Hoppa till innehåll

Lilla julkalendern 2023: sjunde luckan

Välkomna till 2023 års sjunde lucka!

Igår fick vi veta lite om HB:s ickerelation till Cliff Richard, och gratulera både Ingela och PK som får en tischa i postlådan på fredag!  Här kommer nu en typisk härmislucka, en sådan som ska andas HB utan att för den skull vara det. Eller hur det nu funkar.

Lucka 7!


Forna Spice Girls-stjärnan Victoria Beckham är i stan, och hon mötte mig på väg till matbutiken i korsningen Sturegatan–Valhallavägen. Jag, inte hon. Påpassligt pekade jag på henne, tog fram gårdagens handlingslista och räckte till min sexårige son. Jag sa därpå:

– Spring efter den där tanten – ja hon där på väg in i mattbutiken som verkar ha rea – och be om hennes autograf!
– Vad är hon känd för? sa sexåringen, van vid autografer som han var.

Jag förklarade snabbt att tanten som var på väg in genom svängdörrarna var en berömd fotbollsspelare, skynda på nu. Den lille sexåringen kilade snabbt iväg.

Nu skulle man ju kunna protestera mot denna min omilda samt lögnaktiga behandling av den lille parveln, men si jag är av den tron att man minsann ska låta sina barn arbeta, precis som mina föräldrar gjorde. Arbetade alltså. Och barn blir sällan nekade när de ber om autografer eller vägen till Skansen.

Efter en stund kom sonen glädjestrålande ut ur butiken, med handlingslistan i ett fast grepp. På baksidan stod det med prydliga bokstäver:

”Marianne Söderblom, Utö”

 


Nämen! Här kommer en onödig bild!

Facit kommer vid midnatt, och ni hittar det enklast genom att klicka på 8 dec i almanackan i vänstermarginalen!


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

93 kommentarer

 1. Dina

  Go’morron. Passande med kaffebild när man klättrar upp på läktaren. Något att se framemot. Att klura på HB är också något att se framemot. Ha en skön dag!

  P.S. Någon kommer säkert påpeka att lucknumreringen är off, så då behöver inte jag göra’t.

  P.P.S. Eller så är det en ledtråd…

 2. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  God morgon! Om man gogglar tanten får man bara till svar att det inte finns något bra resultat för sökningen, så det var inte hon iaf

 3. Pysseliten

  Åh, vilken rolig lucka!! Jag har börjat med koffeinfritt kaffe, aka härmiskaffe. Fopollshärmis, vad kan det vara?

 4. Jossilurens

  Oj, vad jag känner igen stilen! Men det kanske inte är det som är syftet ..?
  Köpes: en polett

 5. Kaffeflickan

  Med risk för att göra en riktig tvättäkta Schubert – men är inte bilden varumärkesskyddad?

 6. Loooooooo

  Tydlig bild i huvudet, men den onödiga bilden i luckan talar eventuellt mot min egen. Nu fick jag en ny, suddigare, baserad på en bokstav. Eller två.

 7. Jossilurens

  Jag har ett vykort föreställande HB som promenerar över ett övergångsställe och som HB själv har skickat till nån annan. Men det hjälper ju ingen, inte ens mig.

 8. Brid

  Åter till normal svårighetsgrad på luckan. Jag gissar på kommentatösen Kaffeflickan till att börja med, så återkommer jag när det blir lite paus i dammtorkningen eller vad det var vi skulle roa oss med idag.

 9. Håkan (hakke)

  Åh, Zoega dricker vi alltid i det här hushållet. Passar utmärkt även på läktaren, dit jag beger mig med raska steg för att beundra PK och hans stiliga tisha!

 10. Så här års startar jag dagen med kaffe och en liten saffransbulle samt en lucka i Lottens julkalender. Den där HB vill man inte ha i sängen om morgnarna, men så är det inte adresserat till mig så att säga, jag bor på fel adress. För övrigt håller HB mest till i sina hemkvarter, men i ett tidigt verk tog HB sig över gatan och fick med min hemstad i titeln.

 11. crrly

  Stilen! Syftningarna! Förtydligandena! En gänglig norrlänning, månntro? Går på första känslan och dyker ner i hatten igen!

 12. Maplestream

  Jag riktigt ser framför mig hur Jossilurens kommer fram till Orlando Blooom. Så jag säger det och tar med mig en kaffe till läktaren och väntar där en stund.

