Hoppa till innehåll

En maskin som faktiskt finns – och några som borde finnas

Jag, min djefla man och diverse barn åkte hem till Lisa och Johan igår för att där äta världens godaste chokladmousse … som enligt Lisa är fullständigt misslyckad. (Vi har smofsat i oss den två gånger med sådan total mat- och ätglädje att inte ens palt står sig långt efter, och båda gångerna sa Lisa att moussen var ”komplett misslyckad”.)

Så här motvilligt åt vi av den förfärliga moussen förra gången.

Det är en tradition vi har: Lisa och Johan bullar upp och lagar mat i flera dygn i förväg medan Bergmännen kommer, sätter sig till bords, äter, rapar och lägger sig att vila. Ibland gör vi tvärtom: Lisa och Johan tar med sig maten hem till oss och lagar mat i två dagar medan vi tjoar Heja-heja! Sedan sätter vi Bergmän oss till bords, äter, rapar och lägger oss att vila. Det slutar ofelbart med att vi alla sitter med varsin dator i knät och möjligtvis – på sin höjd – läser något högt från skärmen. Så här låter det:

– Frukosten kommer att bestå av chokladmousse och råggröt.

Några minuters tystnad.

– Det låter bra.

Några minuters tystnad.

– Blev du någonsin färdig med whiskyöversättningen?
– Ja, men jag köpte så mycket whisky att jag gick minus.

Några minuters tystnad. Spridda gitarrplonk hörs.

– Den här gitarren är så bra att jag ju spelar 50 % bättre än jag egentligen förmår.
– Jå. Det är en Martin.

Några minuters tystnad.

– Ska jag göra lite glass?

Och vi är alla fyra mätta, nöjda, glada och fullständigt tillfreds. Men nu tillbaka till råggröten – för den görs på egenhändigt tillplattade rågkorn!

Pratet går ut på maskinens ofattbara begränsningar: den kan inte göra råg av havre. Eller ens tvärtom!

Så … vad önskar vi oss för maskiner, lite till mans? Jag vill som bekant blott ha en teletransportör och en basketkorgsuppsättare. Jag frågade några mig vid middagsbordet närstående släktingar, och fick till svar att det borde (upp)finnas

 • göra-brun-maskin som är liten som ett sudd så att man kan måla över bikiniöverdelsstrecket på ryggen
 • självlagande mobiltelefon
 • föralltidfriskmaskin som eliminerar snor
 • nagelklippningsapparat – hela handen in på en gång
 • pizzabakningsapparat som gör pizza av t.ex. höstlöv
 • strumpmaskin – man stoppar in foten, och vips har den en engångsstrumpa på sig
 • batteridriven doppvärmare till jånket köpete.

Patent- och registreringsverket anar inte vad som komma skall.

Share
Publicerat iBloggen

93 kommentarer

 1. PK

  Då har jag förslag på en öl som passar bra till misslyckad chokladmousse. Innes & Gunn oak aged winter treacle porter. Vi drack den ur små glas till kladdig mörkchokladdessert igår kväll. Tillochmed mörkölhatare skulle kunna tycka att det inte är allt för äckligt.

 2. Ökenråttan

  Vi tror att vår tandläkare är on to something när det gäller strumpmaskiner. Han har en apparat där i receptionen, man klämmer ned foten i en låda och vips har man en blå mäklartoffla på foten. Det ska väl inte vara så omöjligt att ersätta den blå plasttofflan med en schysst Ferragamo-doja. Eller en Moreschci (stavning …) för herrarna?

 3. En apparat till de där blåa duschmössorna man ska ha på skorna? Så fiffigt.

  Jag skulle vilja ha en avhårningsapparat till hårborsten, alternativt en självrensande borste. Och så vill jag ha chokladmousse, men det var kanske själva meningen att sådana passioner skulle väckas.

  Slutligen anser jag att halsstarrig är ett ovanligt vackert ord.

 4. Jag fick en grej i veckan. En AVO Mk4. Så jag behöver just inget mer för tillfället. Jo ett evighetsbatteri till luren – det behöver jag.

