Hoppa till innehåll

Kuckeliku, klockan är snart 04:28 (ännu en reserapport: Umeå)

(Typiskt jättedum rubrik klockan fem minuter över midnatt. Den blir ju gammal snart för att 04:28 är snart. QED.)

Eftersom jag är världens sämsta på att gå och lägga mig i tid, kommer jag att vara smärtsamt trött när väckarklockan om bara några timmar tutar sitt mest obehagliga tut. Jag ska ta tåget kl. 05:18 för att kunna vara på Arlanda i tid för flyget till Umeå, som avgår runt halv nio. Jag har lagt fram randiga strumpbyxor och dito vantar och packat för två dagar eftersom jag sent på tisdagskvällen måste ta in på något hotell i Stockholm. Visserligen skulle jag kunna bo hos släktingar och vänner, men inför den synnerligen viktiga onsdagsföreläsningen måste jag vara

 1. extra pigg, vilket man inte är när man blir väckt av små barn (nästan alla som vill ha mig som gäst har små barn)
 2. komplett opratad och röstutvilad, vilket man svårligen är hos mina stockholmsvänner (nästan alla som vill ha mig som gäst vill sitta och pokulera [fri tolkning av detta ord] halva natten)
 3. ha sovit extra skönt, vilket man inte gör på tvåsitssoffor (nästan alla som vill ha mig som gäst viker ihop mig i tvåsitssoffor)
 4. full med frukostbacon, vilket sällan serveras i normala hushåll på onsdagsmorgnar (nästan inga som vill ha mig som gäst uppskattar baconos i morgonstressen).

Så min fråga till er är förstås var ni tycker att jag ska sova natten mellan tisdag och onsdag. På Arlanda, dit jag kommer sent på tisdag kväll? Eller på Drottninggatan uppe vid Adolf Fredriks kyrka, där jag ska föreläsa på onsdag? Eller nånstans mittemellan?

(Uppdatering följer. Självklart ska ni få känna hur det känns att gå omkring i Umeå och flyga och gäspa och hitta till rätt lokal och äta lunch å så.)

Uppdatering kl. 05:18
Eftersom bussarna ännu inte har börjat gå, fick jag purra min djefla man och bära in honom i bilen. Väl där fick jag nästan liv i honom med en skål fil . (Jag körde, som ni kanske förstår.) Nyss vandrade jag mot tåget och lämnade honom i bilen i det här skicket:

Zzzzzzz.
Zzzzzzz.

Tåget avgår nuuuu – i tid. Och är fullt med frukostätare – jag ser allt från havregrynsgröt i termos till filåflingor. Alla är knäpptysta, endast spridda knäpp av sminkattiraljer hörs. Bäst jag stänger av telefonen eftersom ringsignalen är av brutaltypen.

Ni ser frukostätaren? (Jajajaja, ni anar också de mörka skuggorna under mina ögon. Men de beror bara på mina långa ögonfransar och ljusförhållandena på tåget. Ju.)
Ni ser frukostätaren bakom mig? (Jajajaja, ni anar också de mörka skuggorna under mina ögon. Men de beror bara på mina långa ögonfransar och ljusförhållandena på tåget. Ju.)

Uppdatering kl. =%:%%, oj, jag måste vara trött … 05:55, menar jag
Grabbkarlen i stolen bredvid spelar musik i sina lurar så att min mobilsignal är en västanfläkt i jämförelse. I sin dator skriver han (ser jag med min falkblick, vilket jag inte alls skäms för) ”the calculated bid according to some calculations is when entering an order on all valid bids”. Må det.

Jag har hittat en finne bakom örat.

Uppdatering kl. 07:48
Bristen på havregrynsgröt i magen gjorde sig påmind, så jag tänkte en liten stund på mackorna som jag lämnade kvar i köket när jag åkte. Sedan beslutade jag mig för att köpa lite att äta, för på Arlanda strax efter sju är det just det som alla andra gör. Köerna ringlade först långa till säkerhetskontrollen:

Där i trappan till vänster står man i kö. (Det är min mobil som speglas i fönstret så att det ser ut som ett bekant äpple på baksidan av storskärmen.)
Där i trappan till vänster står man i kö. (Det är min mobil som speglas i fönstret så att det ser ut som ett bekant äpple på baksidan av storskärmen.)

