Äntligen en enkel lucka 5, va? Så att alla liksom gliiiider ner från läktarn och in i mittcirkeln … som är rätt kladdig av glögg.
Nu drar vi upp några kommentarer den dy som kallas kommentatorsbåset!
Pysseliten:
Jag phamlar i mörkret, så här dags måste man tända lampor när man stiger upp.
Hemul:
Elektriska bicyklar! Jag säger då det! Vad ska de hitta på härnäst? Åka till månen?
Citronen kan man lita på, även om detta ser ut som ren rappakalja:
Nu är det väl ändå en musikfråga! Familjen W*hlg**n är ju med i alla sammanhang så det är inte helt osannolikt att P******a är dagens HB. Hennes ”De talar om Rom Paris å Seine och om tågresor till Brittaniaa’ ” är riktigt medryckande om ni frågar mig. Om min HB mot förmodan är fel så kommer jag blicka ut i rymden.
Karin:
Ojordad!? Upp i rymden eller ner i haven? Och hvad är denne Filippus för phigur?
Christina:
Två tankar hoppar runt i min hjärna. En leder runt och runt och den andra leder till ett nyinstallerat konstverk i Bryssel. [Är det en karusell?/Lotten]
Aha!
Känner mig lite som Nemos glömska kompis Doris (men vid mindre gott mod).
Kråkan
Han skrev ju mycket om olika sätt att färdas, att komma fram i tid, ibland med små chanser att komma tillbaka och en gång om att komma till Centralen; nu gäller det kanske mest att hitta kaptenen.
Såja!
Hur många litterära figurpar tror ni att det finns, där den ene är en lite stroppig karl och den andra är en högerhand som är listig och hjälpsam? Wooster har sin Jeeves, Don Quijote har Sancho Panza … och Phileas Fogg har ju Passepartout i ”Jorden runt på 80 dagar”, som utkom i svensk översättning 1873. (Därav språket i luckan.) De tågluffade (eller åkte på tågbluff enligt embryo) sig runt jorden på 79 dagar och vann vadet – läs om boken även om jag nyss avslöjade slutet!
Dagens hemlisbloggare är alltså författaren Jules Verne (1828–1905), som jag en gång i tioårsåldern blandade ihop med Jacques Cousteau, vilket för mina föräldrar var sådär rysligt roligt att de ganska ofta ville berätta för kreti och pleti om misstaget. Kolla nu årtalen på dessa höjdarböcker och fundera över var Jules Vernes motsvarighet befinner sig idag:
Resan till jordens medelpunkt (1864) – en expedition i underjorden.
Från jorden till månen (1865) – rymdresor 100 år i förväg.
En världsomsegling under havet (1870) – med kapten Nemo ubåten Nautilus.
Jorden runt på 80 dagar (1873) – ja, just det.
Ack! Fly mig en Jules Verne med vettiga framtidsuppfinningar! Nu!
Det intressantaste med Jules Verne är dock inte alla fantastiska böcker han skrev, där han ingående beskriver elsparkcykl… nej förlåt … tåg, båtar, månraketer, ballongflygning (även om Phileas Fogg & Passepartout inte använder detta färdmedel) och faktiskt ubåtar. Nej, det konstigaste är att han som 35-åring 1863 skrev en framtidsvision om Paris på 1960-talet, som hans förläggare refuserade för att den var absurt negativ och faktiskt – enligt honom – inte ens välskriven.
Manuset till ”Paris au XXe siècle” hittades 1989 i ett kassaskåp hos en (antagligen helt jädra pantad) släkting. Boken redigerades noggrant och gavs ut 1994. Den beskriver 1960-talets Paris med skyskrapor och allehanda uppfinningar, som är så bra påhittade att Jules Verne kanske trots allt nog kunde resa i tiden. Fiacres à gaz är gasdrivna droskor, vilket vi skulle kunna tolka som nutida bilar med förbränningsmotorer, och télégraphie photographique är en teknik för att överföra bilder via telegraf, vilket kanske skulle kunna påminna om våra numera relativt utdöda faxar.
