Hoppa till innehåll

Dag 5 i Belgien: Bryssel – och en massa frågor

Svettresan som slår all världens svettiga resor fortsätter med en tågresa till det fransktalande Bryssel, otrevliga servitriser, två museer, massa franska ord, ett kraftigt väderomslag, regn och ynka 25 °C.

stangt_bryssel
Bryssels centralstation var väldigt söndagsstängd.

Men vi börjar med det mest akuta. Nu måste vi (och med ”vi” menar jag liksom jag, ingen annan verkar särskilt bekymrad) på något sätt få fram information om hur det kommer sig att man i en stor, västerländsk stad med Europaparlamentets allra smartaste på plats inte kan komma på hur man tar han om soporna. NATO:s högkvarter ligger också här, men det verkar inte heller bidra till ordningen.

samlingskrap_bryssel
Rena medeltiden! Precis överallt!

Vi känner ingen i Bryssel och har inte vågat fråga mannen på gatan. Dessutom låter det ju lite otrevligt:

– Hejsan hoppsan tjenamoss, vi kommer från Sverige där vi inte har skräp på gatorna och ett års betald föräldraledighet. Ni kan ju inte ta hand om era sopor på ett vettigt sätt, så nu måste jag fråga hur det kommer sig. Det luktar ju kloak över hela stan! 

Näe.

Apropå gatan, så sitter tiggarna överallt här, vilket de inte gjorde i Leuven eller Geel. Det här har vi faktiskt vågat fråga våra vänner om, men ingen vet hur det kommer sig. Det obehagliga är att här i Bryssel är det tillåtet att ha barnen med sig … och de är så underligt … medvetslösa. De sover som vore det mitt i natten bredvid sina tiggande mammor som i hettan var insvepta i huckle, sjalar, tjocka strumpor och jag vet inte allt. Det spelar ingen roll om man ser dem kl 14 eller kl 18; det är samma barn, samma mamma, samma ställning. Jag vet ju att det går rykten om att barnen drogas, och … det verkar tyvärr stämma, om jag får säga det. Några tiggare spottar på förbipasserande, andra attackerar flanörer och tar tag i turisternas kläder och ger sig inte förrän de får något – eller när turisterna börjar skrika. (Jag såg en väldigt arg amerikan vråla med filmtrailer-basröst.) Det är en lite för hotfull stämning här – eller så är vi bara mesiga svenskar som gillar älgar mer än storstadens sus och dus.

Jag har flera frågor! På det stora torget – världsarvet Grand-Place – spelades under eftermiddagen en sport som jag inte har kunnat hitta via simpel googling. På mannens rygg här nedan står det ”info@davyvanaken.be”, men det är nog bara en sponsor.

konstigidrott_bryssel
Vaaad är detta för idrott? Man slår till den lilla, lilla bollen jättehårt med en handskbeklädd hand och ingen i publiken verkar vara det minsta lilla rädd.
jattespannandeverkligen
Så här ser spelaren som står längst bort från mitten ut.

Jag frågade lite försiktigt några av de fokuserade åskådarna, men ur dem strömmade bara franska ord där jag inte kunde urskilja ens mellanslagen. Uppdatering! Det är frisisk handboll! Varje år spelar de fyra bästa lagen i en turnering på Grand-Place – det är liksom SM-final fast med fyra lag … och i Belgien dårå … Slut på uppdatering.

Under vår promenad genom Bryssel hann vi även besöka ett museum för krinoliner (återkommer till detta en annan dag eftersom det var alldeles förtjusande) och ett Fin de siècle-museum där jag fick en ny idol: möbeldesignern Louis Majorelle.

hiss-soffa
Och museet hade tidernas största hiss – med två soffor och massa benutrymme!

Efter att ha varit där inne bland all fantastisk skönhet var det … intressant att komma ut till verkligheten igen. Och nu talar jag inte om sophögarna.

lustigerman_bryssel
Propert klädd belgare?
fulfontan_bryssel
Vacker fontän?