Sedan ringlade de lika långa till frukostalternativen.

Jag stod ett tag och funderade på om ett ägg med kaviar och en kaffekopp med jånket köpete (numera vet ni ju vad det är och vad jag tycker om saken) var värt 69 kronor …
Jag stod ett tag och funderade på om ett ägg med kaviar och en kaffekopp med jånket köpete (numera vet ni ju vad det är och vad jag tycker om saken) var värt 69 kronor …

Jag klev lite på måfå in på Max för att kolla lite, och fann ett erbjudande om ett ägg- och baconmacka. Och tammetusan, lo and behold; den var god!

Visserligen hittade jag aldrig något ägg, men det är smällar man får ta.

Förresten ger Arlandas inrikesterminal ett väldigt rörigt intryck. Lite provisoriskt och slumpmässigt står allt lite huller om buller (se bilden längre upp). Och skärmarna med ankommande och avgående har fått extra förtydliganden fasttejpade – förmodligen på förekommen anledning.

Ja, jag förstår att man kan missa och titta på fel tavla.
Ja, jag förstår att man kan missa och titta på fel tavla. Men det är kanske bara jag.

Jag känner mig verkligen som en ovan resenär jämfört med de andra som världsvant dricker öl i ottan och tar en power nap tre minuter innan det är dag att kliva på planet. Tacka vet jag tåg – giv mig bara en svinkall perrong i november, så ska jag visa er hur man väntar på inställda tåg.

Uppdatering kl. 08:07
Strax öppnar gaten. Opropertionerligt många män på väg till Umeå har hästsvans. Det är helt galet trångt här och när de anländande från Umeå kommer, ska de pressa sig genom den lilla gång som vi har lämnat fri. Konstig planering.

De som snirklar sig till vänster är ankommande. Vi andra är Egyptens gräshoppor som ska in i hålet längst till höger.
De som snirklar sig till vänster är ankommande. Vi andra är Egyptens gräshoppor som ska in i hålet längst till höger.

Uppdatering kl. 09:50
Planet både lyfte och landade som det skulle. Jag somnade redan innan fasten seatbeltsskylten hade tänts och det enda som egentligen hände sedan var att serveringsvagnen körde på min vänstra lilltå, som stack ut i gången. Fullt förståeligt, flygvärdinnorna måste småspringa för att hinna servera kaffet under de knappa 50 minuternas flygning.

Oj, flygbussbiljetten gäller även på lokalbussarna under två timmar! Vad bra, då kan jag ju åka på sightseeing!

Uppdatering kl. 10:40
Nä huga, det är lite för kallt för att åka vilse med buss. Jag har installerat mig (med ett begynnande skavsår) inne på Stadsbibliotekets barnavdelning.

—-

Stoppa pressarna!

Fembarnsmamma utslängd från barnavdelningen!

Efter ungefär 17 minuters solokvistande inne på barnavdelningen på Umeås Stadsbibliotek, blev Lotten Bergman avhyst.

Där satt hon nyss, fast då var det helt tomt på folk.

– Hur känns det?
– Jag är kränkt!
– Vad var orsaken?
– De sa att de hade en generell regel som gällde för alla att har man inte barn med sig, får man inte vara på barnavdelningen. Men det var ju det enda stället med soffa! Och eluttag intill!
– Störde du ordningen? Betedde du dig illa? Tog du alla barnens sittplatser?
– Jag var ju helt ensam där! Det fanns inte en människa i sikte! Och jag har ju faktiskt fem egna barn – fler än de flesta andra!

Lotten Bergman sågs senast i affekt klampa iväg till det närliggande Folkets hus.

