En lycklig Citronen förärades en resa upp ur plommonstopet i gårdagens facit, och nu börjar det banne mig bli dags för mig att lägga paket på brevlådan. Lugn, alla båsister, de kommer! (Ni som inte kommenterar i facitinläggen ska veta att även där händer det roliga grejjer!)
Apropå roligt! Nu kommer ju nästa luckgåta!
Lucka 9
En saga i ett banalt drinkglas
Av Bartolomeus F. Surfeldt, The Daily Newspaper
Det finns pastischer, och så finns det plagiat med en europeisk – påklistrad – feeling. Det nyupptäckta underbarnet må vara en symbol för ungdomligt vemod, men detta försök att hylla (eller snarare kopiera) ett av våra största litterära mästerverk är inget annat än en billig imitation av en odödlig roman.
Handlingen är banalare än de allra banalaste; en tonåring på en solig strand är uttråkad och manipulerar då de vuxna för att slippa att själv agera vuxet. Huvudpersonen suckar alldeles för många gånger över sin egen leda – så många gånger att jag tappar räkningen över mina egna suckar.
Beskrivningen av de dekadenta sommardagarna på Rivieran med en ung, självcentrerad protagonist som bläddrar igenom sin dagbok och beklagar sig över vuxna (som inte lyder henne) är knastertorr – jag som läsare är precis lika uttråkad som huvudpersonen. Inte ens bilolyckan med dödlig utgång gör att det pirrar till i magen.
Huvudpersonen är en manipulatör utan dröm. Där Gatsby dog för sin längtan, orsakar denna hjältinna död genom ren tristess. Och så har vi den intetsägande, perfekta blivande styvmodern: hon är sannerligen ingen Daisy Buchanan. Som om en handfull rika fransmän skulle kunna jämföras med den dramatiska kollisionen mellan klass och ambition i Fitzgeralds roman!
Nej. Där Fitzgeralds roman är en tragedi som berättar något universellt, är detta blott en skildring av hur ungdomens egoism och sysslolöshet inte förmedlar något annat än … djup och innerlig tristess. (Ja, jag upprepar mig.) Skribenten staplar korta, existentiella betraktelser på varandra tills vi läsare storknar. Språket är elegant, jovisst. Men det är för lätt och för tunt – det är som att välja ett litet grodlår när man är sugen på en trippel cheeseburgare.
Jag vågar påstå att boken – som har hyllats av en enig kritikerkår – är lika välskriven som ett Instagraminlägg från en uttråkad tonåring. Där Fitzgerald erbjuder tragedi, djup och innerlig längtan, ger detta verk oss yta, dekadens och ungdomlig själviskhet.
Betyg: 2 av 5 cocktails.
Så konstigt. Här kommer ju en helt onödig bild som känns så … bekant.
Facit till lucka 9 kommer nån gång efter midnatt …
Lucka 1 och dess facit. | Lucka 13 och dess facit. |
Lucka 3 och dess facit. | Lucka 15 och dess facit. |
Lucka 5 och dess facit. | Lucka 17 och dess facit. |
Lucka 7 och dess facit. | Lucka 19 och dess facit. |
Lucka 9 och dess facit. | Lucka 21 och dess facit. |
Lucka 11 och dess facit. | Lucka 23 och dess facit. |
(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)
Gomorron. Bilden är jättebekant. Luckan mycket mindre bekant. Sätter mig på läktaren med första kaffet. Finns några pepparkakor kvar sen i lördags.
Får den här sagan ett lyckligt slut? Njae.
Äntligen!
Idag väger skålen ojämnt, hur många banala verk finns det egentligen? Babar, är inte banal. Mamma hade svårt att läsa Barbapappa, men för mej var inte heller den sagan banal. Jag älskade Barbaskön. Dunderklumpen var lång och seg i vuxligt tillstånd, men det var min favoritfilm länge.
Det låter som en fransk saga, om bilden har någon betydelse, men det har den nog inte. Så jag får nog surfa vidare.
Öh, va?!?!
God morgon! Eller god dag om ni läser detta senare.
Det här tror jag faktiskt att jag kan
Vet inte om jag kommer kunna klura nåt som helst under dagen. Svävar fortfarande på små lätta moln av lycra efter vinsten i lucra 7 (eller blir det 8?). Sagan om Elefanten har jag visserligen läst men helt ärligt är den ganska trist. Ska jag ändå gissa på nåt så håller jag mig till musik och varför inte han från gurkstan som nästan heter som en österrikisk moped.
Börjar på läktaren.