Eftersom vi har sparat en sån rysansvärd massa pengar på att inte sova skönt med svalkande luftkondition och inte äta oxfilé, tillät vi oss idag att njuta av den kanske dyraste upplevelsen – om man räknar njutningsprocent per tidsenhet delat med vikt:

waffel_bryssel
En liten belgisk våffla med vispgrädde för 35 kr.

Och nu till dagens sista fråga: hur i hela friden kommer det sig att Gävle och Bryssel har samma sätt att se på den konst som pryder stadens gator, torg och fontäner? Minns ni Fnasket i Plasket?

fnasketplasket_bryssel
Zut alors, hon ligger ju även här och plaskar!
Share
Publicerat iBloggen

85 kommentarer

 1. Hm, när jag ser de där extremt otömda skräpkorgarna kommer jag att tänka på en gång i London i mitten av 90-talet. Det var sophämtarstrejk, och då såg det likadant ut. Med tillägget sopsäckshögar mitt på trottoarerna mitt i stan, eftersom sophämtningen i centrala London delvis sker framför husen av olika skäl. Så … strejk?

  Den där bollsporten ser bekant ut — jag har sett någonting, någonstans, om en idrott där folk slog boll med enbart behandskad hand, det vet jag — men jag har ingen aning om var, när, hur eller varför så något svar om namn, regler, målsättning, har jag inte.

  Och OJ vilka underbara jugendmöbler!

 2. VAR är jugendmöblerna?
  Det kan inte var de mörkröda plaststolarna vid den okända bollsportens plan?
  Idag har det varit anständig temperatur vilket gör att jag inte lekt fnask i plask. Det gör jag inte annorledes heller. Blåsgitarr blir ofelbart följden.

 3. ”vi kommer från Sverige där vi inte har skräp på gatorna och ett års betald föräldraledighet”
  Jo men vi HAR ju sån föräldraledighet! Ska inte ”och” ersättas med ”men”?

  Jag hade en tysk gympamajje en gång som hade hittat på sporten ”prelboll”. Tänk volleyboll: två lag på varsin sida på planen. Fast åtskilda av ett lågt snöre. Sen ska man med knytnäve dunka bollen i sin egen sida så att den studsar över till grannen och helst inte gå att ta. Typ. Ungefär. Det var ett lite konstigt spel tyckte jag.
  Speciellt det där att bollen kunde få se ut lite hur som helst. En sån där idlaflickeboll tror jag vi använde.

 4. Ninja, klicka på länken för Louis Majorelle så kommer en hel hög med bilder!

  Hm, LL99 — mycket bra fiskat, men såg du vad det stod längst ner i artikeln:
  ”In parts of Belgium, the similar game of jeu de balle-pelote is played. This game is played by teams of 5 players on a trapezium shaped field, mostly located on marketplaces.”
  Det här var ju ett belgiskt torg, så … ”jeu de balle-pelote”?

 5. (heh, Cecilia, jag fattar förstås vad du menar men icke desto mindre ser jag nu framför mig hur en spelare slår sig själv i njurtrakten med en boll …)

 6. Mon Dieu, Annika, där var de!! Drabbad av ett osläckligt habegär.
  Inser att det som kallas pysselskåpet hos oss är ett styck fint jugendskåp med intarsia. Jädrar anåda!

 7. Brid

  Apropå fontänkonst: utanför Stadt i Ljusdal (hur en ort som aldrig var stad kan ha ett stadshotell är en fråga för sig) finns en fontän med en skulptur av en ung kvinna och ett litet barn, betitlad Vår eller Ungdom eller något sådant. Den fick i folkmun omedelbart namnet ”I väntan på far”.

 8. Ökenråttan

  Och skräp på gatorna har vi också!

  Det där spelet påminner om pelota vasca som spelas i Baskien, fast med en korg på ena handen och på nedsänkta spelplaner så publiken slipper få lilla bollen i nian.

