Hoppa till innehåll

Ovillig trängselskattsbetalare

Jomenvisst, det fattar jag också att trafiksituationen i Stockholm är ohållbar.

Vi tar den här kära illustrationen till hjälp.
Vi tar den här kära illustrationen till hjälp.

Jag skulle idag ta mig hemifrån till Norrtälje och hade faktiskt en hel del olika alternativ som jag själv kunde räkna ut. Då går man till diverse karttjänster och ber om vägförslag och mäter avstånd och bedömer huruvida innerstadskaos är bättre än slingervägskaos.

Om jag hade kunnat välja bort denna situation, hade jag förstås gjort det.
Om jag hade kunnat välja bort denna situation, hade jag förstås gjort det.

Ni som bor i Kiruna, Sollefteå, Eslöv och Åmål: var nu glada för det. Om ni ska åka till Haparanda, Oskarshamn eller Kristianstad, är det liksom bara att åka.

Så här funkar det i Mälardalen, där det mest praktiska är att alla forceras in till Stockholms centrum och där avtvingas trängselavgift eftersom det ju blir så trångt där när alla ju ska dit.
Så här funkar det i Mälardalen, där det mest praktiska är att alla forceras in till Stockholms centrum och där avtvingas trängselavgift eftersom det ju blir så trångt där, när alla ju ska dit.

Vägen Eskilstuna–Norrtälje här ovan sägs vara 18 mil och ska ta 1 timme och 45 minuter att köra. Då tänker man mjaaaaa och kollar en alternativ sträcka på småvägar och lite fler tajta möten med stora lastbilar bakom skymda kurvor:

Eskilstuna–Norrtälje: 2 timmar och 38 minuter.
Eskilstuna–Norrtälje via Enköping och Knivsta: 2 timmar och 38 minuter.

Och det är DÅ man gör ett felval och …

… hamnar i detta.
… hamnar i detta.

De första 11 milen gick på en timme. Sedan ”körde” jag 1 mil på en timme inne i Stockholmsgröten, varefter jag avslutade med en sexmilatur som också tog en timme.

Kära Eniro och Google Maps!

Ljug för mig! Säg att alla vägar runt Stockholm är bättre, kortare, rakare och snabbare! Jag vill inte in i centrum igen – om det inte handlar om konserter, föreläsningar och inköp av basketskor och jag kan ta tåget dit.

Hälsningar från en frustrerad klantskalle

Jag vet! Vi bygger en sexfilig jättebro på diagonalen över Mälaren! Ja!

Om jag nu ska avsluta med något mer positivt, så är det anledningen till att jag är i Syninge i Norrtälje: en bokresa som har arrangerats av Breakfast Book Club. Lästokar från hela Sverige samlas på en kursgård med blommiga lakan och kommunistiska manifest samt vilsna deckare.

Lakanen i mitt rum – i mina två sängar.
Lakanen i mitt rum – i mina två sängar.

Nyss satt tolv personer och diskuterade erkänt duktiga kändisar som inte vet att föra sig bland vanligt folk (vi är förstås egentligen bara ogina), stora matupplevelser (första bearnasiesåsen) och knäoperationer (mitt fel). Imorrn ska vi diskutera matböcker och Den Där Boken som jag nämnde förut och som jag inte gillade alls. Tre exempelmeningar:

 1. ”Jag vet att de mediciner som dväljs bak diskarna som kräver nummerlapp är åtråvärda för människor som skulle fara illa av dem, men jag vet på riktigt inte varför.”
 2. ”Omedelbart kan jag spegla mig i mina vulgärt utsmyckade kamraters ansiktsuttryck. Deras ögon spärras upp. Andningen obstrueras. De rister.”
 3. ”I sängen dväljs hans ömmast omhuldade tillhörigheter: den lilla nagelsaxen i sterlingsilver […] samt eterneller (som förflackas när vi drömmer mardrömmar) […]. Själv sover jag med en tom dasspappersrulle som källa till ro och båtnad.”

