Hoppa till innehåll

Efterlängtad larmrapport

Inte nog med att jag har fått gammelögon och blivit skumögd. Vi famlar dessutom alla omkring i mörkret här hemma sedan vi blev med lågenergilampor – som jag tycker precis lika illa om som de förkättrade rullgardinerna, tv-boxarna och sladdhärvorna. För dessa produkter var bättre förr. Basta.

I ett par års tid har jag köpt både gamla vanliga högenergilampor och de nya och försökt döva mitt samvete med att allteftersom installera de fula, klumpiga lågenergilamporna som lyser kallare och … och  – alla i korus nu:

SÄMRE!

Lågenergilamporna kräver nämligen en inkörningsperiod på flera minuter. Det är inte tal om att sätta på mascara inne på toa längre, för ljuset påminner om solglasögonsdis. Och det synnerligen förbjudna sker hela tiden: Bergmans matchar mörkblått med svart! Tonåringarna är visserligen mindre bekymrade över pormaskar än jag var i samma ålder, men det beror bara på att jag kunde se mina i lysrörens klara sken.

Det dummaste jag har gjort var när jag häromdagen satte in en lågenergilampa i kylskåpet. Nu ser jag knappt skillnad på isbergssallad och leverpastej utan ficklampa i handen.

Nu gör väl ni som jag: låter den miljövänliga lampan stå på och lysa hela tiden för att slippa veva igång den eller dra ut choken. Jättemiljövänligt är det säääkert. Och det är nu himlen öppnar sig och larmrapporten från paradiset landar i våra tidningar.

Nu väntar jag bara på de andra larmrapporterna som jag har beställt. Vilka, tror ni?

________
Uppdatering

Ni som vanligtvis inte läser kommentarer av hävd, gammal vana eller religiös övertygelse: sluta med det. Klicka er in i kommentatorsbåset och läs om lamporna som vi numera kallar något helt annat.

Share
Publicerat iBloggen

49 kommentarer

 1. Ja men det var väl inte en dag försent! Lågenergilampor ger i alla fall mig låg energi. Hemska är vad de är. Jag vägrar men har två i utomhuslampor som står på dygnet runt.
  Det stora delvis runda möbelvaruhuset i Kungens Kurva har en laglig hybrid! Halogenlampor fångade i gammeldags glödlampor. Det blir nästan som förr.
  För övrigt har jag svårt att se problemet med glödljuset i ett land där vi i alla fall värmer upp husen den största delen av året.

 2. PK

  Digitalboxar som avger cancerogena ångor? Att överdriven städning och diskning inverkar menligt på barns och vuxnas psyke? Att högskoleprovet ger upphov till benskörhet?

 3. Vidriga. Skumögd är bara förnamnet. Och när lamporna väl jobbat igång sig lyser det som på en grekisk taverna.

  Läste någonstans att vi i Skandinavien har svårare att vänja oss vid det kalla skenet – vi har en varmare ljuskultur än t.ex. Tyskland. Int’ vet jag.

  Jag har i alla fall hittat några halogenlampor som i fasonen ser ut som på den gamla goda tiden, men man får gå upp i watt – den motsvarighet som anges på förpackningen stämmer dåligt.

 4. Båthuspernilla

  Att svenskarna får för liten dos basket och basketplaner ska anläggas i varje kvarter och dokusåporna ersättas av matcher från de svenska basketligorna.

  (För övrigt så finns det direkttändande lågenergilampor – de kostar mer in inköp men mindre i frustration. Dock är ljuset från dem lika obehagligt som från de vanliga tröga lamporna.)

 5. Min man försökte länge byta till lågenergilampor i smyg. Som om jag inte skulle märka det! Förutom att de aldrig tänds och har en läskig färg flimrar de ju som värsta stroboskopbelysningen. Förresten, är det så nyttigt för er lille epileptiker egentligen? Nu skojar jag verkligen inte utan blev orolig på allvar.

 6. Det där med att anlägga basketplaner överallt har jag som nr 1 på listan när jag vinner 213 miljoner kronor, Båthuspernilla.

