Hoppa till innehåll

Lilla julkalendern 2023: femte luckan

Välkomna till 2023 års femte lucka!

Igår fick vi veta massa om HB:s relation till bröderna Marx, och gratulera Hemulen som kommer att få en tischa skickad till sig. Kanske redan imorrn? Jag ber redan nu om ursäkt om lucka 5 är lite för lätt, men det är ju skönt med omväxling. Eller så är luckan inte alls vad den ser ut att vara. (Nä, mig kan ni inte lita på ett enda dugg.)

Lucka 5! Ack, den är en text i bild!Texten ovan är viktig, bilden här nedan är däremot bara med som lite pynt.
Facit kommer vid midnatt, och ni hittar det enklast genom att klicka på 6 dec i almanackan i vänstermarginalen!


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

95 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Huvva, vad kallt! (Nej, det har inget med luckan att göra.)
  Svårt att få lite fjutt och sprutt på de små grå när man fryser så.

 2. PK

  Jag ser ett slättlandskap med en flod som ringlar sig fram från kullarna i bakgrunden. En fin valvbro av sten förbinder de båda sidorna av floden. Vid en brygga ligger två ekor . Typiskt Dan Brown.

 3. Anne Marie Tålig

  Det är många som har idiotförklarat mig genom åren. Det verkar som om de har haft rätt.

 4. Den här HB har dottern också sjungit med! Nu utan mammans inflytande. Maken däremot, han lagar mat, trots att den inte gått sönder.

 5. Maplestream

  Usch upp och ut i halkan för att sanda på arla morgonkröken. Önskar man bodde söderut, långt söderut. Fast det kanske skulle vara tråkigt, jättetråkigt.

 6. Smultronblomman

  Första meningen fick mig att tänka på en rätt dyster berättelse. Troligen helt fel, som vanligt. Tittar in i kväll. Nu ska jag köra bil i landets tredje största stad, vilket gör mig lätt stressad. Jag bor utsocknes och är inte van vid all trafik och tempot, som råder här.

 7. Christina

  Det känns som att julkalendern i genomsnitt är normalsvår i år. Varannan lucka lätt, varannan lucka obegripligt.

  Tyvärr kan jag inte komma på någon fiffig ledtråd så här dags, men jag ser att det vimlar av dem redan

 8. Lisbeth

  Kanske vet jag redan, Kanske inte. Nu är jag med iallafall och melodin som kom till mig får jag förmodligen inte ur skallen resten av dagen.

 9. Håkan (hakke)

  Vilket varierat persongalleri vi har i årets kalender! Precis som vanligt, med andra ord. Efter förra luckans platta fall har jag dragit mig undan en stund och påbörjar nu en andra karriär av högmod. Jag tror jag kan!

 10. Ökenråttan

  Ännu en favorit från råttungarnas barndomsdar. Jag får hejda mej med detta konstaterande.

 11. Här i min datamaskin är det tydligt att HB har kontaktsvårigheter. HB kan varken messa eller ringa. Vad jag förstår använder HB istället sin fantasi och låter det hetta till där.

 12. PK

  Kul med en sportlucka Lotten. Lite ovanligt. Jag ser både fotboll från södra sverige och bandy från norra sverige i luckan idag.

 13. Lottenpotten

  Jahaja, varannan kalenderdag verkar det bli denna december. Dock alltför ordvrickande, både att skriva och säga – enklare för mig att komma ihåg udda dagar.
  Min gamla släkting var sååå förtjust i denna HB klädd i sin målarrock med ett stort glas vin i handen. Det var tider det!

 14. En tant

  Min make och jag förlovade oss till HB. Hjälper förstås inte som lettråd. Försöker, som morot för lösning, med att det är vägen som är mödan värd.

 15. hyttfogden

  Oj, har ni kallt? Minus 21 (ute) och plus 17 (inne) för bergvärmen har inte riktigt hunnit med så det gäller att klä på sig. SG sa vid nåt tillfälle att det var väldigt synd att fosterlandet förlorade en så begåvad person vid så relativt unga år. Själv sitter jag nu och har nyss skrivit julkort till några Ullor – en i Västerås, en i Linköping och en i Karlskoga. Samtliga är lite äldre och tar sig numera sakta fram i livet.

 16. hyttfogden

  SG sa vid nåt tillfälle att det var väldigt synd att fosterlandet förlorade en så begåvad person vid så relativt unga år. Själv sitter jag nu och har nyss skrivit julkort till några Ullor – en i Västerås, en i Linköping och en i Karlskoga. Samtliga är lite äldre och tar sig numera sakta fram i livet.