 13. Hemul

  Mitt arma liv innehåller lite för mycket jobb för att jag ska kunna ägna mig åt luckan nu under dagen. Vi ses igen ikväll.

 14. KerstinB

  Jag har inte hunnit baka saffransbullar än, så det blir andra bullar till kaffet idag. (Lite godare tycker jag)

 15. Som vanligt hamnar jag i långa Wikipediaartiklar, den här gången om vilket Zoégageneration som gjorde vad i Landskrona och sedermera Helsingborg. Att Johan Svensson valde att ta sin frus efternamn när han gifte sig med Maria Zoéga kring 1900 är ju rätt klämmigt (men knappast en lettråd).

  Lite Mollbergs blandning skulle sitta fint på läktarn.

 16. Håkan (hakke)

  Aha, munkavle. Stackars PK. Men jag var rädd att tishan hade fastnat över huvudet! (Det blir fortfarande svårt att dricka kaffe förstås.)

 17. Eva-L

  Jag måste låta mitt undermedvetna arbeta medans jag översätter lite Heimskringla med hjälp av hela min hjärnkapacitet. Jag gissar på Snorri Sturlasson så länge, det är inte rätt, men säkert inte helt fel.

 18. Så här ser det förresten ut nuförti’n i korsningen Valhallavägen/Sturegatan, vilket kanske kan vara till någon liten hjälp.

 19. Lisbeth

  Kan inte säga att jag kom på det själv utan med hjälp av lettrådar och google men jag är lika glad ändå. 3 av 4 är rekord.

 20. Niklas i Göteborg

  Har redan planen klar. Efter lunchen här en sittning på läktaren för att äta exakt fem pepparkakor med ädelost på och ett glas julmust. Det gäller att hålla sina synder på lagom nivå. Jag vet som vanligt inte så här tidigt, men att kaffet är malt och att pilsner innehåller malt får mig att förstå att de självklart är Perikles, Tuborgmannen. Hvergang! Det får mig också att tänka på ett favoritord – hvornaar.

 21. PK

  Slog nog huvet hårt i golvet vid morgonens kraschlandning. Kan inte tänka klart när det gäller HB, vips är jag i Stockholm och vips i Skåne och vips i mellaneuropa. Fattar inget.

 22. Charlott - The Goblin girl

  Jag vill oxå kunna något! Men fortsätter att halvligga på läktaren.

 23. Nu är det som det ska vara igen. Jag fattar ingenting och har huvudet fullt av förkylningsdimma. Inte ens kaffet hjälper (varken som bild, eller i strupen). Men! Jag återkommer.

 24. Christina

  Det här ligger lite väl nära mig. Jag har bloggat både om Sexåringar och mat till halva priset. Men jag antar att det är någon annan

 25. Jossilurens

  Sickan lurig lucka!
  Och apropå Spice Girls så är det ju svårt att inte hamna hos vår alldeles egna Kryddan Peterson. Enligt hans Wikipedia var han även med i filmen Picassos äventyr från 1978. Jag hittar honom dock inte i rollistan, däremot spelade hans kollega Stellan Sundahl en fransk polis. Hasse Alfredsson och Tage Danielsson hade egentligen tänkt göra en film om Mozart, men så tyckte de att Äh, Mozarts liv var ju lite för kort och händelselöst, så det blev en film om Picasso istället.
  I samma film kan vi även se Margareta Krook och någon som inte heter Krook, men väl Kock är ju Katja Kock i boken/filmerna Flickan i Frack av Hjalmar Bergman. Och på tal om kryddor så heter Katjas bror passande nog Curry Kock. En annan Curry är ju den fantastiska skådisen Tim Curry.

  Kommer ni ihåg filmen Legend – mörkrets härskare från 1985? med Tom Cruise i huvudrollen? Om nån demon (Darkness) som vill skapa evig natt genom att ta död på den enda levande enhörningen? Det är i alla fall Tim Curry som spelar Darkness.
  Jag säger inte att Tim led under inspelningen, men hans mask och horn var från början sjukt tunga så att hans nacke tog stryk och efter varje inspelning fick han ligga i badet i en timme för att lösa upp gummit (make-up:en).

  Tim Curry var förresten polare med Freddie Mercury och om jag förstår det rätt så designade Tim Freddies trädgård och om jag förstår det rätt lät deras konversation, efter att Freddie kom tillbaks efter någon turné, så här
  – Min trädgård, dear, min trädgård är död!
  – Va?! Men vattnade du den ordentligt?
  – Vattna den, dear???

