Hoppa till innehåll

Julkalendern den 2 december 2009

Innan vi öppnar lucka nummer 2, ska vi skåla för Fru Decibel som har skaffat sig ett eget plommonstop som hon varje dag drar författarnamnslappar ur. (Ujuj, vad hon kommer att få problem när hockeyspelarna och tv-journalisterna börjar dyka upp här i luckorna.) Och så hurrar vi för Aku, som vann den första blogg-t-shirten (som dock inte kommer att levereras bums eftersom min framförhållning brann upp för två veckor sedan).

Upprop med anvisningar!
Nybörjare: klicka här för en programförklaring.
Ointresserade: vänta bara, snart kommer det bilder från brandhuset.
Ledsna felgissare: men gah, spela roll!
Påstått obildat folk: välkomna att gissa fel.
Veteraner: välkomna att gissa fel.
Alla: Dagens lucka är ju jähättesvår! Eller lätt. Alla kommer att gissa rätt. Eller fel.

________________________________________________

Det var en gång en historia. Inte en sådan där märkvärdig historia med konstig, utländsk titel utan en vanlig, svensk historia som skulle kunna heta ”Knut-Pers pärser och äventyr” eller bara ”Lundholms bravader”. Men så var det en sorglig sak med just denna historia. Ja, det var förskräckligt tråkigt – den saknade slut.

Du tror det kanske inte, men så var det verkligen : det fanns en stackars liten inledning och några lovande meningar som ledde mot upplösningen. Ja, det var verkligen inte en rolig syn. Men rätt som det var, kom en farbror och en tant in i handlingen. Historien blev alldeles till sig av glädje och började våga hoppas på en trevlig fortsättning.

– NÄMN NU TRE LÅNGA SAKER SOM BÖRJAR PÅ S! sa farbrorn långsamt och väntade på en upplösning.
– Snoken är lång, snöret är långt och…

Och med detta kan man med sunt förnuft och kanske lite aningslöshet säga att historien har ett slut fastän den inte har det.

________________________________________________

Gårdagens facit.
Facit till lucka 2 kommer vid midnatt!

Share
Publicerat iBloggen

165 kommentarer

 1. Jag googlade på "långrandig" och fick upp Orhan Pamuk som tredje träff. Jag kanske byter gissning senare under dagen. Det får man väl?

 2. "Den Oändliga Historien" … ?

  Fast det är nog fel, när jag tänker efter. Istället gissar jag på en man från Medelhavstrakten som hette nästan som det land han bodde i.

  Det är nog iofs också fel, men det är alltid kul att uttrycka sig i gåtor. 🙂

 3. Mikael

  Rytkönen är lång. Fast han börjar inte på s. Gissar ändå på Paasilina så att jag får vara i hatten.

 4. Bah, jag missade premiären pga mina egna öden, äventyr, pärser och bravader (som just igår mest var dåligvader), så jag kastar in en gissning. Oändliga historien leder till hyllan med gammelgammla VHS och till Michael Ende, men jag tycker den klämkäcka talspråkliga och något krystat gammelmodiga stilen leder till hon som alla tjatar om borde Nobel-pris och som väl skulle bli kanoninserad om det ginge, Astrid Lindgren.

  Nu är jag med i hatten, men inte skrev jag med liljevita händer, de är diskvattensblå av solbrist. Det passar bra dock bra in här, så det får stå kvar.

  wv är comine- i stugvärmen?

 5. Nu när jag läser det igen är det Hans Alfredssons röst jag hör. Men har han verkligen läst in Bibeln som talbok?

 6. Petra

  åh, jag tänker både Brasse eller Hasse Alfredsson eller Tage.
  Gud. Långrandig.

  Nä, jag gissar på Brasse!

 7. det låter lite som någon, men det blir förvirrat av vad denne någon berättar, är innehållet över huvud taget intressant, eller är det tonen, kan att berätta om en historia vara att berätta en vuxensaga?

 8. Har inte ens klivit upp utan ligger i sängen och surfar med mobilen, men har redan läst gårdagens facit men att det var Niemi hade jag redan insett när jag igår kväll läste kommentarerna och svor över att jag inte kommit på det själv.
  Nåväl, idag gissar jag på en ordvrängare av rang, varför inte Robert Broberg?

 9. Söder ut ska vi, söder ut, men inte så långt.

  Jag gör det lite enklare för mig i år, jag gissar fel på väderstreck istället för på författare, så norrländska berättare är väl högvilt idag också.
  Men det är klart, det kan ju vara en ishockeyspelare också.

 10. Oj vilka starka vibbar till ett landskap västerut man får. Mustiga, äktsvenska historier och skrönor. Det är både en akademisk och nobel person. Historier om pengar och hur proportioner mellan vissa djur och människor kan ändras helt plötsligt. Så min gissning blir självklart, Tore Skogman.

  Vv tror på mej och vill vara med i min klubb "vi som är proffs" dvs prous.

 11. Emi

  SARA LIDMAN! Bara för att jag gillar ovett, särskilt i träkärl.

  Det kan hända att jag ändrar mig under dagens lopp. Till nåt från bokhyllan på jobbet.