—–

Uppdatering kl. 11:39
När jag hade blivit bortkörd, tassade jag iväg till bibliotekets informationsdisk för att be om trådlöst internet och fråga efter något ställe med sköna soffor. För vuxna.

– För att du ska få tillgång till internet behöver jag din legitimation.
– Min legitimation?
– Din legitimation.

Det är ju en smal sak om man har med sig sin legitimation. Men min legitimation, skulle det visa sig, ligger i den djefla mannens plånbok. Inget leg – inget internet. Och det närmaste sköna soffor man får sitta i om man är vuxen ser ut så här:

Tror fan att man inte an ha mig i möblerade rum: dator, sladdhärva, plånbok utan legitimation, ryggsäck, skavsårskängor.
Tror fan att man inte an ha mig i möblerade rum: dator, sladdhärva, plånbok utan legitimation, ryggsäck, skavsårskängor.

Så jag samlade ihop mig och gick till Folkets hus (10 meter bort). Där möttes jag av en kvittrande dam med lila ögonskugga, lila glasögon, lila kläder och den mest tjänstvilliga inställning jag har varit med om på länge.

– Sätt dig ner, känn dig som hemma, gör dig bekant med våra lokaler, lösenordet till nätverket är nappflaska, ha det så trevligt!

Och som om inte det vore nog. De har en te-station för besökarna!

Nu måste jag bara se till att hitta en vit penna för att fixa särskrivningen.

Uppdatering efter föreläsningen kl. 17:02
Jag kom såpass tidigt till ”Umeå Airport” (för den är ju så internationell) att jag kunde se stockholmsresenärer till ett tidigare plan gå på och dessutom höra hur det fanns exakt en plats ledig eftersom någon Helen hade försovit sig. Och jooorå, den platsen kunde jag få köpa för blott 1 900 kr. Eh.

Under de närmaste timmarna ska jag därför sitta och bida min tid eftersom det är bättre att jag åker med ett plan som jag de facto är inbokad på, än tvärtom. Jag kan sova på ryggsäcken, jag kan äta plastmacka och jag kan kontrollera att flygplatsbyggombyggarna sköter sig och bilar cementen betongen här intill som de ska. När jag tröttnar kan jag i huvudet spela upp och älta hur jag under min föreläsning slog pannan i högtalarna, skrev med whiteboardpennor som hade osynlig skrift och sedan … Ptja. Hur var det nu igen? Jag måste tänka efter.

Jag stod på en enorm scen i Folkets hus med drygt hundra åhörare nedanför mig. Scengolvet var klätt med hoptejpade mattbitar så här:

Lapp på lapp, men ingen söm.
På sina ställen snubblade jag ett par gånger. Det är bra; då håller sig åhörarna vakna.
På sina ställen snubblade jag ett par gånger. Det är bra; då håller sig åhörarna vakna.

Men så skulle jag ta ett jättekliv med extrafart mot blädderblocket för att berätta om juice och jos, vilket alltid är upplyftande och intressant. Vänsterbenet följde då med den lösa mattan framåt (accelererande), medan högerbenet stod kvar i givakt. I ett fåfängt försök att inte falla ner i påtvingad spagat, försökte jag genom att flaxa med armarna återfinna balansen. Det gick inte alls.

Inte särskilt smickrande bild, nej. (Från publikhåll såg det tydligen ut som om jag plötsligt för ner i ett djupt hål.)
Inte särskilt smickrande bild, nej. (Från publikhåll såg det tydligen ut som om jag plötsligt for ner i ett djupt hål.)

Nu ska jag bara överleva hemresan och sedan ta in på Hotell Tegnérlunden för att imorrn inspektera dess baconbestånd. Sedan blir det föreläsning på Språktidningen, tiddelidum och hurra!

 

Share
Publicerat iBloggen

114 kommentarer

 1. Jag har ingen hjälpsam kommentar alls. Jag ska bara kolla om jag är är först. Guy Fawkes är förintad och det regnar fortfarande.

 2. är är. Jösses. Är här var vad jag försökte skriva.

