Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2023: första luckan

Välkomna till 2023 års första lucka! Som vanligt sedan ett par år serverar jag gåtor på ojämna datum och facit på jämna eftersom BNP gick ner kraftigt när jag körde både en lucka och ett facit per dag. Programförklaringen läser ni helst först! (Och ni som inte gillar kalendern kan framtidsfnula här.)

Lucka 1! Vem ligger bakom detta verk?


– Har du lämnat in kvartalsrapporten?
– Huh?
– Har du lämnat in kvartalsrapporten?
– Va?
– Har du uppdaterat värdegrunden, UPPDATERAT VÄRDEGRUNDEN?
– Men …
– Har du lämnat in kvartalsrapporten? HAR DU LÄMNAT IN KVARTALSRAPPORTEN?
– Jag h…
– Och har du felanmält, har du … felanmält kaffemaskinen?

– Jag har lämnat in kvartalsrapporten, jag har verkligen lämnat in kvartalsrapporten.
– Och?
– Jag har även uppdaterat värdegrunden.
– Säkert?
– Japp, uppdaterat värdegrunden. Och lämnat in kvartalsrapporten, LÄMNAT IN KVARTALSRAPPORTEN, sa jag. Men jag glömde … jag glömde kaffemaskinen.

– Okej, bra, bra. Det är bra att du har uppdaterat värdegrunden. Värdegrunden. Men hur kunde du, alltså HUR kunde du glömma kaffemaskinen?
– Ja, jag vet att jag brukar sköta mina åtaganden, ja, jag är pålitlig som uppdaterade värdegrunden. Men … Skoja ba.
– Va?
– Jag skoja bara. Jag har felanmält, ja jag har felanmält kaffemaskinen! HAHAHA! HAHAHA! Got you!


En onödig bild även 2023? Ja, ack, o ve.


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

99 kommentarer

 1. Dina

  Här! Rätt läktarbås med kaffe.
  Fasligt vad de upprepar sig. Kan ju fastna i skallen som en annan låt. Men vilken?

 2. PK

  Jaaaaaa, en favorit från förr. Både verk och konstverk. Tack Lotten för att du uppmärksammar en person som verkligen förtjänar det.

 3. Dina

  Har nu dragit mig i sängen tillräckligt länge så dags att stiga upp och fixa riktigt kaffe. Kära svärmor som blir 95 i sommar skulle aldrig godkänna denna lathet. (OT!)

 4. Nina

  Hurra, kalendern är igång!

  Magnum är min favorit, det har den varit sedan 90-talet när den kom.

 5. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  God morgon! Har tagit lite sovmorgon, men nu är jag vaken.

 6. Och välkommen, Maplestream. Nu ska ni få höra en komplett ovidkommande grej! (Det är jätte-off-topic.) Maplestream heter förstås nåt annat, vi kan väl säga att han heter Kurt Plomknarr så blir det enklare att berätta.

  I basketsammanhang stötte jag i Maplestreams hemort på en herr Kurt Plomknarr.

  – MEN! tjoade jag. Kurt Plomknarr!!!! Det är ju du!
  – Ja!
  – Kurt Plomknarr!
  – Ja, hahahaa!
  – Men här har vi pratats vi hur många gånger som helst och så har jag inte fattat att det var du som var Kurt Plomknarr!
  – Haha, men … Vem skulle jag annars vara?
  – Det är ju du som är MAPLESTREAM!
  – Hehe, okej. Eh.
  – Ålrajt, jag kanske ska vara lite diskret.
  – Hm. Maplevaförnåge?

  Det visade sig att vår Maplestream, som heter Kurt Plomknarr egentligen, har en namne i basketkretsarna i samma stad.

 7. Pysseliten

  Hallå!
  Inte första advent precis (noterar förvirring bland influencers som påminner om Black Friday, som blivit dito week) men VITT och fint idag. En skidtur kan man ju alltid sikta på …

  Hur glad blir man av Lottens julkalender? Jätteglad!

 8. Fridasform

  Åh, hopp i hatten och upp på läktaren. Har som vanligt ingen aning och hoppas i år göra flera läktarbesök än 1 december och 23 december. Jag tar och nynnar mig på en ordrik sång. Om nynna är rätta ordet.

 9. Hej igen alla! Kul att se er!

  En släkting till de där som snackar i luckan blev räddaren i nöden när det var en vecka kvar tills jag och min dotter skulle flytta och börja Författarskolan resp. sista året på gymnasiet och inte hade någonstans att bo. Släktingen hade två små hus på backarna och vi fick hyra det ena. Faktiskt förekommer släktingen i HB:s verk (men inte i detta).

