Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2019: första luckan

Välkomna! Kasta er glatt in i första luckan – men läs gärna programförklaringen så att ni inte rusar in i båset och tjoar ut svaret first thing early in the morning!

Lucka 1


Käraste troglodyter!

Han – alltid i tredje person – är jag. Ingen i människosläktet har med större flit drivit sin profession eller haft större auditorier. Ingen annan gräsplätt har av Hemlisbloggaren besåtts med fler utländska frön. Ingen har korresponderat flitigare med de likasinnade inom och utom Europa. Ingen har reformerat såpass att det sägs att en ny epok råder sedan han kom in i bilden. Ingen har sänt fler vågor över världen än Hemlisbloggaren. Ingen i vårt land har arbetat med fler utlänningar, ingen är mer namnkunnig.

Han fullföljer sina plikter trots missunnsam kritik och försummar inte sin tid på fåfängt sladder. Har jag orätt kan varken jag eller någon annan försvara honom. Har jag rätt kan ej hela världen förbanna honom. Han – nästan alltid i tredje person – är jag.

Nu är Hemlisbloggaren gammal, han haltar, kan knappt gå, talar oredigt och kan knappt skriva. Det är dags att bjuda detta världsliga farväl.


Som alltid – en komplett ovidkommande bild!

Facit kommer nån gång efter midnatt den 2 december! (Eller i ottan, beroende på hur kommentatöserna i USA vill ha det!)

Share
Publicerat iBloggen

122 kommentarer

 1. Man kan liksom låtsas att man vet vad det handlar om så att det blir förvirrat. Till exempel:

  ”Jamen här har vi ju en grek, det hörs lång väg.”

  Vips, börjar alla googla greker och så blir allt helt bortitok!

 2. Det SKULLE iofs kunna vara en grek också! T ex Mikis Theodorakis, han sådde mycket gräs, och talade alltid om sig själv i tredje person (”nu har Mikis glömt en fläck därborta vid vinbärsbuskarna” brukade han säga till sig själv).

 3. Enannanchrister

  Storslaget, grandiost, narcissistiskt. Som om ett helgon skrev med sig själv. Eller drev. Nej, jag har inget namn. Heller.

 4. Ninja i Klockrike

  CB är väl gift med en italienska och därifrån är det ju inte långt till Grekland.

  Men Zooro spelades ju av Antonio Banderas, och han är ju gift, eller ja, har varit gift med Melanie Griffith, som tidigare var gift med Don Johnson.
  Don Johnson har spelat i filmen Django Unchained där han som medspelare hade Leonardo DiCaprio. I Catch me if you can kutade sagde Leonardo ifrån Tom Hanks, som i sin tur har spelat professor Langdom i DaVincikoden som baserades på en bok av Dan Brown.

  Som alla nu förstår är det solklart att HB är Dan Brown.

 5. Magganini

  Så här dags borde man förstås ha ett helt liggunderlag med sig upp på läktaren, men jag hittade bara den där lilla lappen jag brukar ha med mig på matcher så den fick duga. Och så hittade jag en halv flaska glögg från förra året, nån som vill ha?

 6. Kråkan

  Det blir till att sova på detta.
  Jag lägger mej under läktaren så länge.
  Natti natti. Sgeäjr ja okk htalar iveg
  (Meh, Är det jag/han?)

 7. Maplestream

  Hopp i hatten mitt i natten. Återkommer senare. Eller tidigare. Konstaterar också att starten på årets kalender är lysande. Både basket och Hammarby. Vad kan gå fel liksom. Nu till läktaren med täcke och kudde. Någon aning om HB har nämligen inte infunnit sig. Som sig bör. Det är sen gammalt.

 8. Ardy

  Hurra! Det är Mensis lottenensis igen, eller vad det nu kan heta på latin. När novembergrodan tackat för sig kommer julkalendern, det är sen gammalt.

 9. Rosman

  Jahaja sa Jahja. Väldigt härligt att ses live, Lotten! Det måste vi göra snart igen! Om luckan vet jag föga, men tankarna går i viss riktning, och jag ser att även andra tänker så. Lite glögg så klarnar det kanske. Ikväll?

 10. Frida Levén

  Hm jag skulle ju gissa på Carl Bildt. Men det kanske är Zlatan. Eller Jesus. Allt är möjligt!

  Vad kul med julkalendern!
  Hur många år har det varit varannandagskalender?