  Den springande punkten måste ju vara: var är alla uppfinnare? Är de så upptagna med att vänta på kanalbyten och lampor som inte tänds samt att hitta fjärrkontrollsgömstället så att de bara inte inte hinner återuppfinna de fungerande rullgardinerna?

 7. Lågenergilamporna toksuger ju. Och även de innehåller miljögift, fast nån annan sort. Vad är vinsten för miljön? För konsumenten? Suglampornas sugigt höga inköpssugpris tar ungefär femtio år att spara in på de knappt mätbart lägre elräkningarna. Och alla tvingas sitta i psykotiskt otrivsam belysning vilket bidrar till en diffus, lågintensiv aggression som på sikt kommer att genomsyra hela samhället och göra folk allmänt obehagliga mot nästan.

  Ja okej jag överdriver väl kanske en smula, men vikten av en trivsam miljö kan inte betonas nog när det gäller att få folk att må gott & vara snälla mot varann. Gult ljus tack! Och jag kan slå vaaad om att de har lågenergilampor på Guantanamo, och att det inte alls hade behövts smärtgränshög rockmusik för att få fångarna att bekänna vad som helst: det var den konstanta exponeringen för belysningen som gjorde det.

  Väldigt piffigt med bloggägarens egna kommentarer i avvikande färg förresten.

 8. Och här kommer jag i blått igen!

  Man skulle ta och fixa en färg som anger hur pass upprörd en kommentator är också. Miss Gilettes sug-utbrott här skulle kunna vara mörkrött.

  Jag vill åka till en affär och köpa på mig ett JÄTTELAGER med gammellampor!

 9. Tiila

  Rapporter jag skulle vilja ha:

  Riskerna med att inte äta lite av varje utan snöa in på vissa näringsgrupper (läs fett och protein).
  Vådan av för lite godis i kosten vid förkylning samt
  Skokonsumtionens nytta för BNP:t

 10. Hihi, ja där är du ju i blått. Nej, inte mörkröd, jag är ju exponerad för viss lågenergibelysning så jag är lömskt brungrå med fara för rygghugg, nackskott och pianotrådshalshuggning. Sånt är samhället som de rovgiriga lågenergiglödlampefabrikanterna skapar!

  Jag är med dig och delar på en container snällglödlampor. Som förresten också har en livslängd på väldigt många år.

 11. ab

  Såvitt jag vet – orkar inte kolla just för ögonblicket – innehåller lågenergilampor synnerligen farligt kvicksilver. Går de sönder, måste man sanera i stil med efter en kärnkraftsolycka. Lämna rummet, sedan torka upp med papper som ska förseglas i påse tillsammans med lampresterna och lämnas som riskavfall!

  Jag vägrar. Jag har hamstrat glödlampor och går sedan över till halogen, som jag har för mig är ofarligast. Icke dessa skitlampor i detta hus!

  För övrigt kan man göra glödlampor som håller i åratal, att de smäller beror på medvetet konstruktionsfel. Puckon.

 12. PK

  jag tror att deet är förbjudet att använda lågsugenergisuglampor vi förhör. Det räknas som otillåten tortyr enligt Genevekonventionen, eller nått.

  Jag hittade ett alternativ, en LED-lampa i form av ett kronljus. Den ska lysa nästan som en 15W glödlampa. Den är helt perfekt, kostar 150kr, har tre vertikala rader med små lysdioder och lyser marginellt starkare än ett värmeljus, lååååångt ifrån en 15W glödlampa. Trots detta är skenet riktigt kritvitt. Dock inte grönaktigt, och den flimrar inte. Tror jag. Den lyser så svagt att det är svårt att se om den flimrar. Det tänder direkt, ingen fördröjning som på lågsugensugergisglamsugporsugna, men däremot en fördröjning på någon sekund när man släcker! Lagom så att man tror att kan släckte med fel strömbrytare eller att strömbrytaren gått sönder. Men den är ju bara på 1,3W så om man kan leva med att inget se så har den betalat sig på sådär en 400 år eller så. Om den håller så länge.