  Jag hoppas Lotten sover och inte har en aning om att jag tassar runt och krafsar utefter golvlisterna …

 3. Baconos. Underbart! Jag trodde det var något nytt matpåhitt från Mexico, men så klångade korsordsreflexens bindestreck in:

  Bacon-os. Trist.

 4. Baconos låter som ett mariachi-band. Själv hade jag problem med nyckeln ”magirot” i senaste Språktidningens korsord för att det såg så franskt ut, innan jag fattade ordbrytningen magi-rot. Bleh.

  Åka flygplan?

 5. (Sen är det en annan sak att den där texten är rätt … gräslig … uslig … brrr. Hm. Jag vet inte varför jag tänker på den låten alls, men jag kan sjunga den …)

 6. Christer

  Det verkar kul att sova i den där jumbojetten (jumbojätten?) som de har byggt om till hotell. Men om man kan göra det utan att ruinera sig, och framför allt om de serverar bacon, det har jag ingen aning om.

 7. Bacon-OS! Lars W har ju kommit på en lysande idé! Om vi börjar med tiokamp i bacon, så inbegriper detta bl.a. baconhopp, baconsprint, baconstöt samt kast med litet bacon.

  Christer: Jumbojätten (som det borde heta) har jag varit inne på (men inte i) förr — fast det verkar vara ruskigt ont om bacon: http://www.jumbostay.se/

 8. Jag skulle nog överge Arlandaområdet för ett närmare boende, då får du sova liiite längre.
  Jag felläste filåflingor som tvålflingor, men av en kollega kallades flingor i mjölk alltid för flugor-och-mjölk.

 9. Max-restaurangen på Arlanda serverar så varmt te att jag inte ens har kunnat smutta på det på tio minuter! Dagens scoop!

  Ok, första beslutet är taget: övernattningen ska ske ”inte på Arlanda”.

 10. Hur är ordningen på uppdateringarna? Du måste kanske ta med jet-lag på grund av tidsomställning i beräkningarna för återhämtningen och morgondagen. Visst har du väl bott på ett schysst ställe i gamla stan tidigare? Ligger det för långt bort?

 11. Kerstin utan blogg

  När jag gogglar lite på Vattumannen på Drottninggatan nära Adolf Fredriks kyrka ser jag att det finns ett vandrarhem i samma hus. Hostels by Nordic. Låter lagom skumt.
  Då kan ju Lotten bo där nära föreläsningslokalen och före eller efter gå in på Vattumannen och kolla om de har några bågskytteböcker nuförtiden 🙂

 12. PK

  Är det mellan onsdag och torsdag som du inte ska hem eller mellan tisdag och onsdag? Eller kanske båda? Om du nu ska stanna i Skockholmen, ska vi inte dra ihop till en bloggpokulation på en pub som Bishop Arms eller Oliver Twist?

 13. Ö-helena

  Hotell Tegnérlunden ligger mycket bra till när man ska göra grejer i de trakterna. Be om ett rum så högt upp i huset som möjligt.

 14. Jag såg ägget i maxmackan. Under baconen. Och noterade tidsförvirringen. Frågan är om tidsangivelsen är fel eller om stycket är felplacerat.

  Bacon-OS är det mycket tveksamt att man får skriva.

  Och så är jag grymt avis/impad av att kunna skutta ur sängen vid såna otider, Sickan Carlsson eller inte.
  Jag är nog mer à la DDM som jag hoppas inte sover på sig en p-bot.

 15. AndersGM

  Sveriges Radio rekommenderar tydligen Grand Hotel, kan inte dina lokalradiopolare fixa rabatt?

 16. Om du vore i Göteborg, kunde ett härbärge utan såväl småbarn som vilt pokulerande vuxna erbjudas. Vi är synnerligen tråkiga och häckar helst framför TV:n och datorn. Bacon skulle också kunna erhållas i valfritt format när så önskas. Ett bibliotek finns i närheten och kan jag inte tänka mig att det skulle komma på tanken att utvisa någon, i synnerhet inte någon med nudelfrisyr.

