Hoppa till innehåll

Vi måste prata om varumärken och loggor

När jag igår föreläste för kommunanställda i Tyresö (en av åtta Södertörnskommuner – det fullkomligen vimlar av kommuner i Stockholmstrakten), publicerade jag på Facebook denna bild:

Ity Tyresös kommunlogga ser ut så här:

Okej. Jag är ingen estet; jag är en simpel språkmänniska som kan gå med omaka strumpor och ha svarta skor till blåa strumpor – men detta är för mig som att stoppa båda benen i samma byxben som änna sjöjungfru. Varför klämma ihop vissa bokstäver men sära på andra? Och varför är det så ont om versala T? Jajaja, formgivare gillar gemener mer (de lär vara snyggare) och hatar bindestreck (de är kantiga och fula)

Regeln när det gäller hur pöbeln (ergo vi som inte begriper bättre och bara skriver brödtexter här och där) ska skriva varumärkesnamn och tolka loggor, är enligt min husgud Språkrådet ungefär:

Företagsnamn och deras eventuella förkortningar skrivs inte genomgående versalt, oavsett hur loggan ser ut. Man  skriver alltså Asea, Wasa, Saab och Modo (om man inte jobbar just där, för då följer man ju företagets egna skrivregler). Namn med t.ex. en versal eller ett klurigt tecken mitt i ordet, avviker från svenska skriftnormer och normaliseras därför. (Görs om enligt skrivreglerna.) För att underlätta läsandet, ju.

Några exempel:

Det gäller även

 • MatXtra → Matextra
 • r.o.o.m → Room
 • FöreningsSparbanken → Föreningssparbanken
 • S|E|B → SEB
 • KRAV – Krav
 • coop/COOP – Coop.

(Den där listan fyller jag på när ni kommer med fler exempel.)

Numera nästan njuter jag trotsigt när jag skriver Ipad, trots att jag för bara ett halvår sedan tyckte att det såg ut som när man går omkring i bara hatt och underkläder.

Har ni fler problemexempel eller underliga loggor som vi kan dissekera – förlåt diskutera menar jag nog. Eller har ni protester – kanske ni tycker att Tyresös kommunlogga är ett under av skönhet och eftertänksamhet samt underfundighet? Och när det gäller stackars Canal+ som blev C More — hur ska vi göra där?

Fotnot:
När man blandar versaler och gemener och skippar mellanslag och de finfina bindestrecken sådär lite innovativt, kallas det kamelNotation (på engelska CamelCase).

Uppdatering
En logga till samlingarna:

Uppdatering 2
DR HÖGS? AMAT KOLA? ISKA! MS!

Uppdatering 3
Loggan som (tydligen) gjordes särskriven ”med flit för att det skulle skapas lite engagemang”:

Från sajten:

Uppdatering 4
Nåde dig om du inte kan svenska! För då (moahahhahaaaa) kan du inte räkna ut vad kommunen heter! FXLUN?  FRLUN? FHLUN? FYLON?

 

Uppdatering 5
Skellefteå, Skellefteå … å-pricken far ju iväg som en tennisboll i ett gammalt tv-spel!

Share
Publicerat iBloggen

75 kommentarer

 1. Örjan

  Men. Ditt exempel.
  MatXtra
  Om nu namnet skulle vara officiellt registrerat sålunda hos PRV? Hur göra?
  Flera likartade exempel på bolagsnamn torde finnas.

 2. Agneta

  Till listan:
  LUND – Lund
  KRAV – Krav
  coop/COOP – Coop

  Hur förhåller det sig med tidningsnamn i löpande text? DN, SvD, SDS, AB etc?

 3. Löne före ningen — jag undrar vem (vad) ningen är, för det där är ju liksom närapå en tydbar fras.

  Jag har ingen logga omedelbart aktuell för mig, det enda som skaver just i dag (i kväll) är en reklamfilm (i tv) för köks-vadheterdet-företaget HTH (jag menar inte att själv göra reklam för det, jag vill bara peka ut vem som ska skämmas), och det skaver så mycket att jag inte ens minns riktigt vad det står på första raden i slutbilden, däremot den andra: ”rot avdrag”. Med jättelika bokstäver i tv-rutan, alltså, och det är som sagt på en rad så de har inte ens den vanliga dår-ursäkten (som i Agnetas exempel).