 11. Dammråttan

  Hurra, det är den första! Både i december och advent. Då skriver Lotten om en utav de största, som vi i Sverige nånsin känt. En ros som kanske vissa taggar har, men som inte böjs trots stormarna som far.

 12. Dina David

  Morron morron, vinkar jag lite lätt. Eller om jag skall säga hon?
  Men kan jag verkligen gissa redan? Eller bör jag lyssna på några ’kloka gubbar’ först?
  Bäst jag sitter upp och tar en tur på läktaren innan jag bestämmer mig.

 13. I detta sammanhang är jag lik en gråsten. Om det inte vore för att jag skulle jobba en massa så skulle jag sova istället. zzzz …

 14. Christina

  Den beskrivningen stämmer in på typ varenda offentlig mans självbild. Han vars namn redan har nämnts, tex.

 15. Nu har jag räknat ut att bara gräsfröna till en gräsplätt går loss på ca. 21000:-, men jag antar att älskar man gräsplättar, så är det en bra investering.

 16. Örjan

  ”Han” aka ”jag” verkar vara inspirerad av Trumpens retorik, dvs om att själv veta bäst/mest.
  OK nu hopp i hatten, nej förlåt i plommonstopet. ”I hatten” får bli senare ikväll efter lång tids glöggvistelse på läktaren från och med nu. Verkar vara basketmatch på gång så inomhusläktare gäller, denna nya kalla vinterdag. (Tur att det inte är en bandymatch.

 17. vovamomo

  Men den jag tänker på är ju inte bara gammal,han är ju till och med död.Får han vara död,Lotten?

 18. AnnaH

  Å roliga december när man får Lottens kalender och inte begriper så värst mycket av den och inte av alla luriga kommentarer heller. Nu har jag visserligen en tanke om hb nr 1 men jag utgår från att det är fel och sätter mig förnöjt på läktaren.

 19. Ingela

  Personer med grandios självupfattning är det alldeles för gott om, besök bara närmaste sociala forum med 280 tecken per inlägg. Svårt att välja en. Men om HB är död publicerar han väl inte sina påhitt där? Eller?

 20. Ingela

  Johodå, har nu kollat och alla som jag tänker passar in på HB finns där. De levande och de döda.

 21. Å andra sidan var det inte Carl Bildt som skröt med alla grabbar han hade pussat, och inte Zorro heller (han pussade bara sin häst Tomato och sin betjänt Spenato nån gång ibland) utan Amerikas nuvarande president, som ju både talar, skriver och tänker oredigt. Mystiken tätnar!

 22. Ökenråttan

  ”… gammal, han haltar, kan knappt gå …” Det är herr Muffin. Och den gröna tröjan symboliserar gurkorna som han har kånkat på i sin krafts dar. Så där ja. Då var de klart.

 23. Looooooo

  De två som genast föll mig i tanken, om än kanske i smaken, har redan nämnts. Sätter mig i hatten och smakar på makens julkalenderknäck medan jag funderar vidare.

 24. Babs

  Hurra – det är julkalender i år också!
  Jag kan inget om sport så jag hoppas att tröjan bara är till för att förvilla. Annars vet jag i o f sen som talar om sig själv i tredje person, men hen är knappast halt.

  Nu ska jag äta lettrådar till frukost.

 25. Hej alla som sliter sitt hår för att det plingar till så fort nån annan kommenterar: ni har klickat i den lilla rutan alldeles nedanför kommentarsrutan. (Se bild.) Och tydligen sitter krysset kvar även om det var fem år sedan ni senast klickade i det …

  Jag kan ta bort ”prenumerationen” åt er om ni håller på att bli galna och alls inte vill läsa alla FANTASTISKT roliga och OTROLIGT fyndiga kommentarer resten av december!

  Mejla lotten@bergman.com eller sms:a till 070-888 55 42.

 26. Lule-Anna

  Inget fel på självförtroendet hos HB. Kan det vara han med den mest grandiosa självbilden, månne?

 27. Betong-Bess

  Förmiddagskaffe och julkalender. Kan en söndag bli bättre? Kanske om man toppar med eftermiddagsglögg och julkalender.
  Associerar direkt till en klassresefjällvandring i gymnasiet där man kunde välja mellan att bestiga berg (och kliva upp i ottan) sista dagen – eller ta den halta och lytta vägen hem. Gissar således på min gamle biologilärare Bertil.

