Hoppa till innehåll

Facit till lucka 9 heter lucka 10 (Lilla Julkalendern 2023)

PUH! Vilken dag! Yrväder och isvägar samt en basketmatch (förlust) i Gävle roade jag mig med, medan ni dansade på borden och hängde i lamporna! Nu ska vi se vad ni kom fram till!

Zkop var superdupertidig med korrekt lettråd:
– Barnen heter nåt på N m m

hakke funderar som jag:
– Varför heter det nötknäppare? Jag knäcker en nöt, det skulle aldrig falla mig in att säga att jag knäpper nöten.

Crrly:
– ÄLSKAR detta. Njuter av vartenda ord, skrattar på flera ställen. Underbart. Vill veta sååå mycket mera, nu vill jag ju läsa minst en roman om dessa spännande personer! 🙂 Mera, mera, mera!

Hyttfogden:
– Just nu Ekar det lite tomt i skallen  men blir nog bättre framåt kvällen.

Nina:
– Pappa träd fick hela sju barn, men inte alla med HB. Två tvillingpar minsann.

Lilla e:
– Tänk så trevligt att efter ett par års bortavaro titta in i båset och finna att allt är som vanligt! Som att återse gamla vänner man aldrig har träffat.

Choklid:
– Man blir snurrig av att tänka på alla skutt och uttryck i den här släkten.
Det går kanske att säga att de har en flexibel attityd.

Peter A. Sjögren:
– Mina svaga kunskaper om denna HB skulle renderat mig betyget BC i den gamla skolan.

Niklas (el primero)
– Men! Den här HB:n har jag ju jobbat med! Jag har några få namn som jag är väldigt glad att jag sett så att säga in action och det här är ett av dem. HB och Katinkas make var som ett gammalt gift par som smågnällde på varandra hela tiden men ändå inte kunde vara ifrån varandra. I arbetssituationen alltså.

Psst! Berätta mer, Niklas!

HB såg ut som Morticia 1943! (Nordiska museet: NMA.0031494. DigitaltMuseum.)

I luckan gömde sig alltså koreografen Birgit Cullberg (1908–99), som enligt alla vänner, kolleger och släktingar hade humor. Den lyser igenom i hennes koreografi, som stundtals ju ser helt galen ut med rätvinklade fotleder och spretiga ben.

Jag är lite förbryllad över de magra artiklarna om Birgit Cullberg; varken NE eller Wikipedia lägger ut texten någe vidare. (Nu slår jag ut med händerna så det stänker om det: jag ansvarade för ämnet dans i Nationalencyklopedin, men inte förrän på bokstaven D.) Den gigant som hon de facto var, borde vi fortfarande tala om med intensiv styrka. Ska se om jag kan dra i några trådar här och där …

Källa: SvD 20170427.

Det ni hittade i lucka 9 var en helskottas massa balettuppsättningar, maskerade som några underliga barbesökare som samtidigt var Birgits barn.

Det underligaste med Birgit Cullberg var egentligen att hon inte var dansare från början, för hon studerade inledningsvis mest konst. När hon som drygt 20-åring började dansa balett, gick det snabbt och den första danskompositionen – ”Exotiskt motiv” – sattes upp på Musikaliska akademien 1932. Dock kan det handla om en helt normal redovisning inom ramen för studierna, eftersom det var just det man gjorde varje termin – alla elever var tvungna att varje termin komponera en dans, och sedan dansa upp den.

Här kommer resultat från en trasslig danstävling, som slogs upp stort i både SvD och DN.

SvD 1939-06-11. (Bilden på de tre kärringarna som nämns i bildtexten har jag klippt bort. Sorry.)
DN 1939-05-19.

Åren 1939–41 uppträdde Birgit på Folkan under ledning av av Karl Gerhard, som tänkte modernt och var ett stort stöd för henne. Hennes Hitlerparodi Kulturpropaganda irriterade en tysk legation såpass att de krävde att den skulle censureras på grund av ett danssolo med en trippande soldat bakom hakkorsformade armar. Kanske var det den som hon dansade i tävlingen som nämns ovan, ”en alldeles utsökt sak, en parodi”?