Jag kommer under diskussionen att vara häxan surtant som fnyser och rynkar näsan och hötter med pekfingret. Den som först säger ”men skriv en bok själv då” kommer att få på truten och när jag sedan stäms och måste förklara mitt beteende framför en domare i en rättegångssal, kan jag skylla på Stockholms trafiksituation som fick mig ur balans.

Den här heter "gavel" på engelska och används inte alls i Storbritannien. Jo, på film och av auktionsförrättare.

Share
Publicerat iBloggen

60 kommentarer

 1. Jag upprepar författarnamnet!! PRETTAN SCHÖÖS!!

  Samt travesterar min salig fars uttryck när han såg fula hus: Det skjuts för lite arkitekter i det här landet, och säger
  Det skjuts för lite författare och deras idéer…..
  eller kanske för lite förlagsredaktörer.

 2. Fast HJULSTABRON! sa du när jag redan satt i kö. Menar du alltså vägen Eskilstuna–Strängnäs–Enköping–Knivsta–Norrtälje? Jo, det låter mycket bättre.

  På hemvägen på söndag ska jag till en basketmatch i Västerås kl 15, så då är vägvalet förresten helt självklart.

 3. Ledsen att jag var sent ute. Tillbaka blir det förstås Kvicksund.
  Ninja, sa jag inte ”pålitliga Bettan”?

 4. mikaels

  Trängsel, förvisso, en fredag i Stockholm, men trängselskatt? Vardå? Kommer du E4 blir det ju Essingeleden, Norrtull (eller Eugeniatunneln, rättare), Bergshamra och sen E18; där finns inga trängselskattepassager.
  Eller gav du dig IN i stan? Varför då?

 5. Jag blev inmotad och tvingad till trängselskattsområdet av orangefärgade skyltar … fast eftersom du låter så förvånad kanske jag körde fel? Hm. Stora skyltar med information om trängselskatt var det i alla fall.

  Innan någon skriker MEN FÖRBIFART STOCKHOLM DÅ? så kommer en länk här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rbifart_Stockholm

  Färdigt ska det vara år 2023. Jösses vad jag ska köra då! En kvart från ena sidan till andra! Swoooosch!

 6. Alla boknördar har förresten gått och lagt sig. Av 35 rum på kursgården har vi lagt beslag på 32, så ingen stör oss. Undrar om det blir party med dans på borden imorrn …

 7. Norrut kör man inte in i Eugeniatunneln längre, mikaels!
  Tror att filerna efter Essingeleden förvirrade båsmor!

 8. mikaels

  ”Norrut kör man inte in i Eugeniatunneln längre”
  Ser man på! Kommer jag från det hållet kliver jag ju av vid Norrtull, så jag har inte kört förbi stan på ett tag, men tunnel eller ej ska det väl gå att komma förbi stan via Essingeleden ut på E4N utan skatt?

 9. LupusLupus99

  Lotten, som jag skrev igår. Ställ bilen och åk med Ninja istället. 😉
  Hon kanske går att muta med en tisha så att bussen *råkar*
  köra fel hela vägen till Syninge. 😉

  Till Stockholm kommer man med ditt favoritföretag SJ. 😉

 10. Jag är mutbar med allt som gör lifvet gott, roligt och glatt. Natten som förflöt var utomordentligt lugn, för att inte säga död. Det enda som livade upp i någon mån var en kolerisk kollega som, vid pass halvtvå, tutade fjorton gånger mitt inne i ett bostadsområde…

 11. Christer

  Men de har ju precis beslutat att det ska börja ta ut trängselskatt på Essingeleden också. Ska visst ge pengar till tunnelbanan, sa de.

 12. … eller oss som bor norr om och jobbar söder om. Nejvars, jag tar pendeln och NJUTER underligt nog lite av min situation! Oftast kan jag faktiskt välja om jag hellre vill åka med en folktom avgång eller jobba hemma. Vore jag tvungen att varje dag ta halvåttapendeln, skulle jag nog gnälla lite.

  Rosman, det var lite som en julkalenderlucka två dagar sedan – luska lite där.