 28. Dieva

  Vad ända in i Småland! En HB som jag är säker på redan efter första genomläsningen. Men det är säkert fel (alltid säkrast att recensera sig själv).
  OT: Passerade nyss Skebokvarn vilket påminde mig om julkalendern.

 29. Inte kan det väl vara så enkelt? Jag stryker lite linnedukar så här första advent och klurar en gång till. Får återkomma efter en tur till Blomsterlandet (jag gjorde ett ytterst fåfängt försök att bli en med gröna fingrar i somras, jag var det det inte och nu är flera krukor tomma). Skall man göra ett nytt försök eller helt enkelt ge upp?

 30. Lille Maken

  Du är listig du, Lotten, men här ser du en som är listigare. Och stöddig! HB har givit namn till en gata i Paris. N’est-ce pas?

 31. Jag är här! Men jag försöker skissa kontorsstolshjul och det är klurigt. Jag sätter mig på läktaren en stund så kanske jag kan tänka sen. Har pepparkakor, varsågoda!

 32. Dina

  Jaha ja,ser att alla pratar man. Men jag håller hårt på min kvinna! Urmoder som hon var. Jag kan vara lika envis som hon. Och sitta på läktaren med påmpa och ståt. (Eller iaf med en kudde och lite varmt kaffe i termos. Kakorna hoppar vi över men om någon har en mango så skulle det smaka.)

 33. Smultronblomman

  Många namn far genom huvudet. Många, som ansett sig högre stående. Ska man falla för frestelsen och tro detta var plättlätt. Knappast. Tar en fika på läktaren.

 34. Gräs vill jag ha en karl som har pengar som… Men nä, inte HAN, väl…
  Hej hopp i hatten och upp på läktar’n eller tvärtom eller både och. Jatack, gärna en pepparkaka!

  Äntligen slut på november
  Äntligen Lotten-kalender!

 35. Hanninteläsa imorse för jag skulle iväg och koka kyrkkaffe. Nu hemma. Det räckte med nöd och näppe så även personalen fick lussekatter.

  Grandios självbild, känner jag till flera styckna som har. Gräs, växer dåligt i december månad. Ingen tycks ha nämnt troglodyterna. Så då gör väl jag det. Kan man få låna en buteljöppnare, troglodytfrun?

 36. Kråkan

  Vaknar under läktaren med törnen i ändan. Så kan det gå om man bäddar med rosor!
  Har nog inte förstått nånting, men det är för snöigt på gräset för att ge sig ut att cykla. (Vita sidan upp idag på Örjans Vall)
  Återgår till Glöggen uppe på läktaren.

 37. Nina Oscarson

  Detta värdsliga farväl? Eller världsliga? I luckan får man väga varje bokstav noggrant. Inte för att det har hjälpt hittills, tyvärr.

 38. vovamomo

  Det för nåt sakralt över texten
  glöm Zlatan förresten
  gräset är inte en fotbollsplan
  bara en hobby för da`n

 39. Nina! Nina! Du har hittat ett korrfel! Jag ändrar omedelbart – du har ju helt rätt i att jag kunde ha skippat L:et för att ledtråda, men så var det inte. Inte idag i alla fall. TACK!

 40. Nina Oscarson

  Många kunde nog knappt läsa, det var ju ett tag kvar tills folkskolan lagstadgades.

 41. Har nu gogglat fram en lite darrig teori som antagligen är åt pepparn. Lite citronkaka med för grön glasyr någon?

 42. Ökenråttan

  Så här säjer min latinska ordbok om trog[l]odyt/ae -arum (grek., eg. ’grottbor’) lågt stående folk i Etiopien vid Röda havet. Har man sett! Hakparentes om L där. Hmm.

 43. Agneta uti Lund

  Femtonhundratalet? Jag landar lite senare: nämligen, om man ska ta det från början, år 1707.

 44. Bridgroom

  Nu har jag vaknat, och läst, och blivit helt säker på att jag inte vet. Jag har nog ett dussin idéer men de spretar, kanske inte åt alla håll men åtminstone flera – fast kanske inte åt norr.

 45. herregudrun lotten att stavra rätt är det vikctigaste i helan universrummet

  okcså i halvan eftrersom dom hängrer ihop som tvål julststrumpror

  habrada på första använd det säjer jag nu yo

 46. Sanna

  Här sitter jag i min ensamhet i Malmö och har lärt mig ett nytt ord; illeism. Bokmalen lämnade mig vid lunchtid åt mina egna bryderier för att återförenas med resten av bokmalfamiljen. Vem av alla illeister kan det vara?