 10. Ingela

  Kan vara vilken mellanchef i offentlig verksamhet som helst. Eller nån tant. Tut på er, båset!

 11. Det här är uppenbart min arbetsplats innan jag blev överflödig där och fick starta eget. Men den är inte så litterär, så jag får fnula vidare.

 12. PK

  Morr, jag menade ju ”verk och konstnär”, inte ” verk och konstverk” i min kommentar ovan. Skyller på tidig morgon och att koffeinet inte hade kickat in än.

 13. Här kommer en sång
  från läktarn’s övre balkong:

  Hejhå, hejhå,
  nu står kalendern på,
  men varför ska det vara så
  svårt att rätt förstå
  att detta tjat
  om en apparat
  gör allting uppenbart!

 14. Karin 3

  Tillbaka! I år ska jag gå in för namn, känner igen de flesta i båset. Känns tryggt. Men Lotten har hämtat ord till luckan som jag får rysningar av.
  Jag hör till gamfolket , kaffemaskinen är ok .

 15. Lisbeth

  Äntligen har jag tid att fundera på kalendern igen efter 5 års så hårt arbete på en arbetsplats där det verkligen tjatades om kaffeapparater, att jag inte hade tid att ens öppna luckorna. Så glad jag blir när jag dessutom kanske har en liten aning .

 16. Barabra

  Det kluriga med kalendern är att det brukar vara så förtvivlat svårt, så om man tror att man förstår och man vet, så tror man samtidigt att det egentligen är något helt annat som man inte förmådde förstå med sin lilla hjärna… Så jag har en liten idé, som jag sett att vissa andra också gissar på, fast…. Så lätt???

 17. Dieva

  Åh så härligt med traditioner! Som vanligt är förvirringen total efter en första genomläsning så det blir till att kravla upp på läktaren ett tag och se om det klarnar. Är årets årgångsglögg något att ha?

  Hoppas jag kommer ihåg detta med varannan dag i år.

 18. Ökenråttan

  I dag är vi hundvakter. Yngste sonen behöver vara ledig. En liten hund tar all uppmärksamhet, men nu ligger hon och tjurar för att …. jaja, men i alla fall …, så då har jag kunnat grubbilera lite och söka i minnets skrubbar och vrår. Nu gäller det att tänka ut en tjusig let-tråd. Återkommer.

 19. Maplestream

  Svar på Lottens off Topic.

  Det är ju ett sammanträffande som är jättekul. Min namne och jag har ju inte en supervanlig namnkombination. Att vi dessutom varit/är aktiva i basketklubben på olika positioner blir det förvirrande för fler än Lotten. Har många gånger blivit kontaktad med frågor rörande sånt som den andre Kurt Plommonknarr skulle fått. När frågorna kommer från folk som känner oss båda men ändå inte riktigt förstått att vi är olika personer blir det extra skojigt. Tack Lotten, jag skrattade högt!

 20. Ökenråttan

  Nu piggnade lilla hunden till igen. Då ska vi kasta boll eller nåt annat skojigt, så nu hinner jag för ögonblicket inte snickra ihop nån let-tråd. Verkar det som.

 21. jag gisslar på julkrisen eftrersom dom har det knivigt dessa dagrar

  eftrersom vem vill bli slakctad äggentligen det säjer jag nu yo

  få den vassa äggen instukcen mellan rävbenen

  men man skal ju inte göran en höna av en fjädrer

  ellrer sättra korven på en kris

  farran vill ha sina ägg löskokcta okcså morran vill ha sina hårdkokcta

  det är vekcans cornflikct varje helgmorgnon det säjer jag nu

  det slutrar alltid i en enda äggröra

  yo

 22. Olle Bergman

  Full panik på HR-avdelningen!

  Man kan ju undra om ”HR” betyder något speciellt i sammanhanget?

 23. Jossilurens

  Vilken gullig glassgumma!
  I mitt huvud har jag rätt, enligt facit har jag fel, men visste ni andra att Lena Endre delvis växte upp i Härnösand?! Och nu följer en solklar ledtråd: Lenas pappa var jazzkungen Gejje Kjellsson och smeknamnet Gejje, ja, det påminner ju superdupermycket om Lolly (nästan exaktsamma) som i Ice Lolly och bilden!

  Att bilden även visar upp glassen Twister för oss ju osökt till filmen Twister från 1996. Tydligen är det Bill Paxton som har en av huvudrollerna och här har jag levt hela mitt liv (nästan, men sen 1996 iallafall) och trott att det är Pierce Brosnan som spelade huvudrollen i Twister, men det är ju i Dante’s Peak som vi kan se Pierce. Brosnans karaktär i DP heter Harry Dalton. Timothy Dalton är då inte Harry Daltons lillebror utan en helt annan skådis som liksom Pierce har spelat allas vår James Bond.

