Hoppa till innehåll

Lilla julkalendern 2023: nionde luckan

Välkomna till 2023 års nionde lucka!

Igår fick vi veta lite om HB:s envishet vad gäller trafikljus och gratulera Flinn  som ny t-shirtägarinna! Dagens lucka är absurd som en rolig historia helt utan poäng – varför vet jag inte. Ni kommer att få hänga lite för er själva i båset eftersom jag är ute och kör 80 40 mil i snöglopp för att spela basketmatch i Gävle. Om jag överlever, kommer facit strax efter midnatt!
Fotnot 12 timmar senare: jag överlevde!

Lucka 9!


Adam, Eva, Medea, Romeo, Julia och Eurydike kom in i en bar. I barens säregna, gröna glas hälldes rött vin upp, och en skål utbringades. Alla tittade på barägarinnan HB, som hon kort och gott kallades, och inväntade talet:

– Skål! Jag kommer strax att lämna rapporten om 1976 års bokade föreställningar, men först skulle jag vilja komma med ett förslag!
– Mäh, inte nu, mamma, sa Adam.
– Ssschhh, mamma får faktiskt göra precis vad hon vill, väste tvillingarna Eva och Romeo med en röst.
– Mitt förslag är att Adam under hela nästa år får förstatjing på lördagsbokningarna! deklarerade HB med hög röst.

Medea, Julia och Eurydike sänkte långsamt sina glas mot det rustika ekbordets slitna yta.

– Är det nu vi gör revolt? viskade Eurydike.
– Hon har lovat mig en egen opera! fräste Medea.

Julia sa ingenting, för hon anade att hennes karriär skulle ta en ny vändning i och med den självbiografiska succéföreställningen ”Fröken Julie” – om en nyutexaminerad lärare som byter namn.

 


Nä … nu måste jag snart sluta med ofoget att lägga ut onödiga bilder!

Facit hittar ni enklast genom att klicka på 10 dec i almanackan i vänstermarginalen!


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

90 kommentarer

 1. Pysseliten

  Fakta från faktanörden: Det finns mer än 100 000 kvinnliga författare i USA och dom utgör knappt 60% av hela författarkåren. Oklart om HB ingår, men hennes bror Donald eller nåt gör det i alla fall inte!

 2. Godmorgon. Kliver ur några dagars feberdimma och hoppas på att det ska gå lättare idag. Inte så lätt så att jag tar det utan google, kaffe och kanske lite lettrådar. Hasar upp på läktaren (inte tillräckligt pigg för att hoppa än).

 3. Brid

  Grekisk mytologi är jag bra på. Men detta verkar mestadels vara något annat. Hopp i hatten så återkommer jag när telefonen är bättre laddad.

 4. Karin 3

  Ny dag . Farbror Frost har skakat av sig sin rock och simsalabim där står gumman Tö.
  Julmarknad i byn och nöten får vänta. En massa folk brukar det vara som trängs vid stånden.

 5. Dina

  Nu med morgonkaffe på läktaren och lettrådar i mobilen men allt spretar åt så olika håll så hittar ändå inget att håll mig fast i. Med andra ord, allt är fortfarande i sin ordning.

 6. Maplestream

  God förmiddag, jag passerar hatten på min väg mot läktaren. Behöver nog vakna till lite efter en ovanligt arbetsam vecka. Vi ses om en stund eller två.

 7. Håkan (hakke)

  Grattis på namnsdagen Anna!!

  Hopp i hatt, ingen kreativ tanke inom räckhåll vad gäller HB. Men en liten fundering när det gäller bilden: Varför heter det nötknäppare? Jag knäcker en nöt, det skulle aldrig falla mig in att säga att jag knäpper nöten.

 8. hyttfogden

  Hamnade spontant i ett slakteri när jag fick se bilden men så kan det väl inte vara. Nej men inte då, på Operan förstås.

 9. Magganini

  Bilden styrde in mig på en tydlig väg. Sen googlade jag omkring lite och fick en tydlig vision och justerade vägen en smula. Men! Nu passar ju inte bilden riktigt längre! Mkt konstigt.
  Äh, jag får strama åt håret och städa av lite här i stället (pga besök i eftermiddag) och sen sätta mig på läktarn och avvakta.

 10. Magganini

  (OT och jag är förstås för sent ute, men får jag föreslå Båsmor ett annat vägval till Gävle? Eller ska hon månne åka två gånger fram och tillbaka?)

 11. Ingela

  Inte en susning men nötmojängen var av en intressant modell. Har hittills inte stött på någon fungerande sådan fast jag provat många olika.

 12. crrly

  ÄLSKAR detta. Njuter av vartenda ord, skrattar på flera ställen. Underbart. Vill veta sååå mycket mera, nu vill jag ju läsa minst en roman om dessa spännande personer! 🙂 Mera, mera, mera!