 17. Ökenråttan

  Baconos – även hos mej gick associationerna mot det latina. Häromåret var det nån som bombade på Bali och då kunde man läsa ordet ”balibombare” i tidningarna. Trodde då att det var nåt nytt barnprogram i teve.
  För så där drygt 100 år sen petades det in ett – mellan såna där mentalt svåravdelade ord. Det underlättade läsningen nåt kolossalt. Är det FEL att skriva så i dag? Man vill ju vara hygglig mot läsaren.

  Hos oss hade Lotten kunnat få sova i en riktig vuxensäng, utan småbarn och på beställning även få bacon till frukost. MEN sängen är belamrad med böcker som vi sorterat i högar efter ämne för att gå igenom och sälja (optimister!) eller ge bort eller ställa tillbaka i hyllorna.

 18. På tal om fil och flingor så har vi varsin sort här i huset. För att inga missförstånd ska uppstå (och för att vara hygglig mot läsaren) har min burk påskriften Gurrkruskburk. Vilket förstås genast blir föremål för funderingar och tolkningar.

 19. Skrattade så jag grät åt balibombare. Tur att inte bibblorna här tillämpar det där med barntvång på bevakning. Vilken bedrövlig resa. Hoppas du har roligt sen och får bra betalt iaf.

 20. Skogsgurra, det var exakt likadant för mig som för Hyttis, kan jag säga.

  Och så … HUR kan man inte låta personer oledsagade av barn besöka barnavdelningen? Vad gör de med föräldrar vars barn ligger hemma och är sjuka och måste ha fler böcker att läsa eller få lästa för sig? Va? Någon borde installera barnuthyrning i närheten för att lösa sådana dilemman.

 21. Örjan
  Kände inte ens till honom. Men kruska var vanligt under femtiotalet och är numera (hos oss) den allmänna benämningen på allt som verkar uppsopat från loggolvet.
  Det där med colonrytmen låter bra. Det funkar ju faktiskt så.

 22. Ökenråttan

  Stäm Folkets hus! Framkallande av fara för annan. Du kunde ha brutit dej eller på annat sätt blivit invalid för livet! (Tog du själv fotot?)
  Stäm barnbiblioteket också, när du är i farten. Hets mot folkgrupp! Vilken folkgrupp? Ensamma fembarnsmammor.

 23. Örjan

  SG: Are Waerland ”kruskapropagandisten” trodde jag du kom ihåg.
  Att han föddes under annat namn var dock en nyhet för mig.

 24. Förlåt, where are my manners — självklart hade jag gärna pokul… deltagit i en sammankomst i Stockholmen nu när jag är där och tultar. Men jag måste hålla igen på roligheterna tills jag inte föreläser så mycket.

  Jag har aldrig stämt någon, Ökenråttan … men det är kanske på tiden? Är du då både min manascher och advokado?

  Vet ni hur kul det är på Umeås flygplats? Inte, kan jag säga. Inte ett dugg. Runt halvsexsnåret var jag dessutom den enda resenären här. (Men de serverade en mycket god gulaschsoppa med surdegsbröd.)

 25. Var på stan en stund idag vid tretiden och de tutade i luren som finns
  på taket på stadshotellet. Är det nån som hört om det tutades hos Lotten idag. På taket alltså?

 26. 1900 kronor för att åka med ett tidigare flyg?! Rån! Jag har också råkat ut för det, avstod från byte av flyg (precis som du), blev ändå incheckad på den tidigare flighten (utan att jag noterade det) och missade planet, eftersom jag satt i baren och pokulerade (den alkoholfria betydelsen). Ja och sedan när jag tittade på mitt boardingkort för att ta reda på vilken plats jag hade insåg jag att jag missat chansen att komma hem tidigare utan extrakostnaden. Det blev förstås lite hallå bland personalen när jag gav mej till känna, dom hade ju efterlyst mej i högtalarsystemet en stund tidigare.