 13. Nu hoppas jag att Rosman har hunnit småjulkalendra ett tag på vem det är. För nu mejlar jag svaret. (Det kan jag göra till alla som fortfarande är nyfikna!)

  Ska bara förklara varför jag tog bilen: det beror ju på söndagens basketmatch i Västerås. Med kommunala och statliga medel hade jag inte hunnit dit.

  Oj. Nu nös jag omkull min temugg.

 14. Ökenråttan

  Ja, stå på dej, Lotten. Den som skriver en bok och får den publicerad får tåla att inte alla läsare älskar det som skrivits. Att säja att en författare har skrivit en skitbok är inte åtalbart.

 15. Ökenråttan

  Här får dom som inte vill betala trängselskatt sitt, men när ska vi som har prickar promenerandes på vår fönsterbräda uppmärksammas på allvar? Snyft.

 16. Men ÖR, om du inte vill ha prickpromenad så får du väl evakuera prickarna.
  Och är du nyfiken på vad det är för prickar så får du väl ”burka” några för att se vad de blir för fläckar när de blir stora.

 17. ÖR, kan du få Lotten att uppdatera med en bild på dina prickar s kan vi nog hjälpa dig!
  Är faktiskt riktigt nyfiken på vad det kan vara som myllrar runt i värmen och den torra luften inomhus!
  Fästingar är det inte, men kanske spindlar eller några växtkvalster.

 18. Nu blir jag nog tvungen att läsa den där boken i sin helhet. Den verkar ju redan helt hopplös. Men jag är inte den som utan vidare låter mig dras med av en larmande mobb. Egen uppfattning ska det vara, annars kan jag inte bli elak med gott samvete.

  Just nu känns det som författaren fått en halvbra idé om att använda ett avvikande språk och att avvikelserna åstadkommits mera med datorbaserade hjälpmedel än egen förmåga.

  Oäkta, sökt, pretentiöst. Där någonstans hamnar jag innan jag läst boken som helhet. Om jag hade varit tysk hade jag förmodligen i likhet med en mera etablerad författare sagt att ”Man merkt die Absicht und wird verstimmt”.

 19. Dieva

  Nu måste jag gå tillbaka och se vad det är för bok som citeras. Enbart för att undvika den. Själv GLÖMDE jag att anmäla mig till bokresan och plötsligt så var det fullt. Irriterande är vad det är. Fast istället kan jag ägna dagen till att sätta potatis och så årets första frön. Vilket känns lite absurt, mars månad och allt.

 20. 1.
  Jag mejlar, Dieva!

  2.
  Inte ens de stockholmskunniga här bland böckerna är eniga om huruvida jag har betalat trängselskatt eller ej.

  3.
  Självklart kan jag lägga ut foton på prickarna, Ökenråttan! Mejla!

  4.
  Jag ska definitivt säga ”Man merkt die Absicht und wird verstimmt”.

 21. Ökenråttan

  Få se om de små prickarna fastnar på bild. Ingenstans där jag nu läst om ohyra fins det nåt kryp som liknar de här. Kanske vi har upptäckt en ny art: Fönsterkryp Ökenråttensis – tjusigt.

  Betr. att bygga bort trafikstopp så är det att likna vid att mata duvor; ju mer man matar desto fler kommer det. Fler och större vägar drar sålunda till sej mer och tätare trafik.
  Och att skjuta arkitekterna vore som att skjuta pianisten om det låter illa; det är kompositören man ska skjuta, i så fall. Och det är politikerna som beställer vad som ska byggas.

 22. och

  Vilken bok, vilken bok?! Den låter som en pärla! Och vilken förlag? Har författaren och redaktören svängt ihop mästerverket på fyllan och i villan?

  Riktigt, riktigt dåligt pekoral måste man värna om, det fick vi lära oss redan i ”Pegas på villovägar”.

 23. Åh vad jag är nyfiken på Gerbillinae*-krypingarna**!

