Hoppa till innehåll

Lilla julkalendern 2023: elfte luckan

Välkomna till 2023 års elfte lucka!

Igår fick vi veta lite om HB:s barn, verk, bensprattel och stordåd samt gratulera Ökenråttan och Peter A. Sjögren, som blev dragna ur plommonstopet! Dagens lucka är plättlätt om man bara läser mellan raderna och inte fokuserar på petitesser. Tror jag.

Lucka 11!


Hrrm. Harrkl.

Vi har samlats här idag för att hylla vår allra mest framgångsrika kollega och ”skitspelare”. Ja, förlåt uttrycket, men G. är en av alla som jobbar i det tysta, som inte syns, som utan att tveka bildligt talat utför en glidtackling i den stora vattensamlingen i straffområdet – utan att få applåder. 

[APPLÅDER]

Någon uttryckte det som att G.:s bästa vänner är sidlinjerna, målstolparna och gräset, som rentav sägs skratta till av förtjusning av blotta beröringen. Att skryta stort om våra bravader är inte något som ligger nära till hands för någon av oss i denna bransch, men i detta fall vore det på sin plats. Blott i det öppna språket som präglar G.:s skattkammare till talang, finner vi perfektion. 

G. inledde sin karriär i ett lite knepigare format på en annan plan än vi är vana vid idag: som uppskattad barn- och ungdomstränare på teaterns tiljor. Jösses, jösses vilken superstar G. var när Edward Lear misstogs för King Lear o…

[SKRATT]

… hm … och G. då snabbt förklarade att sådant faktiskt är lätt hänt i dessa aktuella sammanhang med falska vänner som Lear & Lear, och eftersom alla idag har brått att … ptja, leva som de lär.

Jag skulle vilja påstå att G. för oss är något av en idol, en förebild och en ledstjärna på poesins och psalmernas himlavalv. Härmed utnämner vi dig till hedersdoktor och sagoprofessor vid vårt universitet!

[JUBEL]


Nämen vad är det här? Strunta blankt i bilden, för den är ju helt obegriplig.


Facit kommer strax efter midnatt, och ni hittar det enklast genom att klicka på 12 dec i almanackan i vänstermarginalen!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Nytillkomna kan läsa  programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

77 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Fopoll och en onödig paljett, huvudet fullt av gårdagens lussebullar. Här vankas en dag på läktaren. Hopp i hatt!

 2. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  En balettpalett! Jag får en association inom musikens värld, men den är så långsökt så den tror jag inte på själv

 3. Smyger fram och säger ett blygt hej, jag har inte kommenterat förut. Ensamt känns det och mörkt. Men man ska ju inte klaga!

 4. Pysseliten

  Hakke är bättre än Edward på limerickar, men det hör kanske inte hit. Grattis Ökenråttan och Peter A. Sjögren som vann igår, även detta OT.
  Men Bengt Fahlström kanske? Eller i alla fall någon som skapar förväntningar hos publiken …

 5. Fridasform

  Hoppar i hatten och funderar på svaret med tentamensanmälnignar och betyg hanteras idag.

  Tjo flöjt!

 6. Ökenråttan

  Ha – här dyker Edward Lear upp. Vad kan det ha att betyda? Jag trodde att han var HB i lucka två. Hmmm.

 7. Lilla e

  Hopp i hatten! Det är småsaker som gör att poletten trillar ner, lettrådarna har också förenklat det hela.

 8. Zkop, som ju är vår nya Översättarhelena när det gäller förmågan att gissa rätt, har en lettråd som inte ens jag begrep förrän efter flera minuter!

  Härligt konfunderande!

 9. Lisbeth

  Plättlätt var ordet. Iallafall för en annan som är uppväxt i frikyrkosammanhang och har sjungit mig hes till hens psalmer. Dessutom tror jag även min första diktbok var författad av henom. Hoppas jag nu inte blir övermodig och fullständigt gör en blåsippa.

 10. Rosman

  G. tillhör min barndom på alla tänkbara vis via sin osynliga och synliga gärning. Läst och sjungen, till och med av Pre-Abbaagnetha.

 11. Magganini

  Ibland tycker man att lösningen står på förstukvisten och plingar en i bakhuvudet (hur nu det går till?), och så släpper man in nån i hallen som man inte alls hade tänkt på.
  Då får man sätta sig på läktaren och fnula på listiga men inte för tydliga lettrådar och det kan vara det svåraste.

 12. Maplestream

  Hej Helga, och välkommen i gemenskapen! G som i gemenskap, kom som ett brev på prosten, men det hade nog mest med upprepningarna att göra än något annat.

 13. Ninja i Ekrike

  Det är så jädra bra håbear i år, jag inte bara kan flera stycken, jag tycker om dem också .
  Så även denna härna. Ett av mina första möten med HB handlade om barnarbete. Det tyckte jag var jättekul.