 12. Här ska inte raderas kommentarer, Smultronblomman — du kan ju ändra dig 15 gånger under en timme utan att någon tycker annat än att du är ett charmtroll.

  Nu ska vi se här. Anna skriver "Gud är Björn Ranelid". I will forever hold this against you:

  – Den där är väl fin? säger Anna och pekar på något fint.
  – Pfft, du med ditt omdöme kan man junte lita på, svarar jag då.

  TBFKAEM: Du och min djefla man skulle förmodligen kunna byta hjärnor utan att någon märkte något. Han gissade preciiiiiiiis som du när jag testade texten på honom igår. (Om han brukar ha rätt? Hm.)

 13. Panna

  Det första jag kom att tänka på var skrivarparet Ahndoril alias Kepler. Kanske har Lotten varit en fluga på väggen i deras kök? Men, jag var ju helt ute och reste igår…

 14. Av någon anledning kom jag att tänka på Astrid Lindgren medan jag läste, men det känns inte rätt (så det är det säkert, bara för det). Jag drar till med Hasse Alfredson.

 15. Äsch Anna, jag ska skriva ut ditt citat och rama in och kanske brodera lite på det också och visa dina barn och kommande barnbarn vilken toka du är.

  – Allt som är skrivet är sanning! ska jag ropa med hög röst samtidigt som jag höjer ett varnande finger i luft…

  Förlåt, jag ska vara tyst. Nu tror ni ju snart att jag drösslar ledtrådar omkring mig.

 16. Olsson

  Ute ur skamvrån!

  Jag skulle ju gissa på Jonas Hassen Khemiri varje dag, men han har väl inte skrivit något så här barnbokskt (än).

  Alla andra har ju sagt Astrid eller Hasse, vem ska man då dra till med. Hellsing (fast han rimmar ju mest) eller Barbro Lindgren kanske?

 17. Jag vågar inte titta på de andra komentarerna så jag lät fönstret glida utanför skärmen. Smart va?

  Det är nåt i den där godmodiga förklaringen som känns såååå bekant.
  Det är nästan så jag tror du har Astrid Lindgren som den röda tråden, för jag tänkte på hennes små sagor som finns samlade någonstans i en bok här som jag inte hittar. (Bland annat läser storasyster en saga för sin obstinate lillebror och både jag och barnen har skrattat så tårarna runnit och sagan har fått vänta för det har inte gått att få fram ett vettigt ljud under de förutsättningarna.)

  Men trots denna maskering (se bilden på Niemi med tårtan i gårdagens facit) så tror jag det är Alf Pröysen. Nu skulle jag vilja kunna stajla med att skriva med norskt ö med streck genom istället för svenskt med prickar. Men jag hittar inget sånt snabbt och nu ska jag äta frukost och inte sitta här ett enda dugg hela dagen utan bara läsa tung kurslitteratur. Slå mig på fingrarna om jag dyker upp före kl 18.

 18. Den obildade skåningen

  Jag tror mig kunna ana en bok där bland annat farsan , grabben och en annan svävande snubbe figurerar.

  WV=venesser. Kan det vara Håkans okände bror Vem E Nesser?

 19. Det är ju lite "sagor för vuxna" över textern. Är det kanske en sån där tecknad vuxenserie? Eller böckernas bok som någon nämnde tidigare?

 20. Är "drösslar" en ledtråd? Jag hittar inget om drösslar när jag googlar, bara drosslar. Nu blev jag förvirrad och vet inte vad jag ska tro.

  Jag har det, drösslar är dialekt för drosslar. Drosslar är ett annat namn för spolar i elektriska sammanhang och dom används tex för att filtrera ut höga frekvenser vid växelspänning. Om man under ett 77-årigt liv hinner med att skriva över 1000 sånger och låtar och andra musikstycken så har man ju hög produktionsfrekvens. Spåren leder rakt mot Tore.

 21. Båthuspernilla

  Tage Danielsson blir min gissning. Långa och krångliga meningar med underfundigheter känns som hans stil.

 22. en annan malin

  Åhh Lotten. Äntligen julkalender!

  Missade att gissa igår, men tar igen det idag.

  Det är tv-programmet "vem vill bli miljonär", en historia utan slut med en farbror som ställer frågor långsamt.

 23. ab

  (Cont'd) HM… som sagt. Nu har jag läst alla kommentarer hittills – det är ju DÄR sanningen finns – och kommit fram till Selma Lagerlöf. Bara jag får tänka lite ska jag nog komma på några stolliga argument för det också.

 24. Det första jag tänkte på, det var Astrid Lindgren. Det andra jag tänkte på var, hjälp hur många som redan kommenterat!

  Tredje tanken var att det inte alls behöver vara Astrid.

  Men fjärde tanken var att har man haft kompisar som sover under köksbordet och läser Pippi så måste man gissa på Astrid. Igen. Idag igen.

 25. Först är jag stolt över att jag förstod Fredrik I:s gissning. Hurra! (Man får nöja sig med det lilla i det här litterära sällskapet.)

  Men precis som Anna hörde jag Hasse. Å andra sidan var det Tage som var lång (jagträffadehonompåriktigt1982), även om han inte börjar på S.

  Äh. Ledtrådar schmedtrådar. Jag gissar på Hasse&Tage.