 17. PK

  Jag instämmer med SG i detta. Och slutet var i sig tragiskt med tänke på hur det påverkade HB, med tanke på HB speciella begåvning.

 18. En lämplig devis att hänga upp här över båsläktaren skulle kunna vara gårdagens HB:s berömda rader om obeslutsamhet:

  ”time yet for a hundred indecisions,
  and for a hundred visions and revisions”

  Men för närvarande tror jag det kan vara nåt med Rödluvan. Eller jag vet inte. Bilar?

  Mu på er!

 19. Båthuspernilla

  Jamen jösses, jag tror bestämt att jag sett HB i verkligheten på ett anrikt café i Vasastan (Stockholm då’rå).

 20. hyttfogden

  Jag har också sett HB på en stor galakväll på Globen (tror jag det var) och vid hemfärden via allmänna transportmedel stodo vi såsom packade sillar, även det ett oförglömligt minne från en härlig afton.

 21. Ninja i Klockrike

  Hyttis, om det var 1994 så var det Globen, för Salig Maken och jag var där då. Första gången vi hade barnvakt till halvårsgamla sonen.

 22. AnnaH

  Jomen jag tror jag kan idag! Igen! Om det stämmer så är det rekord hittills! Jag och frågesporter är ingen bra kombo även om jag tycker det är roligt. Sätter mig på läktaren och inväntar era fiffiga lettrådar.

 23. Betong-Bess

  Läst och kanske förstått. Nu ska jag ge mig ut i vintervädret och hinner inte göra några kontrollgooglingar. Egentligen är jag en snö- och kylaperson, men idag skulle jag helst vilja kura ihop mig i morgonrock och yllesockar med en kopp te – eller varför inte lite glögg. Fast det får bli en annan dag.

 24. Maplestream

  Om någon sitter och fryser på läktaren fortfarande. Be du in sista bön så kommer snart nya lettrådar som är omöjliga att missa.

 25. Aku

  Åh, så många fina lettrådar, behövde varken gå över berg eller broar för att hitta rätt svar.

 26. Vovamomo

  Hej alla glada Trodde inte jag skulle kunna nånting i å.
  men det en av de stunder,när verkligheten blir sagolik..

 27. En tjusig tjej i Klockrike

  Idag skulle jag kunna ge hur många lettrådar som helst, men jag måste hejda mig.

 28. Leda

  Man får hugga sig genom lettrådsdjungeln med machete i dag om man vill trassla sig upp till läktarglöggen. Den växer lavinartat, fort och mycket, helt i HBs anda, rädde sig den som kan. Tror jag flyr genom hatten. Hopp! Oj, nu blev jag säkert en lettråd själv, ursäkta.

 29. godiva

  Oj! Här plongade det inte till. För så enkelt kan det ju inte vara? Innan jag ska läsa alla troligtvis som vanligt eminenta gissningar måste jag grynna lite. Det är roligt att inte läsa igenom kommentarerna först direkt – när man hoppar in sent. Men. Fnul. Jag känner instinktivt att kon, som i kossan, djuret inte alls är oviktig. Det här får jag skissa lite mer på. PS. För det mesta spelar det ingen roll när man är fel ute att läsa alla smarta lettrådar 😀

 30. Håkan (hakke)

  Det finns så många sorters nöt, men bilden visar i alla fall inte:
  Röd KO Brokig

 31. Örjan

  Tack Landstinget för dagens gråstarrsoperation.

  OK marginell grumlighet (och irritation) i ögat ännu kvar, men inget jämfört med med min grumlighet och irritationöver att inte kunna identifiera dagens HB

  Läktaren – Here I climb and come!

 32. Kråkan

  Oj sicket galleri med let-trådar, och alla leder både hit och dit till många namn och till många låtar att nynna. Jag lägger mej still i en vik och gungar med … med ett stort glas glögg i min famn hamn.

 33. Helena

  Jag sitter och väntar på dottern utanför Fyrishov i Uppsala. Och tänker på att just här såg jag HB en gång. Sörjer också hens för tidiga frånfälle.

 34. Rosman

  Igår natt vaknade jag med ett ryck och konstaterade att mitt undermedvetna hade listat ut att filmen var Hiroshima Mon Amour. Försent. Dessutom väldigt fel visade det sig. Idag funderar jag på om allt inofficiellt jag hört om HB är vandringssägner eller ej. Hen stimulerade ju också till sådant med sin originella utstrålning och formuleringskonst – särskilt om tjejer – som förgyllde min uppväxt oavsett vandringssägnernas sanningshalt.

 35. Smultronblomman

  Åh! Det är ju inte Stefan Demerts Visa från glesbygden möter Tommy Körberg med Molins fontän. Plötsligt faller bitarna på plats och jag blir med ens 6 år igen. En rejäl blåsippa, troligtvis.