  Sådärja. Om jag skriver mer i kväll tror jag att jag ska använda fotnoter för nu har jag gjort av med dagens parentesranson.

 4. Nejnej, Annika, du kan få extraparenteser av mig! Jag gödslar själv med dem. Jag skulle kunna ha den här loggan:

  (LoTTen)

  Vähäldigt många kommuner skriver med genomgående versaler i loggan, t.ex. Nynäshamn, Salem, Huddinge, Nykvarn, Norrtälje, Sollentuna, Lerum, Ale … oj, nu hittade jag ”Uppsala KOMMUN”.

 5. Nu slog det mig plötsligt. Det finns otaliga exempel på att långt ifrån alla förstår varför det får heta t. ex. Kumla centrum men inte t. ex. Hallsberg centrum. Med det olycksaliga resultatet som man kan se här. Detta har varit faktum i så många år att jag har utvecklat tjock bindväv runt smärtpunkten, men dagens ämne fick den att börja ila igen.

 6. Vad är en före detta alahästlun?

  En logga som jag har stora problem med är iäggny eller om det är ivny, kanske iäppleny? Har hört talas om äpple i samband med den. Stort äpple. Kan också vara ihjärtany. Svårt.

 7. Nejdå, vi är inte gnälliga. Elitistisk kan jag däremot hålla med om att jag är, men en snäll elitist i så fall!

  Ser Vingåkers infartshälsning verkligen ut så där, Skogsgurra? På riktigt? Det var ju hysteriskt roligt på inte bara ett plan, utan kanske fyra–fem!

 8. Nja. Nästan. Tanken är tydligen att Vingåkers ca 9000 invånare, som ju utgör en tusendel av Sveriges befolkning, inte kan ha fel. Samma logik som ”Tusen flugor kan inte ha fel – ät skit!” Men en del kameror är ju inte helt tillförlitliga.

 9. Tänk att Örjan visste att jag inte skulle kunna hålla fingrarna i styr här. Extra intressant eftersom jag numera är delägare i en reklambyrå och dagligen och stundligen slits mellan visuell och språklig skönhet.
  Tillsammans med min kompis David Stark, som jobbar i TT-koncernen, driver jag även sajten http://skyltat.se och Facebooksidan Sverige mot Särskrivning: http://facebook.com/sarskrivning – där kan ni hitta hur många exempel som helst. (Och det där skulle jag aldrig skrivit om inte Örjan frågat om länkar…)

 10. Linkedln läste jag länge och begrep ingenting. Numera vet jag att det heter Linked In men jag fattar fortfarande inte vad jag ska ha det till. Någon klok som kan förklara?

 11. Ökenråttan

  Ja, nu kan jag inte lägga länkar, men min tanke gick i det här sammanhanget direkt till en fasad på Valhallavägen, där Stockholms dramatiska högskola annonserar sin existens.
  Gå in på http://www.stdh.se och beundra (!) kreativiteten när det gäller att krångla till layouten på högskolans namn. Maken till artsy-fartsy trams får man leta efter; både Lille Maken och jag får förhöjd puls när vi passerar eländet och måste genast snedda över esplanaden och köpa något stärkande på bageriet på andra sidan. Kardemummabullarna brukar återställa balansen.

 12. Ökenråttan

  Jamen, jeeeez; jag KAN göra länkar. Så där enkelt kunde jag väl inte ens drömma om att det var!

 13. Det svåra är, Ökenråttan, att göra snygglänkar. Men det måste man ju inte! (I högermarginalen finns en länk till länkskolan. Fast fan vet om det finns tid till sånt när man måste ut och köpa kardemummabullar så fort man blir loggrubbad. Vi lever ett hårt liv och borde kanske investera i skygglappar.)

 14. Där kan det vara befogat med gnäll!

  Det måste rimligen finnas någon slags hjärnaktivitet bakom detta. Men vilken?

  Om man tar ett långt steg tillbaka. Kanske tar av sig glasögonen så det blir lite suddigt, så kan man skönja en siffra. Kan det vara så att den siffran ska representera de fyra discipliner som man säger sig utbilda i?