 9. Lottenpotten

  Jag tror inte att spelet kan vara pelote. Det spelas mot en vägg (ungefär som squash) antingen med bara handen som spelar bollen eller något som ser ut som en snösko eller en korg. Det finns massor av varianter på detta gamla spel. Vilka fantastiska möbler i art deco, riktigt ögongodis!

 10. Annikas jugendlänk.
  Huset som finns på många av bilderna får mig att tänka på en av mina favoritböcker som barn: Huberts fantastiska uppfinningar.
  Någon mer än jag som läst den?
  Han hade en kompis som hette Tuss som hade en liten hamster boende i sin stora blåvitrandiga tröja.

 11. mikaels

  ” vi kommer från Sverige där vi inte har skräp på gatorna ”
  Själv kommer jag från Stockholm, de gatorna ser ut ungefär som de i Bryssel, iallafall en måndagsmorgon efter en solig helg. Eskilstuna kanske är renare 😉

 12. Ökenråttan

  Japp. Så var vårbruket klart för i år. Sent, tycker du? Nä, rätt tid, tycker jag, nu när vintern nyss slutat. Nåra klemiga kaprifoler försöker vi oss inte på igen, avskräckta av lusinvasionen förra året. Vi satsade på ett rådhusvin till och en lobelia som täcker ungefär en halv kvadratmeter. Enkelt och trevligt.

 13. Ökenråttan

  Och så satte vi ut våra nyinköpta balkongmöbler. Det är därför det regnar i dag, om nån undrar.

 14. Ah, jag tyckte det var konstigt att det regnade, eftersom jag tog in dynorna igår. Å andra sidan är det ju dags att klippa gräset också ….

 15. och

  Men är det inte lite urinoar över plåtfontänen…?

  Och varför fnasket i plasket, hon kanske är en enskild liten nunna som glömt var hon lagt habiten (och brillorna)? Men det rimmar ju inte lika bra. Konsten framför allt!

  Gravt avundsjuk på resandet. Vart ska man dra? Spanien är ju numera en polisstat (igen), och de arma grekerna behöver turister men hur bråkigt kan det bli där, och norrut finns det MYGG. Pjoblems, pjobelms…

 16. och

  Vad kan hon heta, den badande, som ju tycks ligga obekvämt på en mycket liten flotte?

  Utan kotten på flotten?

  Bruden utan skruden?

 17. Agneta uti Lund

  I Belgien eller i varje fall i Bryssel sätter man ut sina sopor på gatorna på kvällen bestämd veckodag och sedan hämtas de samma dag, oftast i gryningen. Jag har sett sophämtningsbilarna där ett antal gossar hänger bakpå och hoppar av vid nästa sophög och ser till att den hamnar rätt på bilden. Det finns något system med olikfärgade sopsäckar. Kanske skiljer det sig åt i de olika kommunerna. Bryssel består av av 19 självständiga kommuner.

 18. Hahaaa, nu kan jag ju inte korra bilen till bilen eftersom bilen ju blev så rolig!

  Och – det är klart att du ska resa lite. Man måste ju faktiskt inte utomlands, även om det är det som drar mig lite hit och dit. Jag kan verkligen rekommendera Köpenhamn om kassan är skral och man inte vill åka så långt. Det känns verkligen kontinentalt.

  Men om man vill åka långt och leva snorbilligt, har DDM några rekommendationer. Vänta, jag ska hacka loss honom ur en hamburgare. (Vi missade tåget hem till Eskilstuna från Centralen med 5 sekunder och måste nu vänta i två dryga timmar på nästa tåg.)

 19. Den djefla mannen

  Jag kan rekommendera Warszawa och Belgrad för den som vill besöka intressanta städer utan att det kostar en förmögenhet. Man flyger med Wizz Air, fixar boendet via AirBnb och lever på streetfood och käk från snabbköp. I Warszawa i april hade jag t.ex. en hel lägenhet för mig själv för 300:- natten.