  Men för att knyta ihop säcken så Tom Cruises karaktär hette förvisso inte Sparrow, men väl Jack, Tim Curry har spelade Piraten Long John Silver i Mupparna på skattkammarön och så är det här eviga tjatet om vatten och HB har inte bara jagat pirater på öppet hav, en av hans första roller var Peter DrinkWATER i Morden i Midsomer och så det där att Legolas låter som ett hästnamn och en enhörning är ju en nästan-häst, så HB kan ju inte vara någon annan än Orlando Bloom.

 26. Rosman

  Ja, det här får man ta sig en rejäl lussefika till. Har just köpt snabbköpskatter för 5 kr st som nog innehåller väldigt små spår av saffran. Hade kanske varit bättre med en bulle? Möjligen med variation på kaneltemat. Hur som helst med detta, det svåra i gåtan är ju kombinationen av moderniteter som Victoria Beckham med det något ålderdomliga härmspråket men det är nog bara ett utslag av Lottens anakronism.

 27. PK

  Nu mellanlandade jag i Kramfors. Men jag rusar genast vidare. Paris kanske? Eller Amerikat? Suck, dimmorna ligger täta idag.

 28. Lottenpotten

  Idag känns det svårt, min optiker har svårt att ge mig glasögon som funkar på avståndet ner till marken… och det får till följd att jag snubblar så fort marken är ojämn. Borde kanske blivit isprinsessa istället dvs verksam på ett slätt underlag. Fast dock halt…. kanske ännu svårare. Halksnavar till läktaren för en klassisk grön öl.

 29. Allt prat om öl. Då borde ju jag kunna. Men, nä! Jag behöver tydligare lettrådar tydligen. Kanske om någon lättar lite på den där munkaveln?

 30. Ingela

  Stilen känns mer skriftställande än författande. Och lite omodern, precis som jag själv alltid har haft en tendens att vara. Tror inte på Norrland utan tankarna far mer åt Stockholm, kanske rentav nån fin stadsdel. Eller så är det en tant igen. I dag är jag hur som helst inte lettråd själv, kommer troligen aldrig att hända igen så jag suger lite till på den karamellen.

 31. Brid

  Jaså ni tänker så, då kanske det inte är en av de många moderna svenska deckarförfattare jag inte har läst. Eller också är det det iallafall.

 32. Bland alla kommentarer ser jag många som har löst gåtan, men som är luddiga, sådär härligt luddiga som bara kommentatorsbås och luddor kan vara. Bland andra Zkop (sängen, ja sängen) Ingela, Ökenråttan, Karin och Jossilurens har helt rätt. (Jossilurens? säger ni och sneglar åt Orlando Blooms håll. Jomen man måste ju se genom fingrarna när det gäller sådana kommentarer.)

  Ni som förtvivlar uppåt läktarn: snart skingras dimmorna!

 33. Allt prat om kaffe gjorde att jag som icke-kaffedrickare zonade ut ett tag och var på väg upp på läktaren, men plötsligt fick de förträffliga lettrådarna fäste. Wohoo! Hm, ursäkta det glada tjoet, men hade verkligen inte väntat mig det för några timmar sedan!

 34. När jag bakar bullar har jag inte bara i smör och socker och river äpple och kanel. Ytterligare ingredienser finns.
  Jag har förstått det som att Lotten gillar det receptet också.

 35. Dina

  Äntligen lite tid att kolla runt och läsa i kapp. Faktiskt med en kopp just Mezzo, överblivet från i morse.

  Funderingarna från den timmen är uppåt väggarna fastän vissa kommentarer skulle kunna ha varit rätt men nej.
  Andra lettrådar måste nu synas. Orkar jag, efter gottig japansk mat? Tror jag slöar lite till på läktaren.

 36. Magganini

  Jag fick för mej att det var lille Carl, men det var det nog inte. Jag vågar mig nog upp på läktarn nu åtminstone.

 37. Smultronblomman

  Zoegas smakar bäst där det är hårt vatten. Har jag hört. Kaffe är gott till en rejäl macka. Kanske med flera pålägg.

 38. Leda

  I dag är läktarglöggen utbytt mot lättgrogg och cocktailbricka. Och små utsökta kanapéer för den som tröttnat på saffransbullarna. Bon appétit!

 39. Dina

  Där! En kopp z-kaffe och funderingar på kryddor gjorde susen. Lite faktakoll och rusar ner på planen. Kommer antagligen falla platt med facit i morgon.