 5. Agneta

  En tankeskrivare skulle jag vilja ha. En skrivare som helt enkelt, på begäran, skriver ut det jag tänker, om möjligt bildsatt. När jag sedan läst och beskådat det utskrivna begär jag en ny utskrift på vad jag tänkte medan jag läste …

  Det vore inte heller dumt med en mojäng som stoppade in lästa nya böcker på rätt plats i bokhyllorna och flyttade om det som i samband därmed behöver flyttas om.

 6. Agneta

  Annika –> Halsstarrig? – Nej, det känns inte vackert vare sig att beskåda enskilt eller tänkt i en mening. För mig skaver det rejält.

  Ett ord jag tycker är sanslöst vackert är: Rödlök. Gissar dock att det inte faller hela omvärlden i smaken.

 7. Örjan

  ”Direktskrivare” finns redan.
  Omformning av påstådda kommentarer från unga världmedborgare, när de ser en, nu gammaldags, skrivmaskin.

 8. Örjan

  Annika: Rödlök. Jag älskar den.
  Men använden den inte i Janssons Frestelse, trots god. Lökens färg är fettlöslig och befrämjar inte rättens utseende.

 9. Rödlök är ett vackert ord. Och vacker är den där den tillsammans med krossad kryddpeppar dansar på den inlagda sillen. Oj, hungerattack!

  Solcellsmobil. Jo tack, gärna. Men först lite sol.

 10. Japp, nu går vi alla er till köket och äter lite. (En annan fick för mycket sömn inatt.)

  Jag tänker mig en knäckemacka med avocado, rödlök, peppar och tomat. Och när jag ändå håller på, önskar jag mig en avocadomognadsavslöjare.

 11. Agneta

  Instämmer med din senaste önskan, Lotten. Avsaknad av sådan avslöjare har fått mig att sluta köpa avocado.

 12. Ack om det funnits en strumpmaskin. Jag sattes tidigt i barnarbete av min äldre kusin när hon skulle gå på dans i Folkets Hus. Hon var pank och hade inga hela nylonstrumpor (som på den tiden hade en söm baktill) och då kom hon på att jag som var händig med pensel och färg skulle måla strumpsömmar baktill på hennes ben. Det var väldigt svårt att få till en rak och snygg söm.

 13. Sanna

  @PK Tack för tipset om Innes & Gunn. Vi har en flaska hemma som vi inte listat ut vad den ska drickas till än. På flaskan står det sticky ribs eller ost.

 14. Minns!
  En helt naturlig sak. På samma sätt som när en generad yngling som fått en slips med naken tjej på kom till oss och ville ha en baddräkt ditmålad. Var det du som gjorde det också?

 15. Christer

  Jag vill ha en marsipanpåskkycklingögonditpillare! Bara för att få säga att jag har en.

 16. Ingen har ännu kommenterat den strålande upptäckt som jag just gjort och som Lotten har önskat sig … hela livet? …!

  Om ni klickar på Lotten Bergmans namn på whiskyöversättninglänkens sida. Vad står det då i adressfönstret?

  Grattis Lotten!

 17. Fast det var ju inte därför jag gick in i båset idag utan för att få en förklaring till det mystiska uttrycket ”quid sonderlichs” som väl är en sorts pidginblandning av latin och tyska.
  Nån som vågar sig på det? (Mer än SG …)

 18. En halsstarrig rödlök, en välmogen avocado, en motionscykel, ett par strumpor … det börjar kännas rent episkt men kanske inte så färgglatt. Jag har fortfarande inte fått någon chokladmousse, varför?

 19. Aha! Jag listas som ”författare”! Tack Cecilia N., nu kan jag söka medlemskap i Författarförbundet och få massa stipendier och hyra författarlyor på Söder.

  För det är väl så det funkar?

 20. Sanna

  Oj, glömde jag säga att maskinen ska göra sitt jobb medan jag sitter framför datorn på jobbet eller slöar framför tv:n på kvällen?

 21. Jo det tror jag också!
  Hoppas jag.

  Men sen tänkte jag på en annan sak. Jag har en hel bok full av kåserier av dig. Det borde väl betyda att du redan är författare eller?

  Kanske DDM har koll? Han har ju också skrivit böcker och blivit utgiven.

 22. PK

  Sanna, jag tar bara ansvar för den varianten av Innes & Gunn som heter just Winter Treacle Porter. Den har bara funnits på bolaget sedan i torsdags så om ni har haft en ståendes länge så är det sannolikt inte den utan Oak Aged Beer eller Rum Finish Oak Aged Beer. Men hen kan vara goda till chokladdessert hen med. Om man inte provar så får man inte veta.