 14. Kråkan

  De hänger ihop de här knepiga luckorna. Kanske med en röd tråd, som i berättelsen om Någon.

 15. PK

  Någonstans i dom djupa kalklagren mullrar det något om medeltid och att år 1143 är på något sätt signifikant.
  Några lettrådar passar, andra gör det inte. Sitter kvar på läktaren en stund till.

 16. Hemul

  Det ser ut som nåt slags IQ-test det här. Hur fortsätter talserien 21, 41, 67, 90 … ? Eller serien 6, 8, 9, 22 … ?

 17. Ökenråttan

  Nu har jag blivit högfärdsgalen; jag tror att jag har fattat zkops lettråd. Det är en semantisk tråd eller hur?

 18. Anna

  Hoppar i hatten så länge. Ber att få återkomma i ärendet när jobbet är jobbat och julbordet bordat.

 19. Nina

  Nu dök de där knepiga katterna upp igen. Tillsammans med en björn med en mycket liten hjärna, några hemlösa kaniner och ett gäng djungeldjur. Vilket menageri!

 20. Dina

  Sitter på läktaren i en simhall och väntar på att lektionen skall ta slut. Vad passar väl bättre än att klura lettrådar? Läktare som läktare…

 21. KerstinB

  G eller BH eller HB eller vad man nu vill kalla hen pratade jag om bara häromdagen eftersom vi funderade på vilken bok vi ska läsa för vårt barn, och jag röstade för hens variant. Jag kommer att gnola längs vägen till barnets skola, även om solen gått ner och ingen måne är i sikte.

 22. zkops ”ny man” kan kompletteras med en, avlägsen men dock, koppling till Newman och vad får vi då? Kanske någon med ”hatt med flor och hatt med fjäder, paraply i regnigt väder”.

  (När jag gogglar för att kolla om citatet finns på nätet får jag i stället upp Strindbergs Hemsöborna. Den är det inte!)

 23. Tack för välkomsthälsningarna! Jag börjar undra om jag debuterat med en blåsippa. Nåja, det är ju en vacker blomma. Det är bräckligt det här och det brusar och mörkt är det också. Men jag är ej rädder, man måste ju våga!

 24. Kollar ni också på SVT:s kalender Trolltider? Den är bra, men det vete 17 om inte forna tiders Trolltider (1979) var snäppet bättre: bra manus och skådespelare som Birgitta Andersson, Stig Järrel, Siw Malmkvist, Håkan Serner m fl.

 25. oj här lukctrar det jul morran det säjer jag nu: drikcer du glugg

  yo

  ja okcså muzaken gör sitt till: bullerklang bullerklang

  dom här strömningstjänsterna gör sill till okcså

  är det lussebullrar som är i ungen det undrar jag nu

  yo

  okcså helstekct strömning eftrersom den ska läggras in i de här lagren det säjer jag nu: dill till sill vill till

  varannan buller var okcså varannan strömningsflundera okcså skrytpeppar okcså tjolahoppsanlök okcså en skvatt bränt vin

  ja det lukctrar lite bränt det säjer jag nu

  det är din tomtetröja ärmbryo eftrersom du har ärmen lite nära julegransljuset det säjer jag nu

  yo

  har du flunderat på om det här blir grått det undrar jag nu

  nä julmat är sällan grod

  det är stankcen som räknas det säjer jag nu

  yo

 26. Nej, det var för ensamt att skrida fram på den här banan. Jag ansluter mig till sällskapet som glammar om ett annat G. Men jag håller mig lite nykomlingsblygt i utkanten, sjunker ner i länstolens famn för att tyst meditera en stund.

 27. Ingela

  Nu är det väl ändå en tant igen? Finns ett par stycken i gebitet att välja på med lämpliga initialer. Dock inget jag vill orda om vitt och brett än. (Kom vokalerna rätt nu?)

 28. Choklid

  Om jag gissat rätt är HB prisad och hyllad på alla sätt men var även lärare till en av våra stora primadonnor.

 29. Smultronblomman

  En utmärkelse G, dagens HB, verkligen förtjänar. Vilken enorm produktion. Inser att även jag stött på HBs verk som barn. Rätt många faktiskt. En slitvarg i det fördolda, som vi behöver lyfta fram och hylla.
  Funderar på om jag ska ta en räkmacka med picklad rödlök, på kavring, i kväll. Äta måste jag hur eller hur, som man säger i mina hemtrakter.

 30. Karin 3

  Jätteglad efter en förtvivlans dag. Började dagen med att googla och hamnade på sidan om Carl Icahn och fastnade. Lätt gjort! Skulle trösta mig med King Edward som inta är HB utan finns i jordkällaren Pratat med vännersom inte får någon hjälp, finns inte personal i vården som kan operera.
  Hittat HB som följt mig genom mitt långa liv. Nu lite blåbärssoppa och trolltider på tv!