 27. Men nu gjorde jag fel med betongen igen! Vad är det med mig, Bess? Obildbar i cementkunskap?

  Apropå rån, så bestämde jag mig för att spara en hundring och ta vanligt tåg från Arlanda till Centralen. Döm då om min förvåning när SJ-tågen kostar lika mycket som Arlanda Express! Knappt 20 minuter för 231 kronor …

 28. Jag gick förbi köttrestaurangen som såg vansinnigt mysig ut, men som verkligen var proppfull.

  Det tut i luren som du hörde, Hyttfogden, måste ha varit ett specialtut, för idag är inte en tutdag. Fast det var bra med en påminnelse — jag har ju inte fått svar av tutinstanserna.

  Nu har jag tagit in på hotellet, som nästan inte accepterade mig, utan legitimation som jag fortfarande är. Tydligen är tepåsar hårdvaluta här.

 29. Ökenråttan

  Örjan: Minerva slog igen den sista september i år. Sörjt av en stor och trogen krets. Bostadsrättsföreningen som äger huset ville inte ha nån krog i sitt hus. Så där bara.

 30. Gamla Minerva? På Rådmansgatans yttersta, tror jag. Gamla franska stället?

  På tal om rån så fick jag nu betala 1800 riksdaler för ett synnerligen modest rum i Norrköpings norra utkanter. Visserligen känt för rävungar. Men inte så här års.

 31. Du får nog stoppa ned en rulle silvertejp i din rullväska för framtida behov. Bra till annat också. Det mesta faktiskt.

  Heja Umeå Folkets hus!

 32. Själv är jag så barnslig att jag fortfarande kan ha roligt åt hur det blir i adressrader utan å-å-ö. Hastratter och kottbaren. Kottbaren! Ekorrn satt i granen och allting.

 33. Örjan

  Ökenråttan: Minerva. RIP
  Sannt?
  Fattar inte varför en bostadsrättsförening vill göra sådant?
  Kulturförstöring, enligt min mening.
  Nåväl Eldhs Strindbergsskulptur finns förhoppningsvis fortfarande kvar i Tegnerlunden.

 34. Agneta

  Avdelningen Agnetas nattliga minnen:
  Jag har flugit inrikesflyg en säger en gång i mitt liv. Från Sturup till Umeå via Stockholm. Tjugo år sedan nu. Vinter var det och gatorna i Umeå kantades av meterhöga (3–5 eller så) drivor. Dessförinnan, en bit in på femtiotalet, hade jag i elvaårsåldern flugit Piper Cub och SK 12 (skolflyplan) ett flertal gånger från och till Jönköpings gamla flygfält. Någon dryg halvtimme i luften mellan från och till. Och långa stunder var det jag som spakade.

 35. Jag kan verifiera uppgifterna om jätteplogvallar i Umeå 1988.

  1992?
  Hm … minns bara att det gick åt väldigt mycket bensin till majbrasan.

  Eller tänker du 1993?
  Minns inte mer än att snön lade sig 8 oktober i Vindeln hösten 1992.

 36. Agneta

  Minns jag rätt var det i februari 1992. Kanske var vallarna inte lika höga överallt – tror att man hade rensat utmed vissa centralare gator och fyllt på därmed utmed andra.

 37. Visst Örjan, originaltruppen kanske också fungerar dock inte i kombination med hans.

  Lotten, när du får tid. Ändra originaltruppen till originaltuppen.
  Möjligen ska det vara stor bokstav också?

 38. Ökenråttan

  Ja, gäller det att flyga märkvärdigt, då kommer jag dragande med Lille Maken. Han har flugit med Concorde, London-New York. Fort gick det! Och full blev han, på ädlaste drycker. Det var en resa det!