  Halsstarrig halstrad harr och stare låter inte trevligt alls.

 23. (nu blir det så där konstigt igen, lite Spooner-aktigt … harr och stare, starr och hare … jag som i förmiddags anade tidskriften Forskning & Framsteg i ögonvrån, för den låg på golvet, och min hjärna levererade ”Forskning & Hamster”. Rum Finish Oak Aged Beer låter nästan överdrivet men hjälper det då?)

  Här finns ingenting att se.

 24. Sanna
  Jag tror nog att det kan ordnas. Ett par orgeltrampor (förklaring ges ej) som man antingen sitter och vaggar på (höger/vänster), eller har på golvet på vanligt sätt. Dessa trampor driver en generator som förser dator eller tv med ström. Grönt, avmagrande, muskelbyggande, ekonomiskt.

 25. AndersGM

  Forskning & hamster var ju nästan lika kul som det jag läste om på 90-talet. En man gick till en butik och frågade efter New Scientist men fick svaret att den hade de inte. När han istället fick några underliga förslag på ersättningslektyr förstod han att de trott att han frågat efter”Nude Scientist”! Det var en tidskrift man kanske inte vill läsa …

 26. PK

  Men om man klickar på ”Lotten Bergman” i rutan som anger författare så saknas både uppgifter om författaren samt en undulatsoppebild. Ska det va så?

 27. Jag har nånstans läst om den amerikanske studenten som inte hittade någon litteratur av Henry Gibson.
  Och han skulle tydligen vara världsberömd …

 28. Ja förresten (utan parenteser för det här är inte bara relevant utan sant), Forskning & Hamster påminner lite om en faktisk butik — eller vad det var — jag en gång klentroget stirrade på medan jag inväntade min andra hälft på en Stockholms-gata. På skylten stod det ”Bågskytte & Astrologi”. Jag har ägnat åratal åt att fundera över vad som försiggick där. Den mest logiska förklaringen är kanske att de sysslade med horoskop, men enbart för folk som är födda i tecknet Sagittarius.

 29. SG, på din fråga 10.09 svarar jag ”inte jag men mamma”. Den unge mannen (som senare i livet blev bensinmacksföreståndare) hade vunnit slipsen med den vågade dekorationen på ett lotteri. Han konstaterat att det var fin kvalitet, men antog, helt korrekt, att den nakna damen som prydde den skulle väcka uppseende på IOGT-logens fester. Så han bad sin lillasyster, som gick i min klass, be mig fråga mamma om hon ville måla dit en klänning. Och mamma som var en mångkunnig kvinna tog fram sidenmåleriprylarna och målade dit en förtjusande ljusblå klänning, lagom urringad. Ynglingen var mycket nöjd. Liksom även IOGT-logen.

 30. Forskning och hamster är väl en ganska vanlig kombination. Hamster används väldigt ofta vid djurförsök. Försökskanin heter det på svenska, men vi vet ju alla att det är Guinea Pigs.

 31. Sanna

  PK, den inhandlades i fredags trots att vi normalt inte dricker porter, men den kom i så fin kartong, ju.

 32. Örjan

  Cecilia N: ”quid sonderlichs”
  Ingen aning. För mig låter det som någonting ur Harry Potter.
  (Enligt rykten om böckerna-har inte läst dem.)

 33. Kerstin utan blogg

  Är det bara jag som undar vad ”jånket köpete” är?

  Sen tror jag att butiken Annika såg är new age-bokhandeln Vattumannen på drottninggatan. Även om de numer inte verkar ha nåt om bågskytte så har jag för mig att de faktiskt hade det förut. För jag blev så nyfiken att jag gick in en gång för länge sen.