 26. Petra

  Jag kan inte låta bli att undra vad den tredje långa saken på s är. Jag tror den saken har en avgörande betydelse.

  Bra ordverifiering nu: Ledogi!

 27. Ika

  Igår gissade jag utefter hur texten kändes och lät, och till min stora förvåning var det en metod som funkade. Därmed ska jag utan betänkligheter använda mig av samma metod ända fram till jul. (Här låter vi det vara osagt att jag med betydligt sämre resultat kört med samma metod tidigare år.)
  Idag känns språk och stil som Tage Danielsson. Alltså får det bli min gissning.

 28. Hasse Alfredsson var min första tanke. Nästa tanke gällde huruvida det verkligen ska stå "men så var de en sorglig historia". Korrektur eller ledtråd, måhända?

 29. Annars ligger ju Långa Soffan i Oskarshamn om jag minns rätt. Soffa börjar på s, och dagens bloggare är följaktligen Axel Munthe.

 30. Grundat på en enda liten del av hemlisbloggen tänker jag att det handlar om en form av djur, men inledningen? Hm måste kolla om det inte fanns något slut på berättelsen först. Eller hur jag ska tolka DEN delen för att det ska passa min gissning.

 31. Robert Broberg va? när man är nyvaken borde man inte tillåtas att gissa, då kan det ju bli pinsamt. Han förstörde ju min barndom (till viss del), och jag tyckte inte alls det var likt.
  Jag drar till med något nytt, Tove Jansson kanske?

 32. Helena

  Okej, så här är det:

  "Lundholms bravader" leder ju självklart (via Wikipedia) till Lars Bill Lundholm som skrev manus till den svenska såpan Skeppsholmen (som jag inte har sett). Den var inte oändlig, men 52 avsnitt spelades in och det är ju rätt många ändå. Jag vet inte vilken tant och farbror det gäller, men skitdesamma. Och Skeppsholmen är så klart den tredje saken på S. Nu är ju Skeppsholmen kanske mer rund än lång, men Långholmen är också en ö i Stockholm, och den är ju lång! Och eftersom det är en ö tar den ju liksom inte slut, eller hur? Den går ju bara runt och runt. Och på Långholmen spelade man in filmen Släpp fångarne loss det är vår! med … TADA! Hasseåtage.

  Därför är hemlisbloggaren såklart … öh, få se nu … Hasse. Och Tage. Kanske.

 33. Petra – den tredje långa saken som börjar på S är den Eva ser när hon funderar på Adams gåta. Och därmed är sagan slut.

 34. Hasse och Brasse, Astrid och Tage. Det kryllar av folkkära gissningar idag så jag drar till med Ulf Elving, radiorösten som aldrig tar slut.

  (En kompis från Bäckefors kom fram i Upp till 13, men han blev nödig efter en stund så Elving fick helt enkelt sitta och prata för sig själv ett par minuter tills Johan kissat klart. Fast det har ju inget som helst med julkalendern att göra.)

 35. Pontus

  Jag tänkte direkt på Selma Lagerlöf. Det är någonting med tonen. Men så ser jag att ab och Margits märkvärdiga redan har gissat på det. Det gäller att hänga på låset

 36. Örjan

  Jag vet.
  Det kan inte vara Persbrandts styvfar.
  Pga av hans tidigare uppvisade temperament.
  Något ytterligare vet jag inte om dagens boggare.

 37. Det låter som den långe rödlätte och den något mindre satte. Och då är snoken ingen orm utan en fullt laglig kroppsdel.

  Men eftersom jag tycker det känns som en futtig gissning och redan är upptagen så gissar jag på Calvino och hans "om en vinternatt en resande" som bara innehåller börjor och inget slut. Läs den!

 38. Jag kan inte begripa hur jag lyckades gå miste om gårdagen! Men nu tar jag mig an dagens lucka med liv och lust!
  Jag får en himla många fina associationer till han den där långrandiga i fåtöljen som gnider sina händer, jag undrar om han inte kallade sig Arne Weise utan något som helst belägg för detta.
  Den där med pärserna och äventyren klämmer jag in i min något trånga gissningskostym, men "Lundholm" pöser över runt midjan. Fan.

  Nu till övriga kommentarer!

 39. Det första stycket läser Astrid Lindgren med sin inbjudande och lugna stämma. Jag hör henne artikulera "märkligt" som bara hon kan.

  I det andra stycket gör vi ett skutt från Astrid Lindgrens värld till den som skapats av Douglas Adams. "Historien blev alldeles till sig av glädje och började våga hoppas på en trevlig fortsättning." Douglas-Adamsish så att det förslår.

  Luckans sista två stycken förvirrar mig. Men så har jag aldrig varit någon hängiven läsare av Hans Alfredsson heller.

 40. Statistikern

  Slutet är långt. Historien låter onekligen oändlig. Helt utan Ende.

  Tage Danielsson var lång men utan S.

  Jag tror att det är Skapelsen som är lång. Författaren? Jag är altruist vilket gör det svårt.

 41. Spåret är också väldigt långt.

  Villospåret.

  Nä. Det måste helt enkelt vara någon av alla de romaner jag påbörjade som liten jamtlandstöus.