 15. Christer

  Löneföreningens logga måste vara någon sorts smart ordlek, kanske bara lite för smart. Menar de att de ligger före någon annan? Eller att de vill ha en lönesättning som är före? Före vem då? Eller att de vill ha lönen före skatt? Eller att det är de som gör alla uträkningar före löningsdagen? Eller att de jobbar på före tag?
  ”Säll är den som har som rättesnöre …”

 16. Ökenråttan, de kardemummabullarna återställer det mesta. Lyckligtvis jobbar frun på det stora mediekomplexet runt hörnet så hon medför ibland bullar hem. Och nu önskar jag att jag hade en …

 17. Utan en tillstymmelse till kardemummabullar är jag på väg till Uppsala för att föreläsa. Tåget knirkar och gnisslar så att det låter som om hjulen håller på att lossna från kardanaxlarna och sprätta loss hjulupphängningen.

  (Helt OT. Tänkte bara att jag skulle lämna ett sista livstecken från mig om nu tåget sprängs/skenar/faller omkull innan jag kliver av.)

 18. Christer

  Var i stan ska du föreläsa? Om det passar och tid finns kan vi kanske dela en kardemummabulle?

 19. Teknikspråkpolis slår till.
  1. Det finns inga kardanaxlar på ett tåg.
  2. ”Hjulupphängningen” är visserligen begripligt, men borde vara mer preciserad. Det finns många olika slag och hjulaggregat, ofta med drivning, kallas boggi/boggie (vacklan).

  Tips: Vid allvarlig fara kan tågsoldaten* vidtalas. Om tågsoldaten hånler och vägrar vidta nödiga åtgärder så finns det så kallad nödbroms.

  *Tågsoldat är extra aktuellt som begrepp när man färdas mot Uppsala.

 20. Jamen stackars Tyresö! Om det nu är små bokstäver på deras hemsida så kompenseras ju detta av deras infartsskylt där de stora bokstäverna råder.
  Jag tycker det är intressant att få reda på hur en kommuns vapensköld kommit till och googlar man på Tyresö kommunvapen får man hela historien. Det som jag trodde var oppadelen på en vikingahjälm ska föreställa en oxpannna med horn.

  Vårt kommunvapen här i Karlskoga är två korslagda kanoner med fyra järnsymboler. När Karlskoga blev stad 1940 tyckte stadens fäder att dessa symboler passade fint in på bygden, Bofors med kanonerna och den järnhantering som vi levde av här en gång.
  När Karlskoga fyllde fyrahundra år 1986 ville stadens fäder
  fira detta lite extra och lät på den s k Rävåskullen släpa upp en av de kanoner som stått på däcket till pansarbåten Sverige, den där båten som man samlade in pengar till runt 1912 och som finns på minnestallrikar från den tiden.

  1980-talet var ju ett stökigt skede i Bofors´historia med Indienaffären och det blev ett förfärligt liv om den där pjäsen på
  Rävåskullen. Men allt har sin tid och kanonen glömdes bort så nu är det bara MP som brukar bråka lite ibland om denna när MP känner sig bortglömt i kommunpolitiken. Och kanonen, ja den står kvar där än och har blivit en del av det som turismen i Karlskoga kan uppvisa.

 21. Uj va komplicerat allt blev nu! Jag pratar om PKs och min gemensamma språkpolisiära insats. Inte om nån jämrans kanon. Fast den är tung, den också.

 22. Ökenråttan

  Dr Högs astmatiska skola. Kanske man måste vara dyslektiker för att få ihop detta?
  SG: Att skriva alla orden i myndighets- , skol- eller dylika namn med stor begynnelsebokstav försvann får nåt antal år sen. Förr hette det t.ex Högsta Domstolen, nu skrivs det Högsta domstolen.

 23. Kommer ni ihåg det ohemula brevet från Transport for London? Där dom hotade med 1000 pund om vi inte skötte oss. Och där vi inte ens fick veta när och var vi betett oss kriminellt.

  Nu har vi skrivit lite fram och åter. Bland annat fyllt i ett fem sidor långt dokument med uppgifter som finns i offentliga register. Idag fick vi följande svar:
  http://www.gke.org/pub/files/Transport%20for%20London%20letter%20November%209%202012.pdf

  Vi förstår inte. Har de glömt att fylla i ”domen”? Rubriken From, To etcetera finns där men utslaget saknas. Eller missar vi något väsentligt?

