Hoppa till innehåll

Programförklaring: Lilla Julkalendern och Hemlisbloggaren 2022

Imorrn den 1 december 2022 – i ottan, kanske vid 06 – kommer första litterära gissningsluckan här på lotten.se!

Innan jag ens talar om vad det handlar om, betonar jag det allra, allra viktigaste i den här litterära leken. Håll i er, för nu kommer det.

Det allra, allra viktigaste är att INTE skriva ut det rätta svaret!

Alla som med bestämdhet vet vem som gömmer sig i luckan bör lämna ledtrådar efter sig precis som jag … (Vilket kan resultera i fantastiska gissningar när den som är bombsäker faktiskt har fel.) Om man inte har den blekaste susning om svaret, kan man alltid gissa på Orlando Bloom eller Hjalmar Söderberg eller till och med nån som har bott på Skebokvarnsvägen.

I år kommer alla luckor att vara jätteenkla. Eller så ljuger jag nu igen. Kanske är det tvärtom så att alla luckor är jättesvåra och rent av hopplösa. Ja. Eller nej. Fast jo.

Men i punktform nu!

 1. Varannan dag (ojämna datum) fram till julafton lägger jag ut en text i ottan. Eller en handlingslapp, en text i bild, en felanmälan, lite Scrabble eller bara ett telegram. Texten har en komplett ovidkommande bild som prydnad. Eller så är bilden kanske jätteviktig? Hur som helst talar vi aldrig om bilden, så det så.
 2. In i kommentatorsbåset rusar ni alla för att gissa vad som ligger bakom orden. Det är oftast en författare, ett bokverk, en film eller en blåsippa – men även Clas Ohlson har julkalendrats.
 3. Ibland kliver även jag in i kommentatorsbåset för att få ordning på era spretiga tankar. Ibland håller jag mig undan eftersom jag faktiskt inte behövs!
 4. Nån gång efter midnatt varje jämnt datum publicerar jag facit och några av era gissningar. Alla – ALLA – som har gissat har då chans att vinna en ännu inte tillverkad t-shirt, som förmodligen kommer att vara värd lika mycket som en Picassotavla om ett par hundra år.
 5. Alla tolv luckorna har något gemensamt: en röd tråd. Ingen begriper nånsin vad detta egentligen har med saken att göra. Men vem är väl jag att bryta en tradition, va?

Fackuttryck – såna vi svänger oss med i båset

Att göra en blåsippa: att vara bombsäker på sin sak, men ha fel.

HB: förkortning för ”Hemlisbloggaren” – alltså den som alla letar efter.

Orlando Bloom och Skebokvarnsvägen är bra att dra till med när som helst.

Hjalmar Söderberg & Dan Brown gissar du företrädesvis på när du inte kommer på något annat.

Att göra en Schubert: att slänga ur sig en tokfelsgissning som man är säker på är alldeles uppåt väggarna … när det i själva verket är det rätta svaret.

Att sitta på läktaren är att misstänka att man har så fel och är så väck att man bara är med och njuter av att de andra [nere på planen] verkar ha koll på vad som händer och sker. Glögg intages med fördel.

Att hoppa i hatten: man har inte tid/lust/ork att gissa/klura/fundera, men vill faktiskt ändå vara med på ett hörn och ha en chans att vinna tischa. Så här såg tröjtrycket ut förra året!

Plommonstopet på bilden är jätteviktigt, för det är i den som alla era namn bor.

Första luckan hittar ni hääääääär.

Share
Publicerat iBloggen

14 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  JAG HAR BOTT PÅ SKEBOKVARNSVÄGEN.
  Gud sig förbarme vad vi älskar Lottens julkalender!! Den är som en jeep, den kan allt utom att natta barn och klia sig i nacken.
  Vi älskar också Lotten som tar sig tid att roa oss med julkalendern.

 2. Hej alla hemlisbloggsgissare! Jag tycker att vi gemensamt betalar en slant för de fantastiska tishorna. Till exempel kan alla som vill, orkar och har råd swisha (eller pejpalla) en hundring (eller annat valfritt belopp) till Lotten. Numret och pejpallknappen finns längst ner till vänster på sidan.
  Någon där emot? Nej jag tänkte väl det.

 3. Pysseliten

  Are we there yet? Asså SOVER alla? När kan vi börja? Hallåå?!!!

  Håller med Ninja och Niklas och alla andra också för den delen! Gissar gör man väl som Översättarhelena, om jag minns rätt.

 4. Ninja i Klockrike

  Näe, jag sitter också och hoppar otåligt, med nykokt te och nybakt bröd. Bring it on bara, säger jag.

 5. Dina

  Morrn! Och Tjoho!
  Nu är det December och kalender.

  Jaha, inte skrika ut rätt HB bara sådär. Men kan man hojta att man sätter sig på läktaren med första morgonkaffet? Och tänker på alla djur man läst om en gång i tiden.

  OT: Ninja, tror halva båset har bott på Skebokvarnsvägen.

 6. Dina

  Också OT: finns det kvar någon ’S’ tisha från förra året så köper jag gärna. Kommer och hämtar i februari om det passar.
  Snygg är bara förnamnet. Fast det är de ju alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.