Hoppa till innehåll

Facit till lucka 3 heter lucka 4 (Lilla Julkalendern 2024)

– Vasarusaru? En julkalender som kräver massa jobb utan inkomst? I 20 år? Vaffan säjer du?

Jag fick denna fråga idag, och höll sedan en svarsmonolog om ideellt arbete inom basketen och lycka samt glädje i kombination med bokstävlar och så höll jag upp ett varnande pekfinger mot min kontrahent och antydde att inga protester skulle komma att emottagas.

Ba så ni vet!

Jag är god vän med den protesterande här ovan, så det är helt okej. Nu går vi direkt på målet och rabblar några kommentarer och ledtrådar och yrslingar till lucka 3!

Viss frustration anas inledningsvis:

Hemul
Men jag behöver jobba idag! Jag har egentligen inte alls tid att googla runt bland verktygsrappare, visigoter och barn som inte kan sova!

Thermo
Byter ut katten mot ett lejon och Aisopos fabler dyker upp . Men sagor är ju inte moderna i dag eller kanske i en ny form bara. Svårt att förstå och hänga med i allt nytt.
Härlig lucka med många möjligheter att googla och få svar på funderingar vad olika begrepp står för t ex vad är Billboard-listan.

Niklas hade rätt (och kommer att förklara i kommentarerna)
Jag har en idé som naturligtvis är alldeles uppåt väggarna. Om jag mot all rimlig förmodan skulle ha rätt finns det en film om en film som inte blev av men som ändå blev av fast inte då när den skulle blivit av.

Ökenråttan
Jaha, då var det roliga slut. Vi vet vem HB är. Nu gäller det bara att formulera en finurlig lettråd, till fromma för våra kära medbåsister. Hmmm.

Anna
Åsnan på vägen
Blickar sorgset mot läktarn
Förvillad, konfys

Karin fattade galoppen:
Jag trodde att jag lämnade en listig ledtråd till en naiv världsresenär. Glöm den bästa av världar!

Magganini
Det utomland jag har åkt till är Spanien förresten, ifall nån är intresserad.

Karin
Jag är också intresserad av din by, Magganini. Eller kanske du är i en by vars namn du inte vill nämna?

Brid
Nähäpp, det här blir inte bättre framåt kvällen. Jag sätter mej och lyssnar på lite Cornelis-skivor istället.

Håkan (hakke)
Jag kastar mig upp på min springare och rider i full kareta i riktning mot låten som kommer efter 4 och före 6. Men eftersom jag inte ens har ett litet ridborgarmärke går det åt pipsvängen och jag hamnar på läktaren, igen.


Dagens hemlisbloggare (HB) är en gammal goding som dock inte har varit med och lekt här tidigare trots klassikerstämpeln.

Men detta är förmodligen inte alls ett porträtt av honom, utan blott ”el caballero de la mano en el pecho”.

För HB är, som många av er i kommentatorsbåset anade, Miguel de Cervantes Saavedra (1547–1616). Oooohhh, tänker några av er när ni ser årtalet 1616 eftersom ni liksom jag ju har pluggat in viktiga årtal. (Eller inte.) Men just 1616 är ju så intressant eftersom alla ju vet att Shakespeare och Cervantes dog ”samma dag”: 22/23-ish april 1616 fastän länderna ju hade olika almanackor så egentligen dog de med tio dagars mellanrum … vilket ju inte alls är ett sammanträffande eller ens intressant. Dessutom dog ytterst få kulturpersonligheter just 1616, så vem bryr sig?

Så vi fortsätter i en annan ände: det där med bilden här ovan.

”El caballero de la mano en el pecho” har faktiskt och tyvärr ingen bevisad koppling till vår HB, men symboliserar tydligen tidsandan och skulle faktiskt kunna vara Cervantes himself. Fan trot, för var tusan fanns alla kameror på 1600-talet? Man har även sagt att karln på målningen ser ut som en riddare och enbart därför skulle kunna vara rollkaraktären Don Quijote.

– Pah och pfffft! säger jag och skakar frustrerat på mina fortfarande blonda nudelsoppelockar som faktiskt med tanke på årens flykt och tidens gång samt sorgerliga saker borde ha grånat för länge sedan.

Men okej. Nu ska vi inte älta bildens och datumens äkthet utan fokusera på HB. Nu tittar jag stint på dig, du läsare. Tänk dig nu att du går i sjuan 1978 och måste hålla en redovisning om denna bok. Du harklar dig. Ehuum.