  Honom, Timothy alltså, inte Mr Bond, kunde vi även se en kort sväng i tv-serien The Crown.
  Och hör och häpna, The Crown är en av de dyraste tv-serier som någonsin har gjort. Budgeten för varje enskilt avsnitt låg på 5 miljoner pund. Japp, ja sa pund. Det kan ni jämföra med förlovningsringen Orlando Bloom köpte till Kate Bosworth, som gick på 175 tusen pund.

  En annan Kate är ju Kate Winslet, som vi bla kan se i filmen Titanic och visste ni att de flesta av stuntmännen i maskinrummet var max 150 cm höga enbart för att få maskinrummet att se större ut än vad det var.

  Och nu hittar inte jag fler ledtrådar i luckan, så jag får leta i min egen kommentar och då är det ju helt uppenbart; Harry Dalton – HBs pappa hette Harry, The Crown handlar om drottning Elisabeth och det är ju ingen slump när vi ser att HB spelade i filmen Elizabethtown. Sen har vi ju Titanic och hav och vilka är havens stora skräck om inte pirater?! Just det, HB kan inte vara någon annan än Orlando Bloom

 24. Dina

  Barabra, förstår precis vad du menar, men den här gången hoppade svaret bara upp i skallen som en annan gubbe i lådan. Får lita på det. Men man vet ju aldrig …

  Brid, kommer inte ihåg om jag grattat till barnbarnet så grattis!

  Och en fråga: hur tråkigt är det att bara ställa fram frukt som efterrätt istället för att göra en fruktsallad? Har lagat massa mat men vete sjutton om jag orkar hitta på någon efterrätt.

 25. hyttfogden

  Tanken försvann i blåsten, som kommer längst norrifrån där man för länge sedan hade bokstäver på reg.skyltarna

 26. Ökenråttan

  Dina: Servera ett stort fat med bananer, bara. Alla gillar väl bananer. Och nyttigt är det också. Vad får ni till varmrätt? Fisk, kanske?

 27. Niklas i Göteborg

  Min snabbtänkande intuition tror sig ana några kandidater, men min mer långsamma, analytiska del av hjärnan skakar på huvudet och säger: ”Bättre kan du. Jag vet inte ens vad jag ska googla efter för att söka svaret.”

 28. Visst känns allting så mystrevligt och bekant i båset idag? Läktarhäng, Orlando Bloom och en herrans massa lettrådar som antingen leder nånstans … eller bara bort.

 29. AnnaH

  Jag tror jag fattar, jag tror jag fattar, det var väl roligt, hurra!
  Och ovanligt. Firar med en GB-glass. En Magnum bonum, jag menar mandel.

 30. Åsa HL

  Men så härligt att inse att dt är 1 december och luckdags! Man blir ju vaken direkt! Och en GB-gumma är ju alldeles självklar i dessa tider, varför har ingen tänkt på det förr?

 31. Håkan (hakke)

  Jag måste bara säga hur tacksam jag är att få börja årets kalender med en lucka som känns enkel. (Jag hör till rätt generation.) Mycket gulligt av Båsmor!

 32. Antingen är det här lika enkelt som det först verkar, eller också ligger en liten häst begraven någonstans.

  Kaffe någon? Det finns choklad också.

  Tack Dina! Om du ställer fram flera sorters frukt kan man ju välja den man gillar bäst. Det är svårare med fruktsallad.

 33. KerstinB

  Jag höll nästan på att glömma att idag var idag, men så kom jag på och blev så glad, så glad! Jag ska fira med att städa, som alla snälla mammor gör på fredagar.

 34. Finns det säsongskort till läktaren? Jag har hängt här i alla (verkligen alla) år, men väl knappt kommenterat det senaste decenniet, för jag är en sån där som oftast inte hinner börja läsa ikapp förrän jag egentligen ska sova, och då kommer jag dessutom aldrig på nåt. Men idag är det så bekant, så bekant, så det skulle nog redan ha plingat till om det inte vore för att min hjärna i stället hade valt att plocka nåt litet, litet russin (fast i det här fallet blåbär) ur kakan och utifrån detta associera till en bok som är så obskyr att jag inte ens lyckas googla den fast jag vet vilken jag letar efter. Och det är INTE den alltså, men nu är det tydligen den jag ska tänka på resten av dagen, så … Men det är ju kul att vara med och leka ändå!

