Hoppa till innehåll

Dag: 26 november, 2012

Självförtroendet på topp!

Eufori! Hybris! Min skräppostlåda till bloggen är rena rama uppåttjacket!

Tydligen ser uppåttjack ut så här.

Spammen står som spön i backen och alla avgudar och dyrkar mig och boostar mitt ego så till den milda grad att jag inte riktigt förstår varför jag inte är världsberömd.

De älskar mig! (Klicka för att kunna läsa om min förträfflighet.)
De älskar mig! (Klicka för att kunna läsa om min förträfflighet.)

Om ni skulle behöva några formuleringar på intressant engelska till era Linkedin-kolleger, kan jag erbjuda er några olika typer. (Linked In är som en lista på kontakter där man försöker hålla sig på en yrkesmässigt sett lagom skrytnivå och där man kan tigga ”endorsements”.) Se, här drabbas skribenterna plötsligt av ångest för att de inte har tackat mig tillräckligt – miljontals människor behöver ju mig!

”I as well as my friends happened to be analyzing the excellent tips from your web blog while suddenly got a terrible feeling I never expressed respect to the blog owner for them. Most of the people became as a result happy to learn them and now have in truth been taking advantage of them. Thank you for simply being very kind as well as for using this kind of extraordinary issues millions of individuals are really needing to know about. My very own sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.”

När jag skriver att jag tycker att tvålen i mitt hotellrum har skiktat sig men att det faktiskt inte finns något annat att klaga på, får jag ovationer:

”Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs we’ve ever arrived across on this subject. Basically wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.”

När jag skriver om Rowellskatalogen med förkläden från 1960-talet, sägs jag ha fräscha tips:

”Thanks so much for giving everyone an exceptionally nice chance to read in detail from this website. It is usually very kind and also stuffed with a great time for me and my office friends to visit the blog minimum 3 times in 7 days to read through the fresh tips you have got. And lastly, I’m certainly astounded with all the brilliant creative concepts served by you. Selected 1 facts in this posting are particularly the most efficient I have had.”

När jag så frågar om hur man bäst karvar i en pumpa, dyker den nordiska skräppostvarianten upp – som på Jantevis inte alls är lika berömmande. Då avhandlas landshövding Ragnar Lassinantti, stridsflygplan, Tage Danielsson och turkisk inrikespolitik. Ibland beklagar man att jag har slutat blogga (!) och kryddar med siffror på ställen där det nog har stått ø eller æ:

”Bra stil pe5 den he4r artikeln tytkce jag. Men e5e5e5….det e4r alltid lika sgolrigt de5 en blogg man ff6ljt le4nge ff6rsvinner. Tre5kigt att det skall vara pe5 det viset.Verkar som apati har satt in. Vad kommer detta att fe5r ff6r praktiska resultat? Vilka ff6re4ndringar hade kommunisterna och de andra velat genomff6ra om de fe5tt sin (troligen) re4ttme4tiga representation?”

Och vad ska vi tro om detta mejl? Ska jag och John Cusack investera i en restaurangkedja trots att han har hjärtproblem och inte får hantera annat än smör?

Ja! Självklart! Jag är ju bäst och oumbärlig!
Ja! Självklart! Jag är ju bäst och oumbärlig!

Nu ska Lotten (man talar om sig själv i tredje person när man befinner sig på en sådan här hög nivå) be om ursäkt och dra sig tillbaka. För hon har viktigare ting för sig. Vem har väl tid att sitta här när världen behöver räddas från undergång?

Share
33 kommentarer

Jäm- eller jämn-?

Det svåra med jäm- och jämn-ord är att man inte hör skillnaden i talet. Ju fler gånger vi hör jämt där det egentligen stavas jämnt, desto svårare blir det när det kommer till stavningen.

Men man kan ju försöka förklara lite?

Jämt alltid betyder ’alltid’.

Jämnt är en böjning av jämn, som vi ju vet betyder plan, platt, slät och lugn. I sammansättningar är förstås både jämn- och jäm- former av jämn.

Det finns två fasta uttryck där jämt betyder alltid:
• ständigt och jämt
• jämt och samt

Och ett där jämnt med n insprängt betyder med knapp nöd eller just:
• nätt och jämnt

Och nu måste man fokusera och tänka efter, för om andra delen av ordet börjar på vokal eller h eller m, skriver man nästan alltid jämn:
• jämnårig
• jämnhög

Men det lättaste är förstås att slå upp i SAOL. Eller rabbla några jäm-ord tills man kan dem utantill och tänka på att det handlar om något som är i höjd med eller invid något annat:

 • jämbredd
 • jämbördig
 • jämfota
 • jämföra
 • jämförelse
 • jämlik
 • jämlikhet
 • jämspelt
 • jämställa
 • jämställdhet
 • jämvikt
 • jämväl

Nä hu, nu blev jag trött i munnen. Vi tar orden där man får stava som man vill för att glädja rebellerna:

 • jämngammal/jämgammal
 • jämngod/jämgod
 • jämnstark/jämstark
 • jämnstor/jämstor
 • jämntjock/jämtjock

Men fy, nu blev jag trött även i huvudet. Och då går det knappt att förstå SAOL:s egen förklaring till detta:

”Gränsen mellan jämn- och jäm- i sammansättningar är oskarp. Det finns en klar tendens i språkbruket att utnyttja den mer genomskinliga formen jämn- genomgående utom i några starkt lexikaliserade ord på jäm-.”

Genomskinlig betyder ju ”något som släpper genom ljus” och genomsynlig betyder ”något som släpper genom både ljus och bild”. Så hur ska vi nu tolka detta? Jag vet: vi struntar i det och kollar vad andra instanser har att säga om detta.

Språkrådet skriver  att man kan göra skillnad på

 1. jämnbred – om en planka som är lika bred i hela sin längd
 2. jämbred – om en planka som är lika bred som en annan (plankorna är då jämbreda).

Usch, nu blev det jobbigt att tänka igen. Vad är skillnaden mellan en planka och en bräda? Jo, en planka är virke med en tjocklek om minst 45 mm och en bredd om minst 140 mm, medan bräda är virke med tjocklek av mindre än 45 mm och bredd på minst 70 mm. Med andra ord är plankor och brädor varken jämstora eller jämntjocka. Och man kan minsann planka in på en fotbollsmatch och bräda någon i armbrytning. Och den enda illustration jag kan komma på nu är denna:

Själv funderar jag på om man inte i dessa Facebooktider om kompisar som ständigt och jämt fyller år kan säga att de ”fyller jämt”. (Eh. Sådär får man ju inte skoja. Nu blir det fel i googlingsstatistiken på just det uttrycket, så nu måste jag jämna ut genom att skriva korrekt ett par gånger: fyller jämnt, fylla jämt, fylla jämna år.)

Share
19 kommentarer