Tror ni inte att hyllningarna hade ganska mycket med HB:s ålder att göra? Och så lite skandalfaktor på det?
Låter så himla bekant att det inte kan vara DEN. Tycker vagt att jag läst en aktuell recension som hade något med DEN att göra dock ?? Vad är detta!?
Minns när jag läste Babar högt. Jag mitt i stora sängen med ett barn på varje sida (mina sidor då, inte bokens). När vi kom till just detta uppslag och jag läste att Babars mamma dog blev barnen alldeles ifrån sej. Dom dunkade och slog på mej och grät så min pyjamas blev sjöblöt.
Och alla kommentarer så här långt syftar ju på DEN som HB. Suck. Ska det verkligen vara över redan?
Jo-Jo, Lotten sa att idag skulle alla kunna.
Det ska alltså handla om elefanter. Cornelis igen? Det borde gå att göra tolv luckor bara om honom, men det kanske bleve lite väl förutsägbart.
Idag måste jag se till att komma ut medan det är soligt, eller åtminstone ljust. Det lär hålla depressionen stången.
När Babar var lucklösning häromåret, berättade bl.a. Skogsgurra om det förfärliga uppslaget med elefantmamman. Någon (Niklas?) ritade till och med in på uppslaget hur kulorna inte alls träffade mamman.
(Nej, det här är inte en ledtråd.)
Nu vet jag, Babar måste syfta på Elefantofonen! En musiklucka igen alltså.
Oj, hoppas nu inte att jag har lurat nån åt fel håll, det skulle kännas väldigt trist. Men, jag inser nu att mopeden från Österrike ska uttalas ”kehh” i slutet och inte ”schhhh” som jag trott sen jag var 15 …
Det går att hitta dekadens, kusingifte, kulturell appropriering och sånt i Babar. På det sättet kan man kanske få ihop det med en möjlig HB. Men hittills har det ju funnits en luring i luckorna, liksom alldeles intill HB, falluckor som man lätt ramlat ner i. Det skulle kunna vara en alldeles för ung sagotant, men den där Bartolomeus ger mig ingen ro.
Tänk att jag trodde att David Niven fortfarande levde. Vilket iofs skulle ha gjort honom till 114 år. Men så närvarande är han i minnet att han. Den tecknade Rosa Pantern är förövrigt min andra favorit.
Niven spelar juveltjuven och Niven har berättat att under filminspelningen förfrös han sina egna kronjuveler, så för att värma upp nämnda kroppsdel doppade han den i whiskey . Han påstod att det hjälpte, men att smärtan var obeskrivlig. Nåväl.
David Niven kan vi även se i filmen The Sea Wolves i vilken han bla spelar mot Roger Moore. Helgonet. Roger Moore gör faktiskt en liten roll i den senaste Helgonet-filmen från 2017. Men eftersom jag saknar u-tangenten så hoppar vi direkt till Eliza Dushku, som spelar Patricia i Helgonet.
Det är dock inte allt hon har gjort, hon har även bla spelat Cindy i tv-serien Con Man från 2016. I Con Man lägger vi genast märke till att (förvisso mest att Henry Rollins gör en roll, men det har inget med saken att göra) Nathan Fillion spelar karaktären spelar Jack Moore.
Och nu spöregnar det ledtrådar. Vargar till havs, Jack, en massa oooo:n och så finns det ju bara en som spelade Moore, Danny Moore i filmen Gran Turismo. Lotten hade rätt, alla kan dagens HB för HB kan inte vara någon annan än Orlando Bloom.
För min del är det i alla fall inte över än. Det är kluvet det där. Att fatta en lucka direkt är ju på ett sätt tillfredsställande, men det är ju ännu mer tillfredsställande när det är svårt och man efter hårt kämpande får en aha-upplevelse. Oftast (för min del) är det dock hårt kämpande utan att komma i mål. Eller så tror jag jag kommer i mål och har hamnat helt fel. Misstänker att det blir det sista idag med. Hoppet står till många bra ledtrådar från kluriga båsgissare.
Läser för närvarande Selma. ”En saga om en saga och andra sagor” har ni läst den?
Aldrig en trist stund med Selma, vad hon än skriver. Men HBs alster ville jag aldrig ta till
mig.
Men oj, så mycket franskt! Fransk barnbok, kanske inte helt pk. Även Bambis mamma blev skjuten och barnbarnet grät floder. Tonåringar på Rivieran är inte ovanligt, men var är deras mammor? Bilolycka med dödlig utgång och tre barn förlorar sin mamma. Flera mammor är inblandade, ibland saknade och ibland ersatta. Jag har mina aningar och hoppar i hatten.