 35. PK

  Jag gissar på samma som Översättarhelena. För övrigt har jag en hemlighet som ingen vet, bakom ett grönt staket.

 36. Betong-Bess

  Hej hela härliga båset!

  Jag saknar fortfarande GB:s puckstång. Lagom stor. Lagom gräddig. Lagom vanlijig. Och med ett lite stomatoligt papper som kunde vikas som droppskydd. (Förlåt, stannioligt).

 37. Varje år blir jag lika förvånad när det plötsligt är den 1:a december och varje år blir jag lika glad när jag framåt kvällen kommer på att det är kalenderdags.
  Nytt för i år är att jag faktiskt har tid att båshänga, då en opererad fot gör det svårt för mig att både jobbstressa, och hemmafixa. Förmågan att klura är dock lika usel som vanligt, men vad gör det när man får njuta av alla andras klurerier.
  Och så håller jag med Ökenråttan om det där med bananer. Jag tycker så mycket om bananer så att banan ingått i mina smeknamn sen jag var barn. Det betyder såklart inte att alla tycker om bananer, men som de säger på tv när de inte vill framhäva något. Det finns även andra frukter.

 38. PK

  Betong-Bess, nu fick du mej att vakna till. Puckstång, det var länge sedan det. Jag saknar en glass som var hjärtformad ( tror jag) och där halva var vanilj och halva var rosa, kanske jordgubb. Och sedan doppad i choklad. Men det var nog inte gubbar från något jordgubbsland utan kemisk jordgubb. Kan den ha hetat flirt?

 39. Så lärorikt detta! Visste ni att den första pinnglassen i Sverige hette Puck, uppkallade efter samma sagoväsen som förekommer i En Midsommarnattsdröm, skiftande och föränderlig (som en smältande glass, tänkte man sig). Det tog ett tag innan produktionen kom igång, för inte skulle väl någon vilja ha glass i vårt kalla land. Men till sist skaffade Mjölkcentralen en glassmaskin från Danmark och i mars 1935 såldes de första Puckglassarna på en utställning om ”Vårt dagliga bröd” på Sveavägen i Stockholm. Då var vår HB åtta år om jag har räknat rätt.

  Glass-Puckfiguren hade gycklardrag och det blev senare GB-clownen.

 40. Pelotard

  Alltså, jag associerar till morgonritualer. Eller snarare kanske kvällsritualer. Och av någon anledning till oönskade påväxter på bröd, men jag tror jag är så ute och cyklar där så jag cyklar rätt upp på läktaren.

 41. hyttfogden

  Det var då en förskräcklig männisch te å fråga ut en stackers pôjk.
  Min son heter som han i Kuja.

 42. Agneta uti Lund

  Glädjande att Lilla Julkalendern åter sett dagens ljus! Men nu sitter jag i kvällsmörkret och lyckas inte hitta rätt person. Enligt texten så verkar det röra sig om en kvinna och glassanknytningen ger såväl ett förnamn som begynnelsebokstäverna. Men längre kommer jag inte!

 43. Aha!

  Har ingen nyckel till tankeverksamhetens lås
  trots alla klurigheter från förnämligt bås
  Sätter mig på läktar’n och väntar
  tills båsmor på facitluckan gläntar

 44. Aha!

  Hade ingen aning, men så snart jag skickat in kommentaren fick jag en idé som bilden initialt verkar bekräfta. Vågar jag hoppas på enkel kalenderstart?

 45. Tssst! ALLA luckor är ju enkla, Aha!

  (Det ser mycket bra ut om jag läser era kommentarer. Kan bara se ett fåtal som fortfarande sitter uppe på läktarn. Nån blåklocka skymtar jag i fjärran.)

 46. Pysseliten

  Hallå hallå!
  Japp, nu fick det bli ’hallå’ två gånger.
  Angående stuntmän som är korta i rocken som Jossiluren nämner,12:18, så har jag sett ångmaskinen som filmas i närbild i Titanic. Det är världens största ännu fungerande ångmaskin som finns på museum i Sheffield. Fö ett av de bästa museer jag varit på.

  (Fast ve och fasa, jag läser att den fn är ur funktion: https://www.sheffieldmuseums.org.uk/whats-on/river-don-engine/)

 47. Loooooooo

  Nämen å, en lucka som öppnas även i min hjärna!
  Blir lite stressad av tanken på kaffemaskin bara, det har gått ut ett centralt beslut att vi ska byta ut vår mot en annan. Vi har varit tydliga med att vi har en snyggt skräddarsytt hål i väggen där den ska stoppas in och ja då, jajajmensan, de skulle komma och mäta och fixa men tror ni att det var det som hände? Nej, precis, plötsligt dök de upp med en jättemaskin (och ännu större mjölkkyl) som de försökte pressa in. De fick åka hem med ogjort ärende och nu är allt högst oklart… men kaffe har vi i alla fall, det är ändå viktigast.