– Don Quijote är en skitrolig parodi på riddarromaner och många tycker att det är den första ”moderna romanen”. Alltså modern som ”modern förr i tiden”. Don Quijote, som alltså egentligen heter Alonso Quijano, är en adelsman som blir galen av att läsa riddarromaner och tror att han är en riddare. Hans polare Sancho Panza är en jordnära bonde som rider på en åsna och …
– Vem bryr sig om att Alonso Quijano är hans riktiga namn? säger Rolle, som alltid sitter längst bak i klassrummet.
– Eh, säger du och harklar dig igen.
– Haha, joooordnära är väl alla bönder? säger Krille, som förstås sitter bredvid Rolle.

Du sträcker nu på dig för Rolle och Krille har ju en kompis som heter Kalle, som är en jädra besserwisser och han ska fan inte få chansen att klaga.

– Don Quijote ger sig ut på äventyr. Okej? Han slåss mot väder … eh, väderkvarnar som han tror är jättar. Fiendejättar, okej. Men de är inte fiender utan bara … väderkvarnar. Och han har en h…häst, som heter Rocinante tror jag och DEN HÄR BOKEN ÄR FAKTISKT JÄTTEVIKTIG!
– Vad heter åsnan? säger Kalle nu – med ett drygt flin.

Och det är nu du har trumf på hand, för du vet att åsnan inte har ett namn utom möjligtvis kanske ”Den gråe”. Så du svarar:

– Inget, men ibland kallades han I-or, och eftersom A.A. Milne gillade Cervantes tog han det namnet!

Detta är förstås en jättelögn, men Kalle blir tyst.

Sedan fortsätter redovisningen med massa fakta om Cervantes, men eftersom ingen egentligen vet hur det kom sig att han kanske blev fängslad för att han hade fuskat med räkenskaper eller varför hans ena hand blev ”obrukbar” efter en skada i magen under slaget vid Lepanto redan 1571, eller om han verkligen togs som slav av pirater, känns allt lite väl vagt.

Så då avbryter vi trippen till 1978 och återvänder till 2024 … när ingen egentligen har fått fram mer vettig fakta om Cervantes. Men jag vill verkligen göra likadant och skriva en parodi-roman om digitalisering, sociala medier, populism och kränkthetsnormen. En annan dag.

Avslutningsvis en bild på den franske operasångaren Lucien Fugère, som 1910 spelade Sancho Pansa i ”Don Quichotte” av Jules Massenet. Bara för att han ju ser ut precis som jag föreställer mig att Sancho såg ut.

Men nu till en vinnare! Jag och Plommonstopet är kompisar igen efter nästan ett års försummelse, och jag rör om och draaar en stackars vinnare som inte vet vad som kommer att skickas … LottenPotten!

Ny lucka publiceras i ottan den 5 december!


Psst.
Alla eventuella liknelser med verkligheten 1978 är förstås påhittade. Not.


Oh dear, nu är embryo sådär himla bra igen.

embryo okcså abuabu kajkrar in i storkmarkcnaden som västra bluffalo bill okcså bluffalo bull

nu ska vi köpra books det säjer jag nu

yo

jag vill ha ett par i korkodilskinn

okcså jag ska ha ett par i grummi

grummibooks det undrar jag nu

yo

är det så väst vilda västen det undrar jag nu yo

det trykcer jag

trykcer du

ja tänkc på klimatgrisen okcså allan översvimningar det säjer jag nu yo

det stänkcte jag inte på

Share
Publicerat iFacit, julkal.

33 kommentarer

  1. Hellooo. Jag kan inte låta bli att avslöja anagrammet.

    Artisterna var
    Annie Lennox

    Mariah Carey

    Hozier

    Aerosmith

    Adele

    Nirvana

    Bokstäverna A, L, M, C, H, A, A och N bildar ju en viss by … om man är lite anagrammig av sig.

  2. Kråkan

    Liite försent kom jag rätt och min ledtråd hade blivit att John Steinbeck hade en husbil att resa med, med samma namn.
    Men vad hjälper det nu?

  3. Maplestream

    Grattis LottenPotten till det hemliga priset! Fattar inte riktigt vad jag höll på med idag. Det absolut första jag tänkte när jag såg den oviktiga bilden var ju på HB. Efter det fick jag som sagt en spärr i huvudet. Som inte blev ospärrad förens halvtolv eller så.

  4. Grattis LottenPotten! Var det någon som förstod min ledtråd om filmen om filmen? Jag ska förklara när jag sovit. Godnatt!

  5. Aha!

    Väderkvarnen fick mig att tänka HB, men det var ju för lätt så det kunde det inte vara och så var jag för trött för att lista ut vad det egentligen skulle vara … Så kan det gå. Grattis LottenPotten!

  6. Kaffeflickan

    Stort grattis. Och ledtråden om filmen om filmen som aldrig blev var ljuvlig. Terry Gilliams verk som havererade lika klassiskt som Don Quijote själv. För att inte tala om den tecknade serien som var något att längta till varje vecka, fredagskväll?