  Lämnar detta minne från igår efter mig.

 47. Jossilurens

  Å jösses Amalia, folk kan det här! Själv sitter jag mest och googlar på gorillor, för det var dit allting tog mig.
  Men ja, då är ju steget inte allt för långt till Tarzan. Egentligen vet jag inte varför Johnny Weissmüller är den en närmast förknippar med Tarzan, när vi har legender som Elmo Lincoln. Eller ja, kanske inte så märkligt när Johnny, förutom en triljon Tarzanfilmer även gjorde Djungel Jim.

  Nåväl, någon annan som agerat Tarzan är ju Lex Barker. Lex hann även med att spela Robin Hood i filmen Robin Hood och piraterna. Se den inte!! Den har endast 3,4 i betyg på imdb.
  I samma film ser vi även Jocelyn Lane. En annan Lane är ju Lane Kim i tv-serien Gilmore Girls.
  Karaktären Lane är baserad på serieskaparens polare Helen Pai, så när Lanes band heter Hep Alien är det ett anagram av polarens namn.

  Någon annan som syns i serien är hunden Paul Anka. Mannen Paul Anka kan vi däremot bla se/höra/möta i ett avsnitt av Family Guy men framför allt kan vi se honom i ett avsnitt av tv-serien Lucifer. Själva Lucifer spelas av Tom Ellis. Och nu är det inte långt kvar. För Tom Ellis har också gästat Family Guy. Han gjorde rösten åt Oscar Wilde i avsnittet V is for Mystery. Vi vet ju alla vems debutfilm filmen om Oscar Wilde var!!
  Vänta, jag är även säker på att jag har hört någon påstå att Zorros häst hette Legolas.
  Klart som korvspad att HB inte kan vara någon annan än Orlando Bloom

 48. Dammråttan

  Folk pratar 1500-tal och vissa har skrikit ”min” HB rakt ut. Betyder det att jag är en sån där som rusar in självsäkert och tror att jag har rätt, fast jag har fel? Äsch jag står fast vid min tro och isåfall är luckan alldeles väldigt aktuell. Veckans snackis skulle man kunna säga.

 49. Aku

  Hopp i hatten och en mugg glögg. Kan det vara så enkelt som flera gissat eller är det en annan z (Nä inte den som lirar hockey)?

 50. vovamomo

  Javisst. jag kanske var för för djupt och gräver i gravar.Men det var kul.Kanske lever hen ännu. Grattis då.

 51. Dina

  Ja ja jag fattar. Fattar att jag har helt bortitok fel med min HB.
  Vad är väl en bal på slottet?

 52. HallonE

  Oh, adventskalendern! Nog har jag sett den i princip från start, men inte har jag kommit ens till läktaren, snarare suttit i TV-soffan och tagit in matchen via satellit. Men eftersom viktigaste regeln är att inte vara för tydlig kan en ju låtsas att ens tokfelaktiga gissning bara är superluddigt rätt! Här tänker jag HB under tröjan, med en Bregott-konkurrent under sina fötter och långa lockar.

 53. Magganini

  Hos mig har Schubert gått vilse i blåsippskogen. Eller om det är tvärtom.
  Jag hänger kvar på läktarn, det är nog bäst.

 54. Eftersom hakke inte har släntrat in än och Amerikabruttorna inte har orkat upp, blir det facit imorrn bitti. Jag och plommonstopet ska upp redan vid sexsnåret. Ni kan gissa hela natten!

  (Så här ser det ut när jag ser att rätt svar finns på diverse håll och kanter. Om ingen hade antytt korrekt Hemlisbloggare, hade jag ungefär nu börjat drössla ledtrådar och pekat på viktiga stavningar och uttryck.)

 55. vovamomo

  Jag tänkte ju då,på Martin Luther, eller möjligen på biskop Brask.Men är det fel, så ä det ju.Fel så in i helvete! Go natt.Hörs i morgon.Med facit.

 56. Nina

  Var faktiskt och hälsade på honom i somras. Bostället i Danmark. Som inte alls hör ihop med bilden. Inte alls.

 57. Smultronblomman

  Helt plötsligt händer det!
  En solklar blåsippa, så här i första luckan. Men visst kan HB väldigt mycket om primitivt jordbruk?

 58. Bridgroom

  Jag kanske inte skulle letat så långt bort. Grannen hade passat bättre och få är mer känd för sina namn.

