iaf halvonödigt. Igår sade de att dagis t ex bara skulle få vara öppet mellan 8 och 13 (istället för 7 och 14 som annars). Logiskt eller hur? (Obs! mer ironi) Som tur är blev det lite ramaskrin från föräldrar och dagispersonal mm så nu kommer det vara öppet som vanligt. Men inte nödvändigtvis alla årskurserna i skolan. Ingen vet riktigt vad som gäller. Jag antar att vi får se på måndag.

  Förresten kallas nedstängningen för en schweizerost. Vissa (ingen vet riktigt vem) kommer få gå till jobbet, allmäntrafiken kommer gå på 50% (vad menas praktiskt?), man får inte besöka varandra men man kan gå upp till 1 km hemifrån så ev kan man ju ses i någon park, gym är stängda som sagt men du får gå ut och springa och liknande, även längre än 1 km.

  De allra flesta använder faktiskt munskydd även om en del fortfarande mest har skyddet under hakan. Och de kollar tempen på en när man går in i affärer vilket är helt värdelöst för termometrarna visar oftast på under 36 grader.

  Så har vi det. Skulle gärna emigrera någonstans men vart?

  Hoppas alla haft en lugn juldag!

  **Jo, jag var faktiskt en av dem som behövde gå och shoppa. Eftersom jag fyller år i december hade jag en massa presentkort som bara gäller till slutet av månaden och eftersom nedstängningen är på två-veckor-antagligen-minst-en-månad behövde jag bli av med dem innan de blev ogilltiga.

 9. Dina

  F’låt igen, var inte meningen att gorma och orera sådär utan – DRT! Kul och bra en. Grattis Aku och Ardy!
  Krya på er alla, Lotten Olle, Sigge! (Hoppas Spanjoren är frisk nu. Och även andra om jag glömt någon.)

 10. DRT blev alltså nedstängd på grund av corona, tidsenligt som tusan! Intressant uppdatering om nedstängningen i Jerusalem, Dina. Det där med logik verkar ha kommit av sig lite överallt tycker jag det verkar som. Man kunde ju hålla sig för skratt när nattklubbar var öppna och teatrar stängda en period i höstas, tex.
  Krya på er i gula huset!!

 11. Brid

  Stort tack till båsmor och alla andra för en fin kalenderomgång. Alla sjuka ombeds krya på sig av alla krafter och alla ännu osmittade hålla sig så.

  Vårt juldagsfirande med ensamstående vän blev inställt eftersom hon nyligen träffat en kollega som sedan sjuknat. Pyrt.

 12. Ökenråttan

  Håkan (hakke): JAJAMEN, DET ÄR DET INTE ALLA SOM BLIR. RÄTT RÅTTA PÅ RÄTT PLATS, SÄJER JAG, BLIR STORHETSVANSINNIG OCH SKRIVER FORTSÄTTNINGSVIS ENBART MED STORA BOKSTÄVLAR.

 13. Tack för uppdateringen om hur ni har det i nedstängningens tidevarv, Dina! Som sagt: det är oerhört intressant att få veta hur det är på riktigt i andra länder.

  Här i Gula huset har vi som sagt alla fyra sjuka konstaterats ha covid-19. Spanjoren blev ju frisk på en vecka, medan hans fru Tjugosexåringen först nu efter två veckor börjar känna sig okej. DDM har också tillfrisknat efter två veckor, och sprang en hel kilometer i skogen idag.

  Artonåringen äter härskna pepparkakor och påstår att de smakar delikat, medan jag och Tjugotreåringen ligger till sängs hela dagarna. Men febern är nästan borta!

 14. takc för en sprännande tipsrunda

  även om man frikc eksem av de svåra utslagsfrågorna det säjer jag nu

  yo

  krylla på er till sisådär tjugu tjuett nånting

 15. Påkryllningen går ganska bra, embryo. Inatt sov jag tolv timmar i sträck, och sedan gick jag i eftermiddags på en skogspromenad.

  Nu är jag till och med hungrig!

  (Men ryggvärken sitter i. Den är verkligen konstig och outhärdlig.)

 16. Skönt med påkryllningen, men jobbigt med ryggvärken! Hur är det med lukt- och smaksinnet? För dottern försvann det i två veckor, sedan kom det tillbaka gradvis, men nu tycker hon att frukter, honung (”normalhonung”, inget blommigt), mm har en outhärdligt stark parfymsmak.

  Och så följer jag coronautvecklingen i Wales lite då och då. Där har det varit öppet och stängt om vartannat och utegångsförbud, eller korta promenader och bubblor av olika storlekar eller inga bubblor alls.

  Bara affärer med nödvändigheter fick ha öppet, vilket ledde till att varuhus och blandaffärer var tvungna att täcka över det onödiga och bara sälja mat. Till onödiga varor räknades all kosmetik, hudvårdsprodukter och tamponger! Det blev det ändring på efter ett tag… Min sageskvinna konstaterar att det är lika bra att hålla sig hemma och beställa hem mat, för det går ändå inte att hålla reda på vad som gäller från en dag till nästa.

 17. Dina

  Karin, hos oss är det (nästan) tvärtom. Eftersom ’vanliga’ affärer som kläder, elektronik, möbler och annat sån inte får ha öppet så har matvaruaffärer nu utökat sitt sortiment med detta.

 18. Ninja i Klockrike

  Nu har den lite tråkiga delen av julkalendern infunnit sig, när allt är över och tomheten infinner sig i båset och alla bara väntar på nästa december, men kan tänka sig att ett nytt inlägg från båsmor ocksp skulle sitta fint.
  Hoppas hela Gula Villan har hämtat sig från coviden och förbereder ett hejdundrande nyårsfirande.

 19. Nyordslistan för året har kommit, så om båsmor känner sig pigg nog att läsa och skriva blir det nog ett inlägg om den snart.

 20. Ninja i Klockrike

  Den var rätt förutsägbar i år, men jag noterade avsaknaden av såna där krystade som får två dagars uppmärksamhet och sen för evigt sjunker ner i glömskans träsk.
  Vem har använt ’fickla’ i år?

 21. Skönt att tillkryandet går åt rätt håll. Var inne på ”aktuella” där kring Nobelpriset och Le Carré i alla fall. Men inte som DRT utan mer en reflektion.
  Är isolerad från resten av familjen pga snuva och en vansinnig ledvärk i fredags. Väntar på provsvar. Tog testet i måndags. Äldsta sonen som skulle hälsa på har fått vara hos tjejens familj instället över julen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.