  Har också för mig att det funnits osannolika butikskombinationer i tex Ljusdal. Skyltarna har setts från tåget när man stannat till på väg mot Republiken. Butiker typ Sy&Fiske, Blommor&Järn osv. 🙂

 34. Butiksskyltar och överraskningar
  För några år sedan i Fagersta behövde jag komplettera klädseln och när det jag behövde inte fanns i första butiken hänvisades jag till ett annat ställe. Visserligen stod det ”Frisör” på skylten, men det skulle jag inte bekymra mig om tyckte min vägvisare.
  När jag kom in i den butiken visade det sig varken vara herrekipering eller frisör utan en urbutik. I ren förvirring köpte jag ett armbandsur. Det har jag inte haft sedan mobiltelefonerna blev bra på att visa tid.
  Det är praktiskt med armbandsur. Och det här får jag inte eksem av. Så nu har jag både yxa och armbandsur i titan.

 35. @ Örjan: ja det kan man kanske tro, men den här gången var det nog Martin Luther även om det inte tydligt är utskrivet så.
  Men i många av fotnoterna i den här boken finns luthercitat som velar/blandar mellan latin och tyska på ett sätt som gör att jag häpnar. Jag trodde man var mer ”enspråkig” på dåtiden. Alltså ett språk i taget inte sånt därnt svengelskt språk. Men här byter han mitt i meningar. Dessutom är det nog ”originalstavning” även om jag tack och lov slipper frakturstilen. Alltså lite hipp som happ och inte precis enligt nutida regler.

 36. PK

  Sanna, grattis då är det ju rätt sort ju. Jag har aldrig sett en sån ljus porter förr. Och inte tyckte jag att den smakade så portrigt. Men å andra sidan så har jag bara druckit Carnegi Porter tidigare och det var folkölsvarianten och för minst 15 år sedan. Och jag har aldrig druckit ekfatslagrad porter förrut. Men som sagt, riktigt god till söt chokladdessert.

 37. Lysande, så fantastiskt bra ni klarar er här utan hjälp!

  Jag flänger och far och har råkat kleta håret fullt av kokosmjölk, men det känns ju helknasigt att tvätta det två timmar före basketträningen.

  ”Jånket köpete” är fesljummet, dammsmakande te som man köper på lokal i en bedrövligt liten kaffekopp. Det enda som kan få det värt pengarna är om man kan få det riktigt hett, men det kan man inte. Upprörande temissbruk är vad det är!

  Och imorrn, vet ni vad, föreläser jag i Umeå. Utan kokosmjölk.

 38. Åker du förbi här då eller far du via Vännäs? Vid rätta tidpunkter kan jag stå på perrongen och vinka.

  Vad gäller Martin Luther.
  Han inte bara översatte Bibeln, han skrev MASSOR av debattartiklar och -böcker och andra texter: brev, föreläsningar, predikningar, …
  55 band eller nåt blir det ihopsamlade.
  Nånstans där …

 39. Tyvärr måste jag flyga till Umeå med en flygmaskin, vilket jag alls inte finner nöjsamt. Eller miljövänligt. (Det tar nästan lika lång tid som tåg, men tågen går inte på rätt tider.)

 40. Kerstin utan blogg får härmed en kindkyss, för det måste bara vara en riktig identifiering. Det var just Drottninggatan jag var på. Men du … om du gick in, vad såg du där?

 41. Barnen byggde en ”strumppåtagare” när de hade som sommaruppgift att ”uppfinna något”. Tänk att det verkar som behovet faktiskt finns! Jag som (nästan) tycker att skohorn är en styggelse.

 42. På Gotland har de ganska nyligen tagit bort den poetiska vägskylten ”Antik & Massage”. Den är djupt saknad i Hablingbo.

 43. Ååh, suck, just nu slår den anglofila genen till på allvar, och jag önskar att jag hade ett risbål och några kasserade klädespersedlar att bygga en ”Guy” av som vi kunde elda upp. Suck. Det bara regnar och regnar här hos oss. Om man vore i London kunde man hitta partyn här, till exempel. Guy Fawkes. Bonfire Night. En av de få saker jag aldrig har fått vara med om och det gör mig så …

  *ställer sig i hörnet och tjurar*

 44. Skyltar ja, ”Bosses ved och porr” finns i Roslagen (möjligen var det ett annat namn) och i Västberga nära mitt jobb säljs ”Gamla glödlampor” (Den skylten tänker jag fotografera vilket år som helst).

 45. Pysseliten och PK har ju helt rätt i att Knivsta är åt Arlandahållet och eftersom jag måste sova nånstans natten mellan onsdag och torsdag (ska föreläsa på Språktidningen på onsdagen, så då är det ingen idé att åka hemåt) skulle jag ju kunna …

  BUT NO! I’ll kill that cat!