 48. Håkan (hakke)

  För er som ändå sitter på läktaren så kan illustrationens GB-glass vara till hjälp initialt, sedan hjälper det också att vara i min generation (samma som Lottens). Om man inte gillar den humoristiska vokalgruppen Viba Femba förstås, som fick Povels karamellodikt-stipendium 1999.

 49. Hemul

  Åååh, julkalender igen, vad glad jag blir. En av sönerna har faktiskt ett andranamn på fyra bokstäver, men tjatar jag sådär på honom så blir han nog galen på mig.

 50. Charlott - The Goblin girl

  Hurra! December igen. Ingen aning men rekommenderar God jul av Jonas Karlsson. Vilken pärla! Vår bäste skådespelare med.

 51. Ninja i Klockrike

  JAG HAR PRATAT MED HB!!
  Hon var varm och mänsklig och inte alls den man kan tro när man läser det här.
  Dessutom lyssnade jag i förrgår på ett radioprogram om HB. Intet nytt framkom.
  Lustigt nog kan HB sammankopplas med Jokkmokksjocke.

 52. Kaffeflickan

  Här har man vankat fram och tillbaka i elva månader bara för att med tom blick knata upp på läktaren i första ronden.

 53. Nu, nuuuuu, hörni ni som sitter på läktarn och längtar ner till spelplanen! NU ska ni läsa lettrådarna med lupp!

  (Ni som är nya här: det heter let-tråd, för man måste leta som fanken för att leta reda på den rätta betydelsen.)

  Facit är nästan färdigt och ligger till sig här i mitt knä till kl 00.01! (Lappen som korar vinnaren drar jag ur plommonstopet prick kl midnatt.)

 54. Kaffeflickan

  Ahhhhh, det visade sig att jag bara behövde en liten powernap för att pigga på mig, och nu har jag sannerligen både försovit mig och slarvat igenom morgonbestyren. Fast ändå inte. Ja jägarns. Det blir nya tag i övermorgon.

 55. Orangeluvan

  Jag låg och somnade i soffan och fick order om att gå och lägga mig. Och jag stöp i säng utan att passera gå.

  Skoja ba. Det finns ett kvällsbestyr som är heligt och inte får hoppas över.

 56. Smultronblomman

  Ojsan! Redan december och jag inser att det kanske är dags för årets kalender.
  En snabb läsning efter kl 22 och hjärnan är som ett utsketat äppelmos. Jag får panikångestattacker när jag får intrycket att detta är exakt som min förra arbetsplats.
  Men efter några djupa andetag lugnar jag ner mig. Det känns mer som den dagliga morgonrutualen. Ena katten jamar och leder mig till matskålarna, när jag stigit upp. Försöker få mig tro att det inte finns någon mat kvar. Vilket inte stämmer. En riktig lurifax. När vi varit på toa tvättar jag händerna. Det gör inte katten.

 57. Jag måste ju vara trög. Först gissade jag fel. Sen kom jag på det. Och nuuu! Många många timmar senare kom jag på vad glassarna har med saken att göra.
  Jag hoppas att Jonna nämns i facit.

 58. godiva

  Men GUD så roligt att få vara lyckligt Lottad att få spendera tid med alla klurigheter! Mitt senaste favorit-citat från någon är ”Om du är den smartaste i rummet, är du i fel rum.” Så jag trivs alldeles underbart i det här rätta rummet. Hej på er!

 59. Helena

  Det har varit en jobbig första decemberdag, men så kom jag på att kalendermånaden är här. När det dessutom klack till i hjärnan direkt (även om jag fick vänta några minuter på att svaret ploppade ut) försvann alla sura miner på en gång.

 60. godiva

  Men Sweet Lord vilka lettrådar jag har läst nu, oavsett om de ledde mig rätt eller inte så är jag in a good mood !

 61. Jag är också vaken, och behövde inte ens sitta kvar på läktaren idag! Fina lettrådar, inga sura miner, det börjar bra!

 62. Eva-L

  ja, jag är ju helt sent ute, men kör ändå! och fördelen med att komma så här sent är att en kan gissa rakt ut GULLAN BORNEMARK. En favoritlåt såklart.

 63. […] 11 december – dagen innan Olle stupade. I den låg bl.a. tolv låneböcker som behövdes till Julkalender-gåtorna, ett naturläkemedel som skulle hjälpa mig att sova bättre och en handlingslista med […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.