  Karin, så inget kvar av snökaoset från förra veckan?

 40. Aku

  Hastar in och rakt upp på läktaren. Det enda jag fattat är att det visst serveras kaffe och lussebullar där.

 41. hyttfogden

  Min morfar hade en favoritväxt , Viola Cornuta på latin, som jag brukade plantera i en av hans rabatter.

 42. Brid

  Om jag är rätt ute har systern och systerdottern samma namn, den ena i litteraturen, den andra i verkligheten.

 43. Ingela

  Luddigt var det, bild på min skohylla när barnen var små och bostadsorten fortfarande var i Lappland.

 44. Betong-Bess

  Poletten trillade ned i sista sekunden. Nyvaccinerad och makalöst sömnig. Natti natti hörni. Zzzzz

 45. Jag har en sådan där dag när jag har otur när jag tänker. Otur även i övrigt, förstör ungefär lika mycket som jag gör. Och så slog jag sönder kaffekoppen också.
  Tar mig något stärkande på läktaren i min ensamhet.

 46. PK

  Men vänta nu, har ni löst luckan? Vet ni vem HB är? Jag är helt lost, fattar inget. En lång person som gillar kaffe?
  Jag övernattar på läktaren och gissar på samma som Översättar-Helena.

 47. Pysseliten

  Poletta mig hit och zeta mig dit! Jag ska ligga raklång och spana efter norrsken i sovrummet ikväll. Kanske HB dyker upp i skimret.
  Men först ska jag hem. Det blev ”julbord” i det stora fina Posthuset mitt emot centralstationen i Skockholmen.

 48. Ökenråttan

  Lille Calles dotter var klassis med ett av råttbarnen, jag minns inte vilket. Lettråd? Knappast.

 49. PK och alla andra på läktarn: både här och i själva luckan finns massa namn att kolla upp. Själv har jag ju antytt att jag skrattar och fnissar hela dagen.

  Karin har en jähättebra ledtråd. En annan ledtråd är jag. Hela jag bara skriiiiiker HB!

 50. En tant

  Min man och jag förlovade oss till HB:s make – nä, ba skoja, det hade ju inneburit att vi visat noll klass eller snarare suttit kvar i två. Eller som att tro på enhörningar. Broderns namn var iaf likt den där boxarens.

 51. Kråkan

  Oj, nu är klockan mycket men jag hinner nog upp på läktaren ändå. Plommonstop verkar vara en lämplig hatt idag. Grabbar en kryddad bulle i farten och slår mej ner bland mina klasskamrater sen flera år.

 52. Maplestream

  Båsmor och jag har, kanske som bekant, basket som gemensamt intresse. En lustighet som svenska basketligan (herr) haft sedan starten är att alla matcher har uppkast på det egendomliga klockslaget 19.04. Ett sammanträffande? Det här måste utredas vidare. Eller hur Lotten!

 53. Håkan (hakke)

  Även om jag (och mina föräldrar) är rätt generation* satt det långt inne idag. Tack båset!
  (*Jag är såpass till åren att när jag var på väg till jobbet på unga gamla dar så var det fortfarande vanligt att möta folk som tog en morgonritt på stadens fina gator. När jag kryssade fram mellan hästlortarma höll jag ett par gånger på att bli påkörd av en gammal människa i en stor Rolls Royce. Det glada 80-talet hade sina sidor.)

 54. Först ska man försöka ta sig hem med nåt jädra pendeltåg (det är spårfel vid Odenplan…) och sen ska man ha mat också så jag har inte kunnat läsa om denna OG spice girl förrän nu.

  När jag var liten trodde jag att det hette övergångsställ, som cykelställ. Jag har ett vagt minne av att jag tyckte att utformningen påmann om varandra. De har parallella linjer liksom. Nu vet jag vad det heter men jag måste ändå liksom aktivt komma ihåg att säga rätt för att vanan är så van att säga fel, sattsäja.

 55. Magganini

  Härliga tider, nu får man gå och lägga sig! Skönt!
  …nävisstnä, vänta på facit för sjutton.

 56. Översättarhelena

  Nämen så oerhört gulligt och hedrande att någon (PK) fortfarande gissar som jag, trots att jag numera mest läser facit!

 57. Dieva

  Åneeej, jag glömde hoppa i hatten i går 😜 Spår-, växel- och fordonsfel ändrade mitt fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.