 13. PK: Men Gitmo ligger ju utanför Genève. Det har väl nästan framkommit att det praktiskt taget inte finns över huvud taget? Så där kan man ha vilka tort- förlåt: lampor man vill.

  Lampan du hittat låter ju alldeles idealisk för fladdermöss, ugglor och blinda med riktigt fet plånbok. En sån bara måste jag ha. (Nu är det upp till övriga kommentatorer att räkna ut om jag är en rik fladdermus, en tät uggla eller en blind krösus, eller om jag bara till varje pris vill känna mig som om jag tillhörde en eller flera av dessa grupper.)

 14. Vad heter det här nya rövarspråket där man ska stoppa in ”sug” överallt istället för ett o?

  Med ett bindestreck blir ovanstående mening rätt så ekivok men jag är en fin flicka så jag skriver inte ut det. (Annars i livet så sitter jag nuförtiden och suddar porrspam så det ryker ur öronen. Undrar om det påverkar? Jag behöver en larmrapport på det här!)

  Vad var det förresten för gammal film där det stod ett militärbefäl och röt på militärskånska: ”Det blir rapport på det här!”?

 15. ab

  Men vi har ju just lärt oss att säga pitt? Jag föreslår att vi långsamt arbetar oss vidare till lågenergi-pitt.

 16. Dina

  Men fy vilken äcklig snigelbild! (Sorry) Hoppas du har riktigt många bilder som går runt så det dröjer tills jag ser den igen.

  Och nu skall jag läsa själva bloggen och kommentarer.

 17. ab

  PK: Javisst! Och sen är fältet fritt för skämt om femtonwatts-stakar, säkerhetsavstånd, uppvärmningssträcka och annat. 😉

 18. Dina

  Undrar vilken sorts sladdhärva wom var bättre förr?
  Men ärligt, om vitvaror inte längre behöver vara just vita, varför kan inte sladdar ha lite kul färger? Blir ju genast enklare att dra i rätt sladd i härvan.

 19. @Dina: Du blir snart bönhörd. På Möbelmässan såg jag jättefina lampsladdar i massor av färger.
  Jag säger bara halogenpitt.

 20. Bra idé Dina. Fast här är problemet att sladdarna är svarta. Allihop. I skum belysning. Med tantögon är det då svårt att se vilken av sladdarna i ormboet det är man ska dra i för att få därför avsedd effekt, typ 60W.

  Personligen har jag löst det genom att sätta små etiketter på alla sladdarna bakom tv-n/videon/boxen/PS2-n/stereon/radion/CD-spelaren/annan liten låda som säkert också står där och tarvar energi/ …

 21. Lampan på toaletten står numera alltid på när vi är hemma. Annars blir det nämligen precis lagom ljust när man är klar. Såvida man inte BAJSAR förstås. (Sorry, har småbarn och nämner allt vid sitt rätta namn.)

  Häromåret satte vi en lågenergipitt i hallampan. Maken inhandlade den på lampaffären, för att vi skulle slippa elaka lågprislampor med både lång starttid och livslängd (som den på toaletten). Vi skruvade i den, och vips! spreds ett orange mysljus i hallen. Vi skumögade omkring lite tills vi hittade kartongen: romantic light var det visst.

  Det stötte inte på några problem att byta den.

  För alla våra kristallkronor i salongerna väntar vi på billigare och dimbara halogenlampor-som-ser-ut-som-glödlampor. Halogenlampor är da shit, i jämförelse.

 22. Tänk att vi skulle vara såhär ense om lågenergipittarna! Som inte lyser förrän man har BAJSAT färdigt.

  Romantic light är det vi har överallt just nu. Eller mörkt nu, menar jag.

  Pitt på er, grevar och baroner!

 23. Karin Jönsson

  Jag tänder och släcker hela tiden. Tror det är släckt när det är tänt och släckt när det är släckt.

 24. PK

  Lågenergisugpitt borde det kanske vara. Fast det är nog lite för vågat, sp jag skriver nog inte det.