 13. Men Pysse, kan det inte vara brorsan själv. Eller deras far. Knäppskappar, tänker jag. Men så var det det där med tvillingar… Och rymden. Och dans. Härligt, massor med goggling att ta itu med! Tar med datorn till läktarn.

 14. crrly

  … och JAAAA, där föll allt på plats, där googlade jag rätt, allt stämmer. Men HUR ska jag nu få igång hjärnan till att börja droppa lagom listiga lettrådar? Till att börja med: mera kaffe!

  Kul med bild på tankenöt, förresten.

  Och tack för tips, Dammråttan! Jag får verkligen inte upp korken på min tandskölj, högst irriterande. Nötknäpp…ck…(?)are ska testas!

 15. crrly

  En avant och en garde! Lustigt nog är Adam svåger till Romeo, kan vi i förbigående konstatera.

 16. Maplestream

  Det är väldigt mycket kaffe på läktaren nuförtiden. Ingen som dricker glögg längre?

 17. Smultronblomman

  Är det i dag man ska lägga lutfisken i blöt? Det kommer inte jag att göra för lutfisk har aldrig serverats i min familj. Jag sätter mig på läktaren och inväntar lite fler ledtrådar.

 18. godiva

  Åh! Högaktuellt Morgondagen Till Ära! Där kommer det bjudas på sju sorters kakor, och om bordsplaceringen slår in rätt så kommer det inte kastas några tomater! Ha fin helg alla båskamrater!

 19. Ninja i Klockrike

  Ingen har köpt hem glögg åt mig, så jag sitter på läktaren med en balja te. Nån som smakat årets smak på glöggen?

  Allt jag fått av alla lettrådar är musik som dunsar i huvudet, och fast den är bra så vet jag att den är fel.

 20. Håkan (hakke)

  Det var inte bara lätt, men nu har jag till slut hittat HB och lämnar läktaren, där jag njutit både kaffe och glögg men hoppat över nötterna. De kliar bara i gommen.

 21. Pysseliten

  Ninja, vi har inte testat årets glögg, men har hört att Blossas årgångsglögg alltid är godast kall. Men ett tips är att blanda Cava och glögg om man vill göra en julig drink, det är överraskande gott!
  Nu ska jag sväva ut i rymden och leta tvillingar. Och grunna över vilken roll brodern egentligen har. Om han ens existerar.

 22. Betong-Bess

  Har en idé, men när jag får tillgripa skohorn för att få den att passa brukar det vara fel. Hmm

 23. Dina

  Spöregnar ute så mycket mysigare på läktaren, med kaffe och folkbildning. (Heja wiki!)
  Men undrar hur sjutton får man ihop Nötknäpparen med Shakespeare?

 24. EMBRYO NU FÅR DU KROMMA FRAM

  men jag fattrar inte ett barr det säjer jag nu

  yo

  du kan inte liggra under julgrannen hela användskallelelendern du kommer inte kunna grå tupprätt

  vad kakcelerar du om din galning

  du får väl göran som dom andra: gissla på ordlando blooom

  dom stravar honom fel

  gör dom det undrar jag nu

  yo

  ja han hetrer leropold blooom den gamle dublingångaren

  fast dom kanske har blandrat ihop dom eftrersom dom är ganskca ordlika det säjer jag nu

  yo

 25. Lisbeth

  Ska alltid läsa alla lettrådar så här fram på eftermiddagen, det blir så mycket enklare då.. Stående ovationer till alla begåvade deltagare. Det kanske HB också fick uppleva några gånger.

 26. Vi förlorade matchen och åker nu hemåt med glatt humör – inte alls så många mil som jag fick för mig igår!

  Bra jobb här i båset! Ni är på tårna!

 27. Katt

  Det ligger i släkten passar verkligen in på den här familjen där alla väljer samma (framgångsrika) bana som mor eller far.

 28. Men det här med att byta namn och bara släppa en bärande del. Blir inte det jättekonstigt om man inte ersätter den där bärande delen med en annan? Eller litar man så mycket på själva namnet?

 29. hyttfogden

  Och här är dungen där barnen dansade bland
  rätta sortens träd som växer endast sör om Dalälven

 30. Pysseliten

  Man säger väl kort och GOTT? Jag söker en HB som är max 3 äpplen hög. Någon nämnde skohorn och jag kan bara instämma, när det behövs då passar det inte. Hej läktaren!

 31. OT: Jamen vaff. Jag gogglade en sak som nämndes bland lettrådarna, som visade sig bland annat vara ett varumärke, och vips dyker det varumärket upp som annons på ansiktsboken. Grr.

 32. Tja!
  Tro det eller ej. Men småträdens efterföljare har jag och dottern sett i verkliga livet. Bland annat en röd, en grön och en … blå? Minns inte där.

  (Är det jag och dottern som är den röda tråden?)