Instämmer med Dammråttan!
Oj, oj. Ett kusinbarn kom hem från skolan en dag, mycket upprörd: ”Mamma, du kan inte tro vad dom var taskiga mot Jesus!?” Kom jag att tänka på när jag fördjupade mig i Bartolomeus. Väldigt taskiga var dom mot honom. Vilket troligen inte har något alls med HB att göra – till skillnad från Jossilurens mer sannolika association till David Niven – men icke desto mindre är det en chockerande upptäckt, sent omsider.
Luckan kan jag, precis som många andra i båset.
Den surmulna recensenten påminde mig om Financial Times totalsågning av Mikael Karlssons opera Fanny och Alexander(https://www.ft.com/content/38ac7720-cc86-45a4-a6b6-01862f70c735) .
”Karlsson’s score is turgid, muddy, sluggish and dull. His harmonic scope is trite and limited, and he borrows abundantly from the gestures of minimalism without any originality. His orchestration is so dense that the singers must be mic’d throughout, and even so, most of their text is inaudible. The dynamic level hovers on loud, occasionally rising to louder, to deadening effect. Anyone who has played with the compositional capacities of artificial intelligence knows that computer-generated music lacks every spark of originality; if Karlsson’s new score was not written by a robot, it certainly sounds as if it was.”
Själv älskade jag operan (och de flesta andra recensenter) operan, och jag rekommenderar all att se den på Medici TV (https://www.medici.tv/en/operas/mikael-karlsson-fanny-and-alexander-royce-vavrek-ingmar-bergman-la-monnaie-ariane-matiakh-ivo-van-hove) (kostar pengar)
God middag! Så tokigt! Jag lämnade min kommentar i förra båset. Och nu har ju klockan blivit mer än elva. Här är det i alla fall:
God morgon! Jag lärde mig av en växeltelefonist (detta utrotade yrke) att man hälsar med god morgon fram till klockan 11 för att då övergå till god middag. Med denna tråkiga upplysning äntrar jag läktaren. Glögg någon? Pepparkaka? Kaffe? Cognac?
Luckorna är lärorika på alla vis, jag googlar och funderar på saker som jag inte har läst. Babar tycks ha varit cirkuselefant också. Får jag be om största möjliga tystnad, sade alltid direktören då jag tittade på cirkus i tv som barn. Men Bartolomeus, vem är det? Jag har inte läst Bartimeus-böckerna av Jonathan Stroud men borde göra det, och så inser jag just nu att Barty Crouch i Harry Potter verkligen heter Bartemius och alltså inte heter Bartimeus.
Helt bortom luckan:
1. Lotten, det var inte jag som ritade på Babarluckan och tyvärr minns jag inte vem det var.
2. Christina, Medici är en utmärkt kanal med massor av bra konserter och föreställningar! Om man vill spara pengar passar man på att köpa ett presentkort till sig själv när de har specialerbjudanden. Just nu är det 50 % rabatt:
https://www.medici.tv/en/music-gift-cards/?utm_source=medicitv&utm_medium=email&utm_campaign=EDITO_CS_Abo_08122024_EN
Hahaha själva recensionen påminner om han estradören med kärrrrleken, när han nedvärderar alla andra författare för deras bristande språk och nyanser och allt vad det var.
Nu ska jag lösa luckan också. Snart. Kanske.
Är det sagan på ytan man ska fatta, eller väntas man gräva under (vatten)ytan? Jag är idag en schröderings lucklösare: antingen kan jag det eller inte.
Annars har vi diskuterat sångtexter här hemma, närmare bestämt om vi kan komma på en sång, visa eller schlager för varje tal från ett och så långt upp som möjligt. Det blir svårt förvånansvärt tidigt, men på 13 har vi i varje fall Karl Gerhards ”Tretton år”.
Hatthopp. Det plingar envetna klockor nånstans i fjärran men jag får inte fatt dem.
Min HB var skolkamrat med både BB och Chirac, symptomatiskt kan man säga.
Mitt i alltihop ser jag att HB ju har frisyren gemensam med både Babar och Barbapappa..
God morgon! Eller ja god eftermiddag, men när man vaknar vid tolv så blir det lite omvänt. Det tar på krafterna att bli moderlös.
Om det inte är svinsvårt så vet jag vad dagens lucka är, men jag ska frångå min ovana att göra en Schubert.
En mamma har fått ge namn åt HB. Inte Babars mamma.
Om jag sätter mig på läktaren plats 41 kanske jag får lugn och ro att formulera en banal, trist gråmulen miserabel kommentar före midnatt.