 24. Nu står jag inne på Pressbyrån i Uppsala (datorn vilar på en papperskorg) bara för att säga att jag inte heller begriper mig på Skogsgurras engelska brev.

  Och förstås för att förtydliga och upprepa att jag precis har blivit bjuden på KVÄLLENS FOPOLLSMATCH!!! Jag ska mingla med gamla VM- och EM-hjältar!

 25. Jo, vi har förstått det! Det är stort!

  Tag varning! Du vet hur det gick när du träffade basketkillar. Risk att du börjar med fopoll nu i vuxen ålder. Ha det!

 26. Örjan

  ”Jag ska mingla med gamla VM- och EM-hjältar!”
  Underbar gåva till någon (aka Lotten) som vet att uppskatta den.
  Nyfiken. Vem är/var gåvogivaren?

 27. Örjan

  Aha! (Info via Lottens facebook).
  Gåvogivare -medarbetare på Sörmlands Radio (stort/litet ”r” på radio? Jag vill ha stort!).
  Förstår- han bör väl känna till till Lottens ”cravings”.

  Undran- Eskilstunauppfödde Jesper Blomkvist. Är han uttagen till matchen? Om något bör han ju vara van att möta engelska spelare.

 28. Örjan

  Nyfikenhet. Vi har fått uppleva några TV-sända rapporter via Lotten.
  Denna match, där jag gissar att Lotten sitter med datorn i högsta beredskap.
  Vad kommer att hända rapportmässigt?
  Finns anledning att följa bloggen intensivt under kvällen.

 29. Skogsgurra, jag tror de viktigaste orden i ditt brev är ”Exempt” som betyder undantaget och ”100% Diskount” som betyder att du fått 100% rabatt på det tidigare kravet. Grattis!

 30. Dom där tokerierna började med Täby centrum. Där kom någon på att det skulle vara originellt att hänga prickarna på sniskan, lite vid sidan om. Det var säkert tjugo år sedan.

  Så småningom har alla börjat bli originella. Och då är det varken originellt eller bra på något sätt. Blir mest pinsamt.

  Men jag ska inte klaga. Skellefte Kraft ringde om ett kort och roligt jobb idag. Så det blir nog att titta in till Cecilia om några veckor. Utan tvättskåp.

 31. Skogsgurras brev är verkligen the Twiligth Zone. Jag ser ingen bedömning så förklaringarna av bedömningen är … void. Staring into the void. Brr.

  I övrigt läste jag vid första anblicken Skellefte-loggan som ”skäller efteråt” och det kan ju inte vara helt optimalt.

 32. Skogsgurra: Blir det en måndag kan vi ta en fika ihop i Skelletstan. Kan du ordna rabatt hos nämnda energiföretag så bjuder jag. Jag har varit med och byggt upp deras goda soliditet under många långa år.

 33. Jo, jag uppfattade det som gnabb. Saken har fått förnyad aktualitet och utretts på ett för mig fullt tillfredsställande sätt. Resultatet är att vi skiter i påbuden. Se följande inlägg.

 34. Jag har nu försökt läsa ikapp allt som ni har skrivit, och dessutom lagt upp några fler loggor. Tack!

  När det gäller kardanaxlar och tåg, anade jag att mina kunskaper var mer än bristfälliga …

  Nu hoppas jag bara att Skogsgurra och Ingela tar en fika, att det elaka engelska brevet visar sig bero på ett missförstånd och att fler lustiga loggor dyker upp!

 35. PK

  Din Volvo har en kardanaxel, din Toyota(visst är det en toyota ni har?) har det inte. En kardanaxel på en bil överför kraften från motorn där fram till den drivande bakaxeln, via en differential som fördelar kraften mellan bakhjulen så att bakhjulen kan snurra med olika hastighet. Det är praktiskt när man svänger med bilen. De flesta större järnvägsfordon är eldrivna med elmotorer som driver hjulen via en växellåda. Även dieseldrivna fordon är eldrivna, de flesta använder dieselmotorn till att driva en generator som i sin tur ger el till elmotorerna. Ett fåtal dieselfordon hydraulmotorer istället för elmotorer. Små järnvägsfordon som lastbilar med stålhjul har samma drivsystem som sina väggående syskon, dvs motor fram, driving bak och en kardanaxel som för över kraften, precis som på din Volvo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.