(Åååh, vad jag var bra på att faxa. På Nationalencyklopedins redaktion var jag faxdrottningen som lätt skickade iväg 20 redigerade artikelmanus om dagen. Jag kunde byta toner utan att spilla, gnugga skrivarhuvudet rent utan att repa och fixa alla pappersstopp i världen utan att knota.)
Texten i lucka 5 skrev jag på svenska från 1873. Hurdå? tänker ni förstås eftersom det inte är helt lätt med alla verbformer och fv, hv samt e/ä. Jo, jag läste ett par kapitel i förstaupplagan av ”Jorden runt på 80 dagar” hääääär, och läste sedan 1873-artiklar i både DNs och SvDs arkiv (som jag betalar dyrt för). Då fick jag snabbt en känsla för hur det skulle låta, och skrev en låtsasdialog mellan de två huvudpersonerna. Sedan filade jag tyvärr på den jättelänge eftersom jag ville vara språkligt korrekt. (OBS: mejla mig om ni hittar språkfel, för jag vill gärna rätta!)
Se här nu ett stycke ur första upplagans kapitel fyra! Lägg särskilt märke till hur Passepartouts förvåning beskrivs.
Att komma undan med denna beskrivning är fantastiskt! Vänta, vi njuter igen!
”Passepartout gjorde stora ögon, hans pupiller vidgades och hans ögonbryn drogo sig uppåt; hans armar föllo slappa nedåt, hans kropp krympte ihop och allt visade att hans förvåning stegrades till den yttersta häpenhet.”
Söstra mi – Orangeluvan – och jag brukar skicka sms till varandra när vi i dagens moderna deckare hittar sånt trams. Som:
”Anna-Maria gav Pohjanen ett frågande ögonkast och han ryckte på axlarna samtidigt som han höjde på ögonbrynen, som för att tala om att de var klara.”
Sedan fyller vi systrar på med egna påhitt, ännu värre formuleringar:
”Jag lovade honom att inte gå. Hans ögonbryn vidgades med en rynkning och han slog frenetiskt ut med händerna i en avvärjande gest.”
”Framför de vibrerande ögonen kunde han inte ana att hon snart skulle svimma.”
”Han blängde ilsket på henne med ett kallt och likgiltigt ansikte.”
”Nej, sade hon kärleksfullt med uppspärrade ögonbryn.”
Hihihihi! Men förlåt, vi återvänder nu till den fantastiske Jules Verne med de uppåtdragna ögonbrynen och kollar hur det står i den franska förstaupplagan!
Det var som fan. ”Passepartout uppvisade med vidöppna ögon, höjda ögonlock och ögonbryn, avslappnade armar och slapp kropp alla tecken på förvåning som gränsade till häpnad.” (Ungefär.) Ålrajt, men hur hanterar man i Sverige denna beskrivning i en modern översättning av Jakob Gunnarsson?
Jahaja. ”Passepartous visade alla tecken till en förvåning som gränsade till bestörtning.” (Borde det inte vara ”tecken på”?)
När jag nu tänker efter, var ju Jules Vernes sätt att beskriva stor förvåning faktiskt mycket roligare.
Vi som är medelålders med lite plus i kanten, minns hur Jarl Kulle och Loffe Carlsson sprang omkring på tåg i främmande länder i tv-serien (se bild till vänster), men det verkar inte finnas några filmsnuttar kvar att titta på. Men man kan lyssna på intromusiken – som jag tack och lov helt har förträngt.
Ursäkta, jag dribblar visst bort korten och glömmer helt bort att nämna hur Jules Verne 1886 blev skjuten i foten av sin brorson, och att stackars Verne därför haltade tills han dog 19 år senare.
Eftersom jag har haltat sedan knäoperationen 2013, är jag ju på god väg att bli ett med Jules Verne. Nu ska jag bara skriva en förträfflig fantasybok om 2120-talet. Teleportering, anyone?
Men nu: plommonstopet och jag hälsar er välkomna till nattens lappdragning. Jag vet fortfarande inte vad jag kommer att skicka till er, men håll ut! Något blir det! Jag draaaaar en … en nykomling! BJ!
Lucka 7 – som är jättelätt – kommer i ottan på lördag!
Pssssst: Det finns en ”Jorden runt på 80 dagar” från 2004 på Netflix just nu.
Men huuuur kunde det inte vara Mikael B Tretow?!