 59. Den jag tänker på har inte ett dugg med vare sig Hammarby eller basket att göra. Men han är åldrig och har nog inte vare skrivit eller läst mer än kanske tre rader i taget innan han tappar intresset. Dessutom har han arbetat mot fler utlänningar än ens teoretiskt möjligt i Sverige

  Likväl är hans genomslag formidabelt, han är åldrig och kan knappt skriva.

 60. Jossilurens

  @Anna
  Det är klart att han inte heter/hette Legolas, jag bara låtsades för att jag hade trasslat in mig bortitok och visste inte hur jag skulle kunna hoppa vidare från Tarzan och Gilmore Girls och så såg jag att du hade nämnt Zorros häst och då slängde jag bara in ett hästnamn som passade HB lite bättre. 🙂 🙂 🙂

  ps. Jag ska aaaldrig snurra in mig på Tarzan igen – totalt supertråkigt och triviatrist. ds.

 61. jossilurens

  @Anna
  Fast va?! Jag fick inte upp din länk, men jag accepterar att han heter Tomato, det låter mycket gulligare än något annat.

 62. godiva

  Tjohoooo! Hoppar in sent och vill bara deklarera ett HEJ och ÄNTLIGEN och HURRA! (nu har jag visst redan använt versaler och utrop tillräckligt för idag, kör en 🙂 för att vara på den säkra sidan av hattkanten!) Min vilda gissning är att HB i sin grandiosa besatthet inte alls är en karl utan mer som ett fruns, och att HB lever i välmåga och syns ibland på både gator och torg nästan som en vanlig… nej, storslagen var det. Kanske lite frustrerad, 18 är ju alldeles för få, men det krävs en person med snille för matematiska system för att räkna ut!

 63. Katt

  Hoppar in såhär i sista sekunden. Höll på att glömma att det är december, trots att jag sålt biljetter till julbord och adventsfikat idag, men såg en rubrik som löd ”Föräldrar rasar över julkalendern” (men det var ju inte den här…). När det gäller dagens HB har jag ingen aning. Den ende med en sådan grandios självbild jag kan tänka på är inte så gammal och skröplig (eller skulle åtminstone aldrig erkänna det)

 64. Magganini

  Så. Polletten gick visst opp till slut ändå. Lettrådarna gick att knyckla och bända till så de passade ihop med luckan så nu kan man äntligen få knoppa in.

 65. HK Kråkan

  Nä, nu får en rycka upp sig, lämna träsket och komma ut ur grottan. HB-värdet är högt och gropen är djup på platsen jag tänker mej – men att finna en person där eller på Andra Sidan …

 66. LottenPotten

  Jaha, här googlar man litet planlöst på fotboll och gröna damer och annat kryptiskt. Plötsligt trillar polletten ner! Jag, som bor i Skåne, förstår verkligen att HB ibland behövde vila upp sig i Danmark. Dit åker vi också för att hygge oss. Det känns märkligt att berätta detta här, men HB och jag är släkt. Fast på rätt långt håll. Det är ju inte ofta det händer i kalendern. Inte mig i alla fall.

 67. godiva

  Åh! Detta kommentarsfält! Inte alltid man får en länk (tack Örjan) och blir påmind om fotbollstränare Bob Lindeman, och hans spelsystem 5-4-3-6-8-9-1, inte något vanligt 4-4-2, men för Bob var det ju Halmstads BK som vann allsvenskan och inte Hammarby, hmm. Men på tal om det så såg jag Janne Kingen Andersson i TV-soffa ikväll, och den mannen, tänk att få 11, eller hur många de när ju är med avbytare att åka runt världen, med risk för benbrott och kramp följa ledaren över stock och sten, eller i alla fall över en inrutad yta i jakten på en boll. Lite som vi följer Lotten på spåret mot HB?

 68. Kråkan

  En får väl sova en natt till under läktaren. Eller i hatten.
  (Det är min platta som envisas med att hålla fast det gamla HK, bort det!)

 69. Niklas i Göteborg

  Lämnar njutningen av det stora muminpepparkakshuset och försöker hinna läsa till punkt. Skummade igenom. Ska läsa snart på ett tåg.

 70. […] inte rakt ut vem det är som gömmer sig i texten nedan. Lämna ledtrådar! Ett föredöme var Béatrice Karjalainen i första luckan 2019: Hon berättade om Blomsterlandet och linnedukar inleder med det klassiska: ”Det kan väl inte […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.