 42. Får man ogissa också? Då ogissar jag på Bodil Malmsten, för det är absolut inte hon som hemlisbloggar idag.

  WV säger elena, men jag litar inte på WV längre.

 43. nej, min kommentar försvann!!!

  någon=tage alltså som står på vasavägen med rött hår och olika långa ben

  jag tror inte på michael ende, även om doh är lång och oläsbar

 44. Wickmanskan

  Aha, jag har det! Med mellanslag och allt! Den långe kan vara Toll och den korte Fatt, men jag tror mer på en stor svensk filmstjärna och hans lite kortare kompis.

  Siffrorna 5 och 9 dyker upp idag igen, om man vill se det så.

  Jag tycker historien bättrades på sitt yttersta och slutade verkligen i tid.

 45. Lilla E

  Det är nog Brasse som pratar och pratar utan slut. Eva och Magnus kommer in och styr upp det hela (fast jag har inget minne av att Magnus någonsin pratade långsamt). Den tredje saken på S är förstås snabel. Alltså måste jag gissa på 5 myror är fler än 4 elefanter.

 46. Kära Griskind!

  (Jag var tvungen att skriva så, bara för att det lät så vackert.)

  Kopiera alltid era kommentarer innan ni klickar på "publicera" eftersom välformulerade meningar ibland är så svåra att återskapa i frustrerat tillstånd.

 47. Ami

  En herre som heter Hasse
  humor har i sin kasse
  Han är Alfreds son
  och väldigt mån
  att han alltid väldigt vass e

 48. Kronfrun

  Fast jag själv talar klingande Tomelillaskånska (vilket förvisso inte Hasse gör…) gissar jag i stället på en i dagarna aktuell filmatisering av en bok som är en av tre som var meningen att ha blivit fler och därför känns mycket oavslutad… Hmm, det blev flummigt och säkert inte korrekt språkligt, men huvudpersonen som inte är han, utan hon, har ett efternamn som börjar på S. Och så är jag ju i hatten i alla fall.

 49. Vilken tur, att jag har ett plommonstop idag. På lappen jag drar står det…..Strindberg!!!! Ja, varför inte? Svenska öden och äventyr, Sverige är långt,och kampen mellan könen tar aldrig slut. Tjoho!

 50. Inledningen säger "Åh, gissa på Astrid Lindgren, why don't you".
  Men det har flera redan gjort, dessutom säger fortsättningen "Ha!
  Där lurade jag dig allt! Lindgren? Pfft!"

  Harry Potter-serien tog slut. Det kanske inte hörde hit, för jag
  tvivlar på att det är Rowling, men det är ett sorgligt faktum som
  bör belysas när man får chansen.

  Sen kom en tant och en farbror, (dvs människor och vilken bok har inte människor i sig?)
  och historien hoppades på en trevlig fortsättning.
  Det handlar alltså om nyår. Snok (delikatess-ål) och snören (serpentiner) och en tredje lång sak på S som har med nyår att göra som självklart betyder en lång Sittning. Eller Supé som tar lång tid, om ni så vill.

  Och så var det ju en svensk historia.
  Dvs Göran Hägg – "Nyår i Sverige"

  Att ingen har kommit på det tidigare?

  Fast nu säger WV "Brase". Så jag slänger in en extragissning på Brasse, det fungerar ju faktiskt rätt bra det också.

 51. Lo

  Långa farbror poppar förstås upp, men det känns för enkelt. Men det är något med snok och snöre…
  Suddagumman, kanske, och Pellepennan? Hmmm, detta kräver mer tankar.

 52. Usch, jag orkar ju inte läsa alla kommentarer. Eller gå upp klockan sju på morgonen.

  Känslan i texten är Tage Danielssonsk. Annars kommer jag att tänka på förordet till "Starship Titanic" där Douglas Adams utgjuter sig om hur fantastiskt det är att Terry Jones ska skriva hans historia om Starship Titanic eftersom han (TJ) skriver böcker med en början, en mitt och ett slut. Tänka sig.

 53. Någon svensk som dog innan han/hon hann skriva klart? Stieg Larsson. Varför hitta alla ledtrådar när man kan slänga sig på en?

 54. Jag gissar på att Lotten hört Louise Epsteins recension 22 april 2008 av en bok vars titel är vad jag gjorde i går kväll. Har hon läst den måste det varit före hon hörde sågningen av denna roman som innehåller lite av varje. Hmm hur skall jag få Lotten att fatta vilken bok jag menar. Undra om "filosofiläger" hjälper till.

  Wv säger codisi

 55. Vovvamomo ropar Hej och

  Det kan ju vara en berättelse av en författare som gärna utelämnar slutet… I så fall är snoken snuten, och det tredje ordet på s en stenyxa med lång skaft? Kim Novak hemlisbloggade aldrig, eller gjorde hon det?

 56. Det måste vara jag som har skrivit det här. Lotten har naturligtvis varit inne på min hårddisk och stulit filer. Men varför använde jag inte fler semikolon?

 57. Nej, det är ju Shakespeare och Macbeth. Eftersom det betyder otur att uttala namnet hittar du på Knut-Per och Lundholm istället. Skottland är långt.

