Hoppa till innehåll

Rim och mystik

Konstnärlig frihet, trallatjoho!

Jag har nu lyssnat på Martin Stenmarcks 7milakliv med stort nöje säkert tio gånger.

Jag är medlem i en rimmande familj där slagsmål kan uppstå mellan far och son emedan den ene rimmar slaviskt korrekt med alla betoningar, takter och stavelser på rätta ställen och den andre antirimmar. I ett paket med pussel (motiv: Europa) kan det på julafton stå:

Här du får, i små portioner
några geografilektioner

Eller om den andre skriver:

Ett paket fullt med bitar
som du kan lägga ihop här

Tillbaka till Stenmarcks låt (som jag med min erbarmliga musiksmak finner ytterst trallvänlig eller så tycker jag kanske bara om hans utseende, han påminner om någon, vem kan det vara, vem kan det vara). Han rimmar på uttalet, nämligen.

”… ta tjuren vid hornen och hålla dem hårt …”

Vänta nu, hur, logiskt sett, om man tar tjuren vid hornen håller man väl inte … nej, men ok, vi går vidare. Rimmet är:

”… kväva all gråt …”

Coolt, va? Ett gråt som uttalas med tjockt t! Som om man var lite tjock och ihopsnörd i halsen, lite gråtmild förstås.

… sparka bakut …
… göra nåt sjukt … [schuuut]

… hårt straff …
… stunder vi haft ... [haaaaaffff]

… byta land … [laaann]
… vara han som försvann …

Nämen det där, det där känner jag igen! När jag var liten, blond och synnerligen blåögd ville jag vara ”den som försvann” och så fantiserade jag om hur alla skakade på huvudet och sade ”for hon inte till Inre Mongoliet” och ”nämen var hon inte hjälparbetare i Brasilien” och andra som vred sina händer och suckade och mumlade ”så synd på så rara ärtor”.

Men oj, vad jag inte försvann. Jisses, vad jag inte är mystisk eller gåtfull. (Fast nu åker jag till Nyköping utan att berätta vad jag ska göra där! Ha!)

”Var det inte i Nyköping hon försvann?”
”Ja, väldigt konstigt, vad skulle hon där och göra?”
”Synd på så rara ärtor.”

Share
Publicerat iBloggen

29 kommentarer

 1. Ho försvang
  till Nyköpang.
  Rimmar jag, lite alternativt och på mål. Jag skulle vilja se fler våga rimma hjärta med stjärta. Tar Ledin emot önskemål? (Det är sent, det ursäktar allt!)
  WV: jctloefz = John-Conny Tore Löfs litterära dansband

 2. En Golgatavandring på Legobitar =

  Givet: god galning ler bara på toan

  Det brinner i min hjärna och nu har jag fått andra på samma hemska tankar. Lek alfapet med dig själv och ditt bloggnamn. Kom in till mig och hälsa på. Jag vet inte vad jag ställt till med. Döpte om ”Annika Bryns Blog” till Grannbyns boalik” också…

 3. När jag var liten fantiserade jag om att jag var adopterad och att min ”riktiga” familj en dag skulle komma och hämta mig. Och tänka sig, dom kom! Jag var visserligen tjugoett år och lite småsur över att det tagit så lång tid. Slutsatsen vi drar är alltså att det vi vill ska hända när vi är barn faktiskt kan inträffa . Så se nu till och inte slarva bort dig själv i Nyköping. Vem ska då tuggatugga min mat?

 4. Bara du inte ska på ett gästabud, så är vi lugna. Men vad jag skulle vilja veta är var Nyköping ligger egentligen. Jag är verkligen sorgligt obildad när det gäller svensk geografi. Konstigt, eftersom jag är så himla bildad i övrigt! Ni märkte ju till exempel hur jag nämnde Nyköpings gästabud lite i förbifarten sådär.

 5. Lotten, nu har du nästan förstört den här fina låten för mig (7milakliv). Jag hade inte ägnat en tanke åt att han fuskrimmar, men nu kommer jag att tänka på det varje gång jag hör låten – och varje gång jag dansar till den….

 6. Nej men , då undrar ju såklart vän av (o?)ordning var divisen i ”7-mila” har tagit vägen?! Jag skulle ha skrivit det ”Sjumilakliv”, dessutom. ”7mila”, vad är det?! Va rimmar kliv på då? Liv? Riv? Kiv? Bliv? Siv?

 7. Jag ’älskar fusk rim, kanske för att jag är så otroligt dålig på att rimma.

  Mina julklappsrim liknar alltid mest det andra exemplet och vi har därför slutat med rim på våra paket.

  PS. ni som hade bröstfest i er familj för ett tag sedan, idag firar jag min…

 8. I Nyköping försvann en böna
  till allas förvåning och sorg.
  ”Så synd på de där runda, gröna”,
  man mumlade på stadens torg.