 39. Bara ett Concorde-minne*, arkiverat under anglofila avdelningen: Vi var i London när drottning Bettan firade guldjubileum 2002, och den tisdagen var precis allting igenslaget och antik- och samlarmässan vi skulle gå på var inställd, så vi … tja … traskade iväg till Pall Mall och stod och hängde bland den dryga miljonen firare. Mot slutet kom en Concorde eskorterad av sex jaktplan (som blåste ut vit, röd och blå rök, såklart) och gjorde en lågflygning över paradgatan. Det var rätt häftigt, på något avigt vis. Sådär får naturligtvis ingen alls flyga någonsin annars.

  *konkordans? Concorde-dans?

 40. PK

  Är du säker på att dom inte var nio, flygplanen som eskorterade Concorden på guldjubileet? Det var nämligen RAFs uppvisningsgrupp Red Arrows som var i farten och dom är just nio i antal till vardags och flyger rödmålade Bae Hawk (ett skol/övningsflygplan, inte jakt). Å andra sidan var Concorden och Red Arrows bara en del i den flygparad som flög över London den dagen. Man flög med alla 27 olika typer av flygplan som RAF förfogade över.

  Att påstå att dålig städning gjorde att man slutade flyga Concorde är väl att ta i, men den händelse som SG så subtilt syftar på påskyndade väl processen. Faktum är att kraftigt stigande bränslepriser under 70-talet gjorde planet olönsamt redan från början. Och när sedan den allmänna nedgången i passagerarflyget efter 9/11 gjorde att intresset för dom dyra concordebiljetterna sjönk drastiskt, så blev det för olönsamt att flyga med den. Den hade behövt en kraftig modernisering för att kunna fortsätta sin trafik. Allt från törstiga, bullriga och smutsiga motorer till omoderna analoga flyginstrument och behovet av en flight engineer, talade emot fortsatt trafik. Avsaknaden av konkurrens samt det låga antalet tillverkade plan, ca 20 stycken, gjorde att den välbehövliga moderniseringen aldrig blev aktuell. Jämför med den Boeing 737 som Lotten flög med från Ume, modellen kom i slutet av 60-talet och har genomgått flera stora moderniseringsar. Boeing 737-800, som Lottens modell heter, togs i drift 1998 och har en ny och helt modern instrumentering, nya motorer, ny inredning och en massa nya system ombord. Detta gör att den är mycket tystare, renare och snålare än den urspungliga 737 som ju är ungefär lika gammal som Concorde.

 41. PK

  Hej Hakke, dej ser man inte så ofta i båset. Är det den stundande kalendern som satt fart på båsbehoven?

 42. PK

  Det var ju bara ett exempel Helge. Fast DC10 ger jag inte mycket för, felkonstruerad på viktiga punkter med flera totalhaverier som följd.

 43. Men Tatiana, din stackare! Det är ju onsdag idag!

  PK: Tack för att du är här och tar hand om eftersläntrande frågor och kommentarer! Och hakke.

  Boing boing!

 44. Jo, PK, jag kanske förenklade lite. Men om inte haveriet inträffat så hade man nog kunnat dra på beslutet ganska länge.

  Tatiana: Omdöme från dagens framträdande? Eller gårdagens? Eller båda?

 45. PK

  Fast frågan jag ställer mej är varför ett punkterats däck kan slå sönder en bränsletank och att ett däck kan tillåtas bli punkterat av en metallremsa och om rämsan hade trillat av om den hade varit en av flygplanstillverkaren godkänd del och inte en piratdel. Var det United som hade tappat den?

 46. Klart PK har rätt, nio var eskortplanen och det var bara min hjärna som fes fram fel antal. (Herregud, det är mer än tio år sedan — tio! Vad gammal jag plötsligt känner mig när jag tänker på grevinnan av Wessex’ hatt som vi olyckligtvis såg.)

 47. PK, jag köpte några sådana där beer in box som du gör reklam för. Ska de drickas kalla eller svala eller rumsvarma eller vid kroppstemperatur?
  (En gång för många år sedan filmade jag på Pripps och blev där väldigt inofficiellt bjuden på en varm starköl direkt från produktionsbandet. Det smakade märkligt men inte oävet.)