 58. Förut fick jag dubbelkommentar, nu försvann den. Nytt försök:

  Nej, det är ju Shakespeare och Macbeth. Eftersom det betyder otur att uttala namnet hittar du på Knut-Per och Lundholm istället. Skottland är långt.

 59. Så glad jag blir! Jag har ingen aning idag heller, så jag gissar på Stieg Larsson.
  Meningen var väl att han skulle skriva fler böcker än tre om Blomkvist och Salander, men han hann inte med det. De tre böckerna är ju ganska långa och börjar väl inte direkt på s utom då författarens förnamn. Man kan ju också säga att historien ändå fick ett slut trots att det inte blev mer än tre böcker. Salanderhistorien fick ju ett slut.

  Det var dagens felgissning från min sida.

 60. Orangeluvan

  Hur kan man säga något långsamt och samtidigt avsluta med ett utropstecken?

  Jag tycker att de två första styckena är lovande, medan citatet verkar lite mer fabricerat…

 61. /ingrid

  Jag gissar på Lilla Anna och Långa Farbrorn (Inger och lasse Sandberg har då bloggat, alltså). Och så gissar jag på Selma Lagerlöf för att höja det litterära indexet i julkalendern. Nu ska jag se vad de andra 86 har kommit fram till.

 62. Mikael

  Griskindspatrik kanske kan gå i skola hos en djefla man, som alltid lyckas publicera sina kommentarer två gånger!?

  Märta Tikkanen blir min gissning, men jag vet inte varför.

  wv tycker att jag är munarful.

 63. Mia

  Hm, kanske KBJ. Tomte eller Robin Hood? Ta från de rika o ge till de fattiga… Lång snok? Näsa? Snöre? Ung Danielsson? Bla, bla Jag har mina aningar – kanske.

 64. Wickmanskan

  Vidhåller min tidigare gissning. Det är inte Alfredson. Jag tror den lilla snoken egentligen ska vara en liten huggormstjej, jag.

  Annars är snok en orm, och min svenske stjärnskådis har krupit på hälleberget.

  Snart dags att förbereda middagen eftersom syster Smultronblomma kommer. Kyckling i örtagårdssås blir det.

 65. Förtydligande: jag gissar på författaren som skrivit boken som jag tänkte på, den som Louise Epstein hade recenserat men det fattade ni ju säkert men vad spelar det för roll när man mest troligt är helt fel ute.

 66. Anonymous

  Tänkte först att "den oändliga historien" (som ung. nämns i flera kommentarer) är ju skriven av Donna Tartt, men det var fel när jag tänkte efter. Hennes roman heter ju "Den hemliga historien". Tänkte då att det "hemliga" passar här fram till midnatt och då kan det ändå vara DT. Då slog det mig att det nog ska vara en svensk föfattare. Och då måste jag erkänna att jag inte direkt förstår vad Katarina Frostenson skriver, liksom jag inte kan klura ut lucktexten. Jag gissar därför på KF. /Exost

 67. Mia

  Kan ju oxå vara … Five Ants. Som hade Sesame Street som förlaga. S…. Men äh, jag lugnar mig lite till. Eller gissar på både KBJ`s o Five Ants.

 68. det luktar science fiction lång väg

  nästan varenda science fictionberättelse är utan slut

  och i stort sett all litteratur är någon form av science fiction

  det här luktar svensk sf (ganska ovanligt) och med litterär höjd

  aniara av harry martinsson

 69. ab

  Jag tycker att griskindspatrik är ett så fint och ovanligt namn, men jag läser det alltid som grindspikspanik.

  Historien om Salander fick ju inget slut. Och tänk på namnet: Salander liknar salamander, som får mig att tänka på ormar. Reptil som reptil. Dessutom står farbrorn och väntar på en upplösning, dvs de böcker som inte kom.

  Alltså är det Selma Lagerlöf!

 70. När man kommer in så här sent i gissningen är det lite av en sport att komma med nåt som ingen annan sagt.

  Min spontana tanke förde mig till Sverigedemokraterna. Ingen "märkvärdig historia med konstig, utländsk titel utan en vanlig, svensk". Och visst har de visat upp en "stackars liten inledning" som inte är en rolig syn.

  Tanten och farbrorn kanske är Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt? De två ledande gestalterna som kan se till att det blir en trevligare fortsättning och framför allt ett slut på sverigedemokrathistorien.

  Sverigedemokraterna är ett långt ord på S, Sverige är också en lång sak på S.

  Och mitt sunda förnuft säger att Sverigedemokraternas framfart borde få ett snabbt slut, är man aningslös kanske man tror att den eran redan är över, men så är det naturligtvis inte. Historien har inte skrivit slutet än.

  Vem som då har skrivit texten? Det har jag ingen aning om. Och hade jag det skulle det ändå vara fel. Men vad gör det när gissningen är så bra.

 71. Många snackar Hasse Alfredson. Han är född i Malmö och uppvuxen i Helsingborg.

  Jag håller mig i Skåne och säger att detta är Fritiof Nilsson Piraten, som var en sagoberättare av rang.

  Det är mitt svar. Så lyder Herrens ord!

 72. Finns det inte en lirare som heter Gits Olsson? Bedrövlig gissning, men vem vill komma plita ner ytterligare en Hasse eller Tage…

 73. Nämen alltså hu, vad ni spretar! Ska jag behöva komma här och begära bevis för era gissningar?

  Om det nu skulle vara t.ex. antingen Hasse eller Tage eller båda två — var finns de bombsäkra orsakerna till det?