  7. PK

    Väderkvarnen gav genast vibbar till riddaren av den sorgliga skepnaden. Och när katten på råttan och råttan på repet gick in så blev jag lite uppiggad. Men jag fick väldigt lite av texten att stämma, kanske heder och drömmar, men det var väldigt vagt. Så jag blev övertygad om att jag hade fel men kom inte på något bättre. Bestämde mej för att lägga ut falska ledtrådar, som ju traditionen bjuder men försökte göra dom vaga. Rolle är riddaren Roland från Rolandsången som krigade mot kristna basker.

    Det känns konstigt och kul att jag faktiskt hade rätt. En bra lucka på min ära, det är så här kalendern ska vara.

  8. Dina

    Av någon anledning ’såg’ jag inte ens väderkvarnen på bilden för jag var så insnöad på sju. Hittade en nobelpristagare och vet ju att Lotten alltid har med (minst) en i kalendern, men inget stämde. Oh well, vad är väl …

    Grattis LottenPotten!

  9. Citronen

    Grattis LottenPotten!
    Tillbaka på jorden, under läktaren. Funderar hur jag kunde veva runt armarna för några mer eller mindre osannolika håbesar med koppling till Nederländerna. Detta trots att jag vägrade se kvarnen i bilden som en lettråd … The Quarrymen i Lottens icke-lettråd ledde mig omgående till en holländsk surrealistisk 1600-talskonstnär vid namn Steen … Imorgon ska jag kravla mig upp på läktaren och blicka ut över planen i hopp om lite mer självinsikt.

  10. Grattis LottenPotten. Det där var inte alls mitt svar. Det är rent fantastiskt hur man kan få saker att stämma när man har fastnat på en felaktig HB. Tyvärr hann jag inte sitta på kvällen och båsläsa, då kanske jag åtminstone hade förstått att jag var fel ute.

  11. LottenPotten

    Oj, vaknar till ett sååå trevligt besked – tack båsmor och båset! För mig som är naturvetare så är anagram inte det bästa lettråden men väderkvarnar tog mig snabbt till gårdagens HB. Men med hjälp av musikvalet och titelorden heder, visdom och kärlek så kunde de motsvaras av riddarnas moral, förstånd och romantik och passa bra in på Don Quixote som riddaren av den sorgliga skepnaden. Är nu på väg till Köpenhamn för en dag med vänninorna, vi ska titta på Kunglig Dansks dukade julbord och äta smörrebröd. Hoppas ni andra också har en fin dag – min började fantastiskt!

  12. Ökenråttan

    Cervantes är känd i översättarkretsar för följande uttalande: ”En översättning är som en gobeläng sedd från baksidan: mönstret syns men inte lika tydligt och färgerna är med men blekare.”
    Och engelska kanalen då? Den heter Canal de la Mancha på spanska.

  13. Och så filmen då. Precis som Kaffeflickan skrev handlade det om Terry Gilliams första försök att göra film av Don Quixote. Jag tror att det även för den som aldrig varit i närheten av en filminspelning kan vara kul att se en dokumentär om en filminspelning där i stort sett allt som kan gå fel går fel. En jätte som långsamt lägger sig ner och dör. Ni kan läsa mer om inspelningen här här och blir ni sugna på att se filmen hittar ni den här.

  14. Pinsamt att jag ledtrådade om Pangloss’ vapendragare, trots att jag tänkte på Don Quijote. Jag försökte rätta till genom att be båset glömma den bästa av världar. Sen var vi några som hintade om den finfina förstameningen: ”I en by i La Mancha, vars namn jag inte vill nämna, levde för inte så länge sedan en fattig adelsman av det slag som har en lans och en uråldrig sköld på väggen, en mager hästkrake och en snabbfotad jakthund.” Snyggt!

    Grattis LottenPotten!

  15. Grattis LottenPotten!

    Skam till sägandes har jag bara läst sammanfattningar och lite utdrag. Men någon gång kanske.

  16. hyttfogden

    Jamen dåså då hade jag ju tidigt rätt i mina funderingar fast det inte var någon som behagade uppmärksamma att jag skrev att det fanns någon som såg väderkvarnar som sina fiender. Och jag utropar än en gång: ALCALA!
    Tack Kråkan för Modestine.

  17. Aha, det var Modestine som lockade upp dig i Frankrike, Hyttis. Jag undrade lite varför du irrade där när du uppenbarligen visste vem HB var! Det som ser ut som ett slarvigt stekt ägg på bilden visar var Alcala ligger, där Cervantes föddes och där Cervantesmuseet ligger.