För övrigt glad att ha hunnit med en promenaden i solen utan ett moln på himlen.
LUSSELELLE LUSSELELLE HALVA DAGRAR FÖRE JUL LUSSELELLE LUSSELELLE HALVA DAGRAR FÖRE JUL
men
VI KROMMA VI KROMMA FRÅN PAPPARKAKER IBLAND VI KROMMA VI KROMMA FRÅN PAPPARKAKER IBLAND
embryo
NU ÄR ETT SKJUL HÄR I VÅRT HUS NU ÄR ETT SKJUL HÄR I VÅRT HUS
embryo snälla lurcialukcan är på flerdag det säjer jag nu yo
JAG VET MORRAN MEN VI MÅSTE PREPARERA KOM IGEN HUSLJUSET MYSKO NU TAR VI NÄSTA JULPLÅT HEJA TOMTEGRUBBLARE OKCSÅ TRÅGAR VI IN I BRADAGSRUMMET
då grår jag till barbaren okcså gör mitt julklipp det säjer jag nu yo
hopplas det blir elefant det säjer jag nu yo: prappiljotter okcså slingror
jag stänkcte färjan julgrannegrönt med skärvor som klistrar i mörkcret det säjer jag nu
elefant som den allra finaste marsipankrisen morran det säjer jag nu
yo
nu kööör vi: husljuset mysko du får varan benjamin yrsel det säjer jag nu
SER DU SKÄRVAN PÅ VÅR PLÅT ÄR DU SNÄLLER KAN DU FLÅ
Det blir bara mörkare och mörkare men hav tröst för om en månad ljusnar det igen och allt blir lite mindre tråkigt.
Man önskar ju verkligen att SVT kunde ha sin luciasändning från Casa embryo i år!
Uj uj. Inte kunnat leta något alls i dag och förstår efter att ha läst ikapp båset, att jag inte har en susning vad jag borde leta efter. Förutom Babar dårå. Men det har jag ändå inte tid med just nu, så sitter kvar på läktaren någon timme till.
Dammråttan, du har så rätt.
Förtvivla inte, Dina! Det är (säger Babel [inte Babar] på SVT) en klassiker.
Ja, Hemul! Jag skriver på namninsamlingen för det. En embryo som går bananas lyser upp vilket mörker som helst.
Å vad det var roligt att se lille Ullen därmed Babar under armen. I dag är han 1.86 och inte läser han Babar längre.
Tar mig genom feberdimma upp på läktaren, kisar ner bland ledtrådar men ingen HB uppenbarar sig… ännu
Hopp och hej! Och rogntudjuuu på dig PK! Jag gillade Babar som liten, men när jag läste för mina egna barn kände jag inte igen mig riktigt. Tyckte mig höra något i luckan idag vid en första genomläsning, men nej.
Grattis alla Anna!
Vad man lär sig när man googlar runt! Visste ni att svenska företag och kommuner efter krigsslutet skänkte ett stort gäng monteringsfärdiga hus till sönderbombade samhällen i Calvados, och dessa områden än idag kallas ”les suedoises”?
Det har inte så mycket med dagens lucka att göra dock, förutom att HB dog i Calvados.
Bra Nina! Precis så ska Julkalendern funka: man går på irrvägar och finner sönderbombade samhällen i Calvados!
Men veeeem var det som ritade i sin Babarbok? Var det du hakke?
OBS: Idag ger jag inga ledtrådar, för ni har själva gett så himla många fina, fantastiska, fantasifulla och kluriga här i båset.
Jag fortsatte i tangentens riktning och upptäckte att Babar är ett populärt persiskt mansnamn som troligen betyder tiger!
Hakke, rogntudjuuu på dej med. En av mina favoritserier när jag växte upp.
Trallat runt på Veronica Maggio hela dan ”… 17 år
17 år i staden där jag växte upp och så
Märker du hur fort det går? …”
Calvados är gott och starkt men knappast tråkigt att dricka och där slutade HB sina dagar
men hon hade själv inte så tråkigt som hennes romanfigur när hon skrev. Kan jag aldrig tro.
Och nu vet jag!
HA!!! Tror jag hittat HB även om jag inte fått in alla ledtrådar än.
Tack Båset för skolor, trafikolyckor samt cirkusar m m.
Hm, om jag berättar att vi förhoppningsvis kommer köpa hus i Portugal, är jag då på rätt spår?
Nämen, vänta, den HBn är inte död, vad jag vet.
Då blir det till att leta vidare.
HB är jättedöd.