  Det roliga med att besöka städer som dessa är också att man får ett helt annat perspektiv på europeisk historia.

 20. Nu ser vi att de få eluttag som fanns på Centralen verkar vara borttagna. Jag läser: ”Människor samlades vid eluttagen och satt i vägen, så vi tog bort dem”, hälsar Jernhusen.

  Eluttagen alltså. Till yttermera visso stänger allt utom hamburgerplejsen redan kl 22.

  Ska vi starta en rörelse? ”Sånt som kan bli bättre” kan den heta.

 21. Jag är gärna med i sskbb-rörelsen.

  Tes: Varje gång ett ställe skaffar nytt datasystem tappar det bort allt redan befintlig information. Bevis: Jag var hos tandläkaren i dag. Folktandvården i Hallsberg, där jag har gått ända sedan högstadiet. I dag var jag tvungen att svara på alla alla frågorna om sånt som tandläkare vill veta, igen. ”Nytt system”, sa tandsköterskan som själv tyckte att det var genant. Ska det vara så himla svårt att överföra? SSKBB!

 22. Ökenråttan

  Usch, tala inte om datasystem å sånt. Min skrivare dog häromveckan och då köpte jag en ny och då måste jag byta operativsystem för mitt var för gammalt för den nya skrivaren. Suck. Och nu känns allt som nytt och borttappat och dessutom sitter jag med skrivarbläck för 800 kronor som inte passar den nya skrivaren. Fattig och förvirrad.

 23. Skrivarbläck tillhör definitivt sskbb. Jag tror helt enkelt inte på att framställningskostnaden är så hög att den i något som helst avseende motiverar den ursinnigt dyra priset till slutkund! (Har jag inte läst någonstans att om man väger enbart själva färgen i en skrivarpatron så är den är lika dyr som — eller dyrare än — guld?)

 24. (Inte ”den”, ”det”, såklart. Till sånt som kan bli bättre hör min vacklande förmåga att ändra allt som behövs när jag har ändrat på ett ställe … kongruens, hörjagjag!)

 25. LarsW

  Den goda hälsoverkan av Brunnsvattnet förtogs helt och lite till av Medevis trerätters: Trots att vi inte var ens ett halvdussin gäster i matsalen, fick vi vänta lite över en timme på varmrätten. Den var dessutom både ljummen och seg. Biffen tog förmodligen mer energi att skära än den tillförde. Och sambon blev magsjuk av räkorna.

  Nu till det intressanta: När vi lämnade kom köksbasen ut och skulle förklara sig. Jag sade något syrligt om att biffen måste ha övervintrat åtskilliga år i olika frysar, och fick höra att den var färsk (tro’t den som vill).
  -Jaha. Då har kock*n i så fall vänt på den hela tiden. Garanterat seggörande.
  -Jamen det ska man ju göra för att det ska bli bra!

  Panelen: Vem har rätt. Jag, som sedan 45 år vänder köttskivan exakt en gång och för det mesta är nöjd, eller denna köksperson som vänder ideligen?

 26. Ökenråttan

  Fast mitt nya operativsystem heter Mountain Lion och det känns ju häftigt. Lille Maken är bara Snow Leopard, han! Bläcken hör till en Canon-skrivare, jag har alla färger och dom heter 521 och 520. Jag rear dom för halva priset. Nån som är intresserad?

 27. LarsW

  Bläcket: En kamrat till mig har sin son på en elektronikfirma. Han går ed på att patronerna i nya skrivare är bara till 35% fyllda. En parallell till den gamla historien om ”byggmästarkvalitet” på vitvaror i nybyggen, som såvitt(!) jag vet ännu ingen har kunnat bekräfta.

 28. Agneta uti Lund

  Det är trist när slikt inträffar, Ökenråttan. Hade det inte fungerat med bara nya skrivardrivrutiner? Själv ligger jag två systemuppgraderingar efter och ser inte fram mot när jag av någon anledning måste uppgradera.