Birgit och skådespelaren Anders Ek gifte sig 1942. Den sedermera fantastiskt muskulöse sonen Niklas Ek föddes 1943 och tvillingarna Malin och Mats Ek 1945. När barnen fortfarande var små, försvann Anders med en annan kvinna som han gifte sig med 1949. Då flyttade Birgit in i ett kollektiv som ”räddade mitt liv” – dit även Anders så småningom flyttade.

Birgit och Anders. ”Han hade så snygg kropp, det var den jag föll för”, sa Birgit.
Man anar tröttheten.

”Här är ditt liv” brukar innehålla massa intressant kuriosa, så det letade jag upp. Men …

Så här ser en Cullbergsk balettplanering för en tv-produktion ut.

Birgit Cullbergs ”Här är ditt liv” finns på Öppet arkiv, och är bland det långsammaste och absurt tristaste jag har sett. Programmet direktsändes 1985, och Birgit är sannerligen inte bekväm med situationen; de pinsamma tystnaderna grävde ett djupt hål i mitt tålamod. Det bränner till lite när hennes två balettpolare från studietiden i England dyker upp. Barbro Thiel-Cramér är förtjusande vältalig och minns allt som Birgit inte minns, medan Agneta Prytz babblar på som vore det hon som var huvudperson.

Birgit Cullberg och Agneta Prytz.

Den ena gästen efter den andra säger ”minns du när …?” och Birgit bara skakar på huvudet och säger nääää. Lasse Holmqvist säger plötsligt när hästar kommer på tal:

– Är det bra för dansare att rida, blir man inte hjulbent av det?

Alla hehehar. Och någon producent måste på något möte ha sagt:

– Ska vi inte ta in ett gäng moderna dansare i studion så att Birgit kan känna sig som hemma?

– Jaaaa! sa alla på mötet, och därför visas detta upp. (Mannen i träningsoverall längst bak hör till ensemblen)

Lita på mig nu när jag säger att ni inte behöver se just detta program – om ni inte har blivit kidnappade och den enda förströelsen som kidnapparen ger er är just detta avsnitt. Den här verkar bättre: ”Cullberg, en koreografs arbete”. (Dock har jag inte sett mer än inledningen. Språket är också intressant: man hör att det är en annan svenska än idag.

Här har ni en kortkort Niklas Ek-trailer där ni ser dels Birgit Cullberg som gammal, dels unga dansare som sprattlar med benen i en Cullbergsk koreografi. (Mycket mystiskt verkar det, liksom projektet ABBAlett.)

Plommonstopet, giv akt! Idag ska det dras två lappar eftersom kommentatorsbåset var så bra på att sköta sig själv när jag var borta! En … Peter A. Sjögren! Två … Ökenråttan!

Lucka 11 kommer i ottan på måndag!


Och nu en tupprätt embryo!

EMBRYO NU FÅR DU KROMMA FRAM

men jag fattrar inte ett barr det säjer jag nu

yo

du kan inte liggra under julgrannen hela användskallelelendern du kommer inte kunna grå tupprätt

vad kakcelerar du om din galning

du får väl göran som dom andra; gissla på ordlando blooom

dom stravar honom fel

gör dom det undrar jag nu

yo

ja han hetrer leropold blooom den gamle dublingångaren

fast dom kanske har blandrat ihop dom eftrersom dom är ganskca ordlika det säjer jag nu

yo

Share
Publicerat iFacit, julkal.

34 kommentarer

  1. Dina

    Typisk lucka där jag borde vetat mer, för vet ju vem det är, men faktiskt aldrig riktigt tänkt på. Och jag gillar balett och dans, så får skylla mig själv.

    Grattis PAS och ÖR!

  2. Groomen har suttit på Dansens Hus för att se Cullbergbaletten och hört först ett pipande bredvid sig, sedan en röst från scenen: ”Kan den som sitter bredvid Birgit vara snäll och stänga av hennes hörapparat? Hon hör den inte själv, men vi hör den!”

    Dessvärre avled Birgit Cullberg innan jag började gå på föreställningar med groomen. Men Malin Ek är ibland oerhört lik henne.

    Grattis Ökenråttan och Peter!