(Ja, nu kom en ledtråd trots allt.)
Snablar också. Jag kan inte.
Och Jossilurens får mycket passande in David Niven här. Fast mera bildligen kan man säga att det passar.
Betong-Bess undrar just om HB hängt på Uppsala slott något?
Jag klampar upp på läktaren och inväntar mer övertydliga ledtrådar.
Eller det kanske var på något annat slott i Sverige?
Jag tror att dagen lucka är tom. Det finns ingen HB idag.
Glögg, jag behöver glögg och lite lugn från alla snurriga tankar! Ikväll får jag ingen ordning på funderandet. Det blir bara mer och mer förvirrat, men läktaren brukar vara trevlig så här dags …
Kanske det är PK som kommer närmast.
O.T. men nåt ska man ju fundera på.
Recensenten? Jesu lärjunge? Christofers brorsa? Bartolomeus F. Surfeldt verkar i alla fall ha smak för elegans och överdrivna formuleringar och kanske har hen i sin ungdom kört en Puck Dakota enbart för att kunna förkasta den som en symbol för ”samtidens förfall”. Med ett glas äppelbrännvin i handen hade hen beskrivit fordonet som ”en deprimerande tvåtaktare med TT-styre och navborstar”, vars monotona puttrande får själen att krympa som en billig kashmirtröja i regn.
Tror mig se en röd tråd.
Är det en saga säger ni, eller vaddå? Om elefanter? Eller delfiner?
Fast kanske ändå …
Jag drabbades för fem år sedan av samma som blev slutet på sagan för HB. Men eftersom jag redan var på sjukhuset fick jag snabb hjälp och lever fortfarande i högönsklig välmåga.
Min status är ännu värre än jag trodde tidigare. Jag har inte ens en icke-gissning. Men jag har njutit av embryo och sugit åt mig ett grattis som slängdes ut i luften. Tack Håkan (hakke). Nu ska jag gå igenom allt en gång till och se om jag blir något klokare.
En calvados på det någon?
Pekar inte det här åt fel håll, jag trodde vi var på väg mot jul? Men plötsligt går jag runt och nynnar på Tomas Ledins sommardänga, med ett särskilt leende.
På spaning efter den tid som flytt – 2 i betyg, nä, en av mina favoriter som ung. Vilket liv HB hade, ej för ung att ha varit med men flott verkar det ha varit. och aldrig tråkigt.
Jag funderar över vad omoralisk talang kan vara. Det låter både trevligt och oroväckande. För egen del har jag inte hunnit med så mycket omoral i mitt liv och nu lär det vara för sent att börja. Hur som helst har jag nog ingen talang av det slaget.
Babar läste jag aldrig som barn men mina ungar gillade de här sagorna. Jag tyckte att de var otroligt fåniga med de extremt förmänskligade elefanterna i kostymer och uniformer. Det fanns många småböcker i Pixi-serien om Babars barn och de var uthärdliga och föredömligt korta.
Har båsmor gjort en Schubert?
Jossilurens! Jag skrattar högt 🤣
Läs en 📖 så har du väl HB i din hand.
Nä, det hjälpte inte.
Och nu med stoor hjälp av båset fattar jag vilken fransk saga det handlar om!
Haha DÄR dök HB upp till slut! Hur mycket övertydlighet ska det behövas?
En massa musik har ni dillat om i båset också, men ingen nämnde Brahms, va? Eller jag kanske missade även det.
Lysande! Nån som vill ha fler lettrådar? Vi pratar franska hela dagen – och själva förnamnet är franska det också!
Ja, men det här kan jag , tror jag minsann. Framstår lika tydligt och klart som en tysk husvägg.
Jag blev nästan nervös av luckan – jag FÖRSTOD den. Jag har LÄST boken som sågas. Är det något lurt som jag inte förstått. Men så inser jag att HB dog granne (mer eller mindre) med svenska hus och andas lättad ut. Vilken bergochdalbana idag, inte en trist sekund.
Ibland blev det Babar, men ibland hoppade mamma över sagan, då kunde det till exempel bli roliga historier. Bellman gillade vi, men gamla saker som tomaterna eller goddag yxskaft var ren tristess. Men då somnade vi ju i alla fall fort!!
Orkar inte googla utan slänger in en schubert på Kay Pollak.
Facit!
https://lotten.se/2024/12/facit-till-lucka-9-heter-lucka-10-lilla-julkalendern-2024.html
[…] lucka nios facit fick vi två vinnare av … det där som jag ska skicka men som inte är riktigt klart i […]
[…] Lucka 9 och dess facit. […]