 74. Jag fastnar på det där s:et. Sssssss…

  Ingen association till något som skulle kunna höra ihop med resten.

  Det enda jag kommer att tänka på är att det taggiga, kantiga s:et i runskrift också förknippas med solen. Det passar idag när man vill njuta av den ute istället för att sitta inne och inte kunna gissa på något bra.

 75. aku

  Fokuserar endast på ordet "långsamt" och ingen talar väl så långsamt som Kristina Lugn? Eller så är det SAAB som bloggar, en sorglig svensk historia utan slut.

 76. Jag har hakat upp mig på det här med aningslösheten. Varför ska vi vara lite aningslösa? "Ordst" hävdar wv och det känns ju lika oavslutat som historien.

 77. Mia

  Ett ögonblick tänkte jag oxå som aku. SAAB. Stackars. Story utan slut.
  Får man gissa på tre?
  Danielsson och KBJ´s julafton
  Fem myror (vet inte egentligen varför)
  och SAAB's never ending story.

 78. HeMo

  Nu tror jag att "historia" är ett utbytt ord. Egentligen ska det stå "stad" eller "prinsessa" eller "korv"

  VW säger ormor. Det var en gång en Mormor?

  HeMo/Messerschmitt som gissar på jobbet och därför inte vill logga in.

 79. HeMo

  Nu vet jag. Nu vet jag. Nu vet jag. Tror jag. Och hur ska jag skriva det här.
  Vi går en lite bit norrut.
  Och den tredje saken på S är inte alltid så lång.

  vW tror at det är Reinfeldt: reinfl.

 80. Francis Fukuyama har skrivit om historiens slut, men det kan ju faktiskt inte vara rätt. Eller kan det?

  Och så sitter jag och tänker att de där versalerna har en betydelse. Men vilken?

 81. Örjan

  Att Lotten förvränger fakta i julkalendern är ju självklart.

  Men nu har jag ertappat henne med att förbättra historien om den lilla sotaren (Dagen efter branden 17 Nov).
  Bakgrund- Eskilstunas minsta sotare besökte mitt kök idag för inspektion.
  Han visste inte om att han var omskriven på Lottens blogg.
  Naturligtvis fick han utskrift av Din blogpost (Födelsedagsrutiner från 2 Nov.)
  Var förvånad över bilden (smygtagen), och hoppas på bättre bild vid nästa(?)tillfälle.
  Men åter till 17.Nov. Något återbesök vill han inte kännas vid.
  "Det måste ha varit någon av mina kollegor."

  OK- "Författarens frihet", eller vad skall man kalla det?

 82. Åh, den som ändå hade tid att läsa alla underbara kommentarer. Men jag har ju ett jobb att sköta också, och chefen påstår att det inte alls är kompetensutveckling att läsa Lottens bloggkommentarer (medan det givetvis är kompetensutvecklande att läsa bloggen, det behöver chefen inte ens nämna).

  Jag gissar på Hans Alfredsson, för han är så himla bra. Eller Tage Danielsson, för han var ännu bättre.

  Så nu vet alla ni som har tid att läsa kommentarerna att det var fel, för jag tror aldrig jag har lyckats gissar rätt tidigare. 🙂

 83. Nu har ju nästan dagen gått och då kan jag ju säga att delen med när någon ber någon nämna tre saker som börjar på S, den är ju direkt tagen ur en historia/saga, även om det inte är i exakt ordföljd. Den storyn började i radio, blev böcker och både film, teater och ta-da en julkalender. MEN det är väl antagligen en sån där sak man ska snubbla på och jag borde koncentrera mig på det andra, att det var en story utan slut, som en tant och en farbror räddade på nåt sätt. Det får jag fortfarande inte in i min teori. Eller är det bara jag som inte kan storyn om storyn och egentligen har helt rätt?

 84. TorpSara

  Stieg Larsson, tror jag, precis som Kronfrun. Men ursprungstanken var Bibeln. 🙂

  (exesker ska jag ägna mig åt!)

 85. HeMo

  @Dammråttan. Vi tror på samma sak. Historien utan slut är inte en historia, utan en annan sak som inte finns. Och som börjar på S. Fast nu ser jag att saom har avslöjat det.

 86. HeMo, jag såg det. Och jag som försökte vara lite kryptisk, medan andra bara skriker rakt ut.
  Fast vi kanske har fel, vem vet.
  En av filmerna har dock gått ett par gånger härhemma och där är just den episoden med.

  Vilken räddning att läsa alla roliga kommentarer, när man ligger hemma och är sjuk. Kan ju inte vara sjuk hela december dock.

 87. Sara

  Jag fortsätter på mitt barnbokstema (om man nu kan kalla det för ett tema när det bara har gått två dagar) och drar till med Lilla Anna och Långa Farbrorn av Inger och Lasse Sandberg. Jag tycker själv att jag prickar in flera rätt – det är någon som är lång och ett s är inblandat. Kan det bli mer självklart än så?