 36. Jag är helt inne på ko-spåret och tror att den här lite svävande kon leder till Smaklösas Gotländska hit ”Det regnar kor”. Och är det inte Smaklösa som är dagens HB är det säkert något annat smaklöst. (Som en kompis sa till sin svärmor när hon skulle kommentera en ny kappa och inte kunde bestämma sig för om hon skulle säga att den var smakfull eller tidlös. Smaklös!)

 37. Två brum och rök i Klockrike

  Katt, koftan är väl röd?

  Jag njuter av vädret, trots den hala isen, men vilken sörja det kan bli till våren. Den tanken är ju rena öken.

 38. Jossilurens

  Jag läste imorse och kunde och tänkte att det var helt sjukt och att facit kommer att visa att jag har fel. Men om jag minns rätt så har 1 verk av HB och 1 verk av Rainer Maria Rilke något gemensamt.
  Jag är för trött/sömnig för att gissa mer så jag gissar på Broblando Bloom.

 39. det är ingen sko på spisen
  när räven överraskrar grisen
  i rimstruvan sitter embryo
  okcså dikctrar till jul ånyo
  okcså dikctrar till jul å nyår
  endast tomten vet hur det grår

 40. Jag är bara lite, lite nyfiken: nån som vet vem signaturen M v. S är i luckan … och varför?

  (Fotnot heeeelt OT: ”… och varför?” är ett citat ur Hajk. ”Idag ska vi prata om bollar. Hur dom studsar. Och varför.)

 41. Ingela

  Sent inträde i båset, har jobbat och därefter närvarat vid inspelningen av Lundströms bokradio. Olof Wretling och Marie Göranzon hade läst och reflekterade över Sara Lidmans ”Hjortronlandet”. Några valda stycken lästes också upp. En riktig upplevelse var detta.

  I alla fall så var det nog kalenderrekord för mej med. Har alla skivor, har sett hb uppträda i alla slags lokaler från Mimerskolans matsal med en publik som räknade in ca 14 personer under någon av de mer svårmodiga perioderna sent 70-tal till jätteshowerna på 90-talet i de största arenorna.

  Har haft en melodi av hb som ringsignal i mobilen allt sedan det gick att välja egna sådana. Bra nästan jämt utom när man glömt att stänga av ljudet under kyrkans luciatåg.

  Kommer inte på M v S just nu, men S v H känner jag väl.

 42. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Ingela: Annars passar det väl med en busvissling som ringsignal? 🙂

 43. Jossilurens

  M v. S var väl med när HB drog till Amerikat? eller om det var tvärtom? Eller om det… Vänta, NU fattar jag ko-bilden! HB är Korlando Obloomlo

 44. en anagramgenerator har farran i grillerstugan

  men den advents mäsk till jul okcså missomrar

  men sälj det inte till någon eftrersom det är ordlagligt

 45. Förvånad över att faktiskt kunna en lucka alldeles av mig själv, men det verkar ju fler göra, så nöjer mig med att konstatera att många av HB:s texter känns väldigt före me-too och det var de ju.

 46. Niklas i Göteborg

  Så här på vintern suckar många över snö, snö, snö och får lust att utvandra till ett annat land.

 47. KerstinB

  Det var en gullig ko det. Vi har en hel mjölkgård full med såna alldeles om hörnet. Inte för att den har något med HB att göra förstås, men vilken succé de har varit, de här korna.

  Tufft för HB att förlora sitt hem sådär. Det känns som mycket var tufft i det livet.

 48. Dieva

  Slinker ner i hatten innan telefonen behagar dö i likhet med HB och klättrar upp på läktaren. Har tack vare diverse lettrådar en idé om HB men måste klura lite.

 49. Kaffeflickan

  Kan M v. S hänga ihop med siffran 16?
  Annars vet jag inte och lät just den referensen passera

 50. Nu närmar vi oss facit!

  Stort tack för all rolig läsning i kommentatorsbåset!

  Jag upprepar att facit kommer strax efter midnatt och att man kan komma dit på minst tre olika sätt:

  1. min länk här i kommentarerna (ca kl 00.05)
  2. en länk via ”Julkalenderfacit” i vänstermarginalen
  3. klicka på almanackans nummer 6 (i vänstermarginalen) när den har förvandlats till en länk (streck under siffran).

 51. Magganini

  Nä jag måste både stänga och slänga anagramgeneratorn, det är nåt fel på’n. Inväntar i stället facit som denna gång borde vara fyllt med mysik och hållisång. Lattjo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.