  Annat som SSKBB kunde ta tag i är bankernas ändringar hit och dit. Båda mina banker har aviserat att allt blir nytt eller att somligt upphör. Alla betalningar har jag skött via ett e-plusgiro hos Nordea som har fungerat utmärkt i många år nu. Dessutom har jag på direkten kunnat föra över pengar från min andra bank (som inte tillhör Nordea) till e-plusgirokontot och omvänt. Den finessen finns nu inte längre och i början av september upphör även e-plusgirot helt. Fram till dess måste jag bestämma var jag vill ha mina sekiner. Min andra bank som jag varit kund i sedan mitten på sextiotalet har för sjuttifjärde gången bytt namn och kommer att byta internetbankssystem i november. Det klaffar ju dåligt med att jag måste ha bestämt mig före 10 september. Drar mig för att pröva ett system någon månad för att gå över till ett annat två månader senare. Helst hade jag ju haft kvar ett eget e-plusgirot, eftersom jag sköter en förenings plusgirokonto (som kommer att finnas kvar) och gillar enkelheten och snabbheten med plusgirobetalningar.

 29. Agneta uti Lund

  Ökenråttan, då ligger du nog en uppgradering före mig som fortfarande har Mac OS X Lion 10.7.5. En titt på versioner visar att jag ligger fyra versioner back och till hösten kommer El Capitan, då blir det fyra versioner behind.
  – – –
  2.8 v 10.6 Snow Leopard
  2.9 v 10.7 Lion
  2.10 v 10.8 Mountain Lion
  2.11 v 10.9 Mavericks
  2.12 v 10.10 Yosemite
  2.13 v 10.11 El Capitan

 30. Om man överväger att lämna kattdjuren kan det vara klokt att se över bildarkivet först. Jag tog ett alltför långt kliv mellan operativsystemen (= väntade för länge med att uppdatera) så när jag landade i Yosemite funkade inte bildarkivet (iPhoto). Jag uppmanades skaffa en nyare version av iPhoto och begav mig omedelbart till Appstore för att fixa det. Där möttes jag av beskedet att iPhoto inte längre finns ibland oss. It’s dead. Deceased. It has passed on. It has ceased to be. It’s an ex-programme. I stället finns ”Bilder” som bara motvilligt umgås med några av iPhotobilderna och det är mycket gåtfullt hur urvalet sker. Jag skulle absolut ha föredragit andra bilder om jag fått välja. Möjligen är det så att högen med slängda bilder har räddats? Hursomhelst kan det vara klokt att fixa någon sorts bildbackup innan man uppgraderar operativsystemet för Mac.

 31. Karin: Dina bilder finns kvar – du har inte förlorat dem! Har du fortfarande problem, så prata med en Mac-nisse och har du ingen sådan i bekantskapskretsen så ska jag se vad jag kan göra! Klart att du måste ha dina foton! (För övrigt är ”Bilder” ett bedrövligt namn på ”den nya iPhoto” – ”Bilder” heter ju alla mappar …)

  PK: Jag har en sån! Och igår när vi satt på Centralen behövde jag inte ens plocka fram den eftersom jag var så härligt full med batterikraft som den ytterst vana resenär jag numera är. DDM, däremot … ja, den stackarn satt där strandsatt och blev tvungen att lösa korsord på papper eftersom hans batterier var jättedöda och han dessutom hade slarvat bort sladden till min superladdare så att den numera inte går att ladda upp.

 32. och

  Men hjälp, ni skriver om byte av operativsystem och iPhoto som inte funkar och om att ”genast” ladda ner nya grejer – jag blir kallsvettig av fasa! Och stum av beundran, titta här:

  (Hörde ni hur tyst det blev?)

  Hur kan ni veta och kunna sådant? Det är ju skitmystiskt!