  Funderar på om jag inte gör klokast i att fortsätta på barnboksspåret julkalendern igenom? Någon gång måste jag ju pricka rätt då, eller hur? Eller så är det av rena bekvämlighetsskäl eftersom jag hinner läsa ett antal böcker per dag för ungarna på jobbet och därmed associerar snabbare till sådant jag nyss har läst istället för att försöka mig på mer ljuplodande analyser. Men vadårå? Det handlar inte om att vinna med stil, det handlar om att vinna. Punkt.

 88. "Det var en gång en … Inte en sådan där märkvärdig långhårig … med konstigt utländskt namn utan en vanlig svensk …"

  Det förskräckligt sorgliga utan ände! Slutet saknades!

  Äventyr och frågeport med farbror Knut–Per eller Per–Knut. Den tredje långa saken på S! ssssss ….

 89. Alltså, att komma in på kvällskvisten och läsa allas kommentarer är en lång historia, nästan utan slut. (För när man kommit till slutet och gör refresh så har det tillkommit ytterligare några.)

  Som nybörjare vart jag så glad när jag hörde Astrid Lindgrens röst och sedan tänkte jag på Långa Farbrorn men har ingen aning om vad slutet är.

 90. Kronfrun

  Om min gissning är rätt så måste tredje s:et vara sex – inte för att det är långt, men ganska långrandigt beskrivet… Men, var finns då kaffet?

 91. När jag stod och stekte köttbullar (både till dagens middag och att spara till jul) så tänkte jag på dagens text.

  Och eftersom så många gissat på Hans Alfredson så tänkte jag: snok -> näsa: Lagens långa näsa.
  Den har han ju skrivit.

  Allra först från början tänkte jag på C S Lewis för att det är så många ord i början. Och det fick mig även att associera till H C Andersen. Men så landade jag som sagt på Prøysen. (Tack, Niclas!)

  Men även herrarna Alfredson och Knutsson skriver ju i samma stil: mångordigt!

  Vad är det med karlar att de skriver så omständigt?

  Någon mer som uppmärksammat samma sak?

 92. Citronanka: Ta och hälsa din chef att the proof is in the pudding, det vill säga, en bloggs kvalitet avläses bäst i kommentatorbåset!

 93. En sorglig historia, svensk, som saknar slut och en farbror (Koenigsegg?) och tant (Maud olofsson?) och ett långt ord på S (Scaniavabis Saab?)
  Ingen dum gissning lite klurig om jag får säga det själv! :)(har bara presterat 50% på jobbet idag den andra 50% har funderat på den "sorgliga historien")

 94. Min gissning i morse skulle illustrera Pellepennan och Suddagumman, men efter att tittat på dagens gissningar tror jag inte det.

  Nu gissar jag Potenshöjarna av Karin Brunk Holmqvist.

  Wv Spine – ryggrad!

 95. Tage Danielsson var min första gissning för många timmar sen och nu när jag läser om så känns det fortfarande rätt, med ett tillägg, Hans Alfredsson. Kan det vara Lindeman?

 96. Lotten meddelar att Lotten känner sig liiite mer tillfreds just nu. Facitet kommer att slå många med häpnad. Eller så blir många bara lite arga.

  (Och så uttrycker hon sig lite konstigt av ingen anledning alls egentligen.)

 97. Vatten-Sanna

  Nää, fy. Gissa måste jag, och det enda jag med någon slags logik kan gissa på är Danielsson och "Sagor för barn…". Men jag inser ju att det inte är rätt, när Lotten skriver sådär. Och några bra argument kan jag inte heller hitta, för jag är i en flytt och alla böcker är nerpackade nånannanstansänhär och internet är oväntat fattigt på Tagealster (hälften som finns ungefär är från tidigare Lottenluckor).

 98. När jag för mitt inre öra hörde Hasse A:s skånska – som jag numera vet inte är från Tomelilla – i morse så var det de där vansinniga sagorna som han berättar mellan låtarna på LP-skivan Blommig falukorv jag tänkte på. (Finns på Spotify!) Tyvärr föll min teori på det där med mellanslagen. Man kan ju tyvärr inte höra mellanslag. (Jodå, det finns en bok också, men såvitt jag minns innehåller den bara sångerna.)

 99. Men… kan det vara så att det är HC Andersen? Det var det jag trodde från början men då trodde jag att det var han som skrivit "En saga om en saga" som ju Selma Lagerlöf har skrivit. Men det kändes som HC. Och han var ju (väl?) lång men inte börjar han på s.

  Prous säger wv så det är väl gamle Marcel. Det får duga som kompromiss mellan HC och Selma.

 100. Pysselitens karlslok: Det som händer just nu är att jag springer omkring och letar efter internet. Nu har jag gett upp och kopplat upp ett modem!

  Ooooh, nu vet jag, nu vet jag, kan vi inte kalla dig PK i fortsättningen?

 101. Men, blir vi häpna och arga. Då har vi alltså fel. Och nu är det för sent. Jag kan inte tänka om. Min gissning står fast. Fast jag inte skrivit ut den. Gills den i alla fall?