  3. Kråkan

    Närmare än till balett kom jag ju inte. Jag tänkte på samma sätt som PK.
    Men roligt har vi hela tiden här i båset.

    Grattis alla snyggt klädda i nya tischor.

  4. Håkan (hakke)

    Tvillingdubbelt grattis till Peter A och Ökenråttan!

    Jag har tyvärr aldrig sett Cullbergbaletten annat än lite kort på teve, ändå har jag alltid beundrat utövarna. En smidighet och balans som inte står långt efter deltagarna här i båset, fast mer fysisk då ’rå.

  5. Det jag minns av Cullberg-baletten från barndomen var att det föll under sånt som min mamma ansåg ”konstigt” och som jag tyckte var otroligt fascinerande. Att kunna använda sin kropp så! Att jag var ett ovanligt klumpigt och ovigt barn, gjorde det nog ännu mer fascinerande, och även om man bara såg ett klipp eller en glimt här och var på tv, så har det liksom etsat sig fast.

  6. Det tog en bra stund innan poletten trillade ner trots at jag alltså jobbat med Birgit Cullberg.
    Det var 1991 och det vi gjorde var en kort liten dans till en av Mozarts violinsonater. Vi jobbade utomhus på Djurgården, i närheten av Rosendal. Jag byggde ett ganska stort fågelbo som var själva spelplatsen.
    Birgit var inte så ung längre men väldigt bestämd om hur hon ville ha det. Katinkas man som jag nämnde i mitt svar var Måns Reuterswärd som var tv-producent och hade jobbat med Birgit i massor av produktioner på SVT. De var som ett gammalt gnälligt par som gnällde på varandra. Birgit tyckte inte Måns fattade någonting och Måns tyckte Birgits idéer var omöjliga att genomföra. Båda var lika envisa. Till slut blev det i alla fall ett litet program på något sätt.

    Det mest minnesvärda var att dansarna var estniska och det spelades in i augusti 1991. Mitt under produktionen förklarade sig Estland självständigt och Sovjet gick in med stridsvagnar i Tallin. Dansarna visste inte om de kunde åka hem och vilket land de skulle komma till. Som vi alla vet löste det sig så småningom.

  7. Nina

    När jag tänker efter kommer jag faktiskt ihåg den där situationen, när Birgit gav jobbet som koreograf till sonen. Det blev visst rabalder, har jag för mig. Mest konstigt är att jag kom ihåg det, jag var typ 12 år och inte alls kulturellt intresserad, det var bara basket och Fältbiologerna som gällde då.

    Grattis Peter och Ökenråttan!

  8. Eva-L

    Grattis Peter A. Sjögren och Ökenråttan!
    Jag hittade fram till Birgit Cullberg, via Gounod och en snabb tanke till Tjajkovskij, men var länge osäker och tordes varken gissa eller ge lettråd. Bra lucka!

  9. Dieva

    Grattis Ökenråttan och Peter A. Sjögren!
    Första luckan som jag kommit på vem HB är innan jag läste facit. Det tog dock tid trots att det tidigt stod klart att det handlade om balett, precis som flera andra lutade jag först åt kompositörer och sedan ballerinor.

  10. Nina! Vad konstigt – både du och jag minns detta nepotistiska rabalder som vore det jätteviktigt. Jag har inte ens kollat upp om jag minns rätt; men det behöver jag ju inte nu när du och jag har samma hågkomst.

  11. Magganini

    Grattis Peter A. Sjögren och Ökenråttan!

    Kära bås, jag minns väldigt tydligt att jag har sett Birgit Cullberg dansa runt med mopp och hink, eller möjligen en dammsugare, på teve. Finns det någon mer här som minns det? Jag har gogglat mig grön utan resultat, men drog ändå till med det som lettråd.

    Där nötknäpparsviten på bild förvirrade mig länge för jag hittade ingenstans att BC hade satt upp eller dansat just den. Men Tjajkovskij förstås.

    Men allt kanske beror på mina bristande gogglingsskillz.

  12. Jossilurens

    Heja embryo! Och ordvrickeriet och helt rätt gisslat!

    Och heja Lotten! För allt!

    Och grattis till tröjvinnarna!