  *Se där, jag kollade vad ökenråttesläktet heter, heh …

  ** I gamla Ohlmarks-översättningen av Ring-trilogin finns ordet ”krypingar” (i frasen ”maskingar och krypingar och saker i plurrarna” vilken av någon anledning har fastnat för evigt — det är Gollum som säger det) men det har tydligen inte gjort det korrekt. Jag får förslagen krymplingarna, krympningarna och kryssningarna, och undrar om de krypande kan vara lite rörelsehindrade … (ursäkta,

 24. Inte skjuta. Man får inte göra sånt. Men man kan fråga om det möjligen finns nåt annat som de skulle vilja göra, någon annan branch. De kanske är rätt där …

  Jag försöker låta stockholmarna vara ifred så mycket som möjligt. Och tar jag mig dit så blir det kollektivt.
  (Men jag åkte en gång dit med kursare i bil och jag blev alldeles fascinerad av den täta trafiken som blev såpass norr om stan som vi var. Hur många bilar finns det?)

 25. Äh, den där kommentaren blev så utomordentligt konstig att jag blev tvungen att skicka iväg den och börja om i en annan ände.

  Så — Ökenråttan, du kunde pröva med nån sån där kladdig insektsfälla av typ flugpapper. (Sånt har jag fångat ”bananflugor” med.)

  (Jag har skrivit så få parenteser på sistone, känns det som.)

 26. Körde Lotten över Norrtull och sen E18 förbi Universitetet är det två betalningar. Kostnaden beror på när detta i så fall skedde.

 27. Jatack Lotten, sätt gärna upp mig på sändlistan med namnet på den där författaren och hens (henoms?) bok! För om det inte är en barnbok och inte en bok av en han om en hon vet jag inte alls.

  Ninja: ”Norrut kör man inte in i Eugeniatunneln längre” Jag har lite dålig koll på riktningar och sånt, men jag är nästan säker på att det är det jag brukar göra när jag kör från Söder i Stockholm till södra Dalarna. Eller?

  ÖR: http://www.omskadedjur.se/ Intressant läsning. Bortåt femtio sorter enbart i maten… Rör dom på sig? Om inte: gå till avsnittet ”skadedjur, exkrementer”.

 28. Ökenråttan

  Karin: Dom rör på sej, dom ilar av och an där på fönsterbrädan, fast när jag tog fram förstoringsglaset för att titta närmre på dom, då kastade dom sej handlöst och låg och försökte se döa ut.

  Nu har Lille M fotograferat krypen och då ser man att dom faktiskt har vingar … Varför flyger dom inte då, vill man undra.

 29. Nu ska vi inte låta oss luras av stadsplanerarnas hiskeliga framtidsscenarior med ökad inflyttning och mer trafik som baseras på utvecklingen hittills. Därför ny teknik har helt förändrat hur vi lever! Man MÅSTE inte bo i stan och vara tillgänglig på plats hela tiden. Behovet av city har liskom minskat!
  Men okej, jag vet inte. Ingen vet, men det antas en massa hela tiden.

 30. Karin: Eugeniatunneln är mycket riktigt en bit av Essingeleden. Håller man sig sedan på E4 en bit norrut och tar av på E18 vid Järva Krog om man vill mot Norrtälje, så slipper man t-skatten. Tveksamt att rekommendera, dels för omvägens skull och dels för trängseln(!) där.

 31. mikaels

  ÖR: ”Betr. att bygga bort trafikstopp så är det att likna vid att mata duvor; ju mer man matar desto fler kommer det. Fler och större vägar drar sålunda till sej mer och tätare trafik.”
  Av samma skäl ska vi då inte bygga fler bostäder, eftersom de bara kommer att fyllas av boende?
  Om fler vägar ger mer trafik är det för att det finns ett behov av dessa transporter, som jag ser det.

 32. Argumentet ’bättre vägar ger mer trafik’ mot allt vad utbyggnad av vägnätet heter har jag aldrig riktigt förstått mig på. Tror folk –och politiker– verkligen att man tar ut caretan på repor dag ut och dag in bara för att vägen mot Fjollträsk har blivit bättre?