Grattis BJ
Det var Julle! Tjohooo! Ibland sitter luckan som en smäck bara.
Grattis och välkommen BJ!
Grattis BJ!
Oj, det var spännande! Tack för vinsten och tack för gratulationerna! Språket i luckan kändes genast som Jules Verne, med de omständliga och entusiastiska beskrivningarna.
När jag var barn läste läraren i lågstadiet Den hemlighetsfulla ön högt för oss, lite i gången, under en termin kanske. Där lyckades de småningom odla en hel veteåker på en öde ö utifrån ett enda vetekorn som någon av personerna hittade i fickan.
Grattis BJ!
Ibland är jag så långsökt att jag i efterhand själv har svårt att förstå vad jag försökte antyda … (tur att du Lotten ser genom skogen). ”Ingen jag hittat” var för övrigt också en lettråd … och säg nån som inte fått en asteroid i rymden uppkallad efter sig?
Till sist, vilken fantastisk kalenderlista med HB genom åren, tack! Nu ska jag */+%= ut DRT.
Julle var det och inte TREtows makalösa manick, som ju hade passat extra bra eftersom det handlar om lucka 3. Dialogen var väldigt lik Manicken och Lille M röstade på den.
Jorden runt på 80 dagar var en stor läsupplevelse. Jag låg i en överslaf i barnrummet bland småsystrar och kusiner på min morfars sommarställe. Jag blev så besviken när de inte skulle hinna runt och så jättebelåten när dom ändå gjorde det. Det var då som den intressanta företeelsen datumgränsen dök upp i mitt liv.
Godmorgon och GRATTIS till alla luckvinnare!
Jag är total lurad och dumkänslan förlamar och vi har inte Netflix!
Hurra, två i rad. Rätt, alltså. Nu får man känna sig klipsk i ett knappt dygn till. Dom långhåriga filurerna var poporkstern the Beatles. Bilden kommer ju ifrån filmen Yellow Submarine, löst baserad på en truddelutt som dom skrev. Oxen var Professor Ox experiment, som vår mellanstadiemajje läste högt ur 1980. Vad har då Jules Verne, Carl Larsson och Carl Bildt gemensamt? Jo dom har alla erhållit Hederslegionen.
Själv blandade jag ihop namnen Jules Verne och Jules Sylvain när jag var barn. Det lät så lika att jag länge trodde att det var samma figur med lite olika fransk uttal.
Lite kul att 70-talsversionen av Jorden runt på 80 dagar, med Kulle och Loffe kom på tal i båset härom dagen. Undrar om nästa HB blir Sylvain?
Ser man på, min enda lilla aning från igår stämde visst. Jag fick inte ihop lettrådarna i luckan bra nog för att känna mig säker, trots att jag tröskade igenom den svenska wiki-artikeln, men jag vågar ändå räkna det som ett halvt rätt.
HB var nog den enda författare som både mamma och pappa högläste för oss när vi var små. Vi var lite rädda för kapten Nemo, och Phileas Fogg tyckte vi var en stropp, men ändå älskade vi böckerna.
Grattis BJ!
Äntligen en lucka jag kunde. (Fast det litade jag inte på så läste upp lite om herrn och det stämde.)
80 runt med JK och Loffe tror jag väl alla som var barn då tittade på? Fanns ju inte mycket att välja på.
ÖR, själv älskade jag det romantiska. En tafatt och tillknäppt hjälte och outtalad kärlek. Rena Austin, ju.
Bra jobb, alla!
PK: Det var faktiskt inte en tillfällighet – när ni började yra om svenska tv:s 70-talsversion med Jalle och Loffe, skrotade jag helt mina planer på [mummel mummel] som HB i lucka 5.
Vem vet, nu kanske ni leder mig till en helt annan än min planerade HB i lucka 7?
Jaaaaa!!!! Jag har inspirerat Bårmor till en HB! Nu kommer jag att vara nöjd och dryg och lite småhög i flera timmar!
Fast undrar hur det gick ihop med DRT?
Jules Sylvain imorgon?
Grattis BJ!
PK, det blir no den där andre, Shopping, som underhöll turister på Mallorca fast i runda slängar 100 år tidigare.
