Hoppa till innehåll

Dag: 10 december 2023

Facit till lucka 9 heter lucka 10 (Lilla Julkalendern 2023)

PUH! Vilken dag! Yrväder och isvägar samt en basketmatch (förlust) i Gävle roade jag mig med, medan ni dansade på borden och hängde i lamporna! Nu ska vi se vad ni kom fram till!

Zkop var superdupertidig med korrekt lettråd:
– Barnen heter nåt på N m m

hakke funderar som jag:
– Varför heter det nötknäppare? Jag knäcker en nöt, det skulle aldrig falla mig in att säga att jag knäpper nöten.

Crrly:
– ÄLSKAR detta. Njuter av vartenda ord, skrattar på flera ställen. Underbart. Vill veta sååå mycket mera, nu vill jag ju läsa minst en roman om dessa spännande personer! 🙂 Mera, mera, mera!

Hyttfogden:
– Just nu Ekar det lite tomt i skallen  men blir nog bättre framåt kvällen.

Nina:
– Pappa träd fick hela sju barn, men inte alla med HB. Två tvillingpar minsann.

Lilla e:
– Tänk så trevligt att efter ett par års bortavaro titta in i båset och finna att allt är som vanligt! Som att återse gamla vänner man aldrig har träffat.

Choklid:
– Man blir snurrig av att tänka på alla skutt och uttryck i den här släkten.
Det går kanske att säga att de har en flexibel attityd.

Peter A. Sjögren:
– Mina svaga kunskaper om denna HB skulle renderat mig betyget BC i den gamla skolan.

Niklas (el primero)
– Men! Den här HB:n har jag ju jobbat med! Jag har några få namn som jag är väldigt glad att jag sett så att säga in action och det här är ett av dem. HB och Katinkas make var som ett gammalt gift par som smågnällde på varandra hela tiden men ändå inte kunde vara ifrån varandra. I arbetssituationen alltså.

Psst! Berätta mer, Niklas!

HB såg ut som Morticia 1943! (Nordiska museet: NMA.0031494. DigitaltMuseum.)

I luckan gömde sig alltså koreografen Birgit Cullberg (1908–99), som enligt alla vänner, kolleger och släktingar hade humor. Den lyser igenom i hennes koreografi, som stundtals ju ser helt galen ut med rätvinklade fotleder och spretiga ben.

Jag är lite förbryllad över de magra artiklarna om Birgit Cullberg; varken NE eller Wikipedia lägger ut texten någe vidare. (Nu slår jag ut med händerna så det stänker om det: jag ansvarade för ämnet dans i Nationalencyklopedin, men inte förrän på bokstaven D.) Den gigant som hon de facto var, borde vi fortfarande tala om med intensiv styrka. Ska se om jag kan dra i några trådar här och där …

Källa: SvD 20170427.

Det ni hittade i lucka 9 var en helskottas massa balettuppsättningar, maskerade som några underliga barbesökare som samtidigt var Birgits barn.

Det underligaste med Birgit Cullberg var egentligen att hon inte var dansare från början, för hon studerade inledningsvis mest konst. När hon som drygt 20-åring började dansa balett, gick det snabbt och den första danskompositionen – ”Exotiskt motiv” – sattes upp på Musikaliska akademien 1932. Dock kan det handla om en helt normal redovisning inom ramen för studierna, eftersom det var just det man gjorde varje termin – alla elever var tvungna att varje termin komponera en dans, och sedan dansa upp den.

Här kommer resultat från en trasslig danstävling, som slogs upp stort i både SvD och DN.

SvD 1939-06-11. (Bilden på de tre kärringarna som nämns i bildtexten har jag klippt bort. Sorry.)
DN 1939-05-19.

Åren 1939–41 uppträdde Birgit på Folkan under ledning av av Karl Gerhard, som tänkte modernt och var ett stort stöd för henne. Hennes Hitlerparodi Kulturpropaganda irriterade en tysk legation såpass att de krävde att den skulle censureras på grund av ett danssolo med en trippande soldat bakom hakkorsformade armar. Kanske var det den som hon dansade i tävlingen som nämns ovan, ”en alldeles utsökt sak, en parodi”?

Birgit och skådespelaren Anders Ek gifte sig 1942. Den sedermera fantastiskt muskulöse sonen Niklas Ek föddes 1943 och tvillingarna Malin och Mats Ek 1945. När barnen fortfarande var små, försvann Anders med en annan kvinna som han gifte sig med 1949. Då flyttade Birgit in i ett kollektiv som ”räddade mitt liv” – dit även Anders så småningom flyttade.

Birgit och Anders. ”Han hade så snygg kropp, det var den jag föll för”, sa Birgit.
Man anar tröttheten.

”Här är ditt liv” brukar innehålla massa intressant kuriosa, så det letade jag upp. Men …

Så här ser en Cullbergsk balettplanering för en tv-produktion ut.

Birgit Cullbergs ”Här är ditt liv” finns på Öppet arkiv, och är bland det långsammaste och absurt tristaste jag har sett. Programmet direktsändes 1985, och Birgit är sannerligen inte bekväm med situationen; de pinsamma tystnaderna grävde ett djupt hål i mitt tålamod. Det bränner till lite när hennes två balettpolare från studietiden i England dyker upp. Barbro Thiel-Cramér är förtjusande vältalig och minns allt som Birgit inte minns, medan Agneta Prytz babblar på som vore det hon som var huvudperson.

Birgit Cullberg och Agneta Prytz.

Den ena gästen efter den andra säger ”minns du när …?” och Birgit bara skakar på huvudet och säger nääää. Lasse Holmqvist säger plötsligt när hästar kommer på tal:

– Är det bra för dansare att rida, blir man inte hjulbent av det?

Alla hehehar. Och någon producent måste på något möte ha sagt:

– Ska vi inte ta in ett gäng moderna dansare i studion så att Birgit kan känna sig som hemma?

– Jaaaa! sa alla på mötet, och därför visas detta upp. (Mannen i träningsoverall längst bak hör till ensemblen)

Lita på mig nu när jag säger att ni inte behöver se just detta program – om ni inte har blivit kidnappade och den enda förströelsen som kidnapparen ger er är just detta avsnitt. Den här verkar bättre: ”Cullberg, en koreografs arbete”. (Dock har jag inte sett mer än inledningen. Språket är också intressant: man hör att det är en annan svenska än idag.

Här har ni en kortkort Niklas Ek-trailer där ni ser dels Birgit Cullberg som gammal, dels unga dansare som sprattlar med benen i en Cullbergsk koreografi. (Mycket mystiskt verkar det, liksom projektet ABBAlett.)

Plommonstopet, giv akt! Idag ska det dras två lappar eftersom kommentatorsbåset var så bra på att sköta sig själv när jag var borta! En … Peter A. Sjögren! Två … Ökenråttan!

Lucka 11 kommer i ottan på måndag!


Och nu en tupprätt embryo!

EMBRYO NU FÅR DU KROMMA FRAM

men jag fattrar inte ett barr det säjer jag nu

yo

du kan inte liggra under julgrannen hela användskallelelendern du kommer inte kunna grå tupprätt

vad kakcelerar du om din galning

du får väl göran som dom andra; gissla på ordlando blooom

dom stravar honom fel

gör dom det undrar jag nu

yo

ja han hetrer leropold blooom den gamle dublingångaren

fast dom kanske har blandrat ihop dom eftrersom dom är ganskca ordlika det säjer jag nu

yo

Share
34 kommentarer