 33. Tack Lotten för trösterika ord. Jag misstänker också att bilderna ligger och lurar i någon vrå i datorn, men jag hittar bara yttepyttesmå bilder i mappar som heter såhär: pX9x8PrsTiqk1NcIVA+8Mg.
  Tidigare hette mapparna åtminstone ”fina bilder” eller ”förr i tiden” och annat upplysande, men av dem finns inget spår idag. Jo en, som heter svartvita Horndalsbilder, men den är helt tom! Ska se om jag kan få kontakt med någon Mac-människa om detta, annars nödropar jag här i båset.

 34. Agneta uti Lund

  Karin, har du någon backup på tidigare innehåll? Till exempel via Time Machine?

 35. PK

  Hm Lotten, nu blir jag brydd. Kan det var så att… eller kanske inte… fast jo så måste det vara. Dan Brown!

 36. PK - the Dan Brown gisser

  Numera kan man äta kräftor när man vill, SR har sommarpratare på vintern och man behöver inte längre betala tillbaka sina lån. I denna anda vill jag härmed föreslå att Lotten inför en Julkalender även på sommaren, en semesterkalender. Det behövs inga storartade priser i form av snyggkläder, äran är belöning nog. Julikalender kanske?

  Jag vill gissa på Dan Brown nu!

 37. Ökenråttan

  Nu har jag försökt 2 ggr att skicka en kommenatr här med båda gångerna avbröts det hela och texten försvann ut åt höer. Nu skcikar jag det här.

 38. PK

  Om båset krånglar, hur ska jag då få veta vad vi ska äta ikväll? Pysse, jag åker hem strax. Vad blir det för mat?

 39. LL99

  När det gäller bilder och andra viktiga dokument
  så lägger man förslagsvis kopior på en extern hårddisk.

 40. Som gammal Windowsmänniska blir jag lite förvånad över att läsa om Apples behandling av sina kunder. Microsoft har alltid varit noga med bakåtkompatibilitet och varskott så-och-så långt i förväg om att nu är det dags att tänka om. Några egna bildformat har de för övrigt inte haft.

  Paradexemplet är Windows XP, deras förmodligen bästa och mest genomarbetade och utvecklade operativsystem. Det lanserades 2001, och slutade säljas för PC 2008. (Efterträdaren Vista var en katastrof och en blöt filt över datorn kan jag berätta för den som nu tror att jag är Gatesfanatiker. W7 blir jag aldrig riktigt vän med, och den kommande tian bävar jag inför). Nåväl:

  Microsoft uppdaterade XP i sex år efter säljslutet. 2014 blev det dags att runda av, och de avserade detta långt i förväg. Här kan man snacka om företagslojalitet, inte bara kundlojalitet.

 41. Ökenråttan

  När jag bytte till Mac blev jag angenämt överraskad. Största fördelen var att alla sabla spam-melj höll sej undan. Och jag kunde konstatera att det där lite reklamfloskliga ”intuitiv navigering” faktiskt hade täckning. Det var väldigt lätt att hoppa in i det nya. Nu ska den datahändige sonen komma hit igen och finputsa lite på Bergslejonet. När han får tid …

 42. Är man bara försiktig med sin mailadress, så tror jag nog allt att operativet har mindre med saken att göra, ÖR. Skulle Apple ha inbyggda spamfilter, så är det en nyhet för mig och jag bugar, men byter inte.

  De spam jag får till Windows Live Mail (via Telias numera formidabla mailtjänst) och Google Mail (via Chrome/Google, då) kan räknas till i värsta fall enstaka i månaden.

 43. LL99

  LarsW, jag håller med dig. Förutom att jag tycker att W7
  är MS bästa OS. Ser bra ut och är väldigt stabilt.
  Bytte nyligen Cpu och moderkort, jag trodde på förhand
  att jag skulle behöva installera Windows men det behövdes
  inte utan Windows tuffade på som vanligt. Visst fick jag
  uppdaterara vissa drivrutiner men det var snart gjort.