Oh, grattis BJ, kan av egen erfarenhet (!) berätta att en vinst här bär man med sig nära hjärtat! Julle, ja barnbarnet heter inte Jules utan Julian, men han kallas för Julle. Jag är nöjd, efter den svåra första luckan så har jag två rätt hittills. Idag pepparkaksbak. Vi hörs imorgon igen.
Niklas, du syftar på polacken? På Mallorca säger du? Jag trodde den ön var känd för finska sämskskinn, dom sämska som finsk., samt mycket snö men ingen ficklampa.
Listig lucka och svårt att inte gå i Manick-fällan! Jag vacklade länge mellan den och Verne.
En världsomsegling under havet läste jag nog när jag var lite för liten för den, för min bläckfiskskräck är löjligt stark. Fortfarande.
Och så tycker jag att det är imponerande att som tioåring ens kunna namnet på två skickliga undervattenskildrare!
Grattis BJ!
Aha, det var det hjärncellerna försökte säga! Grattis BJ!
Håller helt med Jossiluren.
Mina käraste böcker i mycket unga år var
SAGA
nr 5 Jorden runt på åttio dagar
nr 2 Robinson Kruse
och
nr 37 Den siste mohikanen
alla tre ärvda från min mor och hennes syskon.
Alla oerhört spännande och alla upphov till funderingar av skilda slag och önskningar om att veta mera om de företeelser jag träffade på.
Har under åren försökt mig på att samla SAGA böcker åtminstone de hundra första titlarna. Jag vill minnas att det kom ut bortåt en 500 titlar innan det tog slut.
Hittar ni nån SAGA bok främst med lågt utgivningsnummer, var rädd om den!
Grattis BJ!
Den svenske nobelpristagaren var Eyvind Johnson som översatt en av Julles böcker till svenska.
Basketkopplingen var att i Julles födelsestad, Nantes, denna säsong spelat två svenskar i deras herrlag . Varav åtminstone den ena lämnat på grund av en allt för rörig organisation.
Jamen ja! Bra där! Grattis BJ!
Fast man hoppas att vårt stadsbibliotek inte läser här, de skulle bli upprörda. Tre (3) europeiska män på rad, nej, så kan man inte ha det! (En närstående förening har flera gånger anordnat en serie om oftast tre föredrag med forskare i något ämne, och fått bassning när det inte har varit minst en kvinna och minst en med utländskt, helst utomeuropeiskt ursprung.)
Hyttis, är det den Robinson Kruse där han kommer från Hamburg? Den finns hos mor.
Men!
Julle på italienska, börjar han på G? Guillo?
Och grattis till alla som hoppat UR hatten!
Brid
Ja den boken är det.
Och nu hann du före mig. Jag tänkte spontant när jag fick veta HB skriva att nu är det nog dags för ett fruntimmer i nästa lucka,
Grattis BJ. Jag var där och nosade tack vare båset, inte på egen hand. Sen kom lifvet emellan som så ofta och jag fick nöja mig med att ana konturerna.
Saknas några DRT i listan nedan. Har letat i källaren men fastnade i alla gamla facitskrivelser som är helt fantastiska! Hatten av, 20 år, otroligt!!!! (fyra utropstecken som retar några men jag vill tydligt markera att hatten trillade av när jag bugade mig djupt).
Nu är det som sagt några luckor i listan nedan men så får det var tills vidare, är trots allt en julkalender.
Så, med en LITEN reservation presenterar jag ändå en (eller två) tänkbara lösningar!
2005 – Utan personligt ansvar
2006 – Kompetens
2007 – Tack för maten, den var god. Hälften spydde resten dog
2008 – Himmel och helvete!
2009 – Hatt
2010 – I am the Walrus (låttexten)
2011 – Historien om någon
2012 – Kortlek
2013 – Grundämnen
2014 – Tio guds bud
2015 – Helsings ABC
2016 – Döden
2017 – ?
2018 – Fortplantning
2019 – ?
2020 – ?
2021 – far och flyg och krascha!
2022 – möjligtvis men ändå inte ”bob/boll-hund/rund” fast se då hellre DRT 2011 som var T** N****.