  18. Jossilurens

    Grattis LottenPotten!
    Jag förstod ärligt talat inte en enda ledtråd i luckan förutom bilden. Men det var Nik Kershaw som var artisen jag nämnde och vars största hit inte är låten Don Quixote.

  19. Håkan (hakke)

    Grattis LottenPotten! Jag säger som PK – jag gissade rätt utan att ha särskilt mycket belägg för min gissning, och trodde knappast att den skulle stämma. Kul ju! Jag hade ingen koll på Terry Gilliams film, men nu blev jag lite nyfiken på både den och dokumentären.
    Själv ser jag framför mig någon teatralisk version med Jarl Kulle och Janne ”Loffe” Karlsson framför målade kulisser. Ytterst osäker på om detta är ett äkta eller falskt minne från typ 45-50 år tillbaka.

  20. Håkan (hakke)

    Men Lotten, varför fattades nummer 5 i din låtlista numrerad till 7? Det undrar jag nu, yo.

  21. Blott och enbart för att förvirra ettorna och nollorna, hakke!

    Faktum är att många av mina krumsprång beror på att jag numera försöker göra luckorna svårgooglade/svåra att förstå för en AI. Då stoppar jag in stolliga saker som kan få den bästa AI på fall. Den mänskliga hjärnan kan ju få feeling för en lösning, men en AI går bara på algoritmer.

  22. PK

    Hakke, Jarl Kulle och Loffe spelade huvudrollerna i Jorden runt på 80 dagar i mitten på 70-talet. Den gick som serie med korta avsnitt i något magasinprogram med Arne Weise som programledare. Tror jag. Det var mycket blue screen, som var avancerat på den tiden, och enkla dekorer, blandat med animerade inslag. I alla fall som jag minns det.
    Kan det vara den du tänker på?

    Jag har vaga minnen av en animerad serie för barn om HB, som jag minns som träig och seg från min barndom. Kanske sent 70-tal?

  23. Magganini

    Tänk att det blev rätt fast jag hade så lite på benen! Tack Hyttis, du styrde upp mig på rättan stig när du nämnde den sorgliga skepnaden. Och bilden var ju ett starkt stöd trots sin onödighet.
    Grattis LottenPotten!

  24. Håkan (hakke)

    Tack för förklaringen Lotten! Jag var inne på anagram, utan att hinna lista ut det, men jag var också likt AI något förvirrad av hoppet i numreringen. 🙂

    Och tack PK! Helt rätt, mina minnesbilder blandar ihop några olika tv- program från omkring 1975-1985. Den version av don Quijote jag har vaga minnen av hade möjligen Jarl Kulle med också, men nu klarnar minnesbilden till att vara mer en vanlig teaterscen med enkel rekvisita, inte målade bakgrunder (vilket stämmer bättre med Phileas Fogg). Jag kan också ha sett den animerade versionen som du nämner och blandat in även denna i minnesgyttret. Kul ju!

  25. Och javisstja, Twin Peaks-spåret var kanske inte helt OT: Amanda Jane Cooper säger i en intervju att hon hoppas få sjunga ”The impossible dream” i Man of La Mancha och skådespelaren Keir Cooper har spelat i teaterföreställningen Don Quijote, ”en glatt anarkistisk show, som tar isär Cervantes roman – med en motorsåg”.

  26. Hm. Den imaginära röda tråden, alltså den jag funnit i mitt gissande som hittills varit fel, är världens ände. Det här ska bli intressant.
    Nog såg jag väderkvarnen, och nog tänkte jag på HB. Men börjar man läsa lucka efter att ha varit och ridit sent och sen duschat, ja då har man glappkontakt däruppe. Fattade inte alls hur texten hade förbindelse med bilden och jag konstaterade bara lojt att det tydligen fanns ett anagram.

    På’t igen imorgon!
    Grattis LottenPotten!

  27. Hemul

    Grattis, Lottenpotten!
    Igår var det en sån där sällsynt dag när den första tanken faktiskt visade sig stämma. Så istället för att försöka googla fram ett svar blev det till att googla runt för att komma på lagom diskreta ledtrådar. HBs initialer MC associerade jag till MC Hammer. Don Qs förnamn Alonso är visst av visigotiskt ursprung, och liknar Alfons som förde mig till den unge Åberg som hade svårt att somna.

  28. Pysseliten

    Grattis LottenPotten!
    Jag är anagrammig av mig, så det var ungefär det jag höll på med. (Förutom att jag gjorde en låtlista och lyssnade på i bilen till Örebro.)
    Men vem heter något med tre A’n?!
    Nya tag imorgon!

  29. Ingela

    ”Mancha” kan tydligen betyda ”fläck” i fall enligt översättningsverktyg. Jag hade inte fattat luckan utan kommentarerna trots att den är full av tydliga ledtrådar – när man läser den efter lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.