 44. (I bland har man tur: Gmail klassade min svägerskas adress som spam, men jag hann se det innan mailet raderades).

 45. Karin, konstigt! Jag har Yosemite OCH iPhoto (som jag aldrig använder eftersom jag tycker det är förskräckligt). Dina bilder finns antagligen i Finder/Bilder/iPhoto Library (eller Bibliotek).

 46. Jag har nog tjatat om saken förut, men Facebook är fullt av aningslösa människor som går på än det ena knepet efter det andra, vars enda syfte är att mjölka dem (inte er, visa Båsister) på diverse kontaktinformation, inklusive era vänners. Resultatet blir en hel del Nigeriabrev och dito SMS.

  Klassikern, om än blott ett par år gammal, är dessa ”vilken människa är du”, där man faktiskt lämnar sitt medgivande till att lämna ut hela sin kontaktlista till ett företag genom att delta. Nu har det flaggats för ett bedrägeri till, där man kan vinna en pool till i vårt fall kanske tre kvadrat stora balkong.

  Bara ni som finns på FB kan se dessa länkar. Speciellt vad det gäller de senare, så gör man sin omvärld en god gärning genom att blockera dem och rapportera dem.

  Mitt råd är att i FB:s säkerhetsinställningar ställa all kontaktinfo på ”Endast jag”. Då blir kontaktinfomjölkarna blåsta på iaf er info, och tillvaron lite lugnare.

 47. Nu blev jag så nyfiken — fanns PK eller fanns han inte i eftermiddags? Och fick han (och övriga pyssar) havregrynsgröt till middag?

  Jag får lyckligtvis vähäldigt lite spam. Men det beror förstås på att jag är extremt snål med min mejladress. (Det mesta vi handlar onlajn handlar vi i min andra hälfts dator — ha!)

 48. Och LarsW (18:38), det där med vad som spam-markeras är helt fascinerande. Datorer har ju ingen egen intelligens, de är hur korkade som helst. Stället (en pytteby om fem utspridda gårdar/torp djupt inne i skogen) som mina föräldrar bodde på tills pappa gick bort heter Rude*. Föreställ dig hur en engleskspråkig server eller sajt bedömer det platsnamnet …

  * Här kan förresten tillfogas att det fullkomligt kryllar av ställen som heter Rude inom sisådär en tiomilsradie härifrån. Jag vet att ”rude” är en avledning eller böjning av ordet ”röja”, så det är ”samma” ord som alla -ryd och -röd i södra Sverige. Platser där man har huggit ner skogen och skapat sig en gård. Um. Ifall någon mer än jag tycker att det här är intressant …

 49. Föreställ er Hörby kommun på nätet eller, som sambon upptäckte, att Se & Hör fastnade i porrfiltret på hennes jobb. Själv roade jag mig en gång med att slå på Googles Safe Search och upptäckte att ”Kungens Kurva” (Då? Jag orkar inte göra om det ) inte gick an.

  Information Wants to be Free, är allt jag har att säga.

 50. AuL, jo, det finns Time-machine-backups av bilderna någonstans, sånär som några hjärteknipande veckor i maj-juni i år. MEN, för att få fason på det bildarkivet måste jag gå via någon äldre dator än min, för här är iPhoto alldeles stendött. Visserligen (Niklas) uppmanas jag att uppdatera till en senare version av iPhoto för att allt ska bli bra, men det är bara det att iPhoto inte finns längre. Jag skulle tro, Niklas, att du har en senare version av iPhoto (den jag borde skaffat innan programmet utraderades från jordens yta) som lirar med Yosemite. Mitt gör det inte, det ser bara ut som en stoppskylt om jag försöker. Men hej och hå, när jag blir pensionär och får gott om tid kan jag sätta mig i lugn och ro och återskapa alla mappar och album och underkategorier av fåglar och barnbarn och broar och blommor… Samt Slussen. Eller javisstja. Hmmm…

 51. Stackars PK som har skrivit kommentarer som fastnar – och inte kan släppas lös eftersom de inte står att finna! Ingenting här, ingenting där!