2023 – x
2024 – Utifrån mina kalkyler är DRT = MDoV (eller möjligtvis SoS)
Ååååååh jag som kände mig så smart hela kvällen och var så belåten med min tretåiga kamel och Goldbergska variation. Jaja men det var roligt så länge det varade! Och Verne är ju rizz.
https://lotten.se/2017/12/drt-i-lilla-julkalendern-2017.html
DRT 2017 var en krystad äppelträdsgren!
https://lotten.se/2018/12/drt-ar-2018-ett-facit.html
DRT 2018 var fortplantning med ledtrådar som snoppar, bröst, ståndare och pistiller samt fallosar. (Ser nu att den fanns med i listan. Men nu fick jag ju chans att lista massa finfina ord.)
https://lotten.se/2019/12/den-roda-traden-i-julkalendern-drt-2019.html
DRT 2019 var döden! Alla dog!
https://lotten.se/2020/12/den-roda-traden-2020.html
DRT 2020 var flora och fauna.
Citronen – tack för berömmet! Många facit ligger tyvärr i malpåse (har gjorts osynliga) för att TT jagar mig med blåslampa för bilder som jag inte har rätt att publicera. När jag får tid, ska jag radera bilderna och publicera texterna igen.
Synd att den fint parafraserade diskussionen om segelfartyg mot ångfartyg inte ledde till slutsatser om Onedinlinjen. Polisonger förtjänar mer uppmärksamhet.
Niklas i Göteborg!
Om någon älskar Onedinlinjen, så är det jag. Hans dotter hette Charlotte liksom. jag, vilket jag tog som ett tecken på att även jag hade umgåtts med polisonger i ett annat liv.
Men hörni båset, varför blandade ni in öschötska i det hela och fick mig att tvivla på illustratören till Yellow Submarine och istället tänka KBJ och Tage Danielsson?
Grattis BJ!
Jag lutade ganska snart åt denne HB, varför vet jag inte. Men av någon anledning var det Karins ”philur” som fick mig att bestämma mig.
Jag kommer inte ihåg vilka av böckerna jag har läst, men troligen ”Jorden runt på 80 dagar” i alla fall. Det måste ju vara bortåt 60 år sen för sjutton. ”Resan till jordens medelpunkt” hade jag i alla fall som ”Illustrerad Klassiker”. Det var nåt slags dinosaurier i den.
Grattis BJ!
Snäll och stilig – kan man begära mer av en snubbe? Förutom lång och mörk och snygg också,
förstås …
Jag var också helt inne på Michael B Tretow!
Hyttfogen. Vi har nr 2. Och nr 27: Två års ferier av Jules Verne!
Och proveniensen: Nr 2 i Barnbibloteket Saga var en gåva till Lille Maken på 8-årsdagen av farmor och farfar. Nr 27 fick jag på 11-årsdagen av mina tre pojkkusiner i Uppsala (dom blev senare fyra). – Jag trodde länge att antingen fick familjerna pojkar eller flickor. Jag hade 2 systrar och ingen bror. Och som sagt uppsalingarna blev 4 bröder. Lille Maken och jag fick först en gosse. När jag sen fick höra tt vi fått en flicka tänkte jag att det går inte.
Och nr 4. Onkel Toms stuga, Harriet Beccher-Stowe. Den fick jag i julklapp när jag var 9 år. Milde tid så sorglig den var.
Nu är det jag som pronto beger mig hemåt från julbord på lokal med radiofolket för att kolla om jag ens har EN bok ur Barnbibloteket Saga! (Det kan ta ett tag.)
Niklas i G, jodå associationerna fanns där, för Onedinlinjen följdes noggrant när det begav sig.
Men det blev ändå nej på det.
Jag gissade faktiskt på Verne, men min ledtråd var så provinsiell att den kanske inte uppfattades. Här är dock en artikel om den Verneska monsterskulpturen i Bryssel. https://www.brusselstimes.com/1334442/squid-game-new-sculpture-is-an-ode-to-brussels-says-creator
Jag har inte en enda! Fem bokhyllor fulla med barnböcker av alla de slag har jag – och inte en enda ur Barnbibloteket Sagas utgivning! (Bilden här kommer från nätet, ba.)
Christina: Monsterskulturen har jag helt missat! Men det ska finnas en Verne-karusell nånstans …