 48. Hmmm … eftersom det slog mig att många av er med all säkerhet slapp undan att se den och roligt kan vi ju inte ha det — med andra ord, jag vet inte hur hattintresset ser ut, men här är en bild på den kreation som då brukade benämnas papperskorgen. Grevinnan Sophie av Wessex i alldeles för mycket filt. Jag har sett den live.

 49. PK

  Niklas, vi drack den lite källarsval, ca 12-14 grader. Det funkade för oss. För kall så smakar den nog inte så mycket. Var det möjligen ”Jönssonligan och Dynamit-Harry”?

 50. Annika, papperskorgen kanske inte var så praktisk, men i största allmänhet önskar jag att fler bar hatt! I Harlem tar damerna på sina finaste hattar till söndagens ”service”, det är väl motsvarande IKEA i Sverige tror jag.

 51. Men en pilsnerfilm var det väl? Med Preppen i huvudrollen?
  Dessutom, var det inte Tor Modéen som sjöng just den käcka låten? Och då måste det vara en pilsnerfilm.

 52. AndersGM

  Den oerhört engelske Jeremy Clarkson skriver i en av sina böcker hur flera förståsigpåare konstaterade att 747an var en dödsdömd idé, ingen skulle vilja flyga så, medan Concorde var flygets framtid. Flyget tillhörde inte massorna utan direktörerna. Tänk så fel man kan ha!

 53. Haha, i Sverige drar Ikea mer än kyrkan och dit alla går borde man göra sig lite finare , tänkte jag, för den allmänna trivselns skull.

 54. PK

  Lotten, det har gjorts många studier hos tillverkarna av flygplan för att hitta något nytt Concordeliknande. Det är nog inga problem att bygga ett flygplan som kan flyga från London till New York på 2h. I alla fall inte ur ett tekniskt perspektiv. Men ur ett ekonomiskt perspektiv är det klurigare. Concorden var ju ett ekonomiskt fiasko från början till slut, franska och brittiska regeringar har pumpat in massor av skattemedel i projektet för att kunna visa världen att fransmän och engelsmän inte bara kan sammarbeta utan dessutom uträtta stordåd tillsammans.

 55. Ann-Kristin

  Hej _Lotten!

  Tack för en underbar em i Umeå den 6/11, samt ditt föredrag roligt och sant, vi skriver nog alla fel ibland omedvetet. Du är duktig på att berätta och framföra på ett roligt och intressant sätt.

  Ursäkta för vårt skratt för dina missar, allt blev så tokigt roligt, att det ska vara så roligt när andra gör bort sig. Tur du inte slog i hjäl dig.

  Här en ny affisch:
  https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=4844518318011&set=a.2182306124370.2132480.1448482393&type=1

 56. […] svullna, värkande knän inte var vackra som på retuscherade bilder. Kortison insprutades. Jag föll omkull på en scen i Folkets Hus i Umeå. Jag opererades i vänsterknät – trasig menisk och vilsna […]

 57. […] trippade jag ut på stan för att kolla omgivningarna. Allt såg ut som vanligt, scenen där jag hösten 2012 trillade omkull och vred sönder knät fanns kvar och … se på […]

 58. […] sades ha karvat bort de skadade delarna som jag fick när jag trillade omkull på scenen i Umeå 2012. Den mystiska skada som jag utan att känna till det lyckades orsaka nu i somras, var tydligen […]

 59. […] Då tar jag på mig tvångströja, munkavel och knäskydd samt våtvärmande omslag och försöker att inte lägga ut texten eftersom den är så jädra trist sedan den där dagen 2012 när jag trillade omkulloch pajade menisken på scenen i Folkets hus i Umeå. […]

 60. […] alla nytillkomna läsare: 2012 föll jag på en scen och skadade menisken i vänsterknät. Sedan dess har jag opererats två gånger och gått på […]

 61. […] ju som på det viset (nu kommer en kort rekapitulation) att jag sedan ett fall på scen under en föreläsning 2012 har haft så rysligt ont i vänster knä. Jag har opererats två gånger och därefter PANG fått […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.