  Nu blir det till att sova av nånstans där det serveras bacon utan katt.

  Titta här!

 46. Titta var? Den servern är Forbidden för mej.
  Synd att studsmattan är nedmonterad för säsongen, den är annars utmärkt skön att sova på (när det är lite varmare ute). Tält har vi såklart, men brrrr.
  Typiskt jobbigt med kattallergi.

 47. Lotten, din länk är stendöd. Dessutom förbjuden,
  det står så uttryckligen.

  Översatt till svenska så betyder det att det inte är tillåtet
  att länka direkt till bilden. Utan då måste länka till
  webbsidan där bilden är inlagd på.

  Här kan man läsa mer om olika statuskoder för HTTP.

 48. ’kej, nu får jag reagera med min genre-gen. Man kan googla Scalzi med ordet bacon och därigenom hitta sf-författaren (och den eminente bloggaren) John Scalzi. Det var han som en gång tejpade bacon på sin katt, och här kan man se en ganska ny uppdatering i ämnet. (Tejpandet hände för flera år sedan och … som sagt, googla …)

 49. Japp, det stämmer — fortfarande! Jag klickar på länken i Lottens alldelens nyssa kommentar och hamnar fortfarande på förbjudet-meddelandet. Jag markerar, kopierar och klistrar in i adressraden och — tjohoo — får se bilden.

  Internäten och elektronikerna och pixlarna och alla di andra är opålitliga. Men intressanta.

 50. PK

  MöringLotten?

  Typiskt dålig stil att skylla på katten, det finns ju meducin. Och jag gör en mycket god äggröra av den mjuka och lite krämiga sorten och helt ok bacon till. På begäran även en onsdagmorgon, vi är inte rädda för baconos, vi har köksfläkt. Och inga småungar som för oväsen, bara tonåringar som för oväsen. Och bäddsoffa. Och sprit. Och katt.
  Tssk, skylla på katten…

 51. PK

  LL99, frågan löd ”Så … vad önskar vi oss för maskiner, lite till mans?”
  Jag önskar mej lite till mans en flygmaskin. Att den redan är uppfunnen är ju i sammanhanget bara positivt.

 52. Flugvapen?
  Jo, det är nedlagt för denna säsong. Men till nästa år igen, kommer dom igen. För det har dom lovat.
  Variant på flugsmälla är att skjuta flugor med gummisnodd. Mycket intressant och underhållande sysselsättning.

 53. Äsch, när jag kommit så här långt ned i kommentarerna har jag glömt vad inlägget handlade om och vad jag hade tänkt att skriva.

 54. Ingela

  Skoter och datatillbehör, Glasmästeri och garn, Skor och blommor och så vidare. Här i obygden är kombinationsverksamheter mer vanliga än renodlade.

 55. Ingela

  En maskin jag hade önskat är en tidsbesparare. Som gör att saker går på kortare tid helt enkelt. Möjligen en tidsapparat som helt enkelt gör lite mer tid. Men jag tror att jag föredrar den första.

 56. Agneta

  Jag hittade:
  Bölens gris och potatis
  Nött & Nytt
  Tank & Smide
  Fä & Folk
  Häst & Släp
  Ton & Taxi
  Ton & Reflexion
  Drömmar & Sånt
  Smide & Allservice
  El & Rep (antar att därmed avses reparationer)
  Hundcenter och Alltjänst

 57. Sådana där ”alltjänst” och ”allservice” finns ju lite varstans. När vi åkte bil långt häromsistens och drabbades av vår vanliga åka-långt-i-bil-tramsighet* passerade vi en bil som stod på ett ställe och på den stod ett sådant där ord (jag minns inte exakt vilket men det kan ha varit allservice, som företagsnamn). Min andra hälft utbrast energiskt ”hjärnkirurgi och sömnad!” Ja … all- betyder ju faktiskt ALL-.

  * Jag kan inte tänka mig att vi är de enda som har det syndromet. Ju längre vi åker desto fånigare blir vår humor.

 58. Hur fåniga blir då inte vi efter fyra eller fem veckors resa? Vi som nog är fånighetens protoplasmor – eller var det prototyper? Åtminstone jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.