 31. crrly

  En av barndomsfavoriterna, och som vi grubblade över akronymen, pappa och jag! Tramsade oss fram till en massa kreativa förslag om vad bokstaven kunde stå för. Hemskt roande!

 32. Aha! Jag brukar visserligen ströva omkring på kyrkogårdar i mina omgivningar och upptäcka allehanda kända namn som jag inte visste fanns där, men just kyrkogården med HB:s viloplats har jag knappt varit på. Får väl skylla på det när det nu tog hela dagen att begripa de fantastiska lettrådarna.

 33. @Karin ja, här tittas på julkalendern. Tycker faktiskt att den är bra, men är man uppväxt med den gamla är det klart att man gillar den bättre.

 34. Helena

  Ännu en barndomslucka! Men att jag har varit i kontakt med så många verk som HB kan förknippas med kände jag faktiskt inte till! Är månne den här HB, eller G, den röda tråden som binder ihop alla de andra luckorna? Jag skall fråga G.

 35. PK

  Klang!!! Där trillade poletten ner. Glöm medeltiden och årtalet, det var fel HB.
  Attans, jag som hade en så kul lettråd om att HB hade tillfogat Pysse smärta så sent som i morse. Men nu visar det sig att den riktiga HB inte är den HB som jag trodde att HB var tidigare utan en annan HB. Så dagens HB har inte tillfogat Pysse någon smärta.
  Dagens HB har haft en närvaro under min uppväxt utan att jag har haft koll på det. Mycket produktiv och en storhet i sitt gebit.

 36. Pysseliten

  Jag följer Trolltider och instämmer, den var bättre förr. På den tiden då jag lekte skola med mina dockor.

 37. Maplestream

  Lite lustigt det där med den gamla kalendern. Att HB varit involverad på något sätt verkar många ha listat ut. Det lustiga är att det blev väldiga protester från bl.a. vissa kyrkliga företrädare, när det begav sig. HB som ju själv var väldigt kyrkligt besläktad. På fler än ett sätt. Men då HB bevisligen närt en diplomatisk ådra så ordnade det väl upp sig till slut.

 38. Ingela

  Men Jiisuus! Hur spännande är inte det här? Och hur ska jag orka hålla mig vaken till facit?

 39. Niklas i Göteborg

  Är det nåt slags julkalender här? Har också gett mig på Trolltider och tycker det är helt okej. Ett glas must framför handboll. Pepparkakor. Ädelost.

 40. Håkan (hakke)

  Tack Pysseliten, vad glad jag blir! Edward Lear är bland annat känd för att ofta ha samma rimord på första och sista raden. Vissa puritaner förfasar sig, helt i onödan. Lekfulla rim är ju alltid rätt!

  There was a young lady of Niger
  who smiled as she rode on a tiger.
  They returned from the ride
  with the lady inside
  and the smile on the face of the tiger.

 41. Maplestream

  Kristina har inte kommenterat i luckan ännu. Hon är tydligen på väg till London. Faust jag kan ha fel.

 42. Aku

  Fina båset med alla roliga lettrådar. Och en HB där man lite stolt får skryta med att hen har västerbottniskt påbrå.

 43. Håkan (hakke)

  Men den här skrev inte Edward Lear, vilket innebär att jag inte har översatt den. Om detta var min debut skulle den säkert bli refuserad av någon litterär gigant:

  En gladlynt flicka från Lund
  hon översatte en stund.
  Om Herren sen skrev
  (vår G-punkt då blev)
  och världens minstaste hund.

 44. Minsann! Tack båset. Jag hade nog inte klurat ut vem G var utan er hjälp.
  Men G är välbekant. Det är bara Anders som slår G; Olle kommer på tredje plats. Sen får vi se hur det blir med det nya som man börjat jobba med. Men det är nog många år dit.

 45. Magganini

  Jaha Lotten, vad har du i din hatt, är det nån som bor kvar där nu eller har alla pilat ner på planen?

 46. Ingela

  Kom på två sagotanter till från ungefär samma tidsperiod som även de har G som sin ena initial. Nåt lite magiskt över detta faktum. Men jag håller nog fast vid den jag tänkte på först, den (trodde man inte) okonfirmerade och oerhört produktiva.

 47. Ninja i Klockrike

  Här behövde man inte göra allt själv som Fiffelin inte, men har vi någon fadersfigur som spelar på luta? För visst förekommer pling och plong även hos denna HB.

 48. Dieva

  Oj, nu höll jag på att glömma luckan 😮
  Min spontana känsla är att det är herr Ödmjuk (not so much), men han är kanske utvisad.
  Hinner inte mer än att slinka ner i hatten i dag.

 49. Loooooooo

  Första och sista kommentaren? Kunde inte klicka på facit så läste lite lettrådar och vips så trädde G fram i alla sin prakt framför mig! En synderliggen vitktig pesron på min ära!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.