 9. Maria

  Första gången jag hörde Stenmarks låt med alla dessa rim var jag övertygad om att låten var en parodi på en schlager, men den är ju på riktigt 🙂

 10. En blond tjej från Eskilstuna
  Hon försvann likt en smidig puma
  För sent omgivningen vakna’
  Att små ärtor man saknar
  Man förstår först när de är försvunna

 11. Praktexemplet är väl den där Niklas Strömstedt-låten som vi blivit plågade med i så många år.

  ”… och i ett rum på tredje våningen
  drack vi te med mjölk och honug i…”

  Usch jag får kalla kårar.

 12. Hon var hans älskade
  från Eskilstuna
  En dag tog hon puman
  vid hornen och viskade
  ”Jag måste gå nu min vän
  Gråt ej mer jag kommer sen
  kanske”

 13. Emi

  I Nyköping har min älskade slarvat bort, inte sig själv, men en bil. Han skyller på att den rutiga marken i centrum förvillade honom, ett tips om du vill krydda din historia med lite detaljer 😉 Bilen återfanns i alla fall till sist, trots att den inte kunde lägga ut pinnar som pilar eller bygga en koja och krama ett träd. Det var ju för väl.

  WV – vpluflm. Värnpliktsflum? Måste ha nåt med avvecklingen av försvaret att göra.

 14. Översättarhelena: Nyköping är den staden man enklast hittar genom att färdas på E4:an mellan Norrköping och Stockholm och helt plötsligt hittar en hel massa trafikpoliser.

  Aha! En massa poliser! Jamen då är jag ju i Nyköping!

  Nej jag vet inte varför, men någon annan kanske vet. För övrigt sträcker sig mina egna erfarenheter av Nyköping endast sig till att ha besökt McDonalds.

 15. Ökenråttan

  Du har fallit för hans utseende, helt klart!
  Häromsistens när min lillasyster och jag satt på krogen, en betydligt chicare än Pelikan (Gör dom inget annat än går på krogen undrar du nu, med viss rätt.), vem kommer då fram och pussar min syster och morsar, jo Martin S. Påpussad av ung sångidol under alla närvarande damers avudsjuka blickar, vid hennes ålder. Vad är nu detta? undrade jag, nästan ängsligt. ”Vi bor grannar” sa min coola syster. Vad hade jag trott?

 16. Det som stör mig mest med låten är frasen som går ungefär såhär:
  Så tar vi farväl
  AV både hjärta och själ

  Vill han verkligen vara utan hjärta och själ eller menar han MED hjärta och själ istället?

  Alla har vi våra små funderingar…..

  wv är helt omöjlig att tyda, den har skapat en helt ny bokstav!

 17. Jag blev inte bortslarvad!

  Ojoj, man försummar sin tamagot…, nej, jag menar blogg när man agerar seriös yrkeskvinna och inte har tillgång till dator.

  NE säger:
  ärta, subst. ~n, ärtor, äv. ärter — alltså är ärtor liiiite riktigare än ärter.

  (”Morrhår och ärter” säger jag alltid, men den heter ju ”Morrhår och ärtor”!)

  Tack för rimmen! Jag tror att det var Salt som inspirerade er (klackan halv två på natten, jisses männscha, du måste sova!). Egentligen rimmar vi ju för lite. *kliar mig på hakan och funderar på en idé*

  Jag undrar också varför låten heter ”7milakliv”. Finns det någon poäng med det? Det blir ju bara jättesvårt att alfabetisera låten, den hamnar i den underliga samlingen 5-7-0-5 (City Boy) och ’74-’75 (Connels) och 7even (Pitt & Co).

  WV: afbebe … inskriven på Arbetsförmedlingen i väldigt unga år?

 18. One (U2)
  Two of us (The Beatles)
  Tre Imaginary Boys (The Cure)
  Öh?
  Five Years (David Bowie)
  Six Pack on the Dashboard (Jayhawks)

  Revolution No. 9

  16 Tons

 19. Tvillingmamman

  PS appropå ingenting som har med rim att göra, Lotten jag såg Er nog hela fina familjen i tidningen!
  Vilka fina bilder!

 20. Studiomannen: … gav blind tant di … *ryyyys*

  Tvillingmamman: Jamen snopp är ju jättelätt att rimma på! (Om du nu menar den artikeln och den tidningen, ptja, ja hej å hå, vi är ju fnyyys i tidningarna överallt och hela tiden, knyck på nacken, upp med näsan i vädret såja.)

 21. Ok.

  Nu blir det till att skaffa bokstavlig kursgård eller anagramtemacirkus i Dalarna eftersom ””Studiomannens anagramfäbless” kan kastas om och bli namnet på plejset:

  Nusnäs – dogmernas analfabetism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.