 33. Zkop var rekordtidig: redan kl 08 antyder hon att hon har listat ut rätt svar!

  Pappa Träd hade tydligen anlag för att plantera tvillingträd. (Ja, jag är lite avundsjuk OT; inga tvillingar här trots fem försök.)

 34. Idag hade jag verkligen inte tagit ett enda steg i rätt riktning om det inte varit för alla precis lagom försiktigt tassande lettrådar! Tack båset!

 35. Karin 3

  Julmarknad med önskelåtar att välja på en lista var ett nytt och trevligt inslag. Mannen betalade en guldpeng , vi lyssnade, sjöng med och dansade balett till Mössens julafton av Alf Prøjsen. I stan var det bokmässa på vårt vackra bibliotek, lagom mycket folk och hann med att lyssna på både Anders Tegnell och Emma Frans . Sanning eller inte ? Ja det var frågan? Skön advent alla Båsister och Lotten förstås!

 36. Ökenråttan

  Är det mannen som står för tvillingtillströmningen? Spermier myllrar det av, men äggbidraget är ett eller två eller fler ägg per gång. Nån som vet?

 37. Lilla e

  Tänk så trevligt att efter ett par års bortavaro titta in i båset och finna att allt är som vanligt! Som att återse gamla vänner man aldrig har träffat.
  Lettrådarna har hjälpt och jag kastar mig i hatten utan att passera läktaren.

 38. Kaffeflickan

  Oj vad det ekade tomt innanför pannbenet, innan båsets lettrådar ramlade rätt. Tack!

 39. Kråkan

  Nä, idag traskar, hoppar springer och kryper lettrådarna åt olika håll. Några tror jag lite mer på bara för att snart stå övergiven i en snötyngd skog.

  Det skimrar lite av adventsljus där borta, och doftar glögg. Det är nog läktaren med hatten som ett varmt bo. ”Hej på er! Jag kommer upp.”

  Och så hör jag den där musiken igen …

 40. Dina

  Alltså, lettrådarna flyger runt men lyckas inte greppa något. Kanske dags för den där glöggen istället för kaffe. Blir en lång läktarkväll.

 41. Choklid

  Man blir snurrig av att tänka på alla skutt och uttryck i den här släkten.
  Det går kanske att säga att de har en flexibel attityd.

 42. Jossilurens

  Jag är här, men ändå inte. Far mest runt här och här, men jag gissar att min outtalade gissning på Carola Häggkvist var fel, så med det sagt så är det ju solklart att HB är Orlando Bloom

 43. Ingela

  Svårt trots att det tyligen strösslas med lettrådar i rätt riktning. Men vad ska jag veta om såna träd som bara växer söder om Dalälven? Rött vin i gröna glas ser förresten äckligt ut. Vitt vin i gröna glas är däremot snyggt.

 44. Pysseliten: jag ser att även du har hittat korrfelet kort och kort vid fyrasnåret i eftermiddags. Det är rättat! (Jag kunde ah påstått att det var meningen eftersom HB är kort i rocken, men det har jag ingen aning om. Hon kanske är ovanligt lång?

  Hur som helst: nu finns jag här för er!

 45. Men! Den här HB:n har jag ju jobbat med! Jag har några få namn som jag är väldigt glad att jag sett så att säga in action och det här är ett av dem. HB och Katinkas make var som ett gammalt gift par som smågnällde på varandra hela tiden men ändå inte kunde vara ifrån varandra. I arbetssituationen alltså.

 46. Dieva

  Jag har glögg med mig upp på läktaren och ett gäng lätt brända mandelmusslor. Jag ska nog testa att baka havrekakor nästa gång.

 47. Magganini

  En annan kulturperson med samma förnamn som HB berättade en gång att när folk från ett annat språkområde uttalade hennes namn lät det som fågelskit.

 48. Rosman

  Hej och godnatt. Har listat ut familjen tror jag, det finns väl bara en i Sverige? Med gammelmormor som HB.

 49. Maplestream

  Att ladda upp med julbord och komma hem sent visade sig vara en rätt kass uppvärmning. Hinner ju inte läsa ikapp och känner mig lite vilse. Jag har bara en liten aning.

 50. Magganini

  Ja och nej. Jag gick till ”Julkalenderfacit” i menyn och det gick fel, och gör det fortfarande. Jag skulle ha gått till almanacksrutorna för där funkar det, men det gjorde jag inte. Länken i den där tabellen under inläggen leder också fel. Förlåt att jag låter så förfärligt negativ och gnällig för det är jag nämligen inte alls. Sådäså.

 51. Magganini

  JAAAA nu funkar allt och alla kan hitta!
  Jag kunde ju ha skrivit ett litet Tack för att du hade delfixat i alla fall i stället för att låta sur och tjata men jag var väl också trött mittinatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.