  Hoppas att du var riktigt, riktigt tråkig så att det inte gör nåt! (Jag har förresten skrivit PK på den fina ölflaskan som du ska få dricka när du kommer hit och grillar lax.)

  Nu ska vi cykla till kvällsdoppet!

 52. Ökenråttan

  Ja, Facebook är jag inte med i. Stygga virus ska man vara skyddad mot med Mac. Nu gäller det bara att reda upp sånt som ser lite snett och vint ut, så ska det nog bli bra med Mountain Lion också, säjer jag förtröstansfullt. (En nyhet ärnu att datorn nu korrigerar mina felstavningar av sej själv, ser jag. Det får den allt sluta med, för här hos Lotten har vi ju våra egna stavningar på en hel del ord, ju.)

 53. Det där med att Mac per automatik är ett skydd mot virus är en myt, baserad på att Apples produkter genom åren helt enkelt har varit för små på marknaden –vi pratar om kanske fem procent– för att de ska vara lönsamma att spilla krut på. Numera skjuter Malware-pojkarna in sig även på IOS. Beware.

  Det jag har ordat om här i kväll handlar annars om rent bondfångeri som inte har ett dugg med operativsystem eller virus att göra.
  LÄS PÅ SKÄRMEN OCH TÄNK EFTER FÖRE innan du godkänner och klickar iväg alla dina och dina vänners kontaktinfo till diverse obskyra lånetjänster, lotterivinster och Nigeriabrev.

  Jag tar det en gång till: Apple är inte allena saliggjörande mot vare sig virus, bedrägerier, ID-kapningar eller Scams. Mot de tre senare hjälper faktiskt bara användaren och dennes sunda förnuft.

 54. Jag som strösslar med e-postadress och finns med på diverse forum och andra sociala medier har väl klarat mej bra från spam. Jag får vad jag förtjänar, dvs. sådant som jag beblandat mig med.
  Men idag kopplande jag för första gången upp mej på vårt alldeles egna moln och jag är så glad över denna lilla sak! Alla filer tillgängliga på dator, padda eller telefon, varifrån jag vill och utan samröre med någon som kontrollerar hur mycket jag lagrar! Dessutom med backup på klabbet. Och gemensam åtkomst i vissa bibliotek. Nu ska bara allt sorteras innan det dumpas över …

 55. Men LarsW, du skrev ju tidigare att vi båsister inte gööör sådant (19:09). Och jag säger som jag brukar, att när du använder något som är gratis då är det du som är varan. Bara att vänja sig.

 56. Tagit del men ej förstått. Det här med att ”jag använder något som är gratis” och att det är ”jag som är varan” får jag inte riktigt ihop.

  Kanske bäst att koja in.

 57. Du skojar, Lotten. Snälla, säg det. Det här är ju precis sånt jag varnade för 19:06. Titta på Regler och villkor längs ner på sidan:
  http://www.epicestonia.com/#/33

  De går naturligtvis inte att direktlänka till och funkar inte i Chrome (och därmed knappast i Firefox), men där står det ordgrant bland annat:
  Du deltar i tävlingen genom att logga in och ange dina kontaktuppgifter via ditt Facebook-konto
  Mina och vems då?

  Hela regelverket på den sidan är annars så löst formulerat att de skulle kunna göra anspråk på allt du någonsin har publicerat. Det beror förmodligen mer på idioti än maktlystnad, men ändå: Granska, fråga och följ upp.

 58. Jag har granskat, LarsW. Jag har kollat och kommunicerat och det är grönt ljus. Just nu mejlar jag med arrangören. Det låter finfint alltihop!

 59. Själv föredrar jag att betala för oss hellre än att våra kontaktuppgifter riskerar att likt Voyager 1 lämnar Solsystemet och kommer ut till hela universum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.