  MikaelS fundering om bostäderna är iofs inte snäll, men i sin likalydande logik ändå träffande. Stoppa nybyggandet, så läks Stockholms växtvärk. Hmm…

 33. Huh, vingar. Hur små är de? Det kanske ändå kan vara sorgmyggor, när allt kommer omkring. Kolla internätet, finns massor med bilder och beskrivningar av dessa. Och då kan jag upprepa: flugpapper av någon sort (finns i alla möjliga affärer) brukar ta dem.

 34. Agneta uti Lund

  Krypen är, som Annika skriver, troligast sorgmyggor, även om jag inte kan hitta något om att de kan låtsas vara döda. Förmodligen finns det larver i någon av blomkrukorna. Här kan man läsa om dem (och om andra små djur vi helst inte vill ha omkring oss).

 35. Vi gillar Tobaksblomster och Flitiga Lisa på balkongen, bägge ena riktiga bladlusmagneter. Förra året upptäckte jag Tobago insektspinnar från Bayer, några som verkligen gjorde jobbet. Plantorna levde säsongen ut. Pinnarna förbjöds emellertid av EU i höstas, vad jag kan förstå för att de även slår ut nyttiga insekter som tambin.

  Bayer tilhandahåller nu andra medel som har fått goda betyg på olika trädgårdsfora. Varför dessa, men inte Tobago, funkar mot skadeinsekter och inte andra vet jag inte. Gissningsvis för att Bayer ligger före EU.

  [Namnet ’Tobago’ är annars knappast framslumpat. Det associerar ju till det gamla knepet att stoppa ner fimpar i blomjorden för att ta kål på skadisarna].

 36. Ökenråttan

  Det var mycket intressant att på fotot få se att prickarna har vingar. Dom är ju så pyttiga ( 1/2 – 1 mm) så det framgår inte, när man bara tittar på dom rätt upp och ned.

  LarsW: Tack för tips om dödning av prickar! Nu har jag torkat bort dom; få se om dom kommer tillbaka, för DÅ!
  Citatet om duvmatning och vägutbyggnad kommer från en luttrad stadsplanerare. Det var inte avsett som argument mot utbyggnad, snarast en lite uppgiven suck.

 37. Petra hälsar tillbaka, Anna!

  (Jag sitter här i skogshuggarkläder och ser till min förfäran att folk har bytt om till middagen. Halsband och jag vet inte allt. Damn. Måste gå och ta på mig nåt distraherande.)

 38. Ordet ”autentisk”. För mig har det nåt med ”på riktigt” att göra. Eller ”nästan som på riktigt”, fast det kanske är reklamtext som förespråkar en nästan äkta fejk som får mig till det.

  Jag svarade just i en enkät med alternativen ”en autentisk resa och semester där jag tar del av en regions sedvänjor och traditioner”
  kontra ”resmålet spelar ingen roll, bara jag har det bra” och blev konfunderad.
  Alla resor där man de facto byter vistelseställe är väl autentisk? Annars gör man ju ingen riktig resa utan möjligen har på sig nån sorts datorhjälm.

 39. Där håller jag med, Cecilia. Tyvärr har ”autentisk” blitt ett sånt där modeord som framtjatas och urvattnas och numera verkar betyda allt som inte är gjort av plast — dålig plast!

  (När jag läser ”autenticitet” i recensioner osäkrar jag min pistol …)

 40. Karin, du åker inte så ofta till Dalarna? Eugeniatunneln norrut är numera ersatt av en kurva ovanpå den gamla tunneln. Ungefär där det lilla, lilla förtjusande huset stod.
  SÖDERUT däremot åker man fortfarande i tunneln.

  Kritterna i fönstret har du fått in med nåt blomster. Varm vårsol så kläcktes de. Någon liten mygga är det i alla fall.

 41. mikaels

  @LarsW: ”MikaelS fundering om bostäderna är iofs inte snäll, men i sin likalydande logik ändå träffande.”

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it.
  George Bernard Shaw
  😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.