 25. Pommac

  Kastar mig ohämmat in i den pittoreska energidebatten.
  Här har vi stake nog att våga vägra kvicksilverlampor 5mg och har samlat grovsocklade 40-wattlampor i flera år. Halogengas i lampor är skadlig för både människa och miljö. Sa alltså forskningen för 10 år sen. Dessutom är sockeln lättantändlig. Det visades på teve till och med. Den brinner lätt om man tuttar på. Lurendrejeri är vad det är. Vi behöver inte alls lågenergilampor. Det här handlar bara om pengar. 10 tusen timmar är det sagt att en lågpitt ska hålla. Jaså!

 26. ab

  Halogen är också skit? Jaha, ut och hamstra fler vanliga glödpittar, alltså. Och börja spana efter fotogenlampor. Kan man fortfarande köpa fotogen i färghandeln?

 27. Luna

  Men hallå, så mycket gnäll! Och jag som bara varit borta över dan, liksom. Det här båset kan man ju inte lämna obevakat.

  Alltså, Pommac, va, det mesta brinner ju om man tuttar på. Och jag måste säga att jag sällan ELDAR upp mina lampor, jag har till exempel ved som fungerar mycket bättre. Lamporna lyser ju ändå, liks. (Det brukar finnas en knapp)

  Jag har självklart lågenergilampor precis överallt. Men å andra sidan bor jag i den del av landet där ljuset är ljusare på den här sidan vårdagjämningen. Söderut liiiider ni förstås av murkret. Det skulle kunna förklara dagens kakofoni av sura… pittar.

 28. Själv vill jag gärna ha ännu äldre glödlampor än de bra glödlamporna, för mina (väldigt) väggfasta lampor har för stora ”hål” för de bra glödlampornas sockel. Nya väggfasta lampor går också bra, fast helst i taket, och så vill jag kunna använda mitt lager med bra glödlampor till dem. Och så vill jag säga pitt (Pitt!), och att jag inte förstår åsneskämtet.

 29. Nu kom jag på vad varför bytet till lågsugsenergilamporna faktiskt är lite bra! Jag får vara med och tycka att det var bättre förr och faktiskt ha upplevt ”förr”. Hurra!

 30. Till lampor som sitter väldigt illa till så att man måste kliva på trappstegar, pallar eller staplade köksstolar och sen trä in armen på nåt trångt ställe och där skärmen nästan inte går att få av eller för den delen inte fast igen är ju pittlamporna perfekta eftersom de håller så länge. Om det inte har så stor betydelse ifall de lyser eller inte.

  Sign. På tvären. (I alla andra avseenden känd i bygden som miljöhysterika.)

 31. Jag älskar er allihopa. Lotten och Lottens kommentatorer.

  Pittlampor är bajs.

  (De där jämrans lågenergipittarna tappar ju ljusstyrka efter ett tag, må vara att de lyser länge men inte med den styrka den borde! Någon som vet hur länge de egentligen lyser som de ska innan de mörknar? Jag börjar tröttna på att tro att jag behöver glasögon nu och då fast jag inte behöver det, det är bara nån pittlampa som feglyser?)

 32. Dina

  Undrar hur många som letat information om Brad Pitt har fått upp Lottens blog som första googleträff…

 33. Jag tycker att dom är bra. Blommor gillar dom och ljuset de avger.
  Det är EN larmrapport och man ska inte sitta närmare än 30 cm till en lampa. VEM sitter närmare än 30 cm?

 34. Pommac

  @Luna
  Om det blir kortis i elen KAN sockeln börja brinna. Det var det de ville visa på teve genom att tutta på. Att materian i sockeln är lättantändlig. Sorry, framgick tydligen av mitt inlägg.
  Vi eldar inte upp lampor utan smälter ner metallen i sockeln och säljer på ”the black market” och … äh, skojar bara.

 35. […] – sedan lampinlägget kallad P(itt)K – frågar sig nu var det utlovade priset är Jomen asså. Jag kunde inte fatta ett […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.