    Jag hade verkligen ingen aning och gjorde bara ett litet lamt försök att förvirra…

  13. Charlott - The Goblin girl

    Grattis till vinnarna!
    Jag känner åtminstone två stycken som har dansat i Cullbergbaletten. Sånt blir jag impad av!

  14. Ökenråttan

    Visst har jag berättat om NÄR JAG SÅG NIKLAS EK? På Systemet. Han var pytteliten och rödhårig. (Vid systembesök går Lille M runt bland hyllorna och funderar och jag sitter på bänken och tittar.) När den lille rödhårige gått iväg med sina flaskor (Jag såg inte vad han köpte.) smög jag fram till kassörskan och viskade ”Visst var det ….?” och hon viskade ”Ja”.
    Jag såg Niklas Ek dansa St Georg och draken på Dramaten. Han gjorde entré från höger och FLÖG i ett jättesprång över halva scenen. Magnifikt. Hela salongen drog efter andan: Aaaaaah.

  15. Magganini

    Ah, En tant, tack! Ett litet bevis på att det fanns en moppdans i alla fall. Men jag, som du, har ett bildminne som är mycket äldre. Jag ser det i svartvitt. Kunde det ha med ”Rapport från en skurhink” att göra? Fick jag för mig.

  16. Lille Maken

    Nu är det jag, Lille M, som berättar minnen av HB. Min lillasysters minnen. Hon var med sina döttrar på Operan och såg Svansjön. Nära dem satt Birgit Cullberg i publiken. Ute i foajén i pausen vände sej en upprörd BC till min syster och sa med klagande stämma :”Det där var helt fel. HELT FEL. Så där rör sej inte fåglar. Dom knycker och vrider och vänder på kroppen och huvet, så här” och så demonstrerade hon.

  17. Rosman

    Även om jag inledningsvis ansvarade för dans i NE måste jag svära mig fri från att Cullberg, Birgit blev en kort artikel, eftersom jag hann lämna skutan långt innan vi nådde CU alfabetiskt. I efterskott är hon ju ett av de tyngsta namnen från ett svenskt perspektiv, lite av en urmoder som jag hann kläcka ur mig innan jag somnade.

  18. (pigga?) kristina

    Grattis Peter och Ökenråttan! Den här luckan hade jag aldrig klarat utan båset – tack allihop!

  19. Grattis tischavinnarna och tack båset! Och Lotten! Toppenlucka, som ledde mig ut på en vinglig färd, där jag framförallt intresserade mig för det som verkade hållfast, nämligen 1976. Jag var ute på en intressant odyssé och landade hos familjen Trump. Nu vet jag allt om pappa Freds engagemang i Ku Klux Klan (som han hamnade i finkan för) och skumma fastighetsaffärer (som han hamnade i finkan för 1976) och de personliga fonder på motsvarande drygt 260 miljoner kronor som han fixade åt sina många barn senare under 1976. Bilderna på nötter bekräftade den teorin. Men båset fick mig att tänka om så jag landade på fötterna till sist. Och HB träffade jag i jobbsammanhang, då och då. Hon var mycket tydlig med sina önskemål!

  20. Vad otroligt jättefantastiskt att så många av er här i kommentatorsbåset faktiskt har träffat Birgit Cullberg på riktigt! Och att som Lille Makens syster ha fått se henne härma en fågel måste ju ha varit nåt i hästväg!

  21. Karin 3

    Grattis, Grattis Ökenråttan och Peter A. Sjögren!
    Svårt att hinna med både båspris och novellpris. Inte många timmar kvar till nästa lucka.
    Verkligen intressant googling från Folkoperans invigning 1976 och och Elin Rombo som såg dagens ljus 1976. Rött vin i gröna glas var sista tåten förutom att ek förekom både här och där. Bor mitt i norra Europas största sammanhängande ekområde.

  22. Ingela

    Trodde först att det handlade om Tjajkovskij själv men fick inget att stämma. Båset ledde tankarna rätt till slut, trots att min ekerfarenhet är usel. Trädet alltså, hade faktiskt en fling i ungdomen med en som hette Eklund. Borde vid närmare eftertanke ha varit mer engagerad i den då det har visat sej att vederbörande växte upp till en både trevlig och duglig karl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.