 102. PK Lotten? Det går väl bra men det påminner mej om en störtfånig lek som vi lekte när jag gick på mellanstadiet. Man frågade någon om den var PK. Var svaret nej så sa man "Va, är du inte PåKlädd?" Sedan frågade man igen och då blev svaret oftast Ja. Då säger man "Va, är du en PrivatKn**lare?" Lite senare i livet fick PK plötsligt en helt anna innebörd, Politiskt Korrekt. Men jag ler fortfarande för mej själv när någon person kallar en annan person för PK.

  Så ja, jag kan väl vara PK för dej om det känns bra.

  vv säger faceompt, betyder det att man är görful eller en goding?

 103. Nu orkar jag faktiskt inte läsa igenom 148 kommentarer innan jag gissar. Och läser jag igenom 148 kommentarer kommer jag säkert ångra mig också.

  Tusen och en natt. Pärser/perser. Löst ihopsatt historia. Sen minns jag inte alls hur den slutar men det var säkert något som passar ihop med dagens kalender! 😀

  (Herregud vad många lappar du måste göra Lotten!)

  (Jag är samma Stina som igår (och som alltid) förresten, jag har bara lite beslutsångest vilken sorts identitet jag ska välja här nedan!)

 104. Du får kalla dig vad som helst, Stina! (Tindra, Amber, Athena eller Kerstin kanske?) För när jag lägger lappar i hatten är de ju bara lappar. Däremot får jag problem idag när två heter Ica, och Skriv-med-skruv-Ica var först. Den andra Ica får heta Ica den andra.

 105. Oj, jag var ensam om min gissning tror jag? Vad otippat! Och så glömmer vi hur mycket jag gillat Hasse & Tage i mina dagar. Sådär.

  Förövrigt råkade jag se att en ANNAN Stina letat sig in bland kommentarerna. Det blir ju förvirrat. Hädanefter kommenterar jag alltid med länk till min sorgligt ouppdaterade blogg.

 106. hmm…eftersom svaret redan är givet sa Bill blir det DRT för hela slanten sa Bull.

  Popmusik och frågesport…få se nu, tänk…ok. SJ ändras härmed till SF (inte Suomi Finland om nu nån trodde det). J eller F…same same. Jag är nöjd med 50%

 107. nu är det ju sådär sent när jag loggar in, och jag tjuvade lite genom att läsa kommentarerna först (inte för att det hjälpte så där alldeles) men jag velar mellan lite lätt norrut och sen en annan bok. Sagan om katten som åt för mycket – men jag kommer ju inte ihåg vad författaren heter. Jag minns att katten sprack i mitten, men sen blev ihopsydd, och därmed slutade inte sagan … utan försatte (katten dog ju inte)

  Och sen är det ju så att sagan är lång…

  Kattresan kanske den heter? av Ivar Arosenius. Och även om vissa skulle säga at det är en bilderbok skulle jag säga – mellanslagen – visar på att det kan vara bilder…. eller hur? 🙂 dessutom finns det både Lillans resa (hon har en farbror som pappa och en annan som mamma) och månresan eller så…

  (nu ska jag bara vänta 3 timmar så får jag facit)

 108. Babbsan

  Jag läser inte kommentarerna utan gissar direkt (säkert fel, men so what?) på Elsa Beskow! Jag tycker att jag ser Pricken framför mig, alldeles till sig av glädje…

 109. Bra att du sa till, Stina — jag hade bara en Stinalapp här.

  Både facit och ny lucka kommer strax efter midnatt. Och kom ihåg nu: var diskreta om ni vet svaret sådär läskigt snabbt!

 110. Agneta

  Först tänkte jag skånskt:

  Suggan älskar att sig klia
  i sin eleganta stia.

  Men sedan for jag till nabolandet via bron och den å en ö födde sagofarbrodern därstädes.

  Än så länge håller jag mig kvar där.

 111. tidvis

  Jaha, min ena gissning (Salander & Blomkvist) är det ju redan några som kommit med, varför jag satsar på den andra: Pölsan av Torgny Lindgren. En god historia är ju aldrig fel så alltså är det rätt…

 112. Det är absolut Hasse A:S röst och formuleringar, precis så där skriver och talar han i barnböcker och på barnskivorna.Men innehållet är något helt annat.

  Den tredje saken på s borde även den börja på sn-. Snabeln? Om det var Stiegs trilogi det handlade om kunde det ha varit "stigen", men det tror jag egentligen inte på.

  Jag tror att ordet "upplösning" är centralt här. Något stelnat, förstenat som behöver lösas upp? Kungahuset? CG och hustrun = farbrorn och tanten? Eller kanske bara en propp i avloppet?

  Det får alltså bli en gissning på nåt om rörmokare. Lena Kallenberg: Den polske rörmokaren.

 113. Mellanslagen är alltså viktiga. Hmm. Om jag skulle gå en tungviktsmatch i boxning skulle jag snabbt bli mellanslagen och sedan nedslagen. Min sista gissning för dagen blir därför Ingo, så får vi se om jag blir glad eller nedslagen när facit publiceras.

 114. Ökenråttan

  En historia kan ju också kallas saga. Och sjöar kan vara väldigt långa, faktiskt. Blad som man lägger i kalops kan ju även kallas löv.

 115. Ökenråttan

  En historia kan ju också kallas saga. Och sjöar kan vara väldigt långa, faktiskt. Blad som man lägger i kalops kan ju även kallas löv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.